agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri > Yabani Ot Yemekleri
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni6Beğeniler
  • 1 Gönderen Derya Özen
  • 1 Gönderen kaknus
  • 1 Gönderen bay tömürcek
  • 1 Gönderen marjinalmenekse
  • 1 Gönderen denizakvaryumu
  • 1 Gönderen bay tömürcek

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-05-2007, 12:47   #1
Ağaç Dostu
 
Derya Özen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,515
Galeri: 158
efelek (labada) yemekleri

Efelek dolması Çubuk yöresinde yaygınca yapılan bir dolmadır. Sadece dolması değil yumurta ile kavurmasıda yapılır. Efelekleri bahçemizden temin edebiliriz.

MALZEME
Efelek
Bulgur
Pirinç
Salça
Sıvı yağ
Tuz
Ve isteğe göre baharatlar.


YAPILIŞI
Bahçeden toplanan efelekler yıkandıktan sonra sıcak suda çok hafif haşlanır. Başka bir tavada hazırlanan dolma içi ( Bildiğimiz dolma içi ) ile sarılır. Sarılan efelekler bir tencereye dizilir, üzerini kapatacak kadar su koyulur. Yine suyuna da hafif salça ve yağ katılır. Yaklaşık 30 dk kadar orta atede pişirilir.
Servis yapılırken üzerine isteğe göre, sarımsaklı yoğurt dökülebilir.
Birde bu dolmanın içi diğer dolma içlerine göre hazırlık aşamasında daha fazla pişirilmeli, çünkü efelek çabuk pişen bir ot türüdür.
Afiyet olsun.

 
Derya Özen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2007, 11:38   #2
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi deryaözen Mesajı Göster
Efelek dolması Çubuk yöresinde yaygınca yapılan bir dolmadır. Sadece dolması değil yumurta ile kavurmasıda yapılır. Efelekleri bahçemizden temin edebiliriz.

MALZEME
Efelek
Bulgur
Pirinç
Salça
Sıvı yağ
Tuz
Ve isteğe göre baharatlar.


YAPILIŞI
Bahçeden toplanan efelekler yıkandıktan sonra sıcak suda çok hafif haşlanır. Başka bir tavada hazırlanan dolma içi ( Bildiğimiz dolma içi ) ile sarılır. Sarılan efelekler bir tencereye dizilir, üzerini kapatacak kadar su koyulur. Yine suyuna da hafif salça ve yağ katılır. Yaklaşık 30 dk kadar orta atede pişirilir.
Servis yapılırken üzerine isteğe göre, sarımsaklı yoğurt dökülebilir.
Birde bu dolmanın içi diğer dolma içlerine göre hazırlık aşamasında daha fazla pişirilmeli, çünkü efelek çabuk pişen bir ot türüdür.
Afiyet olsun.
Sevgili Deryaözen arkadaşım,
Geçen hafta gezi esnasında Trakya köylerinden geçerken dikkatlice baktığımda, bahçe kenarlarında bol miktarda efelek (labada) gördüm de, toplamadım. Zira hepsi tohuma kaçmıştı, kartlaşmıştır diye düşündüm. Yarın yine geçicem o köylerden, hala dolmalık toplayabilir miyim sizce? Piştikten sonra yumuşar derseniz toplayacağım..
Sevgiler.

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2007, 10:06   #3
Ağaç Dostu
 
Derya Özen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,515
Galeri: 158
Sevgili Billur Korkmaz
En ince yaprakları seçin. Yaprağın arasındaki damarlı bölümü de, bıçakla kazıyın. Ozaman yumuşak olacaktır

Derya Özen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2007, 12:22   #4
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Unhappy

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi deryaözen Mesajı Göster
Sevgili Billur Korkmaz
En ince yaprakları seçin. Yaprağın arasındaki damarlı bölümü de, bıçakla kazıyın. Ozaman yumuşak olacaktır
Bende öyle yaptım, yumuşakları topladım bakalım, sizin verdiğiniz tarifi deneyeceğim bugün..

