12-12-2014, 23:19 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Gelincik Otu Karıştırması
Çok sevdiğim farklı bir lezzetle tanıştırmak istiyorum sizi. Görsel olarak çok etkilenmeyebilirsiniz ama inanın ki denemeye değer bir lezzet... Gelincikleri sevmeyenimiz yoktur. Çiçekli halini çok seviyor olsam da pazarda gelincik otu satıldığını gördüğümde hiç tereddütsüz alırım. Aranızda Bulgaristan muhaciri olan arkadaşların biliyor olabileceği bir yemek bu, ancak sadece belli bir bölgeden olanlar biliyor. Gelelim yemeğimizin hazırlanışına... Malzemeler: Yarım kilo kadar gelincik otu Bir baş kuru soğan 6 çorba kaşığı muhacir tarhanası (ekşi tarhana) 100 - 150 gr kavurma 2 çorba kaşığı un Tereyağı Pul biber, tuz Hazırlanışı: Gelincik otları ayıklanıp güzelce yıkanarak yemeklik doğranır. Bir baş soğan yemeklik çok ince çentilerek kıyılır ve tencereye alınan gelinciklerin üzerine eklenir. Bu arada tarhana bir miktar su ile ıslatılır. Gelinciklerin olduğu tencereye gelinciklerin seviyesinin biraz altında kalacak şekilde su konup ocağa alınır. Bu noktada isteğe bağlı 2 silme çay kaşığı kadar tuz ilave edilir. Soğanlar ve gelincikler pişip yumuşadığında tarhanayı ısladığımız kaba önce un ilave edilip iyice çırpılır; sonra da kaynayan gelinciğin suyundan eklenip ılıştırarak topaklanmasına izin vermeden karıştırılır. Bu esnada kavurma da eklenir. Muhallebi ya da beşamel sos kıvamına geldiğinde istediğimiz kıvamı yakalamış oluruz. Kıvamı yeterli gelmezse un ya da tarhana miktarını arttırma yoluna gidilebilir. İstediğimiz kıvamı yakalayınca tereyağını yakıp pul biber ilave ettikten sonra yemeğimizin üzerine gezdirip afiyetle yenmek üzere servis edilir... Ben bu gece yaptım. Keşke ikram edebilseydim size de! |
13-12-2014, 08:44 | #2 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Çok lezzetli görünüyor loveforlife, İstanbul'da bulunur mu acaba? Kesinlikle denemek isterim. Eline sağlık arkadaşım. |
13-12-2014, 10:26 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Hem de ne lezzet Sevgili Ozlem A! Köylü pazarlarının kurulduğu yerlerde şu günlerde bulabilirsin sanırım. Ben Bursa'da zaman zaman ıspanak satanların tezahlarında da görüyorum. Ispanak tarlalarında çok çıkarmış gelincik, onlar da ayırıp satıyor. Dilerim bulabilir ve bu lezzeti denersin canım. Bazı akrabalarımız kavurma yerine kıyma koyarak yapıyormuş. Ben hiç denemedim. Aynı güzel lezzet yakalanır mı bilemiyorum... |
13-12-2014, 10:40 | #4 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Bildiğim sadece Kastamonu pazarı var burda, bakalım orada bulabilecek miyiz.. Bu arada muhacir tarhanası bildiğimiz Rumeli tarhanasından farklı mı acaba? Nasıl yapıldığını bilen varsa yazsa buraya keşke.. Ben Ege tarhanası yapmıştım geçen yıl. O da ekşi maya benzeri bir usulle yapılıyor. Hazır alınanlarla kıyaslanamaz derecede güzel olmuştu. |
13-12-2014, 10:55 | #5 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Düzenleyen loveforlife : 13-12-2014 saat 22:24 |
|
13-12-2014, 21:22 | #6 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Ispanak tarlalarında çok çıkarmış demişsiniz Sn. loveforlife, bilmiyorum tesadüf müdür, geçtiğimiz bahar annemle köye gittiğimizde evin önündeki ıspanakları toplarken çokça vardı gelincik otlarından. Ben ıspanakları toplarken annem de ayrı yere nünnüleri topluyordu. Ben de ne bu nünnü nünnü diye topluyorsun diye söyleyince bunların gelincik otu olduğunu ve bu otların yenilebilir olduğunu öğrenmiş oldum. Eskiden, yokluk zamanı çok kullanıldığını ama dört mevsim sebzelerin üretimi ile kullanımının giderek azaldığı söyledi annem. Bu başlığı görünce bugün aradım annemi. Senin