agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/)
-   -   -Esin- / sukulentlerim (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/35793.htm)

-Esin- 07-03-2014 15:58

-Esin- / sukulentlerim
 
3 Eklenti(ler)
Herkese merhaba!

Çiçeği burnunda bir sukulent meraklısı olarak ben de bir sayfa açmak istedim. Henüz daha dün evimize ulaşan minicik saksılardaki sukulentlerim ve lithopslarımla ilgili yorum ve düşünceleriniz, önerileriniz benim için değerli, umarım beni ilginizden ve deneyimlerinizden mahrum etmezsiniz. Ben de burada her türlü gözlemimi ve edindiğim bilgileri paylaşmayı düşünüyorum. Elimdeki türlerle ilgili kısa kısa bilgiler vermek, benim gibi yeni başlayanlar için faydalı olabilecek bir başlık oluşturmak şu anki dileğim, umarım bunu hakkıyla yerine getiririm ;).

Lithopslardan başlayayım. Ben bu yaşayan taşlara bayıldım!

İlki Lithops lesliei

Cole number sıralamasına göre hangi numara olduğu çoğu satıcı tarafından belirtilmiyor ama internetteki kaynaklardan yararlanarak elimdeki lithopsun C047 Lithops lesliei ssp. lesliei v. venteri olduğunu düşünüyorum.

Eklenti 523341
Eklenti 523343

Lithops lesliei diğer lithops türlerine nazaran yetiştirmesi daha kolay ve suyu daha iyi tolere edebilen bir tür olarak geçiyor. Doğal habitatı Güney Afrika'daki bir nehir yatağının iki tarafındaki taşlık şerit olarak tanımlanıyor. Çiçekleri ise altın sarısı ve gövdesini tamamen örtecek kadar büyükmüş, onu da görürüz umarım :)

Edindiğim bilgilere göre lithopslar her sene kendini yenileyerek adeta yılan derisi değiştirir gibi eski yapraklarını yenileriyle değiştiriyorlar. Bitki eski yapraklardaki suyu yeni yapraklarına aktarıncaya kadar da asla su verilmiyor, taa ki eski yapraklar kuru bir kabuk gibi kalıncaya dek. Bu aşamadan sonra azar azar su verilmeye başlanıp lithops çiçek açana kadar su verilmeye devam ediliyor. Çiçek açtığı dönemden sonra ise su vermeyi tekrar kesiyoruz. (Yanlışsam düzeltin sevgili lithops yetiştiricileri)

Bu bilgilere dayanarak dün lesliei elime geçtiğinde eski yapraklarının yeterince kurumuş olduğunu düşündüm (Ayrıca yeni yapraklar da bana biraz buruşuk gibi geldi) ve lithopsumu suladım! ;) Bir kaç saat sonra gözlerime inanamadım. Sevgili lithops'um birden büyümüş, döktüğüm suların bir zerresini ziyan etmeden tamamen depolamıştı! :eek: Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz kurumuş yapraklar ben sulamadan önce yeni yaprakların üstündeydi. Dip kısımlarda görülen yeşil yerler tamamen kuru yaprakların altındaydı ve gözükmüyordu. Böylelikle suyu tutma kapasitesinin ne kadar fazla olduğunu muhteşem bir şovla ilk günden bana ispatladı :D

Eklenti 523342

sonkez 07-03-2014 17:19

Hoşgeldiniz..Sayfanız hayırlı olsun..

-Esin- 07-03-2014 17:29

2 Eklenti(ler)
Bir diğer lithopsum ise Lithops salicola

Bunun Cole numarası konusunda biraz daha şüphedeyim, acaba C086 - Lithops salicola maculata mı diyorum. Bendeki açıkça görüldüğü üzere üstü noktalı ve salicola cinsleri içinde noktalı form yalnızca bu (maculata : noktalı) ama renk itibariyle çok benzetemedim. Yine bir deneyimli göze ihtiyaç duyuyorum :)

