06-03-2010, 17:54 | #31 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-03-2009
Şehir: izmit
Mesajlar: 446
|
Orhan bey bunların yeme zamanı geçmiş çiçeğe kalkmışlar daha çiçek açmadan yeniyor. |
06-03-2010, 17:56 | #32 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2008
Şehir: Marmaris
Mesajlar: 659
|
Alıntı:
Kaldirğin mevsimi başladı. Fotoğrafı görünce dayanamadım. Bahçenizde iki gündur ziyaretteyim. Yazmaya fırsatım olmadı. Hodan turşusu ve tuzlaması. Bu günlerde çıkan çiçekli sapları toplayıp 1,5 2 cm boyunda doğrayıp haşlıyoruz. Soğutup kabımıza yeteri kadar kalın tuz, acı biber , sarımsak ilave ederek soğuk suyumuzu yeteri kadar koyup kapatıyoruz. Kısacası diğer turşular gibi yapalım. |
|
06-03-2010, 18:03 | #33 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2008
Şehir: Marmaris
Mesajlar: 659
|
Alıntı:
Mart ayı daha yeni büyüyorlar. Kartlaşmadığı surece çok güzel olur. Daha sonra yaprak sapları uzayacak,onlarında kalın olanları toplayıp afiyetle yeniliyor. Kalınlarından turşu, tuzlama yapabilirsiniz. |
|
06-03-2010, 18:14 | #34 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
|
ıspıtın kökleride yeniyor) yumartalı kavurması yapılıyor |
06-03-2010, 18:20 | #35 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2008
Şehir: Marmaris
Mesajlar: 659
|
Kökler yetiştiği toprağın kokusunu taşıdığı için çok iyi temizleyip yıkamak gerekiyor, temizleme veyıkama işi biraz zor oluyor. Sakarya ve kandıra taraflarında şimdi kökleri pazarda satılıyordur. |
06-03-2010, 21:00 | #36 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili kılıç, Sevgili sezgin53; İnanın, yemek konusunda hep sevgili eşimi yalnız bırakmışımdır. İşin gerçeği, bu konuda hevesim hiç olmadığı gibi, yeteneksizimde... Yalnız kaldırığın, pazarlarda bahar ayları boyunca satıldıklarını görüyordum. Demekki belli bir dönem sürekli taze sürgünler veriyor. Benim gördüklerimde, genelde daha sip sivri bir görüntüde idiler.Yani daha taze toplanmış gibi bir halleri oluyor. Farklı lezzet tarifleri için herkese teşekkürler. |
06-03-2010, 21:27 | #37 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 342
|
Biz genelde kök kısımlarını kullanırız yumurtalı kavurma için, çiçeklenmiş ve taze sürgünleri olanı pek tercih edilmez. Kök kavurma için odunsulaşmış olan yerleri kesilir kullanılmaz, bol su ile yıkanır, haşlanır suyu süzülüp yağda kavrulmuş soğana ilave edilir ve üstüne bol yumurta kırılıp kavrulur. Oğlum da parmak patates diyerek yer |
06-03-2010, 21:47 | #38 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2008
Şehir: Marmaris
Mesajlar: 659
|
Bu akşam bu başlıkta yazdıktan sonra geçen yıdan kalan tuzlamadan acilen soğanla kavurup yemek zorunda kaldım. Geçen bahar aylarında her gün az yağda soğanla kavurup marul yapraklarının içine koyup bol bol yemiştim. Çünkü diyabet 2 rahatsızlığım var. Oldukcada kilo verip forma girmiştim. |
18-03-2010, 12:10 | #40 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-05-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 34
|
sayın berduray mutlaka haşlanmalıdır yoksa çok dirikalır ve lezzeti olmaz.Ayrıca sağanı çok bol olursa tadına doyum olmaz nisan sonu mayıs ayı gibi semt pazarlarında köylüler satarlar.Ayrıca karadenizde çok bilinen bir bitkidir özellikle Ordu Gresun taraflarında. |
18-03-2010, 20:53 | #42 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 868
|
Artvin'den Edirne'ye kadar olan bölgede bunu bilmeyen ve sevmeyen yok her halde. sadece bazı illere göre adı değişik, birde bunun yeni sürgün taze yaprağının ısırgan otunun yemeğine de az miktarda katıldığını bilmeyen yoktur. |
18-03-2010, 23:28 | #43 |
Ağaç Dostu
|
