agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Üzümsü Meyveler
(https)




Beğeni Düzeni505Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-09-2007, 21:23   #181
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Hayırlı olsun...İlçe tarım müdürlüğü ile mutlaka bağlantıya geçerek bu konudaki bilgi ve önerilerini dikkate alın derim.
Gelişmeleri buradan fotoğraflı olarak aktarırsanız memnun oluruz.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2007, 22:23   #182
Ağaç Dostu
 
COYOTE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 1,515
Galeri: 1
Sn cousica Rize'li bir arkadaşımdan likapaya mehuba dediklerini duymuştum. Resimdeki o mu bilmiyorum ama belki hatırlayamadığınız isim mehubadır.

Bu arada sözüm vardı sayın Balıkçı ve Nevsune'ye,arkadaşımın annesi bu mevsimde çelikleme olmayacağını (ve de yazın) ilkbaharda göndereceğini söyledi. Sabırla koruk helva olur hesabı

COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2007, 16:19   #183
doğa
 
eday's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 29
Ilce tarımla daha once gorusmustum, simdi bu bolgede arastirma ve denemeler yapan bir hoca ile irtibat halindeyim. Likapayla ilk 2002 de Iskocya'da tanistim. Toplanması, budanması ve paketlemesinde calismistim. Aynı sekilde cilek ve frambuz da vardı. Bahardan itibaren tum gelismeleri sizlere resimli olarak aktarmaktan cok memnun olurum..
Yil sonu yaklastikca benim heyecanim artiyor
ve sizlerle bunlari paylasmaktan cok mutluyum

eday Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2007, 07:27   #184
Ağaç Dostu
 
n_turan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara-Gölbaşı
Mesajlar: 244
Galeri: 11
Sn. Eday hayırlı olsun. Ben de gelişmeleri merakla izleyeceğim.

Sn. Nevsune, yaban mersini yapraklarının ucundaki kızarma sanırım bir süre sonra bütün bitkide görülecek. Bazı çeşitlerin son derece dekoratif kızıl bir sonbahar rengi oluyor. Yani bitki sağlıklı, diye düşünüyorum.

n_turan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2007, 07:29   #185
Ağaç Dostu
 
n_turan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara-Gölbaşı
Mesajlar: 244
Galeri: 11
Sn. denizakvaryumu, Adem'e uzun zamandır uğramadım. Ben de merak ettim. Çuvalların üzerinde pH değerleri var mıydı acaba?

n_turan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2007, 07:44   #186
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Ph değeri olarak belirtilmemiş ama asit karekterli olduğu yazılmış, Adem içindeki gübrenin de fazla olduğunu belirtti sanırım mantar yetiştirenler de alıyormuş...

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2007, 08:55   #187
Ağaçsever
 
Selçuk Örnek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-09-2007
Şehir: Gölcük
Mesajlar: 57
Merhabalar, ben Gölcük Kocaelide yaşayan bir hobi bahçecisiyim. Ağaçlarnet'i yeni keşfettim ve benimle aynı uğraş ve hobileri paylaşanları duymak beni mutlu etti. Evimizin bahçesinde değişik bitki ve meyveler yetiştirmek gerçekten çok zevkli ve heyecan verici.
Yaban mersini ve üzümsü bitkiler benim de ilgi alanım içinde. Geçen kış Rizede bir fidancıdan 3 adet y.mersini fidanı aldım. 1 yaşında yaklaşık 10 cm. boyundalardı. Northland, Berkeley ve Rekord cinsleri. Bunlardan bahçemize en iyi uyum sağlayanı Northland oldu. Ek'deki resimler Northland'a ait(resimdeki tarih yanlış bugün olacak). Önümüzdeki yaz bilemiyorum belki bir iki tane meyve alabiliriz.
Bunun dışında bir kırmızı frenk üzümü(cinsini bilmiyorum ancak tadı tatlı değil), yaz başı ve sonbaharda iki defa ürün veren ahududu ve "oregon thornless" cinsi siyah böğürtlenimiz var.

