agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bonsai Çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
-   -   murat doğan / Begonvil (Aday No.3) (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/34697.htm)

murat doğan 19-05-2014 17:30

murat doğan / Begonvil (Aday No.3)
 
4 Eklenti(ler)
merhabalar begonvilin kaba şekilde budamasını yaptım. üç dal var. kararsız kaldım şekil konusunda. fikirlerinizi alıp öyle işlem yapacağım. saksısı kötü durumda daha doğrusu saksısı yok boya kovasına dikilmiş oda sıcakta kalmaktan paramparça olmuş kışa kadar bekleyip saksısını değiştirip köklerini düzenleyeceğim. şekli konusunda yardımcı olur musunuz.

Eklenti 494139

Eklenti 494140

Eklenti 494141

Eklenti 494142

badrobot 19-05-2014 21:19

Sn.murat doğan.
Güzel bir ağaç. Kıvrım kıvrım bir şey. Bonsai için çok uygun ama tarz belirleme ve karar verme aşamasında sizi çok zorlayacak gibi duruyor.

murat doğan 19-05-2014 23:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi badrobot (Mesaj 1285612)
Sn.murat doğan.
Güzel bir ağaç. Kıvrım kıvrım bir şey. Bonsai için çok uygun ama tarz belirleme ve karar verme aşamasında sizi çok zorlayacak gibi duruyor.

:) aynen öyle, bir türlü karar veremedim. üç dalıda çok güzel ama üçününde kalması pek mümkün değil. bu yaz ayını boş geçirmek istemediğimden bir an önce karar verip budama işlemini yapıp, gelecek sürgünleri beklemek istiyorum. fikirleriniz benim için bu açıdan önemli. daha güzel açılı fotolar çekip eklerim hafta içinde.

murat doğan 20-05-2014 01:27

3 Eklenti(ler)
ilk bakışta fotoğraf açılarından çıkartabildiğim görseller bunlar. katkılarınızı bekliyorum. çiçekli türlerden rüzgar yatığı olur mu bilmiyorum ama , şekli bu tarza uygun gibi

Eklenti 494351

Eklenti 494318

Eklenti 494319

murat doğan 20-05-2014 02:15

3 Eklenti(ler)
**** bu görseller
Eklenti 494348

Eklenti 494349

Eklenti 494350

Sakaki 20-05-2014 10:20

Sn murat doğan,

Çizimleriniz/tasarılarınız içerisinde en çok aşağıdaki hoşuma gitti:

http://www.agaclar.net/forum/attachm...0-begonvil.jpg

Bu tasarım çiçekli bir begonvil için daha bir doğal görüneceğini tahmin ettiğim bir çelebi olur. Diğer tasarımlar da mümkün ve elbette üç dalın tamamını kullanmak da olabilir ancak ben de olsam böyle bir çelebi tarzı çıkarırdım bu adaydan.

Başarılar diliyorum.

murat doğan 20-05-2014 10:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 1285853)
Sn murat doğan,

Çizimleriniz/tasarılarınız içerisinde en çok aşağıdaki hoşuma gitti:

http://www.agaclar.net/forum/attachm...0-begonvil.jpg

Bu tasarım çiçekli bir begonvil için daha bir doğal görüneceğini tahmin ettiğim bir çelebi olur. Diğer tasarımlar da mümkün ve elbette üç dalın tamamını kullanmak da olabilir ancak ben de olsam böyle bir çelebi tarzı çıkarırdım bu adaydan.

Başarılar diliyorum.

