agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Yabani Hayvanlar > Yabani Hayvanlar / Genel
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen esox_lucius

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-02-2011, 21:47   #1
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Tunceli'de nesli tehlike altındaki iki vaşak öldürüldü

Bu haberi okuduğumda yüreğim nasıl acıdı ve nasıl sinirlendim anlatamam. Nasıl bu kadar acımasız oluyorlar. Ne acı...

Ferit DEMİR/TUNCELİ, (DHA) 16 Şubat 2011

Tunceli'de nesli tehlike altındaki 2 vaşak öldürüldü

Tunceli’de nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan vaşaklardan 2’si, son 15 gün içerisinde kaçak avcılar tarafından öldürüldü.

Tunceli’de 15 gün önce Marçik Bölgesi’nde ateşle silahla vurulmuş bir vaşak ölüsü bulundu. Jandarma vaşağın vurulmasıyla ilgili araştırmasını sürdürürken, bu sabah saatlerinde de, Cumhuriyet Mahallesi Çığ Mevkii’nde vatandaşlar öldürülmüş bir vaşak görünce durumu Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne bildirdi. Ekiplerin yaptığı incelemede vaşağın yetişkin bir dişi olduğu ve ateşli silahla vurularak öldürüldüğü belirlendi.

Dünyada nesli tükenen hayvanların ilk sıralarında yer alan vaşakların Türkiye’deki büyük bölümünün Tunceli’nin Munzur ve Pülümür Vadisi ile Munzur Dağları eteklerinde yaşadıkları, sık sık köylüler tarafından görüldüğü belirtildi.

'MAGANDA MİSALİ ÖLDÜRÜYORLAR'

Name:  12687403.jpg
Views: 7022
Size:  19.6 KB

Tunceli Çevre ve Orman Müdürlüğü Çevre Koruma Memuru Hasan Boy, son 15 günde 2 vaşağın kaçak avcıları tarafından öldürülmesinin kendilerini üzdüğünü söyledi. Vaşakların neslinin tükendiğini ve insanların bilinçsiz avcılık yaparak bu hayvanları katlettiklerini belirten Boy şöyle konuştu:

"Bazı vatandaşlarımız bunların nesillerinin tükenmek üzere olduğunu bile bilmiyor. Yani tamamen bilinçsiz bir avlanma sonucu katlediliyorlar. Bazı vatandaşlarımız da gizli bir şekilde silah alarak maganda misali araziye çıkarak önüne hangi hayvan gelirse ateş ederek öldürüyor. Bu çok kötü bir avlanma şekli. Son yıllarda yaptığımız sıkı çalışma ve denetimler sonucu birçok kaçak avcıyı yakaladık ve cezalandırdık. Tunceli’de kaç vaşak yaşadığı konusunda elimizde net bilgiler yok. Çünkü bu hayvanların envanterini çıkarmak çok zor. Vaşaklar gece avlanan gündüz gizlenen bir hayvan türü, tespiti çok zor. Ancak tesadüfen görülüyor. Köylüler ve vatandaşların verdiği bilgiler de, bölgemizde çoklukla görüldüğü yönünde. Kaçak avcıları yakalamak ve haklarında gerekli yasal işlemleri yapmak için her türlü çalışmayı başlatmış durumdayız.

'DOĞA KATİLLERİ'


’Munzur Doğa Aktivistleri üyesi Haydar Çetinkaya da, iki vaşağın öldürülmesinin yüreklerini yaktığını söyledi. Kendilerinin yaban hayvanı avlanmaması için büyük bir kampanya başlattıklarını belirten Çetirkaya şöyle konuştu:

"Özellikle dağ keçileri ve vaşakların katledilmesini önlemek için çabalarımız her gün artıyor. Biz doğaseverler ve Dersimliler her canlının yaşam hakkının kutsal olduğuna inanıyoruz. Hele vaşak gibi dünyada nesli tükenmek üzere olan bu nadide hayvanların avlanmasını önlemek içinde özel bir çalışma yürütüyoruz. Herkese çağrı yapıyoruz lütfen vaşakları avlayan bu kaçak avcıları biliyorlarsa gerekli yerlere bildirsinler. İlimizin yaban hayatının en güzel hayvanlarından biri olan ve nesli tükenmekle karşı karşıya olan vaşakları öldürmek akıl işi değil. Bu hayvanları katledenler kesinlikle avcı değil, doğa katilleridir. Bu kişilerin yakalanması için bütün kurumların harekete geçmesini ve kaçak avlanmaların tamamen önlenmesini istiyoruz. Ayrıca Tunceli bölgesinde avcılığın tamamen yasaklanmasını istiyoruz."

KAYNAK

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2011, 11:49   #2
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Bunu yapanlar insanlıktan nasibini almamış kör cahil insanlar.Bilinçli birisi bunu yapmış olamaz. Ne eti yenir nede insana zarar verir. Ne istediler bu zavallı hayvanlardan. Dilerim kendileride en ağır cezayla cezalandırılır.

