agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bonsai Çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
-   -   nikon_ / Zeytin (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/25960.htm)

nikon_ 10-01-2012 18:13

nikon_ / Zeytin
 
5 Eklenti(ler)
Merhaba,
Uzun süredir ilgi duyduğum, ancak yeni yeni denemelere başladığım bonsai konusunda yaptığım bir çalışmayı paylaşmak ve sizlerin de görüşlerini almak istiyorum.

Geçen yaz başlarında, marketlerde satılan ve hayli uzun ve dalsız bir gövdeye sahip olan bir zeytin fidanı elde etmiştim(foto-1).

Gövde uzunluğunu kısaltmak için geçen yaz sonuna doğru havai köklendirme yaptım(foto-2). Daha sonra köklendirme uyguladığım kısıma saksı monte edip bitkinin köklerinin güçlenmesine çalıştım. İki hafta kadar önce de, havai köklendirme yaptığımdan kısımdan kesip zeytini daha büyük saksıya aldım. (Altta kalan kısımdan da yeni bir sürgün verdi, büyüdüğünde onu da kullanabilirim).

Şimdi işin asıl kısmı, nasıl bir tarz uygulayabileceğim? Ağacın şu anki şekli itibariyle buket/süpürge (hokidachi) tarzı daha uygun gibi görünüyor(foto-3-4). Değerli bonsai severlerin olduğu başka bir forumda da bu çalışmamı eklemiştim, orada da buket tarzı önerilmişti. Ancak, dal yapısına yakından bakıldığında bazı dalların gövdeye göre kalın kaldığı görülüyor(foto-5). Bunları budasam, bu sefer de buket tarzını bozacağım. Nasıl bir uygulama yapmalıyım? Radikal bir kararla tepeden tamamen kesmeye içim elvermez galiba. Bu hali ile başka bir tarz da uygulanabilir mi yapılacak değişikliklerle?

Yardımlarınıza şimdiden teşekkür ederim.

memet 10-01-2012 19:00

Fidan olarak biraz ince. Şimdiki görünüm üzaten kendiliğinden sügürge hokidachi tarzı olmuş.
Bu formu korumakta yarar var.

Hazeyn 11-01-2012 09:11

Benim tavsiyen ise, ben olsaydım gövdeye göre kalın VE uyumsuz olduğunu düşündüğünüz dalları acımadan keserdim(yoksa bu ağacı bu şekilde bonsai yapamazsınız yeterli kök olmadığı için BELKİ dalları kuruyacak EN İYİ İHTİMALLE uzunca bir süre gelişim göstermeyecektir) ve bu ağacı uzunca bir süre unutun, ağaç kendine gelsin, ileride size farklı alternatifler sunacaktır.Zaten zeytin sıcağı gördüğü zaman toprak ve besin durumuda iyi ise kısa sürede farklı seçenekler sunar diye düşünüyorum.Sizde bu arada kendinize başka adaylar edinin derim, çünkü bu duyguları çok yaşadım ve ağacı en sonunda öldürdüm, istiyorum ki sizde aynı hatayı yapmayın, imkanlarınız ölçüsünde çeşitlerinizi çoğaltın kararsızlık yaşadığınız ağacı bir müddet kendi haline bırakmak tecrübeyle sabit en iyisi.****** ağaç sizin ve siz daha detaylı görüyorsunuz benimkisi sadece bir teklif kolay gelsin.Zeytinler özel ilgi alanıma girdiği için fikirlerimi paylaşmak istedim.

nikon_ 11-01-2012 10:59

Sayın memet ve Hazeyn, yorumlarınız için teşekkür ediyorum.

Ağacın ne şekilde olacağına karar verirsem, en azından yapmam gereken budamalar olacaksa onları yapıp ağacı göçlenmesi için bırakmak niyetindeyim zaten. Açıkcası, benim düşüncem zamanı en verimli şekilde kullamaya çalışmak. Mesela, kalın dalları budamam gerekecekse bunu yapıp bitkiyi en azından 1 yıl boyunca bir kenara bırakayım istiyorum. Gelecek öneriler ışığında bir karara varacağımızı umuyorum.

Sağlıcakla kalın.

memet 11-01-2012 11:52

Bir budama yapmışsınız . Bunun dışında başkaca bir budama bana göre gerekli değil. Gelişirken duruma göre düzeltmeler yaparsınız.

Ali H. ALI 14-01-2012 13:20

Sayin Nikon, zeytin agaciniz hakkinda size gorus bildiren arkadaslardan fazla birsey soyliyebilecegimi sanmiyorum.

