agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Yabani Hayvanlar > Yabani Hayvanlar / Genel
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-12-2007, 12:10   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4
Ayılarımız katledildi sessiz kaldık

Boz ayılara karşı alınan kararı hepimiz hayretler içinde görüyoruz. Bu akıl almaz bir şey,13 tane boz ayı öldürülecekmiş. Ülkemizin bu en büyük ve en değerli memeli hayvanına yapılana bakın. Aramızda Akp sempatizanları olabilir, mesele şu parti bu parti değil. Ama bir gerçek varki bu hükümetin aldığı kararlar doğanın lehine değil, olmasını beklemekte hayal olur. Artık bu adamlara karşı tepkimizi devamlılık ve yüksek sesle göstermeliyiz.

Oturduğu koltuktan ayıları vurun emri vermek kimsenin haddine değildir. Ormanlar, akarsular derken sıra boz ayılara mı geldi.

Devlet ayrı, hükümet ayrı oluşumlardır. Ben orman işletme müdürlükleri, çevre ve orman müdürlükleri ve milli parklarda doğa için özveriyle çalışan son derece duyarlı birçok insan tanıyorum. Ancak baştaki siyasi iradenin amacı çok farklı. Bu ayılara vur emrinin arkasında ne var? Öldürülecek olanlar "fırsatçı ayılar"mış. Ayılar doğaları gereği meraklı ve aroma düşkünü hayvanlardır. Ormana bırakılan arı kovanlarını parçalamaması düşünülemez. Bu fırsatçılık değil doğal davranıştır.

Peki sormak lazım Doğa Derneği, Doğal Hayatı Koruma Vakfı ve daha birçok doğa korumacı STK'lar ülkemizin ayıları satılırken öldürülürken neredesiniz.

Özellikle de Doğa Derneğine sormak gerekiyor. Hem ayıları korumak için proje yürütüyorsunuz, halktan bu amaçla para topluyorsunuz. Bu ülkede her yıl zaten onlarca ayı kaçak olarak vuruluyor, kapana düşürülüyor ve bunlar faili meçhul kalıyor. Bırakın bu kayıplara engel olabilmeyi, bu projeyi beraber yürüttüğünüzü söylediğiniz Orman Bakanlığı'nın 13 tane ayıyı avcılara satmasına engel olacak bir duruş sergileyemiyorsunuz. Adamlar masa başından kalmamış birkaç akademisyenden bilimsel onay aldık deyip bu kadar ayıyı öldürtüyor. Çıkıp da bu akademisyenler neye dayanarak bu karara onay veriyor sormuyorsunuz. Nerede sizin kamu oyu oluşturma gücünüz? 13 ayıdan birçoğu vuruldu, yabancı avcılar aldıkları kotaları zaman kaybetmeden değerlendirdi. Bir kaç Türk avcı da musait olduklarında vuracaklar ayılarını !.

Ayılar sadece şu an gündemde olan bir konu daha birçok türümüz için malesef aynı durum geçerli.

ahmet kütükçü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2007, 13:12   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Doğa derneği sitesinden alıntı

Ayıları vurmak çözüm değil

Türkiye’de koruma altında olan ayıların Çevre ve Orman Bakanlığı’nın izni ile yıllar sonra av turizmi kapsamında ava açılması Doğa Derneği uzmanlarınca ayı kaynaklı zararların çözümü olarak görülmüyor. Avcılık, bozayı kaynaklı sorunların çözümünde etkili olmadığı gibi, tersine, bölge insanları ile ayılar arasındaki çatışmayı daha da artırabilir.

