02-11-2008, 19:19 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-09-2007
Şehir: ORDU
Mesajlar: 232
|
sakarca (sütlücen) kızartması
sakarca/sütlücen kızartması Karadenize özgü bir yemektir. Sakarca doğal olarak yetişir. Topraktan sökülen sakarcalar köklerinden arındırılarak iyce yıkanır. Kısa bir süre haşlanır. Haşlandıktan sonra sıkılarak (haşlama suyundan uzaklaştırılarak) yağ konulmuş tavaya ince tabaka olarak yayılır. Pişme süresinin sonuna doğru üzerine yumurta kırılır. Merak eden arkadaşlar için sakarca bitkisi http://selince.selinozgur.com/images/sakarca0.jpg Nivik kavurması (fırınlanmış darı unundan yapılmış mısır ekmeği içine ufalanırsa tadına doyulmaz), Kabakucu kavurması, Kaldırık kızartması gibi karadenize özgü birçok yemekler var. Bu bitkilerin hepsini kendi bahçemizden topluyoruz ve annem pişiriyor , bana afiyetle yemek kalıyor. |
09-03-2010, 22:02 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
|
2 yıl olmuş bu başlığı siz açalı, bu bitkiye genel olarak körmen denir. Karadenizde soğan kısmı ege ve akdeniz de ki gibi gelişir ama sap kısmı fazlaca gelişip pırasaya benzemez. Karadeniz de 'SÜTLÜCEN' denmesinin sebebi, pişirilirken kök soğanı kısmının beyaz ve bamya salgısı gibi bir salgı salmasından dır. Ama bitki genel olarak körmen adı ile tanınır. Ege de sütlücen, sütlüyen, sütlüce adları ile adlandırılan bitki ise bodur kengel cinsidir ve eşşek(katır, beygir) marulu olarak da adlandırılır. Hafta sonu sizlere resimlerini de eklemeye çalışırım. Özelikle emziren anneler, meme kanseri, kadın hastalıkları, kadına has kist ve çeşitlerinde çok faydalı bir yardımcı tedavidir. |
25-03-2010, 12:43 | #3 |
Ağaç Dostu
|
sakarcanın resmini yüklemek istedim ama olmadı. bu haftasonu bahçemizden annemle toplayıp dolaba koymuştuk. çok güzel oluyor haşlayıp süzülüyor daha sonra un ve yumurta ile harmanlanıp tavaya diziliyor bir kapak yardımıyla çevrilip her iki tarafı kızartılıyor. içine evde kalmış bayat ekmek kırıntılarınıda koyabilirsiniz. valla canım istedi şimdi |
31-03-2010, 11:32 | #4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-03-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 26
|
Ben de resim göndermeye çalıştım ama olmadı..Hafta sonu Arnavutköy ormanlarından topladım.Belgrat ormanlarında da çok vardı.Daha pişirmedim.İlk defa deneyeceğim.Bir diğer adı da teke sakalı... |
11-07-2010, 03:45 | #6 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-07-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 5
|
ilginç... |
24-04-2011, 00:09 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Geçen hafta İstanbul Kasımpaşa'daki meşhur Kastamonu(İnebolu) pazarından sütlücen aldım. Yaklaşık 1 hafta dolapta bekledikten sonra bugün pişirdik ve tuhaflığından yiyemedik. Sanki zehirliymiş gibi dilimizi,boğazımızı yaktı, sanki kuşburnu marmeladı yemişiz de dikenleri yapışmış gibi oldu. Çok rahatsız olduk ve attık. Sorun ne olabilir sizce, ya da bu bitkinin tadı normalde böyle mi? (Önce haşladık, soğuyunca un-yumurta-tuz karışımıyla harmanlayıp kızarttık.) |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|