agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bonsai Çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
-   -   Kurumuş Bonsai Arayışı (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/25643.htm)

mustafaerdogar 15-11-2011 17:35

Kurumuş Bonsai Arayışı
 
Herkese Merhabalar,

Öncelikle konuyu nereye açacağımı kestiremedim. Yöneticiler tarafından en uygun ve en çok yardımcı olunabilecek bir bölüme taşınırsa çok minnettar olurum.

İsmim Mustafa Erdoğar. Bonsai'den uzun zamandır haberdar olan, hayranlıkla izleyen, fakat ikinci bir hobi-uğraşı'ya zaman ve imkan bulamamış biriyim :(

Uygun görürseniz başlıktaki isteğimin daha net anlaşılması için birincil olarak uğraştığım hobiyi biraz açıklamak istiyorum. Bu hobi yurt dışında "Aquascaping" olarak adlandırılan bir sanat dalı. Türkçe'ye doğrudan çevrimi söz konusu olmamakla birlikte ben daha çok "Sucul Ortam Tasarımı" olarak adlandırıyorum. Özellikle sucul bitkilerle çeşitli doğa tasarımları yapıyorsunuz. Ülkemizde malesef neredeyse hiç bilinmeyen bir dal. Yurt dışında ise oldukça yaygın ve ciddi katılımları, ödülleri bulunan uluslararası yarışmaları yapılan bir dal.

Benim aquascaping ile tanışmamın temeli akvaryum hobisine dayanıyor. Akvaryum hobisi kapsamında yaptığım araştırmalar sonrasında tanıştığım bu sanat, beni kendisine hayran bırakması üzerine akvaryum ve balık besleme merakımı bu alana yöneltti. Aynı şekilde yıllar önce akvaryum hobisi kapsamında tanıştığım ve çok iyi arkadaş olduğum birkaç hobicininde benim gibi bu sanata yönelmeleri ile birlikte tamamen amatörce bir grup kurmaya ve tasarımlarımızı birlikte yapmaya karar verdik. Ardından uluslararası yarışmalar geldi ve ülkemizden ilk kez önemli ödüller, dereceler almanın mutluluğunu yaşadık. Kendimize küçük birde tanıtım sitesi kurduk. Tasarımlarımızı ve ödüllerimizi görebilirsiniz.

www.adist.org

Umarım site adresi vermemin sakıncası yoktur. Hiç bir ticari faaliyetimiz yok. Kendi imkanlarımızla yapmaya çalıştığımız çalışmaları tanıtmak ve ülkemizde bu sanatı yaymak uğraşı içindeyiz.

Farkındayım fazla uzattım :o Asıl konuya gelirsek; aquascaping kapsamında yaptığımız tasarımlarda zaman zaman ağaç figürleri kullanmak durumunda kalıyoruz. Bu ağaçlar Bonsai kadar olmasada oldukça emek harcanarak (budamaları, bakımı vs.) ve belli bir zaman içinde yapılıyorlar. Daha önce yaptığımız bir ağaç çalışmasının fotoğraflarını aşağıda paylaşıyorum:

http://img560.imageshack.us/img560/3695/dsc03168ka.jpg

http://img21.imageshack.us/img21/4594/dsc03170kt.jpg

http://img827.imageshack.us/img827/2531/dsc03171vs.jpg

Bu ağaçlar gerçek, kurumuş dal parçaları üzerine "moss" olarak adlandırılan bazı özel sucul yosun türlerinin bağlanması ve zamanla geliştirilip uygun şekilde budanması ile oluşturuluyorlar. Bu çalışmamızda latince ismi "Fissidens fontanus" olan moss türünü kullanmıştık. Üzerinde yetiştirildiği dalın çıplak hali ise aşağıda:

http://img208.imageshack.us/img208/2779/dsc01545cz.jpg

Bu dalı bir doğa yürüyüşü sırasında ölmüş bir çalıdan çıkardım. Ancak normalde bu tip ağaca benzer dalları doğada bile bulmak oldukça zor. Dolayısıyla aklımıza ölmüş Bonsai'leri kullanmak geldi. Bizim için biçilmiş kaftan olarak tabir edebileceğim oluşumlar ;)

Her yıl birkez düzenlenen uluslararası yarışmalar için tasarım hazırlıklarına başladığımız şu günlerde bir tasarımımız için yine böyle bir ağaç iskeletine ihtiyacımız var. Yaptığımız hesaplamalar neticesinde aradığımız örnek boyutları 20 cm genişlik (dalların uç noktalarının yayıldığı yatay uzunluk; bonsaiyi çevirdiğinizde herhangi bir açıdan bu uzunluğu karşılaması yeterli) ve 11 cm yüksekliğinde (gövde-kök birleşiminden en üst dalların uç noktasına kadar olan uzunluk) olması gerekiyor. Her iki boyuttanda birkaç cm oynama olabilir.

Bunun dışında çok büyük olmadıkça çok farklı boyutlarda kurumuş bonsai'lerde zaman içinde bizim için çok faydalı olacak.

Sonuç olarak, özellikle yukarıda bahsettiğim boyutlarda olmak üzere elinde kurumuş bonsai'leri olanlar bunları bize ulaştırırlarsa gerçekten çok minnettar oluruz. Ücret karşılığıda olabilir ancak yukarıda da belirtiğim gibi bu işi kendi imkanlarıyla yapan hobiciler olarak makul bir ücret olması tercihimizdir.

