agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri > Yabani Ot Yemekleri
(https)




Beğeni Düzeni40Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-04-2009, 22:41   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-03-2009
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 9
Yabani kuşkonmaz (Asparagus, Avronez, Acı Filiz Sarmaşık)

Side'de Girit göçmenlerinin Avronez-Acı Filiz Sarmaşık dedikleri bir ot var nasıl pişirildiğini bilen arkadaş var mı ?

Olimpos07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2009, 23:19   #2
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Soğanla ya da sade kavrulur, üzerine yumurta kırılır, karıştırılır.

Bu kadar.

Ha körmenle kavuran da olur, Bodrum'da tilkişen adıyla da bilinir.

Eklenen Resimler
 
mrduran ve OYA İS beğendi.
berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2009, 07:44   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Ege de kullanılan bir diğer adı da sarmaşık tır. Bazıları yabani kuşkonmaz (asparagus) da diyorlar. Her türlü kavurması ve yumurtalı yemeği yapıldığı gibi, en çok tercih edileni ise bütün halde haşlanıp üzerine tercihe göre limon **** sirke ekleyip hafif zeytin yağıyla sunulması.

Bir başka sunum da da bir limonun suyuna 2 çorba kaşığı un çiğden ezilip haşlama suyundan da 1 su bardağı su alınıp karıştırılıyor. Bu sos süzülen samaşıkların üzerine dökülüp hafif zeytin yağı gezdirilip de yenilebilir.

mrduran beğendi.
balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2009, 23:09   #4
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
İki çeşidi vardır. Tam zamanı şimdi.

1-Dilfilcan: Sürgün uçları yapraksızdır. Rengi kahverengi olup yabani asparagus adı buna uyabilir. Bitkisi yeşil ince dikenli olur.

2-Sarmaşık: Sürgünleri ileri derecede olgunlaşında yapraklanır. Rengi yeşil tonlarıdır. Dere kenarlarında nemli yerlerde olur.

Her ikisi de yaygın olarak tavada yumurtalı yemek ve ayrıca sulu çorbası da yapılır.

mrduran beğendi.
Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2009, 10:57   #5
Ağaç Dostu
 
maviyeşil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-12-2008
Şehir: İzmir-Foça
Mesajlar: 224
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi berduray Mesajı Göster
Soğanla ya da sade kavrulur, üzerine yumurta kırılır, karıştırılır.
Bu kadar.
Ben de Berduray gibi sade kavurup üzerine yumurta kırıyorum.
Not: Sarmaşık kavrulurken çok karıştırılırsa daha acı olur. O yüzden fazla karıştırmam. Bir de tahta kaşık kullanırım.

mrduran beğendi.
maviyeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2009, 11:21   #6
Ağaç Dostu
 
caucasus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2006
Şehir: Mardin
Mesajlar: 2,271
Galeri: 787
Arkadaşlar valla üzüldüm şimdik, madem yöresel yumurta yemekleriniz var neden yurta çeşitleri ve yumurta yemekleri bölümüne tariflerini yazmıyorsunuz. Bakarsınız dikkat çeker de denemek isteyen olur.

Bak hala duruyorlar, hemen tarifleri yazmaya başlayın.


http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12195

Yumurta çeşitleri, Yumurta yemekleri

mrduran beğendi.

Düzenleyen caucasus : 03-04-2009 saat 11:22 Neden: Link ekleme
caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2009, 14:33   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-03-2009
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 9
Hımmm Sağolun arkadaşlar mutlaka denicem

Olimpos07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2009, 17:27   #8
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi caucasus Mesajı Göster
Arkadaşlar valla üzüldüm şimdik, madem yöresel yumurta yemekleriniz var neden yurta çeşitleri ve yumurta yemekleri bölümüne tariflerini yazmıyorsunuz. Bakarsınız dikkat çeker de denemek isteyen olur.

