agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bonsai Çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
-   -   Tourkana / Cedrus libani ve Juniperus (cascade) (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/2876.htm)

tourkana 07-01-2007 17:38

Tourkana / Cedrus libani ve Juniperus (cascade)
 
2 Eklenti(ler)
merhaba herkese,
resimlerde lübnan sediri ve ardıç fidanları var,Ardıçı cascade Stilinde yapmak istiyorum,diğeri için henüz bir fikrim yok...önce yaşatalım sonrası gelir..
Ardıçın dik gövdeden kavis almasını istiyorum,şimdilik hem o alışana kadar hem de güzel teller bulana kadar bu şekilde idare eder diye düşünüyorum..
yorumlarınızı bekliyorum...

turunç 08-01-2007 11:36

Merhaba; Öncelikle hayırlı olsun ağaçların. Ardıç için bir yorumum yok sen zaten yorum yapmışsın. Yalnız sedir için bir tavsiyem olacak, tabii kabul edersen. Bence sediri hiç elleme. Uygun bir toprak hazırlayıp, daha büyük bir saksıya toprağını hiç ellemeden, olduğu gibi kalıp şeklinde çıkar ve yeni saksıya geçir. 1-2 yıl saksıda yetiştirmeye çalış. Eğer saksıda becerebilirsen bonsaisinide kolayca yapabilirsin. Biraz tecrübe edinmiş olursun. Acele etmeyerek belki de sahip olabileceğin en güzel bonsaiyi bu sedirden yaparsın tourkana :)

tourkana 08-01-2007 12:27

Çam budama makalesinde değinildiği üzere bu geçecek zaman içerisinde enerji üstte ve yan taraflarda olursa ve ona göre büyürse alt dalları kaybetme riski doğar diye düşünüyorum...Sedirin %30-%40 ını boydan budasak olmaz mı?
Çamların diğer ağaç fidanı türlerinde olduğu gibi gelişmelerinin beklenmesine gerek olmadan budanabileceğini düşünmekteyim...
Tabi bir ziraat mühendisi böyle diyorsa onu da dinlemeliyiz diye düşünüyorum...ya ben çok düşündüm değil mi?


şu linkte de ev girişi için büyük çam bonsai resimleri var,bakmanızı öneririm...

http://www.swiss-bonsai.ch/site_107/...d=12&Itemid=27

Mustafa_ 08-01-2007 19:22

tourkana, şu linki bir incele:http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2596

bu biçimde güzel olabilir bence...

tourkana 08-01-2007 20:06

teşekkür ederim ama orman stili için hem büyüklük hem nitelik bakımından uygun değil bence bu ağaçlar....aslında bir adet de SERVİ var elimde,onu RAFT STYLE yaparak orman tarzına dönüştürebilirim ama dalları çok zayıf...

bu bonsai işine başlamak için önce alüminyum TEL-Budama Macunu-MAKAS-Budama Makası-Perlit-Torf-toprak-saksı lazım....bunları bulabilirsem çok sevineceğim...

Mustafa_ 09-01-2007 12:28

Aslında orman stili değilde tek başına en öndeki ağaç gibide olabilir diye düşündüm ben.Bu arada budama macunu banada lazım...

Ali H. ALI 09-01-2007 14:37

Tourkana iyi gunler, evet sal tarzinda denemelerim var, sanildigi kadar zor bir tarz deyildir. Igne yapraklilarin her dalcik altinda kok salmasi uzun bir zaman alabilir 1ve 2 yil arasi oysa yapraklarini doken agaclarda kok salma cinse gore 1 ay veya 6 ay arasinda olabilir.