çok teşekkür ediyorum, sayın sakaki. Çelebi tarzı benimde dikkatimi çeken ve denemek istediğim bir tarz, canım bu adayla çelebi tarzı çalışmak istiyor ama acele etmeden sizlerin fikirlerini almak istedim.

badrobot 25-05-2014 19:44

1 Eklenti(ler)
Benim gönlümde bundan yana. Elbette ben fıolyajı biraz daha aşağı indirerek ve ağacı biraz daha genişleterek çizmeye çalıştım.

murat doğan 29-05-2014 11:21

1 Eklenti(ler)
Özellikle begonvil konusunda tecrübeli arkadaşlara sormak istediğim bir şey var. begonviller oldukça hızlı gelişen, bol dallı, çiçekli türler. bakımı iyiyse ve yerini toprağını severse tutamıyorsunuz. Bu bir yönden avantaj bir yönden dezavantaj. ben şunu sormak istiyorum. begonvilde oluşturacağımız öbeklerde yeni dallar ve sürgünler birbirine giriyor ister istemez. tamam bunları temizliyoruz. Ama şuda var begonvil bonsailerine baktığımda özellikle öbeklerdeki dallanma zaten yoğun yaprak ve çiçekten görünmüyor. neredeyse dalların tamamı kapanıyor. bu durumda begonvil için dal dizilimi **** kesişen dallar konusunda hassas olmaya gerek var mıdır. yoksa belirlediğimiz ana dallar üzerinde öbek oluşumunu sağlamamız yetmez mi. dalların ayıklanması temizlenmesi işi konusunda begonvil dallanıp yapraklandığında başlı başına sıkıntı oluyor, hatta dalları yapraklar arasından görmek bile sıkıntı, çalışması zor. zaten kapanacak dallar üzerinde bu kadar hassas çalışmaya gerek var mıdır sizce. dallarda budamalar ile çatallanmayı oluşturarak dal öbeği oluşturmak fikrine ne dersiniz.

Eklenti 497495

mesela bu ağaçta dal ve dalcıklar hiç görünmüyor. ana gövde ve ana dallar oluşturulmuş, onlardan oluşturulan dal sistemini göremiyoruz. bu durumda dal dizilimini uygun yapacağız **** dallar kesişmeyecek diye dalları temizleyerek öbek oluşumunu geciktirmek ne kadar doğrudur. tabii ki bunu begonvil türü ve bu tür çiçekli türler özelinde soruyorum. yoksa bonsai sanatının kurallarını tartışmaya açmak gibi bir niyetim yok.

nicholai hel 29-05-2014 11:37

Sn. murat doğan, güzel bir soru, doğru noktalar yakalamaya başladınız.:)

Sadece çiçekliler de değil, aslına bakarsanız temel iskeleti doğru oluşturduktan sonra herdem yeşil türlerde de kesişen dallar problem olmaktan çıkar, öbeklerin genel silüeti önem kazanır. Çünkü zaten sık ve sürekli yerinde kalan folyajdan ötürü o ince dalların kesiştiğini göremezsiniz.

Begonvil gibi, uygun iklimde yaprak dökmeyen ve zaten sık ve bolca çiçek üreten bir türde ise bu tespitleriniz daha da yerinde. ANCAK örneklediğiniz ağaç eğer tamamen yapraksızlaştırılsa çok sağlam bir ana iskeletin ortaya çıkacağından şüpheniz olmasın. Sağlam iskelet de ağacın başlangıç aşamasındayken kontrollü şekilde yerleşimler planlanarak ana dalların oluşturulması, kalınlaştırılıp geri budanması, güç kazandırılarak vereceği yeni sürgün miktarının fazlalaştırılması, sıklaştırılması temellerine dayanıyor.

