agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri > Yabani Ot Yemekleri
(https)




Beğeni Düzeni63Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-01-2012, 20:59   #31
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Tohumdan yetişmesi çok kolay ve çok dayanıklı. Geçen sene benimkiler çiçeğe kalktılar ama çiçek saplarını kestim. Bakımı konusunda ben de çok deneyimli değilim ki, bir sürü kök yok oldu. Gölge ve nem seviyor diye biliyorum.

Bir de sap üreticileri tamamen karartılmış sera gibi bir yerde karanlıkta yetiştiriyorlar. Böylece kocaman yaprak ve lifli saplar yerine minicik yaprak ve uzun, kalın lifsiz çıtır çıtır sap oluyormuş. Açıkta yetişenler için üstü kapaklı, altı açık küp gibi bir şeyler yapmışlar. Bitki küpün içinde kalacak şekilde giydiriyorlar. Böylece karanlıkta kalarak sap büyütüyormuş.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2012, 21:59   #32
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Işkın, Uşkun veya Uçkun Van yöresinde halı ve kilimleri kırmızı boyamada kullanılıyor.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2012, 16:49   #33
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-02-2011
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 11
Ben Siirt-Kurtalan doğumluyum.1.5 yaşına kadar orada kalmışız.Annem değişik tatları denemeyi ve farklı yemek tariflerini yapmayı seven bir kadındı.Kurtalan'dan bahsederken ışgın ve Bıtım'dan bahsederdi.Ama Işgının tadını sevememiş. Garip bir kokusu olduğunu söylerdi.Ben hala merak ediyorum.Bulup denemek isterdim.

hayalkuran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2012, 19:07   #34
ekc
Yeni Üye
 
ekc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 25
Galeri: 1
ışgınla hodan veya kaldirek diye bilinen bitki aynı mı acaba bilen var mı ?

ekc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2012, 12:54   #35
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Hodan farklı bir bitki, bahçede kolayca yetişiyor.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2012, 15:48   #36
Yeni Üye
 
fatih-batal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-01-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 26
Istanbulda satılmasına 15 gün kaldı..)) heyecanla bekliyorum....

Kiraz beğendi.
fatih-batal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2012, 16:13   #37
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fatih-batal Mesajı Göster
Istanbulda satılmasına 15 gün kaldı..)) heyecanla bekliyorum....
Nerede?

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2012, 15:01   #38
Yeni Üye
 
fatih-batal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-01-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 26
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
2010 'da Almanya'dan köklü halde gelmişti (Nisan-mayıs ayında fide halinde satılıyormuş), bahçede fazla güneş almayan bir yere diktim, çoğaltıp dağıtmaktı niyetim. Ağustos ayında birden bire yok oldu.

Geçen sene de bir kök geldi, daha iyi korumak için sebze bahçemden aldığım toprakla bir saksıya diktim, yarı gölge bir yere yerleştirdim. Yazın durumu iyi gidiyordu ama yine ağustosta tamamen yok oldu. Saksı toprağını boşalttım, kocaman yumru da erimişti. Nerede hata yaptığımı anlayamadım.

Aklım ışkında kaldı ama ümidim kalmadı.
yazık olmuş... elinizde olsaydı bir kök isteyecektim... bugün ümraniye dudullu pzarında bulduk....)

Kiraz beğendi.
fatih-batal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2012, 15:05   #39
Yeni Üye
 
fatih-batal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-01-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 26
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
Nerede?
Fatih kadınlar pazarında ve ümraniye dudullu pazar pazarında bulabilirsiniz....
fatihte kesin bulabilirsiniz.. ama dudullu pazarında garanti vardır diyemem...

Kiraz beğendi.
fatih-batal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2012, 12:00   #40
Ağaç Dostu
 
Hillbilly's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: Tunceli
Mesajlar: 195
Işgın ın en tatlısı sonunda kendini gösterdi (Tunceli Ovacık Işgını). Burada bir kaç yerden geliyor farklı zamanlarda ama en tabii ve en soğuk bölgeden gelenin tadı başka oluyor zaten en son yeme olgunluğuna ulaşan da Ovacıktan gelen. İnanılmaz bi tadı var özellikle ne kadar tüketseniz de bir şekilde artık yeter hissi uyandırmıyor, bence oldukça sağlıklı ve eğer lifli gıda yenmesi gerekiyorsa alın size tamamen liflerden oluşmuş bir sebze türü.(Sanıyorum sebze diyebiliriz)

