agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yabancı otlarla mücadele (http://www.agaclar.net/forum/yabanci-otlarla-mucadele/)
-   -   Yabancı Ot Mücadelesi (http://www.agaclar.net/forum/yabanci-otlarla-mucadele/2627.htm)

malina 31-12-2005 09:38

Yabancı Ot Mücadelesi
 
Alıntı:

TOPRAK KARIŞIM TESİSİ ve MALZEME SATIŞI

Bitki üretiminde kullanılan karışımın; daha ucuz maliyetli, daha homojen, yabancı maddelerden ayrıştırılmış, paketlenmiş ve torbalanmış olarak ve seri üretim halinde imal edilmesi için Türkiye'nin ilk modern karışım tesisi kurulmuştur.

Alibeyköydeki fidanlıkta kurulan tesis günde 200 m3 karışım mamülü üretecektir. Deneme üretimine başlanmıştır. 5 - 10 - 50 ve 70 kg'lık paketlerde ve de açık halde toprak, gübre ve karışım satışı yapılmaktadır.
http://www.istanbulagac.com.tr/toprak.php

Son aldığım toprak Ağaç AŞ'dendi. Bu sabah saksıların dibinden yabancı otları milyonuncu kez ayıklamaya çalışırken, aklıma burada sormak geldi.

Toprak alırken verilen beyanata güvenmeyip ne yapacağız?

Baki Berk Kayalar 31-12-2005 09:49

Toprakta yabancı otun çıkmasını sağlayan tohumlar olmasa bile elbet bir gün, bir yerden o tohumlar saksınızı bulacaktır. :)

malina 31-12-2005 10:00

Dediğini biliyorum ama toprak görünmeyecek boyutta yabancı ot çıkması hiç keyifli olmuyor :)

Hani özel olarak sipariş versen, bu yoğunlukta çıkmaz :)

Baki Berk Kayalar 31-12-2005 10:04

:d :d :d :d :d

sezinci 31-12-2005 10:55

Güvenmekten başka yapacak bir şey yok aslında. Saksı için alıyorsanız açıkta satılanlardan değil de paket topraklardan alırsanız daha güvenli olur.

Yine de yabani ot çıkıyorsa zirai ilaçlar satan yerlerden veya çiçekçilerden bulabileceğiniz yabani ot ilaçlarından kullanın.

Elikara 08-02-2006 14:47

hazır bitki harcı almısınız yabancı otlardan bahsediyorsunuz
gercekten dogru
insanlar bahce topragı yerli torf ph 8.5 degeri olan hele yaz gelsin saksının üstünde boceklerde göreceksiniz
su an saksınızın üstü galiba kirec rengi gibi beybeyazdır saksının üst topragıda zaten buz gibi sertlesmistir bunlar varsa bana hak verecekseniz ELİKARA

Cihangir 08-02-2006 15:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina
Dediğini biliyorum ama toprak görünmeyecek boyutta yabancı ot çıkması hiç keyifli olmuyor :)

Hani özel olarak sipariş versen, bu yoğunlukta çıkmaz :)

En etkili yöntemdir...

Malzemeler...
Keskin bir bıçak veya bir adet falçata..

Bir küçük tahta parçası..

Bir kutu kibrit..

Bir tüp japon yapıştırıcı..

15 - 20 cm'lik bir ip..

-----------------------

Tahtanızı alıp, kibrit kutusu büyüklüğünde, kare şeklinde, yaklaşık 1 - 2 mm. kalınlığında bir parça hazırlayın.. Bunun 1/4'ü kadar 3 parça daha hazırlayın..
Sonra, bu küçük parçalardan birisinin iki ucuna 10 - 15 cm'lik iki ip bağlayın..
Diğer parçalara, kibritlerden ayak yapıp, japon yapıştırıcı ile yapıştırın..
Elde ettiğiniz masa ve sandalyeleri çiçeğin altına yerleştirip, salıncağı da çiçeğe zarar vermeden bağlayın.. Otlara dokunmayın, ortama doğal bir hava vereceklerdir.. :p

Durumu kabullenmek gerektiğini düşünüyorum.. Tamam tamam, bir fikirdi sadece.. Gittim.. :o

malina 07-06-2006 12:03

Yabani otla mücadele
 
Üsküdar Ağaç A.Ş. den iki yıl önce aldığım toprak yüzünden tüm saksılarımda yabani ot var. Düzenli olarak temizliyorum ama onlar da düzenli olarak çıkıyor :)

Ne yapmak gerek?

