23-12-2010, 18:29 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Isırganotu çorbası
Bugün, deli gibi işimin arasında komşum "pazar" deyince bütün planım değişti, zaten fırsat yaratıp gidemiyorum. Pazarın girişinde bir teyze otlar, unlar, kestane, hamur işleri ile güzel bir tezgah hazırlamış. Yabani ot yemekleri pişirmeyi şimdiye kadar pek denemedim ama ısırganotunu görünce tanıdım. Biraz ısırganotu, biraz radika ve Kastamonu'dan fırınlanmış mısırunu aldım. Öğlene acele ısırganotu çorbası yapmak için internetten azıcık araştırdım ama ne araştırmaya ne de pişirmeye vakit pek olmayınca olduğu kadarıyla yaptım, yine de güzel oldu. Yaptığım şekli aşağıda yazacağım ama bu sefer koklaya koklaya içine ne katacağımı düşünmeye vakit olmadığından, bir dahaki sefere daha iyi olacağını ümid ediyorum. İçine neler yakıştırısınız? Bir demet ısırganotu 1 iri soğan 2 diş sarımsak az tereyağı ve zeytinyağı 3 kaşık kavrulmuş mısır unu tuz ..... ne yakıştırırsak (burası için fikirler bekliyorum) Ispanakları eldiven giyip iyice yıkayıp ayıkladım. Çok tazeymiş, eldivene rağmen elimde hâlâ sızlayan yerler var. Bir kısmını çay demlemek için , büyük salata kasesini dolduracak kadarını çorba için, kalan sap ve kötü yaprakları da bitkiler için ilaç yapmak üzere ayırdım. Bir soğanı doğrayıp tencerede zeytinyağıyla kavurmaya başlarken mısır ununu (mis gibi kokuyordu), tuzunu ilave ettim. Soğanlar biraz kavrulunca ısırganotunu kattım, su ilavesi ile (et suyuyla daha iyi olabilir) kaynamaya bıraktım. 15-20 dakika sonra parçalayıcıdan geçirdim. Sarımsağı soğandan sonra katmayı unutmuşum, az tereyağında çok ince doğranmış sarımsağı kavurdum, nane ilave edip çorbaya karıştırdım. Tadını beğendik (brokoli çorbasından çok daha güzel geldi) ama bir şeyler gerekiyor yine de. Sizce? 1- Süt 2- Pul biber 3-.... |
23-12-2010, 18:40 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
|
Elinize sağlık. Pişerken süt, yerken pul biber ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun. |
03-03-2011, 07:00 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2011
Şehir: kanada
Mesajlar: 364
|
Sut pek cazip gelmedi kanimca. Isirgan otunun iceriginde olan demir'in etkisini azaltacagindan buna sebeb corbanin vitamin degerini dusurur. Karabiber'inde yakisabilecegini dusunuyorum... Bir ara cok tukettigim ve sevdigim bir lezzettir isirgan otu. Faydalari ciddi anlamda cok olup tedavi amacli kullanildiginda, sonucun % 80,% 90 verimli olduguda ispatlanmistir...Ellerinize, yureginize saglik... |
03-03-2011, 14:23 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
|
Kendi yaptığınız " yoğurt " beni unutma diyor! |
04-03-2011, 10:14 | #7 |
Ağaç Dostu
|
http://www.xprodoksit.com/yazi/ibrah...lu-isirgan-otu Bunlara Dikkat : Trombozitleri (platelet) yüksek olan hastaların taze ısırgandan kesin olarak uzak durmaları gerekir. Cümlesinden sonra tedirgin oldum, oğlumda zaman zaman bu değerler çok yüksek çıkıyor. Peynir fikri değişik geldi, belki kaşar peyniri daha çok yakışır. Yumurta sarısı da çırpılıp, altını söndürmeye yakın eklenebilir. Kalan ısırganları kurutmuştum. Diğer otlara göre daha kolay kurudu ve kararmadı. Arada çayını içiyorum. |
18-03-2011, 10:20 | #8 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-03-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 6
|
ısırma bnei
ısırgan otuyla ilgili hatırama gelen ilk şey beni ısırdığı.Hala acıları içimde.Acım çok büyük dostlar |
22-05-2011, 12:44 | #9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-05-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4
|
Isırgan otuna başka yeşillik eklenebilir,nane, kabak yaprağı taze uçlar, patates yaprağı, maydanoz yaprağı, mine yaprağı gibi. Sonuçta bu demiri yüksek bir yemektir. Tek ekmekle yenir. Yanına başka yemek yakışmaz. |