Ülkemizde bozayı kaynaklı sorunlar nedeniyle bozayı-insan çatışması yaşanmakta, Bozayıların arı kovanları ve tarım ürünlerine verdiği zarar özellikle Kastamonu ve Artvin illerimizde sorun olarak dile getirilmektedir. Son yıllarda bozayılarla ilgili vatandaşların şikayetlerinin artması, ülkemizdeki bozayı popülasyonunun arttığı anlamında yorumlanmamalıdır. Resmi olarak yıllardır koruma altında olan bozayılar, Türkiye’nin değişik yerlerinde yasak olsa da ayı zararlarını önlemek amacıyla vatandaşlarca avlanmakta ve bu durum popülasyon üzerinde olumsuz bir etki oluşturmaktadır.

Vurmak ayı insan çatışmasını daha çok artıracak

Ayıların av turizmi kapsamında avlanması, ayıların insanlara ve tarım ürünlerine verdiği zarar için çözüm değildir. Zarar veren bireyler daha çok genç erkekler ve yavrulu dişilerdir. Fakat rekreasyonel avcılıkta esas olan yetişkin erkeklerin avlanmasıdır. Avlanan yetişkin erkek ayıların boşalttığı yaşam alanlarına yavrulu dişiler ve genç erkekler yerleşecektir. Boşalan yaşam alanına yerleşen yeni bireyler o bölgedeki ayı zararlarının artmasına sebep olabilir. Dolayısıyla rekreasyonel avcılık bozayı kaynaklı sorunların çözümünde etkili olmadığı gibi tersine mevcut durumun kötüleşmesine de neden olabilir.

8 yıldır Türkiye ayıları üzerinde çalışmalar yapan Doğa Derneği Memeli Araştırmaları Koordinatörü Emre Can konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Bozayı kaynaklı sorunların çözümü için vatandaşların uygun koruma tedbirlerini almaları en önemli konudur. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın ve illerde Valiliklerin vatandaşlarımızı bu konuda platform ve elektrikli çit kullanımı gibi uygun tedbirleri almaları için önce teşvik etmeleri, sonrada finansal olarak desteklemeleri ile sorunlar büyük oranda çözülebilir. Ayrıca, Doğu Karadeniz bölgesinde belirlenecek alanlarda habitat restorasyonu çalışmaları yapılarak, bugüne kadar tahrip edilen bozayı habitatları iyileştirilmelidir. Devlet kurumları gerekli yasal altlığı oluşturarak vatandaşların uygun koruma tedbirlerini almasını sağlamalıdır. Uygun tedbirleri almasına rağmen bozayılardan zarar gören vatandaşların zararlarını tazmin etme için bir sigorta sistemi oluşturulmalıdır” dedi.

Son yıllarda bozayı kaynaklı sorunların giderilmesi konusunda çalışan ve bu konuya dikkat çeken Doğa Derneği, “Bozayı Kaynaklı Sorunların Çözümü Projesi”nin uygulama alanını genişleterek sadece Rize ve Artvin değil, tüm Karadeniz bölgesinde bu konudaki çalışmalarına devam edecektir. Doğa Derneği bu konuda Çevre ve Orman Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlarla her türlü işbirliğine hazırdır.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2007, 13:14   #3
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Doğa Derneği Ayı Koruma Projesi

Alıntı:
2008 yılında uygulamaya konulacak bir strateji hazırlamayı amaçlamaktadır.
Proje kapsamında Türkiye'de yaşayan boz ayıların korunması için bir strateji hazırlanması için ilgili kurumlarla toplantılar ve arazi çalışmaları yapılacaktır. Projenin sonunda 2008 yılı için uygulama stratejisi hazırlanmış olacaktır.
Daha fazla bilgi için:
Özgün Emre Can
bozayi@dogadernegi.org

2007 Aralıkta olduğumuza göre strateji aşağı yukarı hazırlanmış olmalı...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2007, 13:20   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4
Bırakın her yıl kaçak olarak öldürülen onlarca ayıyı kurtarmak, hükümetin ayıları öldürtmesine bile karşı duruş sergileyemeyen bir derneğin yürüttüğü bu proje sadece sözde kalır. Benim gözümde inandırıcılığı kalmadı.

