agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (http://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Dut ağacı budama (http://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/20374.htm)

princess242 19-04-2010 21:45

Dut ağacı budama
 
Sevgili agaclar.net üyeleri, yan apartmanın bahçesinde çok sevdiğimiz bir dut ağacı vardı. Maalesef bu ağaç bir iki gün önce budandı, neredeyse bütün dallarını kesmişler. Ağaçları budamak konusunda fazla bilgim olmadığından size bir danışayım dedim. Bu ağacın sonraki gelişimi konusunda endişelerim var. Acaba bu sağlıklı bir budama şekli mi, eskisi gibi dalları yeniden çıkar mı diye soracaktım.
Ağacın resimlerini yolluyorum:

Ağacın önceki hali

http://img37.imageshack.us/img37/7369/agaclar4.jpg

Bu da ağacın budanmış:( hali:

http://img695.imageshack.us/img695/5...arbudanmis.jpg

Halil Önen 19-04-2010 22:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi princess242 (Mesaj 620356)
Acaba bu sağlıklı bir budama şekli mi, eskisi gibi dalları yeniden çıkar mı diye soracaktım.

Sn. princess, hoşgeldiniz.

Elbette sağlıklı budama değil. Tırnak bırakılmış. Bazı yerlerde kabuk aşağıya doğru soyulmuş.

Ağacı kesen bırakın budamayı ağaç kesmeyi bile bilmiyor. Onu o kestiği dutun dalıyla döveceksin.

Ancak dut ağacı başka bir çok ağaca benzemez. Çok kötü kessen, hatta tamamen kessen bile sürgün verecektir. Ona bir şey olmaz da...

Dut ağaçları evlerin bahcelerine dikilir iyi büyüyen ağaç olduğu için bir süre sonra görüntüyü kapatıyor diye kesilir. En çok kesilenlerdendir.

Halbuki dik giden sürgünler budanarak ağacın yanlara gitmesi teşvik edilir. Şemşiye gibi bir görüntü yakalanabiliyor. Ben binamızın önündeki dut ağacını böyle yapıyorum.

Eğer bu da istenmiyorsa, kara dut aşılanması daha iyidir. Yavaş büyür.

Ya da, ters büyüyen yani aşağıya şemsiye gibi gelişen dut (ters dut aşısı) aşılanmalıdır.

Saygılar

princess242 20-04-2010 01:10

cevabınız için teşekkür ederim. sürgün verecektir sözleriniz beni çok rahatlattı:) benim projem vardı ağacı düzenli filme alıyordum, yaprakların çıkması büyümesi dut çıkması sonra yaprakların sararması dökülmesi vb dört mevsim kaydedip birkaç dakikalık bir video halinde birleştirip yayınlayacaktım video yarım kaldı. umarım ağaç eski haline döner. galiba görüntü kapattığı için kestiler bir de oradan evlere böcek giriyormuş galiba.

Cumhur Tonba 20-04-2010 01:28

princess242,
Ben de cevap vereyim içiniz iyice rahatlasın.
Halil Bey Zaten cevabı vermiş. Şimdi dışarı çıkıp bir fotoğraf çekeceğim. Ve onu yükleyeceğim. Her sene yanlarından 4-5 filiz verir. Dut ağacının ne kadar sert budasanızda yine sürgün verecektir. Fakat o ağacı budayan rastgele budamış.

princess242 20-04-2010 01:33

ama eskisi gibi pencereden uzanıp dallardan dut alıp yemek gibi bir lüksümüz olmayacak:( sanırım bunun için birkaç sene bekleyeceğiz. cevabınız için teşekkür ederim.

