|
|
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
31-01-2012, 20:59 | #31 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Tohumdan yetişmesi çok kolay ve çok dayanıklı. Geçen sene benimkiler çiçeğe kalktılar ama çiçek saplarını kestim. Bakımı konusunda ben de çok deneyimli değilim ki, bir sürü kök yok oldu. Gölge ve nem seviyor diye biliyorum. Bir de sap üreticileri tamamen karartılmış sera gibi bir yerde karanlıkta yetiştiriyorlar. Böylece kocaman yaprak ve lifli saplar yerine minicik yaprak ve uzun, kalın lifsiz çıtır çıtır sap oluyormuş. Açıkta yetişenler için üstü kapaklı, altı açık küp gibi bir şeyler yapmışlar. Bitki küpün içinde kalacak şekilde giydiriyorlar. Böylece karanlıkta kalarak sap büyütüyormuş. |
02-03-2012, 16:49 | #33 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-02-2011
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 11
|
Ben Siirt-Kurtalan doğumluyum.1.5 yaşına kadar orada kalmışız.Annem değişik tatları denemeyi ve farklı yemek tariflerini yapmayı seven bir kadındı.Kurtalan'dan bahsederken ışgın ve Bıtım'dan bahsederdi.Ama Işgının tadını sevememiş. Garip bir kokusu olduğunu söylerdi.Ben hala merak ediyorum.Bulup denemek isterdim. |
14-04-2012, 15:48 | #36 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-01-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 26
|
Istanbulda satılmasına 15 gün kaldı..)) heyecanla bekliyorum.... |
29-04-2012, 15:01 | #38 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-01-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 26
|
Alıntı:
|
|
29-04-2012, 15:05 | #39 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-01-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 26
|
Fatih kadınlar pazarında ve ümraniye dudullu pazar pazarında bulabilirsiniz.... fatihte kesin bulabilirsiniz.. ama dudullu pazarında garanti vardır diyemem... |
11-05-2012, 12:00 | #40 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: Tunceli
Mesajlar: 195
|
Işgın ın en tatlısı sonunda kendini gösterdi (Tunceli Ovacık Işgını). Burada bir kaç yerden geliyor farklı zamanlarda ama en tabii ve en soğuk bölgeden gelenin tadı başka oluyor zaten en son yeme olgunluğuna ulaşan da Ovacıktan gelen. İnanılmaz bi tadı var özellikle ne kadar tüketseniz de bir şekilde artık yeter hissi uyandırmıyor, bence oldukça sağlıklı ve eğer lifli gıda yenmesi gerekiyorsa alın size tamamen liflerden oluşmuş bir sebze türü.(Sanıyorum sebze diyebiliriz) |
17-12-2013, 13:44 | #41 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-01-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 1
|
Ravent Almanya da çok iyi bilinen bir bitkidir.Reçeli, pastası, kompostosu yapılır.Saplarının rengi kırmızımtıraktır.Denizli de nerede bulabilirim???Hem dikmek hemde yemek için??? |
01-05-2014, 09:11 | #42 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-04-2007
Şehir: Istanbul-Tuzla
Mesajlar: 2
|
Işgın satın almak istiyorum
Konu çok eski olmakla birlikte şansımı denemek istiyorum. Avrupa yakasında ışgın nerede bulabilirim veya ücreti karşılığında bana kırmızı ışgın gönderebilecek bir üye çıkar mı acaba ? selamlarımla |
02-05-2014, 11:29 | #43 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: Tunceli
Mesajlar: 195
|
Bu konuda şunu söylemeliyim. Herhangi bir meyve veya sebzenin tadı toplanma zamanı, bekletilme koşulları, bitkinin genetiği, iklim, coğrafi koşullar ve kendine has bir takım özelliklerden dolayı inanılmaz değişiklik gösterebiliyor. Bizim memlekette ışgın iki farklı ilçeden gelir. İlk getirilen ilçe ilin güneyinde daha sıcak (aslında aralarında hava şartları açısından önemli farklar var neyse) buradan gelen bitkinin eti genelde acımsı ve hani ayva yediğinizde boğazınıza takılır kalır ya işte tam da aynısını yaşatırken ilin kuzeyinden çok daha sonradan gelen malum kış koşulları daha belirgin ve uzun işte buradan getirilen ışgın kıtır kıtır, hafif tatlımsı, sulu ve tadı çok güzel. Ayrıca taze olması da çok mühim. O yüzden eğer acı olanlardan biri denk gelirse hemen bu da neymiş gibisinden peşin bir fikre sahip olmayın derim. |
11-05-2014, 18:19 | #44 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-04-2007
Şehir: Istanbul-Tuzla
Mesajlar: 2
|
Cevabınıza teşekkürler. Reçel ve pasta yapmak amacıyla istcallst adlı üyenin yüklemiş olduğu resmindeki ışgın’dan arıyorum. Acaba ücreti karşılığında bana kırmızı ışgın gönderebilecek bir üye çıkar mı diye bir sorayım dedim. |
14-05-2014, 21:31 | #45 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: Tunceli
Mesajlar: 195
|
Bizim buralarda ışgın nisan sonu gibi bitiyor. 15-20 günlük bi süre boyunca satışı yapılır. Her sene bolca tüketmeye çalışıyorum. Reçel vs. içinse hafif acı olması hiç bir sorun teşkil etmeyecektir zira pişince tüm acılığı yok oluyor. Maalesef bir sene kadar beklemek zorunda kalacaksınız. Bi sonraki yıl biraz erkenden nisanın ilk haftası gibi bulmaya çalışın. Doğu Anadolu, Güney doğunun kuzeyi, Doğu karadeniz de doğal bitki örtüsü içerisinde var olduğunu söyleyebilirim diğer bölgeleri bilmiyorum. |
15-05-2014, 18:47 | #46 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: ......
