agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yabani Hayvanlar / Genel (http://www.agaclar.net/forum/yabani-hayvanlar-genel/)
-   -   Yaban Domuzu Zararı Nasıl Önlenir (http://www.agaclar.net/forum/yabani-hayvanlar-genel/7226.htm)

jeozuu 09-02-2013 18:44

İnsanoğlu ne kadar bencil, tüm hayvanlar yok olsun, ben yaşayayım!! Okudumklarım içimi acıttı. Tabii ki önlemler alınabilir ama "domuzu yok etmek"den söz edenler var. Ormanları yakıp, kesip, her yere girer ve yerleşirse insanoğlu, domuz ne yapsın.

Umarım biraz haddini bilmeyi öğrenir insan ırkı...

İsmail Karagülle 09-02-2013 19:02

Ne avcılığın dozunu biliyoruz . Ne de tedbir almanın dozunu biliyoruz. Tabiatın dengesini bozmamak lazım Ama ADAMIN BAHÇESİNE GİREN DOMUZA DA ÇARE BULMAK LAZIM .

Ne emekler veriliyor o bahçelere .

jeozuu 09-02-2013 20:33

Çare bulmak gerekir tabii ki. Ama öldürerek değil.

Eren43 09-02-2013 21:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sertacturhan (Mesaj 1098975)
Merhabalar, burada önceligimiz zarar vermeden iki taraflı menfaat ile cozum bulabilmek domuz avı bu forum icin uygun olmadığını belirtmek isterim. Ekolojik dengede bir halkanın yok edilmesindan değil onlarin uzaklaştırılmasından bahsetmek durumundayız. Fikrinize saygı duyuyorum fakat videonun kaldırılmasını rica ediyorum sizden. Av sayfalarında paylaşabileceğiniz bir konu bu. Bu foruma ve agaclar.net in vizyon ve misyonuna uymadığını belirtmek isterim.

Ve son olarak doğanın dengesinden bahsederken teraziden bir ağırlık almaya çalışmak abes olacaktır zaten yeterince ölüme sebep oluyoruz.

Anlayışınız için çok teşekkür ederim.

Sertac zarar görmeden nasıl cözüm arıyorsun devlet bircok ilve ilcede domuz avı'nı tesvik amaclı kuyrugunu getirene fisek vs verirkene köylümüzün mısırı, nohutu girdigi yeri yerle bi eden mahlukdan bahsediyoruz sen hala kalkmıssın zarar vermeden sözüm ? sen hic yaban domuzuyla karsılastınmı ?

İsmail Karagülle 09-02-2013 22:10

Uzaktan davulun sesi hoş gelir.

Mutlu Kutlu 09-02-2013 22:50

Erkek alman kurt köpeği domuz işini çözüyor sanırım.

Bazı tv kanallarında sıvı bir spreyi tarla sınırlarına sıkıldığında domuz o bölgeye uğramazmış. Sonradan duydum ki, hayvanat bahçelerinden aslan vs. türlerin idrarlarını sulandırıp domuz kovucu diye satıyorlarmış.

Benim çevrem her tür yaban hayvanı ile dolu, özellikle domuzlar 50 metre kadar yaklaşıyorlar sera çevresine. Ama sadece 50 metre, erkek kurt köpeğim seradan 50 metre civarında mesafelere idrarıyla sınır çiziyor. Bende zayiat yok, komşum 200 metre ilerimde. Komşumunda kırma bir köpeği var ama sadece kapı önünü bekliyor, bu yüzden adamın tarlasına domuzlar başı boş keçiler talan ediyor.

Domuz öldürmekle zaten çözüme ulaşılmaz, siz 3 tane öldürene kadar onlar 10-12 yavru yapıyor. Sürekli çoğalan bir canlı,

Vakti zamanında canavar diye kurt, çakal gibi avcı canlıları yok eden insanlar şimdide domuzdan nasıl kurtulsak diye hesaplar yapıyorlar.

