agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yabani Hayvanlar / Genel (http://www.agaclar.net/forum/yabani-hayvanlar-genel/)
-   -   Avcılık Zaafımız (http://www.agaclar.net/forum/yabani-hayvanlar-genel/9834.htm)

omereser 08-08-2008 00:28

Avcılık Zaafımız
 
AVCILIK ZAAFIMIZ

Avcılık, bizde kökü derinlere giden bir gelenektir. Türk sultanlarının çoğu avcılıkla uğraşmıştır. Selçuklu sultanı Melikşah’ın, av hayvanlarının kafalarından bir gözetleme kulesi yaptırdığı kaydedilir. Fatih’in emrinde yedi binden fazla doğancı ve köpek bakıcısının olduğu bilinmektedir. Dedem Korkud’un kitabında Salur Kazan, oturmaktan sıkılan Oğuz beylerine: “Yürüyelim a beyler! Av avlayalım, kuş kuşlayalım, sığın geyik yıkalım…” der. Köroğlu’ndan sonrası malum. Delikli demir icat edilmiş ve yürürden, uçardan ne varsa peşine düşülmüştür. Avcılık folklorumuza da girmiştir. Kara gözlü ceylanlara, alageyiklere yakılan türkülerimiz az değildir.
Böylesine teşvik edilen avcılığın yaygınlaşması doğaldır. Erkeklerimizin çoğunun az veya çok avcılık yönü vardır. Evlerimizde ruhsatlı-ruhsatsız bir av tüfeği bulundurmak adettendir. Av malzemeleri sektörü hızla gelişmekte, vitrinleri birbirinden farklı av tüfekleri süslemektedir. Av kanunları, avcı derneklerinin yaptırımları içimizdeki avcıyı yıldıramamaktadır.
Avcılığın bazen vicdansızlığa varan yöntemleri de vardır. Far ışığıyla tavşan, elektrik şokuyla balık, siyanürle tilki avlama gibi. Son yıllarda yol kenarı avcılığı da yaygınlaşmıştır. Kar her yeri örttüğünde kuşlar yol kenarlarına yaklaşarak araçlardan atılan yiyeceklere muhtaç olurlar. Bunu fırsat bilen avcılar da onları avlamaktadır.
Avcılık aslında bir spordur. Yoğun iş ve şehir yaşantısından uzaklaşıp doğaya çıkmak, temiz hava alıp yeşillikler içinde akşama kadar dolaşmak ruhumuzu dinlendirir. Bazı avcılar için bir şeyler vurmak ikinci planda kalmaktadır. Hayvanları öldürmek yerine elimize bir dürbün alıp kuşları, memelileri doğal ortamlarında gözlesek; onların hareketlerini, yavrularını beslemelerini canlı bir belgesel gibi izlesek, herhalde daha mutlu oluruz.
Yakında Afyonkarahisar’ımıza kar yağacak ve her yeri beyaz bir örtü gibi kaplayacak. Artık sığırcıklar, güvercinler kümeler halinde yiyecek peşine düşecektir. Göllere, sazlıklara ördekler, balıkçıllar, mekeler doluşacaktır. Yaban kazları ekili tarlalara yayılacak, tilkiler, tavşanlar karda kendilerine has izler bırakacaktır. Gelin onları bu hayatta kalma çabalarıyla baş başa bırakalım. Evde çayımızı yudumlarken çocuklarımıza zaman ayıralım.

delidumrul 11-08-2008 15:46

ben avlanmanın tamamen yasaklanması ve para cezalarının ciddi şekilde arttırılması taraftarıyım. Avcılığı heyecan ya da cesaret olarak görenlere de bir tavsiyem eğer gerçekten cesaretleri varsa mızrakla ayı ya da yaban domuzu avlamaya gitsinler.
Yerse...