Sal tarzi yapacaginiz agacin topraga gomeceginiz tarafindaki tum dallar budanir, bu budamadan sonra toprak ust tarafinda kalacak olan ve ileride agac olacak olan her dalcik telle sarilip, alt tarafindaki agac kabuklari keskin ve temiz bir bicakla soyulur. [varsa koklendirme tozu surulur] Daha once hazirladiginiz dikdortgen seklindeki agaci boydan icine alacak bir kutu icerisine,biraz toprak koyup[bu kendinizin yaptigi tahta bir kutu olabilir, yalniz suyun suzulmesi icin kutunun altina delikler acmayi unutmayin.]Once agacin koklu tarafini ve dalciklar yukariya gelecek sekilde yatirip uzerine daha fazla toprak ekleyip govdenin yarisindan fazlasinin toprak altinda kalmasini saglayin, daha once telle sardiginiz dalciklari yukari dikip istediginiz yerlere diziniz ve agacinizi sulayip yari golge bir yere aliniz. Agaciniz zaman icerisinde her dalcigin altindan kok verecektir bu olustuktan sonra agacin ana koklerini [agac dik buyurken ilk koklerini] govdeden kesebilirsiniz.
Kolay gelsin ve basarilar dilerim.
Not: agaci yatirip diktikten sonra govdenin bazi yerleri inat edip yukariya kalkmakta direnebilir o zaman U seklinde telden yapacaginiz kancalari ters cevirip u nun ice donuk kismi, govdeyi tutacak sekilde govdeyi topraga sabitlemeye calisiniz.

tourkana 11-01-2007 19:59

1 Eklenti(ler)
Ardıç, herşey yolunda giderse bu hale gelecek....umarım :)

turunç 11-01-2007 20:37

Güzel bir şekil düşünmüşsün, tebrik ederim. İşe başlamadan bizden de fikir alırsan, elimizden gelen yardımı seve seve yaparız tourkana...

tourkana 11-01-2007 20:49

çok teşekkür ederim...ben de elimden geldiğince soruyorum zaten :)....

tourkana 14-01-2007 15:55

1 Eklenti(ler)
Ardıç fidanını 2 saatte bu hale getirdim...önce daha geniş bir saksıya aldım sonra da CASCADE (şelale) stilinin ilk adımlarını attırdım...umarım beğenirsiniz...ilk denemeye göre ben beğendim...Ardıç çok esnek ve dayanıklı bir ağaç,başlayanlara tavsiye edebilirim yalnız eldivensiz çalışmayın...:)

memet 14-01-2007 16:59

artık gelişmesini seyretmekten başka bir şey kalmamış..

turunç 15-01-2007 00:29

İlk deneme için Muhteşem olmuş!...
 
Nete ancak girebildim. Ve hayranlıkla bakıyorum. Gerçekten ilk denemende çok başarılısın. İşte budur. Dalları çok güzel yerleştirmişsin Tourkana. Örnek olmuş valla. Yeni başlayanlara da kapak olsun bu çalışman. Demek ki iyice okuyup, özümledikten sonra ve uygun resimleri inceleyince kolayca oluyormuş:) Sende yetenek var. Bu konuda kendini geliştirmelisin. İki fidanla yetinme derim ben. Bir çok gurur duyacağın bonsailerin olacak bu gidişle.

Çalışman için biraz yorum yapayım. Aşağı sarkan dal çok güzel olmuş. Sadece gelişmesini beklemek ve gelişirkende cimcik alımı yaparak, dallanmasını ve yapraklanmasını sağlamak lazım. Bunu aklının bir köşesinde tut.

Resim çok net olmadığından detayları göremiyorum ama yukarı giden dallar ne durumda merak ediyorum. Üst tarafı şekillendirirken; sanki başka bir ağaca şekil veriyormuş gibi dal dizimi yapmalısın derim. Kısa boylu bir kıvrımlı dik stil (informal upright) yapabilirsin.

Dalları iyice açarsın. Yani gövdeden yukarı doğru değilde biraz aşağı doğru tellersin. İlk dal sağda veya solda, ilk dal sağdaysa ikinci dal solda, üçüncü dal arkadaki boşluğu dolduracak şekilde arkada olmalı ve dal dizimi aynı sırada fakat daralarak yukarı kadar devam etmeli. Çok detaya girdim. Daha net resim yükleyince devam ederiz. Tebrik ederim. Ellerine sağlık.