Eklenti 523344
Eklenti 523345

Lithops salicola da kolay yetişen ve sahibini üzmeyen bir lithopsmuş. Hatta suya en dayanıklı lithops olarak yorumlanıyor. Çabucak kümelenmeye yatkın olduğu, ana bitkinin dibinden yavru lithopsların görünmesinin hiç de ender rastlanan bir durum olmadığı belirtiliyor. Doğal habitatında 350 tanesinin birarada olduğu büyük bir salicola kümesi bile görülmüş. Başka birçok lithops türünün öldüğü sıklıkta bile yaşamını sürdürmeye devam ediyormuş. Her ne kadar onyıllar sürse de ana koloni 25 cm çapına çıkabiliyormuş :eek: Tuzlu topraklara daha dayanıklı bir tür. Çiçekleri büyük ve beyaz;)

Bu lithopsun henüz eski yaprakları tamamen kurumamış olduğu için hiç sulamadım ama aldığım yerde sulanmış, toprağı nemliydi. Lithopsların susuz geçen kış dönemlerinden sonra hepsinin aynı zamanlarda sulanmaya başlanacağını okudum ama şu durumda bu lithops sanırım ki bir süre daha sulanmamalı. Belki de biraz erken sulanmaya başlandığı için eski yapraklarını atamamış olabilir mi? Bir de çok yaklaşınca duyulabilen pek hoş olmayan bir koku mevcut. Acaba çürüyor mu diyorum ama üstten görünen kısım gayet iyi duruyor, bir belirti yok. Bu konuda lithops severlerden yorumlarını bekliyorum :)

-Esin- 07-03-2014 17:36

Teşekkürler sevgili sonkez, ben de sizin başlığınızı izliyorum, nergisleriniz harika!

-Esin- 07-03-2014 21:53

2 Eklenti(ler)
Madem lithopsla başladık, üçüncü ve şu an için son lithopsumla bu günlük bitiriyorum. Karşınızda Lithops fulviceps aurea :p
(C363-Lithops fulviceps v. fulviceps 'Aurea')

Eklenti 523346
Eklenti 523347


Lithops fulviceps aurea doğada bulunmaz, Japonya veya Amerika'daki (kimin daha önce yetiştirdiği belli değilmiş:rolleyes:) lithops yetiştiricilerinin çaprazlamayla elde ettikleri bir varyetedir. Diğer Lithops fulviceps varyetelerinden yeşil gövdesi ve sarı-yeşil baş rengiyle ayrılır. Bu yüzden kendisine altın taş da denmektedir. Ayrıca diğer fulviceps varyetelerinin sarı çiçekleri varken fulviceps aurea'nın çiçeği beyazdır. Lithops fulviceps genel olarak çoğu lithopstan daha küçüktür.

Benim ufaklık da boyuna posuna bakmadan çiçek açmış ama ne yazık ki çiçeği çoktan geçmiş. Diğer iki lithops gibi o da bu sene ikizlenerek çoğalmış. Aklıma takılan soru; üstündeki kurumuş çiçeğini koparmalı mıyım koparmamalı mıyım? Tohum yapıp yapmadığını merak ediyorum :rolleyes: Konu lithops olunca her şeyde kararsızım:o

-Esin- 07-03-2014 22:04

1 Eklenti(ler)
Üç silahşörler :p

Eklenti 523348

Yarın Echeveria, Gasteria ve Pachyphytum ile devam...

gulayb 07-03-2014 23:30

Lithopsların suya karşı hassaslıklarını biliyorum ama bu kabuk değiştirme olayını bilmiyordum;) Benim de ilk lithopsum yarın gelecek kargoyla, aslında bugün gelecekti ama sanırım kargoda gecikti. Sizin konunuzu görünce iyice heyecanlandım, bu kaktüs ve sukulentlerin dünyası bir başka... Güle güle besleyin Esin Hanım, sayfanız hayırlı olsun.

hira 08-03-2014 01:55

Aramıza hoşgeldiniz.