kiwici77 11-08-2008 16:11

Kendi adıma konuşmak gerekirse, ava gitmeyi severim. Önceleri tüfek ile ördek ve kuş avına giderdim ama saçmayı yiyen kuşun can çekişini gördükten sonra tüfekle avcılığı bıraktım, o gün bugündür sadece cansız hedeflere ateş ederim. Şimdi sadece kıyıdan balık avlıyorum, özellikle mırmır sezonunun açılmasını heyecanla bekliyoruz (2 hafta kadar kaldı). Ömereserin de belirttiği gibi bu işin spor yanı oldukça baskın ve çoğu avcı, avlarını potensiyel et olarak görmezler, ben yakaladığım balıkları daha ziyade dağıtırım.
Kurallara uygun şekilde avlanma ile doğal yaşamı ve popülasyonu koruyarak avlanmalıyız, onun için her avcının bilinçlendirilmesi gerekir...

omereser 11-08-2008 18:50

Katkılarınız için teşekkürler.

omereser 11-08-2008 23:18

Karikatürler çok hoş. Gecenin on birinde beni güldürdünüz. Teşekkürler.

delidumrul 12-08-2008 11:33

Sporu bende severim , kimseyi de hobilerinden dolayı yargılamaya hakkımız yok ancak bir canlıyı öldürmek bir spor değildir. O canlı size karşı kendini koruyacak durumda değil, umarım herkes avlanmayı bırakır ve avlanmak tamamen yasaklanır. Yaban hayvanların geleceğini avcıların bilinçlenmesine ya da vicdanına bırakamayız. Her dağın başına da bekçi dikecek halleri yok. Yarın birgün şuursuzun tekinin nesli tehlike altındaki türleri avlamaya kalkışmayacağını nerden bilebiliriz.

denizakvaryumu 12-08-2008 14:30

Hayvanları öldürmek ne spor ne de hobidir...

Avcılığı ve avcıları sevmem.

kiwici77 12-08-2008 15:30

Merhabalar, hayvanları öldürmek spor değildir, bu fikrinize katılıyorum, fakat yapılan eylem (şehir stresinde uzakta, dağlarda, ovalarda, yemyeşil alanlarda günü geçirmek, gezinmek, trekking sporu ile birebir uyuşur.) sonuç olarak sportif faaliyettir.
Ama yaban nesillerini tehlike altına sokan aslında avcılar değildir, bilinçsiz yapılaşma, avlak alanların tesis amacıyla kurutulması veya sistemli olarak işlevlerinin yitirilmesi, küresel ısınma ve en son biliçsiz avlanmadır. İyi bir avcı, herhangi bir av hayvanını, yılın hangi ayında birim veya kilo olarak **** erkek ve dişi olarak olmadı boyutlarına bakarak ayırır ve kıstaslarına uymuyor ise tetik çekmez.
Saygılarımla...

Cumhur Tonba 17-08-2008 01:29

avcılık
 
[QUOTE=delidumrul;267381]

Sayın Delidumrul.Öneriniz bir harika.Yapamazlar. Hiç olmazsa kurallara uygun avcılık yapsalar.Hile yapmasalr.Onada razıyız.

Todor 17-08-2008 07:47

Kişi İstanbul'dan Artvin'e gider. Öncesinde gerekli izinler alınmış ve yorucu bürokrasi tamamlanmıştır. Uzun menzilli sniper tüfeğide vardır, gözü gibi bakar zaten silahına. Bİr yaban keçisi vurur. Boynuzunu ölçer 140 cm. Boynuz kafatasından ayrılır, duvara asılır. Gelen geçen hayran olur.

Bu spor mu?

Teksas dogo argentino klubünden, 2 adet dogo argentino alınır. Öyle herkese satmazlar. Araya adam koyarsınız 10.000 dolar çiftine para verirsiniz. 3 aylık dogo yavrularınız elinize geçer. Rusyaya eğitime gönderirsiniz yavruları, 8.000 dolarda oraya. Eğitim bittiğinde elinizde 2 adet öldürme makinası vardır. Ama yetmez. Bu kadar masraf yapıldı, makinaların garantiye alınması lazım. Dogolara zırhlar alınır ki vucudu zarar görmesin, çelik tasmalar alınır ki, boynunu kaptırmasın. Boluya gidilir ve 650 Kg.lık yaban domuzu bu dogo argentinolara öldürtülür. Kavga uzun sürer, çünkü domuzun canı kolay çıkmaz. Dogolar kavgayı bacaklarındaki küçük sıyrıklarla atlatır. Domuzun dişleri kolye yapılır. Daha zengin olanlar domuz değil yurtdışında puma avlar. Ülkemizde vakti zamanında benzer hayvanlar varmış ama bugün kalmamış.