E®TY 07-06-2006 12:17

Zirai ilaçlar satan yerlerden "herbisit" adı verilen otla mücadelede kullanılan kimyasalları kullanabilirsin... Ama kendi bitkilerine de az da olsa zarar verme riski var vermeye de bilir eger bitkiler için uygun bi ilaç bulabilirsen.
Ama bu kimyasalları ucuza ve az miktarda bulabilmen de ayrı bir konu..
En iyisi mekanik mücadele yani yaptıgın gibi koparıp uzaklastırmak.
İlk fırsatta da topragını değiştirmek.. ::))))

cagirankaya 07-06-2006 18:23

ya aslinda kimyasal mucadele yerine mekanik mucadele bence de daha iyi. en azindan benim icin cok zevkli bir is. o otlari sökerken stres atıyorum. değişik bir yaklaşım ama son derece işe yarıyor. hatta hgızımı alamadığım zamanlarda yol kenarları ve diğer bahçelerdeki yabani ot ve dikenlere saldırıyorum. ne kadar buyuk kök sökersem o kadar rahatlıyorum. tabi ana bitkiye verdiğim huzur da bunun bir parçası :)

durustsahtekar 21-06-2006 19:32

Ticarı herbisit pyasada litresi 7-9 ytl arasında degısen fıyatlarda bulmam mümkün.ancak etıketındekı etkılı bıtkılerı cok ii okumak gerekiyor.aksi halde erty dediği gibi kendi bitkinede zarar verebilirsin.ayrıca herbisit kimi zaman etkili olmuyor.bunuda belirtmeliyim.artık bitkilerınde bagısıklıklarımı gelısıyor bilemem.:D
Herbisit kullanırken karışıma yaprak gübresi karıştırmak daha etkili oluyor.bunu bir çiftçiden duymustum.denedegımde gercekten daha hızlı sonuç verdi.
ancak bunların hepsı gene maddıyada dayalı olan ve topragını son derece kırleten yontemlerdir.bu noktayada değinmeliyim.alan gerçekten küçükse kendin toplayarak devam et.boylelikte topragınıda sevmıs bıtkınıde sevmıs olursun...:cool:

Kemal Cengiz 23-06-2006 22:33

arkadaşım herbisit kullan derim ama şunu untma kendi bitkilerine de zarar verebilirsin.ayrıca herbisitlerin 2farklı türü vardır.biri köke nüfuz ederek yabancı otları kökten öldürür bunda sonucu 4-5 günde alırsın.diğeri yapraktan kurutan.bunda da sabah atsan öğleden sora yabancı otların kuruduğunu görürsün.ama muhakkak içine bir miktar gübre karıştır.eğer gübre koymazsan yabancı otlar stomalarını kapayarak ilaca karşı savunmaya giriyor ve ilaç etkili olmuyor.gübreli karışımda ise bitki gübreyi almak isterken aldanıyor ve ilacıda beraberinde bolca alıyor bu da ek bilgi olsun.birde toprağını değiştirebilir yabancı ot tohumları bulaşıksız torf karışımlı toprak kullanabilirsin.

hasan42 23-06-2006 23:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kemal Cengiz
ama muhakkak içine bir miktar gübre karıştır.eğer gübre koymazsan yab.otlar stomalarını kapayarak ilaca karşı savunmaya giriyor we ilaç etkili olmuyor.gübreli karışımda ise bitki gübreyi almak isterken aldanıyor we ilacıda beraberinde bolca alıyor bu da ek bilgi olsun.

Bu yöntem çok akıllıca. Acaba aynı yöntemi, yani ilaca gübre ekleme yöntemini buğday tarımı yapanlar buğday tarlalarındaki yabani otlar için de uygulayabilirler mi?

emirhanemir 08-12-2006 22:30

yabani otlar
 
selam arkadaşlar,ben gurubu uzun zamandır forumlardan takip ediyorum ancak bu gün üye olabildim,

konu yabani otlar olunca bir hayli ilgimi çekti bence yabani otların oluşması tamamıyla piyasada satılan özel karışım toprakların hazırlanışında hijyene ve dezenfekte edilmesi olayına yeterince önem verilmemesinden kaynaklanmakta.

bu güne kadar almış olduğum paketlenmiş toprakların yüzde sekseni doğada bulunduğu şekliyle paketlenmiş olup bunlarda bir çok yabancı madde ve tohum v.s ihtiva etmektedirler.

satıcılar salt çok para kazanma düşüncesiyle ucuz maliyetli ne olduğu belirsiz toprakların satışını karlı olduğu için tercih etmekte. eğer bitkilerimizin her zaman canlı ve sağlıklı olmasını istiyorsak önce normal topraktan vazgeçerek torf ve coco peat karışımı yetiştirme ortamlarını tercih etmemiz gerek.