Şimdi benim çok beğendiğim bir cascade ile sözlerimi noktalıyorum.

Eklenti 6575

turunç 15-01-2007 00:45

Bir şey geldi aklıma. Onu da yazayım unutmadan. Aşağı doğru sarkıttığın dalları hafif ortaya sonra yanlara doğru şekil vererek daha güzel görünmesini sağlarsın diye düşünüyorum. Sanki elinde tepsi tutan ve hafif öne eğilmiş garson gibi.

Ne yorum oldu ama. :)) gece gece.. Tövbe tövbe. Neyse en iyisi paintte basit bir çizimle anlatayım.

Eklenti 6576

Ali H. ALI 15-01-2007 10:28

Herkese iyi gunler, Tourkana ellerine saglik, bu senin uzerinde calistigin ilk agacin ve guzel olmus,bundan sonra uzerinde calisacagin agaclarin kim bilir nasil olacak ellerin, ustalastik sonra ellerinin becerisine kendin bile sasacaksin. Diger calismalarini da mutlaka bizlerle paylas olurmu?

Turunc arkadasimizin, yaptigi yorumlara katiliyorum. Yalniz turuncun cizimindeki kucuk bir ayrintiyi duzeltmek istiyorum, izninizle.

Sarkik veya selale tarzlari iki forumda olabilir:
1/ asagiya yalniz govde salkabilir ve agacin yukarisinda [tepesinde] ikinci bir agaccik olmaz.
2/ asagiya salkan govdenin, asagiya salkmak icin tam kivrildigi yerin, disa donuk tarafindan cikan bir dal, Turuncun dedigi gib ikinci bir agaccik gibi o kivrimin uzerinde bir zirve olusturur. Yukari buyuyen bu agaccigin, ilk dali asagiya salkan govdenin ters yonune uzamalidir [Turuncun ciziminde bu ilk dalcik asagiya salkan govde ile ayni dogrultudadir, ters yonde olmaliydi] daha sonra kivrimli dik tarzda oldugu gibi dallar siralanir.zirvede olusturulacak agaccik cok yukselmemelidir.
hepinize kolay gelsin.

tourkana 15-01-2007 13:20

teşekkür ederim,
yalnız bunda 2 dal var,aşağıya en kalınını sallandırdım ve bu sallanana bağlı bir dal daha vardı onu yukarı dikmeye çalıştım,(8inci mesajımdaki resme uydurmak için)3 dal varmış gibi görünüyordu(bkz.birinci mesaj resimleri) ...artık önümüzdeki pazar bu dala şekil vermekle uğraşacağım,geçen zaman içinde ayrıntılı bir resimde fikirlerinizi alırım.....sırada bekleyen Katran(SEDİR in Türkçe ve gerçek adı),AKÇAAĞAÇ ,OYA ,ve AÇELYA adayları var daha ...ama bu iş çok sardı beni..

turunç 15-01-2007 13:36

Sarar tabii:) Baktın ki bu işi iyi kıvırdın, artık kimse seni durduramaz. Ah zavallı biz. Yeni başlarken hatalarımı forumda aratarak görmeni isterim. Biraz gülerdik, fena mı? Bu kadar hataya rağmen ben bırakmadıysam, kimse bırakmaz herhalde...

tourkana 15-01-2007 20:34

sevgili turunç ,sen ziraatçisin bir çok teknik konuda bilgi sahibisin...mesela Toprak özellikleri ve türleri ,gübreler ,ağacın yapısı(Cambium nerde-katmerli mi değil mi-budama becerisi ve adını sayamadığım bir çok teknik bilgi)....
şimdi ben bu kadar genel bir bilgi deposunu ana hatları ile sence nasıl bir kaynaktan okuyabilir ve anlayabilirim...?
güzelim fidanlarım üstünde tecrübe ederek öğrenme dışında tabii...:)

turunç 15-01-2007 22:40

:) Yeniden sınavlara gir ve ziraat fakültesini yaz.