Cumhur Tonba 20-04-2010 01:44

1 Eklenti(ler)
Fotoğrafı çektim, boyutlarını ayarladım ve yükledim.
Eklenti 137196

Biraz evvel yağmur yağmıştı. Mayıs ayının ilk haftalarında yine yanlardan sürgün vermeye başlayacak.

gtatas 06-06-2010 18:43

Bakın dut deli budama dediğimiz budamayı sever ama bu ağacı kim budadıysa Halil abinin dediği gibi dayağı hakediyor.Sanki kendine yıllık odun çıkarmaya çalışmış.Umarım ben bu yazıyı yazdığımda güzel yapraklarını ve meyvasını vermiştir.Bir dahaki sefere ağaç seven biri budarsa çok faydalı olur.

princess242 07-06-2010 12:04

Evet başlığı açalı 2 ay olmamış, ağacımızın son durumu bu. Bu dut ağaçları gerçekten müthişmiş.

http://img33.imageshack.us/img33/5164/agacim.jpg

ahmetshur 24-06-2010 16:27

Eğer dutlar düzgün budanırsa, budama ne kadar set olursa olsun yine toparlanır.
Son fotoğraf da bunun kanıtı.

Samsunlu55 22-09-2010 18:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi princess242 (Mesaj 653747)
Evet başlığı açalı 2 ay olmamış, ağacımızın son durumu bu. Bu dut ağaçları gerçekten müthişmiş.

http://img33.imageshack.us/img33/5164/agacim.jpg

Bence bu dutu yerden 1 metre yükseklikten kesin seneye tekrar sürgün verecektir o sürgünlerden gereksiz olan dalları kesip büyümesini istediğiniz dalları bırakıp ağacın düzgün gelişmesini sağlayın.

mayıs gülü 07-04-2013 14:32

3 Eklenti(ler)
dut ağacımız yukarı doğru çok uzamaya başladı nasıl budayabiliriz ? yukarı ana dallardan budasak zararı olur mu ? bana bir çözüm gösterirmisiniz ?

Boska 07-04-2013 19:29

Sayın mayıs_gülü,
Herşeyden önce budama mevsimini kaçırmışsınız. Bu ayda budama pek tavsiye edilmez. Tüm ağaçlar artık canlanma safhasında. Herşeye rağmen budama yapmak isterseniz mümkün olduğunca az yara açarak kalın dallardan budayınız. Budarken de dalların ileride birbirine girmemesine, birbirine olabildiğince az gölge yapacak bir şekil almasına dikkat ediniz. Açılan yaraları da aşı macunu ile kapatırsanız ağacınızın hastalık kapmasını önlersiniz.
Kolay gelsin.

hira 27-08-2014 15:31

Bu ayda dut ağacını budayabilirmiyiz arkadaşlar? sonbaharımı beklemeliyiz?

kocasinan 26-09-2014 15:36

Sizlerden bir fikir almak için bu mesajı yazıyorum.

Fidancıdan İri Beyaz Ayaş dutu olarak aldığımız ve bu sene 5 yaşında olan az tatlı küçük mor dut çıkmıştı. Bu duta 3. yaşında ve 4. yaşında ekşi iri karadut aşısı yaptım (Ters T) fakat iki senede tutturamadım, bu sene mayıs ayında Beyaz Ayaş dutu aşısı yaptım (Ters T ve T) onuda tutturamadım.

Duta aşı tutturmanın zor olduğunu, özellikle ekşi kara dutun ustaları yaptığı zaman bile % 20 oranında tutuğunu okudum. Benim sormak istediğim 2 senedir kesmeye kıyamadığım küçük az tatlı mor dutu kesip yerine bu sefer sertifikalı hakiki beyaz ayaş dutu fidanı alıp dikeyim mi, yoksa T aşıyı tutturamadığım için yarma aşı yapayım mı (duta yarma aşı olurmu) ?

Bilgilerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

doktor2005 31-10-2014 12:24

Dut ağacının tüm yaprakları sarardı kısmen de döküldü.Budama zamanı açısından uygun bir zamanmı?Bir bilen yardımcı olursa çok sevinirim,teşekkürler

hira 31-10-2014 15:33

Dutla kimse ilgilenmiyor, bunu anladık:)

OSMAN45 31-10-2014 20:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi doktor2005 (Mesaj 1329719)
Dut ağacının tüm yaprakları sarardı kısmen de döküldü.Budama zamanı açısından uygun bir zamanmı?

