agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bonsai Çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
-   -   Hazeyn / Alıç (Aday No.1) (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/29929.htm)

Hazeyn 23-01-2013 08:57

Hazeyn / Alıç (Aday No.1)
 
3 Eklenti(ler)
Yaklaşık iki senedir üzerinde çalıştığım alıç yaprağını dökmedi ve bu rengi aldı.

tourkana 23-01-2013 09:41

Büyük saksılar asıl size lazım , Sakaki San biraz beklesin :)

Sakaki 23-01-2013 11:05

Saksı konusu her zaman sorun olan bir konu biliyorsun tourkana, o yüzden bulduğumu bir kenara koyuyorum.
Ama bu saksı şu an lazım değil bana anlamına gelmez. Hiç görüntülenmemiş bonsailerim var :)

Sevgili Hazeyn,

Çok güzel bir alıç. Nedense bendekilerin de bazıları yaprak dökmedi. Hatta bir tanesinin yaprakları hala yemyeşil :)

bonsaisan 23-01-2013 13:44

Süper bir çalışma olmuş.
Elinize sağlık .
Hazır bu güç durumunda iken enerjiyi kontrol altına alıp sürgün ve dalarının sıkılaşması için geleçek bahar döneminde güçlü ve güçsüz dalları dengeli bir şekilde kontrolu olarak budamanız gerekiyor gibi.
saygılar.

i_durak 23-01-2013 14:08

Ne yazık ki sadece BEĞEN butonu var. Keşke ÇOK BEĞEN butonu da olsa.

alibaba 23-01-2013 18:37

Sayın hazeyn bu tür yaşlı adayları nasıl temin ediyorsunuz? Bahçede yetiştirip sonra mı saksıya alıyorsunuz?

Alp Er 23-01-2013 20:10

alibaba9 un sorusunun yaşlı adayları nereden buluyorsun kısmına katılıyorum.
Eline sağlık gerçekten çok güzel.

Hazeyn 25-01-2013 08:16

Bizim memleket te yani Malatya Darende de dağlarda, insanların dikenli olması nedeniyle bahçelerinin kenarından temizlemeye çalıştıkları bir tür olması ayrıca faydalı ağaç durumunda olmadığı için pekte bulmakta zorlandığım söylenemez. Ancak bu şekilde gövde orantısı bonsai olmaya uygun ağaç bulmak elbette zor...

sagol 25-01-2013 08:36

Güzel bir çalışma elinize sağlık. Çiçekli ve meyveli halini de merekla bekliyorum.

İyi çalışmalar dilerim...

Cemaleddin 25-01-2013 20:53

Sayın Hazeyn, ağacınızın dibindeki dal, budanıpta saksıya düşen dal mı? yoksa ağaçtan çıkan bir dal mı? Eğer ağacın köküne çok yakın bir dala izin verdiyseniz nedenini merak ettim. Yok eğer budayacaksanız kalınlaşmadan budarsanız gövdenin yarasını hafifleterek daha çabuk onarmasına yardımcı olabilirsiniz...

badrobot 26-01-2013 09:21

sn.Cemaleddin bey,
sn.Hazeyn'nin o dalı kesip kesmediğini bilmiyorum. formunu tamamlamış ağaçlarda bu tür dal bırakmalara "kurban dal-Sacrifice Branch" deniyor. ya nebariye yakın bir bölgeden veya ağacın üst kısımlarında bırakılıyor. elbette bu dalında çok fazla kalınlaşmasınada izin verilmemeli.
How To Bonsai - Sacrifice Branch Development - YouTube

Cemaleddin 26-01-2013 18:35

Sayın Badrobot, Kurbanlık Dal ile ilgili daha geniş bilgi verirseniz sevinirim. Ne işe yarar, ne kadar süreyle ağaçta tutmak gerekir, her ağaçta olması gereklimidir? Yayınladığınız videoda çeviri olmadığı için anlayamadım. teşekkür ederim.

badrobot 26-01-2013 18:55

Sn.Cemaleddin bey. size elimdeki bir çeviri makaleyi göndermek istiyorum. gerçi bu makalede ikide bir "dikkatli olmalısınız" gibi ifade kullanıp tedirginlik yaratmışlar. esas olan burada sizin ağaç üzerinde denetinizin sık ve düzenli olmasıdır.