İnsan kendi kendine yapıyor, ne yapıyorsa.

yarenimex 09-02-2013 22:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eren43 (Mesaj 1099201)
Sertac zarar görmeden nasıl cözüm arıyorsun devlet bircok ilve ilcede domuz avı'nı tesvik amaclı kuyrugunu getirene fisek vs verirkene köylümüzün mısırı, nohutu girdigi yeri yerle bi eden mahlukdan bahsediyoruz sen hala kalkmıssın zarar vermeden sözüm ? sen hic yaban domuzuyla karsılastınmı ?

Sadece mahsul kaybı veya ekili arazinin talanı ile karşılaşılmıyor, bazen de hayati tehlikeler, ölümcül yaralanmalara ve ölümlere neden olan saldırılar da sözkonusu olabiliyor.. İnsanlar o korkuyla bazen arazilerinde rahat çalışamıyorlar bile..

Doğal dengeyi koruyalım ama, domuzlara dokunmayınca da doğal denge bozulmuş olacak, bu defa da insanlar aleyhine; zaten mevcut olan fakirlik ve açlığın daha da artması sonucu olacaklar nedeniyle..

İsmail Karagülle 09-02-2013 23:07

Benim şu anda bulunduğum köyünde birkaç yıl önce orman bakanlığı bozulan dengeyi yeniden kurmak için azalan kurtlar yüzünden domuzların artmasına çare olarak doğaya kurtlar bıraktılar. Şimdilerde artık yalnız domuz yok . Aynı zamanda çakal ayı tilki ve yine domuz bol miktarda var. Evin yanına kadar geliyorlar. Köpekler kaçacak yer arıyorlar. Gece tarlaları falan silahsız dolaşmak mümkün değil. Yollarda karşınıza her türlü hayvan çıkabiliyor.

Ben bir daha yolda karşıma çıkan domuz , ayı , çakal tilki vs yaban hayvanlarına , silah doğrultmayacağım . Ve onlara ağaçlardaki arkadaşlarım kızıyor . Buyrun bana ne istersen yapabilirsiniz diyeceğim . Hatta bahçenin -tarlanın- seranın kümesin korumasını bırakıp , artık dikenli ve kafes tellerini de kaldırmayı düşünüyorum. (:

Hayvan severlik , insanı ve malı korumayı geçmeden yapılırsa gerçekçi olur.

mmanager 11-02-2013 09:34

Merhaba arkadaşlar ben Malatya -Darendeliyim bizim memlekette yaban domuzu hiç yoktu son 10-15 senede ortaya çıkmaya başladılar.Duyduğum kadarıyla yoldangeçen bir kamyondan hamile bir domuz aşağıya atlamış böylece çoğalmış kaysı bahçelerini mahvediyor elma ağaçlarının gövdesini kırıp meyvalarını talan ediyormuş.Bazı mahallelerde akşamları kimse evden çıkıp da oturmaya gitmeye korkuyorlarmış .Bu hayvanları kontrol altına almak için dağlara kurt bırakmışlar kulakları küpeli seri numaralıymış kurtlarda ama onlar da koyunlara saldırmaya başlamış kolay av olduğu için heralde.Şimdi nasıl bir doğa dengesinden bahsedeceksiniz bilemiyorum bence vurmaktan başka çare yok diye düşünüyorum.Bir defada 8 tane yavrulayan ve 6 ayda erişkin hale gelen bir hayvan nasıl konrtol altına alınır bilemiyorum ve gitgide artıp sürüler halinde gezmeye devam ederlerse.....

Mutlu Kutlu 11-02-2013 13:28

Kamyondan atlamış çoğalmış, bunlar şehir efsanesi gibi birşey. Hani suçu birilerine yükleyeceğiz ya, kamyoncunun suçu gibi mesela. Çoğalan her canlı beslenme alanları kısıtlı hale geldikçe başka yerlere göç eder ve yayılır. Malatya'da 4 tarafı denizle çevrili olmadığı için domuzların gelmesi de kolay olmuştur, veya sürekli vardı esasen ama nüfuslar kontrol altındayken farkında değildiniz.

