agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yabani Hayvanlar / Genel (http://www.agaclar.net/forum/yabani-hayvanlar-genel/)
-   -   Yaban Domuzu Zararı Nasıl Önlenir (http://www.agaclar.net/forum/yabani-hayvanlar-genel/7226.htm)

Özcan2007 15-01-2008 12:32

Yaban Domuzu Zararı Nasıl Önlenir
 
Merhaba arkadaşlar her gece bahçeme domuzlar giriyor, bahçede bişey bırakmıyor, üstelik kazıyorlar.
Domuz zehiri varmı **** bir korkutucu alet nasıl yapabilirim. Teşekürler

aydolum 15-01-2008 12:44

ses çıkarıcı tuzaklar var ama onun sesine alışıyorlar. Çevre Orman Baknlığında izin alarak avlaya bilirisiniz detaylı bilgi için bulunduğunuz yerdeki İl **** İlçe Tarım Müdürlüğüne müracaat ediniz

dubief 15-01-2008 19:34

en güzeli segili kardeşim benimde kullandığım teknik bahçene kemik asman koyun kemiği inek kemiği gibi kemikleri görünce gelmiyorlar geldikleri yerlerede atarsan büyük büyük kemikler bidaha gelemezler

Özcan2007 15-01-2008 20:38

Teşekürler yanıtladığınız için.

beysen 15-01-2008 21:01

Yaban domuzları zehirli hiç bir şey yemezler. Yanlızca ses çıkaran zil,poşet ve benzeri malzemeler kullanarak veya parlak cisimler kullanarak korkup kaçması sağlanabilir.

DarkYES 15-01-2008 21:26

Yok etmek yerine kaçırmak, uzak tutmak gibi yöntemlere başvurmak daha iyi olsa gerek :)

aydolum 16-01-2008 07:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi DarkYES (Mesaj 194546)
Yok etmek yerine kaçırmak, uzak tutmak gibi yöntemlere başvurmak daha iyi olsa gerek :)

haklısın ama bir kaç gün sonra onlarada alışıyorlar efendim

Harun Parlak 16-01-2008 16:41

Domuzlardan kurtulmanın yolu Çakal Tilki Bu hayvanları yaşatmak lazım doğada dengeyi sağlıyorlar.
Domuzlar çok aşırı yavru yaptığı için fazla ürüyorlar.
Bu Yavruların bir kısmını Tilki ve çakal lar tüketdiği için fazla üreyemiyorlar fazla olmayıncada
fazla besini ihtiyaç kalmıyor dolaysıyla insanların içine girmeden beslenme imkanı buluyorlar.

limon 16-01-2008 17:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dubief (Mesaj 194510)
en güzeli segili kardeşim benimde kullandığım teknik bahçene kemik asman koyun kemiği inek kemiği gibi kemikleri görünce gelmiyorlar geldikleri yerlerede atarsan büyük büyük kemikler bidaha gelemezler

Kemiği görünce neden gelmezlermiş acaba? Merak ettim...

4-5 yıl önce Hisarönü Körfezinde adını hatırlayamadığım bir bir koyda ağaca bağlı bir yabani domuz görmüştük. Yaşlılıktan iki büklüm olmuş bir teyze evcilleştirmiş hayvanı, ağaca bağlamış. "Korkmayın bir şey yapmaz" diye gidip yanına sevmişti.
O zaman hoşumuza gitmişti ama bu sıralar Nat. Geop.Wild'de yerleşim yerlerine gelen orman hayvanlarıyla ilgili bir çok belgesel seyrettim. İnsanlar ve özellikle hayvanlar açısından sakıncalı bir durum olduğunu seyredince anladım.

eskimo 16-01-2008 17:59

Bizim burada bir avcı domuz timi! var,
çevre il ve ilçelere yardıma! gidiyorlar.
yaban TV de bile çıktılar.
Gönderelim size :))))))))

dubief 16-01-2008 18:42

orda bi etoburun yaşadığını onlarıda avlıyacağını sandıkları için gelmiyolar :)

zenfree 16-01-2008 20:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 194872)
O zaman hoşumuza gitmişti ama bu sıralar Nat. Geop.Wild'de yerleşim yerlerine gelen orman hayvanlarıyla ilgili bir çok belgesel seyrettim. İnsanlar ve özellikle hayvanlar açısından sakıncalı bir durum olduğunu seyredince anladım.

