agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/)
-   -   Carlos_Cortes / Kaktüs ve Sukulentlerim (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/19971.htm)

Carlos_Cortes 09-04-2010 23:51

4 Eklenti(ler)
Herkese selamlar,

Bugün size son kaktüsümü tanıtacağım. Zaten toplamda 3 tane kaktüsüm var:)

Kendisini 10 ay önce Bauhaus'dan aldım. O kadar minik ve tatlıydı ki, bırakamadım orada. Eve gelir gelmez saksısını büyüttüm. Fakat alışmamış olduğu kızgın güneşin önünde bir gün unuttum. Fark ettiğimde güneş gören tarafı buruşmuştu. O bölgeyi toplamasına rağmen o tarafındaki dikenlerini kaybetti. Zaten fotoğraflara dikkatli bakarsanız dikensiz kısmı da görebilirsiniz. 10 ay önceki hali ile şimdiki halini beraber ekliyorum.

Carlos_Cortes 10-04-2010 00:09

4 numaralı mesajımda fotoğrafları olan 2 küçük boy süt ağacı çeliklerim sağ salim hayata tutundular. Yaklaşık 4 ay içinde yeni ortamlarına uyum sağlayıp gelişmeye başladılar. Şeffaf plastik su bardağına dikmiştim onları. Köklerinin toprağı sarmasını rahat bir şekilde gözlemliyorum. Ayrıca tepeden yeni yapraklar da vermeye başladılar. Toprağa diktiğimde yaranın kurumasını beklemeden hemen su vermiştim. Devamında da abartmasam da 15 günde 1 su vermeye devam etmiştim. Bir ara tutmayacak diye üzülüyordum. Ne kadar mutlu olduğumu anlatamam:) En kısa zamanda fotoğrafları ekleyeceğim.

Carlos_Cortes 12-04-2010 19:48

1 Eklenti(ler)
Selamlar,

Bir şey merak ediyorum. Bu konuda da sizlere danışmak istiyorum. Bu çay servisi yapılan hafif sert plastik bardaklarda (fotoğrafı aşağıdadır) kaktüs ya da sukulent yetiştirmenin bir sakıncası var mıdır? Mesela köklere güneş ışığı geldiğinde bir zarar teşkil eder mi?

Süt ağaçlarımı ve yılbaşı çiçeğimi bu tarz şeffaf bardaklara diktim. Şu an için bir problem gözükmüyor. Hatta kök gelişimi izlemesi oldukça zevkli:) Eğer sizlerden de negatif bir düşünce çıkmazsa; saksısını genişleteceğim lithops'larımı da direk bu bardaklara geçireceğim.

Cevaplarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Carlos_Cortes 13-04-2010 20:39

2 Eklenti(ler)
Süt ağaçlarımın gelişen yaprakları bana işlerin doğru yolda gittiğini gösteriyor. Büyük süt ağacı çeliğimde de aynı performansı görmek istiyorum:)

Bu arada saksıda kendi kendine maydonoza benzeyen bir bitki bitti kendi kendine:) Hatta annem ve babam onun maydonoz olduğuna emin. Davetsiz misafirimize misafirperver davranıyorum şimdilik. Ama sonumuz ne olacak bilmiyorum:)

kırlangıç48 13-04-2010 21:27

Sn.Cortes,
Süt ağacınızdaki gelişme çok hoş, inşallah büyük süt ağacı da kıskanıp atağa kalkar.

Carlos_Cortes 13-04-2010 21:41

Sayın kırlangıç48;

Umarım dediğiniz gibi olur. Ama yaklaşık 2 ay daha geçmesi gerekiyor. Belki havalar ısınmaya başladığı için bu süre kısalır ama her türlü önümde merakla bekleyeceğim uzun bir zaman var sanırım:)

Carlos_Cortes 13-04-2010 21:56

3 Eklenti(ler)
Ve işte beni bu bitki dünyasına sokan, bitkilerle haşır neşir olmamı sağlayan bitkim. Daha doğrusu sukulentim; yani lithops'um:) Kendisini 3 yıl önce alana kadar evimde hiç bitki yoktu. Evimizin önündeki küçük bahçemizde bazı bitkiler vardı; hatta kendim çimlendirdiğim ve şuan 7 yaşında olan bir at kestanem var. Fakat evin içine hiç girmemiştim.

Derken Eminönü'nde akvaryumcuları gezerken Tamer Bey'in yaşayan taş diye sattığı lithops'ları gördüm. İşte o an benim için dönüm noktası oldu. 5 liraya hemen bu bitkiyi aldım. Zaten bu siteyi de o zaman keşfettim.