Bir ısırgan öbeği buldum 1 metre uzamış neredeyse, biraz topladım taze sürgünlerinden, çıtır çıtır su gibiydi. Ve bir arkadaşım çorbasını tarif etti, bakalım onuda deneyeceğim. Bir havuç, 1 patates ve ısırganları birlikte haşla ve blendırdan geçir, üstüne kızgın yağ dök dedi, onu da bu şekilde yapacağım..

Sağolasın Sevgili Deryaözen...

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2008, 19:20   #5
nil
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Istanbul Nişantaşı
Mesajlar: 100
Labada Yemekleri

Herkese Merhaba,

Bugün ilk kez labada yemeği yaptım ve daha önce hiç tatmadığım bu sebzeyi tamamen kendi uydurduğum bir tarife göre -doğaçlama- pişirdim, sonuç beklemediğim kadar güzel oldu. Bu uydurma yemeği arkadaşlarıma methetmek gafletinde bulununca övünmenin cezası gecikmedi tabii, tarifini yazmam gerekiyordu... O kadar zahmet edip yazdığım yazının sadece birkaç kişi tarafından okunması düşüncesi bir yana, bu yabani sebzenin ihmal edildiğini düşündüğümden, tarifi buraya da koyayım, meraklılar faydalansın istedim. Labada yaprakları çiğ iken hafif buruk ancak pişince güzel, mayhoş bir lezzetleri oluyor.

Yemeğin adına gelince; affınıza sığınarak adını 'Nil usulü labada' koydum çünkü tarifim tamamen doğaçlama bir çalışmanın ürünü ve böyle olunca aşçı istediği ismi koyabiliyor.

Malzemeler:

Bir demet labada (demetler iki elle rahatça kavranabilecek büyüklükte oluyor)
3 adet pırasanın yeşil yarısı
Bir küçük kepçe pilavlık bulgur
Bir küçük kepçe soya kıyması
Üç bardak et suyu
Bir küçük boy soğan
1 silme tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı domates salçası
İki yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Bir çimdik karabiber

Önce etli-yağlı kemikler tuzlu suda kaynatılarak et suyu yapılır, sıcakken bu sudan bir bardak kadar ayrılarak içine bulgur ve soya kıyması ıslatılır. Et suyu kaynarken de boş durulmaz, labadalar ayıklanıp yıkanır, sapları ve yaprakları çok küçük olmayacak şekilde ayrı ayrı doğranır, iki ayrı kaba alınır. Pırasaların yeşil sapları yarım santim eninde ince ince kıyılır. Soğan doğranır ve 1 çay bardağı kadar suda pişirilir. Soğanlar suyunu çekince zeytinyağı ilave edilir, labada sapları ile birlikte birkaç kez ateşte çevrilir. Saplar sararınca pırasalar eklenir, pırasalar sararıncaya dek hepsi birlikte ateşte karıştırılır. Ardından suyunu çekmiş olan bulgur-soya kıyması karışımı eklenir, üzerine de iki bardak et suyu eklenir. Salça ve pul biber de eklenerek karıştırılır. Karışım 10 dakika kaynatıldıktan sonra en üste labada yaprakları konur, tencerenin kapağı kapatılarak hafif ateşte demlenmeye bırakılır. Bulgurlar piştiğinde labada yemeğiniz servise hazır hale gelmiş demektir. Bu tariften oldukça koyu kıvamlı olmak üzere 4 tabak yemek çıkıyor, onu da söyleyeyim. Afiyet olsun

nil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2008, 19:57   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 118
Nil hanım elinize emeğinize sağlık benim için çok zahmetli ve çocuklarımın yemiyeceği bir yemek tarifi,sarmasını yapmak benim için daha kolay sanırım

tijeen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2008, 11:06   #7
nil
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Istanbul Nişantaşı
Mesajlar: 100
Tijen hanım, yanıtınıza teşekkürler. Ama tarifi zahmetli bulmanıza çok şaştım çünkü çok basit bir yemek gerçekten de. Üstelik sarma yapmayı daha kolay bulmanıza daha da şaştım Çünkü ben tam tersini düşünürdüm. Demek sizin eliniz mutfak işlerine benden daha yatkın

