agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Vegan ve Vejetanyen
(https)




Beğeni Düzeni241Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-06-2014, 14:34   #1
Ağaçsever
 
ertu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 69
Vegan ve vejetaryen yaşama kültürü

Arkadaşlar; bir süredir ilgimi çeken bir konu olan Vegan ve veya vejetaryen yaşam ile ilgili bilgisi olan veya benim gibi başlangıç yapmayı düşünen arkadaşlarla bu konu altında bilgilerimizi, deneyimlerimizi ve merak ettiklerimizi paylaşmak istiyorum.
Özellikle yeni başlamayı düşünen arkadaşlara, hayvansal ürünlerden en sağlıklı biçimde nasıl ve hangi aşamalarla uzaklaşabiliriz'i anlatabilecek bilgili arkadaşların bu konuda bilgilerini paylaşmasını bekliyorum.

Jezebel beğendi.

Düzenleyen ertu : 02-06-2014 saat 16:25 Neden: vejetaryen kelimesini yanlış yazmışım (vejeteryan) :)
ertu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2014, 16:23   #2
Ağaçsever
 
ertu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 69
Vejetaryen ve vegan hakkında bir alıntı.

Diren Vegan
5 Mart

Pek çok yerde vegan/vejetaryen, vegan ve vejetaryen, veggie, veg*n gibi tanımlamalara rastlıyoruz. Bu tanımlamalar, vejetaryenlik ve veganlığın her ikisinin de hayvan hakları açısından geçerli ve anlamlı etik konumlar oldukları yanılgısını yaratıyor. Oysa bu doğru değil. Vejetaryenlik, beslenme biçiminizden hayvansal eti çıkarmak anlamına gelir. Vejetaryen olduğunuzda ve vejetaryen kaldığınızda hayvanları mal ve kaynak olarak kullanmaya devam eder, hayvansal etin yerini diğer hayvansal ürünlerle doldurmuş olursunuz.

Vejetaryenlik düşüncesi, hayvansal etin tüketilmesi ile diğer hayvansal ürünlerin tüketilmesi arasında etik açıdan bir fark olduğu yanılgısına dayanır. Bu yanılgı, hayvan refahı düşüncesinin savunucuları tarafından tekrar tekrar üretilir ve bizlere hayvanları sömürmenin daha 'insancıl', 'daha merhametli' yolları olduğu anlatılır.

Oysa hayvansal ürünler olarak adlandırdığımız hayvansal süt, yumurta ve balın insanlar tarafından tüketilmesi hayvanların birer mülk statüsünde görülmesi anlamına gelir. Bu ürünlerin insanların tüketimine sunulması, çok sayıda hissedebilir canlının köleleştirilmesi, sömürülmesi ve öldürülmesi anlamına gelmekte.

Süt elde etmek için çiftlik endüstrisinde inekler sürekli hamile bırakılır. Bu fabrikalarda ineklerin hayatı, hamilelik ve sağılma şeklinde bir döngü içerisinde geçer. Bu esnada hareket etmeleri tamamen engellenmiştir. Yeni doğan yavrular hemen annelerinden ayrılır. Bu, hem anne inek hem de yavru için acı verici bir süreçtir. Dişi yavrular süt ineği olarak yetiştirilir. Erkek yavrular, et üretim tesislerine satılır ya da “yumuşak ve kaliteli deri” elde etmek için hemen öldürülür. Normal şartlarda 12-20 senelik ömrü olan inekler, bu şartlarda en fazla 3 yıl yaşar ve “verimsizleşince” mezbahaya gönderilir. Organik çiftliklerde durum oldukça benzerdir; inekler genelde reklamı yapıldığı üzere serbest gezmemekle birlikte hiçbir durumda tecavüz ve kesimden kurtulamazlar.

Yumurta üretmek için tavuklar normal yumurtlama döngülerinin dışında sürekli yumurta vermeye zorlanır. Dar kafeslerde yaşarlar ve bu dar kafeslerde birbirlerine zarar vermemeleri için gagaları kesilir. Erkek civcivler verimsiz oldukları için doğar doğmaz öldürülür veya boyanarak pazarlarda satılmaya gönderilir. Organik çiftliklerdeki sözde serbest gezen tavuklar da sürekli yumurta üretmek için vücutlarındaki tüm kalsiyumu kullanmaktan kurtulamazlar.

Bal üretmek için, arının kışın besleneceği bala el konulur ve yerine glukoz şurubu doldurulur. Bu pek çok arının besin yetersizliği çekmesine yol açar. Yaşamları büyük oranda kısalır. Arılar kovandan ayrılmasın diye kraliçe arının kanatları koparılır.

Eğer hissedebilir canlılara karşı etik bir sorumluluğumuz varsa bu sorumluluk vegan olmayı gerektirir. Veganlık türcü uygulama ve fikirlerin toptan reddi anlamına gelir.

Hayvan hakları için gerçekleştirdiğimiz etkinliklerde, kurduğumuz kulüplerde, açtığımız sayfalarda, yazdığımız yazılarda vegan/vejetaryen ifadesini ya da veggie, veg*n gibi tanımlamaları kullanmak, hayvan kullanımının bir biçiminin diğerlerinden daha kötü olduğu, dolayısıyla diğer biçimlerinin daha kabul edilebilir oldukları düşüncesini yeniden yaratmaya sebep olur. Dahası hayvan hareketinde yer alan insanların bile vegan değil vegan veya vejetaryen oldukları gibi bir görüntü vegan olmanın çok zor olduğu ya da veganlığın uzun bir sürecin sonunda adım adım adım ulaşılabilecek bir mertebe olduğu imajını yaratır.

Hayvan haklarından bahsettiğimizde geçerli olan tek etik konum veganlıktır. Hayvanlar için adaleti daha az tüketerek, şu ya da bu ürünleri tüketmeyerek değil, hayvanların mal ve kaynak olarak görülme statüsünü yaşam biçimimizle reddetmek suretiyle ortadan kaldırarak sağlayabiliriz. Veganlık, kendisine hayvan hareketi diyen her hareket ve oluşum için vazgeçilemez bir temel olmalıdır.

Jezebel beğendi.
ertu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2014, 16:38   #3
Ağaçsever
 
ertu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 69
Vegan Eylem Günü | Abolisyonist VeganVegan Eylem Günü | Abolisyonist Vegan Bize yardımcı olacak önemli bir site...

Jezebel beğendi.
ertu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2014, 17:53   #4
Ağaçsever
 
ertu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 69
vegan ile ilgili tablo

alıntı...

Eklenen Resimler
  
Jezebel beğendi.
ertu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2014, 15:33   #5
Ağaçsever
 
ertu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 69
Vegan yaşamı düşünenler için yaralı bir kaynak

Veganlık - Nedir
Hayvansal kaynaklardan elde edilen yiyecekleri yemeyen ve üretiminde hayvanların acı çektiği ürünleri kullanmayan vejetaryenlerdir.

Veganlık
Veganlık (veganizm) bir yandan hem insanların hem de hayvanların acı çekmesine karşı olan diğer yandan sağlık ve barışı teşvik etmeye çalışan bir diyet ve yaşam tarzı uygulaması sistemdir. Veganlar hayvansal kaynaklardan (örneğin, yumurta, süt ürünleri, et) elde edilen hiçbir yiyeceği yemeyen vejetaryenlerdir. Veganların çoğu ayrıca deri, kürk, yün içeren giysiler ve battaniyeler ve üretimleri için hayvanların ölmesini ya da acı çekmesini gerektiren bazı kozmetikler gibi ürünleri de kullanmaz. Veganlık, veganlığın ortaya çıkmasına yol açan etik, ekolojik ve sağlık nedenleri dikkate alındığında daha iyi anlaşılabilir.
Etik Unsurlar
Vegan bir yaşam tarzı farkındalık, merhamet ve barışı teşvik etmeyi amaçlar. Veganlık bir diyet olmasının yanı sıra etik bir sistemdir. Etik, insanların başkalarıyla veya dünya ile etkileşimde olduğu ahlaki yolları veya davranış kurallarını ifade eder. İngiltere'de bir anket veganların % 83'ünün seçimlerinin ardındaki ana düşünce olarak etik nedenleri listelemiş olduğunu göstermiştir.

