agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bonsai Çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
-   -   Tekin / Sahil Sekoyası (Sequoia sempervirens) (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/8819.htm)

Harun Parlak 13-05-2008 21:28

Tekin / Sahil Sekoyası (Sequoia sempervirens)
 
4 Eklenti(ler)
Kuzey amerika'nın pasifik sahillerinde yetişir. Ülkemizde 400 m rakımına kadar optimal gelişme gösterir Karadeniz sahil kesimi gelişimi için uygundur.
Nemli serin ve derin topraklarda yetişir.
Kireçli topraklara da uyum sağlar. Gençlikde donlara karşı duyarlıdır. sonraları pek etkilenmez. -15 derecelere dayanır. Ilıman deniz ikliminde iyi gelişir. Yüksek hava nemi ister.
Hızlı büyür vatanında 120 m boylanabilir.
Tohum ve çelikle üretilir. Tohumla üretim zorunlu olmakla beraber 8 hatalık soğuk katlama faydalı olur.Dip sürgünlerinden mart ayında alınan sert çelikle
ayrıca kısa boyların dip sürgünlerinden Haziranda yeşil çeliklerle üretilebilir.
Bu fidanı 20 ytl ye aldım pazargünü bakalım sonunda neye benzeyecek.

TreePedagogue 14-05-2008 10:08

Sekoya dünyanın en büyük ağacıdır.
http://tr.wikipedia.org/wiki/A%C4%9Fa%C3%A7
Sekoya dan bonsai yapmak oldukça heyecan verici olmalıdır.

Ali H. ALI 14-05-2008 12:59

Tekin yine guzel bir agac bulup uygun bir fiyata almissin. Bir yazi yazip fidancilari dolasirken nelere dikkat ettigini., ne aradigini anlatirsan bircok uyeye fidan alma konusunda yardimci olabilirsin.

Agaclarin orta yerindeki govde de orda olsaydi guzel bir uclu govde yapabilirdin. Ikili govde calismasi da yapabilirsin ,ama agaclarin arasindaki mesafe cok gibi. Agacalarin kok yapisi kendi kendilerine yetecek gibi gorunuyor.
Onlari ayirip iki agac elde edebilirsin diye dusunuyorum.

Sana kolayliklar diliyorum.

Harun Parlak 14-05-2008 19:30

Teşekkürler Sayın TreePedagogue Teşekkürler Sayın Ali H. ALI bey. Ali bey fidanlıklarda fidan ararken genelde tepeleri haşat olmuş ve diplerde iyi sürgünleri olan kök kısmı gelişmişmi bunlara dikkat ediyorum.
Birde fidancıların gezdirmek istediği alanı değil istemedikleri alanları gezmeye çalışıyorum.
Çünki gözden çıkardıkları kendilerince formu iyi olmayanları hep kuytu köşelere atıyorlar orada ya toparlanmasını **** ölürse ölüsünü kimse görmesin diye saklıyorlar sanırım.
Fidan seçerken her şeyden önce alt dalları eteklerin dolu olması beni çekiyor. Tepeyi bir şekilde hallederim diye düşünüyorum ama etekler boş olursa oralardan dal çıkarmak imkansız değil ama kolayda değil.
Birde gövdesi yaralanmış ve iyileşmiş fidanlar ilgimi çekiyor.
Ali bey ortada üçüncü gövde varmış ama kesmişler ve kurumuş elime geldi gelmeseydi kuru dal olarak ayıracaktım ama karıncalar içini boşaltmış.
Şu anki ikinci gövdede yanında idareten duruyor adepde edebilirim ama ayırmayı düşünüyorum.

Sehernaz 15-05-2008 15:27

Bundan sonra yapacağınız işlemleri sabırsızlıkla bekliyorum Sayın Tekin.İnşallah resimlerini koyarsınız.
2 yaşından büyük fidanlarla çalışmaya başlanmaz diye okumuştum sanırım,yanlış hatırlamıyorsam. Gövde çok kalın değil mi?

Harun Parlak 15-05-2008 17:41

5 Eklenti(ler)
Teşekkürler Sayın Sehernaz İki yaşından küçüklerle okumuşsunuzdur belki çok daha yaşlı ağaçlarla çalışılabilir.
Tam başaramadım ama ileride belki ikiye ayırabilirim diye o şekilde şekillendirmeye çalışıyorum.
Resimlerinide tek tek çekmeye çalıştım ama istediğim açıdan çekemedim. Bir birine mani oluyorlar.

Ali H. ALI 16-05-2008 14:37

Tekin kolay gelsin sanirim benim gibi herkes izliyor.

Harun Parlak 16-05-2008 15:03

Sanırım öğle Sayın ali bey bizde zaten izlensin diye resim yüklüyoruz. En azından ağaç üzeri nde yaptığım hatalar ve düzenlemeler izleyen arkadaşları hatadan kısa zamanda geri döndürecek veya o hatayı yapmamaya çalışacaklardır diye düşünüyorum.
İyi yönlerine gelince izleyen arkadaşlar dahada iyi olabilirdi ben olsam şu veya bu şekil yapardım düşünceleri bile bu sanaatı pekiştirecektir diye düşünüyorum.
Teşekkürler bizleri izledğiniz ve yönlendirdiğiniz için.

uzman16 21-05-2008 20:45

Çok güzel bir ağacınız var Sn. Tekin.
Bence sanki ortadaki dallar birbirinin üzerine binmiş gibi. Eğer iki gövdeyi ayırmayacaksanız karışık görünüyor. İç dallarda sadeleşmeye gitseniz daha iyi olabilir... Eğer ayıracaksanız zaten söylediklerimi geçersiz sayın.

sabah 22-05-2008 15:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 236872)
.. sanirim benim gibi herkes izliyor.