turunç 15-01-2007 22:45

Şaka tabii:)
Bu kadar genel bilgiyibir anda edinmeye çalışmasan daha iyi olur. Takıntı yapma. İyi gidiyorsun zaten. Sırayla öğren. Bir yandan öğren, bir yandan öğrendiklerini uygula. Ayrıca forumda aradığın hertürlü bilgiye ulaşabilirsin. Sadece zaman alacaktır. Eh, biz de 4 sene boşuna gidip gelmedik okula:) Senin istediğin bilgiler 4 seneni almaz sanırım:) Forumda bonsai bölümünde geçen her konuşmayı, her konu başlığını incelersen bir çok sorunun cevabını bulacaksın. Bulamadıklarını da diğer bölümlerde konu başlıklarından bulursun. Merak ettiklerini sor. Teknik olarak sandığın kadar bilgili olmayabilirim. Çünkü yıllar oldu mezun olalı ve bir çok bilgi geçen zaman zarfında kullanılmadığından unutuldular. Ama bu bilgiye nasıl ulaşacağımı hala biliyorum. O sebeple merak ettiklerini sor. Bir bilen çıkar elbet:)

turunç 15-01-2007 22:50

Bir tavsiye daha; kitapçılardan genel botanik ve bir de bitki fizyolojisi kitapları ara. Elinin altında olursa, iyi olur. Madem konunun bu kadar detayına girmek istiyorsun bu kitaplarla başlangıç yapabilirsin. Bir de bol gözlem yap. Her bitkiyi ve bitkilerin her kıvrımını bile incele. bir çok cevabı kendin bulabilirsin bu yolla...

turunç 15-01-2007 23:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tourkana (Mesaj 64949)
Çam budama makalesinde değinildiği üzere bu geçecek zaman içerisinde enerji üstte ve yan taraflarda olursa ve ona göre büyürse alt dalları kaybetme riski doğar diye düşünüyorum...Sedirin %30-%40 ını boydan budasak olmaz mı?
Çamların diğer ağaç fidanı türlerinde olduğu gibi gelişmelerinin beklenmesine gerek olmadan budanabileceğini düşünmekteyim...
Tabi bir ziraat mühendisi böyle diyorsa onu da dinlemeliyiz diye düşünüyorum...ya ben çok düşündüm değil mi?


şu linkte de ev girişi için büyük çam bonsai resimleri var,bakmanızı öneririm...

http://www.swiss-bonsai.ch/site_107/...d=12&Itemid=27


Bu soruna cevap vermemişim. Galiba arada kaynamış. Budasan olur tabii. Ama benim düşündüğüm, senin bir sediri saksıda yetiştirmeyi bilip bilmediğindir. eğer biliyorum dersen ve yeterince kalın bir gövdeye sahip olduğunu düşünüyorsan budayabilirsin. Zaten boyunu kısaltmak için bu şekilde bir budama yapmak şarttır. Diğer yandan; boyundan budarsan altta kalan dallara daha fazla enerji giderek daha iyi gelişeceklerdir. Yalnız ağacın saksısını değiştirip oldukça geniş bir saksıya almalısın ve kaliteli, zengin içerikli, süzek bir toprak karışımı hazırlamalısın. Bu iki işlemden sonra da ağacını ellemeyip, bir iki yıl kendi haline bırakmalı, gübresine ve suyuna dikkat etmeli ve gelişmesini iyi takip etmelisin. Ağaç kendine geldiğinde diğer işlemlere geçebilirsin. Eğer deneyimli olsaydın, o zaman bu sediri şekillendirip, telleyip, geniş saksıya al derdim. Bakalım deneyimli arkadaşlarımız bu konuda neler söyleyecek?

