agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bonsai Çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
-   -   Nail / Çin Karaağacı No:1 (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/33709.htm)

Nail 06-02-2014 09:26

Nail / Çin Karaağacı No:1
 
4 Eklenti(ler)
Herkese merhaba,

Bu Çin Karaağacını 4 yıl önce almıştım. Gövdenin alt kısmının çapı 5 cm, üst kısımı ise 3 cm. idi. Yani gövde geliştirme ile uğraşmadan doğrudan üst kısmı oluşturmaya başlayabilirdim. Saksısını değiştirdiğimde bırakın nebariyi doğru dürüst köklerinin bile olmadığının gördüm. Gövdesinin altında biraz saçak kökleri ve gövdenin bir kenarından biçimsizce çıkan kalın bir kök dalı vardı o kadar. O kalın kök dalını kestim ve ağacı saf aquaclay’in içine saksıladım. Var olan dallarının %90’ını da kestim. Kök yapısının bu kadar bozuk olması bu ağaç konusunda karamsar olmama neden oldu. Nebariden hiç umudum yoktu ve nebarisiz bir bonsainin benim için değeri de yoktu. Yine de, bu güne kadar serbest stil ya da fırça stili diyebileceğimiz bir tarzı esas alarak dallarını çatallandırmaya çalıştım.
Geçen yıl ağacı aquaclay’den çıkardığımda şaşırtıcı şekilde gövdenin her yönünden köklerin çıktığını sadece bir bölgede boşluk olduğunu gördüm ve çok sevindim, nebari işi tamamdı. Boşluk bulunan kısmı budama makasıyla biraz yonttum ve bu bölgeye köklendirme hormonu sürdüm. Yabancı forumlarda da gördüğüm üzere, bu bölgenin üzerine nemli kalması için siyah bir plastik sabitledim. Bu yıl henüz köklerini açmadım ama toprağın üzerinden eşelediğimde o bölgede yoğun kılcal kök oluştuğunu gördüm. Bu cesaret verici.
Geçtiğimiz sonbahar, daha önce hiç görmediğim şekilde bütün Çin Karaağaçlarımın tüm yaprakları kırmızılaştı ve döküldü. Tüm dalları yapraksız kalınca ve sıcak giden havaların da etkisiyle dallar sürgün vermeye çalışınca, daha önce fazla önemsemeden çatallandırdığım üst dalları daha özenli yapılandırmaya karar verdim.

Eklenti 468245

Ağacın Sonbahar renkleri.

Eklenti 468248

Dalların budanmadan önceki hali.


Eklenti 468250

Tüm dallar düzene sokulduktan sonra ağacın durumu.

Ancak bariz hatalar yaptığımı fark ettim ve daha katı bir budamaya yönelmek zorunda kaldım. (Kırmızı daire içine aldığım dalın yandan düz görünmesi gibi.) Çünkü; ağaç şeklini tamamladıktan sonra ana dalların alt kısımlarındaki çatallanmaların tüm çıplaklığı ile görülmesi gerekiyor. Bu nedenle kusursuz olmak zorundalar.

Hataları olabildiğince erken düzeltmek gerekiyor, aksi halde aynı noktaya er ya da geç dönmek zorunda kalıyorsunuz. Bu da daha fazla zaman kaybı demek.

Nail 06-02-2014 09:35

3 Eklenti(ler)
Eklenti 468251 Eklenti 468253

Eklenti 468252


Daha katı yapılan budamadan sonra.

Güçlenmesini istediğim bazı ince dalları budamadan olduğu gibi bıraktım. Bu dalları bu yıl hatta gerekirse bir sonraki yıl yine dokunmadan bırakacağım, taa ki istediğim kadar güçlü oluncaya kadar. Yine kırmızı daire içerisine aldığım başka bir dal aynı kalınlıkta devam ediyor, bu dalı şimdilik budamamıştım ama galiba budayacağım.

Herkese keyifli çalışmalar dilerim...

nicholai hel 06-02-2014 10:21

Elinize sağlık, güzel bir çalışma oluyor.

Sayfayı açıp ilk fotoğrafı gördüğüm anda "bu ağaca ne olmuş böyle" dedim. Rengi hakikaten enteresan olmuş bu tür için, kullandığınız bir katkının etkisi ya da bir eser element noksanlığı mıdır dersiniz? Ben de ilk kez görüyorum çin karaağacında böyle renkleri.

Ağaçta amacınız süpürge tarzına gitmekse evet, o dalda konikliği sağlamak adına daha geriden budamayı şimdiden yapmak doğru olacaktır. Hatta ben olsam ağacın sağındaki kalın dalın yukarıda yine üç kalın dala ayrıldığı noktada da bir düzenleme düşünürdüm. Orada aynı noktadan çıkan üç güçlü dal ileride ters koniklik sıkıntısı oluşturacak gibi görünüyor. Şimdiden, en azından en kalın olanını almak orayı rahatlatacaktır.

