agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bonsai Çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
-   -   Ferit / Portulacaria Afra ( Kengai ) (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/32647.htm)

Ferit Aydın 12-09-2013 22:42

Ferit / Portulacaria Afra ( Kengai )
 
2 Eklenti(ler)
Değerli Arkadaşlar,

Bu Afrayı Mart 2011 de koçtaş tan almıştım, yaklaşık 1 sene kadar atıl bir durumda arka balkonumda gölgede kalmıştı.

Afralar gölge ortamlarda pek gelişmezler, yüksek drenajlı toprakta bol su ve bol güneş onlar için mükemmel bir ortamdır.

2012 ortalarında şekillendirme çalışmalarına başladım uzun bir süre güneşin altında dal gelişimine teşvik etmek maksatlı yapraksızlaştırma işlemi yaptım.

Görsel olarak istediğim noktaya ulaşmaya başladığında telleme ve sıkça budama yaparak bu görseli elde ettim.

Son görsel 08.08.2013 tarihine aittir.

Ferit Aydın 12-09-2013 22:59

1 Eklenti(ler)
12.09.2013 tarihli güncel görsel.

tourkana 12-09-2013 23:47

Aşağı akan gövde üzerinden çıkan dalları telleyip, hacimli görünecek şekilde yukarıya ve yanlara konumlandırırsan daha estetik olur , başarılı çatallandırmanın ödülünü alırsın diye düşünüyorum Ferit.

Ferit Aydın 13-09-2013 00:16

Teşekkür ederim tourkana, aslında o yan dalların bir çoğu telli fakat iç kısımda yeni sürgünler patlamasını teşvik amaçlı yaprak cimdikleme işlemi yapıyorum tüm dal aralıkları ışık alsın diye yanlara doğru düz bir açıyla duruyor dallar.

Son iki resim arasında 1 aylık bir zaman farkı var ama gelişimi çok hızlı, çok sık olarak yaptığım yaprak toplama işleminin çatallanma ve yeni sürgünlerle cevabı net bir şekilde görünüyor diye düşünüyorum.

Sakaki 13-09-2013 09:45

Merhaba Ferit bey,

Güzel gelişiyor, elinize sağlık.

Bir konuda bilgi vermek isterim: Dallar henüz genç, yeterince kalınlaşmamışken uç alımı yaptığınızda, geriden yaprak çimdikleme yapsanız da yeni sürgünler genelde tekrar uçlardan geliyor.
Ancak dalın enerjiyi daha fazla çekecek derecede biraz daha güçlenip, biraz daha kalınlaşmasını beklerseniz, geriye doğru kısaltma, yaprak çimdikleme ve uç alımı yaptığınızda geriden daha verimli bir dallanma ve yeni sürgünler elde edebiliyorsunuz.

Ayrıca uç alımı yaparken sağlı sollu yere paralel konumdaki yapraklardan hemen sonra budarsanız/uç alımı yaparsanız (adayınızda çoğu yerde yere paralel olmayan, dik konumdaki yapraklardan hemen sonra kısaltma/uç alımı yaptığınızı gördüğüm için uyarmak istedim), daha sağlıklı ve hoş görünümlü bir yaprak pedi elde edebildiğiniz gibi ileride dalları telle şekillendirmede de büyük kolaylık sağladığını göreceksiniz.

Denemenizi tavsiye ederim, faydasını göreceksiniz. :)

Başarılar!

Ferit Aydın 13-09-2013 16:18

1 Eklenti(ler)
Merhaba Sakaki,

Önerileriniz için teşekkür ederim.

Bir şey eklemek isterim aslında sürgünler tazeyken dahi dalın ilk ve son boğum aralığındaki tüm noktalardan göz patlatabiliyor.

Ben şöyle bir uygulama yapıyorum yeni sürgünler 10 cm civarına geldiğinde sadece uç kısımlarda yaprak kalacak şekilde yapraksızlaştırma yapıyorum sürekli olarak.

Belli bir dal ve sürgün sayısına geldiğinde serbest bırakıyorum bir süre, bundan çok daha büyük boyda afralarımda var onlarda da aynı uygulamaları devam ettiriyorum.

Uç kısımda yaprak bırakıp dalın kalan kısmını yapraksızlaştırma yaptığım tüm dallarda istediğimden daha fazla sonuç elde ettim.

