09-02-2010, 12:39 | #212 |
Ağaç Dostu
|
Şevketibostan Kültüre Alınıyormuş.
Akademik bir çalışma başarı oranını yükseltiyor. http://www.milliyet.com.tr/brokolini...ult.htm?ver=11 |
10-02-2010, 23:16 | #213 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 233
|
Doğadan toplama şansım olan bitkilerin,kültürle üretilmiş olanlarını almayı reddediyorum.Ne kadar zahmetlide olsa kendi ellerimle toplamayı tercih ederim .kültürle yetiştirilmiş bir bitkide hiç bir zaman doğadaki bitkinin tadını bulmak mümkün olmuyor. |
24-03-2010, 10:12 | #214 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-05-2009
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 13
|
Bizde
Bizim buralarda soldaki bitki tekercin diye bilinir. Aynen madımak gibi yemeği yapılır. Salataya da kullanabilirsiniz ya da sade olarak çiğ tüketebilirsiniz. |
31-03-2010, 11:32 | #215 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-03-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 26
|
Alıntı:
|
|
12-04-2010, 11:02 | #216 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-11-2008
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 11
|
Bunlarda benden...:)
Kazayağı kavurması Gelincikotu kavurması Turpotu salatası Çiriş otu yemeği Fotoğrafları ebatlarından dolayı yükleyemedim.. |
30-04-2010, 19:11 | #218 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-04-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 7
|
Sevgili NARİÇİ Yemlikotu hakkında bir forumda rastladığım bilgi ilişikte, umarım faydalı olur Şifalı Bitkiler - Yemlik Otu (Ot'ların Padişahı) YEMLİK VE FAYDALARI BİR VİTAMİN DEPOSU olan, lezzeti ve kendine özgü kokusu ile mükemmel bir besin bitkisi olan YEMLİK, ev ilacı yapılarak ta kullanılır. YEMLIK, dağlarda, çayırlarda ve tarlalarda kolayca, bol bol yetişir. Bitki yetiştiği yere göre adlandırılır 1 - Dağ yemliği. 2 — Çayır Yemliği, 3 — Tarla Yemliği. YEMLİK, bazı yörelerde, halk dilinde ‘Otların Padişahı” adı ile bilinir ve tanınır. Kış ayları uzun ve sert geçen, genellikle sebze bakımından pek verimli olmayan yerler de yetişen YEMLİK, sebze ihtiyacını karşılamak yönünden de son derece yararlı ve makbuldür. YEMLİK, karların erimesinden sonra topraktan fışkırır, İlkbahar yağmurunu alınca serpilir ve gelişir. YEMLİK, beş altı yaprak verince toplanırsa yarar sağlar. Yapraklar çoğalıp büyüyünce bitki, sarı renkli çiçekler açınca bütün değerini kaybeder NEYE YARAR: * Vitamin noksanlığının sebep olduğu pek çok hastalığı önlemek bakımından YEMLİK, çok mükemmel bir besin maddesidir. özellikle, “Demir” bakımından zengindir. * YEMLİK, Çlğ olarak, salatası yapılarak yenirse, iştah açar, sindirim sisteminin çalışmalarını düzenler, sindirimi kolaylaştırır * YEMLİK, sebze yemeği olarak hazırlanır, yenirse, mide ve bağırsaklarda son dereceli yararlı olur. Besleyiciliğinin yanısıra, bu ot, organların faaliyetine yardımcı olur. YEMLİK’ten, lahana gibi pişirilerek yararlanılır. Bitkinin bu şekilde, bir sebze yemeği olarak hazırlaıımasıyla, hem mükemmel bir besin sağlanır, hem de mide ve bağırsaklar için yararlı, şifalı bir beslenme yolu seçilmiş olur. Ayrıca, YEMLİK kavurması yapılır. * YEMLİK köklerinde sütlü bir madde bulunur. Bu sütten çok yararlı sakızlar yapılır. YEMLİK sakızı, tükürük bezleri üzerinde yararlı tesirler yaratır. Ağız kuruluğunu önler, sindirimi kolaylaştırır . Düzenleyen MOMİNE : 30-04-2010 saat 19:18 Neden: Yerden tasarruf |
30-04-2010, 19:21 | #219 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-04-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 7
|
Yemlikotu
Alıntı:
|
|
30-04-2010, 22:54 | #220 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-10-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,796
|
Gelincik otunu hafif tuzlayıp çiğ tüketmeyi tavsiye ederim. |
06-06-2010, 23:12 | #221 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 94
|