Sayfanız hayırlı olsun. Takipte olacağız :)

-Esin- 08-03-2014 11:43

Yaşasın benim gibi yeni bir lithops sahibesi daha! Gülay Hanım sizin lithopsun da fotoğraflarını bekliyorum, şimdiden söyleyeyim :) Kaktüsler beni çok cezbetmiyor açıkçası ama sukulentlere ilgim çok, özellikle de lithopslara. Teşekkür ederim, bilgi alışverişimiz daim olsun :)

-Esin- 08-03-2014 11:44

Teşekkür ederim, hoşbuldum sevgili Hira, çok memnun olurum :)

-Esin- 08-03-2014 17:59

1 Eklenti(ler)
Echeveria dondo

Echeveria dondo bir Echeveria derenbergii ve Echeveria setosa hibritidir. Kompakt formu ve açık yeşil rengiyle gönlümü çaldı kendileri ;) Yaprak uçları zaman zaman kızarabiliyor. Tüm sukkulentler gibi kuraklığa dayanıklı ve bol ışık sever ama Echeveria dondo soğuklara karşı dayanıksız. Kışın minimum 5-10 derece arasını tolere edebiliyor. Çiçekleri sarı-turuncu-kırmızı renklerindeymiş. Boyu 20 cm ve rosetleri 15 cm çapa ulaşıyormuş, yani görece minik bir tür. Bendeki henüz 6-7 cm çapında ve şipşirin ;)

Eklenti 523349

-Esin- 08-03-2014 19:10

2 Eklenti(ler)
İkinci bir echeveria, Echeveria purpusorum

Eklenti 523350
Eklenti 523351


Doğrusunu söylemek gerekirse bu echeverianın en az öncekinin boyutunda olmasını bekliyordum ancak bana bu yapışık ikiz kardeşler geldi. Zaten bu arkadaş echeverialar içinde en yavaş büyüyenlerden biriymiş ama aynı zamanda yaprak güzelliğiyle sıradışı. Benim minikler biraz sırt sırta verdiklerinden pek gözükmüyor ama yapraklarının altı çok güzel kırmızı beneklerle dolu. Kökeni Meksika çölleri olan bu "chica bonita" soğuklara karşı dayanıklı değil. Kendisi artık evimizin balkonunda bahar güneşinin tadını çıkarıyor ve geceleri üşümüyor;)

-Esin- 08-03-2014 21:10

1 Eklenti(ler)
Gelelim bir diğer favorim Gasteria bicolor var. Liliputana'ya. Liliputana nadir ve ayrıca endemik bir tür. Yalnızca Güney Afrika Eastern Cape dağlık bölgesinde yetişiyor.

Eklenti 523352

Çok güzel bir minyatür bitki kendisi. Boyu 6-7 cm'i geçmiyor ama sürekli yavrulayarak çoğalan ve yayılan bir tür. Gölgeli güneş alan yerleri seviyor ama tam güneş altında da büyüyebilir. Yetiştirmesi kolay, öldürmesi zor :D Yapraklarının güzelliği onu çok çekici kılıyor. Güneş ışığının çokluğunda yapraklar turuncuya dönüyor. Çiçekleri kırmızımtıl bir pembe ve hoş görünümlü.

-Esin- 08-03-2014 21:32

2 Eklenti(ler)
Sırada narin çiçek sapıyla birlikte uzun yol katedip bana gelen Pachyphytum compactum hibriti var. Hibrit olması sebebiyle yaprakları çok tombul ve sımsıkı büyümüş değil.

Eklenti 523353
Eklenti 523354

Çiçeklerinin kısa zamanda açacak olmasıyla beni en çok heyecanlandıran sukulentim şu an. Merakla bekliyorum açmasını. Adeta fener tutar gibi uzattı çiçek sapını. Yaprak uçlarındaki koyu kırmızı, morumsu renkleriyle ayrıca çok güzel. Kolay yetişen ve dallanarak çoğalan bir tür. Güneş ve yarı gölge ortamı seviyor ve kısa süreli -5 derecelere dayanabiliyor.

-Esin- 08-03-2014 21:37

1 Eklenti(ler)
Son olarak hepsi birarada bir poz verdiler bize :p
10 farklı tür daha sipariş verdim, onları da gelince ekleyeceğim.

Eklenti 523355

-Esin- 09-03-2014 14:57

1 Eklenti(ler)
Lithops fulviceps aurea'nın üstündeki kurumuş çiçeğini kopardım. İçinden bir sürü tohum çıktı, çok sevinçliyim ;) Umarım çimlendirmeyi başarırım.Eklenti 523356

sakdag 10-03-2014 08:22

Hoşgeldiniz Sayın -Esin-. Lithopslarla ilgili genel olarak şunları diyebilirim. Kasım başı-Mart sonu arasında kesinlikle su yok. Cinsine göre bazısı mart sonunda bile bölünmesini tamamlamamış oluyor, onlara bölünme bitesiye kadar su yok.

