09-05-2009, 10:37 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Hardal otu
Doğal gübrenin kötü tarafı bahçeye beraberinde yabani otları da taşıması... Bu kötü tarafının iyi tarafı da bu otların içinde yenilebilir olanlarının da olması. Nitekim bahçemde ebegümeci, hardal otu, cacık otu doğal gübrenin bana armağanı... Ara ara toplayıp salatasını, yemeğini yapıyorum... Eşim bundan çok hoşnut kalıyor. Nasıl kalmasın, sofraya ekstradan bir çeşit daha konmuş oluyor. Evet ya, bu yağmurlardan sonra doğa çoştu. Yani diyeceğim hardal otunun tam zamanı... Ben de tazelerini topladım, çiğden salatasını yaptım. Aslında piyaz dense yeridir. Yaprakları doğranmış, üzerine limon sıkılmış, zeytin yağ ekilmiş hardal otunu iki haşlanmış yumurta ile karıştırdım. Üzerini de siyah zeytinle süsledim. Nefis... Hardal otunun mezesi çiğden yapıldığı gibi haşlanarak da yapılıyor. Kaynar suyu içinde şöyle bir bekletiliyor. Soğuk sudan geçirildikten sonra sarımsak, taze soğan, domates, kırmızı yağlı biber limon, sirke, zeytinyağı tuz, pul biberle karıştırılıyor... Artık zevke kalmış.. Başka yemekleri de yapılıyor. - Soğan ve kırmızı yağlı biber doğranıp zeytin yağında hallettikten sonra üzerine kıyılmış hardal otu konarak kavrulma işlemine devam ediliyor. Üzerine yumurta kırılıp pişiriliyor... Tuz ve pul biber unutulmuyor elbette... Şimdi şu yazacağım yemeği ciddi ciddi yapmayı düşünüyorum. Belki biraz daha geliştirebilirim: Mesela ne olsun; bulgur mu, pirinç mi? Bence bulgur olsun. Bulgur olunca taze soğan da olmalı değil mi? Sonra azıcık salça... Yakışır... Sarımsaksız hiç olmaz... Sirke katalım, limon suyu da... Sonra üzerine peynir rendeyelim. Ama beyaz peynir... Rizotto... Tuzu, karabiberi, pul biberi yazmaya gerek yok... Taze soğanların beyaz kısımlarını yeşilleriyle (yapraklarıyla) karıştırmayacak şekilde doğrayalım... - Üç adet taze soğanın sadece beyaz kısımlarını ve üç adet doğranmış sarımsak dişini zeytinyağı+ayçiçekyağında halledelim, salçayı ilave edelim. Kokusu mutfağı sarıncaya kadar tencere içindeki harçla birlikte çevirelim ... - Bir demet doğranmış hardal otunu üzerine yayalım... Bir çorba kaşığı sirkeyi, yarım limonun suyunu da koyalım - Yarım su bardağından fazlaca bulguru da hardal otunun üzerine dağıtalım... - Kapağı kapatıp, kısık ateşte pişirmeye bırakalım. Bulgurlar şişmeye başlayınca pişmeye yakın yani) soğanların yeşil kısımlarını bulgurun üzerine serpiştiriverelim... Tuz, karabiber ve pul biberi unutmayalım... kapağını yine kapatıyoruz elbette... - Servis sırasında üzerine rendelenmiş peynir serpiştirelim... Bu kadar işte Yanına bir de yoğurdu fazla sulandırılmamış cacık yapsak fena mı olur yani?... Hardal otunu nereden bulacağız diyenlere önerim ıspanak ne güne duruyor?... NOT: Ayrıca buraya göz atmayı unutmayın: Yenebilen Yabani Bitkiler (Ot Yemekleri) Yenebilen Yabani Bitkiler (Ot Yemekleri) Sn Mine Pakkaner her zamanki bilgeliğini göstermiş, kaçırmak olmaz... |
13-05-2009, 10:31 | #3 |
Ağaç Dostu
|
En kısa zamanda size tadımlık da olsa bir demet ulaştıracağım. Bahçemde yetişen bir demet ıspanağı da bonus olarak.... Not: Yanıta geciktiğim için özür dilerim... |
16-05-2009, 18:01 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Müjgan hardal otunun yanına bonus olarak ıspanak sözü vermiştim. Gecikme cezası olarak yanına bir kaç şey daha eklemeyi düşünüyorum. Çok yakında size ulaşacak... Bakalım ellerinizden nasıl bir yemek çıkacak merak ediyorum haberiniz olsun... Sevgili k0900, tepe yamaçlardaki hardalotu çiçeklerinin bıraktığı sarı lekeler çok güzel. İnsanda suluboya resim yapma isteği uyandırıyor... |
25-05-2009, 16:01 | #8 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hardal, özlemini duyduğum yeşillik haşlandı, limon ve zeytinyağı ile soslandı, yanında taze soğan bonusları ile bir güzel yenildi. Ispanaklar ise marul az olduğundan, çoğaltmak için içine doğrandı, yeşilin envayi çeşidi olan bir salata da afiyetle mideye indirildi. Çok teşekkür ederim sevgili Hasso, ulaştırma zahmetinde bulundunuz ama buna değdi )) |
|
29-05-2009, 12:05 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-08-2007
Şehir: Burdur
Mesajlar: 345
|
Sevgili Nariel bizim burdada turpotu diyorlar biliyormusun ben pek otları tanımam ama anneannemler zamanında bağı bahçeleri olduğu için biliyorlar. Peki, hardal sosunun yapılışını bilen varmı Birkere hazır almıştım çok tuzluydu, hem nede olsa evde yaptığımız daha sağlıklı. |
08-11-2009, 14:50 | #10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-11-2009
Şehir: HATAY
Mesajlar: 4
|
hardalın bol ekşili salatasını tavsiye ederimm : -) nefis oluyoor..!! |
29-11-2009, 05:23 | #11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 12
|
Zeytinyağı ve limonla haşlanmış olarak salatası çok güzel olur.. |
11-07-2010, 03:48 | #12 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-07-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 5
|
öğrenilmesi gereken ne kadar çok bitki varmış ilk kez duyuyorum ama eminim güzeldir ellerinize sağlık |
26-03-2011, 20:27 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Bu gün aAyrancı pazarına hardal ve labada gelmişti. Hardalları yıkadım, ayıkladım, ayıklarken saplarını soyup yedim. tencerede suyu kaynattım hardallari bu suda biraz haşladım, hemen yenecek kıvama geliyorlar.suyunu süzdüm üzerine zeytin yağı limon çok güzeldi. yarın kahvatıda da yemeyi düşünüyorum. |
26-03-2011, 21:35 | #14 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-03-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 52
|
Ben egeliyim ve bayılırım hardala.Hardal kaynayan tuzlu suda haşlanır, süzülüp tabağa alınır.Üstüne ezilmiş sarımsak ,nar ekşisi ,zeytinyağ, limon, halka soğan eklenir. Nefistir gerçekten, kahvaltıda dahi canınız çekebilir. |
26-03-2011, 21:44 | #15 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-03-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 52
|
Ve yemeği bu az bulunur nefis bir tariftir ,anneciğim pek sık yapardı.Hardal aynı usülde haşlanır süzülr. Tencereye sıvıyağ , soğan aalınıp kavrulur un eklenip unun kokusu çıkana dek kavurmaya devam edillir. Kasede ezilmiş üç diş sarımsak üç kaşık nar ekşisi tuz sulandırılıp tencereye alınır , su kaynayıp yoğunlaşınca otlar eklenir bir taşım kaynatılır. Afiyet olsun. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|