Girit kökenli bir tanıdığımın dediğine göre insanlar keçinin yediği her otu yiyebilirlermiş. Rampaları eşşeklere , otları keçilere soracağız demekki.. |
09-11-2010, 13:41 | #222 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-09-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 17
|
çocukken baharda tepelere çıkardı mahalleli. özledim keşke şimide ot toplamaya çıksak çok seviyorum bahçemde yabani turp, tel pancarı, kuş gözü kendinden çıkıyor topluyor yiyoruz. Birde bizim bilmediğimiz çeşitli yerlerde gördüğüm yenen otlar var onlarıda deneyeceğim. |
24-12-2010, 15:35 | #223 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-12-2010
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 51
|
Alıntı:
Soldaki otun,dede sakalı olduğunu söylüyorsunuz ama ben hep teke sakalı,ergeç sakalı isimlerini görüyorum.Dede sakalı ile ilgili hiç bir bilgi yok. yukarıdaki ot isimleri ile dede sakalı ismi aynı mı?Ayrıca latincesine de ulaşamadım.Faydaları ve nasıl kullanacağımız da yer almıyor. Sevgi ile, Düzenleyen sırça : 24-12-2010 saat 15:39 Neden: imla |
|
26-12-2010, 06:47 | #224 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-12-2010
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 51
|
'dede sakalı'nın şeker hastalarına faydası nedir? Ayrıca,yemlik ile dede sakalı aynı familyadanmıdır? Düzenleyen sırça : 26-12-2010 saat 06:48 Neden: ilave |
13-05-2011, 22:02 | #225 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-12-2010
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 51
|
Evde, doğal ot çiçeklerinden yapıp tükettiğim reçelleri,sizlerle de paylaşmak ve cüzi ücret karşılığı kargoyla göndermek isterim. Kekik reçeli,karahindiba reçeli, sinirli ot reçeli,ballıbaba reçeli, eşek marulu reçeli v.s. Daha detaylı bilgi için: efrayim58@mynet.com |
18-05-2011, 15:24 | #226 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-04-2011
Şehir: manisa
Mesajlar: 27
|
harika... otçul beslanen biri olarak tam bana göreymiş burası ama yeni keşfettim |
19-05-2011, 09:08 | #227 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-05-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4
|
Arkadaşlar, bildiklerimi paylaşmak için üye olmaya çalışıyorum. MERHABA.. 1- Yenibilir otlar radika, teke sakalı, yabani turp otu=hardal, labada(=evelek= efelek sıcak suya sok çıkar)kazayağı haşlanarak zeytinyağı, limon, biber eklenerek yenir. Aynı zamanda tıbbi bitkidirler. Kuzukulağı çiğ yenir.Kendisi ekşi ama limon yağ eklenebilir. Parklarda koyu kırmızı bir çalı var sarı çiçek açıyor taze yaprakları salataya katılabilir. Labadanın büyük cinsi sarma yapılıyor. Fasulye ve dut yaprağıda. 2- Isırgan, hoşkıran, yağlı çanak, madımak, efelek, baldıran= mendek, ebegümeci gibi türler ıspanak gibi pişirilebilir. Madımaka pastırma ve bulgur yakışıyor. Ayrıca biraz pirinç veya bulgur ile haşlanarak süzülür, doğranmış soğanla yağda tekrar 5 dakika kavrulur. Bu usulde bazı vitamin ve mineral kaybı var. Karadeniz usülü 3- Isırgana nane,maydanoz,pazı gibi diğer yenilebilir diğer otlardan da az az katılarak çok az suda iyice haşlanınca ezip püre haline getirir ve miktara göre mısır unu yoksa buğday unu 2 baş sarmısak ezilmiş, tuz svı yağ ekleriz böylece tadı yerinde olur. Sadece bu yemeği ekmek bandırarak yenir. Karadeniz usulü. 4- Tüm otlar ince doğranarak az tuzlanır ve börek içine, krep içine, gölme benzerleri içine konarak pişirilir. (yani ıspanaklı börek gibi soğan eklenebilir.) Gelincik sade çok hoş tadı var. Anlatmak istediğim bizim ağız tadımıza uyar özellikle domates, biber salçası ve biber de doğranabilir. 5- Birde haşlanarak yumurtalı unlu kızartılan hodan ve diken ucu, sarmaşık (izmir) vardır. Turşusu da yapılır. Tuz koruyucudur. 6- Şevketi bostan dikeni normal türk yemeği gibi pişirilebilir. Kuzu etli de harika oluyor. 7- Çiriş zeytinyağlı pırasa gibi ama daha çabuk pişer, yumurtalı olabilir. 8- Ekşi bir ot var uzun limon gibi çiğ yenir meyva gibi. Şu anda satışta doğudan geliyor. 