O programı ben de hiç kaçırmadan izlemeye çalışıyorum. Ama bence hayvanlar insanların yerleşim yerlerine gelmiyor, insanlar hayvanarın yaşam alanlarına ev yapıyorlar. Böyle olunca da karşılaşmaları kaçınılmaz oluyor. ;)

Emre Albayrak 16-01-2008 20:05

Karadenizde eletrikli tel ile yaban domuzlarını uzak tutyorlardı. Bir haberde görmüştüm yıllar evvel. Akım hayvanı öldürecek kadar yüksek değil sadece alana girmesini engelliyor. Ve canı yanan hayvan o bölgeye yaklaşmıyor.

hassoman 16-01-2008 20:14

Yıllar önce Madra Dağlarının yaylalarında ekili alanlara insanın yarı beline kadar kazıklar arasına renkli rafya çekildiğini görmüştüm. Ay ışığında parlayınca domuzlar yanaşmıyormuş. Ama sonra domuzlar bunun zararsız olduğunu öğrenmişler tabi. Sonra piknik tüpünden periyotik aralıklarla patlayan bir mekanızma yapmışlardı.
Siz de rafya işini pilot bölgede deneyin bakalım. Belki sizin ordaki domuzların bundan haberi yoktur...

alexsos 06-05-2008 18:40

bence bu otrudugun yere baglı olan bır konu .. eger ev olarak devamlı kullanıyorsan en ıyı care olarak hareket dedektorlerı ıle, ısık ve ses cıkartan bır sıstem hazırlayıp kurman ve cevreyı tam anlamı ıle gormesını saglaman gereklı .. tabıı bu bulundugun ortamın kalabalıgına baglı .. veya eger mumkunse en guzelı ıkı tane kopay dedıklerı domuz kopeklerınden bulup bahcende onları beslemen ... yaban domuzunun en korktugu seylerden bırdır domuz kopeklerı .. geldıgı anda kopegın bagırması bıle urkutur. yabancı kısılere karsı da bır guvenlıkltır..

eylems 11-05-2008 23:22

yabani domuz
 
Bizim oralarda üzüm bağlarına dadanır yaban domuzları.Her yeri çiğner burunları ile devekleri kırar ve karıkları birbirine katarlar dalında üzüm bahçede sebze bırakmazlar.Köylü hakl piknik tüpünden periyodik zamanlarda patlama sesi veren düzenek yerleştirmiş kimisi ise pilli radyo yerleştirmiş bağına, bahçesine.Öyleki herkes tüplü düzeneğini farklı zaman aralıklarına göre ayarlamış.Bir bağdan pat,diğer bağdan 2 dk sonra bir pat sesi daha,uzaktaki bağdan güm ve başka bir bağdan kürdili hicazkar ney taksimi:D Savaş alanı gibi.
Örneğin;halam 6 büyük radyo pili ile sezonu hasarsız kapamış.:D Bilgilerinize sunarım.

lizard 11-05-2008 23:47

Domuzları avlayabilirsiniz tabii hatta zehirlemekte farklı bir çözüm. Yok edebilirsiniz böylece bahçenize gelemezler. Tıpkı zamanında anadolu pars'ını ve daha bir çok yerli türü yok ettikleri gibi...

Belli noktalara hareket dedektörleri ile ışık ve ses çıkaran düzenek işe yarar sanırım. Hatta farklı sesler çıkaran düzenekler de mevcut olması lazım. En basitinden aklıma gelen basit kapı zilleri vardır. Her basıldığında farklı bi şekilde çalar. Hareket dedektörleri de çok pahalı değil artık.