Peki bu spor mu?

10.000 sene önce insanlık avcılığı bıraktı, tarım toplumuna geçti. Bazısı geçemedi demek ki. Aynı benim sanayi toplumuna geçişi beceremem gibi.

Konu ile ilgili resimler:
http://www.angusbrownsafaris.co.za/P...ter/2005/6.jpg
http://www.huntingdogos.com/images/H...27_450_pix.jpg

omereser 17-08-2008 12:51

Sevgili Todor, son derece haklısınız. Bizim aman yok oluyorlar, nesilleri tehlikede diye üzüldüğümüz memeli hayvanlar maalesef zenginlere peşkeş çekiliyor. Adamlar parayı basınca doğanın kapıları onlara ardına kadar açılıyor. Yaban TV diye bir kanal var. Orada yapılan avları yayınlıyorlar. Ülkemizdekiler dahil, soyu tehlikede birçok hayvan acımasızca öldürülüyor. Bunları görünce insan umutsuzluğa kapılıyor ve boşa kürek çektiğini düşünüyor.

eskimo 19-08-2008 13:45

National Geografik'de ''Avlanan Avcı'' belgeselini ilgiyle izliyorum.
İnsanları avlayan hayvanlar adilce bu işi yapıyor..
Ya hayvanın yaşam alanı istila edilmiş oluyor,
ya daha önce yavrusu öldürlmüş oluyor,
Ya karnı açıkmış oluyor,
ya da kendini savunuyor...
Aynen biz insanların 100 bin yıl önce yaptığı gibi....

caucasus 23-08-2008 03:16

Arkadaşlar ben küçüklüğümden beri ava giderim son 8 sene hariç. Avcılık spor **** hobi o tartışılır bizler kimilerine göre katil, kimilerine göre sporcu, kimilerine göre ise sadece hobi olarak uğraşan kişileriz. Ben bura da tartışmak **** kimseyi kırmak istemiyorum, ancak ben fırsat buldukça ava giderim avlanırım ve bundan büyük zevk alırım. Avlanırım derken illa ki kuş **** geyik vurmak önemli değil Hazırlığımı yapıp gerekli malzemelerimi aldıktan sonra o havayı teneffüs etmek o heyecenı yaşamak temiz havayı ciğerlerine çekmek çok güzel birşeydir. Bir de ben avlanmam canlı hayatına kıymam ben katil değilim diyen bir çok insan var hayvanların canlarını o kadar çok savunurlar ki kendilerinin etrafa verdikleri zararlardan haberdar bile değildirler **** umurların da değildir. Bir kaç misal vermek gerekirse mesela sigara içenler sadece kendilerine zarar verdiklerini zannederler ama etraflarında ki herkesi zehirlerler. Hızlı araba kullananlar, içki içenler,çalılık alanları yakanlar, suyu israf edenler gibi diyebiliriz.
Bir de bunların dışın da bu işi ( avcılığı ) Ticaret olarak yapanlar var bunlar kimler derseniz, hileli avlananları örnek olarak gereğinden fazla balık avlayanlar. Balık avlarken de yasal sınırın çok altın da kalanları bile avlayanlar ( yavruları bile ) Trol atıp deniz dibin de bulunan ne varsa süpürüp balık yuvalarını bozanlar. Karada ise fener **** traktörlerle avlanıp deniz de ise sürat tekneleri ile avlananlar daha hayvanlar uyanmadan **** ne olduğunu anlamadan toplu katliam yapanlar veya siyanürle tilki avlayanlar ben bu şekil de avcılığa karşıyım.
Avcılık bence hobi **** spor hiç önemli değil önemli olan doğaya ve hayvanlara duyarlı olarak avlanılırsa bence bu olumsuz görüşler de azalacaktır.
Benim görüşüm bu noksan **** fazla birşey yazmış olabilirim **** bazı arkadaşlar kırılmış veya alınmış olabilir benim demek istediğim biri **** birileri eleştirilmeden önce kendisine baksın kendisini 4x4 lük görüyorsa benim o kişiye diyecek bir sözüm yoktur. Avlanma yasal sınırlar için de olduğu sürece sorun yoktur.
son olarak tüm TÜRKİYE çapın da tüm avcılığım 2 **** 3 sene yasaklanması taraftarıyım neden diye kimsenin soracağını zannetmiyorum :) Tüm arkadaşlara teşekkürler
Not. Penceremin kenarın da 8_9 kumru, 10_ 15 serçe, 1 saksağan, bir kaç sğırcık ve köyde de 3 kovan arı bakıyorum :) Teşekkürler.