Fotoğrafları tarih sırasına göre koydum. Farkedildiği üzere ilk aldığımda 2 kök vardı fakat birinci yılını dolduramadan köklerden biri hakkın rahmetine kavuştu. Fakat tecrübe kazandıkça lithopsuma daha iyi bakmaya başladım. O da beni geçtiğimiz sonbahar çiçekle ödüllendirdi. Malesef çiçekli halinin fotoğrafını kaybetmişim. Diğer çiçekli lithopslarımla bu eksiğimi kapatmaya çalışacağım:)

Carlos_Cortes 13-04-2010 22:09

4 Eklenti(ler)
Bu lithops'um ise ikinci aldığım bitkim. Zavallı lithops'uma susuzlukla terbiye etmişim de haberim olmadı. Fazla su verip çürütmeyeyim dedikçe daha az su verdim. Saksısı da büyük ve bunu hesaba katmamıştım. Bir ara kurumanın eşiğine geldi. Sonra kaybedecek neyim var diyerek bol bol su verdim. O zaman kendini toparladı. Ha bu susuzluk dönemi yaklaşık 1 yıl sürdü. Tecrübesizlik işte :(

Şimdi ise durumu canavar gibi:) Geçen yıl çiçek vermedi. Olsun. O kendini toplasın da. Artık bu sonbahar görürüz çiçeklerini:)

Fotoğraf çekim rahikleri sırasıyla: 27.05.08 / 24.05.09 / 03.06.09 / 13.04.10

asumandilek 14-04-2010 00:00

Bu lithops başka bişey. :) İnsanın inanası gelmiyor. Defalarca hızlandırılmış gelişim videolarını izliyorum aklıma geldikçe. Aklımdan çıktığı oluyor mu acaba desek de gayet yerinde olur ya neyse. :)) Sağlıka büyüsünler inşallah. İnatçı çıkmış sizinki. Yaşama dört elle sarılmış maşallah.

Fatih 14-04-2010 09:15

Bİldiğim birşey var okudum biryerde ama siteyi bulamıyorum.Bu lithopsları dış kabuktan ayrılana kadar yavruları sulamamamız söyleniyor.Çürüme olabilir diye.Başka yapmammız gerekenler neler?Benim ismini bilmediğim ikitane lithopsum var.Biri dış kabuktan kurtuldu ve kuruttu dış kabuğu diğeri ise daha yeni yeni kurutuyor.

Carlos_Cortes 14-04-2010 10:47

Benim lithops'larımda da aynı durum mevcut. Bazıları eski kabuğunu kurutmak üzere. Bazılarında ise yeni yavru bile gözükmüyor. Ben şöyle bir şey yapıyorum. Hepsine birden 10 Nisan itibariyle sulamaya başladım. Ama kabuğunu kurutanlara daha fazla su veriyorum. Diğerlerine biraz daha az. Zaten güzel bir yakıcı güneş görmediler. Görseler direk kurutucaklar kabuklarını.

sevim.K 14-04-2010 12:50

Çok ilginç bir bitki:). Kaktüs ve sukulentleri seviyorum ama nedense lithopslarla yıldızımız barışmadı

Carlos_Cortes 14-04-2010 14:31

Biraz garip bir bitki bu lithops'lar. Hele bir de ortalama 5 ay hiç su vermediğimizi hesaba kattığımızda daha da garipleşiyor. Bu nedenlerle de kurallara aykırı gibi.

Carlos_Cortes 30-05-2010 15:55

Herkese selamlar...

Uzun süredir girememiştim siteye. Malum okul, finaller ve mezuniyet... Şimdi fırsat buldum ve buradayım. Bitkilerimde hiçbir terslik yok. Hatta sut ağaçlarım şaha kalktı diyebilirim. Hızlı bir şekilde uzamaya başladılar. Her hafta yeni bir yaprak çıkıyor diyebilirim... Kaktüs ve lithopslar da gelişimlerine devam ediyorlar.

En kısa zamanda fotoğraflar paylaşacağım...

umıt79 31-05-2010 00:00

Hoşgeldiniz yeniden sayın Cortes , lithopslarınızla ilgili verdiğiniz bilgiye şaşırdım .5 ay su vermemek ilginç geldi. Çiçeği falanda oluyormu bu lithopsların ?

Cahilliğime verin lithopsların canlısını hiç görmedim...

Carlos_Cortes 04-06-2010 14:00

Sayın umıt79;

Lithopslarla ilgili verdiğim bilgi gerçek. Geçtiğimiz Kasım ayının ortasında suyu kestim ve Mart'ın ortasında azar azar suya başladım. Ve bitkilerde hiçbir deformasyon olmadı.