Eklenen Resimler
  
Emine Akman beğendi.
Selçuk Örnek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2007, 09:40   #188
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Merhaba Selçuk Örnek,
Aramıza hoşgeldiniz. Şu anda Ankara'da bizim gruptan NTuran bahçesinde deneme yapıyor. Eğer likapa Ankara hava koşullarına uyum sağlarsa, bizler de peşinden gideceğiz.
Sizin oralarda hava daha yumuşak olduğundan bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum.

Bu arada böğürtlen ahududu başlığına da bir göz atıp öbür meyve ağaçlarınızla ilgili paylaşımlarımızı oradan yapabiliriz.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2007, 14:22   #189
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Bizde Uludağ’da, Karadeniz dağlarında, İç Anadolu’da bir sürü yerde yabani olarak yetişiyor. Likapa, Ayı üzümü, Çoban üzümü, Çay üzümü gibi isimleri var. Türkiye’de nedense önemsenmiyor, tanınmıyor, tüketilmiyor. Yurt dışında ismi Blueberry. Uygar her ülkede, büyük marketlerde günlük sıkılmış meyve suyu **** yıkanmaya hazır paketli bulmanız çok kolay. Kozmetik sanayiinde sabun ve vücut losyonu yapımında tüketiliyor.

Bu bitki Karadeniz’de çaydan, fındıktan daha çok para kazandırabilir. Ama ciddi yatırım, çok ilgilenilmek istiyor.

Şu sıralar en önemli antioksidan araştırmalarında (yaş ve yaşam tarzınızla vücudumuzda biriken zararlı maddelerin atımını kolaylaştıran,kanseri önleyen) kullanılan bu bitki listelerde bir numara.

Meyveler yüksek miktarda A, C, E vitaminleri, demir, betakaroten ve lif içeriyor. Herkesin bildiği mucizevi Brocoli, çilek, domates, Likapa ‘dan sonra geliyor.


Likapanın tadı da mükemmel. Mavi-mor renkli suyunu sıkıp içebilir (günde 1 en çok 2 bardak, fazlası karaciğeri yoruyor, sinirlilik yaratıyor! Bence portakal suyu ile beraber tüketin saf suyu çok kuvvetli) veya reçel yapabilirsiniz. Taze meyveleri kekler, pastalar, meyve salataları, dondurma hatta pizzada (internette tarifleri var) bile kullanabilirsiniz. Kışın meyveleri taze bulmanız imkansız olduğu için şimdiden dondurmanızı öneriyorum.



Bitki doğada, kışın soğuk, bol yağış alan ormanlarda gölgeli ağaç diplerinde orman gülleriyle (Rhododendron) birlikte yabani şekilde gelişiyor. İki tip gelişeni var, birincisi kısa çalı şeklinde diğeri de yükselen cins…Toprakta asit oranını 4.0 - 5.5 pH. istiyor. Ehlileştirip uygun bahçeniz varsa benzer ortamları yaratın yeterli. Likapa, yavaş gelişen bir çalıdır. Ürün verebilmek için biraz büyümek ister, en çok verimi de en az 2-3 sene gelişmiş dallarda üretebiliyor.

Aman ilkbaharda ÇOK BUDAMAYIN!, Sadece zayıflamış dallar, kurumuşlar varsa temizleyin. Çok gelişmiş likapalar ancak budanabiliyor. Bu işlem için ilkbaharda yeni sürgün veren nokta’nın üzeri ortancalar’da yapıldığı gibi kesilebiliyor.



Toprağınız kireçliyse işiniz çok zor, hep ilave asitli toprak vermeniz gerekiyor. Asitli toprak diyorum, dikimde bitki dibine toprakla karışık, çam iğneleri, meşe yaprakları, baklagillerden Fiğ artıkları, siyahbeyaz gazete kağıdı parçalayın (tabi bunlardan bir ikisi!) ilave edin dikin. Yapraklarda diğer aylarda sararma olursa dikkat, derhal asitlendirici sıvı gübre lazım, bunuda hiper marketlerde bulursunuz.
Çok uğraştınız hala sarı sarı ise, bence toprağa dikmek yerine saksıda Likapa yetiştirin, doğru toprak ilavesiyle senelerce sorunsuz meyve verebilir. Kuşlar bu meyveye bayılır, ürün zamanı malınızı kaybetmemek için çalıların üzerine ağ germeniz gerekebilir, dikkat edin.

