agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bonsai Çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
-   -   nicholai hel / Delice Zeytin (Shakan) (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/31595.htm)

nicholai hel 13-05-2013 21:32

nicholai hel / Delice Zeytin (Shakan)
 
4 Eklenti(ler)
Boy: 32 cm
Gövde çapı: 6 cm
Nebari çapı: 16 cm

Üzerine domat zeytin aşılanmış bu deliceyi öncelikle satıldığı poşedinden kurtarıp geniş bir saksıya aldım. Toprak karışımı %35 torf, %35 ince dere kumu, %20 bahçe toprağı, %10 perlit şeklinde.

Eklenti 403809


Dinlenmesi için 10 gün verdikten sonra nebari bölgesinden yeni vermeye başladığı sürgünlere de güvenerek aşı yapılmış yerini kesip bölgeyi kazıdım. Tahminimden daha kolay şekilde çıktı aşılanmış dal.

Eklenti 403810


Fotoğrafladıktan sonra yarayı macunlayıp dinlenmeye bıraktım.

Şimdi bekleyip nerelerinden sürgünler vereceğini göreceğiz.

Ama en tepesinden veremeyeceği kesin. Ağaç doğadan sökülürken budandığı yer macunlanmadığı için geriye doğru kurumuş.

Eklenti 403811


Tahminen vereceği en yüksek sürgün, aşılanmış bölgeye yakın yerlerde olacaktır. Daha yukarıdaki yaklaşık 8 cm.lik kuru gövde ileride ağaç son haline yaklaştığında ya jin yapılır, ya da budanıp uro çalışması.

Eklenti 403812


Umarım güzel bir ağaç çıkacak...

sagol 13-05-2013 21:43

Sayın Nicholai Hel,

Deliceniz hayırlı olsun. Nebarisi de gövdedeki eğim de güzel.

İyi çalışmalar dilerim...

Sakaki 13-05-2013 22:39

Güzel bir aday, tebrik ederim sn nicholai hel!

Artık aday seçimlerinde ülke olarak kalite çıtamızın yükseldiğini görmek gerçekten beni sevindiriyor. Eski saplanmışlıklarımızdan kurtulmak uzun bir süre aldı ama sonuç güzel olmaya başladı :)

Toprak karışımınız da Antaya sıcakları için ideal olmuş! Bir aya yakın gübre vermemenizi tavsiye ederim.

Kolay gelsin.

nicholai hel 13-05-2013 22:39

Teşekkürler Sn. sagol,
Bakalım sürgünler nerelerden gelecek, nasıl bir çalışmaya yönlendirecek. :rolleyes:

nicholai hel 13-05-2013 22:45

Teşekkürler Sn. Sakaki,

Aday seçimi çıtamız yükseliyor gerçekten. Çünkü bilinç artıyor, paylaşımların kalitesi artıyor. Üç sene önce ilk aldığım adaylarımı düşünüyorum da, gerçekten boşa kürek çekiyormuşum. :rolleyes:

Şu an elimdeki ağaçların çoğunluğunda gerçekten gelecek görebiliyorum.
Bu da hobinin heyecanını sıcak tutuyor.

Foruma genel olarak eklenen adaylara da baktığımda, üç sene öncekilerden çok daha iyi seçimler olduğu açıkça görülüyor.

İlerleme kaydediyoruz, bunu görmek çok güzel. ;)

nicholai hel 26-06-2013 23:21

1 Eklenti(ler)
26 Haziran 2013 güncellemesi.


Eklenti 421096


Ağacın gelişimi güzel gidiyor. Yalnız sıkıntısı çok yoğun şekilde nebariye yakın bölümlerden sürgün vermesi oldu.

Yeni sürgünlerine henüz hiç dokunmadım.

Aslında sizlerin de fikrini almak istedim. Gövde olarak beğendiğim bir adayım.

Daha yukarılardan yeni sürgün vermezse mevcut üst dalı tepe olarak şekillendirmem gerekecek.

Aşağıya yakın dalları da solda ve sağda uygun yerlerde birer adet bırakabilirim. Solda hiç bırakmayıp sadece sağda bir dal da bırakabilirim.

Sizlerin tavsiyeleri ne yönde olur.

Yaratıcı birşeyler çıkarabilir miyiz bu adaydan?

Hazeyn 27-06-2013 09:46

Bende 100 e yakın zeytin var. Ben olsam alttaki tüm sürgünleri alır, en üstteki ve daha sonra üstten çıkabilecek dallardan süpürge tarzı bir ağaç yapmaya çalışırdım. Ancak sizin bu adayınızın en yukardaki sürgünlerden sonraki gövde ölmüş gibi geldi bana. Ama olsun yine de en üstten çıkan dallar ile gerçek bir ağaca benzetmeye çalışırdım. Zaten alt dalları alınca üst güçlenir. Birde bu ağacı kızgın güneş altında bekletseniz daha İYİ GELİŞİR.