ahmet kütükçü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2007, 13:47   #5
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Konuyu daha önce takip etmeyenler için:

Alıntı:
Ayılara sürek avı


Bakanlık 'fırsatçı ayılar' için vur emri çıkardı. Ayı başına 7 bin 500 YTL ödeyenler, Türkiye'de koruma altında olan beş ayıyı vurdu bile

ANKARA/TRABZON - Türkiye'de koruma altında olan ayılar, yedi yıl aradan sonra Çevre Bakanlığı'nın izniyle yeniden avlanmaya başlandı. Artvin'de iki, Kastamonu'da üç ayı 'fırsatçı ve yağmacı' diye vuruldu bile.
Aslında Türkiye'de hiç ayı vurulmuyor değil. Vurduğu ayının kendisine saldırdığını söyleyenler, zaten 17 bin YTL'lik av yasağı cezasını ödemiyor. Yeni uygulama sadece avı resmileştirdi.

Radikal'in bakanlıktan edindiği bilgiye göre 'fırsatçı ayı' avına katılanlar, ayı başına 7 bin 500 YTL ödedi. Avcılardan alınan bu paranın yüzde 80'i ayıdan zarar gördüğünü söyleyen köylere verilecek.

Fırsatçı ayı avı kapsamında, belirlenen 'Dört yaşından büyük, erkek'lerin vurulmasına karar verilmişti. Bakanlık yetkilileri, vurulan ayıların erkek mi dişi mi olduğunun belirlenemediğini söyledi.

Türkiye'de 5 bin ayı var

Anadolu Ajansı'na (AA) konuşan Çevre Bakanlığı yetkililerine göre, sorun, koruma altındaki ayıların sayısının artmasıyla başladı:
"Bu yıl ayılarla ilgili 500 şikâyet geldi. 100'e yakını Bakanlığa tazminat davası açtı. Ekiplerimiz de sahaya çıktı. Bazı yerlerde 10 bin hektar alanda ayı popülasyonunun üç bireyi geçtiğini gördük. Sayı üçü geçti mi ayılar buralarda diğer türlerin yaşamasına da izin vermiyorlar. Zonguldak, Artvin, Karabük, Rize ve Kastamonu'da ayı sayısının 10 bin hektarda 3'ü geçtiğini belirledik."

TÜBİTAK'tan istenen raporda da Türkiye'de ayı sayısının 5 bini geçtiği belirtilince düğmeye basıldı. Öldürene 17 bin YTL para cezası kesilen ayılar için Av ve Yaban Hayvanlarının Yaşam Alanlarının Korunması ve Zararlılarıyla Mücadele Yönetmeliği 51. Maddesi'ne dayanılarak av izni çıktı.

'Erkek-dişi karışır'

Fırsatçı ayılara yönelik av, 15 Aralık tarihinde sona erecek. Bu sürede '13 adet, dört yaş üzeri, erkek' ayı vurulacak. Peki vurulan ayının aranan o 'fırsatçı' olduğuna nasıl karar verilecek?

AA'ya konuşan Bakanlık yetkilileri anlattı: "Zarar veren ayılar avcılar tarafından 'fırsatçı ayı' olarak tanınıp biliniyor. Belirlenen ayılar dışındaki ayılar için ağır yaptırımlar var. Belki 5 bin ayıdan 'fırsatçı' olarak bildirilenlerin tespitini yaptık. 5 bin ayının sekiz-10'unu avladığınız zaman nesil yok mu oluyor? Böyle bir şey bilimsel olarak ispatlanırsa, uygulamayı derhal durdururuz."