şu an isimlerini hatırlayamadığım iki üç firmanın ürünleri standartlara uygun olup çok iyi neticeler elde edilmekte. bence kimyasala hiç girmeden istenen netice elde edilebilirb

arkadaşlarımın yukarda söylediği gibi yerli torf kullanmakta oldukça riskli bence hiç toprak karıştırmadan kullanma amacınıza uygun ithal torf karışımını tercih etmek daha risksiz ve akıllıca görünmekte

Todor 08-12-2006 22:46

Hoş geldiniz emirhanemir;
Yeni gelen arkadaşlar başlığında kendinizi bize tanıtır mısınız?
Üyeler için Kullanım Kılavuzu sayfasında ise forumu verimli kullanabilmeniz ve sorularınıza yanıt alabilmeniz için dikkat etmeniz gereken noktaları bulacaksınız.
Bilgi ve tecrübelerinizi paylaşmanız bizleri çok sevindirir. Tekrar hoşgeldiniz :)

uyumsan 10-12-2006 20:32

Yabancı Ot Mücadelesi // Ayrık Otu
 
Herkese iyi akşamlar,

Mine Hanım'a danıştım, benı buraya, Sayın Fmt79'a yönlendirdi ;) Faralya'da yaşıyorum. 7 dönüm arazimizde herşey son derece sağlıklı yetişiyor fakat son yıllarda ayrık otu başımıza fena halde dert oldu. O kadar ki babam artık çim ekmekten vazgeçip yazları ayrık otlarını biçerek çim görüntüsü elde ediyor :( Ayrık otuna kurban olan tek bölüm çimlerin olduğu bölüm değil, bütün her yeri sardılar ve toprağı havasız bırakarak bitkilere zarar veriyorlar, herhalde toprağın besinini de tükettiklerini tahmin ediyorum.
Araziyi sürüp ayrık otunu köklemek kesinlikle bir çözüm değil, eskisinden daha kuvvetli yeniden çıkıyorlar. İmdat!!!

Bu konuda ne yapabileceğimiz konusunda bir fikri olan varsa minnettar olurum. Herkese yemyeşil, tertemiz havalı günler dilerim.

Sevgiler,
UyumSan

fmt79 10-12-2006 22:51

Ayrık otu mücadelesi
 
Aslında ayrık otu (Agropyron repens) da çim bitkilerindendir. Bazı yerlerde özellikle çim amacıyla kullanılıyor. Ama istila ettiği yer tarım arazisi, **** ev bahçeleri gibi ayrık otunun istenmediği yerler olunca, o zaman da yabancı ot oluyorlar.

Bu yabancı ot ile mücadele, sizin de tecrübe ettiğiniz gibi, oldukça zordur ve sabır ister.

Sırf ayrık otundan kurtulmak için tarlayı sürmek, **** ayrıkları koparmak, bitkinin rizomlarını uyaracağı için önerilmez. Tarla sürme **** mekanik olarak koparma işini ancak yanısıra bir kimyasal mücadele uygulanıyor ise öneririz. Şimdi kısaca yapmanız gerekenler şunlar;

Öncelikle, yukarıda yazdığım gibi, kimyasal mücadele şart. Ama üzgünüm seçici herbisitlerle bu iş olmaz. Total herbisit kullanmanız gerekecek. Ve bu herbisit öyle birşey olacak ki, rizomlara kadar sistemik olarak ilerleyecek.

İlkbahar ve sonbaharda, ayrık otlarının aktif büyüme dönemlerinde mekanik olarak kopartıp üst kısımlarını atacaksınız. Bunun için biçme makinaları kullanacağınız gibi küçük alanlarda el ile de yapılabilir. Bunun amacı, bitkinin yeni tohumlar vermesini egellemektir. Çünkü ayrık otunun tohumları 10 yıla kadar canlı kalabilir. Ve bütün yabancı otların tohumları, kendilerini korumaya alırlar, yani hepsi çimlenmez, çimlenme yüzdesi düşüktür, ve yıllarca toprakta canlı kalırlar, yıllar sonra çimlenebilirler.