Sayin doktor2005,

Benim bahçem de Kocaeli sınırları içinde. Ve 7 adet dut ağacım var ve hepsi yapraklarını tamamen döktüler.

Sorunuza cevap verebilmek için üstadların bilmek istedikleri birkaç şey olacaktır sanırım. Ağacınızın yaklaşık bölgesi, mini klima bir bölgede olup olmadığı gibi sorular. Eğer benim bahçe gibi -5,-8 santigrad derece gibi kışları gören bir yer ise budamayı Şubat sonuna bırakın. Eğer Marmara denizine Çatalca gölüne yakın bölgelerde iseniz en iyisi siz ağacınızın parmak kalınlığındaki bir dalını budayın ve ağlayıp ağlamadığına bakın(şaka değil). Eğer süt veya su kıvamında bir akıntı olmuyorsa budayın. Ancak budama sonrası kalın dallara aşı macunu sürüp bordo bulamacı ile ağacı yıkayın.

Ben uyguladığım ve iyi sonuç aldığım durumu yazdım. Daha iyi bilgileri bu işin üstadı sayın Nuri Mürvet e ilgili başlıkta veya özel olarak sorarsanız, size detaylı bilgileri sunacaktır.

Her şey gönlünüzce olsun.

doktor2005 03-11-2014 11:55

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi OSMAN45 (Mesaj 1329881)
Sayin doktor2005,

Benim bahçem de Kocaeli sınırları içinde. Ve 7 adet dut ağacım var ve hepsi yapraklarını tamamen döktüler.

Sorunuza cevap verebilmek için üstadların bilmek istedikleri birkaç şey olacaktır sanırım. Ağacınızın yaklaşık bölgesi, mini klima bir bölgede olup olmadığı gibi sorular. Eğer benim bahçe gibi -5,-8 santigrad derece gibi kışları gören bir yer ise budamayı Şubat sonuna bırakın. Eğer Marmara denizine Çatalca gölüne yakın bölgelerde iseniz en iyisi siz ağacınızın parmak kalınlığındaki bir dalını budayın ve ağlayıp ağlamadığına bakın(şaka değil). Eğer süt veya su kıvamında bir akıntı olmuyorsa budayın. Ancak budama sonrası kalın dallara aşı macunu sürüp bordo bulamacı ile ağacı yıkayın.

Ben uyguladığım ve iyi sonuç aldığım durumu yazdım. Daha iyi bilgileri bu işin üstadı sayın Nuri Mürvet e ilgili başlıkta veya özel olarak sorarsanız, size detaylı bilgileri sunacaktır.

Her şey gönlünüzce olsun.

Osman bey öncelikle bu cevabınız için çok teşekkür ederim.Dediğinizi yaptım ve gördüm ki budanan daldan süt gibi bir sıvı aktı.Bulunduğum yer Başiskele ve kışın hava sıcaklığı sıfırın altına hiç inmiyor.en düşük 7-8 derece oluyor.Şimdi sizce budama işini ne zamana yapmalıyım?Teşekkürler

tarku 12-11-2014 22:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kocasinan (Mesaj 1321546)
Sizlerden bir fikir almak için bu mesajı yazıyorum.

Fidancıdan İri Beyaz Ayaş dutu olarak aldığımız ve bu sene 5 yaşında olan az tatlı küçük mor dut çıkmıştı. Bu duta 3. yaşında ve 4. yaşında ekşi iri karadut aşısı yaptım (Ters T) fakat iki senede tutturamadım, bu sene mayıs ayında Beyaz Ayaş dutu aşısı yaptım (Ters T ve T) onuda tutturamadım.

