agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri > Yabani Ot Yemekleri
(https)




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-05-2009, 09:37   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,468
Galeri: 225
Hardal otu

Doğal gübrenin kötü tarafı bahçeye beraberinde yabani otları da taşıması... Bu kötü tarafının iyi tarafı da bu otların içinde yenilebilir olanlarının da olması. Nitekim bahçemde ebegümeci, hardal otu, cacık otu doğal gübrenin bana armağanı...

Name:  Hardal otu.jpg
Views: 34003
Size:  52.4 KB

Ara ara toplayıp salatasını, yemeğini yapıyorum...
Eşim bundan çok hoşnut kalıyor.
Nasıl kalmasın, sofraya ekstradan bir çeşit daha konmuş oluyor.
Evet ya, bu yağmurlardan sonra doğa çoştu. Yani diyeceğim hardal otunun tam zamanı...

Name:  Hardalotu 1 a.jpg
Views: 13687
Size:  22.3 KB

Ben de tazelerini topladım, çiğden salatasını yaptım. Aslında piyaz dense yeridir. Yaprakları doğranmış, üzerine limon sıkılmış, zeytin yağ ekilmiş hardal otunu iki haşlanmış yumurta ile karıştırdım. Üzerini de siyah zeytinle süsledim. Nefis...

Name:  Hardalotu 1.jpg
Views: 9312
Size:  26.6 KB


Hardal otunun mezesi çiğden yapıldığı gibi haşlanarak da yapılıyor. Kaynar suyu içinde şöyle bir bekletiliyor. Soğuk sudan geçirildikten sonra sarımsak, taze soğan, domates, kırmızı yağlı biber limon, sirke, zeytinyağı tuz, pul biberle karıştırılıyor... Artık zevke kalmış..

Başka yemekleri de yapılıyor.

- Soğan ve kırmızı yağlı biber doğranıp zeytin yağında hallettikten sonra üzerine kıyılmış hardal otu konarak kavrulma işlemine devam ediliyor. Üzerine yumurta kırılıp pişiriliyor... Tuz ve pul biber unutulmuyor elbette...

Şimdi şu yazacağım yemeği ciddi ciddi yapmayı düşünüyorum.
Belki biraz daha geliştirebilirim:

Mesela ne olsun; bulgur mu, pirinç mi?
Bence bulgur olsun.
Bulgur olunca taze soğan da olmalı değil mi?
Sonra azıcık salça... Yakışır...
Sarımsaksız hiç olmaz...
Sirke katalım, limon suyu da...
Sonra üzerine peynir rendeyelim. Ama beyaz peynir... Rizotto...
Tuzu, karabiberi, pul biberi yazmaya gerek yok...

Taze soğanların beyaz kısımlarını yeşilleriyle (yapraklarıyla) karıştırmayacak şekilde doğrayalım...

-
Üç adet taze soğanın sadece beyaz kısımlarını ve üç adet doğranmış sarımsak dişini zeytinyağı+ayçiçekyağında halledelim, salçayı ilave edelim. Kokusu mutfağı sarıncaya kadar tencere içindeki harçla birlikte çevirelim ...

-
Bir demet doğranmış hardal otunu üzerine yayalım... Bir çorba kaşığı sirkeyi, yarım limonun suyunu da koyalım

- Yarım su bardağından fazlaca bulguru da hardal otunun üzerine dağıtalım...

- Kapağı kapatıp, kısık ateşte pişirmeye bırakalım. Bulgurlar şişmeye başlayınca pişmeye yakın yani) soğanların yeşil kısımlarını bulgurun üzerine serpiştiriverelim... Tuz, karabiber ve pul biberi unutmayalım... kapağını yine kapatıyoruz elbette...

-
Servis sırasında üzerine rendelenmiş peynir serpiştirelim...

Bu kadar işte

Yanına bir de yoğurdu fazla sulandırılmamış cacık yapsak fena mı olur yani?...


Hardal otunu nereden bulacağız diyenlere önerim ıspanak ne güne duruyor?...

NOT: Ayrıca buraya göz atmayı unutmayın:

Yenebilen Yabani Bitkiler (Ot Yemekleri)

Yenebilen Yabani Bitkiler (Ot Yemekleri)

Sn Mine Pakkaner her zamanki bilgeliğini göstermiş, kaçırmak olmaz...

 
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2009, 15:22   #2
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,542
Galeri: 30
Ellerinize sağlık, güzel görünüyor
Hardalı bulsam ben direkt olarak haşlayıp, zeytinyağlı-limonlu salatasını yiyeceğim ...
Bahçenizde ürün coşarsa, bize de düşer diye umuyorum.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2009, 09:31   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,468
Galeri: 225
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Bahçenizde ürün coşarsa, bize de düşer diye umuyorum.
En kısa zamanda size tadımlık da olsa bir demet ulaştıracağım. Bahçemde yetişen bir demet ıspanağı da bonus olarak....