Valla eşim Zonguldak'tan olmasa böyle bir bitkiden haberim olmayabilirdi Sayın Gurbik...Siz biliyorsunuz ama bilmeyenler de var. O yüzden siz bildiklerinizi yazın, biz de öğrenelim. Misal Ege de ot cenneti ama hiç bir yerde görmedim zılbıt |
19-03-2010, 23:12 | #44 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 868
|
berduray dediğinize katılıyorum buradan İzmir'e göç eden arkdaşlar zaman zaman zılbıt isteğinde bulunuyorlar. zılbıt genelde nemli toprağı seviyor. |
30-03-2010, 18:59 | #45 |
Ağaç Dostu
|
Bugün Yenilevent pazarından bir demet hodan aldım. Yaprağı pek yoktu, kadın saplarını soğanla kavurup üzerine yumurta kırabileceğimi söyledi. Hemen denedim; önce hodan saplarını az süre haşladım(4-5 dk), soğan yerine pırasa kavurdum. Üzerine hodan ve çirişotu ekledim, kavrulunca yumurta kırdım. Ancak hodanı beğenmedim, çok yavan geldi tadı. Hele pırasa varken yanında, hodanı yemek bile istemedim, arasından pırasa ve çirişleri seçtim. |
30-03-2010, 23:20 | #46 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 868
|
sevgili hariel ilk defamı kendiniz yapıp da tattınız. pırasa ve çiriş otunu katmak sizinmi fikriniz idi. bu karışımı bende hiç tatmadım. aslında kaldiriki sevmeyen yoktur. |
31-03-2010, 10:40 | #47 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-03-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 26
|
Hodanı evlendikten sonra denedim.Mantar gibi tadı var.Şimdi hodan avcısı oldum.Arnavutköy ve Belgrat ormanlarından taze taze topluyorum.Daha 2-3 yapraklar..ama çok körpeler...sarmasını yaptıklarını gördüm mısır unu ile....Haşlama suyunu ziyan etmeyin yüzünüze sürün..... |
12-04-2010, 22:22 | #49 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-12-2009
Şehir: Ordu
Mesajlar: 12
|
Pazar günü komşularla birlikte dere tepe düz ettik oldukça çok topladık. Hem spor yaptık hemde yiyeceğimizi temin ettik. Ben en çok soğanla kavurmasını seviyorum. Çiçek sapları yendıği gibi yaprak saplarıda yeniyor. Haşlamayı unutmayın. |
25-08-2011, 17:37 | #50 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-07-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 568
|
arkadaşlar hodan otu adana da bulunurmu ?**** adanaya yakın yerlerde varsa hemen alayım. |
27-05-2012, 21:30 | #51 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 17
|
Bu sene elime hodan tohumu gecti. Ektiklerimden cikan hodanlar bizde dogal yetisenden farkli cok iri bir cins cikti oyle ki yapraklarindan dolma yaptik. Yapraklari kocaman ve tadi ayni salatalik tadinda. Hodanlarin ilk ciceklerini 10cm altindan kesip yemek yaptik. Bu cinsin tadiyla yabani hodanin tadi ayni, fark yok. Geriye kalan govdeden yeni cicek surgunleri vermeye basladi. Bu sene " mavi cicekler" karisimi tohumlarimin arasindanda bu cins hodan cikti. Onlari kesmedim ve mavi mavi cok guzel cicekleri oldu. Dediklerine gore hodanin cicegi arilari bahcenize cekermis. Ben de bu niyetle onlari dogasina biraktim ve de gelecek sezonlara tohumlarimin olmasini garantiledim. |
25-03-2013, 15:28 | #52 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2013
Şehir: Fransa
Mesajlar: 252
|
Ektigim tohumlari cimlenmeye basladi, herhalde birkac aya bahceme koyarim. Zaten ozellikle cilek ve domatesle kardes bitki oldugu icin, faydasini gorecegim. |
18-06-2013, 09:24 | #53 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2013
Şehir: Fransa
Mesajlar: 252
|
Hodan - Hastalik
Merhaba arkadaslar, Hodanlarimi ektim, buyuduler ve daha cicek acmadan hasta olmaya basladilar bile. Hodan sevenler olarak belki bir bilginiz vardir. Son buldugum bilgilere gore "powdery mildew" hastaligina benziyor problem. Acaba sorun buysa, cozumu olan var mi acaba? Düzenleyen zebra : 18-06-2013 saat 09:41 Neden: powdery mildew |
