agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yabani Hayvanlar / Genel (http://www.agaclar.net/forum/yabani-hayvanlar-genel/)
-   -   Türkiye'de dağ ceylanları bulundu. (http://www.agaclar.net/forum/yabani-hayvanlar-genel/15448.htm)

Alonesmaug 08-05-2009 20:03

Türkiye'de dağ ceylanları bulundu.
 
Türkiye'de yeni bir ceylan türü daha bulundu.Orta Doğu Teknik, Aksaray ve Harran üniversiteleri ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Hatay'da ekolojik ve genetik araştırmalar yaptı. Araştırmada Aksaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Tolga Kankılıç, ODTÜ'den araştırma görevlisi Deniz Özüt, Harran Üniversitesinden Dr. Şükrü Gürler, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden uzmanlar birlikte çalıştı.

Hatay'da yapılan çalışmalar sonucunda bir yıl önce bir ceylan topluluğu ile karşılaşıldı, topluluk içindeki bazı ceylanlardan örnekler alındı.

Elde edilen sonuçlara göre, Türkiye faunasına yeni bir büyük memeli hayvan türünün katıldığı anlaşıldı. Aksaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Tolga Kankılıç, şu bilgileri verdi:"Bugüne kadar Türkiye'de Şanlıurfa bölgesinde yaşayan tek bir ceylan türü 'Gazella subgutturosa' biliniyordu. Hatay'da yaşayan ve farklı bir ceylan türünün 'Gazella gazella' daha olduğunu bilimsel olarak ortaya çıkarttık.Bölgedeki ceylanlardan toplanan doku ve dışkı örnekleri ile Şanlıurfa'da yaşayan ceylan örneklerinin karşılaştırmalı genetik ve morfolojik analizlerini yaptık. Elde edilen verileri Yeni Zelandalı bir ceylan uzmanına gönderdik, bu türün 'Gazella gazella' olduğu cevabını aldık. Bu türlerin dünyada neslinin tehlike altında olduğu, kırmızı listede yer aldığı biliniyor. Türkiye'nin bu yeni türüne 'Hatay Dağ Ceylanı' adını verdik."

Araştırmaya katılan Deniz Özüt ise bu türlerin genellikle İsrail ve Filistin bölgesinde yaşadığının bilindiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Hatay bölgesi, dağ ceylanının Türkiye'de bulunduğu tek bölgedir ve dünyada 'Gazella gazella' olarak bilinen türün en kuzey toplumunu oluşturmaktadır. Geçen yüzyılda Adana ve Ceyhan bölgesinde de bulunduğu tahmin edilmekteyken günümüzde bu bölgelerde soyu tükenmiştir."

Öğüt, bölgede 200-250 arasında dağ ceylanı bulunduğunu tahmin ettiklerini açıkladı.

http://www.wildlifeextra.com/go/news...azella.html#cr

Katsuz 09-05-2009 14:31

İnşallah avcılar hemen oraya da danmaz birde avcılar haklarımız carcurt eder dururlar doğa dengesini yeterince bozdular.

k0900 09-05-2009 22:19

2 Eklenti(ler)
Radikal ve ulusal'dan resimler.

Alonesmaug 13-05-2009 10:42

Bu ceylanlar Türkiye'ye Suriye'den göç etmişler aslında ve Türkiye'den gitmeye de niyetleri yok gibi çünkü Suriye'de aşırı avlanıyorlarmış ve burada askeriyenin bölgesinde güvenle yaşıyorlar.Umarım artık hep bizim ülkemizde kalıp çoğalırlar.

k0900 13-05-2009 22:33

Korunan bir bölgede olmaları çok güzel.

Böyle bir güzelliğin avlanmasını bir türlü anlıyamıyorum.

Kedi Tırnağı 18-05-2010 05:31

Avcılık denen şey tümden yasaklanmalıdır. Spor olsun diye hayvan katletmenin hiçbir mazereti olamaz. Genelde de et ihtiyacını karşılamak için filan değil, sadist güdülerini boşaltmak isteyen ruhsuzların meşgalesi olduğunu düşünüyorum. Bu ülkede daha yakın zamana kadar( 60' lı-70' li yıllarda görülmüş) Kaplanların(Kaplanın ingilizce ,dolaylı olarak Latincedeki adı olan Tiger ismi Dicle Nehrinin Antik Dönemdeki adıdır) ve Anadolu Parsı denen büyük kedilerin bile yaşadığını biliyor muydunuz? Bu güzelim canlıların dahi soyunu kurutan zihniyetten kurtulmalıyız.

limon 18-05-2010 10:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 420998)
Böyle bir güzelliğin avlanmasını bir türlü anlıyamıyorum.

Aynen... Fotoğraftaki güzelliğe bile bakmaya doyamadım.

Eskiden karın doyurma amacıyla yapılan avcılığın, günümüzde çok gereksiz olduğu apaçık ortada. Geyik veya kuş eti yemeyiversinler...

yarenimex 18-05-2010 23:29

Geyik eti de kuş de eti yesinler ama doğrudan doğadan avlayarak, soylarını kurutarak değil. Yabancı ülkelerde av hayvanlarını ticari olarak üretip satan çiftlikler olduğu gibi üretip özel avlaklara salıp ücret karşılığı avcılık yaptıran girişimler mevcut. Böylece hem insanların avcılık (öldürme) duyguları atatmin ediliyor hem doğal dengeye zarar verilmiyor ve türler tehlikeye atılmadan yaşama fırsatı bulabiliyor.İstihdama katkısı da var ayrıca. Bizde neden olmasın ? Ülkemizde de sülün, kınalı keklik gibi av kuşlarını üretip satanlar ve doğaya salanlar var. Diğer av hayvanlarının da üretimi başlamalı..

umıt79 23-06-2010 00:45

Hep anlayamadığım bir durumdur.Hiç kimsenin aklına gelmedi mi bugüne kadar .Yarenimex in de yazdığı gibi yabanıl hayvanları üretebilecek çiftlikler var ,teknoloji var, onlarca işsiz var.Bunlar iş sahalarına dahi dönüşebilecek kadar büyük projeler olabilir.

karamxar 13-10-2010 23:21

ne güzel birşey

pria 06-05-2013 19:44

Gezme ceylan bu dağlarda çimento dökerler

Gezme ceylan bu dağlarda çimento dökerler


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024