agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri > Yabani Ot Yemekleri
(https)




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-04-2009, 10:55   #1
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 725
Galeri: 130
Sedir Filizi Sosu-Nevzuhur Bir Lezzet

Bu bahar günlerinde sedirler ve diğer iğneyapraklılar filiz verdi.
Belki sedir filizi yemek gibi çocukluktan kalma bir merakı olan arkadaşlar vardır.
Farklı Kaynaklardan Beslenmek felsefesini yalnız sosyal ve kültürel bağlamda değil kelimenin gerçek manasıyla mideye giren besin olarak da algılayan arkadaşlar bulunur diye düşünüyorum.

Ben de yenebilen çeşitli bitkileri denemişimdir ancak sedir filizi mayhoş tadı ile ayrı bir yere sahiptir. Bir süre evvel bunu salata sosu olarak değerlendirmeye başladım.

Filizler geçen seneki ibreler araya karıştırılmadan toplanır ve yıkanır.
Zeytinyağı dolu bir kabın içine konarak el blendırı denen aletle çırpılır .
İki çimdik (bkz: normu mechul ölçü birimleri) tuz.
İşte size salata sosunuz.

Haşlanmış yumurta ile de iyi gidiyor. Hatta makarna üzerinde de .

 

Düzenleyen Halit Togay : 19-04-2009 saat 11:26
Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2009, 11:58   #2
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 199
Galeri: 5669
Halit Bey, sözünü ettiğiniz filizler bunlar mı? Geçende bir Himalaya sediri gördüm . Bu şekilde açık yeşil taze filiz doluydu üzeri ve çok güzel görünüyordu. Fotoğrafladım ama çok iyi olmadı. Bunlar mı yenebiliyor; ilk kez sizden duyuyorum. Bunları koparmak ağacın büyümesini etkilemez mi?

Eklenen Resimler
  
Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2009, 12:10   #3
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 725
Galeri: 130
Alt dallar haricinde toplamak zaten mümkün değil. Alt dallar doğada daha sedirin hayatının ilk 10 senesinde zaten kardan kırılıyor. Ve geçen seneler içinde kırılanlar giderek daha da üste çıkıyor ve yaşlı sedirler şemsiye gibi tepe yapıyır o bildiğimiz konik halinden epice farklı oluyorlar.
Parklardakilerin alt dalları budanıyor en azından benim evin önündekiler ve sokaktakiler için geçerli.

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2009, 12:15   #4
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 199
Galeri: 5669
Şimdi sokağa çıkıp sedir ağaçlarına ( Toros Sediri ) dikkatlice baktım. Onlarda böyle yeşil filiz göremedim. Belki zamanı geçti ben farketmedim...

Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2009, 13:06   #5
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 725
Galeri: 130
İstanbul'da daha yeni filizleniyor. Ankara için daha erken sanırım.

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2009, 21:53   #6
nil
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Istanbul Nişantaşı
Mesajlar: 100
E, ama bir ağacın filizi yenir mi hiç? Ağaca yazık değil mi? Nasıl büyüyecek o zaman? Ben acırım doğrusu

...bi de keçilere kızarız

nil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2009, 08:27   #7
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Bir evde birkaç defa sos yapmak zarar vermez. Dalların bir uç sürgünleri var, bir de dalların yan dalcıkları ve onların daha küçük yan dalcıkları var. O nedenle ağacın zarar göreceği bir durum olmaz. Zaten her yıl birkaç istenmeyen dalları kesiyoruz. Değişik bir tat herhalde sürgünler çıksın deneyeceğim.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2009, 14:50   #8
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 725
Galeri: 130
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nil Mesajı Göster
E, ama bir ağacın filizi yenir mi hiç? Ağaca yazık değil mi? Nasıl büyüyecek o zaman? Ben acırım doğrusu

...bi de keçilere kızarız
E doğada mantarları kuzukulaklarını kazayaklarını arapsacı, şevketibostan, ışgın, ısırgan, labada ve hatta çok daha kırılgan bir ekosisteme ait olan çiğdemleri de toplayıp yiyebiliyoruz. Asmaların yapraklarını topluyor ve sarma yapıyoruz. Üzüm salkımlarını henüz olgunlaşmadan koparıp koruk şerbeti yapıyoruz. Bunlara da üzülmek lazım gelebilir. hatta sedirlerin büyüyüp orman yapacağı coğrafyalara Tahtalı Teleferiği gibi bir ucubeyi inşa edip dünya kadar ağaç kesiyoruz. Gene orman olup ağaç yetişecek arazileri buğday mısır vb üretimi için ayırıp hatta ve hattta yüzyıllarca aslına dönemeyecek şekilde "İSLAH" ediyoruz.
Sevgili Nil bunları düşününce acımak değil ağlamak lazım.
Hatta bu kadar felaketi tabiata yükleyip nasıl olur da yaşamaya devam ederiz diyorum bazen.
Esas olan şey "Dünya'nın Bu kadar insana ihtiyacı var mı?" sorusu olmalı diyorum.
Başka da birşey demek istemiyorum.

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2011, 20:00   #9
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Dunyanın bu kadar insana ihtiyacı olmayabilir hele insanlar yetişmesi yuzyıllar alan ağaçların filizlerinden salata sosu yapmaya kalkışıırsak.
Mayhoş lezzet nadir orman ağaçlarından sedirin filizlerini kırmadan da elde edilebilir diye düşünüyorum. Semiz otu, koruk suyu gibi guzel ekşi lezzet kaynaklarımız var.
Labadanın, üzümün yapraklarını koparıyoruz, ama dünya nüfüsu olarak bizler sedir filizlerini de koparmaya başlarsak dogru olur mu bilemiyorum.
Üstelik ağaçlar net. forumundayız. Susuyorum. Sedir ağacı havaya oksijen veriyor, ben insanım dogayı
kirletiyorum. Ağaçlar, sedir ağacı benden değerlidir. Ben yok edici insanım.


Düzenleyen s.toprak : 28-03-2011 saat 13:18 Neden: daha iyi olacağını düşündüm.
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2011, 20:59   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Sevgili Togay,

Verdiğiniz bilgi için teşekkürler yarın ilk işim bu filizlerden toplamak.

Alt dalların filizlerini toplamakta bir nevi budama gibi düşünülebilir.

Sevgiyle kalın

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019