Yeri gelmişken, Amerikada çok tüketilen Cranberry bu bitkinin amca oğlu olur. Türkiyede yetişmiyor, tanınmıyor. Sağlıkla ilgili okuduğum bir makalede Cranberry’nin türkçesi Yaban mersini **** Kızılcık diye yazılmıştı. Hiç alakaları yok, çünkü Türkiyede bu bitkinin ismi yok! Meyveleri biraz benziyor o kadar!…



Cranberry isminde bilinen bitkinin doğada yetişen üç tipi var. Amerikan türleri - Vaccinium macrocarpon, meyvesi daha küçük Avrupa türleri - V.oxycoccux, üçüncü tür olarakta Amerikada Cowberry diye bilinen
V. vitis-idaea (tadı çok acı, çiğ yenmesi imkansız gibi sadece pişirilip tüketilmekte).

Bitki likapa gibi yaprağını sonbaharda dökmüyor, daimi yeşil bir çalı halinde gelişir. Toprakta 4.5 pH oranına bayılıyor. Doğada bir zaman bataklık gibi su basmış alanlarda kalmaktan hoşlanıyor. Kışın - 45°C soğuğa kadar dayanıklı. Gelişme zamanı tam güneşten biraz gölgeli alanlar istiyor. Genelde budanmıyor. Likapada söz ettiğim kuş saldırısı bu bitki içinde geçerli, ağ ile kurtulabilirsiniz.

Eminim Karadeniz bölgesinde uygun yerler bulunsa Cranberry’de yetişir. (İsmi ne olacak peki?) Amerika kıtasında çok önceleri Kızılderililer bu bitkiye tıbbi etkilerinden dolayı çok önem verip yetiştirmişler. Meyvenin kırmızı suyundan kumaşlarını bile boyamışlardır.

Cranberry’nin suyu çok kıymetli. C, D vitaminleri,potasyum ve demir ihtiva ediyor. Likapa gibi tatlı olmadığı için şekerle karıştırılarak tüketilebiliyor. Kanserede iyi geldiği söyleniyor. Böbrek hastalıklarına, mesane iltahaplanmalarına, taş düşürmeye, boğazda habisleşmiş iltahaplanmalara iyi geliyor. (Ben Boğazımdakilerden bu sularla kurtuldum, Doktorum hala bana inanmıyor.)

Belki duymuşunuzdur **** tatmışınızdır, yılbaşında ve Amerikalıların Şükran gününde pişen hindiye Cranberry sosu dökülür (1620 senesinden beri bu geleneksürmekte). İstanbuldaki bazı marketlerde Ocean Sprey markasıyla satılmakta.

Not: Bu yazıyı yazalı 3 sene geçmiş. Hala ikisi de taze satılmıyor. Sadece Malatya pazarı Cranberry’nin kurutulmuşunu Amerikan üzümü diye satıyor. Biraz şekerli, ama doğal (zaten şekerlendirilmeden yemeniz zor, taze tadı çok ekşi). Meyve sularından çeşitler çoğaldı. Hatta benim en sevdiğim tip smoothie’ler bile gelmiş. Paya firmasından sipariş edebilirsiniz.

Türkiyede Blueberry (Maviyemiş-Likapa) fideleri’de çoğaldı. Karadeniz Bölgesinden, Sn. Yusuf Ustuoğlu ve Sn. Hüseyin Çelik bu konuda en önemli kaynaklar, onların sayfalarına mutlaka bakın derim. İstanbul’da Demir Arboretum likapa fidesi satıyor, onlarla da iletişime geçebilirsiniz. Üretim için düşünüyorsanız bitki çeliklemeyle çoğalıyor. Anaçları yurt dışından getirmeye uğraşmayın. Bu linklere mutlaka bakın.
2006 yılı araştırmalarında yeni Anti-aging ürünü Nar! Blueberry biraz aşağımı iniyor ne? Nar suyu çok faydalı, ama bir bardaktan çoğu değil. Kaslarınızı eritebilirmiş dikkat!
================================================== =====