İlk sene bilinçli bir ana dal dizilimi, ikinci yıl yine mümkün olduğu kadar kontrol altında tutarak yeterli miktarda ikincil dal yerleşimi, üçüncü yıl ise artık bol miktarda gelen üçüncü dalların sadece uç alımlarla çatallanması ve bol sayıda sürgün/yaprak/çiçek üretmesi şeklinde kabaca özetlenebilir gelişim programı. Sonrasındaki yıllarda çoğu zaman sadece uç alımı, zaman zaman da fazlaca sıkışan iç kısımları rahatlatmak için, hava/ışık girmesi adına bazı sert budamalar, bir nevi gençleştirme amaçlı uzun aralıklı işlemlerle ağacın bakımına devam edilir.

nicholai hel 29-05-2014 11:49

Mesajla ilettiğiniz öneri talebini de buradan cevaplayayım, benim seçimim de Sn. Sakaki gibi olur, o literati tarzı bu hareketli gövdeye yakışacaktır, ancak yerinizde olsam o literatiyi yakalayacak budamayı yapar, fakat kırmızıyla üçgen yaptığınız görseldeki sol alt dalın bulunduğu yerde bir sürgün varsa şimdilik bırakırdım.

Daha işin bu kadar başındayken, bence eğer ağaç izin veriyorsa sol alt ve çarpraz üstünde zirve şeklinde iki öbekli bir görsele doğru gidin. İleride daha çok hoşunuza gidebilir.
Şimdi tamamen literati tarzına odaklanırsanız ve ileride eğer boş bir gövde ve zirvede tek bir öbek görüntüsü sıkmaya başlarsa alttan yeni dal geliştirip olması gerektiği boyuta getirmek oturmuş bir ağaçta daha zor olur.

Ama tam tersine, o formdan sıkılır da literatiye dönmek isterseniz, iki saniyenizi alır. :)

murat doğan 29-05-2014 19:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nicholai hel (Mesaj 1289493)
Sn. murat doğan, güzel bir soru, doğru noktalar yakalamaya başladınız.:)
.

Sn. Nicholai hel sayenizde :)

murat doğan 29-05-2014 19:15

Tarz kunusnda Öneri ve genel olarak folyajın oluşturulması ve dolayısıyla dal dizilimi ve dal sisteminin oluşturulması konularında fikirleriniz için teşekkür ediyorum. Ağaç artık oldu dediğimiz bir ağaçta (yaşayan bir canlı için ve daha dar anlamda bonsai sanatı için bunu soyleyebilmek mümkün mü **** doğru mu bilmiyorum ama ) artık uç alımları ve budamalar yapmak gerekecek buda o dallar üzerinde geriden yeni sürgünleri çatallanmayı teşvik edecek. Dolayısıyla ağacı o hali ile tutmak daha mı zorlaşacak acaba zamanla. Erken dönemde dallar gelişsin govde gelişsin diye serbest büyümeye bırakıyoruz. Sonra sert geri budamalar yani bir anlamda hoyratça bir süreç. Ama bonsai halini almış bir ağaçta yaklaşım çok farklı olacaktır heralde.

bonsade 29-05-2014 21:38

Sn .Murat doğan :
Nicholai hel'in dedikleri ve uygulanacak yöntem dogru. Ayni şeyleri tekrar etmek istemedim a . b . c diye yapilacak islemleri siralamali.

sagol 30-05-2014 06:45

2 Eklenti(ler)
Sayın Murat Doğan kesişen dallar konusu bonsaide önemli. Başlangıçta önem vermeseniz de zamanla kesişen dalları yoketmek isteyeceğinize eminim. Kuralları bilmek önemli ama uygulayıp uygulamamak yapımcıya kalıyor. Genelde ticari kaygılarla daha hızlı bonsai elde etmek için dal kesişmelerine boşver deniyor.

Bonsai Üstatlarının dal kesişmelerine ne kadar önem verdiklerini görmeniz için 2 begonvil bonsaisi örneği ilave ediyorum.

Begonvillerin yapraksızlaştıktan sonraki görüntüleri.

1. örnek beğendiğim Asyalı Ustalardan 'Mr. Tseng' tarafından yapılmıştır, ikincisinin yapımcısını malesef bilmiyorum.