Veganlar sağlığın sadece bireylerin organlarını kapsamadığına, aynı zamanda insanlar ile onların diğer canlılara, dünyaya ve çevreye yönelik eylemleri arasındaki sağlıklı ilişkileri içerdiğine inanır. Veganlar hayvanlara kötü muamele edildikçe ve etleri için öldürüldükçe dünyanın ahlaki ve manevi sağlığının zarar göreceğine inanır. Veganlar insanların gıda seçimlerinin dünyanın sağlığını bir bütün olarak nasıl etkilediğinin ve ona nasıl zarar verdiğinin farkında olması gerektiğine inanır. Örneğin, ABD'de besi hayvanlarını beslemek için kullanılan tahılın, 1. 3 milyar insanı besleyebileceği ve bunun dünyadaki acıları büyük oranda dindireceği tahmin edilmektedir.

Veganlar, modern fabrika çiftçiliğinde hayvanlara canlılar gibi değil de duygusuz makineler gibi davranıldığı için, yumurta ve süt üretiminin de hayvanlara onları öldürmek kadar ıstırap verebileceğini iddia eder. Yumurta, tavuklar küçük kafeslerde, sağlıksız koşullarda tutularak üretilmektedir. Veganlar süt sığırlarının da suni yemlerle beslenerek ve hayatlarının büyük kısmını kafeslerde geçirerek zulme maruz kaldığına işaret etmektedir. Birçok süt sığırına süt üretimi için doğal olmayan yüksek miktarlarda hormon enjekte edilir bu da bağışıklık sistemlerini zayıflatarak onları hasta ve sağlıksız hale getirir. Güçsüzleşen sığırlarda ayrıca yüksek miktarlarda antibiyotik kullanılması gerekir, bu da insanların sağlığını etkiler ve ilaç dirençli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. İstenmeyen veya yaşlanan inekler eti için kesildiğinden süt hayvancılığı da sığırların ölümüne neden olur.

Veganlar diğer hayvansal ürünlerden de kaçınır. Deri, yün ve kürk kullanmazlar çünkü bunların üretimi hayvanların acı çekmesine neden olur. Bazı veganlar bal da kullanmaz çünkü bal toplamanın arılar için zararlı olduğuna inanır. Bazı veganlar şekerden de uzak durur çünkü üretiminde ölü sığır kemiklerinden yapılmış kömür kullanılır. Veganlar ayrıca hayvanlar üzerinde test edilmiş ürünleri de kullanmaz ve birçok vegan, hayvanların diseksiyonda ve tıbbi deneylerde kullanımına aktif olarak karşı çıkar. Veganlar genellikle avcılığa, hayvanat bahçelerinde ya da eğlence amaçlı hayvanlara kötü muamele edilmesine (örneğin, horoz dövüşü, boğa güreşi ve rodeo) de karşı olduklarını dile getirir.

Çevresel Unsurlar
Veganlar diyet ve yaşam tarzı uygulamalarının daha sağlıklı bir dünya ekolojisine ulaşılmasına katkı sağladığına inanır. Veganlar et-temelli Amerikan diyetinin çevre sorunlarına katkıda bulunduğunu gösteren birçok istatistik sunar. Veganların ekolojik duruma başlıca tepkisi, tahıl temelli bir diyet için, etin üretilmesi için gerekenden çok daha az kaynak gerektiği ve insanların tahıl ile daha iyi beslenebilecek olmasıdır. Örneğin, yarım kilogram et üretimi için 4,5 kilogram tahıl gerekir. 4 dönüm arazide 9,000 kg patates yetiştirilebilirken bu toprakta ancak 57 kg sığır eti üretilebilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde tüm nüfusun tükettiği tahılın 6 ila 7 katı hayvancılık için tüketilir.

Veganlar, sadece ABD'de farklı diyet alışkanlıklarının uygulanmasının bile tüm dünyayı iyileştirebileceğini savunur. Verimsiz besi hayvanı üretiminden kaynaklanan çevre sorunları arasında üst toprağın kaybı, su kıtlığı ve kirliliği, ormanların yok edilmesi, zehirli atıklar ve hava kirliliği sayılabilir.

Sağlık Unsurları
Vejetaryen diyetlerle beslenenler kalp hastalığı, bazı kanserler, diyabet, obezite, yüksek kan basıncı, safra taşı ve böbrek taşları gibi birçok hastalık konusunda daha düşük risk altındadır. Kolesterol sadece hayvansal ürünlerde bulunduğundan vegan diyet kolesterol içermez. Kolesterol ve doymuş yağ oranı yüksek diyetler kalp hastalığına neden olur. Amerikalı erkeklerin %50'si kalp krizi geçirme riski altında olsa da, veganlarda bu risk sadece % 4'tür. Veganlar ortalama bir insandan dört kat daha fazla lif tüketir, yüksek lif alımının da kalp hastalığı, diyabet, kanser ve sindirim sistemi sorunları riskini azalttığına inanılır. Vegan diyetler aynı zamanda antioksidanlar gibi meyve ve sebzelerde bulunan koruyucu besinler bakımından zengindir.

Bir vegan diyeti kişinin, et ve süt ürünlerinde bulunan zirai ilaçlar ve hormonlar gibi kimyasallara maruz kalmasını azaltabilir. Kimyasal maddeler gıda zincirinde yukarıda olan hayvanların dokularında birikme eğilimindedir, bu sürece biyolojik birikim denir. Veganlar, hayvansal ürünler yemeyerek, çoğu kanserin gelişiminde etkili olduğuna inanılan bu toksinlerin birikmesine maruz kalmayı önleyebilirler. Ancak veganların organik olarak üretilen sebze ve tahılları yemeleri de önemlidir çünkü organik olmayan gıdalar tüketen veganlar yüksek miktarlarda zirai ilaca maruz kalabilirler.

Bir çalışmada kansere neden olan bir kimyasal olan DDT'nin, Amerikalı kadınların % 99'unun anne sütünde önemli miktarlarda mevcut olduğunu göstermiştir ancak vejetaryen kadınların ancak %8'inde önemli miktarlarda zirai ilaç saptanmıştır. Meme kanseri ve erkeklerde prostat kanserine yakalanma riski az miktarda et yiyenler ya da hiç et tüketmeyenlere göre, sık sık et yiyenlerde yaklaşık dört kat fazladır. Süt ürünlerinin fazla tüketilmesi diyabet, anemi, katarakt ve diğer hastalıklarla ilişkilendirilmiştir. Vegan beslenme aynı zamanda astım, alerji ve romatoid artrit gibi alerjik veya otoimmün hastalıkları olanlar için faydalı olabilir. Hayvansal ürünler birçok kişide alerjik reaksiyonlara neden olur ve çalışmalar alerjik reaksiyonlar ve iltihaplanmanın diyetten hayvansal ürünlerin çıkarılmasıyla minimize edilebileceğini göstermiştir. Bunun yanı sıra vegan diyetlerin yüksek seviyelerde lif ve düşük seviyelerde yağ içeriği kişilerin doyana kadar yemelerini ancak yine de diğer diyetlerden daha az kalori almalarını mümkün kılacağından kilo vermede etkili olacaktır.