Duta aşı tutturmanın zor olduğunu, özellikle ekşi kara dutun ustaları yaptığı zaman bile % 20 oranında tutuğunu okudum. Benim sormak istediğim 2 senedir kesmeye kıyamadığım küçük az tatlı mor dutu kesip yerine bu sefer sertifikalı hakiki beyaz ayaş dutu fidanı alıp dikeyim mi, yoksa T aşıyı tutturamadığım için yarma aşı yapayım mı (duta yarma aşı olurmu) ?

Bilgilerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

Karadut aşılamak gerçekten çok zor. Bende bir türlü beceremiyorum. Dutun öz suyu aşının tutmasını engelliyormuş. bu sebepten ters T'nin altına bir çizi atılıyor böylece aşı bölgesine öz suyun zarar vermesi engelleniyor. Tabii, sen böyle yapıp tutturdun mu? dersen. Maalesef bu konuda beceri eksikliğim var sanırım:o. Belki sizin işinize yarar.

kocasinan 06-03-2015 13:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kocasinan (Mesaj 1321546)
Sizlerden bir fikir almak için bu mesajı yazıyorum.

Fidancıdan İri Beyaz Ayaş dutu olarak aldığımız ve bu sene 5 yaşında olan az tatlı küçük mor dut çıkmıştı. Bu duta 3. yaşında ve 4. yaşında ekşi iri karadut aşısı yaptım (Ters T) fakat iki senede tutturamadım, bu sene mayıs ayında Beyaz Ayaş dutu aşısı yaptım (Ters T ve T) onuda tutturamadım.

Duta aşı tutturmanın zor olduğunu, özellikle ekşi kara dutun ustaları yaptığı zaman bile % 20 oranında tutuğunu okudum. Benim sormak istediğim 2 senedir kesmeye kıyamadığım küçük az tatlı mor dutu kesip yerine bu sefer sertifikalı hakiki beyaz ayaş dutu fidanı alıp dikeyim mi, yoksa T aşıyı tutturamadığım için yarma aşı yapayım mı (duta yarma aşı olurmu) ?

Bilgilerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

Arkadaşlar bu ay duta yarma aşı yapmayı düşünüyorum, yarma aşı duta olurmu veya çoban aşımı daha iyi olur

kocasinan 11-03-2015 14:20

Dut ağacına yarma ve çoban aşısı yaptım, İnşaallah tutar.

feyziuslu 28-12-2015 14:52

Dut Ağacımı Nasıl Budamalıyım ?
 
4 Eklenti(ler)
Zeytin bahçemde dört adet dut ağacım var.Bunlardan birisi 13 yaşında ve yaklaşık 7-8 metre yüksekliğinde.Budama konusunda acemiyim.Dut meyvesini çok severim.Ağacıma zarar veririm endişesi ile budama yapamadım. Bugün ağacın her cephesinden çektiğim dört adet fotoğraf yükledim.Budama konusunda usta olan arkadaşlarımızdan yardım istiyorum.Nasıl budamalıyım?Şimdiden ilgilenen herkese teşekkür ederim.

sinbas 28-12-2015 15:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyziuslu (Mesaj 1429580)
Zeytin bahçemde dört adet dut ağacım var.Bunlardan birisi 13 yaşında ve yaklaşık 7-8 metre yüksekliğinde.Budama konusunda acemiyim.Dut meyvesini çok severim.Ağacıma zarar veririm endişesi ile budama yapamadım. Bugün ağacın her cephesinden çektiğim dört adet fotoğraf yükledim.Budama konusunda usta olan arkadaşlarımızdan yardım istiyorum.Nasıl budamalıyım?Şimdiden ilgilenen herkese teşekkür ederim.




Ayrıca aşağıdaki metni buldum;

"Dut Ağaçları Neden Budanır?

Dut yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur.

Budama yapılmayan ağaçlarda;

taç düzensiz gelişir,

fazla verim nedeniyle dallar kırılır,

küçük ve kalitesiz meyve oluşur,

sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz,

kısa zamanda verim düşer

periyodisite (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) görülür

Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir.

Meyve ağaçlarında budama, dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması gibi işlemlere denir. Bu işlemler genel olarak şu amaçlar için yapılır.