Hillbilly Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2013, 13:44   #41
Yeni Üye
 
eymoş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 1
Ravent Almanya da çok iyi bilinen bir bitkidir.Reçeli, pastası, kompostosu yapılır.Saplarının rengi kırmızımtıraktır.Denizli de nerede bulabilirim???Hem dikmek hemde yemek için???

eymoş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2014, 09:11   #42
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-04-2007
Şehir: Istanbul-Tuzla
Mesajlar: 2
Wink Işgın satın almak istiyorum

Konu çok eski olmakla birlikte şansımı denemek istiyorum. Avrupa yakasında ışgın nerede bulabilirim veya ücreti karşılığında bana kırmızı ışgın gönderebilecek bir üye çıkar mı acaba ? selamlarımla

Sumiregusa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2014, 11:29   #43
Ağaç Dostu
 
Hillbilly's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: Tunceli
Mesajlar: 195
Bu konuda şunu söylemeliyim. Herhangi bir meyve veya sebzenin tadı toplanma zamanı, bekletilme koşulları, bitkinin genetiği, iklim, coğrafi koşullar ve kendine has bir takım özelliklerden dolayı inanılmaz değişiklik gösterebiliyor. Bizim memlekette ışgın iki farklı ilçeden gelir. İlk getirilen ilçe ilin güneyinde daha sıcak (aslında aralarında hava şartları açısından önemli farklar var neyse) buradan gelen bitkinin eti genelde acımsı ve hani ayva yediğinizde boğazınıza takılır kalır ya işte tam da aynısını yaşatırken ilin kuzeyinden çok daha sonradan gelen malum kış koşulları daha belirgin ve uzun işte buradan getirilen ışgın kıtır kıtır, hafif tatlımsı, sulu ve tadı çok güzel. Ayrıca taze olması da çok mühim. O yüzden eğer acı olanlardan biri denk gelirse hemen bu da neymiş gibisinden peşin bir fikre sahip olmayın derim.

Hillbilly Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2014, 18:19   #44
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-04-2007
Şehir: Istanbul-Tuzla
Mesajlar: 2
Cevabınıza teşekkürler. Reçel ve pasta yapmak amacıyla istcallst adlı üyenin yüklemiş olduğu resmindeki ışgın’dan arıyorum. Acaba ücreti karşılığında bana kırmızı ışgın gönderebilecek bir üye çıkar mı diye bir sorayım dedim.

Sumiregusa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2014, 21:31   #45
Ağaç Dostu
 
Hillbilly's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: Tunceli
Mesajlar: 195
Bizim buralarda ışgın nisan sonu gibi bitiyor. 15-20 günlük bi süre boyunca satışı yapılır. Her sene bolca tüketmeye çalışıyorum. Reçel vs. içinse hafif acı olması hiç bir sorun teşkil etmeyecektir zira pişince tüm acılığı yok oluyor. Maalesef bir sene kadar beklemek zorunda kalacaksınız. Bi sonraki yıl biraz erkenden nisanın ilk haftası gibi bulmaya çalışın. Doğu Anadolu, Güney doğunun kuzeyi, Doğu karadeniz de doğal bitki örtüsü içerisinde var olduğunu söyleyebilirim diğer bölgeleri bilmiyorum.

Hillbilly Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2014, 18:47   #46
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: ......
Mesajlar: 271
[QUOTE=Sumiregusa;1282690]Cevabınıza teşekkürler. Reçel ve pasta yapmak amacıyla istcallst adlı üyenin yüklemiş olduğu resmindeki ışgın’dan arıyorum. Acaba ücreti karşılığında bana kırmızı ışgın gönderebilecek bir üye çıkar mı diye bir sorayım dedim.[/QUOTE

Dün Unkapanındaki Çarşamba Pazarında, el arabasında satılıyordu.

cicek2000 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2015, 06:17   #47
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Iskinin Turkiye'de yetisen kultivarlarindan birinin tohumu elinde olan/ulasabilecek olan var mi?