Faydaları
Vegan diyetinin yararları, daha az katı olan vejetaryen diyetlerin sağlık yararlarına benzer. arasında düşük kan basıncı, daha düşük kalp-damar hastalığı ve inme oranları, daha düşük kan kolesterol düzeyleri, kolon ve prostat kanseri risklerinde azalma yer alır. Vegan diyetler genellikle kalp hastalığı, yüksek kolesterol, diyabet, inme, kanser, obezite, artrit, alerji, astım, çevresel hastalık, hipertansiyon, gut, safra taşı, böbrek taşları, ülser, kolit, sindirim bozuklukları, premenstrüel sendrom, anksiyete ve depresyon için diyet tedavisi olarak önerilir.

Bir vegan diyete başlayan çoğu insan, özellikle ilk birkaç ay içinde kilo verir; dahası genellikle vegan diyetteki kilo kaybı, süt ürünleri tüketimine izin veren bir vejetaryen diyetteki kilo kaybından daha fazladır. Ayrıca, çoğu veganın vücut kitle indeksi (obezitede önemli bir tanı kriteri) vejetaryenlerden daha düşüktür. Vegan diyetler aynı zamanda tip 2 (erişkin başlangıçlı) diyabetin gelişme riskini azaltıyor görünür.

Hazırlık
Herhangi bir vejetaryen diyette olduğu gibi vegan bir diyete uymayı düşünen kişiler, yeni bir yaşam tarzını benimsemeden önce lisanslı bir diyetisyene ya da hekime danışmalıdır. Bu önlemin nedeni vegan rejimlerin katılığının kişinin ağırlığı, yaşı, genetik mirası, gıda tercihleri, etkinlik düzeyi, coğrafi konumu ve önceden var olan sağlık sorunlarına göre değişiklik göstermesidir. Bir beslenme uzmanı, veganın yemekten hoşnut olacağı, besin değeri yüksek olan ve çeşitli sağlık faydaları sunabilecek bir diyet tasarlamaya yardımcı olabilir.

Özellikle hamile ve emziren kadınların ve çocuklarını vegan olarak yetiştirmek isteyen ailelerin mutlaka bir diyetisyene ya da pediatri uzmanına danışması çok önemlidir. Gebelik sırasında protein gereksinimlerinin karşılanması, bebeklerin protein ihtiyacı ve vegan çocuğun beslenmesi konusunda Vegetarian Resource Group web sitesinde de besin değeri bakımından güvenilir olan yararlı bilgiler bulunabilir.

Vegan bir diyeti benimsemeyi düşünen kişiler, farklı yeme alışkanlıklarına uyum sağlamak için bedenlerine ve yaşam tarzlarına süre tanımak adına diyeti kademeli olarak uygulamayı isteyebilirler. Bazı beslenme uzmanları et-temelli bir diyeti yavaş yavaş değiştirmeleri için insanlara yardımcı olacak geçiş diyetleri tavsiye eder. Neredeyse her öğünde et ürünleri tüketen kişilerde, geçiş diyetinin ilk aşamasında, birkaç hafta süreyle sadece birkaç öğün vejetaryen gıdalarla değiştirilir. Daha sonra, belirli et ürünleri yavaş yavaş azaltılarak diyetten çıkarılır ve yerini vejetaryen gıdalar alır. Kırmızı et azaltılarak tamamen diyetten çıkarılır, bunu daha sonra kümes hayvanları ve balık takip eder. Veganlar için son adım, diğer besin maddeleri bakımından zengin gıdaların yumurta ve süt ürünlerinin yerini alması olacaktır. Bireyler geçiş diyetlerini denemeye istekli ve veganlık ile dışarıda yemek gibi sosyal faaliyetleri birleştirmeyi öğrenirken sabırlı olmalıdır.

Veganlar sağlıklı diyet ve beslenme uygulamaları hakkında da bilgilenmelidir. Sağlıklı beslenme yönergeleri diyette yağ alımını azaltırken, lifi, taze meyveleri, sebzeleri, baklagilleri ve tam tahılları artırmayı ve işlenmiş gıdalardan ve şekerden kaçınmayı içerir. Veganlar et yerine protein ve esansiyel besin içeriği yüksek olan gıdaları deneyebilir. Tofu ve tempe protein, kalsiyum ve diğer besinler bakımından zengin olan soya ürünleridir. Hamburger gibi pişirilebilen veganburgerler ve hindi ve sosis yerine tüketilebilecek şaşırtıcı derecede gerçekçi dokuya ve tada sahip vegan yiyecekler mevcuttur.

Ayrıca bazı kişiler, et ve süt ürünleri olmadan yemek pişirmekte zorlanabileceğinden, birçok vegan yemek kitabı vardır. Yaygın gıdalarda ve sabun gibi ev eşyalarında hayvansal kaynaklardan elde edilen pek çok katkı maddesi bulunabileceğinden, vejetaryenler gıda etiketlerine ve gıda katkı maddelerine dikkat etmelidir. Veganlar ayrıca yerel sağlık ve gıda mağazaları ile gıda kooperatiflerinden sosyal destek alabilir.

Dikkat edilmesi gerekenler
Her türlü vejetaryen diyetin hastalıkların önlenmesindeki rolü üzerine çalışmalar, ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) ve Ulusal Kanser Enstitüsü’nün (NCI) Yedinci Gün Adventist Kilisesi mensupları üzerine bir çalışma yaptığı 1960'lara kadar geriye uzanır. Vejetaryenliği ve genel sıhhati savunan Adventistler, yağ bakımından düşük ve protein bakımından zengin bir diyetle beslenir. NIH bulguları Adventist erkeklerin genel nüfustan yedi yıl, kadınların ise sekiz yıl daha uzun yaşadığına işaret eder.

Vejetaryenlerin bir alt grubu olarak veganlar üzerine yapılan çalışmaların sayısı ise daha az katı bir diyet olan vejetaryenlik üzerine yapılan çalışmalardan daha azdır. Ancak bu durum 2000'li yıllarda, bu diyetlere uyan kişilerde besin eksikliklerine ve bitki-temelli diyetlerin kronik hastalıkların önlenmesi ve tedavisindeki rolüne dair fikirler nedeniyle değişmeye başlamıştır. Bu bağlamda vegan beslenme ve yaşam tarzı yararlı görünmektedir. Menopoz sonrası dönemdeki 64 kilolu kadın üzerine 2005 yılında yapılan bir çalışmada, vegan diyetin porsiyon boyutu ve kalori alımında herhangi bir kısıtlama olmamasına rağmen önemli miktarlarda kilo kaybına neden olduğu ancak insülin hassasiyetini arttırdığı (kişide tip 2 diyabetin gelişme riskinin saptanmasında önemli bir faktördür) bulunmuştur.

2004'te yayınlanan iki çalışma ise, vegan diyetindeki kilolu yetişkinler ile ABD Ulusal Kolesterol Eğitim Programı İkinci Adım Diyetine uyan bir kontrol grubunu karşılaştırmış ve sonuçlar düşük yağlı vegan diyetinin İkinci Adım diyeti kadar kabul edilebilir olduğunu ve kilo kaybını teşvik etmede eşit derecede etkili olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte araştırmacılar bir vegan diyete uyanların normal öğünleri hazırlamada daha çok zorlandığını belirtmiştir. Genel kabul açısından, uyulmasının daha zor olması ve takipçileri ile vegan olmayan kişiler arasında daha fazla sosyal anlaşmazlığa neden olması bakımından vegan diyet daha az katı olan vejetaryen diyetlerden ayrılır.