Kurban Dallar ve Kurban Lider Dal Geliştirmek

Konuyla ilgili başka bir uygulama da, gövde veya yan dalın kalınlığını arttırmak veya gelişmekte olan ağaçların konikleşmesini düzeltmek için, kurban dal veya kurban lider yetiştirilmesidir.

Bu uygulamada, gövdenin dış kısmından veya bazen de bir dalın dış kısmından, birleşme noktasındaki çapı artırmak için, yabanıl bir filizin seçilip büyütülmesi söz konusudur.

Uygulamadaki fark, kurban dalın bir araç olduğudur. Bu dal işini yapıp istenilen yerde çapı geliştirdikten sonra ağaçtan tamamen uzaklaştırılacaktır.

Kurban dal uygulaması tüm yaprak döken ağaçlarda uygulanabileceği gibi yapraklarını dökmeyen ağaçlarda da uygulanabilir fakat özellikle ibrelilerde bu uygulamanın önemi daha da büyüktür.

Kurban dal yetiştirirken, alt kısmını gölge yapmamasına ve dahası büyüdüğü alanı fazla güçsüzleştirmemesine dikkat etmek gerekir. Ben uygulamalarımda kurban olarak belirlediğim dallara, alt kısımlarında zararlı gölgeler oluşturmayacakları kadar uzayana kadar herhangi bir yaprak ve küçük dalcık budaması yapmıyorum. Kurban dallar, gövde çapında istediğiniz genişlemeyi sağlayana kadar uzatılabilirler. Ki bu üç metre veya daha fazlası bile olabilir.

Kurban dal ve kurban lider yöntemini ağacınızın güzel bir formu ve dallanmasının bitmiş olduğu zamanlarda problemlerinizi çözmek için kullanın. Unutmayın bu kurban dallar gövde çapını birleşme noktalarına kadar genişletirler. Eğer gövdenin tümü boyunca bir çap genişlemesi arzuluyorsanız, kurban dalların ağacın tepe kısmına yakın yerlerde gelişmesine izin vermelisiniz. Fakat tepenin tam ucunda gelişecek bir kurban dal tepenin narin yapısına da zarar verebilir buna da dikkat edin.

Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız ağacınızın azalan konikleşmesini düzenlemek için yeni bir tepe geliştirmelisiniz. Ben uygulamalarımda kurban dalları çoğunlukla, görevlerini tam olarak bitirmeden kesiyor ve daha alt kısımdan yeni bir tanesini konikleşmeyi uygun hale getirmesi için yetiştiriyorum.

Kurban dal uygulamasında büyük ve güçlü bir büyümeye ihtiyaç duyuyorsanız, dallarınızın görevlerini iyi yapabilmeleri için, ağaçlarınızı saksılarından alıp yere veya büyük eğitim saksılarına dikmelisiniz.
Çapta ve konikleşmede birlikte bir artış sağlamak için, gövdenin alt kısımlarından kurban dallar seçin.

Kurban dallar gövdeyi olduğu gibi başka bir dalı da güçlendirmek için kullanıldıklarında daha da dikkatli olunması gerekir. Buradaki gelişim çok hızlı olacağından bir sezonda bile aşırı büyümeyle karşılaşılabilir.
Çok kalın dallar oluşturmak sık karşılaşılan hatalardır ve düzeltmek gerçekten zordur.

Eğer aşırı kalın dal gelişimi olduysa, fazla gelişmiş dalın altından bir kurban dal seçip gövdeyi kalınlaştırarak dengeyi korumaktan başka yapacak bir şeyiniz de olmayabilir.

Cemaleddin 26-01-2013 19:35

Çok çoook teşekkür ederim sayın Badrobot... Malum çeviri ve güncel makale bulmakta sıkıntı yaşıyoruz...

Hazeyn 28-01-2013 08:17

Bir kaç gündür foruma giremedim, sorunuzun cevabı gecikti kusura bakmayın. Evet o dalları nebariyi daha belirgin kılmak ve alt tarafın biraz daha kalınlaşmasını sağlamak için bıraktım.

figoo 29-01-2013 20:18

gerçektem çok güzel bir çalışma tebrikler

Hazeyn 04-04-2013 07:57

5 Eklenti(ler)
Günceli...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024