Benim çocukluğumda 1973 yıllarında köydeyken herkesin keçi koyun sürüleri vardı, öyle ki bir kişinin 300-500 küçükbaş 10-15 büyük baş hayvanı vardı. tarlalar öküz ve pullukla sürülküyordu, yeni yeni traktör alanlar başlamıştı. Duyardık falancanın sürüsüne ağılına canavar girmiş 5-15 hayvan telef olmuş, köyün erkeklerinde her evde 1 tüfek mutlaka vardı, toplanırdı köyün erkekleri canavar avına çıkarlardı, bizimde ekinlerimiz bostanlarımız vardı ama 1 tek domuz yoktu.

Yıllar sonra köye her gittiğimde domuz hikayeleri anlatılır oldu, falancanın tarlasını talan etmişler felan. Kimse kusura bakmasın ama beter olsunlar diyorum. 1 tek kurt çakal kalmamış, meydan domuzlara kalmış.

Bir canlının yiyicisi yoksa eğer o canlıyla mücadele edemezsiniz. Örneğin insanın yiyicisi yok bu yüzden sürekli nüfus artıyor, domuzları müslüman olmayanlar yiyorlar, bu yüzden onlarda bu tür problem olmuyor. Bizde haram olduğu için yiyen yok, yiyen hayvanlara da korku ve alerjimiz var.

Kısaca domuz öldürmek kökünü kazımak isteyene kapılar açık, tabii devlete jandarmaya yakalanırlarsa cezası epeyce yüklü. Zehirli çözüm bulacağım diyen birileri varsa, bu zehirleri domuz haricindeki hayvanlarda yiyecek mutlaka. Sürekli sürek avına çıksanız sizi kim finanse edecek ve nasıl baş edeceksiniz. Avcı olarak zeki olabilirsiniz ama, avda epeyce zeki ve sürekli çoğalım eğiliminde.

Malını, hayvanını emniyete almazsan mutlaka başına bir şey gelecek. Kurt çakaldan korkmadan onlarla yaşamayı öğrenip hayvanları domuz avlamaya ve yavrularını çalmaya yönlendirmek lazım. Başka çözüm yok bence.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mmanager (Mesaj 1099726)
Duyduğum kadarıyla yoldangeçen bir kamyondan hamile bir domuz aşağıya atlamış böylece çoğalmış kaysı bahçelerini mahvediyor elma ağaçlarının gövdesini kırıp meyvalarını talan ediyormuş. Bu hayvanları kontrol altına almak için dağlara kurt bırakmışlar kulakları küpeli seri numaralıymış kurtlarda ama onlar da koyunlara saldırmaya başlamış kolay av olduğu için heralde.Şimdi nasıl bir doğa dengesinden bahsedeceksiniz bilemiyorum bence vurmaktan başka çare yok diye düşünüyorum.Bir defada 8 tane yavrulayan ve 6 ayda erişkin hale gelen bir hayvan nasıl konrtol altına alınır bilemiyorum ve gitgide artıp sürüler halinde gezmeye devam ederlerse.....