Hazeyn 27-06-2013 09:48

Toprak karışımı içerisinde kireçli ve kumlu toprak var mı? Acaba.

nicholai hel 27-06-2013 10:42

Sn. Hazeyn, keşke bende de 100'e yakın zeytin olabilse. Çok sevdiğim bir ağaç, ayrı bir değeri vardır benim için. Yalnız ağaç yetiştirmek için tek imkanı 8 mt2 bir balkon olan ben için mevcut 16 ağacım maksimum kapasitem gibi görünüyor. :o

Alttaki tüm sürgünleri almak benim de aklımdan geçiyor. Zaten toprağa fazla yakın gibi kalıyorlar. Gerçi eğer gerekirse toprak seviyesini biraz daha azaltabilirim ama, şimdilik karar verdiğim seviye bu şekilde.

Klasik süpürge tarzı aslında ilgimi en az çeken bonsai stili, ama demek istediğinizi anladım, tek bir öbek halinde tepe tacı oluşturmayı öneriyorsunuz. Bu seçenek hoş olabilir dediğiniz gibi.

Ağacın üstten son 8 cm.lik kısmı ölü. Aşısı da zaten tepeden 10 cm aşağıda, bu fotoğrafa göre arkada kalmaktaydı. Yalnız aşı bölgesinin de yaklaşık 10-12 cm aşağısında kalıyor şu anki en üst dal. Yani kısaca mevcut üst dalın yukarısındaki gövdenin yarısı büyüh ihtimalle canlı, yarısı ölü gibi düşünülebilir.

Ağaç diğer 2 delice ile birlikte balkonumun en bol güneş alan yerinde duruyor. Günün yaklaşık 70% süresini tam güneş alarak geçirebiliyorlar ki bu bir balkon için aslında iyi bile. :o Diğer ağaçlarım bu kadar da şans bulamıyorlar. Ama Antalya'da yaşadığım için yine de avantajlı sayılırım güneş konusunda.

Toprak karışımını ilk mesajımda belirtmiştim. %35 torf, %35 ince dere kumu, %20 bahçe toprağı, %10 perlit şeklinde.

Önerileriniz için tekrar teşekkürler.

sagol 27-06-2013 13:14

1 Eklenti(ler)
Sayın Nicholai Hel,

Delicenizin formu güzel, zamanla güzel bir bonsai alacak.
Ben de alttaki sürgünleri azaltmanızı önereceğim. Sol alttakileri tamamen alınıp, sağ alttaki kısımda ise şimdilik en güçlü sürgün bırakılabilir. Toprak altındaki kısım görülünce belki bu alt sürgün kullanılabilir veya ilerde o da kesilir.
Alttaki sürgünler kesilince delice yeni sürgünler verecektir, üstten sürgün çıkarsa işiniz daha da kolaylaşır.

Başka tasarımlar da mümkün ama şu anki sürgüne göre kabaca bir çizim yaptım. Yeni gelecek sürgünlere göre başka çözümler de olabilir.

İyi çalışmalar dilerim....

nicholai hel 27-06-2013 13:35

Sn. sagol, daha üstten sürgün gelmeyip alttaki sürgünler de fazla aşağıda kalınca ben de bu formu düşünmeye başlamıştım.
Başarılı çalışmanız düşüncelerime derman olmuş, görselliğe dökmüş, müthiş bir çalışma yapmışsınız, elinize sağlık. Ben böyle bir iş çıkaramazdım. ;)

Seyreltmeyi yapıp ağaca iyi bakarak yeni sürgünleri bekleyeceğiz bakalım. Önümüzdeki iki ayda oldukça yol alacaktır diye tahmin ediyorum.

nicholai hel 04-08-2013 21:53

2 Eklenti(ler)
Delicenin 4 Ağustos 2013 güncellemesi.


Eklenti 431870


Tepe tacını oluşturacak dalı ve altta bıraktığım sürgünü gayet güzel geliştiriyor. Henüz uç almadığım halde yan dallanmalar da iyi düzeyde.
Sürgünler çekim açısına doğru geliyor bu fotoda, boyları 50 cm'i geçti.

Nebariye yakın bölümden de durmadan sürgünler veriyor, gördükçe alıyorum.

İşe yarar yeni sürgün olarak sadece tepe dalının hizasında sol tarafta birbirine yakın iki sürgün verdi. Onları da ağacın gövdesini ön taraftan kapatmayacak şekilde geliştirip tepe tacının sol kısmını oluşturacak yapılanma için tasarlayacağım.


Bir miktar budama ve telleme sonrası

Eklenti 431871


Alttan çıkıp hemen sonrasında ikiye ayrılan dalın sadece ileride işime yarayacak kısımlarını telleyip kavisler verdim fakat devamını budamak yerine kalınlaşmaları için şimdilik gelişime bıraktım. İleride duruma göre orada bir basamak öbek düşünebilirim.