Bak hala duruyorlar, hemen tarifleri yazmaya başlayın.


http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12195

Yumurta çeşitleri, Yumurta yemekleri
Sn. Caucasus,

Bunlar Ege'nin spesiyalleri,
Yumurta ise tuzu karabiberi,
Canınız çektiyse bekleriz sizleri,
Buyurunuz...

pria ve mrduran beğendi.
Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2009, 19:36   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Bu akşamın menüsü

Üstünüze afiyet bu akşam menüde körmenlerle beraber topladığım arapsaçı(rezene)
Name:  arapsacirezene.jpg
Views: 46994
Size:  56.3 KB

Name:  arapsacikavruluyor.jpg
Views: 30849
Size:  28.0 KB

turşu kavurma

Name:  tursukavurma.jpg
Views: 30312
Size:  31.9 KB

patatesli, pazılı omlet var. Resimleri ekliyorum))

Name:  patateslipazikavruluyor.jpg
Views: 31146
Size:  42.2 KB

Name:  omlethazir.jpg
Views: 42421
Size:  64.0 KB


Düzenleyen balbay : 03-04-2009 saat 20:34
balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2009, 23:06   #10
Ağaç Dostu
 
caucasus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2006
Şehir: Mardin
Mesajlar: 2,271
Galeri: 787
Ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor. Afiyet olsun.

caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2009, 09:15   #11
Ağaçsever
 
panda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-12-2008
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 31
Galeri: 1
bu yabani kuşkonmazı yetiştirme şansımız var mıdır acaba? Tohum, fide nerden bulunur? Bilgisi olan var mı?

panda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2010, 14:14   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-02-2008
Şehir: kıbrıs
Mesajlar: 23
Kıbrıs da doğada oldukça yaygın bir bitki.Ayrelli diyorlar.Toplamakdan oldukça zevk alıyorum.Soğan ile kavurup üzerine yumurta kırmak yanında,sebze çorbasınada katıyoruz.Son zamanlarda kültürüde yapılmaya başlandı.

pria beğendi.
pupayelken Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2010, 02:24   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-03-2006
Mesajlar: 179
Oldukça lezzetli görünüyorlar. Ellerinize sağlık
Yabani Kuşkonmaz yetiştirmesi kolay bir bitkiye benziyor. Ancak nasıl çoğaltılıyor bilmiyorum. Narlıdere'de görmüştüm. Mart ayından mayıs sonuna kadar bir teyze satıyordu. Narlıdere beko ile garanti bankasının arasında otobüs durağının orada. Çeşitli otları bulabilmek mümkün çarşamba ve pazar günleri olmuyor.
Bahsedince kuşkonmazdan canım çekti

İzmirli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2010, 19:11   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-04-2010
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2
valla yumurtalısı süperdir fotolardan acayip canım çekti

Reyhan Çalışkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2010, 20:18   #15
Ağaç Dostu
 
yasarugur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2007
Şehir: Aydın
Mesajlar: 264
Galeri: 7
Aydın'da yerel olarak yabani kuşkonmaza kedirgen denir, kedirgenleri köylüler şubat-mart aylarında toplar satarlar.Pişirme yöntemi genelde şöyledir.Elle yoklanarak kedirgenlerin sert odunsu kısmı ile yumuşak kısımları ayrılır.Yumuşak kısımlar yıkanır ,elle küçük parçalar halinde bölünür ve küçük doğranmış pırasalarla birlikte bol zeytinyağında kavrulur(soğan da konulabilir) ,pişince üzerine yumurta kırılır .Karabiber ve biraz da kırmızı pul biber ilavesiyle servis yapılır.

kasap.94, pria ve mrduran beğendi.
yasarugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2010, 00:12   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-11-2008
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 11
Harika bir lezzet ,herkese tavsiye ederim.




http://www.rumma.org/yemekler/ana-ye...kuskonmaz.html

mrduran beğendi.
rumma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2010, 20:41   #17
/
 