Vegan olmayan bazı vejetaryenler hayvansal ürünler içermeyen gıdaları, giysileri, kozmetikleri ve diğer öğeleri tespit etmenin genellikle üretim yöntemleri ve bileşenlerin türetilmesi üzerine bilgili olmayı gerektirdiğini belirtir. Bunun yanı sıra vitamin, besin takviyeleri ve reçeteli ilaçlar gibi bazı ürünler de vegan olmayan bileşenler (kapsül için jelatin, bazı sıvı ilaçlarda bulunan gliserin gibi) kullanılarak işlenebilir ve bu bilgi her zaman ambalajın üzerinde yer almaz. Bazı tariflerde, hayvansal kaynaklı maddelerin yerine başka maddelerin kullanılmasının güçlüğü ve veganlara yönelik yemekler sunan restoranlar bulabilmenin zorluğu gibi unsurlar da veganlığın potansiyel olarak sorunlu bir yaşam biçimi olarak algılanmasına katkıda bulunur.

Kökeni
Vejetaryen sözcüğü İngiltere Vejetaryen Derneği kurucuları tarafından 1847 yılında İngiltere'de türetildi. Vejetaryen sözcüğü et yemeyen ancak hayvansal ürünleri tüketen insanları tanımlamak için kullanılır olmuştur. Vegan Derneği, Donald Watson ve vejetaryenlerin hiçbir hayvansal ürünü yemeden ya da kullanmadan var olmaya gayret etmeleri gerektiğine inananlar tarafından 1944 yılında İngiltere'de kurulmuştur.

Vegan kurucular daha iyi bir dünya yaratmak için ilk adımın, herhangi bir canlının ölümüne ya da acı çekmesine neden olmayacak bir diyet oluşturmak olduğuna inanıyordu. Vegan terimi, kurucuları kendi sistemlerinin de böyle olmasını umdukları için, Latince "yaşam dolu" anlamına gelen vegatus sözcüğünden türetilmiştir. Vegan Derneği veganlığı "yiyecek, giyecek, ya da başka herhangi bir amaç için hayvanları her türlü zulüm ve istismarın mümkün olduğunca dışında tutmaya çalışan bir yaşam tarzı ve felsefesi” olarak tanımlar. Vegan Derneği'nin kuruluş yıl dönümü olan 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kabul edilir.

Amerikan Vegan Derneği Jay Dinshah tarafından 1960 yılında kurulmuştur. Aynı yıl, Sanskritçe "zarar vermemek” ve "yaşama saygı” anlamına gelen "Ahimsa" isimli dergiyi yayınlamaya başlamıştır. 'Dinshah ve diğerleri veganlığı şiddetsizlik, barış, uyum ve dürüstlüğün hakim olduğu bir yaşam felsefesi olarak kabul eder ve hedefinin dünyaya hizmet etmek ve bilgi olduğunu düşünür. 1974 yılında, Kuzey Amerika'da vejetaryen grupları bir araya getirmek için kurulmuş olan Kuzey Amerika Vejetaryen Derneği'ne bağlanmıştır.

1970'lerden bu yana beslenme ve diyet ile ilgili büyük miktarlarda araştırma yapılmıştır. Tipik Amerikan beslenme tarzı gibi süt ürünleri ve et ağırlıklı diyetlerin yüksek oranda kolesterol ve doymuş yağ içerdiği, ancak düşük lifli olduğu tespit edilmiştir. Bu diyetler ABD'deki tüm ölümlerin % 68'inin nedeni olan kalp hastalığı, inme ve diyabet gibi pek çok sağlık sorunları ile bağlantılı bulunmuştur. Bu nedenle bu hastalıkların oluşumuna katkıda bulunan gıdaları ortadan kaldıran diyetler oldukça ilgi görmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'deki yetişkin veganların sayıları, belirli nüfus araştırmaları ve anketlere göre farklılık gösterir. Time dergisi ve CNN tarafından 2002'de yapılan bir ankete göre, Amerikalı yetişkinlerin yüzde 4’ü kendilerini vejetaryen olarak tanımlamakta ve bu vejetaryenlerin, yetişkin Amerikan nüfusunun yaklaşık yüzde 0. 2'sine karşılık gelen, yüzde 5'i de vegan olduğunu söylemektedir. Ancak Charles Stahler 2006 yılında Vejetaryen Dergisi'ndeki bir makalede, Harris Interactive tarafından yapılan bir ankete göre Amerika Birleşik Devletleri'nde, nüfusun yüzde 1. 3 kadarını oluşturan 2.4 milyon yetişkinin vegan olduğunu belirtmiştir. Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki vejetaryenlerin yarısının vegan olduğunu tahmin etmiştir. Bu oran 2002 yılında Time tarafından verilen oranın çok daha üstündedir. Amerikan Diyetetik Birliği (ADA) ve Kanada Diyetisyenleri (DC) Stahler'in tahminini kabul eder ve Kuzey Amerika'daki vejetaryenlerin % 40 ila %50'sinin vegan olduğunu varsayar. İngiltere Gıda Standartları Ajansı ise 2002 yılında İngiliz yetişkinlerin yaklaşık %0,25'inin vegan olduğunu belirtmiştir. Ancak The Times (Londra), 2005 yılında İngiltere'de yetişkin nüfusun en az yaklaşık yüzde 0,4'ünü temsil eden 250.000 vegan olduğunu bildirilmiştir.

Alıntı : Veganlık Nedir - Alternatif Terapi

Jezebel ve onorecolto beğendi.
ertu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2014, 15:38   #6
Ağaçsever
 
ertu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 69
KESİNLİKLE BAKMANIZ GEREKEN BİR SİTE
Vegan Kolektif
VEGAN KOLLEKTİF MANİFESTOSU
İstanbul, 2012

Beş milyar yaşında olduğu varsayılan Dünya gezegeninde yaşayan insan türü, gezegeni paylaştığı milyonlarca canlı türünden farklı olarak, türdeşlerini, diğer türleri ve gezegeni sömürmek suretiyle son otuz beş bin yılda insan merkezli dünya görüşüne sahip bir uygarlık kurmuştur.

Sanayileşme ile birlikte gezegene verilen zarar katlanarak artmış ve insanlar fabrika çiftlikleri, mezbahalar ve süpermarketler gibi arabirimler yüzünden bu zararı göremez hale gelmişlerdir. ‘Konfor/ihtiyaç’ olarak benimsetilen durum ve nesneler için hayatlarını tüketen, bu yaşama biçiminin kendilerine, türlerine, diğer türlere ve gezegene uyguladığı şiddet ve verdiği kalıcı hasarın üzeri çeşitli pazarlama stratejileriyle örtülen pasif makinelere dönüştürülmüşlerdir.

Vegan yaşam felsefesi, kendimize, türdeşlerimize, diğer türlere ve doğaya mümkün olduğunca az zarar verme ilkesine dayalıdır. Bu sebeple, insanı diğer tüm canlı türlerinden üstün gören ve bunun yanında diğer türler için de üstünlük/vasıf/görev sıralaması yapan ‘türcülük’ ideolojisi başta olmak üzere, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, dil, din/mezhep, fiziksel/zihinsel engel, etnisite, ırk ve sınıf ayrımcılığı gibi insanlar arası ayrımcılıklar da dahil tüm şiddet biçimlerine karşıdır.