Fidan dikim esnasında kök ve gövde arasındaki dengeyi sağlamak.

Ağaçlara istenilen şekli vermek.

Şekli oluşturulmuş ve verime yatmış ağaçlarda verilmiş şekli muhafaza etmek.

Ağaçlarda meyve verimi ile sürgün oluşumunu dengelemek.

Dal çıkarma ile meyve seyreltmesi yapmak.

Periyodisitenin (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) etkisini azaltmak.

İyi bir taçlandırma ile ağaç tacının iç kısımlarının da ışıklanma ve havalanmasını sağlayarak bu kısımlardan da meyve almak.

Dal kırılma ve sarkmalarını azaltmak.

Ne Zaman Budama Yapılmalıdır?

Dut ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.

Dut ağaçlarında budama, kaliteli çiçek açmasını ve meyve alınmasını etkiler. Genç Dut ağaçları, taçsız olarak düz bir fidan hâlin de dikilir. İlk yıllar, gövdeden çıkan yan dallara dokunulmaz. Sadece, kök boğazından çıkan sürgünler temizlenir. Dut ağaçlarının alçak boylu ve kısa dallı olmaları erken ve bol meyve verimini etkiler.

Gençleştirme budaması, Dut ağaçlarında yeniden kuvvetle sürgünler meydana getirerek yeni bir taç teşkil edilmesi için yapılır. Böylece, ağaçta verim yeniden arttırılacağı gibi, meyvelerin de kaliteleri yükseltilmiş olur. İhtiyarlamış ve ölmeye yüz tutmuş Dut ağaçlarında gençleştirme budaması yapılmaz. Gençleştirmede Dut ağacının budamaya karşı dayanma derecesi de göz önünde bulundurulur.Gençleştirme budamasında, ilk olarak kurumuş, sıklaşmış ve birbirine binmiş dallar kesilir. Geri kalan dallarda, kısaltma budaması yapılarak, ağacın tacı küçültülmüş ve yeniden kuvvetli sürgünlerin teşekkülü temin edilmiş olur. Bazı ağaçlarda, budama yapılması neticesi olarak, çift katlı bir taç teşekkül eder. Böyle ağaçlarda, üst taç atıldıktan sonra, zayıflamış olan alt taç dallarında da kısa budama yapılarak, ağaçta kuvvetli ve dengeli bir taç meydana getirilir.

Düzgün bir taç budaması yapıldıktan sonra, iyi bir toprak işlemesi, sulama ve gübreleme ile yeter miktarda Dut dal ve dalcıklarının meydana gelmesine yardımcı olunmalıdır.
" Alıntı

feyziuslu 28-12-2015 17:05

''Zeytin bahçemde dört adet dut ağacım var.Bunlardan birisi 13 yaşında ve yaklaşık 7-8 metre yüksekliğinde.Budama konusunda acemiyim.Dut meyvesini çok severim.Ağacıma zarar veririm endişesi ile budama yapamadım. Bugün ağacın her cephesinden çektiğim dört adet fotoğraf yükledim.Budama konusunda usta olan arkadaşlarımızdan yardım istiyorum.Nasıl budamalıyım?Şimdiden ilgilenen herkese teşekkür ederim.''
Mesajım böyleydi.Sayın sinbas'ın uyarısı üzerine mesajımı buraya taşıdım ancak fotoğraflar buraya eklenemiyor ne yazık ki.Hata veriyor.Fotoğraflara link veriyorum.http://www.agaclar.net/forum/bir-bil...alim/38604.htm

sinbas 28-12-2015 17:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyziuslu (Mesaj 1429599)
''Zeytin bahçemde dört adet dut ağacım var.Bunlardan birisi 13 yaşında ve yaklaşık 7-8 metre yüksekliğinde.Budama konusunda acemiyim.Dut meyvesini çok severim.Ağacıma zarar veririm endişesi ile budama yapamadım. Bugün ağacın her cephesinden çektiğim dört adet fotoğraf yükledim.Budama konusunda usta olan arkadaşlarımızdan yardım istiyorum.Nasıl budamalıyım?Şimdiden ilgilenen herkese teşekkür ederim.''
Mesajım böyleydi.Sayın sinbas'ın uyarısı üzerine mesajımı buraya taşıdım ancak fotoğraflar buraya eklenemiyor ne yazık ki.Hata veriyor.Fotoğraflara link veriyorum.http://www.agaclar.net/forum/bir-bil...alim/38604.htm