selin akgül 16-08-2013 13:47

Domuz kaçıran diye bir ilaç var kesinlikle hiçbir işe yaramıyor,küçük tüpe bağlı periyodik zamanlarda patlama sesi veren bomba var o biraz işe yarar gibi,en azından yüksek bir patlama sesi veriyor amaaa 2 hafta sonra domuzlar bu sesede alışıyor :) Domuzlar ışık görünce gelmez diyorlar hayır efendim ışığada alışıyorlar,insan sesinede alışıyorlar,müzik sesinede alışıyorlar(tarlaya müzik seti kuruldu köşelere sürekli köpek sesleri çalıyor), bu domuzlar varyaa bu domuzlar herşeye alışıyorlar..! Elektrikli çit'te bana mantıklı gelmedi domuza elektrik işlemez diye düşünüyorum ki bu hayvanlar vurulunca bile ölmüyorlar,birde elektrikli çit'e dokunduğunda canı yanıcak ezip geçecek çit'i.Birde 90 dönümlük bir ayçiçeği tarlasına elektrikli çit kurmak birsürü akü almak ne kadar mantıklı olacak,nerde kaldı bu mahsülün karı? zaten bu güne kadar tüfekler,toplar,müzik setleri,ışıklar,bekçiler vs.. birsürü gider oldu. Kimse kızmasın ama ben domuzları öldürmekten yanayım son yıllarda aşırı bir çoğalmaları var avcılar yüzünden,çünkü avcılar tilki ve çakalları öldürdükleri için domuzlarda çoğalıyor :/ Birçok çiftçi akşam 8den sabah 7 ye kadar tarlada domuz beklemek zorunda kalıyor bu insanlarada yazık, ektiği ürünlerini domuzların yemesi günah değilmi? Domuzun bize ne yararı var ki zarar vermekten başka? Bu arada ayçiçeği tarlaları domuzların yaşam alanında değil ama yakın dağlık yerlerden iniyorlar!! Domuzlara ölüm diyorum başkada birşey demiyorum :)

Muda 16-08-2013 22:59

Muhtemelen benim dağ-bağa da domuz geldi. Bir arkadaşımın söylediğine göre onların bulunduğu bölgede bir kısım çiftçi oldukça uzun süre geceleri domuzlarıı beklemiş onların bulunduğu yer haricinde her yere gelmişler. Arkadaşın söylediğine göre insan olan yere domuzlar gelmiyorlarmış. Bana gayet mantıklı geldi. İnsandan zarar geldiğini bildikleri için insan kokusunun gelmediği yerleri tercih ediyorlar sanırım. Domuz öldüren köpekleri neden dışarıda arıyoruz anlamıyorum. Arkadaşım tarafından Sivas Kangal'dan gelen kangal köpekleri arasında bir kısmı özellikle alıştıkları zaman domuzları öldürüp yediklerini biliyorum. Aynı şekilde diğer bir köpek ırkı olan akbaş köpeklerinde de domuz öldürüp yiyenler var. Tabi bunu yapmaları için bir iki tane öldürmeleri veya öldüren bir köpekle birlikte öldürmeleri gerekiyor. Seyrettiğim bir belgeselde Afrika'da küçükbaş sürülerde zarar veren çitalar için en fazla koruyucu olan köpek olarak kangal köpeği olduğunu görmüştüm. Kangal köpekleri sürünün etrafında dolaşarak çitaların sürüye saldırmalarını engelliyorlardı. Tabi çitalar da başka av bulmak zorunda kaldığı için insanlar tarafından öldürülmekten kurtuluyorlardı. Belgeseldeki uygulamada sürü sahiplerine çitaları korumak için kangal köpeği veriyorlardı. Sivas kangal köpeği yetiştiren sürü sahipleri iki erkek bir dişi yavru veya üç erkek bir dişi kardeş yavruları bir arada büyüterek bir yaşına kadar hiç bir hayvan ve insana yavruları ezdirmemeye çalışıldığı zaman o köpekler kurt öldüren soydan ise kurt ve domuz gibi yaban hayvanlarına karşı en büyük koruma sağlıyorlar. Ancak bizim çoğumuzun o şekilde köpek besleme durumumuzun bulunduğunu sanmıyorum.

İsmail Karagülle 16-08-2013 23:47

Ormanda yaşıyorsak , gerektiği gibi tedbirlerini de almalıyız. Hem silah olacak hem köpek olacak .
Zevk için av yapmak değil amaç , kendini ve malını korumak , bunu için her yol denenebilir. Ama siz deneyene kadar bütün emeklerin heba olması da olası.

Kentte apartmanda oturtarak doğa sever ve hayvan sever olmak kolay.

Ama köyde yaşıyacak iseniz bazı entellektüel söylemlerden vaz geçmezseniz oralarda yaşayamazsınız , kimse kendini kandırmasın .