Bölünmesi tamamlanmamış ama sulanmış lithopsunuzun akıbetini merak ediyorum. Ben de lithops macerema ilk olarak L. leslei venteri ile başlamıştım. Bu yıl 3.'ye bölünüyor, Benimkinde bölünme yeni başladı. Diğer türlerimde bir kıpırtı yok, onlar daha geç kalıyorlar.

Bir de bol güneş almalarını sağlayın yoksa güneşe doğru uzayıp ve yamulup şekillerini kaybediyorlar. Bir yerde okumuştum lithopsun en sağlıklı hali, toprak yüzeyinden en az görünen haliymiş.


Bol çiçekler, bir de minik tohumlarınızı firesiz çimlendirin inşallah. Güzel bir süpriz olmuş size. ;)

Verdiğiniz bakım bilgileri ve bitkilerin tanıtımlarını da ayrıca beğendiğimi söylemek isterim. Sadece fotoğraf eklemek biraz yavan kalıyor.

cemo 10-03-2014 08:45

Sayfanız ve sukulentleriniz bereketli olsun.

Verdiğiniz bilgiler için ayrıca teşekkürler.

Sayenizde lithops aşkım depreşti:)

Gül Batur 10-03-2014 21:27

Aramıza hoş geldiniz .

Sevgi Durul 10-03-2014 21:35

Net fotoğraflar, bilgilendirici tanıtımlarınızla hoş geldiniz.:) Devamını diliyorum.

-Esin- 11-03-2014 00:58

Sn Sakdağ, hoşbuldum, teşekkür ederim beğeniniz ve lithops konusunda bilgilerinizi paylaştığınız için. Lithops salicola'yı güneşe koydum toprağının kuruması için. Toprağın nemi azalınca koku da çok hafifledi, yok gibi şu an. Yalnız ufacık saksıda olmasına rağmen bir türlü tam olarak toprak kurumuyor, tam artık kurudu diyorum, 1 saat sonra yine hafif nemli. Bu durumda lithopsun kendisi suyu toprağa veriyor olmalı. Tahminimce bölünmeden önce sulandığı için eski yapraklardaki suyu artık transfer edemiyor ve o yapraklar da suyunu yeni bitki yerine azar azar toprağa veriyor sanki:confused: Bunun sonucunda da ortadaki yeni lithops eski halinden oldukça küçük oldu, gelişim durumunu 1 yıl geriye attı gibi. Yani verilen su öldürmese de süründürdü :(

Lithops tohumlarını ekim için toprağın üstüne yayılması gerektiği söylenen quartz kumunu henüz temin edemedim. Gerçi onları çimlendirdikten sonra yaşatması daha zor ama şansımı bir deneyeceğim, belki olur :)

Sn Cemo, teşekkür ederim ama nerde o sizin bahçenizdeki muhteşem sukulentler! Benimkiler minicik, daha çok yol katetmeleri gerek :) Lithopslar fena, bir kez sevdirdiler mi kendilerini bir daha bırakılmıyor galiba ;)

Sn Gül Batur, Sn SDurul hoşbuldum, sizin gibi sukulentleriyle harikalar yaratan kişilerin arasında olmak çok güzel ;)

-Esin- 14-03-2014 17:42

3 Eklenti(ler)
Balkonu şenlendiren Kalanchoe blossfeldianaları sizle paylaşmadan edemedim. :) İlk foto geçtiğimiz yaz sonu 10 yıllık emektar kalanşomuzun yanlışlıkla kırılmış bir sürgünüyken ekilen, şimdiyse kendi yavruları olan turuncu kalanşomuz. Diğeri ise fuşya renk katlı kalanşomuz, yaklaşık 6 aydır bizimle.