Evet, izliyoruz ama sizin önerinizi de merak ediyoruz:rolleyes:

Fidanlar güzelmiş ama yapıları da bana da karışık geldi.

Utanmadan ahkam kesecek olursam;
fidanlardan birisinin -önyüz fotosunda soldaki- üst kısmını temizleyip, ana gövdeyi kısaltıp eğerek eğik tarz olmasını, diğerinin de alt kısımlarını temizleyip dik tazda olmasını düşünürdüm.

bonsaisan 22-05-2008 16:15

Tekin bey ağaçı hiç ayırmayın size aşağıda bir örnek sunumu yapayım bu ağaç sizn sekoya


Bu şeilide çok güzel olaçakç
http://www.bonsaisan.com/tekin.jpg

Saygılar

Harun Parlak 22-05-2008 19:25

Çok teşekkürler Sayın bonsaisan evet bu şekilde süper olacak ozaman dalları yönlendirme ve azaltmaya gideyim orta kısımda.

vyssera 22-05-2008 21:26

Merhaba Tekin bey,

Haftasonu sizi yakından tanımaktan memnun oldum, güzel bir gündü :) Bu ağaç hakkında Sayın Bonsaisan güzel bir bakış açısı sundu. 2 büyük ve 1 küçük ağaçtan oluşan bir grup plantasyon gibi bir görünüm alacak, bu ağaçların dipten sürgün verme olasılığı çok yüksektir, belki yeni çıkacak 2 sürgün size hoş bir orman atmosferi yaratabilir. Sekoya sıklıkla dipten sürgün veren bir ağaç. İyi çalışmalar.

Harun Parlak 22-05-2008 21:39

Bende sizi görmekden ve yüz yüze göeüşmekden çok memnun oldum Sayın veyssera.
Sayın bonsaisan 'ın çizimi evet çok hoş oldu aslında dip sürgünleri vardı ama çok sağlıklı değillerdi.
Onları çelik yaptım bakalım tutacaklarmı yavrularıda gömdüm yanlarına illaki bir şeyler çıkar.
Eğer çıkmaz ise yanına fidan arayabilirim **** adiporsuk da olabilir.
Saksı değişimine kadar zamanımız var.

sabah 23-05-2008 11:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisan (Mesaj 238883)
.. bir örnek sunumu yapayım bu ağaç sizn sekoya

Sizin çizimle ortaya seyretmeye değer birşey çıkmış.:rolleyes:

TreePedagogue 23-05-2008 14:22

iki gövde bir olunca sekoya seyran olmuş.

Ali H. ALI 23-05-2008 16:18

Ben, once iki govde arasindaki mesafenin cok olacagini dusunmustum. Ama goruyorum ki yanilmisim, Bonsaisanin yaptigi calisma ile agac bu sekli ile de guzel duruyor. Tekin bey onu mutlaka guzel bir bonsai yapacaktir.

bonsaisan 23-05-2008 16:46

Tekin bey cizimi beyenmenize sevindim.

Bonsai ilk başlayan her bonsai dostu elinde ki fidanı yeni bir şekil vermek için uğraşır ve bu çok uzuzn bir süreç olduğu gibi ağaç içinde yorucu olmaktadır.

Uzuzn yıların verdiği bir tecrübe ile kendi mantığımda birleştirdim bir olay sonuçu uygun formay yakın bir fidan aldığımda **** bulduğumda o fidanın ana şeklini koruyarak sadece daları belirli bir acı ile teleyerek ana formuna en uygun şekli vermeye çalışmak bonsai sanatına yeni başlıyan bir bonsai dostu için kısa sürede daha uyumlu bir ağaç elde etmesi yolu'nun bir şekli.

Bu sayede form vericem diye elimizdeki fidanı yıpratıp hem bu yıpğranmayı telafi etmesi için ağaçı beklerken birde istediğimiz dallanma ve sürügnlenmesi için geçen vakit kaybını en aza indirmek için ana fidan formunu bbize en yakın şekilde kulanmayı tavsiye ettim ben


Aslında ağaçınızda ki iki faklı gövdeyi tek bir yöne eğerek rüzgarla yatmış bir görselikde sağlana bilir.Tatı zatında birde ağaçınızın sağ **** sol tarafında ağaçda daha yüksek bir kaya ile dengeli bir kompozisyon sağlana bilir.
belki 3 yıl sonra şeklini değiştirmek istediğinzide ağaç dahada sağlıklı ve güçlü olduğu için bu çalışma kolaylaşaçakdır.
Saygılar.

Harun Parlak 23-05-2008 19:53

Selamlae bonsai dostları ilginize ve önerilerinize çok çok teşekkürler. İki gövde arasında dikkat ederseniz kurumuş bir kök var. Bu kök iki ağcın arasındaki boşluğu doldurmuş. Sğdaki ağaç bu kök yüzünden sallanıyor. Yani anlayacağınız iki gövde bitişik değil.
Saksı değişim zamanı gelince ikisini ayırıp aradaki çürük kökü alıp daha sonra iki gövdeyi açılarını düzelterek yanaştırmayı düşünüyorum.
Şu anda iki gövde aynı yönde birleşirse dallar bir birini giriyor. Ama açıları ve yönünü ters istikamaetde döndürerek yerleştirirsem iç kısımlarda dalcıklar az olduğundan bir birine girmemiş olacak.20 derecelik bir dndürme yeterli gelecek sanırım.

i_durak 25-01-2013 23:21

böyle bir formda ağaç sanırım üzerinden 4 sene geçince sizin ellerinizde bir şaheser olmuştur. güncel görselini bizlerle paylaşırsanız çok mutlu olurum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024