Ben kentten köye gelmiş , şu anda tam da ormanın içinde kulubede yaşıyorum . Az önce bahçeye girmiş domuzları köpeklerin havlamaları ile farkına vardım. Ve havaya ateş ederek, zannederim uzaklaştırdım . Ama daha yakına gelirlerse lütfen dışarı çıkın dersem beni dinlerler mi ? Yoksa 9 numara ile mi rica etsem ? Lütfen gerçekçi olalım .

selin akgül 17-08-2013 00:38

9 numara ile rica etseniz daha iyi olur bence :D

s.serdar 17-08-2013 02:35

Din değiştirmekten başkaca çözüm göremiyorum. :D

Allahtan bulunduğumuz ortamda domuz yok. Sadece belgesellerden tanıyoruz bu yaratıkları.

yarenimex 17-08-2013 11:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi s.serdar (Mesaj 1190540)
Din değiştirmekten başkaca çözüm göremiyorum. :D

Allahtan bulunduğumuz ortamda domuz yok. Sadece belgesellerden tanıyoruz bu yaratıkları.

Umarım domuzlar bölgenize hiç gelmezler, ama garantisi yok. Biz de 6 - 7 yıl öncesine kadar hiç domuz zararı nedir bilmezdik. 6 - 7 yıl önceki kuraklık döneminde yoğun olarak devamlı yaşadıkları bölgede yaşama şansları pek kalmayınca ordan bir dağıldılar pir dağıldılar yani. İlk bir kaç yıl tek tük görülürken şimdi koyun sürüsü gibi 40 - 50 'lik bireylerden oluşan sürüler halinde dolaşıp zarar verir hale geldiler. Ekili alanınıza bir defa uğramaları bütün emeklerinizin bir gecede heba olup gitmesine yetiyor. Üstelik bunların zararı başka zararlıların verdiği zarara da benzemiyor. Bazı hayvanlar, kuşlar belli ürünlere zarar verirken bunlar her türlü ürüne zarar veriyorlar. Yonca dahil. Yoncanızı hasat edip tekrar suladığınızda sulanmış yonca tarlasını sanki sürülmüş gibi bir hale getiriyorlar, çünkü çamurlu toprakta solucan fare yavrusu falan arıyorlar herhalde.Sebze, meyve, çeltik haşhaş ayçiçeği, mısır vs. hiç ayrım yapmadan önlerine gelen her türlü ürünü bir gecede silip süpürüyorlar. Silaj için mısır ekiyoruz, ancak sadece ot olarak hasat etmek zorunda kalıyoruz zararı en aza indirmek için. Mısır kundaklanmaya başlayınca hemen zarar da başlıyor, kundaklardaki tanelerin peynirlenmesini beklemeye, yani on onbeş günlük bir süreye ihtiyaç olmasına rağmen bekletemiyoruz ve silajımız istenen kalitede olmuyor. Araziler küçük ve parçalı olduğu için geceleri bekleme şansımız da pek yok. Hoş bekleseniz de gene de yapıyorlar yapacaklarını. İki gece uğramayıp üçüncü gün talan ediyorlar. Domuz derdi büyük yani, ama derman henüz görünmüyor gibi..Muhakkak devlet eliyle yapılacak bir şeyler olmalı, bireysel mücadeleyle başetme çok zor, nerdeyse imkansız. Devlet de izinsiz domuz vuranı şikayet eden olursa veya yakalarsa şimdilik cezalandırmakla idare ediyor..

Mutlu Kutlu 17-08-2013 12:10

Geçen aylarda koyun sürüsü gibi domuz sürüsü gördüm, arabayla giderken gece vakti. 3 boy domuz vardı, anaç olanlar yavruluktan çıkmış gençler ve en küçük yavrular. İri olanlar en önde 1-2 yanlarda belirli aralıklarla sıralanmış ve en arkada irilerden 3-5 tane. Yavrular çok küçüklerdi ve yürüme zorluğu yaşıyorlardı, bu yüzden sürü çok ağır ilerliyordu. Arabanın far ışığını aldırmadan, arabanın önünden sürü karşıdan karşıya geçti. Bende belgesel gibi seyrettim.