Cumhur Tonba 24-08-2008 17:57

Sayın Caucasuz.
Aslına bakarsanız dünyadaki tüm canlılar birer avcı ve avdır. Mesala biz insanlar sivrisinek için kanı emilecek güzel bir av'ız.Yasal ve vicdani sınırlar ,çerisinde kaldıktan sonra ****** sizlere hiç bir kimse katil gözüyle bakamaz ve sizi yargılıyamaz.
Hiç kimsenin soracağını zannetmiyorum derken neyi kastetdiniz anlamadım?Olumlu olduğu içinmi? ****** çok iyi olur. Sizler gibi kurallara saygılı müstesna avcılar dışında kalan
doyumsuzlardan dolayı yeteri derecede üreyemeyen hayvanlar biraz rahat eder.
Takdir edersinizki bizim avcıların çogunluğu kurallara uymaz.[B]ilhassa Trakya bölgesinde Güme ile yapılan avcılık Kaz ve Ördeklerin kökünü kurutmaktadır.Teyp ve Işık la yapılan avcılıkta öyle.
Benim de niyetim sizi üzmek değil.Size vicdani kurallar içerisinde iyi avlar diliyor
Selam ve sevgilerimi iletiyorum.

caucasus 25-08-2008 09:00

Sayın, cumhu022 : Trakya da değil aslın da tüm Türkiye' de yasal olmayan şekil de avlanmalar var ve bunun önüne geçmekte çok zor. İnsanlarımız ne zaman bilinçlenir **** kanunlarımız daha keskin olur, insanlar korkarlar o zaman hayvanlarımız rahat kalırlar.Diye düşünüyorum. Yabani hayvan neslimiz tükenme sınırın da bana kalırsa en az 2 sene tüm avcılık yasaklanmalı.

Cumhur Tonba 25-08-2008 16:52

Avcılık
 
[QUOTE=kiwici77;267767]Merhabalar, hayvanları öldürmek spor değildir,

Sayın kiwici 77.Merhaba.
Çok güzel ve doğru konulara değinmişsiniz. Duyarlı ve sorumluluk sahibi bir kişi olduğunuz belli. Fakat sorarım size?
Sizin gibi avcılar nerede? Hoş. Zaten dğerlerine avcı demek, avcı'lara hakaret sayılır. Kalın sağlıcakla.

caucasus 25-08-2008 20:09

Kivici 77' nin. Caucasus olma ihtimali varmı :) zannedersem karışıklık olmuş.

Cumhur Tonba 25-08-2008 22:03

Karışıklık
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caucasus (Mesaj 271442)
Kivici 77' nin. Caucasus olma ihtimali varmı :) zannedersem karışıklık olmuş.

10 numaralı mesaj a cevap olarak yazdım.
Saygı ve sevgilerimle.

caucasus 27-08-2008 20:27

Kiwici 77 Yerden göğe kadar haklı :)

kiwici77 28-08-2008 02:01

[QUOTE=Cumhur;271378]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kiwici77 (Mesaj 267767)
Merhabalar, hayvanları öldürmek spor değildir,

Sayın kiwici 77.Merhaba.
Çok güzel ve doğru konulara değinmişsiniz. Duyarlı ve sorumluluk sahibi bir kişi olduğunuz belli. Fakat sorarım size?
Sizin gibi avcılar nerede? Hoş. Zaten dğerlerine avcı demek, avcı'lara hakaret sayılır. Kalın sağlıcakla.