Giriş Tarihi: 25-08-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 10
Seferihisar da baharda satın almıştım, çok güzel di. Keşke İstanbul da da satılsa.

mimarcenkbaran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2012, 17:02   #18
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-05-2012
Şehir: Wien
Mesajlar: 5
Viyana da bu aylarda oldukca satiliyor beyazi da var ama hala cesaret edip yemis degilim .

simalyildizi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2012, 23:42   #19
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-08-2012
Şehir: izmir
Mesajlar: 42
Oldukça eski bir mesaj ama katkıda bulunayım.
Aydın ve İzmir civarında kullanılan farklı isimleri şöyle:
Kedirgen
Keme Dikeni
Tilki Kuyruğu

merlict ve mrduran beğendi.
mhmmtygt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2012, 23:45   #20
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-08-2012
Şehir: izmir
Mesajlar: 42
Birde pişiriliş olarak sarmaşığın acılığını azaltması için karıştırılarak pırasa **** soğanlada yapılabilir. Üzerine limon sıkıldığında çok daha lezzetli oluyor bence.
Ayrıca Ödemiş'de önce patatesleri küçük küçük doğrayıp tavada pişirdikten sonra üzerine sarmaşık ilave edildiğini gördüm ki o da çok lezzetliydi.

mrduran beğendi.
mhmmtygt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2013, 12:00   #21
Ağaçsever
 
omerr's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-06-2008
Şehir: Foça /İZMİR
Mesajlar: 83
bitanede benden sizlerin yazdıgı kuşkunmaz
bizde ASPARACA her nekadar bu ismi başka biryerde raslamadıysamdada
bizde adparaca

mrduran beğendi.

Düzenleyen omerr : 24-02-2013 saat 16:31
omerr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2013, 13:07   #22
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Ben yabani kuskonmazi buharda haslayip az zeytinyagi surulmus tavada izgara yapiyorum kofte, et vb yanina garnitur olarak, veya salatanin uzerine koyarak kullaniyorum.

pria beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2013, 13:36   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-01-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 279
Sarmaşık dediğiniz bu ot galiba. Bizde acı tefek derler buna. hafif acımsıdır

Tam adını bimiyorum.


sadecegeçen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2013, 00:10   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-02-2007
Şehir: Sakarya/Sapanca
Mesajlar: 184
Selamlar.
Aydınlı olmam sebebiyle Sapanca da kimsenin bilmediği Sarmaşık ve kedirkeni bol bol toplayıp ailece yedik.Şİmdilerde epey kişi baharda bakıyorum benim topladığım yerlerde bana bırakmadan süpürüyorlar hepsini.
Panda nasıl yetiştiririm diye zormuş.Sonbaharda tohumlarını toplarsan ,2 sene sonra ürünü toplamaya başlarsın.Geç sonbaharda tabiatta bulunan pençe tabir edilen kökleriyle söküp bol gübreli gölgelik bir yere ekin ve unutun.İlk çıkan sapları toplamayın ve bol yanmış gübreyle besleyin kökleri.İyice coğaltıp sonraki seneler bol bol sürgünleri taze taze toplayıp afiyetle yiyin.(Sapancaya yolunuz düşerse pencelerden toplamanıza yardımcı olurum)

pria, mrduran ve OYA İS beğendi.
Wallnut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2013, 22:31   #25
Ağaç Dostu
 
mandalinleerik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-05-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 998
Pek bilinmeyen sarmaşık yemeği

Sarmaşığı biz sadece yumurtalı yapmıyoruz. Girit göçmeniyiz. Babaannemden kalan bir tarifi annemden öğrenip sizinle paylaşmak istedim. Sarmaşığın çok ara bir tat olduğuna inanıyorum. Alışkın olanlar çok sever olmayanlar ise pek sevmez. Biz çok seviyoruz

MALZEMELER.
2 DEMET SARMAŞIK
1 ADET KÜÇÜK SOĞAN
1 ÇAY BARDAĞI SİRKE ( 2 DEMET İÇİN)
1 TATLI KAŞIĞI UN. ( Un tepeleme olmayacak, silme olacak)

