agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Hoyaları (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-hoyalari/)
-   -   velveteen / Deneysel Hoya çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-hoyalari/10962.htm)

velveteen 26-10-2008 12:40

velveteen / Deneysel Hoya çalışmaları
 
1 Eklenti(ler)
Merhaba,

Gözlemlediğim kadarıyla artık aktif bir konu değil ama, ben de mum çiçeği çalışmalarımı buradan sizlerle paylaşmak istiyorum. Olur da başarılı olduğum bir tür olursa onu ayrıca tür adında göstereceğim.

Herşeyden önce, mum çiçeği ile tanışmam farkında olmadığım halde çok eskilere dayanır. Yıllarca evimde yeşil bir bitki olduğuna inanarak baktığım Hoya Carnosam, iki sene önce bir gün çiçek açarak beni kendine hayran bırakmıştır. "Beyaz mum çiçeği bulabilir miyim acaba?" konulu arayışlarımın ne kadar cahilce olduğunu anlamam ise bir kaç ay önce MyHoyas sitesiyle tanışmama, değisik türlere sahip olabilme şansımın olduğunu anlamam ise Ağaçlar.net dergisindeki Paul Shirley röportajını okumama denk gelir :)

velveteen 26-10-2008 12:49

Siparişlerim - Genel Bakım
 
1 Eklenti(ler)
21 Eylül'de Paul Shirley'in sitesinden şipariş ettiğim 5 tür Hoya, bayramın azizliğine uğrayarak 9 Ekim'de elime geçtiler. İki haftayı geçkin süre zarfında postada bulunmalarına rağmen ne kadar dayanıklı olduklarını gösterdiler ve ben kupkuru dallar beklerken, yer yer buruşmuş yaprakları da olsa yeşil dallar buldum paketin içinde.

Sipariş ettiğim türler:
Imperialis
Lacunosa
Bella
Obovata
Serpens

Tamamını forumda okuduğum bilgiler çerçevesinde, birkaç farklı kombinasyonda acemice (kendimce deneysel) köklendirme çalışmalarına başladım.

Toprakta:
Toprakta ToniPlant köklendirme hormonu ile.
Suda:
Suda ToniPlant köklendirme hormonu ile

Toprak olarak orkide kompostu, torf ve perlit karışımı kullandım. Sulamayı hep iyi su ile yaptım. Haftada bir B5A organik gübre verdim. Günde iki kere fısfısladım. Petşişelerden sera yapıp, radyatör peteğinin üstünde 20-25 derece arasında değişen sıcaklıklarda tuttum.

velveteen 26-10-2008 12:52

İlk Kayıp - Imperialis
 
İlk kaybım Imperialis oldu.

http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/10701.htm

Kalın gövdeli bir çelikti ve bu teorimi destekleyecek veyahut yalanlayacak hiç bir somut bilgi bulamasam da, kestiğim zaman içinden akan beyaz sıvıyı kaybettiği için çok hızlı öldüğünü düşünüyorum.

Bir sonraki denememde çeliği hiç kesmeden köklendirmeyi deneyeceğim.

velveteen 26-10-2008 12:56

En zahmetsiz Hoya - Bella
 
1 Eklenti(ler)
Şu an için garanti olduğuna inandığım tek başarım Hoya Bella oldu.

Suda ve toprakta yaptığım denemelerin her ikisi de köklendi. Ancak suda köklendirdiğim çelikleri toprağa geçirince bir tanesi sarardı. O yüzden her zaman söylendiği gibi doğrudan toprağa ekmenin en güzeli olduğunu düşünüyorum.

Şu an için ufak ufak 5 adet çeliğim var ve yavaş yavaş filiz vermeye başladılar.

17. gün itibariyle Bella çeliklerimin durumu:

velveteen 26-10-2008 13:01

Yarı yarıya? Hoya Lacunosa
 
1 Eklenti(ler)
2 adet Lacunosa çeliğimden birini kaybetme yolunda ilerliyorum sanırım. (Sararmış olan iki yaprağı da bu fotoğrafı çektikten hemen sonra düştü.)

Köklendirme hormonu ile diktiğim Lacunosa, şu an için ne ilerleme, ne de bir gerileme göstermiş durumda. Ancak bunu sadece hormona bağlamak doğru değil. Kesin bir şeyler söylemek için daha beklemem gerekiyor. Gün 17, 50% umudum var hala :)

velveteen 26-10-2008 13:08

En zarif Hoya - Serpens
 
1 Eklenti(ler)
En çok kaybı Serpens'lerde verdim. Suda köklendirmeye çalıştığım iki adet parçayı kök oluşumları göstermeye başlayınca hemen diktim. Umudum kalan gelişimlerini toprakta devam ettirebilecekleri yönünde idi. Ama olmadı.
Ufak yapraklarını hızla döktüler ve kurudular.