Köpek kullanmakta güzel bir çözüm olabilir mutlaka. Ama bakımı vs.. düşünmek lazım.

yekadam 13-06-2008 21:28

aman öldürmeyinde doğaya birde biz zarar vermeyelim fotoselli projektör kullan

yakamozsimsek 13-06-2008 21:52

Yaban domuzlarida acaba insanlar icin ne dusunuyor avlamak kemik asmak zil takmak belkide biz onlarin arazisine girmisizdir gerci çevirmesi guzel oluyor hele kozde mis gibi kokusu cok harika kirmizi ve lezzetli eti oluyor

Tamtutulma 05-07-2008 13:27

Bizim burada köylüler; domuzların girmesini istemedikleri yerin etrafını kordela- ya da polislerin olay maheline gerdikleri şeritlerle çevirerek oldukça başarılı olduklarını söylüyorlar. Ucuz ve sağlıklı bir yöntem bence. Denemenizi öneririm.

leelou 28-12-2010 20:25

Evimizin dagin hemen yaninda ,Marmarisde yasiyoruz...Cok fazla yaban domuzu var ve hemen hemen her aksam geliyorlar.Bahcede kopeklerimiz var onlar gelince ortaligi yikiyorlar havlamaktan, ama domuzlar aldirmiyor .Bahcemiz demirle cevrili oldugu icin bi sorun yasamiyoruz. aksine her aksam onlari izliyorum buyuk bi hayvansever olarak.
Demek istedigim bahcede yasayan kopegin havlamasi pek ise yaramiyor ,belki acik olan ve kovalaytan av kopegi ise yarayabilir ama bu da cozum degil bence..
Gozlemledigim kadariyla en korktuklari ve bi anda butun surunun hizlica kacmasini saglayan tek sey patlama sesi.Iste o zaman hemen kaciyorlar.

egetropical 28-12-2010 21:15

Bende domuzların öldürülmesine karşıyım. bir zamanlar beslendikleri bölgeden çıkrıldıkları için sağa solaa saldırılyorlar.
Benim tavsiyende elektrikli teller. Bir akü yardımıyla 10000 volt elektrik veriliyor. çift sıra tel yaparsanız daha iyi olur. birinci sıra insanlar için ikinci sıra yabani hayvanlar için. güneş panelleri ile desteklenebiliyor.
daha dataylı bilği verebilirim. maliyeti çok ucuz.
kolay gelsin.

Delimus 28-12-2010 21:43

Elektrikli çite masraf yapacağınıza normal tel çit çekin arsanıza.
Domuz avı amatör olarak düşünmenizi önermem yaralanma ve yaralama şansınız çok yüksek planlı ve profosyonel olunmalı.Çite masraf edemezseniz yere oval şekilde geniş daireler olarak dikenli tel çekmeyi deneyin.

furkan yıldız 28-12-2010 23:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delimus (Mesaj 732830)
Elektrikli çite masraf yapacağınıza normal tel çit çekin arsanıza.
Domuz avı amatör olarak düşünmenizi önermem yaralanma ve yaralama şansınız çok yüksek planlı ve profosyonel olunmalı.Çite masraf edemezseniz yere oval şekilde geniş daireler olarak dikenli tel çekmeyi deneyin.

Sayın Delimus haklı. Amatör olarak yapılan domuz avı çok kötü sonuçlara yol açabilir. Yaralı bir domuzun gözü döner genellikle ve sizi çok pişman edebilir

Seyfi Dağdeviren 29-12-2010 14:22

Arazinin etrafındaki tel çite ara kalmayacak şekilde eski taksi lastikleri ile takviye yapınız.
Lastikleri çite tel ile sabitleyiniz,çok iyi sonuç alınacağına inanıyorum.Çünkü denedik ve gördük.Domuz araziye girerse lastik dizisinde bir boşluk var demektir.Saygı ile ilgillilere sunulur.

t.gündüz 11-01-2011 09:20

vurabildiğin kadar vur.sesten korkmaz alışır bir zaman sonra.çok akıllıdır zehir yemez.istediğin kadar telle çevir yine girer bahçene.tek çözüm kusura bakmasın arkadaşlar ama öldürmek

tugrulbaba 13-01-2011 22:26

Benim bahçeye de gelmiş. Hayır yiyeceği birşey yok. Sadece sarımsak ekmiştim. Biraz sağı solu deşmiş ama sarımsakla ilgisi olmadığından sanırım zararı dokunmamış pek. Henüz..

Zira, yarın öbür gün ekmeye dikmeye başladığımda beni pişman etmelerine müsaade etmeyecek karakterdeyim.
Herşeyi geçtim, çocuklarım küçük, dağ bayırdır, kimsecikler yok, kimden sakınacağız diyerek salıyoruz, başlarına birşey gelmesinden korkarım.

