04-05-2007, 13:47 | #1 |
Ağaç Dostu
|
efelek (labada) yemekleri
Efelek dolması Çubuk yöresinde yaygınca yapılan bir dolmadır. Sadece dolması değil yumurta ile kavurmasıda yapılır. Efelekleri bahçemizden temin edebiliriz. MALZEME Efelek Bulgur Pirinç Salça Sıvı yağ Tuz Ve isteğe göre baharatlar. YAPILIŞI Bahçeden toplanan efelekler yıkandıktan sonra sıcak suda çok hafif haşlanır. Başka bir tavada hazırlanan dolma içi ( Bildiğimiz dolma içi ) ile sarılır. Sarılan efelekler bir tencereye dizilir, üzerini kapatacak kadar su koyulur. Yine suyuna da hafif salça ve yağ katılır. Yaklaşık 30 dk kadar orta atede pişirilir. Servis yapılırken üzerine isteğe göre, sarımsaklı yoğurt dökülebilir. Birde bu dolmanın içi diğer dolma içlerine göre hazırlık aşamasında daha fazla pişirilmeli, çünkü efelek çabuk pişen bir ot türüdür. Afiyet olsun. |
05-05-2007, 12:38 | #2 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Geçen hafta gezi esnasında Trakya köylerinden geçerken dikkatlice baktığımda, bahçe kenarlarında bol miktarda efelek (labada) gördüm de, toplamadım. Zira hepsi tohuma kaçmıştı, kartlaşmıştır diye düşündüm. Yarın yine geçicem o köylerden, hala dolmalık toplayabilir miyim sizce? Piştikten sonra yumuşar derseniz toplayacağım.. Sevgiler. |
|
07-05-2007, 13:22 | #4 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Bir ısırgan öbeği buldum 1 metre uzamış neredeyse, biraz topladım taze sürgünlerinden, çıtır çıtır su gibiydi. Ve bir arkadaşım çorbasını tarif etti, bakalım onuda deneyeceğim. Bir havuç, 1 patates ve ısırganları birlikte haşla ve blendırdan geçir, üstüne kızgın yağ dök dedi, onu da bu şekilde yapacağım.. Sağolasın Sevgili Deryaözen... |
|
21-03-2008, 20:20 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Istanbul Nişantaşı
Mesajlar: 104
|
Labada Yemekleri
Herkese Merhaba, Bugün ilk kez labada yemeği yaptım ve daha önce hiç tatmadığım bu sebzeyi tamamen kendi uydurduğum bir tarife göre -doğaçlama- pişirdim, sonuç beklemediğim kadar güzel oldu. Bu uydurma yemeği arkadaşlarıma methetmek gafletinde bulununca övünmenin cezası gecikmedi tabii, tarifini yazmam gerekiyordu... O kadar zahmet edip yazdığım yazının sadece birkaç kişi tarafından okunması düşüncesi bir yana, bu yabani sebzenin ihmal edildiğini düşündüğümden, tarifi buraya da koyayım, meraklılar faydalansın istedim. Labada yaprakları çiğ iken hafif buruk ancak pişince güzel, mayhoş bir lezzetleri oluyor. Yemeğin adına gelince; affınıza sığınarak adını 'Nil usulü labada' koydum çünkü tarifim tamamen doğaçlama bir çalışmanın ürünü ve böyle olunca aşçı istediği ismi koyabiliyor. Malzemeler: Bir demet labada (demetler iki elle rahatça kavranabilecek büyüklükte oluyor) 3 adet pırasanın yeşil yarısı Bir küçük kepçe pilavlık bulgur Bir küçük kepçe soya kıyması Üç bardak et suyu Bir küçük boy soğan 1 silme tatlı kaşığı pul biber 1 tatlı kaşığı domates salçası İki yemek kaşığı sızma zeytinyağı Bir çimdik karabiber Önce etli-yağlı kemikler tuzlu suda kaynatılarak et suyu yapılır, sıcakken bu sudan bir bardak kadar ayrılarak içine bulgur ve soya kıyması ıslatılır. Et suyu kaynarken de boş durulmaz, labadalar ayıklanıp yıkanır, sapları ve yaprakları çok küçük olmayacak şekilde ayrı ayrı doğranır, iki ayrı kaba alınır. Pırasaların yeşil sapları yarım santim eninde ince ince kıyılır. Soğan doğranır ve 1 çay bardağı kadar suda pişirilir. Soğanlar suyunu çekince zeytinyağı ilave edilir, labada sapları ile birlikte birkaç kez ateşte çevrilir. Saplar sararınca pırasalar eklenir, pırasalar sararıncaya dek hepsi birlikte ateşte karıştırılır. Ardından suyunu çekmiş olan bulgur-soya kıyması karışımı eklenir, üzerine de iki bardak et suyu eklenir. Salça ve pul biber de eklenerek karıştırılır. Karışım 10 dakika kaynatıldıktan sonra en üste labada yaprakları konur, tencerenin kapağı kapatılarak hafif ateşte demlenmeye bırakılır. Bulgurlar piştiğinde labada yemeğiniz servise hazır hale gelmiş demektir. Bu tariften oldukça koyu kıvamlı olmak üzere 4 tabak yemek çıkıyor, onu da söyleyeyim. Afiyet olsun |