Bitkinin rizomları aktif hale gelmesin diye sık sürüm yapmamanız gerekiyor. Ayrık otunun üst kısmı biçildikten sonra Total Herbisit ile ilaçlamanız gerek.
Total herbisit kullanacağınıza göre, alanı tamamen boşaltacaksınız, yani ilaçlayacağınız bahçe/tarla boş olmalı, **** orada olan bitkileri gözden çıkarmalısınız. Ağaç gibi çok yıllıklar varsa, ilaçlama esnasında üzerlerine gelmesin yeter. Çünkü adından da anlaşılacağı gibi, bitki seçmeden hepsini öldürecektir.

Bunun için Syngenta firmasının TOUCHDOWN (Litrede 480 gram Glyphosate-Trimesium) adlı herbisitini öneririm. Bu herbisit sistemiktir, uygulamadan 3 saat sonra yağmur yağsa bile etkilenmez.

UYARI: Unutmayın, total herbisitler uygulandıkları tüm bitkileri öldürürler, önlem almadan uygulamayın...

Sebahattin 11-12-2006 20:49

Teşekkür
 
Açıklamalarınız çok güzel Fmt79,
Diğer mesajlarınız için de teşekkürler

Todor 09-01-2007 07:15

Yabani otla mücadelede kaz kullanımı
 
Kazlar bazı yetişen filizlere zararlı olmaksızın yabani zararlı otların kontrolünde herhangi bir yaşta kullanılabilirler. Yabani otların temizlenmesi bakımından en iyi performansı 6 haftalık genç kazlar gösterirler. Kazlar; mısır, pamuk, şeker kamışı ve çilek tarlaları ile fidanlık, meyve bahçeleri ve üzüm bağlarının yabani otlarını çok iyi temizlerler. Bununla birlikte kazların niçin bazı filizleri yemedikleri bilinmemektedir. Meyveler olgunlaşmaya başladıklarında kazlar çilek bahçelerinden uzaklaştırılmalıdırlar. Altı veya 8 kaz 1 dönümlük çilek bahçesindeki yabani ot temizleme işini rahatlıkla yerine getirebilirler.

Yabani ot temizliğinde kullanılan kazlara bol su verilmeli ve gölgelik sağlanmalıdır. Sık yapraklı ağaçlar, A tipi iskeletler veya küçük barınaklar gölgelik olarak kullanılabilir. Ayrıca akşamları kazlara çok az yiyecek verilmelidir. Yabani ot temizliğindeki temel nokta kazların aç tutulmasıdır.

Yabani ot sezonunun sonunda kazlar genellikle tarladan alınırlar ve 3 ila 4 hafta ağırlıkları 4.5-5.5 kg **** daha fazla oluncaya kadar yağlanması için barınaklara yerleştirirler.

Kazlar dar bir alanda yetiştirilirlerse, kısa bir süre içerisinde bulundukları alanda bitkilerin yok olmasına ve taşların ortaya çıkmasına neden olabilirler.

Kaynak:
Muammer TİLKİ
(Doktora Semineri) KONYA 1999

http://www.albc-usa.org/images/water...ouse_goose.JPG
http://www.saltgrassflats.com/images...nto_110101.jpg

muratdnr 23-02-2007 23:55

fıstık çamı,yabancı ot
 
Fıstık çamı ekim öncesi ve çıkış sonrası yabancı ot mücadelesi için ilaç ve başka yöntemleri paylaşırmısnız.Topraktaki yabancı tohumlar nasıl giderilebilinir?Teşekkürler,iyi çalışmalar.

cimen59 24-02-2007 10:24

raundop kullanırsan sorunu cözersin. Ama dikkat etmelisin ağaç ve ağaççıklara, çime yanı yeşil olan hiçbir ağaça, öldürmek istemediğin yeşiller hariç herşey de kullanabilirsin.

muratdnr 24-02-2007 20:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cimen59 (Mesaj 78223)
raundop kullanırsan sorunu cözersin. Ama dikkat etmelisin ağaç ve ağaççıklara, çime yanı yeşil olan hiçbir ağaça, öldürmek istemediğin yeşiller hariç herşey de kullanabilirsin.

