agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bonsai Çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
-   -   Cemaleddin / Çitlenbik (Celtis Australis No. 4 - Tohumdan) (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/32916.htm)

Cemaleddin 26-11-2013 19:57

(Uslubunuz hala irite edici...)

Bayım Madem çalışmalarınız ve standart yöntemleriniz var lütfen kendi adınıza başlık açın ve orada çalışmalarınızı gösterip görüş, eleştirileri kabul edebilirsiniz, bu sizin ve bizm için daha iyi olur....
Çalışmanıza gelince; şubeler gövdeye oranla çok ince olsada güzel gelişiyor gördüğüm kadarıyla, tam boyunu göremiyorum ama ağaç sola doğru düşecekmiş gibi, denge sorununu da çözersiniz bir şekilde... Ayrıca kullandığınız kaya daha sıradışı olabilirdi... Yamadori yaptığınız gövdeyle geliştirdiğiniz zirve arasındaki kabuk uyumsuzluğu da zaman içinde kaybolacaktır...

(Kökten itibaren ilk 15 cm boyu sizin geliştirdiğinizi sanmıyorum... Çünkü bir ağacın kabuğunun kökten başlayarak çatlayıp yarılmaya başlaması için en az 9-10 yıl gerekli, sizinki maşallah en az 15-20 yaşında yamadori yapılmış bir ağaç... Ve siz ilk 15 cm de dahil 6 yılda bu hale geldiğini söylüyorsunuz)

Oğuz 26-11-2013 20:44

15 yıldır bonsai yapan ustam ile yaklaşık 6 ay önce sizin hakkınızda konuştuk. Ustam 'Cemaleddin çok gayretli biraz ona destek olsam mı acaba diye söylemişti' gerçekten bu konuda çok tutkulusunuz. Amacım sizi üzmek değil destek olmaktı. Yazımı tekrar okursanız nazik ve kararlı bir üslupla yazıldığını göreceksiniz. Sizi üzdümse özür dilerim. Forumlarda paylaşmayı sevmiyorum. Keşke Ankara da olsaydınız birlikte çalışır, paylaşırdık. Sevgilerimle
Evet ağaç yamadori ve henüz zirvesi yok tüm dallar ve zirve kurbanlık dal -gövdeyi kalınlaştırmak için- 1. dal hariç. daha çok çalışmam gerekiyor. Hedefim 10 Yıl.

Cemaleddin 26-11-2013 20:53

Oooo! lütuf etmişsiniz, ustanıza selam söyleyin benden...

Sakaki 26-11-2013 21:33

Arkadaşlar bonsai ile ilgili bir konuda bilgi alışverişi ve paylaşımda bulunurken elbette ara sıra tartışmalarımız da olacak, tartışacağımız konular da olacak. Ama bunu birbirimizi kırmadan, güzel bir üslupla yapmamız şık ve bize yakışan olacaktır.

Oğuz bey biraz daha ılımlı, Cemaleddin bey siz de biraz daha önyargısız olabilirseniz herkes birbirinden daha iyi faydalanacaktır ve birbirini karşılıklı saygı çerçevesinde daha iyi tanıyacaktır.

Oğuz bey bu arada ben bonsai ustası hocanızın kim olduğunu merak ettim, sormamda bir sakınca yoktur umarım?

Oğuz 27-11-2013 08:11

Neden sakıncası olsun. Nail Bey. Sitemizin Üyesi. 'Ulmus' sanıyorum.
Sayın Cemaleddin kolay gelsin. Her seferinde biraz daha üzülüyor ve üzüyorsunuz. Sizi üzmek istemem kolay gelsin.