09-07-2013, 08:53 | #54 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2013
Şehir: Fransa
Mesajlar: 252
|
Yagisli havalarin gecmesiyle birlikte, hastaliklarda azaldi ve ciceklenmeye basladi hodanlarim. Abi hodan, insallah kardesi olan domateslere iyi bakar. |
27-03-2014, 11:47 | #55 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-10-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 420
|
Cenabı (Allah'ın) bizlere sunduğu nimetlerden sadece biri. Çok lezzetli ve çok faydalı. Memleketim, Kastamonu'da bol bulunuyor ve adı Ispıt olarak biliniyor. |
06-04-2016, 09:35 | #56 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-11-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 69
|
Benim bulduğum hodanlar
Merhaba, Ben dün yola uzak bir noktadan bulduğum hodanları göstermek istedim. Malesef bir yanlışlık yaparak, en büyük yapraklarını toplayıp ince ince kıyarak salata olarak yedim. Yapraklar büyüdükçe sanırım üzerindeki tüyler sertleşip diken gibi oluyor. Daha önce pazarda satılan körpelerinden almıştık. Onu da soğanla kavurup yemiştik. Çok da lezzetli gelmedi açıkçası. Ben yerim de eşim pek beğenmedi. Bir de kökünü çıkarıp onu pişirmeyi deneyeceğim. Fotoğraları koyuyorum. Kartlaşmış mı acaba. Bununla ilgili fikrinizi yazarsanız çok sevinirim. Ben henüz acemi bir ot toplayıcısı olarak bilgi toplama aşamasındayım. |
20-02-2017, 19:55 | #57 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 09-11-2007
Şehir: Karabük -- Ankara
Mesajlar: 870
|
Alıntı:
Hodan: https://www.google.com.tr/search?q=B...w=1366&bih=662 Ispıt: https://www.google.com.tr/search?q=T...w=1366&bih=662 |
|
20-02-2017, 20:47 | #58 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-05-2015
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 296
|
Alıntı:
|
|
17-07-2019, 22:35 | #59 |
Ağaç Dostu
|
Hodanların orijinal evi Akdeniz ülkelerinde bulunur, ancak Orta Çağ'dan bu yana Orta Avrupa bahçelerinde de kendini evinde hisseder. Dünyanın her nerede onu memnun ederse, kendisini tekrar tekrar eker ve biz bundan mutlu oluruz, çünkü bu salatalık tadında olan ot, kendini melankoliden kurtarmaya yardımcı olur. Gökyüzü mavisi çiçeklere bakarak , karanlık kalbine ince bir neşe saçıyor! Yağ içeriği yüksek vasıtasıyla hareket eden, hodan tohumundan preslenmiş linoleik asit ve nadir gama-linolenik kalp ve deri üzerindeki faydalı etkisi! Hodan çiçekleri salataları süslüyor (asit maviyi pembeye çeviriyor) ve içecekler çiçek şeklinde buz küpleri yapıyor. Masa dekorasyonu olarak yayılan çiçeklerin mavisi havayı kaldırıyor ve iletişimden sorumlu olan bora çakrayı harekete geçiriyor. Taze ve kuru çiçekler, sinir yatıştırıcı olabilir, bağışıklık artırıcı çay hazırlamak olabilir. Tüm şifalı çaylar, üst üste 3 haftadan daha fazla bir süre içmeyeceği için ara verin. Genç hodan yaprakları , nane ve melissa ile karıştırılmış taze hodan çiçekleri şurup üretimi için nane olarak uygundur. Suyla seyreltilmiş ve bazı çiçeklerle bardağa aromatik, alkolsüz bir içecek konur! Yapraklar , karaciğeri kirletici pirotik asitleri nedeniyle sadece kısa bir süre için kullanılmalıdır. Kaba kıllar nedeniyle yiyecekler için ince kıyılırlar. Frankfurt yeşili sosu, kuark, patates salatası ve diğer salatalar gibi soğuk soslar salatalık benzeri bir lezzet verir. Ayrıca - ıspanak gibi - bir sebze olarak da hazırlanabilirler. https://www.wildfind.com/pflanzen/borretsch |
26-07-2019, 20:54 | #60 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7,826
|
Ben yaprağının yeşilliği ve güzelliği için saksıda süs olarak kullanıyorum Tohumlardan bahçenin her tarafında kendiliğinden çıkıyor |
Etiketler |
hıyar otu, neşe otu, sığırdili, turşu otu, zembil çiçeği |
|
|