Cevap için teşekkür ederim,yalnız pek anlayamadım.Önerdiğiniz ilaç fıstık çamını seçicimidir.

Selahattin Yılmaz 24-02-2007 22:04

Harika fikilerin belirtildiği ama edebi yönü berbat olduğu için katledilmiş bir türkçeyle sunulan yöntemler beni çok şaşırttı. Yöntemler, espriler süper ama o katil halleriyle yakışmıyor ya. Arkadaşlar sizleri Türkçeyi doğru kullanmaya çağırıyorum. Paragraf yapıp cümlelerin sonuna nokta koyup büyük harfle başlama gibi bir adet edinin. Yani hiç değilse sonradan da olsa cümleleinizdeki imla ve kelime hataları düzeltin. Türkçe'nin doğru kullanımını bu başlıktan lütfen öğrenin. Bundan önce hassasiyetinden dolayı sevgili malinaya birazcık kızsam da şimdi Türkçe'nin kullanımıyla ilgili ciddiyetini ve hasiyetini bu başlıkla daha iyi anladım.

Bunun dışında sonraki mesajımda başlıkla ilgili bir şeyler de ben yazacağım.

Selahattin Yılmaz 24-02-2007 22:42

Öncelikle toprak denildiğinde onu tanımak gerektiğini söylemeliym. Milletçe sorunumuz bu "Toprağı Tanımıyoruz". Unuttuk, öğrenmekte istemiyoruz.

Toprak iki kısımdan oluşur:

*Organik
*İnorganik kısım.

Organik kısım toprağın içerisindeki canlı veya cansız çürüyebilen veya çürüyebilecek olan kısmı ifade eder ve yabancı ot tohumları bu kısmın içerisindedir. İnorganik kısım ise toprağın elementer yapısını oluşturur.

Şimdi sorunumuz yabancı otlar olduğuna göre birazda ondan bahsedelim. Yabancı ot toprağın öz evladıdır hatta bununla ilgili "Toprağın öz evladını öldür ki üvey evladına muhabbet beslesin." diye bir atasözümüz bile var. Rüzgar, bitkinin tohumlarını saçması, hayvanların yemek suretiyle dışkılarıyla, kuşların taşımasıyla ve benzeri yöntemlerle tohumlar bir yerden bir yere taşınır. İşte tohumların düştüğü yer yeryüzünün 3/1 ini kaplayan topraktır, zaten topraktan başka yerde de tohum zor çimlenir.

Yukarıda arkadaşlar güzel yöntemler saymışlar. Gerçektende haklı payı olmakla birlikte çoğu da bir iki saksılık ortam için belki toprak ve saksı maliyetinden daha pahalı yöntemler. Oysa basit yöntemlerle bu öz evlatlardan kurtulmak ve üvey evlada sahip çıkmak mümkün. Sayalım:

1. Dikeceğimiz bitki toprağının (torf ve çam ibresi gibi özel işlem görmüş bitki yetiştirme ortamları hariç ) tamamı olabildiğince organik yapıdan uzak olmalı. Mümkün olduğunca derinden alındığı belli olan toprak tercih edilmeli, mümkünse mil yapıda olmalı ki alüvyon ihtiva ettiğinden hem otsuz hemde besin maddelerince zengindir. Üstelik bu toprağı biz kendimiz organik torfla karıştırıp bulaşıksız bahçe **** bitki toprağı yapabiliriz. Çiçekler için ise mutlaka torf tercih etmeliyiz ve hazır bitki besinleri ile gübrelemeliyiz.

2. Eğer bulaşıklı bir toprak almış çok miktarda değilse toprağı bir leğen veya bidon içerisinde iyice ıslatıp çamur halde karıştırırsanız karıştırmayı durdurduğunuzda yabancı ot tohumlarının organik parçacıklarla birlikte üst kısımda biriken suyun üzerinde yüzdüğünü göreceksiniz, bu kitleyi uzaklaştırdığınızda yabancı otların çoğundan kurtulursunuz. Çamurlu bu karışımı daha sonradan organik torfla mutlaka harmanlayın.

3. Toprağı kullanmadan önce bir kenarda 3-5 cm kalınlığında serip ıslatıp üzerini sera etskisi yapacak şekilde naylonla kapatırsanız yabancı ot tohumları 3-5 gün içerisinde çimlenecektir. Henüz çimlenen otları karıştırırsanız toprağa gübre de vermiş olursunuz bu şekilde alt üst yapın 15-20 günde, bir iki defa sulayıp karıştırmakla yaancı ot tohumlarının çoğundan kurtulursunuz.