17. gün itibarıyle, elimdeki tek umut veren Serpens, direkt olarak toprağa diktiğim ve hiç bir yaprağını kopartmadığım 3 yapraklı çelik oldu. Serpens'in fazla sıcak sevmediğini bildiğim için, şayet birkaç gün daha bu şekilde kalırsa, onu sera ortamından çıkartıp pencere önüne, ışık olan bir yere koymayı planlıyorum. Ancak elimde kalan tek Serpens olduğu ve bozulması da çok hızlı olduğu için şu an bir şey yapmaya cesaret edemiyorum, beklemedeyim.

velveteen 26-10-2008 13:23

En belirsiz - Hoya Obovata
 
1 Eklenti(ler)
Hoya Obovata, odunsu bir gövdenin iki tarafından çıkan dallar şekliyle gelmişti.

http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/10630.htm

İkiye kesip birini köklendirme hormonuyla, diğerini de hormonsuz şekilde diktim. Her ikisi de gözle görülen hiçbir değişim göstermeden ilk günki hallerini koruyorlar.

Yalnız, yaprakların gövde ile birleşme yerlerinde mantar olma olasılığı olan(?) siyah halkalar oluştu. Ama bu halkalar şimdilik bir gelişme göstermediği için de aceleci davranmadan bekliyorum.

Şimdilik elimdeki tüm bilgiler bunlar, umuyorum birkaç hafta içinde daha olumlu sonuçlarım olacak. :)

velveteen 26-10-2008 13:38

Bir sonraki adımım için her türlü yorumunuza, önerilerinize ve tecrübe paylaşımlarınıza çok memnun olurum..

İlkin 27-10-2008 12:53

Çelikleriniz çok güzel sayın velveteen, bayramın azizliğine uğramanız çok kötü olmuş, bu sorun olmasaymış bu kadar kayıp vermezdiniz emin olun. Ben çeliklerimin hepsini toprağa dikiyorum ve sabah akşam fısfıslıyorum, serpens çok hızlı gelişmeyen bir tür, ben de kendi kayıplarımdan sonra bir daha sipariş vermiştim gelen çeliği 2-3 parçaya böldüm içlerinden sadece bir tanesi yaprak vermeye başladı yeniden. Sabah akşam fısfıslıyorum, bunu çok seviyor. Direk saksılarına su dökmüyorum... Bütün türlerinizin yapraklarına bolca fısfıs yapın siz de...

Elinizdeki yıllardır baktığınız hoya cornosa'nın maşallahı var, yeri hep orası sanırım değil mi? Güneş gelse bile perde koruyor sanırım onu, ışık süzülürerek geliyor.

Bir de diğer türlerinizi de güneşe direk koymayın, bu aralar güneş ışıkları kırılarak geldiği için gerçi yaprakları yakmaz ama yazın mutlaka koruyun onları, umarım başka kayıp vermezsiniz, hepsi güzelce büyür.

velveteen 27-10-2008 16:05

Sevgili İlkin, verdiğin bilgiler için çok teşekkürler. Ben nedense serpens'lerim bir anda çürüyüp gidince üstlerine su gelmesinden pek hoşlanmadıklarını düşünmüştüm. Şu an sadece kabın kenarlarına su sıkıyorum, böylece ortam çok nemli oluyor. Günde 2 kez fıs fıs ile devam edeceğim. Köklendiklerinden iyice emin olunca da, 12 cm lik saksılarına alacağım.

Carnosam 1.5 senedir burda. Ondan öncede karşı duvardaydı. Üzerine direk güneş ışığı vurmuyor. Ondan aldığım çelikleri köklendirmekde hiç sorun yaşamıyorum. Suda, torfda, bol yapraklı her şekilde kökleniyor. Umuyorum şimdiki çeliklerimide bu boylara getirebilirim :)

Güzel haberlerimi buradan paylaşacağım.

velveteen 14-11-2008 21:58

Son gelişmeler
 
Serpenslerimi bir kaç hafta önce tamamen kaybettim.
Lacunosamın bir tanesi ufacık yapraklar verdi.
Bella larım gayet canlı görünüyor.
Obovatalar ise hala belirsizliğini korumakta :) Ne eksik ne fazla..Ne bir ton açık ne bir ton koyu yesil..