Cemaleddin 27-11-2013 09:52

Sayın Oğuz ''45 cm.lik'' bir dik tarz bonsai için izlenmesi gereken tekniği üç aşağı beş yukarı anlattı... Ama bu yöntem sadece kabul edilebilir kalınlıkta yamadori yapılan ağaçlarda (sayın Oğuzun ağacı yaklaşık olarak 5 cm kalınıkta tahammül edilebilir seviyede) ve genellikle dik tarz çalışmalarda uygulanır... İstenilen 10-15-20-25 cmlik bir bonsai ise, bu yöntemin itici-suni estetik sıkıntıları olacaktır... Yani verilen reçetenin sadece 45 cm lik dik tarz çeşitlerinde geçerliliği vardır...
Tohumdan çalışılan bonsailerde bu yöntemin uygulanması anlamsızdır. (Madem kalınlaştırıp keseceksiniz gidip fidancıdan kalın bir fidan alın) Çünkü tohumdan yetiştirdiğinizde gelişimi sürekli kontrol altında tutarak olabildiğince doğal büyüme hedeflenir... Yani istenilen doğal koniklik- kalınlık ve dalların alttan başlayarak kalınlaşması uzun, sabırlı ''doğal'' bir süreçtir... Yamadori ile tohumdan yetişen bonsainin yorum, yöntem ve estetik açıdan farkları vardır ...

Ayrıca, Sayın Oguz'un verdiği, duygudan, felsefeden uzak teknik reçeteyi herkes uygulayarak bir bonsai yapabilir... Bu da ''Bonsainin bir sanat değil şimdilik bir zanaat olduğu'' tezimi kuvvetlendiren bir veridir...



Not: Ben üzülmedim, bir merhaba demeden, sadece biraz buyurgan, biraz kibirli tarzınızı irite edici bulduğumu samimi olarak söyledim... ( ''Tohumdan yetiştirilen bir ağacı sadece istemediğiniz dalları alarak ya da uc alarak bonsai yapamazsınız. Buna ömrünüz ve sabrınız yetmez.'' bu sizin sözünüz. Unutmayın ki bonsai bir ömürlük değildir. 200, 375 ve hatta 600yaşında bonsailer vardır.) Ama unutmuşum işin teknik yönündesiniz, sizin aldığınız haz; bir masa, bir abajur yapmanın hazzına benziyor sanıyorum... Size kolaylıklar diliyorum...Saygılar ...

sagol 27-11-2013 13:00

Bonsai esas olarak sabır ile çok yakından ilgili bir sanat dalı. Biz çok sabırlı bir toplum değiliz, sonuca çabuk ulaşmaya çalışıyoruz o nedenle bonsai ile ilgilenenlerin çok küçük bir yüzdesi tohumdan bonsai elde etmeye yöneliyor.
Cemaleddin Bey azmi ve sabrıyla tohumdan bonsai yetiştirmek konusunda birşeyler öğrenmek isteyenler için büyük bir tecrübe kaynağı olmuştur. Cemaleddin Beyin çalışmalarını yöntem olarak beğensem de uygulamaya sabrım yetmez o nedenle bir taraftan yamadori zeytinlerle çalışırken diğer taraftan da tohumdan, çelikten aday üretme denemeleri yapıyorum. Cemaleddin Bey'in yöntemiyle bonsai olmaz mı? Tabi ki olur ama süre uzar, sabrı yeten için güzel bir yöntemdir. Saksıda başlayıp sepetle toprağa gömüp, bahçede eğitmeye devam edilerek süre kısaltılabilir ama mini boylarda ağacı bahçede kontrol altında tutmak kolay değil.

Hepimizin amacı bonsai yetiştirmek, yöntemlerini öğrenmek, en güzel bonsaiye ulaşmak. Bunun için tek bir yol yok. Bonsai ile uğraştıkça güzel bonsailere çıkan yolu bulacağız, bir kısmımız tohumdan elde ederken bir kısmımız fidanlıktan alınan fidanlarla devam edecektir. Cemaleddin Bey’i kendimize benzetmeye büyük ağaçla çalışmaya yönlendirmeye gerek yok. Onun bir tarzı var ve o yolda ilerlemesi güzel bir şey.

İyi çalışmalar dilerim...

Sakaki 27-11-2013 16:39

Çok güzel anlatmışsınız durumu sn sagol, ağzınıza sağlık.

Cemaleddin bey'in bazı uygulamalarını veya yöntemlerini kendi uygulamalarımla veya kendi benimsediğim yöntemlerle karşılaştırdığımda arada fark var ama bu fark yöntemlerden herhangi birisiyle bonsai elde edilemez anlamına gelmez veya "bu yöntem ya da şu yöntem daha iyi" asla ama asla denemez. Hele hele karşılıklı saygısızlıkta bulunma hakkı asla vermez.
Her yöntemle yapılmış çok güzel bonsai örnekleri var dünyada. Kaldı ki Cemaleddin beyin çalışmaları beni bile tohumdan bonsai yapma yönünde teşvik edici oldu (ki 3-5 deneme başlattım zaten)... :)

Cemaleddin beyin sabrı her zaman taktir edilecek nitelikte ve her ne kadar yöntemleri farklı da olsa her zaman saygı duyulacak kaynak/rehber niteliğinde çalışmalar bunlar.