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2015, 06:17   #48
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Iskinin Turkiye'de yetisen kultivarlarindan birinin tohumu elinde olan/ulasabilecek olan var mi?
Ülkemizde doğal olarak aradığımız bir şeyin tohumuna nedense zor ulaşabiliyoruz. İnternette yaptığım araştırmada bitkinin Almanca isminden Türkiye'de tohumunun satıldığı yere ulaşabildim. Yerli tohum bulunabilse tabi ki çok daha iyi bir şey.

| Zengarden Ev ve Bahçe

Çok Yıllık Rhubarb Ravent Tohumu 20+ GittiGidiyor'da 162294094

Ravent (Rheum rhabarbarum) - BahçeNet

Muda Çevrimiçi   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2015, 11:23   #49
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
İstanbul'da Pazar günleri kurulan Kastamonu pazarında köylüler ışkın satarlar, eğer gitme imkanı olan yakınınız var ise köylülerden isteyebilir. Şimdi zamanı, tezgahlardan bilgi alabilirler.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2015, 12:19   #50
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Zengarden' den iki kere tohumunu alıp denedim. Bir tane bile çimlenmedi. Büyük olasılık bayat tohumdu.

Muda beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2015, 19:30   #51
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Rhubarb burda cokca cilekli turta yapiminda kullanilir. Zengarden, yerli tohum satmaz; yurtdisindan toptan aldiklari tohumlari satiyorlar (yani onlardaki rhubarb tohumu buyuk ihtimalle yurtdisindaki ticari tohum piyasasinda sirkulasyonda olan bir cesittir).

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Ülkemizde doğal olarak aradığımız bir şeyin tohumuna nedense zor ulaşabiliyoruz. İnternette yaptığım araştırmada bitkinin Almanca isminden Türkiye'de tohumunun satıldığı yere ulaşabildim. Yerli tohum bulunabilse tabi ki çok daha iyi bir şey.

| Zengarden Ev ve Bahçe

Çok Yıllık Rhubarb Ravent Tohumu 20+ GittiGidiyor'da 162294094

Ravent (Rheum rhabarbarum) - BahçeNet

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2015, 21:49   #52
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bendekilerden biri çiçeğe kalktı, biraz tohum olacak ama yabani çeşit değil.

birnefestoprak ve Muda beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2015, 21:04   #53
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Yukarda cokca kullanilir dedim ama geleneksel tarifleri vardir (sadece rhubarbli turta da olmasi lazim) demek istedim yoksa yerel ureticiyi bulmak cok zor (pazarda satani hic gormedim). Kimse zahmet edip ekmiyor. Bazen marketlere geliyor. Rhubarbli turta da organik urun satan kucuk marketlerde nadiren bulunabiliyor.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2015, 23:18   #54
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Bugün Feriköy'deki organik pazara giden bir arkadaşım baktı benim için, ama orada yokmuş. Diğer taraftan Mayıs ayı civarında Cihangir sokaklarında doğadan toplanmış ışkınlar el arabası ile de satılıyor, sadece denk gelmek zor. Görürsem tohum konusunu soracağım, burada bilgi veririm.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2015, 20:03   #55
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Fatih pazarında ışkın satıldığını duyunca hemen ısmarladım. Böyle dikenli bir şey geldi aradığınız yerli ışkın bu olabilir mi?

Eklenen Resimler
 
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2016, 12:37   #56
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sn birnefestoprak ve Sn MeyveliTepe başta olmak üzre, ayrıca Sn bahcedenn'e de teşekkürlerimle. Tohum taze olunca çimlenme dış mekanda bile bir haftayı bulmadı)

Eklenen Resimler
 
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2016, 07:25   #57
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Çok güzel, umarım tatlı ışkın bulmak kolaylaşır ülkemizde. Zor bulduğum yabani ışkın taze olarak çok ekşi idi, ben de çilekle tart yapmıştım.

Eklenen Resimler
 
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2016, 19:36   #58
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Tatli iskinla neyi kastediyorsunuz? Mayhos iskin-tatli meyve/turta kremasi kontrasti cok guzel

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-02-2016, 16:34   #59
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-09-2015
Şehir: Erzurum
Mesajlar: 50
Galeri: 2
Bu bitkiyi ilk kez geçen yıl Erzurum'da görmüştüm. Sokakta tezgahlarda satılıyordu. Ayrıca hemen hemen her manavın öünde bir kasa vardı. Satan kişi kabukları soyulduktan sonra yendiğini ve tadının biraz acı olduğunu söylemişti. Ben denemeye cesaret edememiştim o zaman Burada yazılanları okuyunca artık bu sene denerim bakalım nasılmış.

Elbereth Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2016, 21:44   #60
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Tatli iskinla neyi kastediyorsunuz? Mayhos iskin-tatli meyve/turta kremasi kontrasti cok guzel
Neredeyse ham denecek kadar ekşi bir tadı vardı bu ışkının. Tart yaptıktan sonra fena olmadı, yine de tatlı diye kastettiğim kırmızı dikensiz saplı olanları tercih ederim.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024