Eklenti 497779

Eklenti 497780

murat doğan 30-05-2014 11:22

teşekkür ediyorum sayın sağol ben paylaşmış olduğunuz örneklerdeki gibi bir ana dal dizilimi sonrasını anlatmaya çalışıyordum. bu örnekler çok güzel oldu. ikincil dallarda kesişmemelerine dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum bende, bu yapılmazsa sonrasında, dalcıkların oluşumunda içinden çıkılmaz bir hal alır. ama işte sonrasında ana hatlar sonrası çok gerekli midir onuda tecrübe ederek öğreneceğim sanırım.

sagol 30-05-2014 12:10

Bence kesişmemeye her kademede dikkat etmek iyi olur, ağacın 3., 4. 5... dallanmalarını şimdiden düşünmek iyi olur aksi halde çapraz dalcıklardan sonra bir daha dallanınca içinden çıkılmaz olur ve geri dönüşü daha zor. Ağaçlarımda dalcıkların birbirini kesmemesine gayret ediyorum. Bonsaiyi satış için değil kendi göz zevkimiz için yaptığımızdan bazı ince ayrıntıları gözardı etmemek iyi olur diye düşünüyorum.

Uzun yıllar bakacağınız bonsailer dilerim....

Not: Ana dallarda kesişme sadece bunjin tarzında kabul edilebiliyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi murat doğan (Mesaj 1289977)
teşekkür ediyorum sayın sağol ben paylaşmış olduğunuz örneklerdeki gibi bir ana dal dizilimi sonrasını anlatmaya çalışıyordum. bu örnekler çok güzel oldu. ikincil dallarda kesişmemelerine dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum bende, bu yapılmazsa sonrasında, dalcıkların oluşumunda içinden çıkılmaz bir hal alır. ama işte sonrasında ana hatlar sonrası çok gerekli midir onuda tecrübe ederek öğreneceğim sanırım.


murat doğan 30-05-2014 18:14

Evet amaç kesişmenin olmaması tabii ki. Bu konu nerden çıktı diyorsunuzdur. Ağaçlar her zaman sizin istediğiniz gibi sürgün vermiyor. Bazen var olan sürgün ve dalcıkları sırf kesişmesinler diye budamak zorunda kalabiliriz. Bazende belki bu amaçla ağacın dallarını ve ağacı istediğimiz şekil ve kurallara uymak adına teller sterse sokar, zorlayabiliriz. Tamam ana hatlar ve ana dal yapısı için bir itirazım yok. Ama zaten görünmeyecek, bu anlamda estetik olarak sıkıntı yaratmayacak bölgeler için ağacı yormak ( ve tabii ki kendimizi yormak) gerekli midir. Böyle bir durumda sadece kural böyle dediği için bu yapılmalı mı. Ağaç size bunu sağlayacak dal ve sürgün yapısını vermediyse ne olacak. Şimdi bazılarınız diyebilir ki Bonsaiyi sanat yapanda bu. Bunu başarabiliyorsanız bonsai sanatı olur. Buda bir yaklaşım. Kafamdakileri dökebilmişimdir umarım. Kurallara bir itirazım yok, sadece uğraştığınız şey canlı olunca, kuralları katı bir şekilde uygulamak mı gerekir, nereye kadar esnetilebilir sorusuna cevap arıyorum.

GT-N8005 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

sagol 30-05-2014 18:41

Sizi anlıyorum o ikilem her zaman var. Ben şahsen kural için değil göze daha hoş göründüğü için yapıyorum. Bazen uygun yerden gelmiyor diğer dalı döndürüp o boşluğu dolduruyoruz.
En iyisi deneyip görmeniz.