Yaptığı bazı çalışmalar, uygulamalar yanlış bile olsa (ki "yanlıştır" demek değil asla kastım), bu bile bir öğretidir forumda paylaşımda bulunanlar ya da paylaşımda bulunmayıp sadece bilgi alma amacıyla veya farklı bir amaçla foruma girenler için.

Son olarak söylemek istediğim, daha doğrusu altını çizmek istediğim şey de artık kırıcı üslup kullanmadan, aşağılayıcı bir dil/tavır takınmadan her şeyi tartışabilmemiz gerektiği. Yurt dışındaki forumlara baktığımda karşıt görüşlü kişiler o kadar güzel yapıyor ki bu işi hayran olmamak elde değil.

Kendim şahsım adına diyebilirim ki ben bu forumda paylaşımlarda bulunan tüm bonsaici arkadaşları artık bir "bonsaiciler ailesi" gibi görüyorum, bu yönde bakarsak sanırım her şey daha güzel olur.

Cemaleddin 23-03-2014 11:36

1 Eklenti(ler)
Siz hiç bir ağaca '' Uykudamısın sevgili yarim, uyan, uyaan '' türküsünü söylediniz mi?

Diğer Çitlenbikler 9 martta yeşermeye başlamalarına rağmen Çİtlenbik-4 hala yeşermemişti... Ve ben 10 gündür O'na türkü söylüyordum... Canlı olduğunu bilmeme rağmen çok korkuttu beni...
Bu sabah baktığımda tomurcukların uçlarında yeşermeler gördüğümde çok sevindim...

Çitlenbik-4'ün geç uyanmasının sebebi, Kasım 2013'de yaptığım derin kök budaması olduğunu düşünüyorum... Çİtlenbik1'de de kök budaması yapmıştım ama fazla derin budanmamıştı...

Eklenti 477729 20mart2014

badrobot 23-03-2014 11:54

Cemaleddin abi.
Bu sene banada ilk defa 3 adet çitlembikler geldi. Daha önce ne gördüm nede çalıştım. Tamamen bana yabancı bir ağaç olduğundan sende dahil omak üzere bir çok kişiye sordum. İnternete bir çok siteden ağacın özellikleriyle ilgili bilgi toplamaya çalıştım. Yamadori yapılan çitlembiklerde sabırlı olmak gerektiği, hatta bir yaz dönemi bile beklenebileceğini, ağacın hemen öldüğü kanatına hemen varılmaması gerektiğini anlıyorum. Ayrıca kök budaması yapılmış ağaçlarda beden ne kadar kalınsa uyanma sürecininde o kadar uzayacağı gibi bir izlemin var.
Sizin ağacınızın azda olsa geç uyanmasının nedeni yapmış olduğunuz kök budaması olduğunu düşünüyorum. Neyseki uyanma gerçekleşmiş. Hayırlısı olsun.

Cemaleddin 01-04-2014 11:19

1 Eklenti(ler)
Yaprak küçültme işlemi sırasında alt dallarda budama yapılması gerekecek ilerde...

Sakaki 01-04-2014 14:29

2 Eklenti(ler)
Cemaleddin bey merhaba,

Sizin ağacı biraz daha yukarıdan havai köklendirme yaptım:


Eklenti 480018


Eklenti 480019

Cemaleddin 01-04-2014 17:45

Sayın Sakaki benim aklıma şeytani fikirler aşılamaya çalışyorsunuz :)
Ama ben bu ağacı büyük bonsai yapmaya kararlıyım, fikrimden caydıramazsınız :)
Direne direne büyüteceğiz!

Cemaleddin 06-04-2014 19:38

1 Eklenti(ler)
geçmişi bize en yakın yerinden yırtsak
çıplak da olsa ayaklarımız
yola çıksak
çocukça bir özgürlük olsa gidişimizde
sustursak suskunluğumuzu artık.
yüreğimizin mahzeninden
mavi bir şarap dökülse
beyaz düşlerimize
...

anily 06-04-2014 21:35

Muhteşem bir hayalgücü...