Vegan yaşamı tercih eden birey, diğer canlı türlerini nefs, çıkar ve zevk için kullanmadan, sömürmeden ve öldürmeden de varolabileceğini bilir ve;

- bitkisel yiyecek ve içeceklerle beslenir; et, süt, yoğurt, peynir, yumurta, bal vs. ve bunları içeren yiyecekleri ve içecekleri tüketmez;

- hayvanın bir üretim ve tüketim aracı, hammaddesi, kaynağı olmadığı perspektifinden yola çıkarak, işlenmiş hayvansal maddeleri (deri, kürk, yün, ipek gibi) ve/ya hayvanlar üzerinde denenen hiçbir ürünü (kozmetik, temizlik, ilaç vs.) satın almaz;

- diğer hayvan türlerinin eğlence, spor, ulaşım, taşıma, ticaret ve bilimsel amaçlar uğruna kullanılmasına karşı durur;

- hayvan tür isimlerini günlük dilde hakaret ve aşağılama niyetli kullanmaz;

- yakın olduğu bir hayvanı malı, kendisini de onun sahibi/efendisi olarak görmez.

Vegan Kolektif’in amacı, vegan yaşam felsefesini anlamak, hayata geçirmek, tanıtmak, yaymak, vegan yaşamı desteklemek, hayvan özgürleşmesi için doğrudan eylemlerde bulunmaktır.

Vegan Kolektif

ertu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2014, 11:06   #7
Ağaçsever
 
ertu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 69
Hoş geldiniz sayın damechocolate; sizin deneyimleriniz ve kendi yaşamınızdan örneklerle vereceğiniz bilgiler, yukarıda yazılanlardan daha önemlidir, emin olun.
Ailenizde diyetisyen, çevrenizde de vegan bir yakınınız olması sizin vejetaryen olmanıza önemli ölçüde katkı sağlamış anladığım kadarı ile.
Sayın damechocolate, sizce vegan veya vejetaryen olmayı düşünen bir insanın çevresinde vegan, vejetaryen yoksa ve sosyal çevresi ve kendi sosyal yaşamı da buna pek uygun değilse, ilk adım olarak neyi önerirsiniz.
Aslında buradaki örnek kısmen benim
Eşim vejetaryen olmayı düşünmezken çalıştığım iş yerinin yemekhanesi etli yemek yapmadığı zaman dayak yeme ihtimali olan bir iş yeri ise
Ayrıca genellikle tükettiğiniz gıdalardan örnekler ve kolayca yapılan bir kaç yemek tarifi de verirseniz seviniriz.

ertu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2014, 20:25   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-05-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 1
Selam, umarim mesajim uygunsuz olmaz. Agaclar.neti simdiye kadar topraksiz tarim ve benzeri konular icin takip etmistim. Bu baslik sans eseri karsima cikinca, yaptigim isle ilgili oldugu icin yazmadan edemedim. Kusadasinda "tofu" imalati yapiyoruz. Musterilerimizin cogunlugu degisik illerden vejetaryenler. Ilgilenebileceginiz dusuncesiyle bildirmek istedim.

tofutempe | izmir'de tofu, ege'de tempe

aso965 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2014, 15:13   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-11-2009
Şehir: ist
Mesajlar: 4
arkadaşlar vegan diyetini vejeteryan diyet ile çok karıştırıyorlar. oysa vegan diyeti biraz daha farklı bir felsefeye sahip.

Vegan Diyeti Size Uygun Bir Diyet mi? - Yemek & Diyet

"Çoğunlukla sebzelerle bezeli bir diyet olsa da tam anlamıyla et yemez bir diyet sayılmaz. Vegan diyetinde Fasulye, Kuruyemiş, Tohumlar, Ispanak, Mercimek, Leblebi, Kinoa, Brokoli, Kuşkonmaz, Bambu, Brüksel lahanasıgibi gıdalar mevcuttur."

alexbell Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2014, 16:50   #10
Ağaç Dostu
 
naturefan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2011
Şehir: Tokat- Erbaa
Mesajlar: 260
Galeri: 12
Himalaya siyah soyası

Himalaya siyah soyası

Organik(GDO'suz) olma ihtimali piyasadaki soyalara göre oldukça fazla.

Name:  Image-0111.jpg
Views: 2905
Size:  648 Bayt


Soya fasulyesi tarımı

2 nolu mesaj.


Düzenleyen naturefan : 18-09-2014 saat 19:22
naturefan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2017, 23:15   #11
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Konu ıssızlaşmış.
Veganlar siteye uğramıyor mu?
Ben bir aydır vejetaryenlikten veganlığa yumuşak geçiş yapmaya çalışıyorum.
Konu beslenmeden daha kompleks bir şey, beslenme, giyim, yaşam tarzı...
Türkiye şartlarında hazır ürün bulmak zor ama yavaş yavaş olacak

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2017, 08:30   #12
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
"Sonsuza dek bıraktığımız izlerle tanınırız" kızılderili atasözü
Gıda tercihleri ve Çevre arasında ciddi bir bağlantı var.
BM'in Küresel Isınma raporunda görülüyor ki et üretimi sebebiyle sera gazı salınımı artıyor.
Tabağınıza gelen bir porsyon balık, köfte veya biftek küresel ısınma, su kıtlığı, türlerin azalması ve yok olması, amazon ormanlarının yok olması ve okyanustaki canlıların azalmasına neden oluyor.
Dünya açlığının nedeni olarak kabul etmek zor gelebilir.
Derine inersek bağlantı kurabiliriz.
Yedi milyar insanın yedikleri gezegeni nasıl kullandığımızı ortaya koyuyor.
Hayvanları yetiştirmek için daha fazla ve daha fazla besin üretmek ormanların yok olmasına neden oluyor.
Bunun sebebi de bizim gıda tercihlerimiz.
Amazondaki ormansızlaşmış alanların % 91 ini hayvancılık için kullanılıyor.
1978 yılından bu yana bu amaçla 80 milyon hektar orman yok edildi.
2030 yılında taze su kaynaklarında % 40 azalma bekleniyor.
Dünyada 1 milyar insan açlık çekiyor. Saatte 350 çocuk açlıktan ölüyor.
Bağlantı kurmakta zorlanıyormusunuz
Sanki çok kompleks sebepler var :
-kültürel
-politik
-sosyal
Ancak ilgi çekici bir kaç gerçek var
İşlenebilir arazilerin %70 insanları değil hayvanları beslemek için.
yarım kilo et üretmek için 9000 litre su 5 kilo tahıl gerekmekte.
Şirketlerin hayvancılık yapması için her yıl iki milyon hektar yağmur ormanı yok ediliyor. Her yıl yenmek için kesilen 80 milyar kara hayvanının dışkısı işlenmiyor ve su havzalarımızı ve okyanuslarımızı kirletiyor.
Bunlar sadece bir kaç basit örnek.
Vejetaryen ve vegan olmamın sebeplerinden sadece birkaçı.
Bu yazılarıma devam edeceğim.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2017, 09:06   #13
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Konuyu biraz okudum da benim dünyaya bakış tarzımla da çok uyumlu bir başlık. Uygun bir zamanımda başlığın tamamını okumak ve konuyla ilgili araştırma yapmak isterim. Arılar ve el koyduğumuz balları, inek, koyun, kuzu, keçi ve mezbahaneler meselesi, tavukların çiftliklerdeki ızdırapları, erkek civcivlerin trajik sonları, balık çiftlikleri, sirkler, hayvanat bahçeleri, avcıların spor olsun diye yabanda yaptıkları katliamlar vicdan azabı sebeplerimden birkaçı, düşündükçe yenileri de ekleniyor.