Agacinizin dum duz cikan bir govdesi ve ust taraftaki dallarin olusumu onun bir supurge tarzinda olabilecegini cagristiriyor olsa da sizin de dusundugunuz gibi dallar nerdeyse govde kalinligina yakin bir kalinlikta olmasi, supurge tarzinda bile sorun olacak.

Agacinizi havai koklendirme ile yeni bir saksiya almissiniz. Agacin guclu bir kok sisteminin olusmasini bekleyiniz(bu sure bir iki yil olabilir) agaciniz uzerinde bu bahar olusacak yeni surgunleri, toprak altinda olusacak koklerin yansimasi olarak kabul edebilirsiniz, kokler olustuktan sonra da dallarin basladigi yerden agacinizi budar yeni olusacak dalciklarla da agaciniza bir tarz uygularsiniz buyuk bir olasilikla tekrar supurge tarzi olacaktir(o zaman alt tarafta cikacak tum dallari budayip sadece ust taraftaki dallari degerlendirmeniz gerekecek) Ya da uygun dallanma olursa dik tarz bir calisma yapabilirsiniz.

Agaciniz, basindan beri bonsaiye uygun bir agac olmadigindan, ancak uzun bir surecte onu bonsai yapabileceginiz gercegini goz onunde bulundurmaniz gerekiyor. O yuzden, bonsai icin fidan secerken, yapmak istediginiz tarza uygun fidanlar secerseniz zaman kaybini en aza indirmis olursunuz.

Havai koklendirmeden geriye kalan guclu kok sistemi oldugunu dusundugum agacinizi da yeni cikacak surgunlerle ayni sekilde degerlendirebilirsiniz. O da buyuk bir olasilikla supurge tarzi olabilir.

Calismalarinizda kolayliklar diliyorum.

nikon_ 14-01-2012 14:26

Sayın memet ve Ali H. ALI, yardımlarınız için teşekkür ederim. Sabırla bekleyip uygun zamanlarda müdahalelerle bir şekil vermeye çalışmak sanırım daha yerinde olacak gibi görünüyor.
Sağlıcakla kalın.

nikon_ 08-03-2012 15:36

zeytin gelişmeler
 
5 Eklenti(ler)
Zeytinle ilgili son gelişmeler şunlar; elimdeki upuzun ve ince gövdeli zeytin fidanını gövdeyi kısaltmak için havai köklendirme uygulamış ve gövdeyi iki kısma ayırmıştım. Ana gövdeyi havai köklendirme ile iki parçaya böldükten sonra, altta kalan parça da sürgün vermişti. Sürgün yeterince büyüyünce, dikkatlice ana gövdeden ayırdım ve ayrı bir saksıya aldım.
Eklenti 272936

Böylece, elimdeki tek zeytin 3 zeytin fidanına dönüşmüş oldu.
Eklenti 272937

Bunlardan ilk halinde ana gövde durumunda olan zeytinin köklerini ortaya çıkardığımda, görünenden çok daha kalın ve yumrulu bir yapıya sahip olduğu ortaya çıktı. Çelik ile köklendirilmiş bir fidan olduğu için de, kazık kökün olmadığı ama bolca kılcal kökün olduğu bir kök yapısı vardı. Bu gövdenin asıl kök kısmına kadar olan bölümünü iyice temizleyip gövdenin ortaya çıkmasını sağladım. İyi bir toprak karışımı hazırlayıp yeni bir saksıya diktim.
Eklenti 272938
Eklenti 272940

Şimdi gövdenin ortalarından bir yerden zeytin sürgün vermeye başladı. Çıkacak dal/dalların bu yıl gelişmesini hızlandırmaya çalışacağım.
Eklenti 272939

Bu aşamada bir sorum olacak: Yeni sürgünü gövdeden ayırdıktan sonra kesik bölgeye aşı macunu sürdüm. Ancak şimdi bu macunun görsel kirlilik yarattığına kanaat getirdim ve temizlemek istiyorum. Aşı macunu gövdeden nasıl temizlenir?

memet 08-03-2012 15:51

Kırmızı macun çok zor temizleniyor. Dokuya zarar vermeden kazıyıp almak gerek. Balmumu kullanın bir dahaki sefer. Biraz ısıtır yumuşatırsınız uygularsınız.
Siyah saksıdaki ince fidanı da daha sonra kök oluşturmak için yanaştırma yapmada kullanırsınız.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024