Aslında olgunlaşması ya da taze olması çok fazla farketmiyor, yukarı da bahsettiğiniz paralel olmayan ve dik açıda görünen dalların bir kısmını özellikle o konumda bıraktım kenar dalları ileride yukarı kaldırdığımda iç dolgunluk olaşacak o seviyelerden dik olan dalları budayıp iç kısmın tamamen dolmasını sağlayacak.

Bu resimde ki afrada bu ağacın budadığım dallarından biri 1 ay önce budadıktan sonra tamamen yapraksızlaştırdım, bu kadar kısa sürede hem çok iyi köklendi hemde tüm boğum aralıklarından karşılıklı olarak sürgünler patlattı ve hızla gelişmeye devam ediyor :)

iocaktan 13-09-2013 21:14

Ferit bey merhaba,

Çalışmanızı çok beğendim. Özellikle ilgimi çekti, çünkü geçen hafta sonu 3 tane p. afra aldım. Oldukça gelişmiş haldeler, yakında fırsat bulabilirsem son hallerini yüklerim. Aldığımda kısa bir süre önce budama yapılmış olmasına rağmen çok fazla dallanmışlardı. Sadece saksıda dengede durabilsinler diye ufak ufak budama yaptım. Şimdi araştırma safhasındayım. Siz telleme yapmışsınız gördüğüm kadarıyla. Dallar yapı olarak pek şekil alacak gibi durmuyorlar.
Daha önce deneyip sonuç alabildiniz mi tellemeden?
Bir de çok gövde yapısı doğal olarak çok hassas olduğu için telleme yaparken nelere dikkat etmek lazım?

çalışmalarınızda başarılar dilerim..

Ferit Aydın 13-09-2013 21:58

Merhaba iocaktan,

Telleme yaparken özellikle telin yumuşak olması gerekir ve sıkı olmamalı sarım. Telleme sırasında elinizle her sarım noktasını desteklerseniz kırılma riskini azaltmış olursunuz.

Ağacınızın resimlerini yüklerseniz ağacınızın yapısına göre daha rahat paylaşım da bulunabiliriz.

Sakaki 13-09-2013 22:29

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ferit Aydın (Mesaj 1199085)
Bu resimde ki afrada bu ağacın budadığım dallarından biri 1 ay önce budadıktan sonra tamamen yapraksızlaştırdım, bu kadar kısa sürede hem çok iyi köklendi hemde tüm boğum aralıklarından karşılıklı olarak sürgünler patlattı ve hızla gelişmeye devam ediyor :)

Aslında demek istediğimi tam anlatamadım, geriden sürgün/yaprak patlamaz veya yeni yaprak çıkmaz demedim aslında, yanlış anlamışsınız; elbette geriden çimdiklediğiniz yani yaprakları çimdikleyerek aldığınız noktadan yeni yapraklar patlıyor ama o noktadan sürgün gelişimi, dal henüz genç ise çok verimli ve hızlı olmuyor, bazen hiç olmayabiliyor da ve bunun yerine uçtan süren sürgünler gelişiyor sadece.

Yüklediğiniz resimde örnek olarak göstererek söylemeye çalıştım. Kırmızı ile işaretlediklerim geriden elde edilen patlamalar ve mavi ile işaretlediğim de uç noktadan patlayıp gelişen sürgünler:


Eklenti 441393

Ferit Aydın 13-09-2013 23:50

Üstad yok yanlış anlamadım merak etme :)

Bende eklemek istiyorum diye başlamıştım söze, elbette ki odunsu yapıya ulaşmış dallarda gelişim daha güçlü oluyor ve geriden vermediğinde uç sürgünleri pek işe de yaramıyor o anlamda hem fikiriz sıkıntı yok :)

Sakaki 14-09-2013 10:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ferit Aydın (Mesaj 1199246)
Üstad yok yanlış anlamadım merak etme :)

Bende eklemek istiyorum diye başlamıştım söze, elbette ki odunsu yapıya ulaşmış dallarda gelişim daha güçlü oluyor ve geriden vermediğinde uç sürgünleri pek işe de yaramıyor o anlamda hem fikiriz sıkıntı yok :)

Ah bir de odunsu kabuk doku yapsa şahane olacak bu meret ama yapmıyor işte :)
Bu kadar hızlı gelişen bir bitkiyi bir de jin ve shari ile süslediğimizi düşünsek süper olurdu!
Yapacak bir şey yok, malzeme bu :)

Ferit Aydın 14-09-2013 20:07

Haklısın Taner bey,

ama bir şeyide söylemeden geçemeyeceğim, oldukça kalın gövdeli afraların boğum boğum görüntüsüde müthiş oluyor :))


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024