Şimdilik sadece et yemeyenlerdenim, süt, yumurta ihtiyacımızı köylerden ve inek besleyenlerden temin ediyoruz. Hali hazırda oruç tutuyorken ve az gıdaya kendimizi alıştırmışken devamını getirmek ve geri kalan süreci sebzeyle devam ettirmek üzerinde çalışmam lazım.

ertu, Ozlem A ve mister73 beğendi.
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2017, 10:10   #14
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Bu başlığı nasıl olduysa görmemişim. Londra'da ofis ortamında Uzakdoğu kökenli pek çok vejetaryen ve vegan arkadaş tanımıştım, sonradan bağlantı kurduğumda farkettiğim gibi ortak özellikleri hep incecik ve fit görünmeleri idi.

China Study kitabını okuduğum 2010 yılından beri konuya ilgim arttı, kitap özetle kanser, diabet, kalp hastalıklarının vegan beslenenlerde görülmediği konusunda 20 yılı aşan bir süreyi kapsayan araştırma ve sonuçlarını içeriyor.

En yakın arkadaşım ve yine yakın çevremden 2 kişi geçtiğimiz yıl içinde veganlığı seçtiler. İlki sağlık, diğer ikisi etik olarak bu kararı aldı. Türk mutfağı veganlar için gerçekten çok çeşitli alternatifler sunuyor, ama özel ürünlere ihtiyaç olur ise de İstanbul'da sadece vegan ürünler satan ve internet satışları bulunan kuruluşlar var.

Ayrıca vegan tarifler ve fikirler için instagramda takip ettiğim güzel hesaplar var.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2017, 07:48   #15
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Üzüldüğüm tek nokta bunu daha önce yapmamış olmak.
Hayvan kesmenin ibadet şekli olduğu bir toplumda olacağı bu
Ama bunlar belki de dinimize sonradan eklendi.
Çünkü hatırlayalım Habil ürettiği sebze ve meyveleri yaradana kurban etti ve yaradan onları kabul etti.
Kabil ürettiği hayvanları kurban etti ve yaradan kurbanını kabul etmedi.
Verdiği canı zamanı gelince kendisi alırdı...
Netekim hayvan katili olan Kabil öz kardeşinin de katili oldu.
Din alimi değilim, basit mantık benimki.

Başından sonuna kadar etkin olan nokta midemizin doyması için bir veya birkaç hayvanın canından oluyor olması.
Vahşi ormanda hayat savaşı vermiyoruz, ulaşılabilir ve çok ucuz gıda varken neden et?

"In relation to them, all people are Nazis;for the animals it is an eternal Treblinka.”

Isaac Bashevis Singer

Hayvanlar için tüm insanlar Nazi ve dünya sonsuz bir toplama/ölüm kampı.
Halbuki sadece midemiz doyacak ve bunun için kimsenin ölmesi gerekmiyor



Name:  go vegan.jpg
Views: 1980
Size:  68.2 KB


Kimseyi yargılamıyorum, sonuç olarak ben de yıllar boyu et yedim.
Balık ve karidesten vaz geçmem en zor oldu.
Ama kan değerlerim hiç bu kadar iyi olmadı.
Verdiği vicdan rahatlığı da cabası.

ertu beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2017, 08:19   #16
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Vegan dondurma
Reklam gibi olacak ama olsun, belki diğer firmalar da ders alır.
Talep arzı doğurur.
İlk lokmayı aldıktan sonra çektiğim vegan dondurma resmi.
Kesinlikle süt yok.
Hatta tastik ettirmek için gelip fikrimi sordular.


Name:  go vegan1.jpg
Views: 2329
Size:  59.7 KB


Yazın başından beri yememiştim, çok mutlu oldum, teşekkürler.

ertu ve Ozlem A beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2017, 16:01   #17
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Mutfak bölümünde vegan tarifler başlığı açmak elzem oldu çünkü harika ve çok kolay vegan dondurma, tatlı ve atıştırmalık tariflerim var bayram programı elverdikçe yapacağım.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2017, 01:23   #18
Ağaç Dostu
 
mister73's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ Mesajı Göster
Konuyu biraz okudum da benim dünyaya bakış tarzımla da çok uyumlu bir başlık. Uygun bir zamanımda başlığın tamamını okumak ve konuyla ilgili araştırma yapmak isterim. Arılar ve el koyduğumuz balları, inek, koyun, kuzu, keçi ve mezbahaneler meselesi, tavukların çiftliklerdeki ızdırapları, erkek civcivlerin trajik sonları, balık çiftlikleri, sirkler, hayvanat bahçeleri, avcıların spor olsun diye yabanda yaptıkları katliamlar vicdan azabı sebeplerimden birkaçı, düşündükçe yenileri de ekleniyor.

Şimdilik sadece et yemeyenlerdenim, süt, yumurta ihtiyacımızı köylerden ve inek besleyenlerden temin ediyoruz. Hali hazırda oruç tutuyorken ve az gıdaya kendimizi alıştırmışken devamını getirmek ve geri kalan süreci sebzeyle devam ettirmek üzerinde çalışmam lazım.
Evet bahsedilen vahşet ve tüketim çılgınlığı düşünüldüğünde gerçekten de biz insanoğlu olarak bu konuda da haddimizi aştığımızı, egoist davrandığımızı ve kendimiz dışındakilere hayat hakkı tanımadığımızı görebiliyoruz. Buraya kadar hemfikirim ve gerçekten de et yemeyi kesmeyi ben de zaman zaman kendi içimde sorguluyorum, diğer bir deyişle kendimi yokluyorum. Ancak bu sorgulamaların hiçbirinde "evet, şu andan itibaren artık kesinlikle et yemeyeceğim" sonucuna varamıyorum. Niye?

Çünkü esasen beni rahatsız eden "et yemek" veya herhangi bir "hayvansal gıda"yı tüketmek değil; beni rahatsız eden o etin veya gıdanın elde ediliş şekli. Yani hayvanların acımasızca sömürülmesi, kötü şartlarda beslenmesi, gereğinden fazla tüketilmesi hatta katliam boyutuna ulaşması vs.

Bu noktada bilinçli insanlar olarak, et veya hayvansal gıda tüketimini tamamen terk etmek yerine başından beri farklı kullanıcılar tarafından sıralanan yanlışların yapılmasına müsaade etmeyen üreticileri tercih etmenin ve aynı zamanda bu hataları fütursuzca yapmaya devam eden üreticileri terk ederek sesimizi duyurabildiğimiz ölçüde onları ifşa etmenin daha uygun bir davranış olacağını düşünüyorum. Yukarıda bir arkadaşın belirttiği gibi talep, arzı doğurur. Biz uygun üretim yapan işletmeleri tercih edip diğerlerini terk edersek ve niçin terk ettiğimizi de ifade edersek ister istemez bu yönde bir arz gelişecektir. Tabi ki söz konusu olan çok büyük şirketler ve çok büyük sermayeye hükmediyorlar, belki başlangıçta çok etkili olmayacaktır ama en azından vicdanen rahat bir şekilde bu ürünleri ölçülü bir şekilde tüketebileceğimiz üreticileri yöremizde arayıp bulabileceğimize ve onları teşvik edebileceğimize inanıyorum. Günümüzde iletişim imkanları çok gelişmiş olduğundan bu tarz üretim yapan işletmelerin paylaşılması daha geniş kitlelere ulaşmasını kolaylaştıracaktır.

Diğer yandan, hayvanlar için gösterdiğimiz hassasiyeti bitkiler için de göstermemiz gerektiğini düşünüyorum. Aynı şekilde, yemek veya başka şekillerde faydalanmak üzere bitkileri tüketirken aşırıya kaçmamak ve ölçülü davranmak gerektiğini düşünenlerdenim. Sanıyorum agaclar.net gibi bir platformda bu düşüncenin çok sayıda kullanıcı tarafından kabul göreceğini varsayabiliriz. Bana göre hayvanlara layık gördüğümüz o merhameti bitkilerimizden esirgememeliyiz. Belki daha önce takip etmiş olanlarınız vardır bitkilerin de hissedebildiğine dair forumumuzun farklı bir başlığında vaktiyle çok değerli görüşler paylaşılmış. Forumumuz haricinde de yerli ve yabancı birçok sitede benzer konular paylaşılmakta. Buradan varmak istediğim sonuç, tabi ki de "madem bitkiler de hissedebiliyor, o zaman bitki yemeyelim" değildir. Hayvansal gıdaların tüketiminde ve üretiminde göstermemiz gereken hassasiyeti bitkiler için de göstermemiz yeterli olacaktır.

