agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (http://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Lingonberry (http://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/18415.htm)

nevsune 14-12-2009 12:21

Lingonberry
 
1 Eklenti(ler)
Lingonberry

Kırmızı yabanmersini olarak da adlandırılan lingonberry, herdem yeşil yapraklı, -45 derece soğuğa kadar dayanabilen ve 15-40 cm boyuyla maki türü küçük bir bitki. Asitli toprak isteği var. Baharda açan beyaz çan şeklindeki çiçekleri yaz sonu, sonbahar başı gibi meyveye dönüşür.

Meyveleri vitamin ve mineral bakımından oldukça güçlüdür. Bol organik asitler, C vitamini, provitamin içeren A (beta karoten olarak), B vitaminleri (B 1, B 2, B 3) ve elemanları ile potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor içerdiği, ayrıca fitokimyasallar ve tohumlarının Omega3 bakımından zengin olduğu bilinmektedir. Genelde reçel, komposto, şurup, ayrıca tatlı veya et yemeklerinin yanında sos olarak ve likör yapımında kullanılır. Yaban yaşamda ayı ve tilkiler için önemli bir besindir.

Kaynak: Wikipedia

caturanga 14-12-2009 13:28

Sn. Nevsune koleksiyonumda eksik olan bu sevimli bitkiyi Sn.Bari sayesinde tamamladım.Umarım yaşatabilir vede çoğaltabilirim...

nariçi 14-12-2009 13:35

Bu da çok güzel duruyor. meyvesinden veya çeliğinden gönderirseniz bahçeye veya saksıya dikerim.

caturanga 14-12-2009 13:59

Sn. Nariçi yabanmersinleri çelik ve tohumla üretimi çok zor ve uzmanlık gerektirir.üretimden önce köklü sağlıklı bir bitki temin edip tanımanızı tavsiye ederim.narin ve ihtiyaçları yüksektir.ben şu ana kadar en az 20 tane kaybetmişimdir.tecrübe çok önemli ama bir eksiklik değildir.forumda arkadaşların tecrübelerini ve tavsiyelerini okuyarak biilgi birikiminizi hızlandırabilirsiniz...

nevsune 14-12-2009 15:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caturanga (Mesaj 546585)
Sn. Nevsune koleksiyonumda eksik olan bu sevimli bitkiyi Sn.Bari sayesinde tamamladım.Umarım yaşatabilir vede çoğaltabilirim...

Sn. caturanga ben de son dakika golüyle sevgili Bari'den aldım:)

Küçük ve soğuklara dayanıklı bir üzümsü oluşu tercih nedenimdi. Aslında sizin de yazdığınız gibi bakımı biraz zor bir bitki. Bir kere soğuk bitkisi ama yazın ne yapacağım konusunda kara kara düşünüyorum. Wintergreen berry geçen yaz o kadar güneşten korumama karşın sıcaklardan perişan oldu. Son anda ancak bir kök sürgünü kurtarabildim. Üstelik wintergreen berry gölge bitkisi iken, aksi gibi lingonberry bir de tam gün güneş istiyor:( Bakalım yazın ne yapacağız.

Sizin deneyimlerinize şiddetle gereksinim duyacağım. Örneğin şu anda üzerinde çiçek ve tomurcuklar var. Normal olarak ilkbaharda çiçeklenmesi gerekirken sanırım alımlı olması için erken çiçeklendirmişler. Sabah Bahri beye " tomurcukları kopartsam mı" diye sordum, "nasılsa şimdi meyve tutmayacak, kopartın" yanıtı vermiş. Bir tomurcuk kümesi açsın o halini göreyim sonra kopartmayı düşünüyorum.

bari 14-12-2009 16:22

SEvgili Nevsune, Bitkilerin çiçeklenmesi bence mevsimlere aldanmasıyla alakalı. Çünkü ben bitkileri görmüyorum, çiçekli olarakta bir talebim olmamıştı. Çünkü getirttiğim yerin satış kaygısı yok. Meyve tutumu olmuştu benim, ilkbahardaki lingonberrylerimde. Hatta bu başlık altında resimlerini yayınlamıştım..

nevsune 14-12-2009 16:31

Sevgili bari siz tabii ki görmüyorsunuz:)

Satan yer için de kötü bir anlam yüklemedim. Aslında bir çok bitkide yapılan bir şey bu, sadece buna özel değil. Çiçekli veya meyveli olması benim açımdan da "demek ki daha sonra da verebilir" anlamını taşıyor zaten, yani kötü birşey değil. Ayrıca zaten sizin fotoğraflarda o çiçekleri görüp öle bayıla aldım:) Ben sadece mevsim gereği çiçek için biraz zorlandığını düşündüm, o kadar.