Tepe tacını oluşturacak dalları en ince noktalarına kadar, fakat biraz gevşekçe telledim. Ağaç bu dönemde hızlı geliştiği için teller dalı kesmeden önce şekillerini alacaklardır diye tahmin ediyorum. Sonrasında bu teller alınıp büyük ihtimalle yeni gelecek yan dallarda tekrar telleme yapılacak.

nicholai hel 09-06-2014 15:49

3 Eklenti(ler)
Geçen sürede dallar büyütülüp tekrar geriden kesildi, birkaç kez de teller sökülüp yeniden tellendi.


Eklenti 500844


Fotoğraftan sonra ikincil yan dallar tekrar tellendi. Bu açıda nebari tam görünmüyor saksıdan dolayı, toprak seviyesi bu açıya göre bir iki cm daha aşağıda olacak. Şu anda seviye sulamalardan dolayı daha da azalmış durumda, bir miktar yüzey toprağı eklenecek.

Hafif üstten bir açıyla bakıldığında bu şekilde

Eklenti 500847


Taç kısmının üzerindeki gövdenin ölü olduğunu düşünüyorum. Vakit buldukça kabuğu geriye doğru soyarak canlı kısma kadar ineceğim. Canlı dokuyu bulduğumda orada bırakacağım. Sonrasında üstteki ölü gövde üzerinde shari çalışması yapacağım.

Muhtemelen mevcut dallara kadarki bölüm ölü olduğu için zirveyi oluşturan taç kısmı içinden ana gövdeye en yakın ve arka taraftan çıkan bir sürgünü ölü gövdenin arkasından yukarı yönlendirerek uygun bir seviyeye getirip orada bir zirve yapacağım. Aksi halde ağacın çapına göre zirvesi çok aşağıda kalacak, sumo gibi olacak. Biraz daha yüksek bir ağacı tercih ederim bu gövde için.

Kabaca bunun gibi

Eklenti 500850


Sağ alttaki ilk dalı kesip kesmemek konusunda kararsızdım, biraz fazla aşağıda kalıyor gibi ama sanıyorum kalması daha iyi olacak. O kalacaksa ve zirveyi de planladığım gibi yükselteceksem gövdenin solundaki dalı da tekrar telleyip ucunu biraz kaldırmam gerekecek.

Şu anki en önemli konu, gövdenin nereye kadar canlı olduğu ve yapılacak shari...

nicholai hel 10-06-2014 13:39

1 Eklenti(ler)
Bu arada, "dallar büyütülüp tekrar geriden kesildi" diyoruz, yeni başlayan arkadaşların kafasında daha rahat canlanması için arşivde şimdi bulduğum bir fotoğrafı ekleyeyim.

Bu yılın bahar başlangıcında ağaç böyleydi

Eklenti 501073

Bu fotoğraftan sonra kesilmedi, daha da uzatıldı bu dallar.

Özellikle ana dalları kalınlaştırmak için, seçtiğiniz dalları en az bir metre civarı, hatta mümkünse ve gerekiyorsa daha fazla serbest gelişime bırakın. Sadece size gerekecek kısmına telle şekil vererek gerisine dokunmamaya gayret edin ki mümkün olan en az stresi yaşayarak iştahını kaybetmeden büyüsün.

Zamanı gelince bu dalları istediğiniz yerden kesersiniz, fakat en iyi kalınlaşmanın bu şekilde sağlanacağını unutmayın. Elbette yıllar geçtikçe, üzerinde bol miktarda yan dalcıklar, bolca yaprak geliştikçe bu ana dallar kalınlaşacaktır, fakat en kısa sürede en hızlı kalınlaşmanın yolu ancak bu şekilde serbest gelişimle gerçekleşir. Daha ileride eğer kalınlaşmayı hızlandırmak istiyorsanız yapacağınız uygulama da "kurbanlık dal" olacaktır.

Dip not olarak kalsın. Belki birine faydası olur.:)

nicholai hel 29-05-2015 12:29

3 Eklenti(ler)
Geçen sürede dallar büyütülüp tekrar geriden kesildi. :)

Ayrıca jin çalışması ve saksı değişimi gerçekleşti.

Eklenti 555866


Mevcut folyajdan daha yukarısı tahmin ettiğim gibi tamamen kuru çıktı. Başka çare olmadığı için bu bölümde yaşlandırma çalışmaları yaptım. Sadece tek kat lime sulphur uyguladım. Detay oyma işçiliği ve ileri düzey renk tonlandırması/boyutlandırma henüz yapılmadı.

Ağacın şimdiye kadarki tercih ettiğim yönü yukarıdaki gibiydi.
Ama bu yüzü de hiç fena olmadı.

Eklenti 555867


İki yönlü de sergilenebilecek bir ağaç olacak ama şu anki düşüncem yeni yüzünü birincil yön olarak devam ettirmek yönünde.


Zirve dalın içinden gövdeye çok yakın bölümden bir sürgün geliyor, onu kullanarak bunun gibi bir yapıya ulaşmaya çalışacağım.

Eklenti 555868


Bu çekimlerden sonra tekrar telleme ve geri budama yapıldı.
Alt dallar plan çizimindeki görsele yaklaşmaya başlıyor.

Zirve çalışması ise yeni başlayacak.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024