Başarılar dilerim.
İleride nebarili halini de görmek dileğiyle...:)

Nail 06-02-2014 11:13

1 Eklenti(ler)
Teşekkür ederim Sn. nicholai hel,

Bu Sonbahar hayretler içindeydim, Japon Akçaağaçlarına taş çıkarttı bu Çin Karaağaçları. Her yıl verdiğim gübrelerin aynısını verdim ve her açıdan harika bir yaz geçirdiler. Ben her zamankinden farklı olarak tüm yaz tam güneş almalarına bağladım bu olayı ama bilemeyeceğim. Aşağıda gövde geliştirmesine bıraktığım bir başka Çin Karaağacım var onu da fotoğraflamıştım. Fakat hemen yanındaki bir başka Çin Karaağacım sararmayı seçti.

Eklenti 468265

Sakaki 06-02-2014 12:18

Güzel bir çalışma oluyor Nail bey, elinize sağlık.
Paylaşımlar arttıkça, ülkemizde bonsainin gelişmesi adına bu beni çok mutlu ediyor!
Diğer çalışmalarınızı da merakla bekliyoruz. :)

sagol 06-02-2014 18:12

Nail Bey,

Ben de yaprak renklerine bayıldım.
Yaprakları renklendirmek biraz da iklime bağlı galiba. Okuduğum bir makalede yazın 1 hafta buzdolabına koymak(5-8 derece arası) sonbaharda renkleri daha güzelleştiriyor yazıyordu ama makaleyi bulamadım.

İyi çalışmalar dilerim...

Oğuz 06-02-2014 18:21

Merhaba sevgili arkadaşlar ve sevgili Nail Ustam,
Sekiz yıl kadar önceydi, sizinle papağanlar forumunda tanışmıştık, bonsai yapımına olan ilgimi paylaştığımda beni yüreklendirdiniz. Sizinle ağaç almaya gittiğimizde, hep elinizde bir makas üstü kalabalık, ağaç gibi görünen adayları tık diye 10-15 santimden keserek buna iyi bak diyerek bana hep bir 'sopa' verdiniz. Buna alışmam uzun yıllarımı aldı. Yıllardır sayenizde bonsai diye sopalara! bakıyorum. Fakat bonsai yapabilmek için cesur kararlar alınması ve cesaretle uygulanması gerektiğini öğrendim. Hala bir bonsaim yok. Fakat tasarladığım bonsaiye her yıl adım adım yaklaşmanın bir bonsaiye sahip olmaktan daha büyük bir keyif verdiğini gördüm. Bana gösterdiğiniz ilgi ve arkadaşlığınız için teşekkür ederim. Adayınız sizinle yaşlansın.
İyi çalışmalar:)

Nail 06-02-2014 20:07

Sn. Sakaki, Sn sağol ve Oğuz kardeşim, beğeniniz ve güzel sözleriniz için teşekkür ederim. İyi bir bonsai yapmak için beceri kadar cesaret de gerekiyor gerçekten. Ben bu forumdaki bütün bonsaiseverde bu özelliklerin olduğunu düşünüyorum. Keyifli çalışmalar dilerim...

badrobot 06-02-2014 21:17

Sn.Nail.
Yaprakların rengi gerçektende çok ilginç ve güzel olmuş. Aynı durum hiç yaprak dökmeyen Cotoneaster (Dağ Muşmulası) 'larda da oluyor.

Nail 25-02-2014 10:27

1 Eklenti(ler)
Bu ağacı daha geniş bir saksıya aldım ve toprağını yeniledim. Geniş yüzeyli ve sığ saksıları tercih ediyorum. Fazla su kolayca buharlaşıyor ve kök çürüme riskini azaltıyor diye düşünüyorum. İlk fotoğrafta görüleceği üzere, nebarisinin üzerini siyah plastik ile kaplamam iyi sonuç verdi, iyi bir nebari için gerekli kök sistemi yeterince oluşmuş görülüyor. Şimdilik köklerde ayıklama yapmadım, biraz daha güçlensin diye olduğu gibi bıraktım. Önümüzdeki yıl nebari için seçeceğim kökleri belirlerim.

Eklenti 472227

Sakaki 25-02-2014 10:37

Bu adayınızın gövde şekli çok hoşuma gidiyor Nail bey, güzel bir bonsai olacağa benziyor.
Saksıladıktan sonra konumunda/açısında bir değişiklik yaptınız mı acaba?

Kolay gelsin.

Nail 25-02-2014 10:44

Teşekkür ederim Sn Sakaki, tabii yaptım ancak henüz son halini henüz fotoğraflamadım. iyi çalışmalar dilerim...

sagol 25-02-2014 11:30

Nail Bey,

Bu karaağacın gövde hareketi güzel. Zamanla nebarisi geliştikçe daha da güzel olacağı belli oluyor.

İyi çalışmalar dilerim...

Nail 25-02-2014 11:50

Teşekkür ederim Sn sağol, bence de geleceği olan bir ağaç, size de iyi çalışmalar dilerim...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024