4. Her tohumun bir çimlenme ısısı olduğu gibi belirli bir sıcaklıkta çimlenmelerini kaybettiği bir sıcaklık değeri vardır. Kısaca toprağınızı yüksek ısıya maruz bırakırsanız (70-80 ºC üzerinde en az 15-30 dakika) içerisindeki yabancı ot tohumları çimlenme kabiliyetlerini kaybedecek ve toprağa gübre olacaklardır.

5. Yakın çevresinde tavuk olanlar için bu toprağı bir leğene koyup tavukları buraya doğru salarlarsa bu tavuklar doğal ayıklama yaparlar.

6. Yabancı ot ilaçları pahalı olmakla birlikte çıkış öncesi seçici olanlarla toprak ilaçlanabilir. Seçici ot ilaçları dar yapraklı yabancı otlar veya geniş yapraklı yabancı otlar içindir. Bu ilaçlardan sizin için olanı hangisiyse bayiden isteyiniz. Ayrıca hiç ot istemeyenler çıkış öncesi herbisitlerde kullanalabilir, bu tür ot ilaçları da yabancı otlar çıkmadan önce toprağa üzerinde yazan dozlara göre verilir ve bu şekilde çimlenen ot ilacı ölür ancak dikkat edin aşırı dozlarda kullanım esas bitkinizi öldürür. Yine de dozunda ilaç sizin yararınızadır.

7. Saksıya bitkinizi dikip yetiştirmeye başladıysanız sık sık saksınızın üst kısmındaki toprağı 2-3 cm derinlikte karıştırın. Bu hem bitkinizin toprağını havalandıracak, köklere faydalı olacak hem de çimlenen yabancı otları kökünden oynattığı için toprağınızın üst kısmı temiz kalacaktır.

Selahattin Yılmaz 24-02-2007 22:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratdnr (Mesaj 78171)
Fıstık çamı ekim öncesi ve çıkış sonrası yabancı ot mücadelesi için ilaç ve başka yöntemleri paylaşırmısnız.Topraktaki yabancı tohumlar nasıl giderilebilinir?Teşekkürler,iyi çalışmalar.

Sevgili muratdnr, yabancı ot ilaçlarının etkisi topraktan genelde 15 gün ile 3 ay gibi bir sürede gider. Ekimden önce çıkış öncesi herbisit kullanırsan senin daha yararına. Çünki fıstık çamının kalın kabuğu hem geç çimlenmeye hem de güçlü yapısı ile toprakta etkisi iyice azalmış olan yabancı ota karşı dayancaktır.

Yabancı otlar fıstık çamlarından çok önce çimleneceklerinden yabancı otla karşılaşacak ve öleceklerdir. Ayrıca ekim ortamını sürekli sulayacağını düşünürsek yabancı ot ilaçlarının etkisi mümkün olduğunca uzun olanlardan seçmelisin. Ancak yine de yabancı ot ilaçlarına dayanıklı otlar yinde de olacaktır, bu toprağının hangi tür yabancı otlarla bulaşık olduğunu bağlıdır. Bunun içinde seçcici ot ilaçlarından fıstık çamına zararı olmayanlardan kulanmalısın.

Bu ilaçları fıstık çamının çok yetiştirildiği yörelerde (Bergama gibi) bulabilirsin, oralarda ilaç tecrübeleri daha fazladır. Ancak ben sana ekim öncesi total herbisit beya çıkış öncesi total herbisit öneririm. İsmi farketmez fakat etkisi 1 ay da kaybolanlardan olursa daha iyi diye düşünüyorum. Ekimde Yastıkta ibreli ve yapraklı fidan üretim teknikleri başlığında anlatıldığı üzere yastıkta çiziye sıra arası ve sıra üzeri ekim tekniğini uygularsan sıra aralarında ve sıra üzerlerinde çimlenen yabancı otları temizlemek çok kolay olacaktır.

