agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Üzümsü Meyveler
(https)




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-05-2014, 00:01   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-03-2010
Şehir: KONYA
Mesajlar: 3
Wink Geleneksel olarak dut nasıl Kurutulur?

Arkadaşlar benim beyaz bir dut ağacım var. Dut kuruyemişcilerde ne güzel kurutulmuş olarak satılıyor. Bende kurutayım dedim ancak bir türlü kurutmada kuruyemişcilerdeki kaliteyi yakalayamadım. internette epeyce araştırdım ama bir türlü bilgi ve anlatım bulamadım. bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim

 
harmancıklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2014, 07:51   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-11-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 241
kuruyemişçilerde geleneksel kurutulmuş dutu zor bulursunuz.
Sanırım kurutmalık dut çeşitleri de farklıdır sanırım
Alıntı
Alıntı:
Bu çalışmada, beyazdutun (Morus alba L.) Tokat şartlarında kurutulmasında sera tipi güneşli kurutucu ve sera içi havasının kullanıldığı fanlı bir kurutucu kullanılmıştır. Kontrol amacıyla da dış ortamda güneşe serilerek geleneksel kurutma yapılmıştır, Kurutma, güneş ve gölge koşullarında tekrarlanmıştır. En hızlı kuruma, 2.5 gün ile serada-güneş uygulamasında (S-G) görülmüş, bunu sırasıyla 5 günle serada-gölge (S-GL) ve kurutucu (K), 7 günle açıkta-güneş (A-G) ve 9 gün süreyle açıkta-gölge (A-GL) izlemiştir. Kurutulan meyve örnekleri bazı kalite kriterleri dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Özellikle güneşe maruz kalan örneklerde % 70′lere varan esmerleşmeler görülürken, en iyi sonucu serada gölge ortamda yapılan uygulama vermiştir.

Orhank Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2014, 08:46   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-08-2013
Şehir: ankara
Mesajlar: 934
Sn. harmancıklı, beyaz dut kurutmak için öncelikle ilk olgunlaşan bol şıralıları es geçeceksiniz,
sonraki olanları temiz bir bez üzerine serip bol güneş alan bir yerde kurutacaksınız ama illaki yağmurdan ve rutubetten koruyacaksınız. Bu koyu renk kuru dut olur.
Sizin satıcılarda gördüğünüz beyaz dut ise özel ocaklarda( bu ocaklara islim ocağı denilir) toz kükürtün ocak üzerinde yüksek ısıyla eritilmesi ile fırınlanır. bu kısmen işlem görmüş olur, görüntüsü güzel ama güneşte kuruyandan daha lezzetli olmaz. saygılarımla.

resimsel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2017, 11:03   #4
Yeni Üye
 
agac17's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2017
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 3
tam mevsimi iken nasıl yapıldığı hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olan (foto filan varsa) arkadaş yorumlarsa iyi olur. nette araştırdım kimisi güneşte olmaz kimisi güneşte olur yazmış çok farklı bilgiler var. teşekkürler.

agac17 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2018, 01:00   #5
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-11-2010
Şehir: Alanya
Mesajlar: 50
Kuru dut..

Merhaba, sanırım bilgim bar bu konuda. Köyüm o beyaz dutları üretiyor ve satıyor. Öncelikle dut dibine örtü serıyoruz ve olgunlaşanlar kendiliğinden gün içinde dökülüyor ve dökülen dut henüz yaş olduğu için 2 veya 3 gün ağaç altında dökülen dutlar kalır. Sonra hafif sertleşen yarı nemli dut ezmeden toplanır ve1 parmak kalınlığı geçmeyecek şekilde başka örtüye serilir 2 veya 3 gün güneşte kurutulur.Sonra çuvallara doldurulur. Beyaz olması 2 şeye bağlı birincisi dut cinsi, ıkincisi yağmurdan sudan koruyun dutu dibine dökülünce yaş yaş asla süpürmeyin kararır dut.. öyle kükürt veya başka bir madde asla kullanılmaz tamamen doğal güneş ışığı yeterli

tcoalngsau Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019