agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yabani Ot Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/)
-   -   efelek (labada) yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/11528.htm)

Derya Özen 04-05-2007 12:47

efelek (labada) yemekleri
 
Efelek dolması Çubuk yöresinde yaygınca yapılan bir dolmadır. Sadece dolması değil yumurta ile kavurmasıda yapılır. Efelekleri bahçemizden temin edebiliriz.

MALZEME
Efelek
Bulgur
Pirinç
Salça
Sıvı yağ
Tuz
Ve isteğe göre baharatlar.


YAPILIŞI
Bahçeden toplanan efelekler yıkandıktan sonra sıcak suda çok hafif haşlanır. Başka bir tavada hazırlanan dolma içi ( Bildiğimiz dolma içi ) ile sarılır. Sarılan efelekler bir tencereye dizilir, üzerini kapatacak kadar su koyulur. Yine suyuna da hafif salça ve yağ katılır. Yaklaşık 30 dk kadar orta atede pişirilir.
Servis yapılırken üzerine isteğe göre, sarımsaklı yoğurt dökülebilir.
Birde bu dolmanın içi diğer dolma içlerine göre hazırlık aşamasında daha fazla pişirilmeli, çünkü efelek çabuk pişen bir ot türüdür.
Afiyet olsun.

Billur Korkmaz 05-05-2007 11:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deryaözen (Mesaj 101275)
Efelek dolması Çubuk yöresinde yaygınca yapılan bir dolmadır. Sadece dolması değil yumurta ile kavurmasıda yapılır. Efelekleri bahçemizden temin edebiliriz.

MALZEME
Efelek
Bulgur
Pirinç
Salça
Sıvı yağ
Tuz
Ve isteğe göre baharatlar.


YAPILIŞI
Bahçeden toplanan efelekler yıkandıktan sonra sıcak suda çok hafif haşlanır. Başka bir tavada hazırlanan dolma içi ( Bildiğimiz dolma içi ) ile sarılır. Sarılan efelekler bir tencereye dizilir, üzerini kapatacak kadar su koyulur. Yine suyuna da hafif salça ve yağ katılır. Yaklaşık 30 dk kadar orta atede pişirilir.
Servis yapılırken üzerine isteğe göre, sarımsaklı yoğurt dökülebilir.
Birde bu dolmanın içi diğer dolma içlerine göre hazırlık aşamasında daha fazla pişirilmeli, çünkü efelek çabuk pişen bir ot türüdür.
Afiyet olsun.

Sevgili Deryaözen arkadaşım,
Geçen hafta gezi esnasında Trakya köylerinden geçerken dikkatlice baktığımda, bahçe kenarlarında bol miktarda efelek (labada) gördüm de, toplamadım. Zira hepsi tohuma kaçmıştı, kartlaşmıştır diye düşündüm. Yarın yine geçicem o köylerden, hala dolmalık toplayabilir miyim sizce? Piştikten sonra yumuşar derseniz toplayacağım..
Sevgiler.:cool:

Derya Özen 07-05-2007 10:06

Sevgili Billur Korkmaz
En ince yaprakları seçin. Yaprağın arasındaki damarlı bölümü de, bıçakla kazıyın. Ozaman yumuşak olacaktır :p

Billur Korkmaz 07-05-2007 12:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deryaözen (Mesaj 102163)
Sevgili Billur Korkmaz
En ince yaprakları seçin. Yaprağın arasındaki damarlı bölümü de, bıçakla kazıyın. Ozaman yumuşak olacaktır :p

Bende öyle yaptım, yumuşakları topladım bakalım, sizin verdiğiniz tarifi deneyeceğim bugün.. :)

Bir ısırgan öbeği buldum 1 metre uzamış neredeyse, biraz topladım taze sürgünlerinden, çıtır çıtır su gibiydi. Ve bir arkadaşım çorbasını tarif etti, bakalım onuda deneyeceğim. Bir havuç, 1 patates ve ısırganları birlikte haşla ve blendırdan geçir, üstüne kızgın yağ dök dedi, onu da bu şekilde yapacağım..

Sağolasın Sevgili Deryaözen...:p

nil 21-03-2008 19:20

Labada Yemekleri
 
Herkese Merhaba,

Bugün ilk kez labada yemeği yaptım ve daha önce hiç tatmadığım bu sebzeyi tamamen kendi uydurduğum bir tarife göre -doğaçlama- pişirdim, sonuç beklemediğim kadar güzel oldu. Bu uydurma yemeği arkadaşlarıma methetmek gafletinde bulununca övünmenin cezası gecikmedi tabii, tarifini yazmam gerekiyordu... O kadar zahmet edip yazdığım yazının sadece birkaç kişi tarafından okunması düşüncesi bir yana, bu yabani sebzenin ihmal edildiğini düşündüğümden, tarifi buraya da koyayım, meraklılar faydalansın istedim. Labada yaprakları çiğ iken hafif buruk ancak pişince güzel, mayhoş bir lezzetleri oluyor.

Yemeğin adına gelince; affınıza sığınarak adını 'Nil usulü labada' koydum çünkü tarifim tamamen doğaçlama bir çalışmanın ürünü ve böyle olunca aşçı istediği ismi koyabiliyor.