Sadece sondaki durumdan ötürü, hiç acımam vururum. Ailemin bulunduğu yerde huzuru temin etmek gibi bir görev düşerki payıma, bir canlıyı istemeyerek de olsa telef etme seçeneğini uygularım.

Cumhur Tonba 13-01-2011 22:36

sayın tuğrulbaba,
Endişelerinizde tabii ki haklısınız. Vurmadan önce gerekli tetbirleri almak ve vurmayı, yok etmeyi son çare olarak düşünmek daha iyi olur sanırım.

Size Emir Kandemir Han- Kızılören Kervansaray han yakın mı?
Saygılarımla.

hozat 13-01-2011 22:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cumhur Tonba (Mesaj 741625)
Endişelerinizde tabii ki haklısınız. Vurmadan önce gerekli tetbirleri almak ve vurmayı, yok etmeyi son çare olarak düşünmek daha iyi olur sanırım.

.

Bu görüşe aynen katılıyorum, hem onların yaşam alanların giriyoruz,sonrada yok etmek için çare arıyoruz.
Haksızlık bu.

tugrulbaba 13-01-2011 23:07

Zaten ben gerekli tedbirleri almak taraftarıyım. Öncelikle tel örgü ile etrafını kapatacağım bahçemin. Yedikleri içtikleri değil derdim. Çocuklarımı koruma içgüdüsü. Yakınlarda gördüğüm zaman havaya sıkarım, ama daha yakında görürsem kendine sıkarım.

Evet yakın. Bulunduğum yer yayla olduğu için net bir şekilde Kızılöreni, Kandemir Hanı ve Sağlık kasabasını görebiliyorum.

Manzaranın eşsiz olduğu zamanların sıkça yakalandığını söylemekte de fayda var. Ama nedense fotoğrafladığım zaman o güzellik çok bir yansımıyor.


Wikimap sitesinde 37°53'35"N 32°3'29"E koordinatları ile yerini tespit ettim bahçemin. Rakım 1450-1560 arasında tahminen. Bölgeye göre biraz daha yüksekçe olduğu için güney tarafındaki genişçe bir araziye hakim.

Cumhur Tonba 13-01-2011 23:19

Ben de vermiş olduğunuz koordinatları girerek yerinizi buldum. temiz yayla havası soluyarak yaşamınızı devam ettiriyorsunuz. Yerleşim olarak devamlı mı kalıyorsunuz?
Çalışmalarınızda başarılar diliyor, kolay gelsin diyorum.
Saygılarımla.

tugrulbaba 14-01-2011 07:54

Hayır. Sürekli kalmıyorum.

Yapılanlar listesi:

Bahçe sınırları belirlendi. Belirlenen ana noktalara direk dikildi.

Hem ardiye, hem tuvalet olarak kullanabileceğimiz, 2.5 x 2 ebatlarında bina yaptık.

Sondaj yapıldı.

Yapılacaklar:

Fidanların tamamı dikilecek.

Direkler tamamlanacak.

Teller çekilecek.

Kalabileceğimiz büyüklükte (2 oda, 1 salon amerikan mutfak sistemli aşağı yukarı 100 m2) bina yapacağız. Alt tarafını kullanabilmek adına (soğuk hava) 3m derinlikte su basman çukuru açılacak.

sulamayı kuvvetli yapabilmek (luzumunda) adına, tanker alınacak.

Çapa makinesi alınacak.

Jenerator alınacak.

Otsu bitkiler için, kendimiz fide yetiştirmemiz gerekiyor, sera yapmamız lazım.

Dekar başına 1 ya da 2 kovan arı koyulacak.

Konya-beyşehir yolunu yapan müteahhit ahbabımız olup, bürosunu dekore etmiştik. Bizim bahçe yolunun hizasına geldiğinde içerde bizim "söğütün oralar" diye tabir ettiğimiz, sürekli öğüt alan (bu öğüt almak en kuru mevsimde bile toprağın 1-2 cm altının ıslak-nemli olması durumu) baharda ve kışın bize epey zorluk çektiren 80-100 m.lik kısma mıcır döktürerek silindirle ezdirilecek.

Alt ve arka taraftaki (güney ve doğu tarafındaki) parsellerin, alınabilmesi durumunda alınması, alınamazsa kiraya tutulması durumunda kalıcı bir şeyler kati suretle düşünülür.
Çünkü bahsi geçen bahçeleri de katarsam bahçeme, keçidir, koyundur, hindidir çeşitli türlerde hayvanları beslmeyi planlıyorum.