Not: Yanıta geciktiğim için özür dilerim...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2009, 13:27   #4
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,542
Galeri: 30
Hardallar hala gelmedi sevgili Hassoman. Tohuma kaçınca da getirmenize gerek kalmayacak.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2009, 23:35   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Galeri: 266
Beynam ormanı güney yamaçlarının bugün çekilen fotoğrafı; birkaç hafta HARDAL ORMANLARI.
Sn. Hassoman, piyazınız çok güzel gözüküyor, en kısa zamanda denenecek

Eklenen Resimler
 
k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2009, 17:01   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,468
Galeri: 225
Sevgili Müjgan hardal otunun yanına bonus olarak ıspanak sözü vermiştim.
Gecikme cezası olarak yanına bir kaç şey daha eklemeyi düşünüyorum.
Çok yakında size ulaşacak... Bakalım ellerinizden nasıl bir yemek çıkacak merak ediyorum haberiniz olsun...

Sevgili k0900, tepe yamaçlardaki hardalotu çiçeklerinin bıraktığı sarı lekeler çok güzel. İnsanda suluboya resim yapma isteği uyandırıyor...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2009, 20:13   #7
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,205
Galeri: 236
Çoğu yerde hardallar çiçeğe kaçtı bile.. Merak ettiğim, hardal ile turpotu aynı bitki midir?

İşte geçen hafta görüntülediğim hardal çiçekleri:

Eklenen Resimler
 
Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2009, 15:01   #8
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,542
Galeri: 30
Alıntı:
Sevgili Müjgan hardal otunun yanına bonus olarak ıspanak sözü vermiştim.
Gecikme cezası olarak yanına bir kaç şey daha eklemeyi düşünüyorum.
Çok yakında size ulaşacak... Bakalım ellerinizden nasıl bir yemek çıkacak merak ediyorum haberiniz olsun...
Geçen hafta getirdiğiniz hardal otu ve ıspanaklar en iyi şekide değerlendirildi efeemm.
Hardal, özlemini duyduğum yeşillik haşlandı, limon ve zeytinyağı ile soslandı, yanında taze soğan bonusları ile bir güzel yenildi. Ispanaklar ise marul az olduğundan, çoğaltmak için içine doğrandı, yeşilin envayi çeşidi olan bir salata da afiyetle mideye indirildi.
Çok teşekkür ederim sevgili Hasso, ulaştırma zahmetinde bulundunuz ama buna değdi ))

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2009, 11:05   #9
Ağaç Dostu
 
günsu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2007
Şehir: Burdur
Mesajlar: 344
Sevgili Nariel bizim burdada turpotu diyorlar biliyormusun ben pek otları tanımam ama anneannemler zamanında bağı bahçeleri olduğu için biliyorlar.

Peki, hardal sosunun yapılışını bilen varmı

Birkere hazır almıştım çok tuzluydu, hem nede olsa evde yaptığımız daha sağlıklı.

günsu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2009, 13:50   #10
Yeni Üye
 
gullusah_can's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-11-2009
Şehir: HATAY
Mesajlar: 4
hardalın bol ekşili salatasını tavsiye ederimm : -)
nefis oluyoor..!!

gullusah_can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-11-2009, 04:23   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 12
Zeytinyağı ve limonla haşlanmış olarak salatası çok güzel olur..

kordelyalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2010, 02:48   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-07-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 5
öğrenilmesi gereken ne kadar çok bitki varmış ilk kez duyuyorum ama eminim güzeldir ellerinize sağlık

ekşimtrak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2011, 19:27   #13
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Bu gün aAyrancı pazarına hardal ve labada gelmişti. Hardalları yıkadım, ayıkladım, ayıklarken saplarını soyup yedim.
tencerede suyu kaynattım hardallari bu suda biraz haşladım, hemen yenecek kıvama geliyorlar.suyunu süzdüm üzerine zeytin yağı limon çok güzeldi. yarın kahvatıda da
yemeyi düşünüyorum.

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2011, 20:35   #14
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-03-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 52
Ben egeliyim ve bayılırım hardala.Hardal kaynayan tuzlu suda haşlanır, süzülüp tabağa alınır.Üstüne ezilmiş sarımsak ,nar ekşisi ,zeytinyağ, limon, halka soğan eklenir. Nefistir gerçekten, kahvaltıda dahi canınız çekebilir.

Atalya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2011, 20:44   #15
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-03-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 52
Ve yemeği bu az bulunur nefis bir tariftir ,anneciğim pek sık yapardı.Hardal aynı usülde haşlanır süzülr. Tencereye sıvıyağ , soğan aalınıp kavrulur un eklenip unun kokusu çıkana dek kavurmaya devam edillir. Kasede ezilmiş üç diş sarımsak üç kaşık nar ekşisi tuz sulandırılıp tencereye alınır , su kaynayıp yoğunlaşınca otlar eklenir bir taşım kaynatılır. Afiyet olsun.

Atalya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2015, 16:19   #16
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-08-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 92
Galeri: 1
ben sade seviyorum. kokusu rokaya çok benziyor. çokda lezzetli.

aliakrep Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019