Bir de sizin ve sındırgılı'nın likapalarındaki çiçeklerin kopartılması gerektiğini okuyunca kopartalım mı diye sordum. Yoksa hayatımdan çok memnunum (hele o salkım biraz daha çiçeklense siz bendeki mutluluğu görün;)). Size tekrar tekrar teşekkür ederim ki beni bu sevimli bitkiyle tanıştırdınız.

bari 14-12-2009 18:36

SEvgili Nevsune, Doğru söylüyorsunuz süpermarket bitkileri genelde limitleri zorlanıyor çiçek açtırmak için, biz eve getirince hüsran.. Gerçekten lingonlarda öyle çokda fazla bir çiçek yok zaten.. Bizdeki sunshinelarda durumda aynı havalar iyi gitti bu sene aldandılar bence.

nariçi 14-12-2009 19:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caturanga (Mesaj 546604)
Sn. Nariçi yabanmersinleri çelik ve tohumla üretimi çok zor ve uzmanlık gerektirir.


Bulamadığım için bu yöntemi yazdım. Teşekkür ederim. Saksılı olsa yetiştirmesi kolay, bu yöre de sadece süs bitkileri satılıyor.

caturanga 14-12-2009 21:47

:)) evet banada çiçekli geldi.bitkiyi canlı ilk gördüğüm için çiçeklerini koparmaya kıyamadım.amatör olunca profesyonel düşünmesi zor oluyor.ama bitkinin iyiliği için kopardım.ve birden soğuk havaya maruz kalmasın diye 5 litrelik bir pet şişenin içine yerleştirdim.kurumuş yaprak,çam ibriklerinden ve biraz torftan oluşan yeni ortam ilave edip üzerine vilmorin firmasının asit sever bitkiler için uzun salınımlı gübresinden ekledim.umarım sağlıklı yaşatabilir ve yazın çelikle çoğaltım yapabilirim...

caturanga 14-12-2009 21:50

Sn.nariçi bu tür bitkileri büyükşehirlerde bile bulmak zor.alışveriş bölümünde zaman zaman satan arkadaşlar oluyor.takip ederseniz edinebileceğiniz kanaatindeyim...

bari 14-12-2009 22:07

2 Eklenti(ler)
Benim lingoların meyveleri ağustosta kızarmış...Fotoğraflar arasından buldum.

caturanga 15-12-2009 13:16

Sn.nevsune lingonberry için web de önerilen yarı gölge ve tam kuzey güneşi.güneyden gelen güneş ışığı bu tür serin iklim bitkileri için yakıcı olabiliyor.bu yaz güney ışıklarına bıraktığım kuzey cinsi yabanmersinleri bayağı strese girmişlerdi...

nevsune 15-12-2009 18:03

Sn caturanga, ben sizden biraz daha insafsız çıktım:) Geldiği günden bu yana Ankara ayazında dışarda duruyor. Bitkinin kök yapısı oldukça sağlam göründü bana, bu yüzden dışarıya bırakmakta bir sakınca görmedim. Çiçek yapabilecek kadar güçlüyse soğuklara dayanabilir diye düşündüm. Bir haftayı geçti sanırım geleli, durumundan memnun şimdilik. Sizin malçlamanızı okuyunca ben de hemen yaprak ve karton parçaları ile malçlama yaptım. Aşırı soğuklarda saksıyı naylonla kaplamayı düşünüyorum.

Güneş isteği konusuna gelince, sizin yazdığınız işime gelir doğrusu. Ben dave's garden sitesinden bakmıştım orada ışık isteği tam güneş geçiyordu. Bazen oradaki bilgiler tam doğru olmayabiliyor, birkaç kez karşılaştım. Şimdilik biraz öğlenimsi güneş alıyor ama bunun bu mevsimde bir sakıncası olduğunu sanmıyorum. Yön kavramım hiç yok ama sanırım yarıgölge ve hatta gölge yerleri de oldukça bol olan bir balkonum kuzeydoğu olsa gerek. Yazın oraya geçer.

nevsune 15-12-2009 18:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bari (Mesaj 546860)
Benim lingoların meyveleri ağustosta kızarmış...Fotoğraflar arasından buldum.

Ah sevgili bari, bu ne güzellik.

Birşey soracağım, taze meyvenin tadına baktınız mı? Okuduklarım hep, reçel, şurup, meyve suyu vs gibi tatlandırılmış veya sos türüydü. Tazeyken de lezzetli mi, merak ettim.

bari 15-12-2009 18:46

SEvgili Nevsune,

Bir tane olgunlaştı, ne yalan söyleyeyim ondanda pek birşey anlamadım tadından. Ufaktı biraz.

nevsune 15-12-2009 18:49

Olsun bol vitamin almış oldunuz hiç değilse:) Tazeyken tadı güzel değilse, reçel yaparız.