Bakanlığa itiraz Artvin'in Yusufeli ilçesinde boz ayılar üzerine incelemeler yapan ODTÜ'lü Doç. Dr. Cemal Can Bilgin'den geldi:
"Avcının yanında deneyimli bir rehber veya biyolog dahi olsa hayvanın dişi veya genç birey olduğunun anlaşılması zordur. Ayrıca avlanma zamanı olarak belirlenen 15 Ekim-15 Aralık arası, hayvanların 4-6 aylık hamile olduğu zamandır. Boz ayılar ocak ayında mağarada doğacak yavruyu beslemak için sonbaharda yoğun olarak beslenerek aşırı kilo alır, büyük görünür. İri ve kulakları büyük olan hayvanın erkek olduğuna dair görüşler yanlış. Dişi ve hamile ayıları erkek diye avlatıyorlar. Yağmacı ayıların neredeyse tamamı yavrulu dişiler ve genç bireylerdir."

'Yağmacı'lar dişi ve genç ayılarsa 'dört yaşını aşmış yetişkin erkeklerin' yağmacı diye avlatılması kime ne kazandıracak?
İlk elde kazanan yağmacının avlanması için av düzenleyenler ve şikâyetçi köylüler olacak.

'Fırsatçı ayı' avı için büyük organizasyonlar düzenlenmeyeceğini belirten yetkililerin verdiği bilgiye göre ihbar geldiğinde, saldırıyı yapan ayı takip ediliyor. Ava katılanlardan elde edilen gelirin yüzde 80'i saldırıya uğrayan köye, 'bir tür tazminat' olarak ödeniyor.

'İri hayvana 30 bin YTL'

"Ayılar zaman zaman kendi yaşam alanlarına giren kişilere ve mallarına zarar verir. Ancak bu sanıldığı kadar büyük oranda ve ciddi boyutta değildir" diyen Doç. Dr. Bilgin "av turizmi amacıyla gelen ve iri ayılar için 20-30 bin YTL gibi yüklü miktarda ücret ödemeye hazır kişiler bulunduğunu" iddia ediyor. Çevre Bakanlığı yetkililerine göreyse ayı avı konusu abartılıyor: "Bir kaşık suda fırtına koparmanın bir anlamı yok. Bizim bütün türlerin korunmasıyla ilgili eylem planlarımız var. Bu ülkede, sayıları artınca geyik, yaban koyunu, çakal da avlanıyor."

Av turizmi için Türkiye'ye geçen yıl 1427 yabancı avcı geldi. Bu kişiler çoğu yaban domuzu olmak üzere, yaban keçisi ve koyunu, geyik, karaca cinsinden toplam 1916 hayvan vurdu. Karşılığında 1.9 milyon YTL ödedi. Geçen yıl kaçak av cezaları da av turizmine ödenenin yarısına (954 bin 578 YTL) ulaştı.

Hepsini vurmak gerek!

Radikal'e konuşan Doğa Derneği Memeli Araştırmalar Koordinatörü Emre Can ise bir bölgede yaşayan ayıların hepsini öldürmedikçe 'ayı zararları'nın önüne geçilemeyeceğini vurgulayarak fırsatçı ayı avına karşı çıkıyor: "Avcılıkta esas olan yetişkin erkeklerin avlanması. Rekreasyonel avla ayı zararını çözmek, alandaki tüm ayılar öldürülmedikçe, ki bu da kabul edilemez, zaten mümkün değildir."

Can'a göre ayılar için çözüm, avda değil insanda: "Çözümü Bozayı Kaynaklı Sorunlar projesi kapsamında halka göstermeye çalışıyoruz. Kovan, bağ ve bahçeler için platformlar yapılması, elektrikli çit sistemlerini gösteriyor ve teşvik etmeye çalışıyoruz."
(aa, Radikal)

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2007, 07:07   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Ufuk Güldemir'in yazısı:


Alıntı:
338 win Mag bir daha konuşuyor. Sert konuşuyor: Kemik sesi. ‘Thump’.

Karla kan birbirine acıyla karışıyor. Kar ve kan bu kadar mı yakışırmış birbirine? Kızıl kar yağar mı hiç? Ayı ölünce kızıl kar yağıyor ey sevgili okur...