Hazeyn 07-04-2014 09:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cemaleddin (Mesaj 1265813)
Sayın Sakaki benim aklıma şeytani fikirler aşılamaya çalışyorsunuz :)
Ama ben bu ağacı büyük bonsai yapmaya kararlıyım, fikrimden caydıramazsınız :)
Direne direne büyüteceğiz!

Gövde kalınlaşınca boy en orantısızlığı kapanacaktır. Güzel bir aday, ancak büyük bir saksıda daha çabuk yol alırsınız.

Cemaleddin 07-04-2014 14:28

Sayın Hazeyn; uzun bir aradan sonra hoşgeldiniz, umarım herşey yolundadır...

Ağaçlarda kurallara-oranlara takılmadığımı gerekçeleriyle açıklamıştım... Ağacın bende uyandırdığı-hissettirdiği duygu çok daha önemli... (Kurallar konusundaki görüşlerimi bu başlık altında yazmıştım...)

Ek olarak; bu katı kurallar bana Ari ırk yaratma saplantısındaki Hitlerin kafatasçılığını ve moda sektörünün empoze ettiği oran olan ''90-60-90'' faşizmini çağrıştırıyor nedense...

BU ağacın saksısını geçen kasım ayında kök budaması yapıldıktan sonra, (kontrol edilebilir seviyede) neredeyse iki katına genişlettim, 1-2 sene bu saksının ona yeteceğini düşünüyorum...

Çalışmalarınızda başarılar diliyorum...

badrobot 07-04-2014 18:54

Abi neden öyle diyorsun? 90-60-90 iyidir be yaaa.:)

Cemaleddin 07-04-2014 20:26

:) seni mi kırayım be yaa Şafak :)

Cemaleddin 07-04-2014 21:01

Teşekkür ederim Sayın Anily...

Cemaleddin 26-04-2014 12:43

1 Eklenti(ler)
Bir aksilik olmazsa yarın, dal uçlarından budamalar yapılacak, sarkan dallar tellenerek düzeltilecek...

Cemaleddin 27-04-2014 20:59

3 Eklenti(ler)
Budamanın kolay tarafı olan geri budama bitti... Bundan sonraki dal budama seçeneklerim şöyle:

Eklenti 486913 Ya sadece arka alltan çıkan dal budanacak.

Eklenti 486914 Ya alt arkadaki dal ile çataldaki arkaya uzanan dal ile beraber budanacak.

Eklenti 486915 Ya da böyle devam edecek...

(Offf! işin en gerilimli bölümü daha yeni başlıyormuş)

Cemaleddin 21-11-2014 14:47

2 Eklenti(ler)
Çitlenbik kışa hazır...

Cemaleddin 31-03-2015 19:39

1 Eklenti(ler)
Zirvedeki çatalın arkada olanı budandı...

Cemaleddin 10-04-2015 18:50

2 Eklenti(ler)
Tohumdan yetiştirdiğim Çitlembik hızla dallanıyor ... :)

Cemaleddin 16-04-2015 18:01

1 Eklenti(ler)
16nisan2015... Büyük boy Çitlembikte dalların konumu büyük ölçüde oturdu sanırım... Gövdenin gelişmesi için daha derin ve büyük saksıya aldım...

Cemaleddin 29-04-2015 20:18

1 Eklenti(ler)
Çitlembik gelişmesini sürdürüyor...

Cemaleddin 13-09-2015 19:03

2 Eklenti(ler)
Çalışma özeti...

Cemaleddin 04-12-2015 08:07

1 Eklenti(ler)
Tohumdan Çitlembik... Celtis Australis... 9. sonbaharında...

sagol 05-12-2015 13:26

2 Eklenti(ler)
Sayın Cemaleddin,

Alt iki dal biraz daha aşağı indirilerek ağaca daha yaşlı bir görünüm kazandırılabilir zannediyorum o nedenle bir çizim yaptım, ikisini yanyana yerleştirdim. Yine de size hangisi daha hoş görünüyorsa o yolda ilerlersiniz.

Kolay gelsin...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cemaleddin (Mesaj 1424291)
Tohumdan Çitlembik... Celtis Australis... 9. sonbaharında...



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024