Hani ben de büyüttüm, meyve tutturdum da tadını soruyorum yani:p

sındırgılı 15-12-2009 19:10

Bu azimle onlarda olacak,hic merak etmeyin.Sunshineblue nun tum ciceklerini ve tomurlarini uzulerek kopardim....Baharda acmasi icin ugras ver,kisinda yasamasi icin tum cicekleri kopar.Ben bu isten birsey anlamadim......Sn.Nevsune Hn. nerden bulastik bu islere? Keske, Emekliligin tadini baska hobilerde cikarsaydik!!! Sulalede adimiz bitki delisine cikti...Offffffffffffffff!!!!!!

nevsune 15-12-2009 19:17

Yaa ben de çok üzüldüm çiçeklerinize, tablo gibiydiler. Ne yapalım, daha güzel sonuçlar için bazen böyle fedakarlıklar gerekiyor. Yazın o güzelim meyveleri yerken gerekeni yaptığınız için mutlu olacaksınız.

Siz aldırmayın deli diyenlere, sevgili sındırgılı:) Biz iyi delileriz. Kızlarımızla oğullarımızla kimseye zarar vermeden mutlu mesut geçinip gidiyoruz şu kötülük dolu dünyada.

bari 15-12-2009 20:44

3 Eklenti(ler)
Lingonberry taze tüketimden çok, reçel,marmelat ve sos yapımında kullanılıyormuş. İskandinavlar lingonberry sosunu etle beraber çok tüketirlermiş. Özellikle geyik etiyle. İkea'da lingonberry reçeli varmış galiba, lingon kelimeside isveççeden geliyormuş.

caturanga 15-12-2009 20:48

lingonberry
 
1 Eklenti(ler)
ben kademeli olarak dışarı alma niyetindeyim.soğuğa dayanıklı vede seven bir bitki bence içeride tutmak her ne kadar gözümüzün önünde dursun istiyorsak da bitkiye haksızlık olacak kanaatindeyim...
Eklenti 118124
31 aralık tarihinde çekilmiş web de rastladım...

bari 15-12-2009 20:54

SEvgili Catarunga,

Lingonberry kutup bitkisi. İskandinav, sibirya, Kanada doğal ortamı. Bizim buraların soğuğu sinek vızıltısı gelir bence.

caturanga 15-12-2009 21:01

:))******* yeni bitkiler bekliyoruz sizden...

caturanga 15-12-2009 21:01

:)) ******* yeni bitliler bekliyoruz sizden...

caturanga 15-12-2009 21:03

size katıldığımı belirten bir kelime yazdım fakat forum algılamıyor olmalı :)

bari 15-12-2009 21:23

Lingonberry ile ilgili bir makale buldum.

http://www.garden.org/articles/artic...?q=show&id=162

"The wild North American species of lingonberry, Vaccinium vitis-idaea var. minus (also called the mountain cranberry) is a low-growing plant that blooms only in the spring; the European and Asian native, V. v. var. majus, is a slightly taller shrub with larger leaves and flowers. It blooms twice each season. Also called cowberry or foxberry, it's the type more commonly found at nurseries. Dan Hartmann, of Hartmann's Plantation in Grand Rapids, Michigan, notes that this potential for a double crop is part of what makes these plants attractive.


Open flowers are only hardy to about 30°, meaning the first bloom is usually nipped by a late frost. The second crop is usually the largest and often the only one of the season. This is not as bad as it sounds, however. In my experience, fruits that ripen in the cooler temperatures of fall generally have the best color and flavor. "

Amerika tipi lingonberryler sezonda bir sefer çiçeklenmelerine karşı, avrupa ve asya tipi lingonberryler iki sefer çiçekleniyormuş. İlk çiçeklenme mayısta, temmuz ağustos meyve olgunlaşması oluyormuş. İkinci çiçeklenme yaz ortası, meyve olgunlaşmasıda eylül, ekimde oluyormuş.

Bizim lingonlar demekki iki sefer çiçekleniyor. Ama yinede bir mevsim şaşırması söz konusu. Normalde ilk çiçeklenmede çiçekler geç donlara hassasmış ve dökülebiliyormuş. İkinci dönem meyveleri daha kaliteli oluyormuş...

bari 15-12-2009 21:41

1 Eklenti(ler)
SEvgili Catarunga,

Umarım bizde birgün bu hale getiririz.

MAVI_ALTIN 17-12-2009 10:08

Lingonberry konusu "ÖZEL ÜZÜMSÜ MEYVELER"

MAVI_ALTIN 17-12-2009 10:11

Lingonberry "kekreyemiş" olarak Türkçe karşılığını almış ve ÖZEL ÜZÜMSÜ MEYVELER kitabında bir bölüm halinde hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Latincesi Vaccinium vitis-idea olan bu üzümsü meyve Kaçkar Dağlarında doğal olarak yetişmektedir. Kültür çeşitleri Prof. Dr. Hüseyin ÇELİK (OMÜ Ziraat Fak-SAMSUN) tarafından Türkiye'ye getirilmiş ve denemeler Karadeniz Bölgesinde devam etmektedir.

bari 17-12-2009 10:37

Üniversitelerde böyle çalışmalar yapıldığını bilmek güzel.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024