9- Çiğdem kökü kavrulup üstüne yumurta kırılır. Henüz tatmadım. 10- Adını bilmediğim şebboya benzeyen bir bitki var İstanbulda buda tadı roka gibi salatalık bazı ot satanlarda var. 11- Yine tüm bu otlar az kavrulup üstüne sarmısaklı yoğurt dökülerek yeniyor. Ama ben kalsiyum demiri bağladığı için böyle yemiyorum. 12- Karadenizde bu çekirdekleri satılan kabak yemeğide çok sevilir ekliyoru. a- Kabak kabuğu henüz sütlü iken alınır doğranır ve içine süt katılırtatsız ise az şeker eklenir, ezilerek püre halinde yenir. Sadece bu yemek yenir. Başka yemek yanına yakışmıyor. b- Kabak ince ince doğranır, yağlanmış tavada üstüne nane ve soğan **** ince pırasa doğranıp buğulama pişirilir. abuk pişer. 15 dakika. c- Kışın yine bu kabank ince doğranır tuzlanır fazla suyu kurulanıp unla kızartılr. (pane) Çınar ağacının yapraklarını toplayan birilerini gördüm. Temiz araziden toplayın ve yemekten korkmayın. Mantarlar ise insanlar yenen mantarları topluyor (ama ya bayat ise **** toprak zehirli ise özellikle piknik alanlarına güvenilmez çok kirleniyor) doğadan zehir alıyor. ÇOK çok dikkat edilsin ölümcüldür. Otları çiçek ve tohumsuz olduğu mevsimde yemek daha faydalı, tadı yerinde olur. Vücudumuzda kıştan dolayı eksilen mineralleri tamamlar. Yarpuz denen nane benzeri bir ot var yoğurt çorbalarına ekşilik verir. Kekik yağı veya çayı aynı zamanda ağrı kesicidir. Sinir otu doğada kanama durdurucu, yine tütün ve kuru toprakta öyledir. Resimler güzel gerçekten, gençlerimiz tanısınlar, temiz arazilerden toplasınlar. Pazarlarda hala var. Ben her gittiğim yerde yenen otları öğreniyorum. |
19-05-2011, 09:30 | #228 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-05-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4
|
Peynir yapımını öğrenmek istiyorum denedim güzel olmadı ve doğal ekmek mayası yoğurt mayası lütfen büyük anneleri sanatları yaşasın kök boya bitkileri... |
30-05-2011, 20:48 | #229 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-05-2011
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 2
|
Merhaba arkadaşlar, Televizyon için bir belgesel hazırlamak için araştırma yaparken siteye ve forumunuza rastgeldim. Çok güzel yararlı bilgiler buldum. Şu aralar kendi yörelerinde yemeği yapılabilen otlar yetişen forumdaşlar beni bilgilendirirlerse gelip çekim yapmak istiyorum. İstanbul'da yaşıyorum. Bu nedenle yakın bir civardan arkadaş varsa ne kadar mutlu olacağımı anlatamam. Sitede verilen otların yetişme dönemleri ve yöreleri hakkında bilgisi olanlar varsa onlardan da mail atmalarını rica ediyorum. |
30-05-2011, 22:47 | #230 |
agaclar.net
|
Otsever ot mevsimini kaçırdınız. Artık çok az sayıda ot kaldı. Erken bahar bu iş için uygundur. Mart- Nisan aylarında otlar vardı. Yine küçük yöresel pazarlarda, yaz daha geç gelen bölgelerde ot kısmen bulunabilir ama genelde otlar çoktan tohuma kaltı ve kartlaştı, hatta soldu. |
30-05-2011, 23:38 | #231 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 495
|
Şevket-i Bostan'ı bahçemde yetiştiriyorum.Şimdi diken oldu ve çiçek açıyor.Çiçekler solunca, tohumlar oluşuyor, bitki kuruyor.Ben de o tohumları toplayıp çıkmasını istediğim yerlere serpiyorum.Baharda 5-6 yaprak olunca toplayıp,salatasını yapıyorum.Sızma zeytinyağı ve limonla çok lezzetli oluyor.Tohumluk 2-3 kök bırakıyorum . Bahçesi uygun olan arkadaşlara öneririm.Böbrek taşı düşürmede faydalı olduğunu biliyorum.Kullanıp faydasını görenleri de tanıyorum. |
31-05-2011, 13:29 | #232 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-05-2011
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 2
|
Mine Hanım ilginize teşekkür ederim. Biliyorum geç kaldım. Zaten henüz araştırma ve projeyi olgunlaştırma aşamasındayım. Şu sıralar Karadenizin bazı yerlerinde hala toplanabilen otlar var ama dediğiniz gibi ancak bahar başlangıcında yapabileceğim projemi. |
15-07-2011, 09:38 | #233 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-12-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 578
