05-05-2009, 23:28 | #1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-05-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 14
|
Çiriş
çiriş zambakgiller familyasından bir bitkidir. anadolunun pek çok bölgesinde yetişir. bazı bölgelerde sarı zambak da denir. aynı zamanda pek çok bölgede şifalı bir bitki olduğuna inanılıyor. bir başka özelliği de çirişin zamk olarak kullanılması. En bilinen tüketim şekli, Çiriş kavurması ayıklanmış yarım kilo çiriş kaynar suda beş dakika haşlanır. soğuk sudan geçirilip süzülür. bir tavada 1 çorba kaşığı tereyağ eritilir ve bir adet doğranmış soğan kavrulur salçası eklenip biraz daha kavrulduktan sonra suyu sıkılmış çirişler doğranır ve eklenir. tuzu ve biberi konulduktan sonra beş dakika kadar daha pişirilir. servis tabağına alınıp sarımsaklı yoğurt eklenerek afiyetle yenir. Düzenleyen corto : 07-05-2009 saat 02:40 Neden: resim ekleme |
06-05-2009, 13:52 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 369
|
Ayrıca çirişli bulgur plavı , inanılmaz lezzetlidir. Tavsiye ederim. |
06-05-2009, 16:03 | #3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-05-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 14
|
şu sıralar mahalle pazarlarında görüyorum hatta bir hafta önce cihangir firuzağa'da bir marketin manav reyonunun önünde yığınla duruyordu. kilosu 2.5 ila 3 lira arasında satılıyor. gayet hesaplı. haftaya kalmaz sanırım. |
12-04-2010, 22:02 | #6 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-11-2008
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 11
|
Faydaları için tüketmek gerek sanırım... |
26-04-2010, 19:44 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-10-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,796
|
Kavurmasını yaptım ve yumurta kırdım üzerine. Beklediğim gibi olmadı çünkü sanırım fazla kavurdum ve suyu sıkılmış gibi oldu. Lezzeti de bundan kaştı bence. |
27-04-2010, 00:40 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Çok lezzetli bir ot. Ispanak tadına benziyor ancak piştiğinde ıspanaktaki gibi kararma olmuyor. Çok severek yerim. Bu sene iki sefer yiyebildik. Aldıklarımızın içinde köklü olanlardan birkaçını belki tutar ümidiyle saksıya dikmiştim ama tutmadı maalesef. |
22-06-2010, 23:18 | #10 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-10-2009
Şehir: İzmir-Güzelbahçe
Mesajlar: 32
|
Çirişi zeytinyağlı pırasa yemeği gibi pişiriyorum.Çok ta lezzetli oluyor.Et ile hiç denemedim. |
23-06-2010, 00:14 | #11 |
Ağaç Dostu
|
Çiriş benim de dönemi içerisinde severek tükettiğim bir ot türü. Yemeğinide sayın corto nun tarif ettiği gibi yaparlar. Çiriş yediğim ot yemekleri içinde en yumuşak olanı. Yerken sanki mantar yiyormuşum gibi hissediyorum. Annem aynı zamanda kirişi derin dondurucuda temizlenip ayıklanmış vaziyette yeşil olarak ya da temizlenip haşlanmış vaziyette muhafaza ediyor. Tavsiye ederim. Ayrıca yumurtalı kirişte çok lezzetli oluyor. Dönemi gelince yapıp tadına bakmanızı tavsiye ederim... |
10-04-2011, 19:33 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-04-2011
Şehir: KAHRAMANMARAŞ
Mesajlar: 337
|
Çiriş otunun kavurması ,yoğurtlusu , kavurmasından yapılmış böreği , bulgur pilavı , pirinçli yemeği güzel olur. Ama bizim aile gibi evde yiyen olmazsa pişiremiyorum maalesef. Şimdi tam mevsimi ... |
15-04-2013, 22:58 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-04-2011
Şehir: KAHRAMANMARAŞ
Mesajlar: 337
|
Bu sayfa hiç ilerlememiş, iki yıl önce yazmışım. Dün çiriş almıştım, güzelce yıkadım ,incecik doğradım.Soğanla ,salçayla ,baharatla bir güzel kavurdum.Kahvaltıda sadece kendime bir parça koyup ,üzerine tek yumurta kırdım,pişirdim. Bugünde fırına peynirli börek gönderiyordum.Deneyeyim acaba çocuklardan yiyen olur mu diye kalan az bir çiriş kavurmasını yolladım. 8-9 kadar böreği çıkmış, inanın harika lezzetli olmuştu.Kızlarımda limion sıkarak yediler nasıl mutlu oldum anlatamam.Daha önce ağızlarına koymamışlardı. |
07-05-2013, 13:28 | #15 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-04-2012
Şehir: k.maraş
Mesajlar: 74
|
Çiriş le geçen yıl tanıştım çok hoşuma gitti bu yıl birazcık abarttım sanırım Afşin dönüşü 20 kilocuk almışım ...Şu an derindondurucuda börek olmayı bekleyen 15 poşet çirişim var |
19-05-2013, 09:23 | #16 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-05-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3
|
Çirişle ilk defa Ayrancılar pazarında gördüm, yumurtalı kavurmasını yaptık hoşumuza gitti inşallah seneye tekrar nasip olur. |
12-04-2015, 00:24 | #17 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
Biz de bugün hayatımızda ilk defa çiriş otu kavurmasıyla tanıştık.. Çok lezzetli bir ot.. Az prinç, salça, soğan ve zeytinyağıyla yaptık kavurmayı.. |
|
|