agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bonsai Çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
-   -   badrobot / Dut (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/29805.htm)

badrobot 12-01-2013 12:29

badrobot / Dut
 
2 Eklenti(ler)
bugün bir öğrencimin bahçesinden söküp getirdiği erkek dut. geldiğinde kazık kökü kırılmış bir vaziyetteydi. bende düz bir kesim yapıp aşı macunuyla atını kapattım. resimde görülen tabağın üstüne oturtarak ağacı saksıya aldım. birdahaki bahara ağaç tutarsa, saçak köklerini geliştirirse çok güzel olur gibi geliyor...
beden kalınlığı 8 cm
boyu (şimdilik) 35 cm (çıkacak sürgünlere göre daha da kısaltacağım.)
Not: bu çalışmada ilk defa kök sistemiyle bu denli haşır neşir oldum. eğer başarılı olursa kafama takılı olan bir konuya daha açıklık getirmiş olacağım.
ne demişler "en iyi öğrenme şekli pratik yapmaktır."

Adem Keskin 13-01-2013 15:45

Sayın Badrobot

Yeni adayınız hayırlı olsun. Kök kısmını tabağa koymadaki maksadınız nedir ? Birde sulama anında tabağın içinde birikecek su ağaca zarar verir diye düşünüyorum , bence tabağa gerek yoktu..

Sakaki 13-01-2013 16:12

Yeni adayınız hayırlı olsun sn badrobot.
Sanırım dutların özelliği olsa gerek; benimki de aynen böyle dümdüz.
Informal upright tarzına uygun gövdeye sahip bir dut çok aramıştım ama karşıma çıkan tüm dutlar dümdüz gövdeye sahipti maalesef. Ancak kendiniz tohumdan ekip gövde tazeyken hareket kazandırmaktan başka çare yok gibi.

Tekrar hayırlı olsun :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adem Keskin (Mesaj 1085153)
Sayın Badrobot

Yeni adayınız hayırlı olsun. Kök kısmını tabağa koymadaki maksadınız nedir ? Birde sulama anında tabağın içinde birikecek su ağaca zarar verir diye düşünüyorum , bence tabağa gerek yoktu..

Sanırım badrobotun bunu yapmasındaki amaç ileride güzel yüzey kökler elde etmek için köklerin aşağı doğru değil de yanlara doğru gelişmesini sağlamak. Buna zaten "tile method" deniyor.

Ama tabak konusunda size katılıyorum. O tabak yerine düz bir plaka olsaydı veya sn. badrobot çukur kısmı aşağı gelecek şekilde tabağı ters yerleştirseydi daha yerinde olurdu bence de.

badrobot 13-01-2013 19:39

sn. Adem Keskin ve Sakaki. tabak konusunda haklısınız. fakat tabağın altında 1tl nin iki misli büyüklüğünde bir delik var. çürüme yapacağını sanmıyorum.
ağacın kazık kökü kırık bir şekilde geldi. bu nedenle kazık kökte düz bir kesi yapıp, aşı macunuyla kapatmak zorundaydım. böylece kök mantarlarına karşı korunabileceğini düşündüm. bu durumda "tile method" metodunu kullanmakda şart oldu. altı delik tabak kulanmakla taze olan aşı macunun sağa-sola bulaşmasınıda kuruyuncaya kadar kısmen engellemiş oldum.
Sn. Sakaki. Elimde 20 tane kadar dut fideleri var. daha çok küçükler, serçe parmağım kalınlığındalar. daha şu aşamada ana gövdelerni bu ilkbahar ve yaz döneminde telleyip şekillendirmeyi düşünüyorm. 5-6 yılda kocaman ağaç olacakları kesin.

badrobot 19-01-2013 17:07

1 Eklenti(ler)
Sevgili arkadaşım Sakaki'nin dediği gibi Informal upright tarzı çalışacak dut bulmak neredeyse inkansız. en güvenli yol kendinizin yetiştirmesi.
bendeki 20 adet dutu bu yönde daha şimdiden şekillendirerek büyütmek istiyorum. 2 tane 2,5 mm teli sardım ve dümdüz olan dalı eğri büğrü bir hale getirdim.
tabii daha alınacak çok yol var. şu an için kalın olan beden 6cm olsada gövde olarak düşündüğüm dik dalın 4-5cm gibi olmasını için 2-3 yıl serbestçe gelişmesini beklemek gerekiyor.

badrobot 29-05-2013 14:33

3 Eklenti(ler)
Bu ağacımı 4 aydır görmedim. Yerini bile unutmuşum. Tam istediğim yerlerden dallanma yapmamış ama uğraşacağız. Kalın dalları 3-4 göz kalacak şekilde budadım. Belki zamanla bir iki göz daha patlar. Fakat gelişimi çok hızlı. Karaağaçlar gibi dutlarıda sevdim. Birde dut veren dişi bir dut bulsam çok daha mutlu olacağım.

sagol 29-05-2013 15:43

Sayın Badrobot,

Ağacınız güzel gelişme göstermiş.