|
Ben bitki seçip yemeye çok korkuyorum hatta zengarden diye bir tohum satış sitesinden yılın 12 ayı ekilebilecek bitki sebze tohumları varmış onlardan sipariş ettim deneyeceğim. Ancak seçerken bile kırmızı yapraklı veya tanıyabileceğim yeşil üstü kırmızı damarlı renkli bitkiler seçtim. Çok korkuyorum çünkü ekecem yerden tesadüf başka ot çıkar birde tanımaz ektim diye yerim diye mümkün merteme anlayacağım ot yapraklarını seçtim. Birde tanımak için çizgi şeklinde ekim yapacağım. Çizgi dışında çıkarlarsada tamamen yaprağın karakteristik özelliğine bakacağım ancak roka tohumu da almıştım daha önce Eminönünden acaba roka ya tere ye benzeyen karıştırıp zehirlenebileceğim otlar da varmı şuna dikkat et aman ha diyebileceğiniz. Uyarılar için teşekkür ederim şimdiden. (Bostan olacak tohumlarım var ama acemiyim alıp alıp duruyorum maymun iştahla hemde korkuyorum ektiklerimi karışacakmı yabani veya zehirli birşeylerle diye) |
15-07-2011, 09:42 | #234 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-12-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 578
|
Birde merak ettim her yediğimiz meyva ağacının yaprağı yenirmi? Denemek istiyorum ve çayını demlemek istiyorum. Acaba erik yaprağı yenirmi? Ayva yenirmi? elma yenirmi? gibi bildikleriniz varsa memnun olurum. Ben Dut yaprağından sarma yapıyorlar Ayva yaprağı göğsü yumuşatıyor kaynatılıyor diye aklımda kalmış acaba başka lezzetler varmı Yani Ayva ağacının yaprağından sarma yapılırmı? Kuru Nohut ekip çiğ olarak olan meyvası yenirmi bir zararı varmı? |
17-07-2011, 17:37 | #235 |
Ağaç Dostu
|
Sayın canannuman, tohumları ekmeden önce ekeceğiniz toprağı çevreleyip ayırın. Bol bol sulayın ki önceden var olan tohumlar filizlensin. Sonra onları sökün ya da ilaçlayın ve yeni tohumlarınızı ekin. Yine içiniz rahat etmezse filizlenen bitkilerin fotoğrafını çekip burada sorarsanız size yardımcı oluruz ne oldukları konusunda. Çünkü ekstrem türler ekmediğiniz sürece burada bulunan çoğu kişi sebzelerin çimlenme aşamalarını tanır, bilir, size çimlenen şeyin istediğiniz sebze olup olmadığını söyler. Bu arada, kuru nohudu ekip oluşan meyvesini çiğ olarak yiyebilirsiniz. Akdeniz bölgesinde baharın en meşhur yiyecek olayıdır; yeşil demetler halinde kucağa nohut alıp yemek. |
18-07-2011, 15:58 | #236 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-12-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 578
|
Çok sevindim teşekkürler. |
23-03-2012, 15:30 | #237 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-03-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
|
merhabalar. foruma yeni üye oldum ve çok beğendim. emeği geçen herkese çok teşekkürler. bu konuya uzun zamandır bir mesaj atılmamış ama umuyorum ki mesajım cevaplanır. sitemizin bahçesinde çeşitli otlar var. her ne kadar ege'li olsam ve hatta çocukluğumu anneannem ile ot toplayarak geçirmiş olsam da üzerinden zaman geçince hangi otların toplanabilir ve yenilebilir olduğunu unutmuşum. bu yüzden bu sabah bol bol resim çektim, yardımlarınızı rica ediyorum. Labada olabilir mi? Hindiba mı? Aradaki ufak yapraklılar kazayağı mı?= Ebegümeci’ye benziyor ama bilemedim.. |
23-03-2012, 17:02 | #238 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-10-2011
Şehir: Aydın
Mesajlar: 158
|
Sayın Mehtaparslan, İlk üç tahmininiz doğru, fakat alttaki fotoğrafta ebegümeci yok. Bu geniş yapraklı otu tanıyamadım. Kolay gelsin. |
23-03-2012, 19:18 | #239 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-03-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
|
çok teşekkür ederim çisem. siz aydın'lısınız sanırım, ben de muğla milas'lıyım, memnum oldum.. şu otlar da pazıya benziyor ama annem pazı ekilmeden olmaz diyor. bence pazı, siz ne dersiniz? |
23-03-2012, 19:50 | #240 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-10-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2,154
|
yabani pazı yenebilir. |
|
|