Bella ve Lacunosaları artık bu hafta sonu normal saksılara almayı ve bol ışıklı bir yere yerleştirmeyi düşünüyorum.

dkp 15-11-2008 12:27

Sayın velveteen; Kullandığınız kapları ben de kullanıyorum,eğer bu (kağıt)kapları koyu renkte plastik/toprak kaplar içinde bulundurursanız bitkilerinizin daha hızlı ve güçlü köklerle büyüdüğünü göreceksiniz.

velveteen 15-11-2008 19:14

Öneri için çok teşekkürler dkp. Benim de tam bu konuda merak ettiğim bir nokta var. Bazı türlerimin köklendiğini biliyorum, ufaktan yaprak çıkartmaya başladılar. Ama kökler henüz kağıt bardağı delip çıkmadı. Siz köklendirmeyi yapınca köklerin bardaktan dışarı çıkmasını bekliyor musunuz? Yoksa yeni yaprak çıkartmaya başlayınca 10 cm lik saksılara dikmeli ve normal yerlerine almalı mıyım? Deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

dkp 16-11-2008 13:52

Fotoğraflarınızda bulunan bitkiler ışık ve hava ile temasından dolayı istediğimiz biçimde köklenemezler.
Ben şöyle yapıyorum,yıkanmış dere kumunu çukur bir kaba koyuyorum.
Kağıt saksıları kumun içine yerleştiriyorum.Çelikleri içlerine yerleştirip,hazır toprak(torf) ilave edip hafifçe sıkıştırıyorum.
İlk can suyunu sebze coşturan ilaveli su ile yapıyorum.(sonraki sulamalar sprey ile)
Filizlenme başladığında Bardak şeklinde olan kaplara(kağıt kaplara) alıyorum.Bu kaplarda daha güzel gelişiyorlar.

Hoyaları tutturmak kolay oluyor fakat onları daimi saksılarına aldıktan sonra ısı değişimleri ve aşırı ilgi (alıp inceleme,yanlış sulama,fotoğraflarını çekmek için yer değiştirme,v.s.) gelişmesini engellediği gibi tamamen bozulmalarına da neden oluyor.
Bana göre birinci koşul;ortam ısısının yirmi derecenin altına düşmemesi ve kuru sıcak ortamda kalmaması gerekiyor.
Martta diktiğim çeliklerin(yurtdışından gelenler) hepsi tutmuştu.Birçoğu ekim ayındaki ortam ısısına uyum sağlayamadı,bozuldu.Kalanları bir seraya götürdüm,şu an kalanlar sağlıklı gözüküyorlar.

dua-çiçeği 14-01-2009 16:25

sayın dkp bir önceki yazınızda kağıt saksıları kuma yerleştirip çelikleri diktiğinizden bahsetmişsiniz. Çelikler filizlendikten sonra tekrar bardak şeklinde kağıt saksılara alıyorum yazmışsınız burasını anlayamadım.daha büyük kağıt saksıya mı alıyorsunuz? açıklarmısınız.

dkp 14-01-2009 22:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dua-çiçeği (Mesaj 344862)
sayın dkp bir önceki yazınızda kağıt saksıları kuma yerleştirip çelikleri diktiğinizden bahsetmişsiniz. Çelikler filizlendikten sonra tekrar bardak şeklinde kağıt saksılara alıyorum yazmışsınız burasını anlayamadım.daha büyük kağıt saksıya mı alıyorsunuz? açıklarmısınız.

Evet, bu şekilde yapıyorum.20-30 çelik tek bir kabın içine ancak bu şekilde sığıyor, ve korunuyor.(ışık, hava almayan ve su birikintisine maruz kalmayacak bir kap bunu yapabildim)
Tuttuğunu gördüğünüz güçlü çelikleri durumlarına göre ya daimi saksılara ya da daha büyük kağıt saksılara alıp sera ortamına yerleştiriyorum..
Hava tam ısınınca daimi saksıya ve balkona yerleştiriyorum.

kaktüs 06-03-2009 14:15

En güncel mum çiçeği çalışması bu kalmış heralde Paul bey'in siparişlerinden...

Sayın velveteen şu anki durum nedir?

velveteen 08-03-2009 13:22

Sevgili kaktüs,

Bir kaç fotoğraf çekip güncellemek istedim konuyu ama dağınıklığımın azizliğine uğradım, makinemi bulamıyorum :) Belkide baharda uykularından uyanınca göstermek daha güzel olur. Özetle:

Obovata: larda hiçbir değişiklik yok. Ne kötüleşme ne bir filiz. Bunca zamandır durdukları için tuttuklarına inanıyorum, ama filiz vermeden sevinmeyeceğim. Baharı bekliyorum.

Bella: lardan elimde 4 tane vardı. En gelişkin olan 2 tanesini bir anda kaybettim. Bakım koşullarımda fazla bir değişiklik yapmamama rağmen, bir anda 2 tanesi öldü. Şu an en ufak 2 tanesi ufacık filizler vermiş durumda. Konuşmak için erken sanırım.

Lacunosa: en umutsuz olduğum çeliğimdi ama durumu gayet iyi. Ufacık 2 3 yaprak vermiş durumda.