Özetle; her ne üretiyorsak veya tüketiyorsak bunu her türlü aşırılıktan uzak, ölçülü ve canlı-cansız tüm varlıklara, var olan dengelere, ekosisteme saygılı bir şekilde yapmalıyız. Dolayısıyla sayın Özlem A'nın paylaşmayı vadettiği vegan tariflerini almamızda ve kendi evlerimizde yaparak afiyetle yememizde hiçbir sakınca olmadığını düşünüyorum

ertu beğendi.
mister73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2017, 07:14   #19
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Vahşi ormanda yaşasaydık ekosistem ve onda yer almamız gerekliliğine saygı duyardım. Hani bizlerin elinde oklar ve mızraklar olsaydı adil gelebilirdi...
Ama elde elektrikli testere boğaz kesen kasaplar söz konusu, adalet bunun neresinde
Şu an et tüketim çılgınlığını beslemek için "et"malzemesinin temini toplu katliyamı andırıyor olmasını inkar edemeyiz.
Hani yemek tarifindeki 250 g. kıyma bir canlının kolundan baçağından kesilmiş bir kas kütlesi.
Bir yerde 80milyon kara hayvanından bahsettim ve onlarının dışkılarının içme sularımıza karışıyor olmasından.
Ve dünya nüfusu arttıkca et yiyebilmek adına o hayvanların dışkılarını su niyetine içmek zorunda kalacağız.
"Sağlıklı beslenme" kimseye para kazandırmaz o yüzden kimse onu size öğretmeye kalkışmaz.
https://www.netflix.com/watch/701231...aeba4a8345c1f9

Sabah sabah gülümsememi söndürmeyin.

ertu ve Ozlem A beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2017, 07:18   #20
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Mutfak bölümünde vegan tarifler başlığı açmak elzem oldu çünkü harika ve çok kolay vegan dondurma, tatlı ve atıştırmalık tariflerim var bayram programı elverdikçe yapacağım.
Sabırsızlıkla bekliyor olacağım.
Menüyü çeşitlemek lazım

ertu beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2017, 09:53   #21
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Sabırsızlıkla bekliyor olacağım.
Menüyü çeşitlemek lazım
Malina ile mutfak başlık düzeninde değişiklik planladık, ayrı bir bölümümüz olacak.. Bu arada heveslenip iki farklı atıştırmalık yaptım dün tuzlu ve tatlı, glutensiz vegan. Hemen paylaşacağım.

ertu beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2017, 12:44   #22
Ağaç Dostu
 
mister73's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Vahşi ormanda yaşasaydık ekosistem ve onda yer almamız gerekliliğine saygı duyardım. Hani bizlerin elinde oklar ve mızraklar olsaydı adil gelebilirdi...
Ama elde elektrikli testere boğaz kesen kasaplar söz konusu, adalet bunun neresinde
Şu an et tüketim çılgınlığını beslemek için "et"malzemesinin temini toplu katliyamı andırıyor olmasını inkar edemeyiz.
Hani yemek tarifindeki 250 g. kıyma bir canlının kolundan baçağından kesilmiş bir kas kütlesi.
Bir yerde 80milyon kara hayvanından bahsettim ve onlarının dışkılarının içme sularımıza karışıyor olmasından.
Ve dünya nüfusu arttıkca et yiyebilmek adına o hayvanların dışkılarını su niyetine içmek zorunda kalacağız.
"Sağlıklı beslenme" kimseye para kazandırmaz o yüzden kimse onu size öğretmeye kalkışmaz.
https://www.netflix.com/watch/701231...aeba4a8345c1f9

Sabah sabah gülümsememi söndürmeyin.

Evet kesinlikle katılıyorum, çılgınca et tüketmeyelim ama çılgınca ot da tüketmeyelim. Hele ki o otun üretilmesinde, hasadında, paketlenmesinde çocuk işçileri acımasızca çalıştıran, doğaya saygı duymayan, işletmesinin atık sularını içme su kaynaklarına karıştıran bitkisel ürün tacirlerinden uzak duralım.

Elinde testere olmayan ve beslediği türün dışkılarını uygun şekillerde doğaya iade eden üreticileri bulalım ve sayılarının artmasını destekleyelim.

Yani demem o ki; hem et yiyelim hem de ot, yeter ki bilinçli olalım, farkında olalım.

Yaşadığımız yerin vahşi veya medeni olmasından ziyade nefes aldığımız her an evrendeki tüm varlıklara saygılı olmayı deneyelim ve teşvik edelim.

Lütfen yüzünüzdeki tebessüm hiç eksik olmasın...

ertu ve Tolga Özmeral beğendi.
mister73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2017, 07:40   #23
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Et yerken unutulmaması gereken bir nokta, hayvanın yediği tonlarca ot ve yemi üretilirken kullanılan tüm pestisit artıkları yendiğimiz etin içinde.
Yani 1 kilo ot yerken aldığımız petisit miktarının kat kat fazlasını et yiyerek alıyoruz.
Özellikle karaciğer toksinlerin kümelendiği yer.

O dedikleriniz bu siyasi ve ekonomik ortamda pek mümkün değil sn. mister 73.
Yıllar önce Çevre Sağlığı teknisyenimle rapor edip ( atık sularını Abullont gölüne boşaltıyordu) kapattırdığımız süt tesisi siyasal otoritelerle bağlantılarını kullanarak beni sürdürmeyi başardı.
Şu an da durumlar pek farklı değil.
Yumurta üreticileri bile parayı bastırıp "Yumurtada kolesterol yok" dedirtebildiler.
Pembe gözlükler size çok yakışmış.
Güle güle takın.
Aile planlaması da yapmak lazım, kestiğimiz hayvan dışkılarının dışında 7 milyar insanın dışkısı da sularımıza intikal ediyor da...
Bayram bayram ne hoş sohbet
Gerçekler acıdır ve pis kokar.

ertu beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2017, 22:14   #24
Ağaç Dostu
 
mister73's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Et yerken unutulmaması gereken bir nokta, hayvanın yediği tonlarca ot ve yemi üretilirken kullanılan tüm pestisit artıkları yendiğimiz etin içinde.
Yani 1 kilo ot yerken aldığımız petisit miktarının kat kat fazlasını et yiyerek alıyoruz.
Özellikle karaciğer toksinlerin kümelendiği yer.

O dedikleriniz bu siyasi ve ekonomik ortamda pek mümkün değil sn. mister 73.
Yıllar önce Çevre Sağlığı teknisyenimle rapor edip ( atık sularını Abullont gölüne boşaltıyordu) kapattırdığımız süt tesisi siyasal otoritelerle bağlantılarını kullanarak beni sürdürmeyi başardı.
Şu an da durumlar pek farklı değil.
Yumurta üreticileri bile parayı bastırıp "Yumurtada kolesterol yok" dedirtebildiler.
Pembe gözlükler size çok yakışmış.
Güle güle takın.
Aile planlaması da yapmak lazım, kestiğimiz hayvan dışkılarının dışında 7 milyar insanın dışkısı da sularımıza intikal ediyor da...
Bayram bayram ne hoş sohbet
Gerçekler acıdır ve pis kokar.
Teşekkür ederim, size de tavsiye ederim. Yapılan araştırmalar karamsarlığın sağlığa herhangi bir yararını henüz gösteremedi.