Kurt ve çakallar domuzların doğal düşmanı, kurnaz avcılar bu hayvanlar. Ekip halinde domuz sürüsüne saldırıp panikle dağılmalarını sağlıyorlar ve yavrulardan çalabildiklerini boğazlayıp götürüyorlar.

Benim seranın etrafı orman ve gece her türlü yabani hayvan geziyor. Çıkardıkları sesler bazen çok ürkütücü. Serayı bekleyen kurt köpeğim var, sera etrafındaki ormanlık alan dahil büyükçe bir bölge edinmiş kendine. Sürekli gece gündüz devriye geziyor ve işeyerek işaretler bırakıyor Sera içerisinde ve kenarlarında domuzların ilgisini çekecek birçok bitki sebze ve meyve varken bir tek domuz uğramıyor. Ama 200 metre ileride komşu var domuzlar hertürlü zararı veriyor ona, kırma sokak köpeği gibi bir köpeği var. Komşunun köpeğinin çenesi hiç durmuyor sürekli havlıyor ama domuzlar adamdan saymıyor.

Bence kurt köpeğini ve bıraktığı işaretleri ''buralarda gerçek bir kurt var'' diye algılıyor. Sürekli yavrularını yanında gezdirdiği için yavrularını riske atmak istemiyor. Belki kurt köpeklerini tarla bekçisi haline getirebilirsiniz çözüm için.

yarenimex 17-08-2013 20:18

Mutlu Bey siz ne güzel çözmüşsünüz olayı, inşallah da öyle devam eder. Bizim araziler parçalı ve değişik bölgelerde olduğu için maalesef kurt köpeğini oralarda tek başına bekletmek pek mümkün değil. Hayvanın bakımı sorunun yanında bağlı tutsak hayvanı parçalarlar, serbest kalınca da eve dönerler, ayrıca her parsel için ayrı köpek beslemek beş altı köpek bulmak demek, pratikte pek kolay değil yani. Öneriniz için teşekkür ederim..

İsmail Karagülle 18-08-2013 00:09

Domuza karşı kurt köpeği , Ama davar köpeği varsa işler karışabilir. Kurt kokusuna kangallar ve diğer çoban köpekleri ne der acaba?

s.serdar 18-08-2013 03:55

Bilmediğimden soruyorum. Domuz için sürek avı diye kalabalık bir avcı grubunca yapılan avlanmaları duymuşluğum vardı. Yasak mı? yoksa izne mi bağlı bu tür avcılık ?

Mutlu Kutlu 18-08-2013 06:45

Kurt ve davar köpeği erkekse, davar köpeği kurt köpeğini mutlaka boğar. Dişi köpekler erkek köpeklerle ve ayrı cinsteki dişilerle bir şekilde anlaşabiliyor, ama erkek köpekler arasında liderlik kavgası hep mevcut.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle (Mesaj 1190800)
Domuza karşı kurt köpeği , Ama davar köpeği varsa işler karışabilir. Kurt kokusuna kangallar ve diğer çoban köpekleri ne der acaba?


tayyarabiniz 18-08-2015 17:14

Domuz Kovan Ayı Kaçıran Kuş Kondurmayan Domuz Kovucu
 
Merhaba arkadaşlar konuyu hortlatmış gibi olucam ama bu domuz kovucu patlayan aletler var onları deneye bilirsiniz , elektrikli çit sistemleri var onlar kesin çözüm ilgilenenler için: Domuz Kovucu mekanik ayı kaçırıcı