O sayfaya eklemiş olduğunuz fotoların isimlerini bilgisayarınızda değiştirirseniz yükleyebilirsiniz. örneğin dut1, dut2, dut3, dut4 gibi..
Aynı isimli fotoları sistem kabul etmiyor.

Umarım üstteki mesajlar işinizi görmüştür.

Kolay gelsin efendim.

Saygılar...

sinbas 28-12-2015 18:45

Dut ağacına aşı videoları


TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Dut Yetiştiriciliği videosu Bu video ipek böceği için dut yetiştirmeyi konu almış, benim izlenimim ne kadar derin budarsanız budayın dut ağacı yine tap taze sürgünleri ile geri geliyor.
Size kalan sadece şekil budaması oluyor.


Dut Yetiştiriciliği

"GİRİŞ

Kuzey yarı kürenin genellikle ılıman ve subtropik bölgelerinde yetiştirilmekte olan dut (Morus spp.) Urticales takımının Moraceae familyasının Morus cinsine girmektedir. Ülkemizde meyvesinden yararlanılan ve yaygın olarak yetiştirilen dut türleri Morus alba (beyaz dut), M. nigra (karadut) ve M. rubra (kırmızı veya mor dut) olmakla birlikte daha onlarca türü bulunmaktadır. Meyvecilik kültürü çok eskilere dayanan ülkemiz, dutun anavatanlarından ve doğal yayılış alanlarından olmasına karşın, bu genetik potansiyel yeterince değerlendirilememiştir. Meyve kalitesi bakımından oldukça üstün özelliklere sahip olan birçok genotip yalnızca kerestesinden yararlanmak amacıyla kesilerek yok edilmiştir. Bu nedenle 1970’li yıllarda Türkiye’nin yaklaşık 5 milyon adet dut ağacı ve 100 000 ton civarında üretimi bulunurken bugün bu rakamlar; 2.500.000 adet dut ağacına ve 50.000 ton üretime gerilemiş durumdadır.

Dut üretiminin en yoğun olduğu iller; Malatya, Ankara, Erzincan, Elazığ, Erzurum, Ordu ve K.Maraş olarak verilebilmektedir. Günümüzde taze tüketiminin yanı sıra işlenmiş ürünlerinin de besleyici özelliği sayesinde dut önemli bir potansiyele sahiptir. Yetiştiği yörelerde meyvesinden pekmez, reçel, pestil, dut ezmesi, dut kurusu, meyveli dondurma, cevizli sucuk, sirke, meyve suyu konsantresi, ispirto gibi onlarca ürün yapılmaktadır. Özellikle karadut suyu son yıllarda oldukça yaygın bir içecek haline gelmiş ve aranan bir meyve olmuştur. Dut sevilerek yenen bir meyve olmasına karşın meyvesi çok yumuşak olduğundan soğukta saklama süresi çok kısadır. Bu yüzden taze olarak tüketimi sadece hasat dönemi ile sınırlı olan bir meyvedir. Ancak, özellikle karadutlar soğuk hava depolarında bir ay süre ile veya derin dondurucularda uzun süre saklanabilmektedir. Bu durum karadutların sanayide işlenmesi için bir avantaj sağlayabilmektedir.

