agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri > Yabani Ot Yemekleri
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni5Beğeniler
  • 1 Gönderen ephesos
  • 1 Gönderen ilkazra
  • 3 Gönderen pria

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-05-2009, 23:28   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-05-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 14
Çiriş

çiriş zambakgiller familyasından bir bitkidir. anadolunun pek çok bölgesinde yetişir. bazı bölgelerde sarı zambak da denir. aynı zamanda pek çok bölgede şifalı bir bitki olduğuna inanılıyor. bir başka özelliği de çirişin zamk olarak kullanılması.

En bilinen tüketim şekli, Çiriş kavurması

ayıklanmış yarım kilo çiriş kaynar suda beş dakika haşlanır. soğuk sudan geçirilip süzülür.
bir tavada 1 çorba kaşığı tereyağ eritilir ve bir adet doğranmış soğan kavrulur salçası eklenip biraz daha kavrulduktan sonra suyu sıkılmış çirişler doğranır ve eklenir.
tuzu ve biberi konulduktan sonra beş dakika kadar daha pişirilir.
servis tabağına alınıp sarımsaklı yoğurt eklenerek afiyetle yenir.

 
Eklenen Resimler
 

Düzenleyen corto : 07-05-2009 saat 02:40 Neden: resim ekleme
corto Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2009, 13:52   #2
Ağaç Dostu
 
kuyucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 369
Ayrıca çirişli bulgur plavı , inanılmaz lezzetlidir. Tavsiye ederim.

kuyucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2009, 16:03   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-05-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 14
şu sıralar mahalle pazarlarında görüyorum hatta bir hafta önce cihangir firuzağa'da bir marketin manav reyonunun önünde yığınla duruyordu. kilosu 2.5 ila 3 lira arasında satılıyor. gayet hesaplı. haftaya kalmaz sanırım.

corto Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2009, 22:18   #4
Ağaç Dostu
 
ephesos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: Çaycuma/Zonguldak-Pendik/İstanbul
Mesajlar: 808
Galeri: 11
Pişerken çıkan kokuyu hiç unutmam, çocukluğumdan kalan bir hatıra çiriş piştiği gün eve girmezdim

hatice p. beğendi.
ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2010, 09:20   #5
Ağaç Dostu
 
Dudi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,763
Galeri: 54
Dün pazarda görüp merak edp yarım kg aldım ama eve geldiğimde kokusu kötü geldi Hemen balkona koydum poşetiyle, o kokuyla pişiremem sanırım.

Dudi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2010, 22:02   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-11-2008
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 11
Faydaları için tüketmek gerek sanırım...

rumma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2010, 19:44   #7
Ağaç Dostu
 
aygün's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,784
Kavurmasını yaptım ve yumurta kırdım üzerine. Beklediğim gibi olmadı çünkü sanırım fazla kavurdum ve suyu sıkılmış gibi oldu. Lezzeti de bundan kaştı bence.

aygün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2010, 00:40   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2009
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 907
Galeri: 43
Çok lezzetli bir ot. Ispanak tadına benziyor ancak piştiğinde ıspanaktaki gibi kararma olmuyor. Çok severek yerim. Bu sene iki sefer yiyebildik.
Aldıklarımızın içinde köklü olanlardan birkaçını belki tutar ümidiyle saksıya dikmiştim ama tutmadı maalesef.

köknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2010, 12:00   #9
Ağaç Dostu
 
tamaşa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 847
Galeri: 8
Kötü kokusu dışında faydalı bir sebze bizim oralarda kavurmalı,pirinçli yemegi yapılır.kıştan çıkarken kavurmanın sonunu çiriş için saklanır çirişin hakkı diye

tamaşa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2010, 23:18   #10
Ağaçsever
 
Kekik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2009
Şehir: İzmir-Güzelbahçe
Mesajlar: 32
Çirişi zeytinyağlı pırasa yemeği gibi pişiriyorum.Çok ta lezzetli oluyor.Et ile hiç denemedim.

Kekik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2010, 00:14   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-12-2008
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 70
Çiriş benim de dönemi içerisinde severek tükettiğim bir ot türü. Yemeğinide sayın corto nun tarif ettiği gibi yaparlar. Çiriş yediğim ot yemekleri içinde en yumuşak olanı. Yerken sanki mantar yiyormuşum gibi hissediyorum. Annem aynı zamanda kirişi derin dondurucuda temizlenip ayıklanmış vaziyette yeşil olarak ya da temizlenip haşlanmış vaziyette muhafaza ediyor. Tavsiye ederim. Ayrıca yumurtalı kirişte çok lezzetli oluyor. Dönemi gelince yapıp tadına bakmanızı tavsiye ederim...

Faruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2011, 19:33   #12
Ağaç Dostu
 
nardane's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-04-2011
Şehir: KAHRAMANMARAŞ
Mesajlar: 337
Çiriş otunun kavurması ,yoğurtlusu , kavurmasından yapılmış böreği , bulgur pilavı , pirinçli yemeği güzel olur.
Ama bizim aile gibi evde yiyen olmazsa pişiremiyorum maalesef.
Şimdi tam mevsimi ...

nardane Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2011, 18:55   #13
ekc
Yeni Üye
 
ekc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 25
Galeri: 1
kokusuna dayanamadığım tek bitki...! kokuyu duyarsam yiyemiyorum...!

ekc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2013, 22:58   #14
Ağaç Dostu
 
nardane's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-04-2011
Şehir: KAHRAMANMARAŞ
Mesajlar: 337
Bu sayfa hiç ilerlememiş, iki yıl önce yazmışım.
Dün çiriş almıştım, güzelce yıkadım ,incecik doğradım.Soğanla ,salçayla ,baharatla bir güzel kavurdum.Kahvaltıda sadece kendime bir parça koyup ,üzerine tek yumurta kırdım,pişirdim.
Bugünde fırına peynirli börek gönderiyordum.Deneyeyim acaba çocuklardan yiyen olur mu diye kalan az bir çiriş kavurmasını yolladım.
8-9 kadar böreği çıkmış, inanın harika lezzetli olmuştu.Kızlarımda limion sıkarak yediler nasıl mutlu oldum anlatamam.Daha önce ağızlarına koymamışlardı.

nardane Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2013, 13:28   #15
Ağaçsever
 
ilkazra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-04-2012
Şehir: k.maraş
Mesajlar: 74
Çiriş le geçen yıl tanıştım çok hoşuma gitti bu yıl birazcık abarttım sanırım Afşin dönüşü 20 kilocuk almışım ...Şu an derindondurucuda börek olmayı bekleyen 15 poşet çirişim var

olcim beğendi.
ilkazra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2013, 09:23   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-05-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3
Çirişle ilk defa Ayrancılar pazarında gördüm, yumurtalı kavurmasını yaptık hoşumuza gitti inşallah seneye tekrar nasip olur.

aksoylu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2015, 00:24   #17
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,368
Biz de bugün hayatımızda ilk defa çiriş otu kavurmasıyla tanıştık..
Çok lezzetli bir ot..

Az prinç, salça, soğan ve zeytinyağıyla yaptık kavurmayı..

Eklenen Resimler
 
YeniGine, efeege ve Milla beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019