Diğer bir bilgi olarak, geçtiğimiz Eylül - Ekim civarı lithops'larımın 2 - 3 tanesi hariç hepsi çiçeklendiler. Hatta şimdi birkaç tanesinin fotoğrafını da ekleyeceğim.

Sizin durumunuz tam olarak cahillik olarak söylenemez. Çünkü bu bitkiyle ilk tanıştığımda bende benzer şeyleri yaşadım. Bu daha çok tanışık olma ya da alışma meselesi. Ve alışmam hiç de kolay olmadı :) Alıştıktan sonra da etrafınızdakileri alıştırmanız gerekiyor, o da ayrı bir durum :) Mesela kış dönemlerinde babam lithopsların başına gelip "toprakları kupkuru olmuş bunların, biraz su versene" dediğinde ona hep açıklama yapmak gibi :)

Carlos_Cortes 04-06-2010 14:07

1 Eklenti(ler)
Lithops'larımın bir kısmının göründüğü karışık bir fotoğraf karesi. Çiçeklenmiş lithopslarım görülmekte :)

umıt79 04-06-2010 18:25

Sevgili Carlos Cortes benim şehrimde lithops bulunmadığı için görmedim ve alamadım. Görmüş olsam mutlaka alırdım. Şimdi çok daha fazla heveslendim ne yapıp yapcam bir lithops bulcam. Hem enteresan hemde çok çekici. Muammalı , sırlı şeyler nedense hep ilgimi çeker.

Sizin lithopslar çok harika görünüyor. Emeğinize sağlık. Lutfen daha farklı zamanlarda da fotoğraflarını ekleyin ki benim gibi bilmeyenler de bu gelişime şahid olsunlar.

Sevgiler...

Fatih 04-06-2010 18:58

Sevgili Carlos Cortes çok güzel çiçeklenmişler.Bende bu ay sonu gibi Antalya`a gideceğim.Taner Bey`ìn serasına uğramayı düşünüyorum.Bu yavrucakların beyaz çiçekleri çok zarif isim verirseniz bunlardan edinmek istiyorum.Bende de iki tane var ama çeşiti fazlalaştırmak istiyorum.

Carlos_Cortes 05-06-2010 00:05

Sayın umıt79;

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Eğer kafanıza lithops'lara sahip olma düşüncesini taktıysanız, Taner Angay'ın web sitesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Online alışveriş de yapabilirsiniz. Google'da aratmanız yeterli. Ben Lithops'larımın 5 tanesini onun serasından almıştım mesela; yolum Antalya'ya düştüğünde. Taner Bey'den almanızı tavsiye ederim.

Sayın Fatih;

Eğer Antalya'ya gideekseniz size Taner Bey'in serasına uğramanızı kesinlikle tavsiye ederim. Ben uğradığımda Taner Bey yoktu ama oğlu Muzaffer Bey o kadar iyi ilgilendi ki anlatamam. Yanlız bir problemimiz oldu ve lithops'ların cinslerinin isimlerini öğrenemedik. Muzaffer Bey daha sonra mail atarak öğrenebileceğimi söyledi fakat o zaman da benim üşengeçliğime geldi :) Bu yüzden sadece 2 cinsimin adını biliyorum. Onlar da Lithops Salicola (Sarı çiçek açıyor) ve Lithops Dorothae (Beyaz çiçek açıyor).

Carlos_Cortes 05-06-2010 00:16

2 Eklenti(ler)
Bu fotoğrafları 2009 Ekim sonu gibi çekmiştim.

Carlos_Cortes 05-06-2010 00:17

4 Eklenti(ler)
Bunları da Mart 2010 civarında çektim...

sevim4 05-06-2010 08:48

Sayın carlos, ben bunları gördükce kafayı yicem.

Gatay 07-06-2010 11:44

Sayın Carlos Cortes , bende de Crassula Perforata'nın farklı yapraklı olanından var. Benimkinin kenarları kırmızı değil. Çok fazla büyüyünce suyu yetersiz kaldı sanırım dip yapraklardan kurumaya başladı. Bende tepelerinden koparıp tekrar ektim. Onlarda hızla büyümeye başladı. Benim gözlemim ise çok fazla su istiyor ve hızla büyüyor. Susuz kalmaya dayanamıyor. Sizinkinin acaba suyu mu yeterli gelmedi. ?

Bir diğer eklemem ise Beşiktaş'da otobüs duraklarının bulunduğu yerdeki bitki satan kişiden bende kaktüs aldım. İlk aldığımda sorun yok. Ancak ikinci aldığım bir hafta içinde yan tarafından resmen içine çekip yamuldu. Bitkide çürüme belirtisi görmüyorum ancak yarısı yamuk durumda . Sizin yaşadığınız şaşkınlığı bende yaşadım. Sizin ki yine de iyi durumda :) Sizin yaşadığınız durumu okuyunca acaba bitkilere fazla mı hormon veriyorlar diye düşündüm. Acaba neden bu şekilde bitkinin formu değişiyor.