...

Bir tek çirkinleri mi avlayacağız?

Penisinin içinde kemik olan tek canlı, ayı. Kemiğin topuzu gümüş kaplanarak içki karıştırıcısı yapılıyor. Ellerimle penisini açıp kemiğini çıkarıyorum. Bir karış uzunluğunda kalem gibi bir kemik.

Ayının sadece postu ve başı 75 kilo. İki kişi kar motoruna taşımakta güçlük çekiyoruz. Burnunun ucundan kuyruk sokumuna olan mesafe 9.8 feet. Irkının sıradan bir ferdi.
Perihan Mağden'in cevaben yazısı:
Alıntı:
Burda, Irak savaşına girmemiz için en iffetsiz yayınları yürütmüş bir kanalın patronundan bahsettiğimizi de, hatırlamakta yarar var.

Evet, insanoğlunun avcı ve toplayıcı olarak yaşadığı dönemlerden geçtik. Ama Güldemir magaralarında soğuk ve açlıktan tir tir titreyerek yolunu bekleyen karısı ve çocukları için öldürmüyor ayıyı. İçinde, vakti zamanında çok yanlış gitmiş bir şeyler yüzünden öldürüyor. Bu yazısıyla da bana her şeyden çok 'yalnız kalmamak' için evine götürdüğü erkekleri öldüren, eğricik büğrücük ceset ve parçalama çizimleri, tuttuğu zavallı notlar ve kendini 'Monochrome Man' diye adlandırması, bir de yediği tüm haltları tasvir tasvir anlatmasıyla ünlü İngiliz seri katil Dennis Nilsen'i hatırlatmış bulunuyor. Etme bulma dünyasına olan inancımla bitiriyorum.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2007, 10:51   #7
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Alıntı:
Etme bulma dünyasına olan inancımla bitiriyorum.
Perihan Mağden'den korkulur.
Bu yazıdan 3 yıl sonra;
Ufuk Güldemir'in genç yaşında gümüş kokteyl çubuklarını geride bırakacağını bilmiş...

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2007, 10:58   #8
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Ayıların avlanacağına dair yasa çıkaranlar,tarafsız medyaya!!!!
haber salmış olacak ki günlerdir tv'lerde Sanatçı Cemal Gülas'ın elinden alınıp
Bursa Karacabeye gönderilen ayı DATVi'yi izliyoruz.
onlarca hemcinsi turizim adına katledilirken,ayı datvi'nin sevimliliğinin göz boyamak için kullanılması ne acı....

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2008, 14:04   #9
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Bozayılar izinle katlediliyor!

Sivil Toplum Kuruluşları bozayılara verilen av iznine karşı bir araya geldi ve ortak bir açıklama yayınladı.

Ben eklemeyeyim, içeriği buradan okuyabilirsiniz.

Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.

Av ve Yaban Hayatı Koruma, Geliştirme ve Tanıtma Vakfı Doğa Derneği
Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği
Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Grubu
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)


03.01.2008

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2008, 17:24   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-01-2008
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 2
Basın Açıklaması Hakkında

Merhabalar,
Evet sonunda bir basin aciklamasi yapildi, katkida bulunanlara tesekkur ediyorum. Bozayilar vurulmadan once hic bir girisimde bulunmayan ve bu aciklamada ismi bulanan bazi dernekleri bundan sonra daha duyarli olmaya davet ediyorum. Su an itibariyle sanirim 13 tane bozayi vuruldu ve bu av 15 Aralik tarihinde bitti. Ancak dikkatinizi cekmek istedigim nokta bu bozayilardan iki tanesi vurulamadigi icin yasiyorlar, biz proje yaptigimiz icin veya bunlari kurtarmaya calistigimiz icin degil. Bu iki bozayiyi da biz kurtarmadik, avcilar vuramadi.