İÇERİĞİ VE DEĞERLENDİRME ŞEKİLLERİ

Taze Dut Meyvesinin İçerdiği Önemli Besin Değerleri (100 g); 93 kalori: 0,9 gr protein; 19,8 gr karbonhidrat; 1,1 gr yağ; 0,9 gr lif; 60 mg kalsiyum; 1.1 mg demir; 0,05 mg B1 vitamini; 0,07 mg B2 vitamini; 0,2 mg B3 vitamini ve 17 mg C vitamini olarak belirtilmektedir. Türkiye’de dutların henüz tip özelliğinde olması nedeniyle ticari bahçe kurmaya karar verildiğinde diğer türlerde olduğu gibi onlarca çeşit-anaç zenginliği ve fidan bulunamamaktadır. Dünyanın birçok ülkesinde de dut genellikle ipekböceği yetiştiriciliğinde kullanılmakta meyvesi için yetiştirilmemektedir. Bu nedenle dut ağacı, meyvesi ve yetiştiriciliği hakkındaki bilgiler sınırlıdır.

Türkiye’de oran olarak baktığımızda beyaz dut ağırlıklı % 97, Karadut ve Kırmızı dut ise % 3 civarında üretim veya tüketimde yerini almaktadır. Ülkemizde üretilen dut meyvelerinin % 70 pekmez üretiminde kullanılıyor, % 10 köme üretiminde, % 3 pestil, % 4 kuru dut ve % 5 de sofralık olarak ve kalan % 8 lik oran ise diğer üretim kollarında değerlendiriliyor.

EKOLOJİK İSTEKLER

Dut iklim ve toprak koşulları bakımından çok seçici olmadığından ülkemizin hemen hemen her ilinde rahatlıkla yetiştirilebilmektedir.

İklim isteği: Dut, daha çok sıcak ılıman ve bol güneşli bölgelerin bitkisidir. Türkiye'nin meyve ağacı yetiştirilen pek çok yerinde dut ağacı da rahatlıkla yetiştirilebilmektedir.

Toprak isteği: Dut ağacı, en iyi tınlı, kumlu-tınlı ya da killi-tınlı topraklarda yetişir. Toprağın pH değeri 6,5-7 olmalıdır. Özellikle dut ağacının dikildiği yerde, taban suyu toprak yüzeyine yakın olmamalıdır.

KÜLTÜREL İŞLEMLER

Toprak İşleme:
Bölgenin iklim özelliklerine bakılarak açık veya örtülü toprak işleme sistemleri kullanılabilir. Su kaynakları yeterli olduğu takdirde örtülü veya yarı-örtülü sistemlerin kullanılması tavsiye edilir. Örtülü toprak işlemede sadece aşırı boylanmış olan otlar biçilir veya özellikle ağaç altlarında yabancı ot ilaçları ile düzenli bir mücadele yapılır. Sonbahar ve kış aylarında ise bir kez toprak işleme yapılır veya hiç yapılmaz. Özellikle genç bahçelerde yabancı ot ilacı kullanırken dikkatli olunmalıdır.

Sulama:
Dut ağaçları, toprağı nemli olduğu sürece iyi gelişir ve ürün verimi artar. Yaz mevsiminde, sıcak ve kurak dönemlerde ağaca iyi gelen toprak nemini korumak üzere ağaçlara sulama yapılması gerekir. Bu şekilde dut ağaçlarının ürün verimi %50 kadar artırılabilir. Ancak ağaçlarına verilecek olan suyun kalitesi iyi olmalı ve aşırıya kaçılmamalıdır.

Gübreleme:
Dut ağaçlarının iyi gelişmesi ve ürün veriminin artırılması için azotlu, fosfatlı ve potaslı kimyevi kompoze gübrelerin verilmesi gerekir. Gübreleme için bahçemizde yapılacak yaprak ve toprak analizlerine göre verilecek gübre değerleri saptanır. Gübreler ilkbahar, yaz ve sonbaharda üç defada verilebileceği unutulmamalıdır. Sulama imkânının olmadığı bahçelerde ise; fosfatlı ve potaslı gübreler sonbaharda, azotlu gübreler ise ilkbaharda verilr.