Temiz hava konusuna gelecek olursak; evet o kadar temizki hava oksijen çarpması yaşıyoruz desem yeridir. Bahçeden geldiğim zaman yattığım yeri beğeniyorum. Yediğim yemek miktarı gün içinde yarım misli kadar daha artıyor.

Cumhur Tonba 14-01-2011 14:31

İşiniz bir hayli çok. Fakat severek yapacağınız için pek zorlanacağınızı zannetmiyorum. Şu an anlattıklarınızı gözümün önünde canlandırmaya çalışıyorum. Harika bir yer olacağına inanıyorum.
Bilmiyorum fotoğraf makinanız var mı? Şu andan başlayarak hiç olmazsa birer hafta ara ile oraları fotoğraflasanız ve ilerde değişimi fotoğraflardan takip etseniz.
nNey di, ne oldu deme şansınız olur. Ara sıra çalışma fotoğraflarını buraya da yükleseniz bizler de görürüz. Size, ailenize, çocularınıza selam ve sevgiler.

eneser 08-03-2011 12:48

Bahcede dut agacı varsa sürekli gelirler dutu cok severler sürü halinde geziyorlarsa onlardan uzak durmalı bahceyi duvarla örmeli

Baki Berk Kayalar 09-03-2011 17:34

Fotoselli projektörler domuzlara karşı işe yarar mı?

fskandemir 10-03-2011 08:22

Geçen aylarda Denizli' de domuzlar şehri bastı şeklinde haberleri duymuşsunuzdur. Aslında o domuzlar Denizli' de uzun süredir şehrin içinde idi. Dağda yaşayan hayvanlar, av yasağı ve alternatif avcıları azaldıkça(kurt vb) askeri alana gelmeye başladılar. Askeri alan derken, her askeri alan gibi çevresi çiftlerle çevrili bir tugaydan bahsediyorum, ancak şehir ile iç içe konumda. Rahatsız olan birlikler alternatif engeller ile ve çitleri sağlamlaştırarak (çitlerdeki en ufak bir gevşeyen yeri genişletiyorlar) aştılar. Sonunda da sivil alana geçtiler. Burada yaşadığım sürece (memleketim Denizli askerliği de Denizli' de yaptım) edindiğim tecrübeler;
>Yaptığınız çit vb. asla ve asla sallanan bir nokta olmamalı. Hasır çit veya dikenli tel olsa bile o sallanan noktanın dibini kazıp açıyorlar. Jilet gibi keskin tellerin dibi kazılmıştı ancak kan izi bile yoktu.Çok sağlam bir yapıları var.
>Dışarıda veya toprağın altında asla yiyecekleri bir şey bırakmayın.Tarım yapacaksanız bu kısım ciddi bir sıkıntı.
>Çöp konteyneriniz büyük veya metal olsa bile güvenmeyin. Son model arabaların üstüne o konteynerların devrildiğini gördüm...
>Işıkdan etkilenmiyorlar,
>Sesden etkilenmiyorlar,
>Aç olmadıkları ve kendileri rahatsız edilmediği müddetçe zararsızlar.

Kısacası çok ama çok zeki ve güçlü hayvanlar mutlaka bir açık buluyorlar.

Denge bir bozulmaya görsün...

cukurovalı 10-03-2011 08:58

Bu sitede şöyle bir ürün var ama işe yararmı bilmem.http://www.ticaretgroup.com/asp/prod...ovucu-1500-m2-
Yine başka bir sitede de losyon vardı.Tarlanın etrafına dökülüyordu.
Bulursam onuda eklerim.

epsody 10-03-2011 14:04

Toprağa ve çevreye verilen zararın bedeli.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi DarkYES (Mesaj 194546)
Yok etmek yerine kaçırmak, uzak tutmak gibi yöntemlere başvurmak daha iyi olsa gerek :)

Arkadaşımız DarkYES'in açıklamalarına kulak verelimde yangına körükle gitmeyelim, sizlere zarar veren bu canlılar hakkında bir nebze bilgi verererek DarkYES arkadaşımın bu gürüşlerine destek veren düşüncemin kaynaklarınıda açıklamış olacağım.