İyi çalışmalar dilerim....

badrobot 15-03-2014 16:20

5 Eklenti(ler)
Yaklaşık 10 aydır bu ağacımdan haber yoktu. Ağaçta bazı küçük değişiklikler yaptım. Üzerinde bir tane aşı var. Aşı olan dalı arka dal olarak düşünmüştüm. Ağacıda (1.fotoğraftaki ön yüzden baktığımızda) hafif sağa doğru eğik düşünüyorum. Bunun nedeni; Ağaç tam bir soba borusu gibi ve yeni çıkan lider biraz yamuk yılık. Bu bir uymsuzluk yaratıyor. Ağacı hafif sağa yatırmakla bu uyumsuzluğu bir nebze gidermeye çalışacağım. Belki ileride oyma yapabileceğim yerleri hayal ediyorum.
Birde ağaçta koniklik hiç yok bu nedenle bu yaz lideri budamaya hiç niyetim yok. Hatta duruma bakacağız, belki bir kaç yaz daha lideri budamam.

sagol 15-03-2014 18:56

1 Eklenti(ler)
Sayın Badrobot,

Ağacınızın keyfi yerinde görünüyor. Kesmeye zor karar vereceğinizi düşünüyorum. Yine de kesilirse ilerde ağaç geliştikçe göze daha güzel görünür. Kesilmezse üstteki fazladan bir dal konikliği kötü yönde etkileyecektir.
Aşı yaptığınız dalın yeşilliği de o boşluğu kapatır dolayısıyla bir eksiklik hissedilmeyecektir.
Ağacı karşınıza alıp 2 şekilde de görmeye çalışın hangisi hoşunuza giderse onu uygularsınız (kesmeye kıyamadığım dalları siyah bir bezle kapatıp karşıdan son bir kez bakıp son kararımı veriyorum).

Akşam akşam kafanızı karıştırdıysam kusura bakmayın.

İyi akşamlar...

badrobot 15-03-2014 19:16

Sn.sagol.
Yine güzel projeler ve çizimlerinizle yardmcı oluyorsunuz. İlginiz ve alakanız için gerçektende çok teşekkür ederim.
Bu ağacımı hatalı ürünlerden biri olarak görüyorum. Bonsai'de hala daha çok yeniyim ve ilk başladığım zamanlarda sağdan soldan çok ağaç bulmuştum. Buda o ağaçlardan biri. Belkide sırf kalınlığına aldanmış ve ağacı konşumun isteğiyle bahçesinden sökmüştüm, ve çok büyük bir hazine bulmuş gibi sevinmiştim. Konikliğin ne olduğunu bilmediğim bir dömendi. Hatta acemeliğim o kadar fazlaydıki; ağacın boyunu bile çok uzun tutmuşum. Şimdiki aklım olsa bu ağacı en az 10-12cm daha aşağıdan gözümü kırpmadan keserdim. Şu an bunun sıkıntılarını yaşıyorum.
Bu ağaçla ilgili en güzel şey toprak seviyesinin 2-3cm altında güzel bir nebarisinin olması.
Bu yaptığınız çizim ve tasarımı kesinlikle düşüneceğim. Sevgiyle kalın.

badrobot 02-04-2014 18:52

1 Eklenti(ler)
Dutu kimse tutamaz. Şimdilik beklemedeyim, bir şey yapmıyorum. 1-2 hafata sonra üst dallarda kontrolü ele alacağım.

badrobot 02-06-2014 08:58

2 Eklenti(ler)
2 Haziran 2014 güncel görseli...
aşı tutmaya başladı sanırım. Çünki küçük ağacın girişi, çıkışından daha ince kaldı. Elbette aşıyı daha 2015 yazındada çıkarmayıp 2016 Mart'ında büyük ağaçla birlikte bulundukları saksıdan çıkarmayı planlıyorum.