Sevgiler,

Nil

nil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2009, 15:53   #8
Ağaç Dostu
 
bengi_su's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 403
Galeri: 19
Evet sarmasını çok yapıyorum bende zeytin yağlı şöyle iri iri sarıyom çabucak oluyor.

bengi_su Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2010, 14:42   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-11-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 18
Köydeki evimizin bahçesinde bolca çıkar
Her sene toplarız.
Annem ıspanak gibi pirinçli yemeğini yapıyor ve yoğurtla birlikte "yeni piştiği zaman" tadına doyum olmuyor gerçekten labada'nın...

Sarması da güzel o da ayrı bir tat...

canercp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2011, 12:59   #10
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Dikkat; ıspanak gibi pişen müshil etkisi yapıyor.

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2012, 19:22   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Evelik Çorbası tarifi / Mutfağım / Program / Videolar / Kanal D / İzle

Evelik çorbası...

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2012, 20:03   #12
Ağaç Dostu
 
bay tömürcek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2012
Şehir: Sakarya-Denizli
Mesajlar: 2,979
Labadayı haşlayıp suyunu süzgeçte süzdürüp sonra oturtmasını yapıyoruz üstüne kişi sayısına göre yumurta kırıyoruz ekşili ekşili tadına doyum olmuyor gerçekten Mesela ben ıspanaktan çok severim

bay tömürcek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2012, 22:02   #13
Ağaç Dostu
 
kaknus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 170
Evelik dediğimiz bu bitkiyi buralarda yemeyiz.Çayırlıklarda istenmeyen, her fırsatta sökülüp atılan bir bitkidir. Şimdi ilk fırsatta yemeklerini yaptıracağım.Bakalım nasıl olur.Beğenirsek ağaçlar.net sayesinde mutfağımıza yeni bir bitki girmiş olur.

kaknus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2012, 15:06   #14
Ağaç Dostu
 
bay tömürcek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2012
Şehir: Sakarya-Denizli
Mesajlar: 2,979
Sayın kaknus gerçekten çok lezzetli bir bitkidir seveceğinizi düşünüyorum Siz evelik diyosunuz galiba bizde efelik ya da labada deriz ama bir de bizimde her yerde çıkan istenmeyen söküp attığımız at efeliği çıkar o yenmez karışıklık olmasın belki sizin de söküp attığınız at efeliğidir dikkat edin

bay tömürcek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2012, 15:34   #15
Ağaçsever
 
marjinalmenekse's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2009
Şehir: ankara
Mesajlar: 93
biz de dolmasını kavurmasını vede ıspanak gibi yemeğini de yaparız .

marjinalmenekse Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2012, 20:22   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bay tömürcek Mesajı Göster
Sayın kaknus gerçekten çok lezzetli bir bitkidir seveceğinizi düşünüyorum Siz evelik diyosunuz galiba bizde efelik ya da labada deriz ama bir de bizimde her yerde çıkan istenmeyen söküp attığımız at efeliği çıkar o yenmez karışıklık olmasın belki sizin de söküp attığınız at efeliğidir dikkat edin
At eveliği ile yenilen evelik arasında nasıl bir fark var?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2012, 20:30   #17
Ağaç Dostu
 
bay tömürcek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2012
Şehir: Sakarya-Denizli
Mesajlar: 2,979
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
At eveliği ile yenilen evelik arasında nasıl bir fark var?
Aslında nasıl desem belki de iyi bilmeyen ayırt edemeyebilir At efeliğinin yaprakları normal efelikten bayağı uzun olur, efeliğin kök ve yaprak sapının dipleri kırmızı olur at efeliğininki normal yeşil olur, efelik yerden yaklaşık 15 - 20 cm yüksekliğinde tohum çıkarır at efeliğinin tohum sapı hemen hemen 1 metreyi bulur

celalamca beğendi.
bay tömürcek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019