Carlos_Cortes 07-06-2010 21:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevim4 (Mesaj 652496)
Sayın carlos, ben bunları gördükce kafayı yicem.

İnanın bende yiyordum. Baktım olmuyor, teker teker almaya başladım :) Aslına bakarsanız yerim yok ve yaz sonunda askere gideceğim. Eğer bu imkansızlıklar olmasa bu bitkilerimi kat kat geliştirirdim. Eh askerden döndükten sonra :)

Carlos_Cortes 07-06-2010 21:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gatay (Mesaj 653771)
Sayın Carlos Cortes , bende de Crassula Perforata'nın farklı yapraklı olanından var. Benimkinin kenarları kırmızı değil. Çok fazla büyüyünce suyu yetersiz kaldı sanırım dip yapraklardan kurumaya başladı. Bende tepelerinden koparıp tekrar ektim. Onlarda hızla büyümeye başladı. Benim gözlemim ise çok fazla su istiyor ve hızla büyüyor. Susuz kalmaya dayanamıyor. Sizinkinin acaba suyu mu yeterli gelmedi. ?

Bir diğer eklemem ise Beşiktaş'da otobüs duraklarının bulunduğu yerdeki bitki satan kişiden bende kaktüs aldım. İlk aldığımda sorun yok. Ancak ikinci aldığım bir hafta içinde yan tarafından resmen içine çekip yamuldu. Bitkide çürüme belirtisi görmüyorum ancak yarısı yamuk durumda . Sizin yaşadığınız şaşkınlığı bende yaşadım. Sizin ki yine de iyi durumda :) Sizin yaşadığınız durumu okuyunca acaba bitkilere fazla mı hormon veriyorlar diye düşündüm. Acaba neden bu şekilde bitkinin formu değişiyor.

İlk olarak Crassula Perforata konusunda çok çok fazla su vermiyordum. Sanırım bu yüzden gelişimi son derece yavaş. Şimdi onu tek bir saksıya alıp suyunu da daha bol vereceğim.

Beşiktaş'da bitki satan kişi, sanırım bol bol gübre ve hormonlarla büyütülmüş kaktüsler satıyor. Bitki de bu yüzden ev ortamında afallıyor ve alışmış olduğu besini alamadığı için küçülüp içine çekiliyor sanırım. Zaten Taner Angay'ın serasında oğlu Muzaffer Bey'le yaptığımız sohbette şöyle bir şey söylemişti: "Babam echinocactus'leri birkaç yıl satmayı düşünmüyor. Çünkü bu bitkiler en az 15 yaşında. Fakat Çin'den gelen echinocactus'ler 2 - 3 yaşında olmalarına rağmen neredeyse bizimkilerden büyük."

Carlos_Cortes 07-06-2010 21:33

4 Eklenti(ler)
Sizlere süt ağaçlarımdan birkaç kare. İyice gelişmeye başladılar. Artık düzenli bir gelişme tutturdular yani. Umarım boyuma geldikleri günleri de görürüm :)

Carlos_Cortes 07-06-2010 21:40

3 Eklenti(ler)
Lithops'larımın birkaç kare fotografını çekmiştim dün. Onları da ekliyorum. Gelişimlerini düzenli bir şekilde hepberaber görürüz.

Carlos_Cortes 07-06-2010 21:44

1 Eklenti(ler)
Son olarak yılbaşı çiçeğimle ilgili birşey soracağım; kendisini apartman boşluğuna koymayı düşünüyorum. Ama kışın soğuklarda etkilenirmi diye merak ediyorum. Sizlerin bu konudaki tavsiyelerinizi bekliyorum.

Kendisinden bahsetmişken bir fotoğrafını ekleyelim bari :)

umıt79 07-06-2010 23:33

Sayın Cortes biraz soğuklanmanın yılbaşı çiçeğinize de iyi geleceğini düşünüyorum. Ben kendiminkileri kışın soğuk odada tuttum .(yerim olmaması sebebiyle) Baharla birlikte gayet güzel serpilmeye başladılar. Tercih sizin ...

Merak ettiğim bir konu var .Sizde ki lithopslar kaç yaşında ?
Yaşlı bir lithops nasıldır ve ne kadar büyüyebiliyor ?

Eğer mümkünse resimlerle anlatırsanız merakımı gidermiş olacağım. Teşekkürler .


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024