Malzemeler:

Bir demet labada (demetler iki elle rahatça kavranabilecek büyüklükte oluyor)
3 adet pırasanın yeşil yarısı
Bir küçük kepçe pilavlık bulgur
Bir küçük kepçe soya kıyması
Üç bardak et suyu
Bir küçük boy soğan
1 silme tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı domates salçası
İki yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Bir çimdik karabiber

Önce etli-yağlı kemikler tuzlu suda kaynatılarak et suyu yapılır, sıcakken bu sudan bir bardak kadar ayrılarak içine bulgur ve soya kıyması ıslatılır. Et suyu kaynarken de boş durulmaz, labadalar ayıklanıp yıkanır, sapları ve yaprakları çok küçük olmayacak şekilde ayrı ayrı doğranır, iki ayrı kaba alınır. Pırasaların yeşil sapları yarım santim eninde ince ince kıyılır. Soğan doğranır ve 1 çay bardağı kadar suda pişirilir. Soğanlar suyunu çekince zeytinyağı ilave edilir, labada sapları ile birlikte birkaç kez ateşte çevrilir. Saplar sararınca pırasalar eklenir, pırasalar sararıncaya dek hepsi birlikte ateşte karıştırılır. Ardından suyunu çekmiş olan bulgur-soya kıyması karışımı eklenir, üzerine de iki bardak et suyu eklenir. Salça ve pul biber de eklenerek karıştırılır. Karışım 10 dakika kaynatıldıktan sonra en üste labada yaprakları konur, tencerenin kapağı kapatılarak hafif ateşte demlenmeye bırakılır. Bulgurlar piştiğinde labada yemeğiniz servise hazır hale gelmiş demektir. Bu tariften oldukça koyu kıvamlı olmak üzere 4 tabak yemek çıkıyor, onu da söyleyeyim. Afiyet olsun:)

tijeen 21-03-2008 19:57

Nil hanım elinize emeğinize sağlık benim için çok zahmetli ve çocuklarımın yemiyeceği bir yemek tarifi,sarmasını yapmak benim için daha kolay sanırım

nil 22-03-2008 11:06

Tijen hanım, yanıtınıza teşekkürler. Ama tarifi zahmetli bulmanıza çok şaştım çünkü çok basit bir yemek gerçekten de. Üstelik sarma yapmayı daha kolay bulmanıza daha da şaştım:) Çünkü ben tam tersini düşünürdüm. Demek sizin eliniz mutfak işlerine benden daha yatkın:)

Sevgiler,

Nil

bengi_su 18-05-2009 15:53

Evet sarmasını çok yapıyorum bende zeytin yağlı şöyle iri iri sarıyom çabucak oluyor.

canercp 29-03-2010 14:42

Köydeki evimizin bahçesinde bolca çıkar
Her sene toplarız.
Annem ıspanak gibi pirinçli yemeğini yapıyor ve yoğurtla birlikte "yeni piştiği zaman" tadına doyum olmuyor gerçekten labada'nın...

Sarması da güzel o da ayrı bir tat...

s.toprak 28-03-2011 12:59

Dikkat; ıspanak gibi pişen müshil etkisi yapıyor.

denizakvaryumu 21-11-2012 19:22

Evelik Çorbası tarifi / Mutfağım / Program / Videolar / Kanal D / İzle

Evelik çorbası...

bay tömürcek 21-11-2012 20:03

Labadayı haşlayıp suyunu süzgeçte süzdürüp sonra oturtmasını yapıyoruz üstüne kişi sayısına göre yumurta kırıyoruz ekşili ekşili tadına doyum olmuyor gerçekten ;) Mesela ben ıspanaktan çok severim :p

kaknus 21-11-2012 22:02

Evelik dediğimiz bu bitkiyi buralarda yemeyiz.Çayırlıklarda istenmeyen, her fırsatta sökülüp atılan bir bitkidir. Şimdi ilk fırsatta yemeklerini yaptıracağım.Bakalım nasıl olur.Beğenirsek ağaçlar.net sayesinde mutfağımıza yeni bir bitki girmiş olur.

bay tömürcek 22-11-2012 15:06

Sayın kaknus gerçekten çok lezzetli bir bitkidir seveceğinizi düşünüyorum ;) Siz evelik diyosunuz galiba bizde efelik ya da labada deriz ama bir de bizimde her yerde çıkan istenmeyen söküp attığımız at efeliği çıkar o yenmez karışıklık olmasın belki sizin de söküp attığınız at efeliğidir dikkat edin :p

marjinalmenekse 22-11-2012 15:34

biz de dolmasını kavurmasını vede ıspanak gibi yemeğini de yaparız .

denizakvaryumu 22-11-2012 20:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bay tömürcek (Mesaj 1052434)
Sayın kaknus gerçekten çok lezzetli bir bitkidir seveceğinizi düşünüyorum ;) Siz evelik diyosunuz galiba bizde efelik ya da labada deriz ama bir de bizimde her yerde çıkan istenmeyen söküp attığımız at efeliği çıkar o yenmez karışıklık olmasın belki sizin de söküp attığınız at efeliğidir dikkat edin :p

At eveliği ile yenilen evelik arasında nasıl bir fark var?

bay tömürcek 22-11-2012 20:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 1052596)
At eveliği ile yenilen evelik arasında nasıl bir fark var?

Aslında nasıl desem belki de iyi bilmeyen ayırt edemeyebilir ;) At efeliğinin yaprakları normal efelikten bayağı uzun olur, efeliğin kök ve yaprak sapının dipleri kırmızı olur at efeliğininki normal yeşil olur, efelik yerden yaklaşık 15 - 20 cm yüksekliğinde tohum çıkarır at efeliğinin tohum sapı hemen hemen 1 metreyi bulur :p


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024