Mesajlar: 271
|
[QUOTE=Sumiregusa;1282690]Cevabınıza teşekkürler. Reçel ve pasta yapmak amacıyla istcallst adlı üyenin yüklemiş olduğu resmindeki ışgın’dan arıyorum. Acaba ücreti karşılığında bana kırmızı ışgın gönderebilecek bir üye çıkar mı diye bir sorayım dedim.[/QUOTE Dün Unkapanındaki Çarşamba Pazarında, el arabasında satılıyordu. |
23-04-2015, 06:17 | #47 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Iskinin Turkiye'de yetisen kultivarlarindan birinin tohumu elinde olan/ulasabilecek olan var mi? |
24-04-2015, 06:17 | #48 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
| Zengarden Ev ve Bahçe Çok Yıllık Rhubarb Ravent Tohumu 20+ GittiGidiyor'da 162294094 Ravent (Rheum rhabarbarum) - BahçeNet |
|
24-04-2015, 11:23 | #49 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
İstanbul'da Pazar günleri kurulan Kastamonu pazarında köylüler ışkın satarlar, eğer gitme imkanı olan yakınınız var ise köylülerden isteyebilir. Şimdi zamanı, tezgahlardan bilgi alabilirler. |
24-04-2015, 12:19 | #50 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Zengarden' den iki kere tohumunu alıp denedim. Bir tane bile çimlenmedi. Büyük olasılık bayat tohumdu. |
24-04-2015, 19:30 | #51 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Rhubarb burda cokca cilekli turta yapiminda kullanilir. Zengarden, yerli tohum satmaz; yurtdisindan toptan aldiklari tohumlari satiyorlar (yani onlardaki rhubarb tohumu buyuk ihtimalle yurtdisindaki ticari tohum piyasasinda sirkulasyonda olan bir cesittir). Alıntı:
|
|
24-04-2015, 21:49 | #52 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Bendekilerden biri çiçeğe kalktı, biraz tohum olacak ama yabani çeşit değil. |
25-04-2015, 21:04 | #53 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Yukarda cokca kullanilir dedim ama geleneksel tarifleri vardir (sadece rhubarbli turta da olmasi lazim) demek istedim yoksa yerel ureticiyi bulmak cok zor (pazarda satani hic gormedim). Kimse zahmet edip ekmiyor. Bazen marketlere geliyor. Rhubarbli turta da organik urun satan kucuk marketlerde nadiren bulunabiliyor. |
25-04-2015, 23:18 | #54 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Bugün Feriköy'deki organik pazara giden bir arkadaşım baktı benim için, ama orada yokmuş. Diğer taraftan Mayıs ayı civarında Cihangir sokaklarında doğadan toplanmış ışkınlar el arabası ile de satılıyor, sadece denk gelmek zor. Görürsem tohum konusunu soracağım, burada bilgi veririm. |
06-05-2015, 20:03 | #55 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Fatih pazarında ışkın satıldığını duyunca hemen ısmarladım. Böyle dikenli bir şey geldi aradığınız yerli ışkın bu olabilir mi? |
25-02-2016, 12:37 | #56 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Sn birnefestoprak ve Sn MeyveliTepe başta olmak üzre, ayrıca Sn bahcedenn'e de teşekkürlerimle. Tohum taze olunca çimlenme dış mekanda bile bir haftayı bulmadı) |
26-02-2016, 07:25 | #57 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Çok güzel, umarım tatlı ışkın bulmak kolaylaşır ülkemizde. Zor bulduğum yabani ışkın taze olarak çok ekşi idi, ben de çilekle tart yapmıştım. |
28-02-2016, 19:36 | #58 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Tatli iskinla neyi kastediyorsunuz? Mayhos iskin-tatli meyve/turta kremasi kontrasti cok guzel |
29-02-2016, 16:34 | #59 |
Ağaçsever
|
Bu bitkiyi ilk kez geçen yıl Erzurum'da görmüştüm. Sokakta tezgahlarda satılıyordu. Ayrıca hemen hemen her manavın öünde bir kasa vardı. Satan kişi kabukları soyulduktan sonra yendiğini ve tadının biraz acı olduğunu söylemişti. Ben denemeye cesaret edememiştim o zaman Burada yazılanları okuyunca artık bu sene denerim bakalım nasılmış. |
01-03-2016, 21:44 | #60 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Neredeyse ham denecek kadar ekşi bir tadı vardı bu ışkının. Tart yaptıktan sonra fena olmadı, yine de tatlı diye kastettiğim kırmızı dikensiz saplı olanları tercih ederim. |
|
|