Budama:
Bahçemize dikilen dut fidanları gelişmeye başlayınca şekil budamaları, ürün vermeye başladıklarında da ürün budamaları yapılmaya başlanır. Ağaçların gelişimi ve ürün vermesi bakımından budamanın doğru yapılması büyük önem taşıdığından, uygulamanın dut ağaçlarını iyi tanıyan kişiler tarafından gerçekleştirilmesi yerinde olur. Özellikle beyaz ve kırmızı dut çeşitlerinin daha uzun sürgünler verdiği ve hızlı büyüdüğü, karadut tiplerinin ise daha kısa sürgünler vererek yavaş, sağlıklı ve büyük ağaçlar meydana getirebileceği düşünülerek buna uygun şekiller verilmeye çalışılmalıdır. Verim çağındaki dut ağaçlarına aşırı sert kesimler yapılarak obur sürgün oluşumuna imkân sağlanmamalıdır. Türlerin kendine has büyüme şekilleri dikkate alınarak budama ve terbiyeleri yapılmalıdır.

Hasat:
Dut ağaçları, meyveleri olgunlaştığında altına temiz bir örtü yayılarak ve ağaç dalları sallanıp meyveleri düşürülerek hasat edilir. Dut ağaçlarına, hasat uygulamasında kesinlikle sopalarla vurulmamalı ve dallarına zarar verilmemelidir. Ayrıca karadut tipleri daldan kolay kopmadıkları için elle hasat yapılmaları bir zorunluluk arz etmektedir. Kurutmalık bazı dut tipleri de ağaç üzerinde kuruduktan sonra hasat edilirler (Oltu-Erzurum).

Hastalık ve Zararlılarıyla Mücadele:
Fazla bir hastalığı olmayan bu türün ağaçları özellikle ağır ve ıslak topraklarda kök ve kök-boğazı hastalıklarına karşı dikkatli olunmalıdır. Dut ağaçlarında daha çok kabuklu ve unlu bitler zarar yapmaktadır. Bu tip zararlıların yoğunluğu arttığında mutlaka hasattan sonra veya kış mücadelesi yapılmalıdır. Bazı yıllarda ağ kurtlarının zararı vb. zararlılarla teknik talimatlarda belirtildiği şekilde ilaçlı mücadele yapmaya ihtiyaç duyulabilir.



KAYNAK: TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI "

tuz 01-03-2016 12:48

3 Eklenti(ler)
Herkese merhabalar, öncelikle böyle bir forum olduğu için çok mutlu oldum.

İstanbul Bakırköy'de apartmanımızın bahçesinde bulunan, her sene çok meyve veren dut ağacımızı budamışlar. ama sadece kesmişler, başka bir bakım yapılmamış (zaten bir hamal tutup ona kestirmişler). buna budamak denmez muhtemelen, maalesef bizim olmadığımız bir günde yapılmış yetişemedik. her sene penceremizden meyvesini yediğimiz ağaç şimdi uzağımızda kaldı, ve bu görüntüsü bizi çok üzüyor.

aşağıda resimlerini yolladığım ağacımız için bir önlem almamız gerekir mi, dalları uzar mı?
çok teşekkürler. :(

Eklenti 597904

Eklenti 597905

Eklenti 597906

aydemiraydın 04-08-2016 10:05

bahçemdeki amerikan siyah dut ve yerli siyah dutu budadım tekrar meyve verdiler.
budanan bütün dutlarmı meyve verir? yoksa sadece yediveren dutlarmı budanınca meyve verir?

Dutlubahçe 04-08-2016 15:26

Çok ilginç, böyle bir şeyi ilk defa duyuyorum. Dut ağaçlarını ne zaman budamış tınız?

aydemiraydın 04-08-2016 18:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dutlubahçe (Mesaj 1475045)
Çok ilginç, böyle bir şeyi ilk defa duyuyorum. Dut ağaçlarını ne zaman budamış tınız?

ancak 15-20 gün evvel.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024