Cranberry suyu istanbuldaki bir çok markette bulunabiliyor. Ocean Sprey marka. Sabah aksam bir bardak içerseniz düşer.(Boğaz iltahaplarınada çok iyi geliyor, ben anjin olduğumda bu sularla kurtuluyorum, aksi taktirde telefonda konuşurken sesimi tanıyamıyorlarmış…
Kayserililerin Gilaburu bitkiside bu işe yarıyormuş(taş için), onuda şişeleyip satmışlar. Ararsanız çoğu yerde var. http://www.gilaburu.com.tr/

================================================== =
uzun zamandır idrar yollarında oroblemim vardı. e.koli diye bakteriyle uğraştım.kullanmadığım ilaç kalmadı desem yeri var en son 2gr.iğneler kullandım.tam geçti diye sevinirken griple beraber nüksetti.bende ilacı bıraktım ve şu gilaburu denilen içecekten aldım.ısırgan otu ve kuşburnu çayı içtimçiçiyorum hala.ve solgar ilacın cranberry wıth c dıye vıtamını var şu bahsettiğiniz kırmızı ayı üzümü içerikli vitamin.onuda kullandım şu an ALLAHIMA şükür olsun tahlillerimde bakteri gözükmüyor velokositim15-20 seviyesindeydi şimdi ise nadiren lokosit gözükmüştür diyor tahlilde.eğer bu tür hastalığınız varsa lütfen dediklerimi uygulayın.antibiyotikler bazen iyileştirmek yerine daha da bakteriyi dirençli kılıyor.saygılarımla..

================================================== ==

MEHMET AKMAN 24 Mayıs 2007 6:03 pm
cranberry fidanı bulunmaktadır

arayanlara duyrulur!

pazar mahallesi,hastane sokak no:6 SAMSUN

TELEFON: 0362 431 48 77
================================================== =
Doç. Dr. Hüseyin ÇELİK 08 Ağustos 2007 5:45 am

Üzümsü meyveler grubunda yer alan ve Karadeniz Bölgesindeki asitli topraklarda 500 dekarı aşan MAVİYEMİŞ olarak tesçili yapılan tür Vaccinium corymbosum’dur.
Yabanilerine bölgede likapa, ligarbai lifos, motsvi, mahabak, çela gibi isimler verilmektedir.
Yaban mersini ise bir gruba verilen isim olup akdeniz bölgesinde maki türü olan, boylanmayan, ince yapraklı, küçük meyveli tüm bitkilere verilen isimdir.
Dolayısıyla kültürü yapılan V. corymbosum çeşitleri artık MAVİYEMİŞ olarak isimlendirilmektedir. İngilizcesi BLUEBERRY dir.

Gelelim Cranberry adlı üzümsü meyveye. Bu bitkinin çeşitlerini de Türkiye ye getirdim ve Karadeiz Bölgesinde denemeye aldım. Bu bitkiye TURNAYEMİŞİ diyoruz artık. Gerek MAVİYEMİŞ, gerekse TURNAYEMİŞİ ile ilgili HASAD dergisinde (www.hasad.com.tr)detaylı bilgilerin yer aldığı makaleler var. Ayrıca, maviyemiş yetiştiriciliği kitabım yayınlandı. Bu arada, LINGONBERRY (ismini sonra vereceğim) adlı üzümsü meyveyi de getirdim. Çalışmalar devam ediyor.

Tüm bu meyveler sağlık meyvesi olup birçok alanda kullanılabilmektedirler. Özellikle çay, fındık ve kivinin yanında ürün çeşitliliğine katılacak olan bu meyve türleri Karadeniz Bölgesindeki doğal asitli topraklarda kolayca yetişebilmektedir.