Merhabalar,
Öncelikle ben ''avcıyım'' diyebilen kişi bu bahsettiğim kurallara uyar, yok eğer uymaz ise yakın gelecekte avlayabilecek birşey bulamaz zaten, ki; bu sebepten avcı avını bitirmez, bitirmemeli.
Birde yabancısı olduğunuzun belli olduğu bir deyim var, biz ''avcılar'' tarafından kullanılan: bohçacı deyimi. Bohçacı demek tüfeğini dolu taşımak demek, emniyeti açık dolaşmak demek, herkesi tehlike altına atmak demek. Yavrulara ateş etmek demek. Dinamitle balık avlamak demek. Tepe lambasıyla bıldırcın avlamak demek, tırıvırıyla (hayalet ağ) ile balık avlamak demek. Bu şekilde avlananlara emin olun sizlerden daha fazla tepkili ve etkiliyim.
Birde açmayacaktım konuyu ama tutamadım kendimi, biz avcılar için (ki ben kuşu bıraktım demiştim) çulluk veya bıldırcın eti, ya da denizden çekmeyi hasretle beklediğim mırmırlar:cool: sizler için organik sebze ve meyveler ne anlam ifade ediyosa tam olarak bizlerede o ifade ediyorlar, sonuçta doğal bir beslenme söz konusu, çiftlikte yetişen tavukları ve kırmızı eti **** kültür balıklarını yemiyorum, çünkü ne şartlarda yetiştirildiklerini biliyorum...
Saygılarımla,
Emrah
Not: Benimle özellikle bu konuda aynı fikirleri savunan kafkas arkadaşıma selamlar...

eskimo 28-08-2008 16:40

Merak ettiği bir konu var.
Avcıların geneli günlük yaşamlarında herhangi bir canlıyı incitmeyen kişiler galiba, en azından benim çevremde böyle.
Eşimin ağabeyi,haftalarca yaraladığı bıldırcına evde bakmıştı.
Bir tavuk kesemezler ama vurabilirler.
Ayrıca birde şu dikkatimi çekmiştir,avcılar iyi aşçılardır çünkü avcıların eşleri genelde bu zavallı kuşları pişirmeye yanaşmaz,bu iş avcılara düşer...
Alakasız gelebilir ama bir de mesleği icabı her gün onlarca hayvanı boğazlayan kasapları nereye koyalım....
Yabana yazık, evcile reva mı?
Biraz dağıldım gibi.
:)

kiwici77 29-08-2008 00:41

Sayın eskimo, laf lafı açtı da diyeyim dedim, bu sabah zeytin beklettiğimiz boş fıçıların içinde bir saka yavrusu buldum, ıslanmış uçamıyor. Tuttum onu eve götürdüm, hayvan korkmuş put kesilmiş vaziyette, dudaklarımla üfleyerek bütün tüylerini kuruttum, balkonun mermerine bıraktığımda arkasına bakmadan uçmaya başlamıştı bile.
Birde bahçemde köpek ölüsü var, ne şekilde ölmüş bilmiyorum, kesinlikle dokunamam, belediye görevlilerini çağırdım ilgilendiler. Hayatımda tavuk kesmedim:) ama kuş vurdum:(

ide 29-08-2008 01:49

bağışlayın, bir canlıyı öldürmek asla bir hobi/spor olamaz...Çok üzülüyorum...:(

kiwici77 29-08-2008 13:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ide (Mesaj 272788)
bağışlayın, bir canlıyı öldürmek asla bir hobi/spor olamaz...Çok üzülüyorum...:(

Biz şuan orda değiliz sayın ide, 10 nolu mesajda bitti o konu.

eskimo 29-08-2008 14:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi omereser (Mesaj 269178)
Yaban TV diye bir kanal var. Orada yapılan avları yayınlıyorlar. Ülkemizdekiler dahil, soyu tehlikede birçok hayvan acımasızca öldürülüyor. Bunları görünce insan umutsuzluğa kapılıyor ve boşa kürek çektiğini düşünüyor.