Arkadaşlar müslüman bir anlayışı içinde bu canlının yaşamasının bir anlamı olmadığı gibi faydalarınıda anlamakta zorlandığımızdan, yaratanın ben her canlıyı sizlere hizmet için yaratttım, ilahi anlamı olsada insanımızın araştırmadaki zaafı yüzünden, cennetten bir köşe durumunda olan vatanımızın kıymetlerindeki güzellikler birer birer tükenerek canlılar için yaşanmaz duruma düşmektedir.

Cennetten bahsedilirken hep yeşillikler ön planda olduğu düşünüldüğünde, bu yeşilliklerin oluşumundan bahsederek açıklamalarımız anlam kazansın, orman varlığı en güzel yeşili tarif edeceğinden bu varlığın doğadaki oluşumunda domuz dediğimiz bu mubarek canlının devreye girmekte ve bu canlının azı dişlerinin ağaç köklerini çapalama havalandıma görevi içinde gelişmiş olduğunu kabul edebiliriz.

İnsanımızın ormanlara karşı yıkıcılığı karşısında dumuz canlısının ormanlara katkısının yetersizliği ile ormanlar tükenmiş ve bu canlının yaşamının buralardan sağlanma imkanları tükenmesiyle yaşamını idamesi olarak insanlardan çıkarmayı sağlamak bu canlının en doğal hakkı olmaktadır.

Bilim insanları bu canlıları koruma amaçlı milli parklar oluşturma başarısını gösterirken doğal çeşitliliğe olan önemi belirterek, cenneti dünyada kurmanın yollarını bulmuşlar, bizler doğayı bozmak için adete paylaşımlarda yarışır durumlar içinde görmek beni bir doğa sever olarak müteesir etmektedir.

Bizlerdeki sorunlara çözüm anlayışındaki mantık, bir pire için yorgan yakılması üzerine işlemektedir, bizler bu anlayışla doğamızı tahrip etmekten öteye gidemeyiz, açıklamalarıma son vermeden önce çevresel bir deyişle bağlıyorum.

Dünya bize babalarımızdan miras kalmadı! bizler onu çocuklarımızdan ödünç aldık.

gtatas 10-03-2011 16:36

Bizim buralar da radyo asıyorlar 24 saat çalışıyor.Belki faydası olur.Ya da ayı içinde karadeniz de kullanılan tüple patlama sesi yapılmasıda ürkütebilir.Ya da sensörlü lamba.

fskandemir 10-03-2011 16:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi epsody (Mesaj 766231)
Arkadaşlar müslüman bir anlayışı içinde bu canlının yaşamasının bir anlamı olmadığı gibi faydalarınıda anlamakta zorlandığımızdan, yaratanın ben her canlıyı sizlere hizmet için yaratttım, ilahi anlamı olsada insanımızın araştırmadaki zaafı yüzünden, cennetten bir köşe durumunda olan vatanımızın kıymetlerindeki güzellikler birer birer tükenerek canlılar için yaşanmaz duruma düşmektedir.

Cennetten bahsedilirken hep yeşillikler ön planda olduğu düşünüldüğünde, bu yeşilliklerin oluşumundan bahsederek açıklamalarımız anlam kazansın, orman varlığı en güzel yeşili tarif edeceğinden bu varlığın doğadaki oluşumunda domuz dediğimiz bu mubarek canlının devreye girmekte ve bu canlının azı dişlerinin ağaç köklerini çapalama havalandıma görevi içinde gelişmiş olduğunu kabul edebiliriz.

Sayın Epsody Büyüğüm, İslam anlayışını ifade ederken lütfen daha dikkatli olalım,

Vahşi hayvanlar için vakfiyeler kurarak kimine kışın yiyecek olarak et ve ot veren, hasta hayvanlar için hastaneler yapan, zaruret haricinde mutlak olarak avcılığı yasaklayan bir islam anlayışı mı yoksa kendine müslüman diyerek komşunun anından çalmayı marifet sayanları mı kastediyoruz ?

Sizinde ifade ettiğiniz gibi Ayetlerde hayvanların ve bitkilerin bizlerin hizmetinde olduğu, haddi aşmamamız gerektiği vb. birçok noktada uyarılıyoruz ama ne yazık ki anlamıyoruz...

Anlayışınız için şimdiden teşekkürler...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024