Selamlar, DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇELİK
05334739953
huscelik@omu.edu.tr

Doç. Dr. Hüseyin ÇELİK 08 Ağustos 2007 5:53 am
TURNAYEMİŞİ yani cranberry (Vaccinium macrocarpon) fidanları bulunmaktadır. Müracaat: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü-SAMSUN
0362.3121919/1132
http://bahcevan.com/?p=45

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2007, 15:13   #190
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Yukarda Hüseyin Hocanın açıklamasından konu başlığımızın yanlış olduğu anlaşılıyor...

Yani konu başlığı sadece likapa olacak... yaban mersini likapa ile aynı değil...mavi yemiş kelimesi ise blueberry ile uyumlu ve güzel bir isim

Doğru konu başlığı Likapa (mavi yemiş ) olarak düzeltilmeli derim...

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2007, 08:48   #191
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
http://www.biriz.biz/rize/likapa/likapatur.htm

Likapa çeşitleri için siteye bir göz atalım...

Kadife Yapraklı Yaban Mersini Vaccinium myrtilloides Michx.) Yaprak ve gövdesinde, tüy içermesiyle diğer türlerden ayrılır. Yaprak kenarları düz olup diş içermezler. Ormanlık alanlarda yaygındır. Çok kısa sürede, çok fazla miktarda sürgün ve dal oluşturan bu yaban mersini türü, çok bol ürün verir.

Yer Yaban Mersini : (Vaccinium boreale Hall& Alders) Çok fazla dallanabilen bir türdür. Genelde toprak altında büyümesini sürdürür. Denize doğru burun gibi uzanmış açık alanlarda bol miktarda bulunur.


Adi, Kısa Boylu Mersin: (Vaccinium angustifolium Ait.) Yabani olarak bilinir, çalıları kısa, yaprakları ise cilallanmış gibi çok parlaktır. Yapraklar düz ve kenarları dişlidir. Yaprakların ucunda küçük bir beze taşırlar. Terk edilmiş alanlardaki kuru otların üzerinde gelişirve böyle olanlarda yaygın olark görülürler.

Kısa Çalı Formlu Siyah Yaban Mersini: (Vaccinium angustifolium nigrum Wood-Boivin) Yapraklar mavi yeşil renkte iken, meyveleri parlak siyah renktedir. Mera ve doğal ortamlarda yetişir. Sürekli yakılan ortamlarda yaban mersini'nin artış oranı çok daha hızlı olmaktadır.

Yüksek Çalı Formlu Yaban Mersini: Günümüzde ticari oarak yetiştirilen ve melezlemeleri yapılan yüzlerce çeşidi olan yüksek çalı formlu yaban mersini bulunmaktadır. Bunlar arasında, Kuzey orjinli (Vaccinium corymbosum L.) ve Güney Orijinli (Vaccinium corymbosum, Vaccinium darrowi Camp. ve Vaccinium ashei) melezleri gibi farklı iki grup yer almaktadır.

Yüksek çalı formu yabani mersinler dik büyüme gösterirler. Kışın yapraklarını dökerler. 2-5 metreye kadar boylanabilinirler. Ancak, kültüre alındıklarında 1-3 metre arasında boylanmalarına müsaade edilir. Yaprakları eliptik veya oval olup 7,5 cm uzunluğundadır. Alt yüzeyleri ince tüylü, kenarları düzdür.

Sürgünler -20C ile - 40C arasında zarar görürler. Meyveleri 1,5 - 2 gram ağırlığında olup; meyve rengi mavi-siyahtır. Kaliteli olan meyveleri taze tüketimden ziyade sanayi için uygundur. Meyve olgunluğu artıkça renkte matlaşma meydana gelir.

Çiçeklenmeden 45-75 gün içinde meyveler olgunlaşır. Çiçekleri ters dönmüş semaver şeklinde olduğundan tozlanmada arılara ihtiyaç vardır.
Tavşangözlü Yaban Mersini: (Vaccinium ashei Reade) Dik ve kuvvetli büyüme gösterir. 10m boylanabilinir. ancak kültüre alındığında 1-3 m'ye budanmalıdır. Yaprakları küçük, oval veya eliptik olabilir. Meyveleri 1,2 ile 1,5 gram ağırlığında, mavi-siyah renkte, sert kabuklu ve fazla çekirdeklidir. Çiçek tomurcukları kış döneminde -24 C ile 30C'lere dayanabilir.