nünnülerden ne yapılıyordu diye sorunca, ıspanak gibi kavrulup üzerine sarımsaklı yoğurt kullanılabileceğini, pirinçli ıspanak yemeği gibi olabileceğini, tuz ile öldürülüp üzerine limonlu zeytinyağlı sos gezdirilerek salatası yapılabileceğini, börekleri ve gözlemeleri olabileceğini söyledi. Sonra ben anneme bu yemeğin malzemelerini sayınca hmmm karıştırmasını yapmışlar dedi. Sayenizde, aslında bilinen fakat unutulmaya yüz tutmuş yeni bir lezzeti daha tadabileceğim. Teşekkürler Sn. loveforlife... Bu arada annemin köyünde bu ota nünnü derlerken babamın köyünde ise maçiska olarak adlandırılıyor. |
13-12-2014, 21:54 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Bir yaşıma daha girdim... şu yaşımda daha bilmediğim neler var acaba... Bu ottan benim bahçemde çokça çıkıyor, kıyıda köşede çiçeklerini açsınlar diye 3-4 kök bırakıyorum geriye kalanları söküp atıyorum. Meğer ben bu kıymetli nimeti söküp atıyormuşum da haberim yokmuş bu ot bildiğimiz kırmızı açan gelincik çiçeği midir arkadaşlar... |
13-12-2014, 22:17 | #8 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
13-12-2014, 22:20 | #9 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
13-12-2014, 23:04 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Sevgili loveforlife çok haklısın ben de göçmenim gerçekten çok şeyler kaçırmışım, aslında çok genç yaşta ailemden kopup evlendikten sonra eşimin ailesiyle birlikte ne olduğunu anlamadan kendimi Türkiye'de buldum. Ben bir çok otları arkadaş ve çevremde ki insanlardan öğrendim, e ne demişler öğrenmenin yaşı yoktur, bak bu gün de bunu öğrendim senin sayende, şimdi tadına bakmak için baharı beklemek zorundayım, tarifini verdiğin için çok teşekkür ederim. Sevgilerimle |
13-12-2014, 23:56 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-04-2013
Şehir: NAZİLLİ /DİDİM
Mesajlar: 980
|
oooo kan çekiyor evvelde bende selanik göçmeniyim. |
14-12-2014, 12:18 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Böreği, ıspanaklı börekten bile güzel oluyor... Nasıl canım çekti şimdi |
14-12-2014, 17:09 | #13 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
Alıntı:
Hani diyorum sevgili A_NOMAD, benim köydeki fidanlığa yakın olsaydınız bir tane gelincik bırakmazdınız yani.. Baharda kıpkırmızı olur benim fidanlık.. Bugünlerde yine her an köye gidebilirim, inanın sizin ve sevgili uyap'ın gelincik aşkını bildiğim için, eğer dertlerimden fırsat bulabilirsem bir iki yemeklik gelincik kesip göndermeyi çok istiyorum.. Şimdi tam da körpe zamanları.. Son gidişimde nergislerimin aralarındaki gelincikleri söküp söküp attım, bilseydim sizlere gönderirdim.. |
|
19-12-2014, 07:48 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Bu otun Latince adi nedir? Ayrica Sn loveforlife, yaptiginiz corba cok guzel gozukuyor. |
21-12-2014, 21:52 | #16 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-01-2012
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 23
|
Çocukluğumun gözlemesini hatırladım başlığı görünce.İstanbul'da pazarlarda gelincik bulmak imkansız gibi ,sadece ısırgan daha kolay bulunabiliyor.Rahmetli annem gelincik ve ısırganı ince doğranmış kuru soğan ve tuzla ovardı,ısırganın kokusu harikaydı. Ben de gelincik yerine ıspanak kullanıyorum ama ısırganın o eski kokusunu bulmak çok zor belki Gelibolu'daki pazara gelen ısırganlarda bulunabilir |
22-12-2014, 18:33 | #17 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
Ne kadar da kıymetliymiş şu gelincik otumuz.. Benim fidanlık tıka basa dolu.. Mecburen üstlerinde geziniyorum.. Köyde mahallenin kadınları bir ara fena dadanmışlardı benim oraya..Fiğ-yonca-tirfil ektiğim sene baktım gelincik otlarını keselim derken benim ektiğim otları çiğniyorlar.. Rica ettim, bir daha gelmediler.. Ama ben oralarda yokken yine tel örgüden içeri dalıp toplayanlar vardır. |