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2011, 15:05   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Ben oraları iyi bilirim. Eğer dünyada cennet varsa oralardır. Bundan bir kaç yıl öncesinden geriye doğru 10-15 gibi bir zamanda malüm sebeplerden dolayı yasal- kaçak hiç bir avcıya izin verilmiyordu. Ordaki hayvan çeşitliği az da olsa bu dönemde artmıştı.
Yazık. Değerlerimize hiç sahip çıkamıyouz. Çok üzüldüm...

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2011, 03:28   #4
Ağaç Dostu
 
sariefe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-07-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 819
Galeri: 7
Geçen hafta İstanbul' daki Belgrad Ormanı' nda doğa yürüyüşü yapıyordum. Asfalt yola paralel olarak orman içinde dolaşırken çok yakından 5-6 el tabanca ile kurşun sıkıldı. 5 sn. sonra önümden biri dişi biri erkek iki geyik koşarak geçti. Anlaşılan o ki bu hayvanlar asfalt yolun bir tarafından diğerine geçerken üstünde silah taşıyan bazı şerefsizlere denk gelmişlerdi. Adamlarda nasıl bir zihniyet varsa, geyik gördükleri için mutlu olacaklarına silah çekip ateş ediyorlar. Sanırım isabet almadan kurtuldular. Peki ya vurulsalardı? Ne geçecek ellerine? O hayvanlardan kaç tane var? Bu kadar mı düşüncesiz bu insanlar anlamak zor. Şimdi düşünüyorum da önümden geçen geyiğe ateş ediliyorsa çok şükür ki ben hayattayım. Fakat vaşaklara üzüldüm Onları öldüren bir avcı olsaydı orda bırakmazdı sanırım. Bu hayvanlarda aynı geyiklerde olduğu gibi tamamen amaçsız dengesiz insanların hedefi olmuşlardır. Çok yazık. İnşallah böyle insanların nesli bu hayvanlardan önce tükenir.

sariefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2011, 06:44   #5
Ağaç Dostu
 
iris41's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,405
Yaban tv yi oldum olası sevmem br kere denk geldim .Genc kızlarımız hatta cocukların elinde boyundan büyük silah dag bayır tavşan kuş avlıyor . Bunu maharet sanıp vurdugunu gösteriyordu .cok kızdım kanalı sildim
İnsanın dogasında yıkım var ne yazıkki

iris41 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2011, 11:31   #6
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 94
Butür geri zekalılardan çok var malesef.

ardacan2000 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2011, 15:17   #7
Ağaçsever
 
Ömer Durmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 50
Haberi duyunca çok üzüldüm çok yazık cevre bilinci maalesef yok bu canlılar aslında hiç kimseye bir zararı olmayan canlılar Polonya geçenler bu hayvanlar üzerine bir çalışma yapmış bir vaşagın bölgesi 270 km olarak tespit etmiş ve ülkede kaç adet vaşak oldugu biliyor bizde maalesef hiç bir araştırma yok yapanlarıda devlet desteklemiyor Mantık ölen ölür kalan saglar bizimdir ama kalanda olmayacak bu gidişle ego tatmini oldugu müddetçe


Saygılar;

Ömer Durmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2012, 16:01   #8
Yeni Üye
 
esox_lucius's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2011
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 13
Başka bir canlıyı öldürmek için bana kalırsa ancak iki gerekçe vardır:

1 - Aç kalmışsınızdır ve vejetaryan da değilseniz yaşamını aldığınız canlının etini siz de yaşamak ve ailenizi yaşatmak için kullanırsınız. Doğadaki bütün yırtıcılar gibi. Tabi bahsedilen avcı insan gibi bilinçli bir varlıksa karşısındaki canlının soyunun tükenme tehlikesinin bulunmadığı, dişi olup olmadığını vb. bilgileri bilerek bunu yapabilir.

2 - Bu canlı sizi öldürmek üzereyken, siz yaşam hakkınızı savunup canınızı kurtarma için karşınızdaki canlıyı öldürürsünüz. Bu durumda yapılan nefs-i müdafaadır.

Bunun dışında kalan bütün hallerde bütün eylemler haksızdır ve cinayettir.

Bu iki masum hayvanın teslim ettikleri canlarının hesabını hiç kimse veremez. Dilerim tez zamanda bunu yapanların da yanına kar kalmaz.

selis beğendi.

Düzenleyen esox_lucius : 11-07-2012 saat 16:04 Neden: yazım yanlışı düzeltildi
esox_lucius Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2012, 16:28   #9
Ağaç Dostu
 
adacık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 248
Tüm hayvanları insanların evlatları gibi görüyorum. Bu cahil vicdansız insanlara allah evlat acısı versin diyesim var ama evletlarının ne suçu var. Umarım evlatları bari biraz olsun insanlıktan nasiplerini alsın.

adacık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2012, 17:49   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-07-2012
Şehir: izmir
Mesajlar: 2
çok yazık çok insanları bilinçlendirmek gerek artık

MERT ŞİMŞEK Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024