Meyvelerin raf ömrü diğerlerine göre daha uzundur. El ile hasat için bitki boyunun 80 cm'de olması tercih edilir. Meyveleri taze ve sanayilik olarak üretilebiliir. Meyveler matlaşmaz. Çiçeklerdeki taç yapraklar döküldükten sonra 90 gün içinde meyveler olgunlaşır. Tam olgunlukta toplansalarda bu durumu uzun süre muhafaza ederr ve buruşmazlar.

Not:Aşşağıdaki resimde kırmızı yaprak ve mor meyve uyumuna dikkatinizi çekerim...muhteşem bir görsel şölen...sırf bu nedenle dahi likapa yetiştirilebilir.

Eklenen Resimler
   
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2007, 09:28   #192
Ağaç Dostu
 
sabah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2,922
Galeri: 11
Hatırlatma

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
... konu başlığı sadece likapa olacak... yaban mersini likapa ile aynı değil...mavi yemiş kelimesi ise blueberry ile uyumlu ve güzel bir isim

Doğru konu başlığı Likapa (mavi yemiş ) olarak düzeltilmeli derim...
Galiba gözden kaçmış...

sabah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2007, 11:31   #193
Ağaç Dostu
 
n_turan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara-Gölbaşı
Mesajlar: 244
Galeri: 11
Yeni Maviyemişler...

Özellikle Patriot alev rengi yapraklarıyla tam bir cümbüş oluşturuyor.
Sırasıyla 1. Otelde çiçeklenen Patriot; 2. Tamamı; 3. Patriot alevler içinde 4.
Brigitta Blue ki kendisinden çok beklentim var. Hem geç sezon, hem yüksek çalı, hem çok lezzetli meyve, hem de soğuğa çok dayanıklı. Daha ne istenir ki.
2. resimde yerde duran ise Atlantic. Mağaza yetkililerinin "soğuğa dayanır" ifadelerine güvenerek tamamen çeşit olsun diye aldığım bir çeşit. Sonradan yaptığım araştırmaya göre güzel de bir çeşit.

Eklenen Resimler
    
n_turan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2007, 11:41   #194
Ağaç Dostu
 
Arzu Kasapoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,813
Galeri: 256
Merhaba arkadaşlar,
Eğer ben yanlış benzetmediysem, likapa Sürmene'nin köylerinde toplanıp yurt dışına satlıyor. Burada Likarpa diyorlar. Sanırım meyveler sonbaharda olgunlaşıyor. Satışı yapan kişi aynı zamanda Tema'nın Karadeniz Bölge sorumlusu.

Sayın N Turan, Patriot gerçekten kırmızı rengiyle göz kamaştırıyor, güle güle büyütün.

Arzu Kasapoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2007, 11:47   #195
Ağaç Dostu
 
n_turan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara-Gölbaşı
Mesajlar: 244
Galeri: 11
teşekkürler Sayın Kasapoğlu. İnşallah meyvelerini üzümsüseverlerle hep birlikte yemek kısmet olur.

n_turan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2007, 12:06   #196
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Sayın n .Turan çok güzeller.Güle güle büyütün.Nerden aldınız.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2007, 12:07   #197
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
3. resimdeki yaprakları kırmızıya dönen patriot,

mevsiminde, meyveleri toplanmayıp üzerinde kalırsa, tek kelime ile alev kırmızı-puslu mavinin kaynaştığı muhteşem bir renk cümbüşü olur...(aman kuşlara yedirmeyin)

41 kere maşallah, nazar değmesin...

Haberlerinizi eksik etmeyin

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2007, 14:10   #198
Ağaç Dostu
 
n_turan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara-Gölbaşı
Mesajlar: 244
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Elfogi Mesajı Göster
Sayın n .Turan çok güzeller.Güle güle büyütün.Nerden aldınız.
Sayın Elfogi, görevli olarak Strazburg'a gitmiştim. Orada Botanic adında sadece bahçe malzemeleri ve bitkiler üzerine herşeyi satan bir büyük merkezden (www.botanic.com) aldım.