21-03-2008, 20:57 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 118
|
Nil hanım elinize emeğinize sağlık benim için çok zahmetli ve çocuklarımın yemiyeceği bir yemek tarifi,sarmasını yapmak benim için daha kolay sanırım |
22-03-2008, 12:06 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Istanbul Nişantaşı
Mesajlar: 104
|
Tijen hanım, yanıtınıza teşekkürler. Ama tarifi zahmetli bulmanıza çok şaştım çünkü çok basit bir yemek gerçekten de. Üstelik sarma yapmayı daha kolay bulmanıza daha da şaştım Çünkü ben tam tersini düşünürdüm. Demek sizin eliniz mutfak işlerine benden daha yatkın Sevgiler, Nil |
29-03-2010, 15:42 | #9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-11-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 18
|
Köydeki evimizin bahçesinde bolca çıkar Her sene toplarız. Annem ıspanak gibi pirinçli yemeğini yapıyor ve yoğurtla birlikte "yeni piştiği zaman" tadına doyum olmuyor gerçekten labada'nın... Sarması da güzel o da ayrı bir tat... |
28-03-2011, 13:59 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Dikkat; ıspanak gibi pişen müshil etkisi yapıyor. |
21-11-2012, 20:22 | #11 |
Ağaç Dostu
|
|
21-11-2012, 21:03 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2012
Şehir: Sakarya-Denizli
Mesajlar: 2,979
|
Labadayı haşlayıp suyunu süzgeçte süzdürüp sonra oturtmasını yapıyoruz üstüne kişi sayısına göre yumurta kırıyoruz ekşili ekşili tadına doyum olmuyor gerçekten Mesela ben ıspanaktan çok severim |
21-11-2012, 23:02 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
|
Evelik dediğimiz bu bitkiyi buralarda yemeyiz.Çayırlıklarda istenmeyen, her fırsatta sökülüp atılan bir bitkidir. Şimdi ilk fırsatta yemeklerini yaptıracağım.Bakalım nasıl olur.Beğenirsek ağaçlar.net sayesinde mutfağımıza yeni bir bitki girmiş olur. |
22-11-2012, 16:06 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2012
Şehir: Sakarya-Denizli
Mesajlar: 2,979
|
Sayın kaknus gerçekten çok lezzetli bir bitkidir seveceğinizi düşünüyorum Siz evelik diyosunuz galiba bizde efelik ya da labada deriz ama bir de bizimde her yerde çıkan istenmeyen söküp attığımız at efeliği çıkar o yenmez karışıklık olmasın belki sizin de söküp attığınız at efeliğidir dikkat edin |
22-11-2012, 16:34 | #15 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-11-2009
Şehir: ankara
Mesajlar: 94
|
biz de dolmasını kavurmasını vede ıspanak gibi yemeğini de yaparız . |
22-11-2012, 21:22 | #16 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
22-11-2012, 21:30 | #17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2012
Şehir: Sakarya-Denizli
Mesajlar: 2,979
|
Aslında nasıl desem belki de iyi bilmeyen ayırt edemeyebilir At efeliğinin yaprakları normal efelikten bayağı uzun olur, efeliğin kök ve yaprak sapının dipleri kırmızı olur at efeliğininki normal yeşil olur, efelik yerden yaklaşık 15 - 20 cm yüksekliğinde tohum çıkarır at efeliğinin tohum sapı hemen hemen 1 metreyi bulur |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|