Yaban TV'de bir kaç av sahnesi izledim.
Hayvan kaçma fırsatı bulamadan,gelişmiş silahlarla kim vurduya gidiyor.
koskoca aslan,fil,geyik ne olduğunun farkına bile varamadan olduğu yerde yığılıyor.
Aralık ayı yaklaşıyor bizim ülkemizde de koskoca 13 yağmacı(!) ayı kim vurduya gidecek.
Ne uğruna spor..

İlçemizin kurtuluş bayramında bir geleneği var,Avcılar kulubü her yıl avladıkları bir domuzu kortejde sergilerler.
Oysa zavallı domuzun bizim ilçemizin geçmişteki istilasından,kurtuluşundan bile haberi yok.
Avcılar Kulubü başkanı yufka yürekli dayımı çok severdim ama o domuzun yanındaki, sevdiğim dayıma hiç benzemezdi...

eskimo 29-08-2008 15:18

Alıntı:

2008-2009 av döneminde avı yasak olan hayvanların listesi ve av tarihleri belirlendi. Buna göre, avlanma dönemi ilk olarak Ege `de 9 Ağustos 2008 tarihinde başlayacak, 25 Ocak 2009 “da sona erecek.

Çevre ve Orman Bakanlığı “nın, 2008-2009 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu Kararı Resmi Gazete`de yayımlandı. Karara göre, `1. Grup bıldırcın ve üveyik avı` için

Ege `de avlanma tarihi 9 Ağustos “ta başlayacak, 25 Ocak 2009 “da sona erecek.

Diğer bölgelerdeki av tarihleri şöyle: `

Akdeniz `de 16 Ağustos 2008 - 25 Ocak 2009 ,

Marmara `da 16 Ağustos 2008 -25 Ocak 2009 ,

İç Anadolu 16 Ağustos 2008 - 11 Ocak 2009 ,

Doğu Anadolu 16 Ağustos 2008 - 25 Ocak 2009 ,

Doğu Karadeniz 23 Ağustos 2008 - 25 Ocak 2009 ,

Batı Karadeniz 16 Ağustos 2008 - 11 Ocak 2009 ,

Güneydoğu Anadolu 9 Ağustos 2008 -25 Ocak 2009″

MEMELİLER İÇİN AVLANMA SÜRELERİ

“Yaban tavşanı, adatavşanı, tilki, kaya sansarı, ağaçsansarı avı` için Ege “de avlanma tarihi 27 Eylül”de başlayacak, 11 Ocak 2009 “da sona erecek. Diğer bölgelerdeki av tarihleri şöyle:

Akdeniz ve İç Anadolu 11 Ekim 2008 -11 Ocak 2009 ,

Marmara 4 Ekim 2008 -21 Ocak 2009 ,

Doğu Anadolu , Doğu Karadeniz , Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu “da 11 Ekim 2008 - 25 Ocak 2009″

“Yaban domuzu ve çakal avı” için Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde avlanma tarihi 9 Ağustos “ta başlayacak 22 Şubat 2009″da sona erecek.

Akdeniz , Marmara , İç Anadolu , Doğu Anadolu ve Batı Karadeniz “de 16 Ağustos 2008 -22 Şubat 2009 tarihleri arasında avlanma gerçekleştirilebilecek. Doğu Karadeniz Bölgesi “nde ise avlanma tarihi 23 Ağustos 2008 - 22 Şubat 2009 olarak belirlendi.
Avcılar gerçekten bu tarihlere uyuyor mu?

caucasus 29-08-2008 15:42

Sayın ide ben de kiwici 77 Arkadaşıma katılıyorum.

caucasus 29-08-2008 15:52

Sayın eskimo, Yaban tv de izlediğiniz av sahnelerinin büyük çoğunluğu yasal olan avlar yani devletin **** bakanlığın izni ile olan avlanmalar. Sizin yazdığınız gibi haydi av mevsimi açıldı fil,gergedan, geyik vuralım olayı yok. Afrika' da bile izin alıp gözetmenler sayesin de avlanılıyor.

Domuz avına gelince domuz avı ülkemiz de 24 saat 365 gün avlanan tek memeli yabani hayvandır. Nedeni ise ekili alanlara büyük ölçü de zarar vermesi ve son derece hızlı üremeleridir.