TÜBİTAK'in gonderdigi gerekce raporu incelenirse bundan sonraki senelerde bozayilarin izleme calismasi yapilmadan ava acilamayacagi ve bu izinin resmen bu seneki isi kotarmak icin verildigi ortaya cikiyor. Yani bundan sonra TUBİTAK'tan alinmis bir izinle biz ayi avı acildi denilemeyecek ancak sucun hepsini kendileri ustlenerek bu isi yapabilirler veya trofeyi disariya cikaramazlar gibi gorunuyor. Ancak mevcut basin aciklamasinin sonundaki istek artik gecersiz cunku vurulan trofeler zaten yurtdisina cikarildi.

Diger bir konuda, bozayi yalnizca trofe avciligi için parali olarak uc ilde 15 hayvanla sinirlandirilmis olarak acilmistir. Ancak verilen bu izin insanlarda sanki her yerde bozayilar ava acilmis gibi bir intiba uyandirmistir. Tum Turkiye'de bozayi avinin yasak oldugunu unutturmaya baslamistir.

Turkiye'de bozayi halen koruma altindadir ve kacak olarak avlanmasi veya herhangi bir yolla oldurulmesinin cezasi 18.000 YTL'dir.

Sevgiyle kalin,

Huseyin AMBARLI
Yabanhayati Arastirmacisi
ODTU Biyoloji Bolumu
Biyocesitlilik ve Koruma Labi.


Düzenleyen Karabey08 : 21-01-2009 saat 05:20
Karabey08 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2008, 17:57   #11
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
TÜBİTAK'in MP'ye gonderdigi gerekce raporu incelenirse
Bu konuda hangi adresten bilgi alabiliriz? Google'da bulamadım.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 14:06   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-01-2008
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 2
Bilgi edinme hakkı

İnternette olan bir dokuman degil, bu yuzden bulamamisinizdir. İki kurumla da gorusup yaziyi hem MP'da hem de TUBİTAK'ta gordum. Eger istenirse resmi olarak bilgi edinme hakki kapsaminda, yazi istenebilir.

Karabey08 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2008, 05:42   #13
Ağaç Dostu
 
Mehmet Ali Aşık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-09-2006
Şehir: Metropolis
Mesajlar: 161
Galeri: 19
Peki bizi sehirdeki "firsatçi ve yagmaci ayilardan" kim kurtaracak ? Onlar içinde bir av sezonumu açilmali acaba!

Mehmet Ali Aşık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2008, 18:47   #14
ZİRAATÇI
 
bektas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-08-2007
Şehir: amasya
Mesajlar: 10
Umarım bu seslere kulak verilir bu vahşetten vazgeçilir

bektas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2008, 19:52   #15
Ağaç Dostu
 
Aytaç Eroğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-09-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 262
Yanlış uygulamalar ve ileri görmeden atılan adımlar sonunda yurdumuzdaki bir canlınında neslinin tükenmesine sebep olacaktır. Aynı düşünceler değilmiydi 1970 lerde anadolu leoparının soyunun tükenmesine sebep olan Daha sonradan aman yapmayın diyenler şimdi boz ayılar için aman vurun diyorlar.
Saygılarımla

Aytaç Eroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2008, 23:49   #16
/
 
Giriş Tarihi: 11-02-2008
Şehir: SARIYER
Mesajlar: 39
yıllar önce -hani çok da değil 10 yıl falan olmuştur- sarıyerin uskumruköyünde, köy kahvesinin önündeki dişbudak ağacına başaşağı bacaklarından asılı olarak gördüğüm boz ayıyı unutabilmiş değilim. özellikle de dev cüssedeki kurşun yaralarından süzülüp burundan pıt pıt damlayan kanını... neden öldürülür ki bu hayvanlar?

rıfatsoydan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2011, 17:52   #17
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 24-04-2011
Şehir: konya
Mesajlar: 48
bu vahşetten vazgeçilir inşallah

nuribulduk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024