Ben kendi adıma et, süt gibi ürünleri mümkün olduğunca sahibini bildiğim küçük çiftliklerden, sebze meyveyi kendi bahçemden veya yine yerel bahçıvanların satış yaptığı semt pazarlarından almaya çalışıyorum. Ambalajlı ürünlerden olabildiğince uzak durmaya çalışıyorum.

İyi bayramlar.

Jezebel, ertu ve Ozlem A beğendi.
mister73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2017, 23:13   #25
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Size de iyi Bayramlar Sn.mister 73.
Ailenizle birlikte.
Ben de kendimi pozitif olmaya zorluyorum.
İyiye ve bilinçlenmeye doğru gidişat var diyorum.
Kişilerin bilinci arttıkça. Tercihleri bilinçlendikce.
Yarım asır yaşayınca bu gitgide zorlaşıyor
Keşke herkes en az sizin kadar bilgili ve dikkatli olsa.
Umutlarımızın artması dileğiyle

ertu, Ozlem A ve mister73 beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2017, 08:41   #26
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Veganların protein eksikliği çektiği bir yanılgıdır.
Çok yönlü beslenip hayvansal proteine ihtiyaç duyulmaz.


Name:  vegan1.jpg
Views: 2177
Size:  57.8 KB


Bitkisel vitamin kaynakları


Name:  vvv.jpg
Views: 2047
Size:  75.2 KB


Ve kanıt olarak alttaki linkte dünyaya nam salmış vücut çalıştırıcılar.
Pek mağdur görünmüyorlar.


Vegan Bodybuilders: The World's Best


Kedi ve köpek haklarını savunup sonra da mideye hayvan etini indiren ülkem hayvan hakları savunucuları bana pek samimi gelmiyor ne yazık ki.
O hayvan ise bu da hayvan, hatta kalpleri ve gözleri daha büyük, annesi ve kardeşleri var.
Teşekkür ederim.

ertu, Ozlem A ve onorecolto beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2017, 13:52   #27
Ağaç Dostu
 
mister73's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
Exclamation İyi pazarlar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Veganların protein eksikliği çektiği bir yanılgıdır.
Çok yönlü beslenip hayvansal proteine ihtiyaç duyulmaz.


Eklenti 653081


Bitkisel vitamin kaynakları


Eklenti 653082


Ve kanıt olarak alttaki linkte dünyaya nam salmış vücut çalıştırıcılar.
Pek mağdur görünmüyorlar.


Vegan Bodybuilders: The World's Best


Kedi ve köpek haklarını savunup sonra da mideye hayvan etini indiren ülkem hayvan hakları savunucuları bana pek samimi gelmiyor ne yazık ki.
O hayvan ise bu da hayvan, hatta kalpleri ve gözleri daha büyük, annesi ve kardeşleri var.
Teşekkür ederim.
İnsanların hepçil (hem et hem de ot yiyen) beslenmeye daha uygun yaratıldığını düşünenlerdenim (sindirim sitemimiz de buna çok müsait) ancak her türlü beslenme fikrine de saygılıyım; sloganlaştırmamak ve karşı görüşe hayat hakkı tanımak şartıyla. Hayatın birçok alanında olduğu gibi beslenme konusunda da "tek doğru diyet" diye bir şey yoktur bence. Önemli olan vücudun ihtiyaç duyduğu besin ögelerini uygun miktar ve şekilde almaktır. Ve doğal olarak yaşanan coğrafya, gelir düzeyi, örf-adet gibi etkenlere bağlı olarak bunu yapmanın milyonlarca farklı yolu vardır ve hepsi de bir ölçüde doğru, bir ölçüde yanlıştır. Bunu yaparken ne bitkisel ne de hayvansal besinlerde aşırıya gitmemek, bu besinlerin hangi yollarla üretildiğine dikkat etmek, insan ve çevre sağlığına zararı olmayanları tercih etmek yeterli olur gibi geliyor.

Bu konuyla ilgili rastladığım İngilizce bir yazı ve onun başarılı bir tercümesini (Vegan Beslenme ile ilgili 11 Çok Yanıltıcı Bilgi) paylaşmak isterim. İyi okumalar...

Hayvan hakları savunucularının etçil beslenmeleri ne kadar normal ise, bana göre agaclar.net gibi bitki sevdalılarının bir araya geldiği platformun üyelerinin otçul beslenmeleri de o kadar normaldir.

ertu beğendi.
mister73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2017, 14:10   #28
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mister73 Mesajı Göster
İnsanların hepçil...

Hayvan hakları savunucularının etçil beslenmeleri ne kadar normal ise, bana göre agaclar.net gibi bitki sevdalılarının bir araya geldiği platformun üyelerinin otçul beslenmeleri de o kadar normaldir.
Hayvanların tabaklarındaki görünüm ve lezzetlerini seviyorlar belli ki
Çinliler köpek eti bayramı yaparken mangalda kül bırakmıyorlar.
Ama ne gariptir biz Kurban Bayramında hintlilere göre kutsal sayılan inekleri kestiğimizde Hindistanda hiç imza kampanyaları düzenlemiyorlar.
Bir kedi işkence gördüğünde, her gün kesilip kıyma olan inek, koyun ve keçilerden daha mı çok acı çeker
Bir inek veya keçi kediden veya sokak köpeklerinden daha mi değersiz?
İnsanoğlunun iki yüzlüklerine bir ekleme daha.
Teşekkür ederim.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2017, 14:53   #29
Ağaç Dostu
 
mister73's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Hayvanların tabaklarındaki görünüm ve lezzetlerini seviyorlar belli ki
Çinliler köpek eti bayramı yaparken mangalda kül bırakmıyorlar.
Ama ne gariptir biz Kurban Bayramında hintlilere göre kutsal sayılan inekleri kestiğimizde Hindistanda hiç imza kampanyaları düzenlemiyorlar.
Bir kedi işkence gördüğünde, her gün kesilip kıyma olan inek, koyun ve keçilerden daha mı çok acı çeker
Bir inek veya keçi kediden veya sokak köpeklerinden daha mi değersiz?
İnsanoğlunun iki yüzlüklerine bir ekleme daha.
Teşekkür ederim.
Verdiğiniz örneklerdeki çelişkiyi görmemek imkansız, çok haklısınız. Zaten "sloganlaştırmak"tan kast ettiğim şey buydu, yani savunduğu şeyi bilinçsizce ve körü körüne savunmak.

Bence eşref-i mahlukat olarak biz insanoğluna yakışan; hem inek, keçi ve köpeklere hem de ıspanak, brokoli ve fesleğene hak ettikleri saygı ve merhameti göstermektir

mister73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2017, 17:43   #30
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
eşref-i mahlukat?!
insan!?
İnsan kendini üstün varsayıp diğer canlıları, beyazlar kendilerini üstün varsayıp diğer ırkları yok etmek ister.
Hatta erkekler kendilerini kadınlardan üstün varsayıp kadınları ezer, hor görür, gerekli gördüğünde öldürür.
Varsayım bilim değildir, yargısız infazdır.


Name:  go vegan.jpg
Views: 746
Size:  67.7 KB


Name:  go vegan1.jpg
Views: 721
Size:  45.5 KB


Bir fark yok.
Adalet değil, kimin gücü kime yetiyorsa.
Çoğunluğun düşüncesi haklı olmayabilir.
Birinin kanı akıyorsa hak ondan yanadır. Akıtanın tarafında değildir.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024