22-12-2014, 19:07 | #18 |
Ağaç Dostu
|
Bizim zeytinlerin arası da gelincik dolu Sanırım zeytin bahçesini seviyor gelincik.Geçen sene yemeğini de yapmıştım bizim sayfada yapılışını yayınlamıştım. (kardeş bahçeler- Sahire) Tatmak isteyenler olursa yol masrafı+kargo masrafı alıcıya ait olmak üzere yollayabilirim... |
22-12-2014, 22:08 | #20 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
Evet sayın yeşillim, gelincik otu bunlar.. |
04-02-2015, 19:52 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Arkadaşlar bahçemde çıkan bu otlar gelincik otu mudur? emin olmak için bir de sizlere sormak istedim. Tadına bakmak için sabırsızlanıyorum da... |
05-02-2015, 09:23 | #22 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
Evt, sayın akçabardak..bunlar gelincik otu..afiyetle tüketebilirsiniz.. (Bakın, benim fidanlıktaki gelincikler de bunlar) |
05-02-2015, 09:31 | #23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Teşekkür ederim sayın pria, sizin fidanlıkta olanlar da güzel yetişmişler. |
12-02-2015, 19:19 | #24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-02-2013
Şehir: muğla bodrum
Mesajlar: 2,020
|
sevgili akçabardak, bugün gelincik,ıspanak, gazayağı, deve tabanı ve kinkiş karışımı otlardan gözleme yaptım.sizede tavsiye ederim.gelincik böreği çok lezzetli olur. |
12-02-2015, 19:55 | #25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: İstanbul- Bodrum-Milas
Mesajlar: 3,492
|
Arkadaşlar, Bu söylediğiniz otların önemli bölümünü bilmiyorum,ya da bildiğimi bilmiyorum. Bir daha aldığınızda resimlerini paylaşabilir misiniz? |
12-02-2015, 21:07 | #26 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Alıntı:
Arka sokakta bir komşumun bahçesinde bir karış boyunda ısırganlar çıkmıştı, gözümü onlara dikmiştim onların da böreği, gözlemesi çok güzel oluyor ama şu son don olaylarında resmen yanmışlar, hiç sorma öyle üzüldüm ki onlara taze taze çok güzellerdi. Aksi gibi o bahçeden başka hiç bir bahçede yok... bu sene tadına bakamadık |
|
13-02-2015, 07:37 | #27 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-02-2013
Şehir: muğla bodrum
Mesajlar: 2,020
|
Alıntı:
sevgili milla,en kısa zamanda toplanan otlarların fotoğraflarını size sunarım. Düzenleyen münevver48 : 13-02-2015 saat 10:34 |
|
18-02-2015, 09:12 | #28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-02-2013
Şehir: muğla bodrum
Mesajlar: 2,020
|
sevgili milla, dün biraz arkadaşlarla ot toplamaya gittik. fotoğraflarını paylaşmak istedim. sarıot gazayağı devedikeni |
18-02-2015, 09:16 | #29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-02-2013
Şehir: muğla bodrum
Mesajlar: 2,020
|
bunlarda hindiba bahçemde kinkiş dediğim otun fotoğrafını da bir ara paylaşırım.h |
18-02-2015, 12:32 | #30 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Alıntı:
Sevgili münevver48 mesajını şimdi gördüm, gelincik otlarımı bu gün toplayıp tadına bakacağız inşallah. Şevketi bostan otunu pazarlarda görüyorum ama nasıl pişirildiğini bilmediğim için hiç denemedim bu güne kadar. Doğanın bize sunduğu bu değerli bitkilerin kıymetini bilmemiz, değerlendirmemiz gerekiyor ama maalesef ben çoğunu bilemiyorum. Örneğin yukarıda senin vermiş olduğun otların arasında sadece hindiba otunu tanıyabildim ve ondan bende çok toplarım, diğerlerini ilk defa görüyorum. İyi ki fotoğraflarını koymuşsun şimdi gözlerim bu otları arar olacak bu gidişle, çok teşekkür ederim. Toplamış olduğunuz otları şifa niyetine tüketmeniz dileğiyle sağlıkla kalın, sevgiler. |
|
|
|