Bir yöntemde bensen sana olsun, eğer ekimini uygun şartlarda mibzerle yaparsan traktöre bağlanabilen çapa makineleri ile sıra alaralrındaki yabancı otlarla mücadele edebilirsin. :rolleyes:

muratdnr 24-02-2007 23:18

Teşekkür ederim Selehattin Bey, verdiğiniz bilgiler çok yardımcı oldu. İyi çalışmalar.

habibe 26-02-2007 15:00

İnatçı haylaz otlar .. :)
 
Sevgili Klimanjaro arkadaşımız,
" Yabancı ot ilaçlarının etkisi topraktan genelde 15 gün ile 3 ay gibi bir sürede gider". demiş. Merak ettiğim konulardan biri de bu idi.

Bahçemdeki yabancı otları temizlemeyi düşünüyorum. Forumdan anladığım kadarı ile "raundop" adlı ilaç ile bu mümkün görünüyor.. Benim aklıma takılan konu şuydu ; ilaçların toprakta kalması 15 gün ile 3 ay arası değişiyor ise ben bu yıl bahçeme hiç bir sebze veya çiçek ekemeyecekmiyim ?:(
Ve bu ilaç yabancı otları yok etmekte , yüzde yüz başarılı mı ? Seneye bir daha " cee " demezler mi bana ? Teşekkürler..

Selahattin Yılmaz 26-02-2007 23:55

Sevgili habibe,

Bahçenizdeki yabancı otlar raundup ile yok olacak diye bir kaide yok. Raundup sistemik etkili bir yabancı ot ilacıdır. Dozunda attığınızda istisnasız yaprağına veya gövdesine denk gelen bütün bitkileri öldürür. Burada yabancı otlara göre hareket etmek en iyisi.

Eğer şu anda bahçeniz ot ile kaplı durumda ise raundup kullanırsanız sadece şu anda yeşil olan otları öldürmüş olursunuz daha sonra çıkacak otlar için ise tekrar kullanmanız gerekebilir bu da bahçenizdeki yeşil aksamlı bitkilerin etkilenmesine neden olabilir.

Genelde roundup yaz aylarında veya sonbaharda ortamdaki yabancı otlar bahçeyi kapladığında ve yabancı otların bitkisel gelişimlerini tamamladıkları dönemde kullanılır.

Oysa baharın yaklaşıyor olmasına binaen varsa otları güzelce yolmanız ve bayiden alacağınız uygun bir çıkış öncesi veya çıkış sonrası yabancı ot ilacını belleme öncesi toprağa püskürterek kullanmanız daha iyi bir seçenek gibi görünüyor.

İlacı kullanırken bahçenizde hakim yabancı otların isimlerini tespit ettirebilirseniz tercih edeceğiniz ilacı kullanmanızda size kolaylık olacaktır. Üstelik bu şekilde yapacağınız bir çiçek ekimini veya sebze ekimini yapabilirsiniz bitkileriniz etkilenmez.

habibe 27-02-2007 09:15

Duyarlılığınıza teşekkür ederim Klimanjaro. Ellerinize sağlık. Çıkış sonrası yabancı ot ilacı alacağım. Sonra da bellerim. Belim müsaade ederse tabi :))

DİDEMNAZ 05-03-2007 11:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cihangir (Mesaj 15544)
En etkili yöntemdir...

Malzemeler...
Keskin bir bıçak veya bir adet falçata..

Bir küçük tahta parçası..

Bir kutu kibrit..

Bir tüp japon yapıştırıcı..

15 - 20 cm'lik bir ip..

-----------------------

Tahtanızı alıp, kibrit kutusu büyüklüğünde, kare şeklinde, yaklaşık 1 - 2 mm. kalınlığında bir parça hazırlayın.. Bunun 1/4'ü kadar 3 parça daha hazırlayın..
Sonra, bu küçük parçalardan birisinin iki ucuna 10 - 15 cm'lik iki ip bağlayın..
Diğer parçalara, kibritlerden ayak yapıp, japon yapıştırıcı ile yapıştırın..
Elde ettiğiniz masa ve sandalyeleri çiçeğin altına yerleştirip, salıncağı da çiçeğe zarar vermeden bağlayın.. Otlara dokunmayın, ortama doğal bir hava vereceklerdir.. :p

Durumu kabullenmek gerektiğini düşünüyorum.. Tamam tamam, bir fikirdi sadece.. Gittim.. :o

Çok hoştu Arkadaşın dediği gibi onlardan kurtulmak kolay olmuyor.İlaç kullanmaya da çekiniyorum bitkiye zarar verir diye.Belli aralıklarla temizliyorum.Bu sayede bitkinin toprağıda havalanıyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024