Seratoprak 27-05-2016 04:44

Domuz konusunda bir çözüm bulabilen var mı? Bizi her gece 4 ayrı sürü ziyarete geliyor. Bahce de talan etmedikleri hic bir sey kalmadi. Ne ses, ne de ışık hayvanların hiçbir şeyden korkusu yok. Köpekleri cildirtiyorlar resmen. Bir iki köpek de değil, etrafta ne kadar köpek varsa toplanıp saldırıyor, 15-20 köpek toplanıp etraflarini sarıyor, domuzlar onları da takmıyor. Bahce nin etrafı tel ve duvar çevrili. Dikenli tellerin altından üstünden girip çıkıyorlar, birçok yerde teller gevşemiş. Taş duvarları da kirdiklari bölümler var. Biz başa çıkamadık bunlarla. Jandarmaya şikayet için aradığımızda, av yasağı var ama siz can güvenliğiniz için tabii ki ateş edebilirsiniz gibi cevaplar aldık. Kapımızın önüne kadar geliyorlar. nasil bir huzursuzluk kaynagidir bu hayvanlar, inanılır gibi değil. Her an saldırmaya hazır, hele anne ve yavrularsa sürü... Bahçede talan ettikleri çiçeklere mi, o kadar emek verilen sebzelerle mi, neye uzulecegini şaşırıyor insan... Bu kadar yakinen tanisana kadar domuzmus oymuş buymuş her hayvan sevimli gelirdi. Umarım kimse bunlarla karşı karşıya kalmasın. Insanda hayvan sevgisi bırakmazlar...

yarenimex 27-05-2016 12:29

Bir kaç gün önce internette bir haber okumuştum. Yanlış hatırlamıyorsam Kastamonu'nun bir ilçesinde, domuzlardan çok muzdarip olan bir berber dükkanında kalan traş artığı saçları briktirip bahçesinin kenarlarına serperek domuz zararından kurtulduğunu belirtiyordu. Anlatılana göre domuzlar artık saçlardan insan kokusu alıp derhal bölgeden uzaklaşıyorlarmış. Küçük bahçeler için denenebilir belki ama ekili büyük arazilerde pek kolay uygulanabilecek bir çare olarak görünmüyor. Lakin etkili olması halinde küçük bahçe sahipleri için kurtuluş yolu olabilir..

hosseda 27-05-2016 13:14

Geçen sene tıraşım bitti berbere benim saçları bir torbaya alalım dedim. Hayrola abi ne yapacaksın saçı dedi, domuz savarmış dedim. Bahçede bir çuval parçasına koydum hepsini astım orta yere. Domuz ailesi komşunun iki köpeğine de aldırış etmeden talana gelmişler bir kaç gece. Saç kokusunu taktıkları yok. Sonrasında bahçeye ışıklı çakar astım ( balık malzemecilerinde satılıyor, pille çalışan, gün batarken otomatik yanan sönen bir alet- 15 tl. ederi) onun faydası oldumu bilemiyorum daha sonra gelen olmadı. Bahçenin alt kısmında çalışıyorlar ve deşmelerini anlatmak zor. Bahçenin o yanı alt üst oldu ama işe yaradılar toprak hayli havalandı.

Bizim sebzeler üst kısımda evin yanında oraya gelemiyorlar komşulara avlanmak korkusuyla. Benim de tek endişem bu hayvanlar eğer sebze kısmına girerlerse tek domates yiyemeyiz.

yarenimex 27-05-2016 19:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 1464804)
Geçen sene tıraşım bitti berbere benim saçları bir torbaya alalım dedim. Hayrola abi ne yapacaksın saçı dedi, domuz savarmış dedim. Bahçede bir çuval parçasına koydum hepsini astım orta yere. Domuz ailesi komşunun iki köpeğine de aldırış etmeden talana gelmişler bir kaç gece. Saç kokusunu taktıkları yok. Sonrasında bahçeye ışıklı çakar astım ( balık malzemecilerinde satılıyor, pille çalışan, gün batarken otomatik yanan sönen bir alet- 15 tl. ederi) onun faydası oldumu bilemiyorum daha sonra gelen olmadı. Bahçenin alt kısmında çalışıyorlar ve deşmelerini anlatmak zor. Bahçenin o yanı alt üst oldu ama işe yaradılar toprak hayli havalandı.

