agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri > Yabani Ot Yemekleri
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-03-2008, 13:53   #1
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Ispıt (galdirik, kaldırık) Yemekleri

Şimdi tam zamanı
Name:  ispit.jpg
Views: 13388
Size:  43.6 KB

ISPIT

Malzemeler :

1 kg. ıspıt
4-5 kaşık tepeleme tereyağı
3-4 adet yumurta
2 baş irice soğan
50 gr kıyma
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber.

1) Ispıtlar yıkanır ve yaprakları kesilerek ayıklanır. Sonra 2 cm. uzunluğunda doğranır.

2) Bir tencereye ıspıtların üzerini örtecek kadar su konulur ve ıspıtlar yumulayıncaya kadar haşlanır. Haşlanan ıspıtlar ılıyınca avuç içinde hafifçe sıkılarak suyu çıkarılır.

3) Ayrı bir tencerede de teryayağı eritilir. Yemeklik doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Sonra kıyma ilave edilerek soğanlarla birlikte kavrulur.

4) Kavrulan soğan ve kıymaya ıspıtlar ilave edilierek bir kaç dakika daha kavrulur ve sonra içine yumurtalar kırılıp yeterince tuz ve karabiber ilave edilerek karıştırılır. Yumurtalar pişince yemek ateşten indirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2008, 13:55   #2
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Yoğurtlu sarımsaklı da güzel oluyor

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2008, 16:19   #3
abk
Ağaç Dostu
 
abk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2007
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 1,588
Galeri: 39
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oğuzhan Mesajı Göster
1 kg. ıspıt
Hımm, güzel gibi duruyor da, önce ispit bulmak gerekli.

abk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2008, 17:55   #4
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Sevgili abk,
İsterseniz Burdaki köy pazarına bakarım.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2008, 19:33   #5
Ağaç Dostu
 
İklimsiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 2,451
Galeri: 53
Ispıt bizde galdirik(kaldırık) olarak biliniyor ve bu şekilde pişirildiğini bilmiyordum

Sağolasın Oğuzhan bir yemek çeşidi daha öğrendim. Ama benim oğlanlar yemez ki bunu

İklimsiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2008, 19:37   #6
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Marmara bölgesinde de çiçekli mancar olarak adlandırılıyor.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2008, 19:40   #7
Ağaç Dostu
 
İklimsiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 2,451
Galeri: 53
Burada, sapları haşlanıp, mısırunu ve yumurta karışımıyla kızartılıyor. Ayrıca saplarından turşu da yapılıyor. Pek hoş bir tadı olduğu söylenemez. Kadınlar köy pazarında satıyorlar.

İklimsiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2008, 19:42   #8
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
İnce prasayla karışık turşusunun kızartmasını ben çok severim güzel olur kışın.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2008, 21:01   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 118
Oguzhan bey bu otu görürdüm ama ne olduğunu bilmezdim
tarifide kıymalı ıspanak kavurması gibi deyilmi

tijeen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2008, 11:49   #10
abk
Ağaç Dostu
 
abk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2007
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 1,588
Galeri: 39
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oğuzhan Mesajı Göster
Sevgili abk,
İsterseniz Burdaki köy pazarına bakarım.
Teşekkürler Oğuzhan, şehirler arası tohum,çelik gönderip almaya alıştım, hatta bunu çok doğal kabul etmeye başladım. Ama Karabük'ten Tekirdağ'a 1 kg. ispit istemek garip geliyor. Belki gelecek sezonda isterim. Önce kendimi bu duruma alıştırayım.

abk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2008, 17:12   #11
Ağaç Dostu
 
Balıkcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,252
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İklimsiz Mesajı Göster
Ispıt bizde galdirik(kaldırık) olarak biliniyor ve bu şekilde pişirildiğini bilmiyordum

Sağolasın Oğuzhan bir yemek çeşidi daha öğrendim. Ama benim oğlanlar yemez ki bunu
Ispıt, galdirik, mancar.. ne oluyor size.

Doğrudan Hodan desenize şuna. Ne yoruyorsunuz kendinizi?

Hodan, makilerin altında, gölgede, hümüslü, nemli toprakta yetişir, baharda topraktan fışkırır, çiçekleri iyice açmadan (O zaman kartlaşıyor.) yapraklarıyla toplanır, bitmesin diye kökünden sökülmez, yıkanır paklanır, hafif haşlanır, sonra az yağla biraz kavrulur, içine yumurta kırılır, afiyetle yenir.

Ama bu kadar, haşlayıp kavurup, canını çıkardıktan sonra vitamini filan kalır mı bilmem, herhalde yine de bir şeyler kalıyordur, en azından barsakları rahatlatır.

Yarasın.

Bizim bahçede var ama daha yemek yapacak kadar çoğalmadı.

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2008, 18:35   #12
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Sn.Balıkçı aslında ben de sizin yazdığınızı düşündüm. Haşlayıp, sıkıp, kavurmak? Direk kavrulsa kötü mü oluyor tadı? Pişmiyor mu?

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2008, 09:47   #13
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Haşlamadan yapınca biraz sert oluyor.Damak zevkinize bağlı neden olmasın.Direkte kavrulabilir.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2010, 00:17   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-11-2008
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 11
Sütlü harika oluyor..

http://www.rumma.org/yemekler/hodan-...kavurmasi.html

rumma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2012, 23:58   #15
Ağaç Dostu
 
Ilgaz Toydemir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 105
bitkiyi tam olarak tanıtıcı bir resim olmadıktan sonra ne kıymeti kalıyor anlamıyorum tarif vermenin... zaten çoğu haşla soğanla kavur üstüne yumurta kır şeklinde tarifler

Ilgaz Toydemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024