Misal vermem gerekirse benim arkadaşımın Adapazarı Akyazı'da 10 dönüm kadar Fındık tarlaları vardı ama artık yok tek nedeni ise Domuzlar sürü halinde tarladaki fındıkları yemeyi bırakın dallarının çoğunu kırıp yok etmişler. Malum fındıkları yemek için dalların üzerlerine abanarak yere yatırıp kırdıktan sonra yiyorlar. Sonuç olarak ellerin de kocaman bi sıfır kaldı bırakın giden ürünü Fındık diye birşey kalmadı. Onun içindir ki domuz avı her zaman serbesttir.
Eksik **** fazla birşeyler yazmış olabilirim her ne kadar yanlışım varsa da kusura kalmayın.

eskimo 29-08-2008 16:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caucasus (Mesaj 272991)
Domuz avına gelince domuz avı ülkemiz de 24 saat 365 gün avlanan tek memeli yabani hayvandır.

Araştırdım, 2008-2009 yılında domuz avcılığı yasaklanmış.
Nedenini bilmiyorum ama ekinlerini yedikleri insanların onların ormanlarını yakmış olmasından olmasın?
**** bir yerde okuduğuma göre;domuzun orman ekosisteminde en faydalı hayvanlardan olduğu ve dişleriyle bir nevi orman toprağını bellediği olabilir.
Aslında, bu yıl binlerce hektar ormanımız yanmışken,bir çok yaban hayvanı telef olmuşken en azından bir kaç yıl onlara yaşam hakkı vermek için av mevsimi tümden iptal edilemez miydi?
Hem yabanıl için,
hem avcılar için,
hem doğa için,
hem insanlık için.....

dikakt ederseniz,ben avcılık için vahşilik,canilik gibi sözler etmiyorum.
Zira yaklaşan kurban bayramında alasını,sokaklarda görüyoruz,göreceğiz...
benim derdim orman ve içinde yaşayan canlılar......

caucasus 30-08-2008 00:13

Sayın eskimo domuz avının bu sene yasaklandığından bilgim yok ancak daha önceki yazılarımı okuduysanız uzun zamandır ava gidemiyorum sadece olta **** elle balık avına gidiyorum.

Avcılığın yasaklanması konusuna gelince daha önceki yazımda da olduğu gibi bence 2 hatta 3 sene yasaklanması çok uygun olur.

Domuz konusuna gelince faydaları konusun da az çok bilgim var. Fakat zararları faydalarından dah çok. Domuzların tarlalara zarar vermelerinin bence ormanla alakası yok denecek kadar azdır. Domuzların tarlalara zarar vermelerinin birinci sebebi orman köylerinin vahşi yaşam ve adından da anşıldığı gibi orman köyleri olması. ikinci sebep olarak ise ormanda tek tek kök toplacaklarına en yakın da bulunan tarlaya dadanarak hiçbir uğraş vermeden yiyeceklerini elde etmeleridir. Son olarak domuzların vermiş olduğu zararlar cumhuriyet veya osmanlı imp. zamanına kadar inmektedir o zamanlar ne küresel ısınma nede bu kadar orman katliamı **** yangın vardı.

Ormanların yakılması **** kaçak kesim sonucu yaşam alanlarının azalmasının avcılıkla bir alakası olduğunu zannetmiyorum, dolayısıyla bunu konu dışı diye algılayabilirim.

Ormanların kaçak olarak kesilmesi bizim köyümüz de ve çevre köyler de senelerdir devam etmekte bazı kendini bilmez köylüler tarafından geçim kaynağı olarak görülmesinin yanında ormana ve toprağa verdiği zarar, geleceğimizin yok edilmesi, tüyü bitmemiş yetim hakkının gasbedilmes, orman eko sistemi için de yaşayan canlıların soylarının tehlikeye atılması gibi diye sıralayabiliriz. Denetimlerin yetersiz olması da cabası.
Bence vahşi yaşama avcılardan çok sanayiciler ve çerpık yapılaşma vurmaktadır.
TEŞEKKÜRLER:


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024