tourkana 16-01-2007 08:12

2 Eklenti(ler)
bilgiler için teşekkür ederim Turunç...
şu resimlerdeki gibi de yapmayı düşünebilrim..tabi onay alabilirsek..:)

tourkana 17-01-2007 18:50

bu resimdekiler Sedir mi acaba?

turunç 17-01-2007 21:31

Fıstık çamı ya da mugo gibi görünüyor.

tourkana 28-01-2007 10:48

yakın plan ardıç ve akçaağaç yamadorisi
 
2 Eklenti(ler)
Şelale formundaki Ardıç bonsai adayı ile neresinden hava köklendirmesi (Air layering)uygulayacağımı hala bulamadığım ve fikirlerinizi beklediğim,genişse bir saksıda gübreli torflu toprakta bekleyen Akçaağaç fidanı(kendisi bahçeden Yamadori dir :)) resimleri aşağıdadır.

tourkana 03-02-2007 11:28

Ali üstadım, sizce bu Akçaaağacın neresine Air Layering uygulayayım,,daha vakit var ama şimdiden belirlersem o bölgede telleme ile şekil verme çalışmalarına başlarım diye düşünüyorum...yardımcı olursanız çok memnun olurum...

Ali H. ALI 05-02-2007 11:44

iyi gunler Tourkana, dusundugun gibi gozumden kacmis.
Agacin, sagdaki ikinci dal uzerinde ve ucuncu daldan sonra ortada yukselen govde uzerinde hava koklendirmesi yapabilirsiniz ve dallar koklendikten sonra elinizde uc agaciniz olur.
Yalniz dallar uzerinde, koklendirmek icin soyup cikaracaginiz kabuklar dalin capi kadar olsun. Diger yaptiginiz calismada kabuklari cok fazla soymussunuz.
Havalarin isinmasini bekleyiniz ve simdiden kolay gelsin.

tourkana 05-02-2007 11:53

peki hocam sadece dış kabuğu soymak yeterli mi,bunun belli bir bölgeye kadar soyulması gerekmiyor mu acaba,biryerlerde Cambium a kadar diye duymuştum ama onu bir türlü öğrenemedim,sadece dışındaki kabuğun soyulması yeterli ise sorun yok,illa da cambium olacaksa onu uygulamalı anlatacak birilerini bulmam lazım,ağaca yazık olmasın sonra....
diğer çalışma Air layering(hava köklendirmesi) konu başlığında,uzun bir bölümün soyulması çalışmayı olumsuz etkileyecekse torfu ordan hemen kaldırıp biraz daha üste dediğiniz gibi yapsam o dala bişey olur mu acaba? soyduğum yeri nasıl kurtarabilirim acaba,bişeylere sarsak ,aşı macunu falan yapsam...
http://www.agaclar.net/forum/showthr...2388#post72388
merak eden arkadaşlar yukardaki linkten ne hakkında konuştuğumu görebilirler...

Ali H. ALI 06-02-2007 12:58

Iyi gunler Tourkana, evet bir yerlerden okudugun gibidir, soyulan yerden kabuk ve cambium temizlenmeli , eger bu olmazsa agac veya dal kok vermeden yuzeysel soydugunuz kabuk kendini yenileyip soyulan yeri kapatacaktir.
Sanirim diger agaca yaptiginiz islem de boyleydi kabuk yuzeysel ve iyice temizlenmemisti. O agac icin endise etmeyin kok salmassa soyulan yerden kendini yenileycektir. Hava koklendirmesi yaptigim mulver dalina bakarsaniz kabugun nasil soyulacagina dair bilgi vardir. ordan gorduklerini uygulaybilirsin.
Akca agac icin endiselerin varsa, onu sonraya birak ve daha kolay agaclar uzerinde deneme yap ornegin bu sogut olabilir ve elin alistiktan sonra akcaagac uzerinde calisirsin. Kolay gelsin.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024