Daha beğendiğim ve getirmek istediğim çok şey vardı ama aldıklarımı getirmek bile epeyce mücadele gerektiriyordu. Sonunda bahçeye götürüp ambalajlarını açtığımda derin bir oh çektim. Bir iki saksı getirmek belki sorun değildi ama ben biraz abartıyorum galiba. Uçağın kargo bölümüne de veremiyorsunuz. El bagajı olarak da taşımak insanı öldürüyor. Yine de değdi.


Düzenleyen n_turan : 17-10-2007 saat 09:42
n_turan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2007, 14:50   #199
Ağaç Dostu
 
sabah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2,922
Galeri: 11
Aramızda henüz bahçesine bir tane bile likapa dikememişler varken yaptığınıza ne diyeceğimi bilemedim.

Çok güzel görünüyorlar. Likapaları izlemek için sizin bahçeye kamera koymak farz oldu.

Çalışmalarınızda kolaylıklar, başarılar dilerim.

sabah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2007, 16:21   #200
Ağaç Dostu
 
n_turan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara-Gölbaşı
Mesajlar: 244
Galeri: 11
Teşekkürler sayın Sabah.

Satın almak için fidesini bulamadığım, ancak pratik bir çözümle çeliklerini Strazburg parklarından "elde ettiğim" rugosa türü güle de bayılacaksınız. Mrs Doreen Pike adıyla geçen bir çeşit.

Eklenen Resimler
  
Vegy ve Serpil Pirmit beğendi.

Düzenleyen n_turan : 16-10-2007 saat 16:53
n_turan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2007, 13:55   #201
Ağaç Dostu
 
n_turan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara-Gölbaşı
Mesajlar: 244
Galeri: 11
Sayın Eday, çalışmalarınız nasıl gidiyor? Sizi unuttuk sanmayın. Ödemiş'te 900 metre rakım deyince aklıma Bozdağ geliyor. Hep görmek istediğim, bitki örtüsünü tanıyacak kadar zaman geçirmek istediğim bir yer. Ankara'da Bozdağlı olduğunu bildiğim Serkan adında bir fidancı arkadaşım var. kendisi Bozdağ'da yaban mersininin çok yaygın olduğunu ve bana da fidan getirebileceğini söylemişti ama yoğun işleri dolayısıyla üzerine düşemedi. Sanırım Bozdağ veya çevresi sizin projeniz için uygun bir ortam sunuyor. Çeşitler konusunda bir gelişme kaydettiniz mi?
Bizi bilgilendirirseniz seviniriz.


Düzenleyen n_turan : 23-10-2007 saat 16:35
n_turan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2007, 15:37   #202
Ağaç Dostu
 
n_turan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara-Gölbaşı
Mesajlar: 244
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eday Mesajı Göster
Herkese İzmir'den merhabalar. Yazilarinizi uzun suredir takip ediyorum.
Üniversiteden sonra ben de bir hayali gerçekleştirmeye başlayacağım.
Araziyi Ödemiş Gölcükten(980m) seçmeyi planlıyorum.. Aynı şekilde Hüseyin Hoca'da bana olumsuz bir cevap verdi.. Ancak iyi bir iyileştirmeden sonra olabileceğını tahmin ediyorum. Eğer bahar dikimine yetiştirebilirsem yarım dönümlük bir alanı Kasım ayında hazırlayacağım ve yaklasik 15-20 adet ( 3 farklı çeşitle) işe koyulacağım.
Her zaman yardımlarınıza ihtiyacım olacak..
Mesajınıza tekrar bakınca Ödemiş Gölcük'ten söz ettiğinizi fark ettim.

n_turan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2007, 22:28   #203
Ağaç Dostu
 
Hasan Lalezar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 345
Sayın Turan bahçede hazırladığınız yastıklaramı diktiniz bu son gelenleride . Yakında sizde bitkiyi bahçeye sığdırmak konusunda zorluk çekeceksiniz gibi.

