agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bonsai Çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
-   -   badrobot / Erguvan (Formal Upright) (Aday no:1) (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/31710.htm)

badrobot 22-05-2013 21:08

badrobot / Erguvan (Formal Upright) (Aday no:1)
 
1 Eklenti(ler)
Uzun zamandır elimde olan bu erguvanla ne yapacağım konusunda bir karar verememiştim. Sonunda bu ağacımı özellikle Hodikachi (Süpürge Tarzı) çalışma kararını aldım. Boyu itibariyle Shohin Hodikachi.
Boy:16 cm (Kalın ana gövde)
Çap:6 cm

sagol 22-05-2013 21:12

Sayın Badrobot,

Adayınız hayırlı olsun. Son hali bumu, biraz soluk görünüyor.

İyi çalışmalar dilerim...

badrobot 22-05-2013 21:19

Sn.sagol.
Ağacı öyle sıkışık bir yerden çıkardımki nerdeyse görünmüyordu. Havasız ve ışıksız kalmış. Dalları diğer ağaçların dallarına dolanmış durmuş, çözmek zor oldu. Şimdilik hafif bir doz amino asit verdim. Bir kaç günde kendini toparlayacağını umuyorum.

Sakaki 22-05-2013 21:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi badrobot (Mesaj 1159001)
Uzun zamandır elimde olan bu erguvanla ne yapacağım konusunda bir karar verememiştim. Sonunda bu ağacımı özellikle Hodikachi (Süpürge Tarzı) çalışma kararını aldım. Boyu itibariyle Shohin Hodikachi.
Boy:16 cm (Kalın ana gövde)
Çap:6 cm

Bence erguvan için yapılacak en güzel ve doğal tarza karar vermişsiniz.
Başarılar dilerim... :)

badrobot 01-06-2013 14:38

5 Eklenti(ler)
Bugün ağacımın tekrar yeni yapraklarını çıkardığını gördüm. Boğum aralıklarını kısaltmak için 2-3 göz bırakarak dalları budadım. Uzun boğumlardan kurtuldum.

Sakaki 01-06-2013 21:27

2 Eklenti(ler)
Merhaba sn badrobot,

Benim süpürge tarzı başarılı bonsai çalışmalarında (ağacın sert geri budamasıyla elde edilenlerde) şu ana kadar gördüğüm 2 farklı yöntem var.

Birincisi ağacın sert geri budamasını yaptıktan sonra, sert budama yapılan noktanın etrafında çıkan (3-4-5) sürgünleri süpürge şeklinde terbiye ederek yapılan çalışma (aşadağıdaki çizimde solda gösterdiğim) ve verev (eğimli) bir şekilde yapılan sert budamadan sonra bir tepe sürgününü devam ettirip, onun hemen çevresinde veya biraz altında kalan dalları da tepeye doğru uzayan sürgünün etrafında yine süpürge şeklinde şeklinde eğiterek süpürge tarzını yakalama (aşağıda sağdaki resim).

Eklenti 412883


Sizin örnekte gördüğüm kadarıyla tepede aynı noktadan çıkmış 4 sürgün var ve onun biraz altında (solda) tek bir sürgün var.

Eklenti 412884

Yerinizde olsam bu AYNI noktadan çıkan sürgünlerden birini tepe sürgünü olarak seçip (1) gerisini alırdım ve ilerleyen dönemlerde biraz alttan çıkacak birkaç sürgünü daha (3 numaralı sürgün gibi) kullanarak yukarıda sağdaki gibi bir örnek üzerinde çalışırdım (Ben şu anda shohin erik adayımda bunu uyguluyorum, ona bakabilirsiniz).

3 ile işaretlediğim gibi alttan birkaç sürgün gelmese veya eksik gelse bile buralara ileride yapılacak aşı ile de sorun giderilebilir. Ama bence tepeye giden enerjiyi azalttığınızda ilerleyen zamanlarda o alt sürgünler kendiliğinden gelecektir.

Başarılar dilerim.

badrobot 01-06-2013 22:11

Sn.Sakaki. Açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. Çizimlerle ve gerekli açıklamalarla çok açıklayıcı olmuş. Ellerinize sağlık. 3 nolu dal olarak işaretlediğiniz bölgede bir tane sürgün patlamış durumda. Diğer dalların kalınlığına ulaşması çok uzun sürmez.

badrobot 16-06-2013 08:19

1 Eklenti(ler)
Ağacımı sn.Sakaki'nin tavsiyesi doğrultusunda budadıktan sonra sol taraftanda bir dal verdi ve çok hızlı bir gelişim sürecine girdi. Bu arada ağacın sürgün sayısını arttırmak için bugüne kadar 2 defa geri budama bile yaptığımı söylemeliyim. Hata tüm yaz böyle giderse birkaç kez daha aynı işlemi yapacağım.
Şimdilik dalları yönlendirmede çok aktif değilim ama yaprağını döküp tam anlamıyla dal yapısını görünce tellemeye ihtiyaç duyacağını sanıyorum.