Sakaki 06-06-2014 09:32

Söz konusu dut olunca, aşının başarılı olmaması beni şaşırtırdı doğrusu :)
Çalışması gerçekten çok keyifli ve çok da eğitici bir ağaç.
Ben halen nematod ile boğuşuyorum dut adayımda :(

badrobot 06-06-2014 14:21

Nematod için iyi bir ilaç yokmu? Sorunu kökten çözebilecek bir ilaç...

Sakaki 06-06-2014 15:33

Bir arkadaşın verdiği ilacı kullanıyorum ama halen sorun geçmedi gibi...
Kullanmaya devam ediyorum periyodik olarak, eğer geçmezse başka bir ilaç arayışına gireceğim, çünkü bu ağacı kaybetsem bile bizim buralarda sık rastlanan bir sorun nematod (dişbudak ağacımda da var örneğin).

badrobot 18-06-2014 21:31

4 Eklenti(ler)
18 Haziran 2014 güncel görseli. yukarıya bıraktığım zirve dal 2cm buldu. Dahada kalınlaşması halinde Kesi iziz çok sıratacak olduğundan yerini yeni zirveye bıraktı. Ağacın dallanması hemen hemen tamam gibi. Üst kısımdaki dalların uzamasıyla onlarıda şekillendirmeye başlayacağım.

badrobot 17-08-2014 08:51

1 Eklenti(ler)
16 Ağustos 2014 güncel görseli.
80-90cm olan dallaı tekrar iki göz bırakarak geri budadım.

badrobot 10-12-2014 14:34

4 Eklenti(ler)
Bu Dut gerçek ağaç olmuş.

sagol 10-12-2014 17:13

3 Eklenti(ler)
Şafak Bey,

Dut ağaçlarıyla çalışmayı ben de seviyorum sizin ağacınızı da ilgiyle takip ediyorum.

Düz gövde için biraz uzun ama bu aşamadan sonra boyunu kısaltmak 1 yıl kaybettirir o nedenle biraz oyma ile veya yatay dikerek daha iyi bir görüntü sağlanabilir.

Kabaca birkaç alternatif çizdim, uzaktan böyle görüyorum ama bazen fotoğraf yanıltıyor, siz ağacı daha yakından gördüğünüz için daha iyi karar verebilirsiniz.

Not : Alttaki dalları geliştirmeye devam etmek iyi olur böylece saksıdaki duruma göre başka çözümler bulunabilir.


İyi çalışmalar dilerim...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi badrobot (Mesaj 1339807)
Bu Dut gerçek ağaç olmuş.


badrobot 10-12-2014 17:59

2 Eklenti(ler)
Güven abi.
Yine değerli çizimlerinizle destek vermişsiniz. Kesinlikle güzel fikirler vermişsin.
Sizin çizimlerinizi gördükten sonra bende üzerine ekleyerek aklıma getirttiğiniz bir fikri yine size sormak istiyorum.
Benim fikrimin çıkış noktası sizin çizimleriniz oldu. Ama küçük bir farkla. 2. örnekte ağacı yatırmışsınız, ağacı sağa değilde sola yatırsam ve sizin iptal ettiğiniz soldaki 4.dalı yeni zirve yapsam nasıl olur. Hızlı büyüyen bu türde yeni zirve bir yazda bile gerekli tacı oluşturur. Bu durumda ana gövde üzerinde 1-2-3 dallar kalacak ve zirve yaklaşık 5cm daha aşağıya inecek.
Alt bölgede sağda ve solda çıkmış dalları 1-2 yıl daha kesmeyip o bölgelerin kalınlaşmasını sağğlayacağım.

sagol 10-12-2014 19:44

Şafak Bey,

Dediğiniz gibi dut hızlı büyüdüğünden sorun olmaz. Bence 5 cm hiç önemli değil, kısalmasa da sorun olmaz ama içiniz daha rahat edecekse bu şekilde de güzel olur.

İyi çalışmalar dilerim....

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi badrobot (Mesaj 1339833)
Güven abi.
Yine değerli çizimlerinizle destek vermişsiniz. Kesinlikle güzel fikirler vermişsin.
Sizin çizimlerinizi gördükten sonra bende üzerine ekleyerek aklıma getirttiğiniz bir fikri yine size sormak istiyorum.
Benim fikrimin çıkış noktası sizin çizimleriniz oldu. Ama küçük bir farkla. 2. örnekte ağacı yatırmışsınız, ağacı sağa değilde sola yatırsam ve sizin iptal ettiğiniz soldaki 4.dalı yeni zirve yapsam nasıl olur. Hızlı büyüyen bu türde yeni zirve bir yazda bile gerekli tacı oluşturur. Bu durumda ana gövde üzerinde 1-2-3 dallar kalacak ve zirve yaklaşık 5cm daha aşağıya inecek.
Alt bölgede sağda ve solda çıkmış dalları 1-2 yıl daha kesmeyip o bölgelerin kalınlaşmasını sağğlayacağım.