Kalanchoe blossfeldiana doğal olarak Madagaskar dağlarında yetişen ve ordan tüm dünyadaki çiçekseverlerin evine konuk olan bir tür. Dayanıklılığı ve çiçeklerinin güzelliğiyle popüler bir ev bitkisi. Her sukulent gibi susuzluğa dayanır ama fazla su ve mantar en büyük düşmanıdır. Aydınlık fakat öğle güneşini direk olarak görmeyen yerlerde daha güzel yetişir. Dondan korunmalıdır. Bol çiçek açar ve çiçekleri haftalarca üstünde kalır ama çiçek tomurcuklarını yaptıktan sonra yaklaşık bir ay kadar çiçekleri görmek için sabretmelisiniz.

Eklenti 523357
Eklenti 523358
Eklenti 523359

-Esin- 14-03-2014 17:45

Kalanchoe blossfeldiana
 
3 Eklenti(ler)
Eklenti 523360

Eklenti 523361

Eklenti 523362

pulibet 15-03-2014 14:07

Sadece bitki resimlerini değil, bakım bilgilerini de paylaşmanız çok faydalı doğrusu. Teşekkürler.

-Esin- 16-03-2014 00:19

Rica ederim, faydalı olduğuma sevindim :)

-Esin- 17-03-2014 17:11

1 Eklenti(ler)
Bugün sukulentlerim kargoyla geldi. Bayaca zayiat var. Alt türlerini bilmediğim bir pachyphytum ve bir sedum(büyük ihtimalle rubrotinctum veya sedum pachyphyllum) yaprakları dalları var şu an elimde. Bunlardan yavru elde etmek için toprağa ne şekilde bırakmamı, ne kadar sulamamı önerirsiniz? Forumda bazı yerlerde öylece toprak üstünde bırakılanlar da var, yan bir şekilde toprağa hafif gömülmüş olanlar da. Ancak bu yöntemler her tür için yapılabilir mi? Bu konuda deneyimli arkadaşların yardımına ihtiyacım var:o

Eklenti 523363

sakdag 18-03-2014 07:48

Hafif nemli toprağın yüzeyine bırakın, toprağa gömmeye gerek yok. Ara sıra fısfıslayarak sulayın. Ben kazara kopan yapraklar için ayrı saksı oluşturmuyorum, genellikle başka saksılardaki bitkilerin diplerine bırakıyorum yaprakçıkları. Hem kısmen gölgeli, hem de nemli bir ortamda çabucak yavru veriyorlar. Bazen balkon zeminine düşüp unutulan yapraklar bile kendi kendine yavrulamış oluyor.

-Esin- 18-03-2014 12:51

Teşekkür ederim, bakalım birsürü yavru üretebilecek miyim :)

-Esin- 18-03-2014 15:04

2 Eklenti(ler)
Dün gelen lithopslarımdan biri, Lithops olivacea.

Cole number'ı tespit etmek zor çünkü Desmond ve Naureen Cole tarafından numaralandırılan lithops olivacea arasında C055'e benzediği gibi Steven Brack tarafından numaralandırılmış SB1998 varyetesi de olabilir.

Eklenti 523364

Lithops olivacea bir quartz-severdir ve doğal habitatında her zaman quartz taşlarının arasında bulunmuştur. Quartz fazla ışığı ve ısıyı yansıtarak Lithops olivacea için daha uygun bir ortam oluşmasını sağlar. Fazla güneşte kolayca güneş yanığı olabilir ve suyunu kaybederek oldukça küçülebilir. Yarı gölgede yetiştirmek için idealdir.

Lithops olivacea bölünme aşamasında şu an. Oluşan yarığın altı boş ve içinden yeni gelen yapraklar görülebiliyor. Bu lithopsum da yine ikizlenerek bölünüyor.


Eklenti 523365

-Esin- 18-03-2014 15:55

2 Eklenti(ler)
Yeni gelen lithopslardan diğeri de Lithops schwantesii
Tahminimce taksonomisi C106-Lithops schwantesii ssp. schwantesii v. schwantesii

Lithops schwantesii 10-15lik kümeler halinde yaşayan bir lithops çeşidi. Sonbaharda çapı 2-3 cm olan sarı çiçekler açar. Yeni oluşan yaprakları öncekilere göre daha pembemsi olur.

Bendeki henüz bölünme aşamasında, yeni yaprakları merakla beklemedeyim :)

Eklenti 523366

Eklenti 523367


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024