badrobot 09-07-2013 13:57

1 Eklenti(ler)
9 Temmuz 2013 günceli.

badrobot 12-03-2014 17:36

1 Eklenti(ler)
Ağacı bulunduğu saksıdan çıkarınca köklerin çok daha aşağıda olduğunu gördüm. Bu hem kötü haberdi hemde iyi. Kötü tarafı ağacın boyu 10cm kadar istem dışı uzadı ama iyi tarafıda; ağaç uzamakla kalmadı aşağıya indikçe muazzam bir şekilde kalınlaştı.
Yeni ölçüler:
Çap : 9cm
Boy : 30cm

sagol 12-03-2014 18:08

1 Eklenti(ler)
Sayın Badrobot,

Gövde daha güzelleşti. Bu sene çıkacak yeni sürgünlere göre yeniden değerlendirme yapmanızı öneririm. Konikliği artıracak şekilde bir arayış güzel olur. Alttaki uyuyan sürgünleri zorlamak için üstteki dalları mümkün olduğunca kısaltmak ve sonra beklemek, beklemek yapılacak en iyi şey bence.

İyi çalışmalar dilerim...

badrobot 12-03-2014 19:06

3 Eklenti(ler)
Sn.sagol.
Koniklik için Bonsai adaylarında sıklıkla oyma işlemleri yapıldığı bir gerçek. Oldukça başarılı oyma çalışmalarıda var. Sizin çiziminizde sorun çözmede oldukça etkili olacağa benziyor.
Ben birde böyle bir çalışma gördüm. Benim ağacımla aynı yerlerden sürgünler çıkarmış.

badrobot 28-03-2014 17:06

4 Eklenti(ler)
28 Mart 2014 güncel görseli...
Hazirana kadar iyice bir gelişsin, sonra yine budama ve telleme yaparım. Bu yaz üst kısmında güzel ve dolgun bir taç yapması için uğraşacağım. Ayrıca kazık kökünü ve kök budamasını daha yeni yaptığım için şimdilik beden üzerindeki minik yaprakları önemsemiyorum. Çıkan tüm yaprakların kök yapısını toplamasına yardımcı olacaktır. Riskli dönemi atlatabilmesi için uyanma döneminde bu defaya mahsus ayın 20'inde Amino Asitli ilk gübreyi verdim.

Sakaki 28-03-2014 17:18

Sn badrobot,

Dallanmayı biraz daha aşağı çekmek şart olmuş nebari ortaya çıktıktan sonra.
Kolay gelsin...

badrobot 28-03-2014 17:29

Sakaki.
Onu bende düşündüm ama alt dallarla üst dallar arasında 1 yaş farktan dolayı bir kalınık farkı olacak. Bu fark acaba kapanırmı? Benim kaygım bu. Yoksa ağaç üzerinde patlamış ve yaprak çıkarmış yeni sürgünler hazır.

Sakaki 28-03-2014 17:42

Erguvan hızlı büyüyen bir tür olmadığından çok bariz bir fark olacağını düşünmüyorum sn badrobot ama tecrübeyle konuşmak gerekirse erguvan tecrübesi bende pek yok :)

badrobot 28-03-2014 18:15

Sakaki.
Erguvan çok yavaş büyüyor. Ama ana bedenleri yavaş gelişiyor. Dallarsa çok hızlı kalınlaşıyor. Son fotoğraftaki dalların hepsi bir yaşında bile olmadığını düşünürseniz ne kadar kalınlaştığını varın siz anlayın.
Peki sizin sözünüzü yine dinleyeceğim. Zaten sözünüzü dinlediğim her defasında hiç pişman olmadım. Altlardanda 1 ve ya 2 kat daha dallanma sağlayacağım. Eğer gerekli kalınlaşmayı başaramazsan keser yine bugünkü mantar şekline gelirim. Şu durumdan daha fazla kaybedecek bir şey yok. Geliştirmeye çalıştığım o dallarda bedenin kalınlaşmasına ve konikğin artmasını sağlamış olur.
Başarılı olursamda sayenizde çok hoş bir ağacım olur.

badrobot 18-06-2014 16:35

5 Eklenti(ler)
Tecrübesizlik, bilgisizlik ve ya nederseniz deyin... Zamanında yaptığım hataları farkettikçe, zaman kaybı pahasına düzeltmeye çalışıyorum. Buda o hatalı çalışmalarımdan biri. Ağacı fidancıdan aldığımda toprak seviyesine göre sert budamasını yaptığımda "acaba fazlamı kısa kestim" diye düşünmüştüm. Oysaki beni asıl tehlike aşağılarda bekliyordu. Ağacı kış döneminde saksısından çıkarıp kökleri yıkaaya başlayınca acı gerçek ortaya çıktı. Ağacın kök sistemi ve saçak kökler toprak yüzeyinin çok aşağısındaysı. Oysaki ağacımda üst kısmını bonsai yapmaya; şekillendirmeye başlamıştım.
Bu bahar başı sakaki'nin önerisiyle altlardan dallanmaya izin vermiştim. İyiki vermişim. İşte bu dallar benim imdadıma yetişti. Ağacın boyunu bu dallara göre tekrar kısalttım. Aslında ağaca tekrar en baştan başlamış oldum. Olsun yine yeni bir tecrübe daha edinmiş oldum. Nasılsa bende çok ağaç var. O yüzden ben bunu kayıp olarak görmüyorum, tam aksine doğruyu geçte olsa bulduğum için kazanç olarak görüyorum.
Not: Çalışmam esnasında bana yardım eden genç bonsai meraklısı kızımada teşekkür ederim


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024