Sanırım hepsi için geçerli, ancak bahar geldiğinde gerçek durumlarını anlayacağız. Su an tamamen uykudalar, uyanmalarına az kaldı diye umut ediyorum :)

pembegül 08-03-2009 17:13

.............................Yukarıda seranını içindekiler hala duruyorsa çürüyebilir çünkü içerde nem çok fazla seralarda havalanması için biraz büyükçe delikler açmanız lazım birde bu çiçek fazla salkımsaçak kök yapmıyor iki yaşındaki mum çiçeğimin toprağını değiştirdim sekiz on kadar kısacık kökü vardı çiçek büyük olmasına rağmen çok az kök olmasına şaşırmıştım..

kaktüs 09-03-2009 09:09

Bahar gelse de hepimiz uyansak... Ben de mum çiçeği macerasına katılmak istiyorum. Bunun için sabırsızlandığım gibi sizlerin deneyimleri bizler için bir yol gösterici olacak... Özellikle de şu çelik tutturma ile ilgili olanlar.

pembegül 09-03-2009 11:17

Ben önceki gün bulduğum mum çeliğini bugün diktim üç gün suda beklettim köklenmesini beklemedim bu sefer bakalım nasıl olacak ...

velveteen 12-05-2009 12:57

Canlanan Hoya'larım :)
 
3 Eklenti(ler)
Baharla beraber canlanmaya başladılar. Nerdeyse 6-7 aydır hiç bir gelişme göstermeyen Hoyalarımdaki gelişme mutluluk verici :)

Bella ve Lacunosa yavaş yavaş büyümeye devam ediyor. Ama en şaşırtan gelişme Obovatalarımın verdiği kocaman yapraklar :) Böyle giderse, geçen Ekim siparişimden 5 de 3 türü yaşatmayı başarmış olacağım.

velveteen 12-05-2009 13:01

Yeni misafirlerim.. Imperialis ve Variegata
 
2 Eklenti(ler)
Imperialis siparişimde ilk kaybettiğim türdü maalesef. Bu sefer aynı riske giremedim ve köklü olarak Amerikadayken satın aldım. Yalnız bu seferki İmperialisim Paul Shirleyden aldığımdan çok daha farklı. Daha ufak ve yumuşak yaprakları var. Uzun bir yolculuk yaptık beraber ama şimdilik iyi görünüyorlar :)

velveteen 12-05-2009 13:06

Gizemli Hoya (Umuyorum Hoya :))
 
1 Eklenti(ler)
Hoya olduğunu umuyorum. Şimdilik (adını ve türünü öğrenene dek benim için Hoya Mariana :))

Bunu güzelliği Texas da bir otel bahçesinde buldum. Kumlu bir toprakda ve heryerdeydiler. Bir çelik aldım, 3 haftadır pet şişelerde, tahta parçaları, killi topraklarla yaşatmaya çalışıyorum. Bugün nihayet orkide harcı karışık bir ortama diktim. 2 ye bölmeye kıyamadım. Bir süre daha böyle yaşatmaya çalışacağım.

Yaprakları çok hoşuma gitti özellikle ve gövdesinin kırmızı oluşu. Sizcede bu bir Hoya türümü? Tanıdık geliyor mu? Sevinirim bir bilen var ise..

İlkin 12-05-2009 13:34

Umarim bu güzellik Hoyadir. Gitmişken oralara birkaç çelik daha alsaydınız keşke...
Güle güle bakın hepsine. ;)

ilknur aşık 12-05-2009 14:06

Carnosa tricolor'a benziyor. Paul Shirley'den gelen geçen haftaki siparişimde buna benzer bir çelik vardı. Ancak benimkinde ilaveten pembeli yapraklar da var. Gövde rengini hatırlamıyorum. Eve gidince bakarım.

Orkun Kırcı 12-05-2009 15:35

Tricolor bende de var ancak onun beyazlığı diş kısmında. Bu biraz değişik bir tricolor sanırım. ama gerçekten çok güzel. Güle güle büyütün.

some_at 12-05-2009 15:39

Gözünüz aydın.

velveteen 12-05-2009 21:05

Arkadaslar sanirim "Carnosa Krimson Princess" mis (Carnosa Rubra da deniliyor anladigim kadariyla). Yabanci bir forumdan soylediler. Cok fazla resmini bulamadim ama yapraklari ve govdesi ile sanirim o :)

Kiyamiyordum ama garanti olsun diye boyunu kisaltip 2. bir celik cikartacagim. Sans dileyin :)

huzunperest 12-05-2009 21:05

Çok güzel görünüyorlar Sayın Velveteen, çiçekli hallerini de paylaşmanız dileğimle.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024