YAPILIŞI

Önce soğan yağda kavrulur ve üzerine ayıklanan sarmaşıklar eklenir. Biraz kavurduktan sonra ( yaklaşık 5dk.) Otların seviyesine gelecek şekilde su ilave edilir. Sarmaşıklar çok yumuşamayacak şekilde pişirilir. Daha sonra Sirke, Un ve bir miktar tuz karıştırılıp, pişirilen sarmaşığın üzerine ilave edilip 5 dakika daha pişirilir.
Hepsi bu kadar.

mandalinleerik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2013, 10:24   #26
Ağaç Dostu
 
Hakkı Şen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 936
Galeri: 8
Sevgili mandalinleerik, çok nadir pazarlarda rastladığım sarmaşığın nasıl pişirildiğini bilmiyordum. Şimdi alıp denemek lazım demek ki. Ama yazdığın gibi alışık olmayanlar sevmiyorsa sonucu baştan belli mi yoksa

Hakkı Şen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2013, 10:27   #27
Ağaç Dostu
 
mandalinleerik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-05-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 998
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hakkı Şen Mesajı Göster
Sevgili mandalinleerik, çok nadir pazarlarda rastladığım sarmaşığın nasıl pişirildiğini bilmiyordum. Şimdi alıp denemek lazım demek ki. Ama yazdığın gibi alışık olmayanlar sevmiyorsa sonucu baştan belli mi yoksa
Hakkı abi hiç ot yemeyenler için dedim. Yani sadece sarmaşık için değil otların genelinde özellikle haşlamayla yapılan salatalarda acımsı bir tat var onun için yazmıştım.

Hakkı Şen beğendi.
mandalinleerik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2013, 10:29   #28
Ağaç Dostu
 
Hakkı Şen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 936
Galeri: 8
Evet sanırım bu işin sırrı haşlamada. Biz haşlanan sebzeler rengini kaybetmesin diye süzüp soğuk ya da buzlu suya yatırıyoruz bunda da böyle bir şey yapılmalı mı?

Hakkı Şen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2013, 10:31   #29
Ağaç Dostu
 
mandalinleerik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-05-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 998
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mandalinleerik Mesajı Göster
Sarmaşığı biz sadece yumurtalı yapmıyoruz. Girit göçmeniyiz. Babaannemden kalan bir tarifi annemden öğrenip sizinle paylaşmak istedim. Sarmaşığın çok ara bir tat olduğuna inanıyorum. Alışkın olanlar çok sever olmayanlar ise pek sevmez. Biz çok seviyoruz

MALZEMELER.
2 DEMET SARMAŞIK
1 ADET KÜÇÜK SOĞAN
1 ÇAY BARDAĞI SİRKE ( 2 DEMET İÇİN)
1 TATLI KAŞIĞI UN. ( Un tepeleme olmayacak, silme olacak)

YAPILIŞI

Önce soğan yağda kavrulur ve üzerine ayıklanan sarmaşıklar eklenir. Biraz kavurduktan sonra ( yaklaşık 5dk.) Otların seviyesine gelecek şekilde su ilave edilir. Sarmaşıklar çok yumuşamayacak şekilde pişirilir. Daha sonra Sirke, Un ve bir miktar tuz karıştırılıp, pişirilen sarmaşığın üzerine ilave edilip 5 dakika daha pişirilir.
Hepsi bu kadar.
Tarifi okuduğum kadarıyla senin dediğin işlem yok Hakkı abi. Zaten ben hiç bilmiyorum dediğim gibi annem söyledi ben yazdım

Hakkı Şen beğendi.
mandalinleerik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2013, 10:34   #30
Ağaç Dostu
 
Hakkı Şen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 936
Galeri: 8
Evet haklısın kavrulduktan sonra su ilave ediliyormuş. Yaşlılık işte

Hakkı Şen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024