İspanyollar deliceyi çok kısa zamanda bonsai yapıyorlar. Birkaç usta ile yazıştım ama onlar gibi yapmak da kolay değil ve ağacı çok zorluyor. Mesela alttan çıkan dalları normal olarak kesip atıyorum ama adamlar onu döndürüp yan dal yapıyorlar(benim de döndürdüğüm olsada hepsini döndürmüyorum) Bazısı dal inceyken her cm de dalı bir alta bir üste döndürüryor hiç bir sürgünü ziyan etmiyor. Onlar gibi yapamazsak ne olur 2-3 sezon daha uzun sürer. Zaman içinde tecrübemiz arttıkça bazı şeyler daha otomatik olacak, düşünmeden yapacağız. Her bonsaimiz uluslararası standartta olmasa da bir kısmı o standardı yakalarsa o zaman bizim bonsailer de yarışmalara kabul edilecek ve dereceye girecektir.

Normalde japonlar en ince dalları bile defalarca telliyorlar ama Avrupada Walter Pall ekolünde ana dalları telleyelim gerisi biraz daha serbest büyüsün diyen bir ekol daha var(yazılarında tellemiyorum diyor ama sayfasında bile bir sürü telli ağaç görüyoruz).

Kuralları bileceğiz ama gerektiğinde esneklik de gerekiyor aksi halde özellikle dal yapısı gelişmiş ağaçlarda dallara yazık oluyor.

Göre göre, deneye deneye doğru yolu bulacağız.

Not: Aslında bu tür tartışmalara başlamamız ağaçları yaşatma aşamasını geçip bonsai dünyasına girmeye başlamamızın da göstergesi. Yaşatma aşamasında çok esneklik vermek, gelişme döneminde esnekliği azaltmak, ustalaştıkça esnekliği tekrar artırmak belki en iyisi.

İyi çalışmalar dilerim...

badrobot 19-06-2014 15:40

1 Eklenti(ler)
Bende Fil hafızası varıdr. Bugün facebook'tan bir arkadaşım kendi ağacını yayınlayınca sizin ağaç aklıma geldi. Size daha önce cizdiğim şekli hatırlattı bana...

murat doğan 20-06-2014 08:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi badrobot (Mesaj 1297403)
Bende Fil hafızası varıdr. Bugün facebook'tan bir arkadaşım kendi ağacını yayınlayınca sizin ağaç aklıma geldi. Size daha önce cizdiğim şekli hatırlattı bana...

sayın bad robot güzelmiş gerçekten. bunu bir kenara yazdım. böyle kalın gövdeli bir aday bulursam değerlendirebileceğim bir örnek olmuş. teşekkür ediyorum. benim bu adayı almaktaki amacım ağacın farklı dallarındaki, neredeyse her bir dalındaki yoğun ve farklı hareketlenmelerdi. bu kıvır kıvır ağacı o yönden değerlendirmek istiyorum. açıkçası sizin öneriniz çok güzel olmakla birlikte, ağaçtaki kıvır kıvır dallara kıyamıyorum. hatta hala nihai bir şekil oluşturamadım kafamda. budama makasını, testeremi elime alıp ağacın başına gidiyorum. bakıp bakıp seyredip seyredip geri dönüyorum. hala budayamadım :) ben begonvil adaylarına bakarken nedense pek gövdesine bakmıyorum. dal yapısı beni daha fazla cezbediyor. yani sırf kalın bir gövde olduğu için dümdüz bir begonvili almak içimden gelmiyor. onuda yaparım heralde bir gün. iyi günler iyi çalışmalar diliyorum.

murat doğan 30-11-2015 21:07

1 Eklenti(ler)
Adayımın son hali

Eklenti 587199

GT-N8005 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

murat doğan 05-08-2016 13:51

son halimiz bu
 
3 Eklenti(ler)
ağacın geçen ay çektiğim fotoğrafları iyi gidiyoruz şu an için. sadece biraz boyu uzun. ama çiçekli türlerde bunun biraz esnek kullanıldığı söyleniyor. daha yolumuz var belki değişiklik yaparım. yapraklar küçüldükçe daha derli toplu bir görüntü verecektir sanırım.

Eklenti 624036

Eklenti 624037

üstten görünümde bu şekilde

Eklenti 624038


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024