03-09-2011, 14:58 | #10 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-09-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 56
|
karabiber nasıl durur acaba içinde. ilginçe benziyor yemek ama şimdiden kaşınmaya başladım. sanırım huylandım |
20-01-2012, 20:30 | #12 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-12-2011
Şehir: ordu
Mesajlar: 70
|
Isırgan böreğide güzel oluyor deneyin.Haşladıktan sonra tabii.. |
24-05-2012, 22:56 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
|
Isırgan(bizim burda "sırgan" diyoruz), yöresel olarak en sevdiğimiz yemeklerden.Baharda çıkmaya başlayınca çokça pişirilir.Yaylaya çıkıldığında hemen sırgan topşanıp pişirilir.Yaz aylarında kurutulup kışın hazır çorba gibi tüketilir. Pişirme şekli şöyle: Isırganın uç kısımları toplanıp ayıklanır,yıkanır.Su eklenip yumuşayana kadar pişirilir.Yumuşayınca blendırdan geçirilir-eskiden sadece sırgan ezmek için kullanılan tahta kepçeler vardı-,üzerine mısır unu eklenip bir süre pişirilir.Sarımsak ve uz ilave edilip biraz kaynatıldıktan sonra servise hazırdır.Yerken sıcak mısır ekmeği ve soğan yanında iyi gider. Eğer bu yemekten ertesi güne kalan olursa soğuk halde üzerine kaymak koyup kahvaltıda yiyebilirsiniz.O da güzel olur. |
28-01-2013, 20:35 | #14 |
Ağaç Dostu
|
Yayla ısırganı, daha doğrusu sırhanı. Kayalıkların arasından çıkanı makbuldür. Yalnız bu yemeğin olmazsa olmazı içyağıdır. Çiğ haldeki ısırganın kokusuna da bayılırım ayrıca. Halamla topladığımız ısırganlar; |
14-03-2014, 22:19 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
|
Bahar gelip sırganlar topraktan çıktığında hemen toplanıp pişirilir.Yaylaya çıkıldığında ilk sırgan toplanıp pişirilir.Taze sürgünler toplanıp suda haşlanır. Suyunda ezilip mısır unu ve sarımsak katılarak pişirilir. Mısır ekmeği ile beraber müthiş bir lezzettir. Çorba kıvamında olsa da "sırgan çorbası" denmez. O sadece sırgandır. |
15-03-2014, 00:24 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 107
|
Olsada yesek yanınada yağdan çıkma ayran beff canım çekti gece gece (bu sırgan ezilen kepçeleri kudal mı diyorsunuz sayın kaknus? hani böyle 4 yanı dallı ağaçtan yapılıyor diye biliyorum.bizde tahta kaşıkla ilistire korlar) |
15-03-2014, 10:48 | #17 |
Ağaç Dostu
|
Isırgan Çorbası; Bölgemizde ki (Doğa Restaurant)lokanta da mutlaka ilk sipariş verdiğim ,yiyecektir ne yaptımsa tam tarifini alamadım,ancak içinde bir miktar kırmızı mercimek ve kesin nane kullanıldığını tad olarak anladım Isırgan ın çorbasını yapanlar mercimek ilavesini deneyebilirler)) |
15-03-2014, 20:57 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
|
Sayın Lazuti, bizde sırganı şimdilerde blendırla eziyoruz. Eskiden köylere göre iki farklı şekilde ezilirdi. Bazı köylerde bahsettiğiniz, ladin fidanlarının uç kısmından yapılan, dört çatallı fırıldak kullanılırken bazı köylerde özel sırgan kepçeleri ile ezilirdi. Annem tencerede ezdikten sonra suyunu süzer, kepçeyle vura vura ezerdi. Sonra suyunu tekrar ekler, mısır unu ve sarımsak ilave ederek pişirirdi. Bu arada sırgan tenceresinin dibi vurmaktan yuvarlak bir şekil almış olurdu. |
15-03-2014, 21:58 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 107
|
Ah ah.Nerde o ''ködi'' yuvarlak alemiyun tencereler.Cenaze yemeğide onda pişer, sırgan çorbasıda..Ladin, yani doruk fidanlarının tepesinde sallanan uşaklar..Yayla keyvanları bağırır evden eve..Ne güzel şeyler! |
08-05-2014, 10:42 | #20 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-05-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 3
|
çorba tarifi için teşekkür ederim |
15-02-2018, 21:16 | #21 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-03-2016
Şehir: Muğla
Mesajlar: 40
|
Yarma çorbasına da koyuluyor.Kaymaklı sütle bir taşım kaynatılıp servis ediliyor. |
|
|