Bizim sebzeler üst kısımda evin yanında oraya gelemiyorlar komşulara avlanmak korkusuyla. Benim de tek endişem bu hayvanlar eğer sebze kısmına girerlerse tek domates yiyemeyiz.

Yukarı kısma uğramalarına saç veya ışıklı çakar hangisi mani olduysa iyi olmuş. Sadece domates değil ekili neyiniz varsa hepsi talan olurdu yoksa. Çünkü bu hayvanların hiç bir şeye perhizi yok. Ne bulurlarsa yiyorlar. Yemediklerini çiğniyorlar veya yeni sulanmış yerleri kazıp solucan falan ararken bitkileri topraktan söküyorlar. Üstelik de alınan tedbirlere de çok çabuk alışıyorlar. Tüplü patpat,radyo,ışık, kükürt serpme,köpek bulundurma falan hiç birini takmıyorlar..

Seratoprak 28-05-2016 01:51

Yarin hemen ışıklı çakar aramaya gideceğim. Şimdi bir domuz familyasini kovaladik bahçeden. 2 adet dut ağacı var. Onlar favorileri. Bir de internette okudum; lavanta dikili yerlere gelmiyorlarmis. Yarin bir çok yere lavanta alip ekmeyi planlıyorum. Umarım lavanta ekimi için geç kalmamisimdir. Lavanta kokusundan rahatsız oldukları söylenmiş. Deneyimin sonucunu paylaşacağım. Enteresan olan; bu konu acilali yıllar olmus; halen bir çözüm gelistirilememis. Benim bulunduğum bolge; turistik bir yer ve merkez. Dağa bile yakin değilim. Ilerleyen günlerde çoluk cocuk aileler gece yürüyüşe başladıklarında ne olacak onu merak ediyorum. Allah korusun bu yavrulu surulerin büyükleri saldırgan ve asabi... Burada 2 yıldır merkeze gelmeye başladılar. Çiçekleri saksılara taşımaktan yorulduk. Sebze bahçelerinin etrafını da paletlerden citlerle çevirmeye başladık. Ben bunlari yazarken 3. grup ta tesrif ettiler... Umarım sürek avı olur yakında...

hosseda 28-05-2016 06:56

Bahçemizde lavanta da var, ondan medet ummayın.

sırça 09-01-2017 11:24

turf
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi s.serdar (Mesaj 879125)
Domuzun neden mübarek olduğunu anlayamadım! Çapa yaptığı için mi?

Turf mantarını öğrenmenizi öneririm...

futuuu 14-02-2017 11:35

Merhaba Sayın dostlar,

Yerleşim olmayan bir sahada amatör bir kiraz bahçesi tesis ettim. Sulamaya ise yazın normal olarak geceleri gidiyordum. Sonradan sabaha karşı ve sabah yapmaya başladım bu işi. Neden derseniz bir yaban domuzuyla karşılaşmam oldu. Aslında ben onu görmedim ama çok yakınımdan geçtiğini duydum. Benim kafamda tepe lambası vardı yani tamamen karanlık değildi. Öyle olduğu halde 10 metre kadar yakınımdan homurdana homurdana geçti gitti. Çok tedirgin oldum, hemen traktörüme koşup çalıştırdım farları açtım falan.

Bu hayvanlar hakkında deneyimi olanlara sormak istediğim şu. Tarlamda elektrik yok ama bu sene jeneratör de bulunduracağım. Çeşitli noktalara bir kaç ampul koyup aydınlatma yapmak yaban domuzlarını uzak tutar mı? Bu zamana kadar fidanlarıma ilişmediler, bundan sonra da zarar verebileceklerini sanmıyorum benim korkum sadece kişisel zarar görmek. Tarlam en yakın köye 5 km uzaklıkta ve cep telefonu nadir çekiyor o yüzden de biraz endişeliyim açıkçası.

Bilgisi olan dostların tavsiyelerini bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024