Cemaleddin 10-12-2014 19:58

Şafakcım; dal aşılama yöntemini çok güzel bir çalışmayla örneklendirmişsin... Ellerine sağlık...

badrobot 10-12-2014 20:21

Güven abicim.
Değerli emeklerin için çok çok teşekkür ederim. Her zaman imdadımıza yetişiyor, üşenmeyip, canla başla yoğun iş ortamında bile zman ayırıp ilgi gösteriyorsun. Ne kadar teşekkür etsem azdır.
Senin düşünceni çıkış noktası olarak belirlediğim yeni rotayı onaylaman içimi rahatlattı. Durum anlaşıldı.
Hep en başlarda anlamsızca ve acemelikle uzun bıraktığım ağaç sayısı bu kadar fazla olunca toparlamakta zorlanıyorum. Elbette beni zorlayan şey ağaçların bayağı bir dallanmış ve boyları uzunda olsa iyi kötü bonsai formlarına yaklaşmış olması. Ağaçları budarken, konikleştirirken oldukça zorlayıcı olması. "Şimdi ben bunun neresinden budasam" diye kala kalıyorum.
Ama bunlar benim moralimi asla bozmuyor. Tam tersi şu an hatalarımı çok net görebildiğimden mutluyum. Yoksa şimdiki aklım olsa bu ağacı böyle kesermiydim hiç.
Ağacı saçak köklerini baz alarak 9 cm çapının 3 katından yani 27cm' den ağacı uçururdum. 1.-2.-3. dalları 1.bölüm olan kalın ana gövde üzerinde yakaladımmı... işlem tamam. Sonrası çok kolay. Zirveyi konikliği sağlamak için bırakırdım.
Verdiğin emekler için tekrar teşekkür ederim. Sağlık, mutluluk, ve bol bonsailer dilerim.

badrobot 10-12-2014 20:27

Cemaleddin,
Ağacı delerek ve ikinci bireyi delikten geçirerek yaptığım aşı 1 yılı biraz aşkın süredir orada. Artık o kadar kalınlaştıkı topraktan gelen ana gövdesinin iki katından fazla oldu. 3.Dalı yapay yaptık yani. Şimdi Güven abininde yardımıyla bir başka sorunu çözmeye çalışıyorum. Kalın ağaç, acemilikle birleştiğinde böyle sıkıntılar doğuyor. Ama inşallah çözülecek.
Saygılarımı ve sevgilermi sunarım, değerli abim.

sagol 11-12-2014 07:45

Şafak Bey,

Bu ağaçta sorun uzunluk değil de boru gibi olması nedeniyle durağanlık. Saksı değişiminde ağacı sağa ve sola yatırırken biraz da arkaya doğru yatırıp sonra tepe dalı hareketli bir şekilde öne doğru almaya çalışmak iyi olabilir.. Çizimlerde bu konumu biraz yansıtmaya çalıştım ama siz şu anki saksının alt-yan ve alt-önüne taş koyarak o eğimi verip saksı değiştirmeden önce de dalı ona göre eğitebilirsiniz(denge sorunu oluşursa devrilmesin diye saksıyı sağlama almak iyi olur).

İyi çalışmalar dilerim....

badrobot 13-09-2015 14:31

1 Eklenti(ler)
Öylemi, böylemi derken bugün itibariyle sona gelmiş bulunuyorum. Bana bu ağaçla ilgili fikir ve görüşleriyle yardım eden tüm dostlara teşekkür ederim.
Ağacımı havai köklendirme yaparak ikiye ayırdım. Üst kısmı zaten hazır durumda olan ağacımın alt kısmı içinde güzel bir başlangıç yaptım.

badrobot 13-09-2015 14:55

1 Eklenti(ler)
Alt kısmın da görseli...

badrobot 30-01-2017 13:26

1 Eklenti(ler)
Üst tarafını havai köklendirmeyle ikinci bir aday elde ettim. Bu alt kısım ve üzerindeki dallanmalarla şeklini şimdiden belirledi. Şimdiden heyecan duyuyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024