Hasan Lalezar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2007, 08:52   #204
Ağaç Dostu
 
n_turan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara-Gölbaşı
Mesajlar: 244
Galeri: 11
O yastığa 4 adedini dikeceğim. Çeşitleri karıştırarak elbette. 2 tanesini de evin girişinde kazdığım 4 yeni çukurdan ikisine dikeceğim. Aralık ayında eski 6maviyemişin ikisini boş kalan 2 çukura taşıyacağım ve onların da arasındaki mesafeyi açmış olacağım.

Yer konusunda haklısınız. Artık bir şeyleri dikmek için başkalarını sökmek gerekiyor. Daha önce plansızca, biraz da deneme amaçlı diktiğim bazı bitkileri söküyorum. Özellikle ağaçlarda ancak 4-5 yıl sonra alınan ilk sonuçlardan sonra, zor da olsa bir seyreltme gerekebiliyor.


Düzenleyen n_turan : 19-10-2007 saat 15:22
n_turan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2007, 15:46   #205
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Hımmm, mavi yemişler sizin bahçeyi ele geçirecek, zamanla da bahçeye ve Hacılar iklimine en iyi adepte olan tür ayakta kalacak...

Bu nedenle likapada çelikleme olayını da aslında şimdiden öğrenmekde fayda var...

likapada çelikleme nasıl olur ? Neler yapmak gerek? Köklendirici hormon şart mı? Sera etkisi isterler mi?

Sonuçta mavi yemişlerin , böğürtlen ve ahududu gibi kolay çoğalmadıkları kesin.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2007, 15:19   #206
Ağaç Dostu
 
n_turan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara-Gölbaşı
Mesajlar: 244
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Hımmm, mavi yemişler sizin bahçeyi ele geçirecek, zamanla da bahçeye ve Hacılar iklimine en iyi adepte olan tür ayakta kalacak...

Bu nedenle likapada çelikleme olayını da aslında şimdiden öğrenmekde fayda var...

likapada çelikleme nasıl olur ? Neler yapmak gerek? Köklendirici hormon şart mı? Sera etkisi isterler mi?

Sonuçta mavi yemişlerin , böğürtlen ve ahududu gibi kolay çoğalmadıkları kesin.
Çelikten üretim konusunda Selahattin Bey'in bir deneyimi oldu. Başarılı olamadığını yazmıştı. Taze sürgünlerden alınan çeliklerle yapıldığını biliyorum ama denemedim. Önce Ankara'ya uyumlarını görmek lazım. Bahçenin farklı yerlerine dikmemin sebebi de farklı konumlardaki tepkisini görmek. Son diktiğim alan daha korunaklı, binanın kuzey rüzgarını kestiği bir konumda.

n_turan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2007, 16:16   #207
Ağaç Dostu
 
n_turan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara-Gölbaşı
Mesajlar: 244
Galeri: 11
Yeni Maviyemişler dikildi

yerlerine dikildiler

Eklenen Resimler
  
Vegy beğendi.
n_turan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2007, 16:28   #208
Ağaç Dostu
 
n_turan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara-Gölbaşı
Mesajlar: 244
Galeri: 11
Eskiler ateş gibi

Haziranda dikilenler sonbahar ateşini sergiliyor.

Eklenen Resimler
   
Vegy beğendi.
n_turan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2007, 16:32   #209
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Hepsi birbirinden güzel Sn. NTuran

Bu yılki denemeleriniz, gelecek yıl bize iyi öğreti oluşturacak. Güle güle büyütün.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2007, 16:41   #210
Ağaç Dostu
 
n_turan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara-Gölbaşı
Mesajlar: 244
Galeri: 11
Çok teşekkür ediyorum. Henüz sonbaharı yaşıyoruz ama ben baharı dört gözle bekliyorum. Bir de maviyemişlerin sağlıkla çiçek açtığını görürsem daha ne isterim. O zaman temmuzda hasata beklerim.


Düzenleyen n_turan : 21-10-2007 saat 17:42
n_turan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024