Bu uzun mesajı sabırla okuyan ve yardımcı olan herkese şimdiden çok teşekkür ederim.

memet 15-11-2011 18:30

Bonsai'de bu tanuki denen bir teknik. Ülkemizde bonsai yeni gelişiyor canlısı da kurumuşu da az malesef. Doğadan bu tür dallar toplanıp, genç fidanlar adapte edilip yaşlı ağaç görüntüsü verilir. Yani sonuçta kaynak aynı yer. Kışın şiddetli yağmurlardan sonra gidilecek dere yatakları.

delielveli 15-11-2011 19:43

Mustafa bey, galerideki fotoğraflar gerçekten çok güzel ve etkileyici. tebrik ederim

Harun Parlak 15-11-2011 20:02

Merhabalar mustafaerdogar. Çalışmalarınız çok güzel elinize sağlık. Ayrıca derceye girip Ülkümez de güzel birşeyler olduğunu gösterdiğiniz için tekrar teşekkürler.

Sizin ihtiyacınız olan ağaç görünümlü kuru dalları özel olarak ağaç dallarından alıp bonsai gibi işleyip kurutup hat da kuru dallar da bulabilirim.
Siz yeter ki derecelere girecek çalışmalar yapın ben kuru ağaç ihtiyaçlarınızı tamamen karşılayabilirim.

mustafaerdogar 15-11-2011 22:03

Öncelikle ilgilenen ve çalışmalarımızla ilgili beğenilerini sunan herkese çok teşekkür ederim.

Sayın "memet",

Bonsai konusunda fazla bilgiye sahip olmayan birisi olarak tanuki tekniğini öğrenmiş oldum; teşekkür ederim. Biraz nette araştırma yaptım bu teknikle ilgili. Bu teknikten yola çıkarak bizim yapabileceğimiz şey; bulduğumuz gövdelerin yanında onlara uygun kuru ince dallarda bulup uygun şekilde birleştirmek olabilir. Tabi bu, yekpare bir bonsai iskeletinin yerini ne derece tutabilir, ne derece başarılı bir birleşim ve şekil elde edebiliriz bilemiyorum. Ancak bir yöntem elbette. Eğer uygun bir kuru bonsai bulamazsak denemeyi düşünebiliriz. Bu arada muhtemelen biliyorsunuz ama, tanuki tekniğinde kullanılan ve yanlış anlamadıysam bonsainin gövde (ve belki birkaç kalın dal) kısmını oluşturan, doğadan toplanan köklerin bir alternatifide akvaryumcularda bulunan "Mahogany" kökleri olabilir. Bonsai ile uğraşanlar tarafından incelenmesinde yarar var.


Sayın "Tekin",

Güzel sözleriniz ve nazik teklifiniz için çok teşekkür ederim. Konuyu sizleri ekstra bir uğraş işine sokmak için açmak istememiştim aslında. Sadece elinde kurumuş bonsai bulunan ve herhangi bir yerde kullanmayanlar için faydalı bir alım kaynağı olabiliriz düşüncem vardı. Eğer gerçekten zaman ayırabilirseniz ve zor olmazsa yardımlarınızı minnettarlıkla karşılarız. Zira bizim yapacığımız birleşimler ve oluşumlar sizlerinki kadar gerçekçi olmaz. Teşekkür ederim. (Bu arada linkini verdiğiniz çalışma bize ait değil; sanıyorum bir karışıklık oldu)

Harun Parlak 15-11-2011 22:17

Verdiğiniz linkde çıktı karşıma fotoğraf. Neyse düzelteyim ben de. Sizin ihtiyacınız olan kuru ağaçcıklar bana çok zaman kaybettirmez. Nasıl elde edileceğiniz size de gösterebilirim.

Avatarınızda İstanbul yazıyor eğer Sarıyere yakınsanız bir hafta sonu gelebilirseniz birkaç ihtiyacınızı karşılayabilirim.

Ya da buradaki toplantımıza katılma şansınız olursa oraya da getirebilirim.

mustafaerdogar 15-11-2011 22:28

Ben Pendik'te oturuyorum. İstanbul'un diğer ucu yani :) Ancak önemli değil. Bazen haftasonları Kireçburnu'na gelirim (akraba ziyareti ve sahilde yürüyüşe). Eğer ayarlayabilirsem ve sizde müsait olursanız görüşmeyi ve birşeyler öğrenmeyi bende çok isterim. Size haber veririm.

Toplantı konusunda da 26 Kasım'da müsait olup olmayacağım şuan belli değil. Müsait olursam orada da görüşebiliriz elebette. Onuda haber veririm.

Teşekkür ederim.

Harun Parlak 18-11-2011 16:28

5 Eklenti(ler)
Sayın mustafaerdogar. Kuru bonsai dalların hazır sayılır kestiğim dallar kuruyunca kabuk soyma işlemini dalcıklardan temizleme yaptığınızda tamamdır. Umarım bu hastalık bana bulaşmaz.

agozce 19-11-2011 01:27

İlk kez böyle bir sanat duydum. Müthiş bir şeymiş.

Sayın Mustafa Erdoğar teşekürler bizi de haberdar ettiğiniz için... de....aklımız kaldı...

Ne olacak bu işin sonu?

agozce 19-11-2011 01:28

Tekin bey bulaşmayacak gibi değil. Size de yakışır bence..:)))

e1hun 19-11-2011 09:03

selamlar mustafa bey.uğraştığınız hobi gerçekten çok etkileyici.buna benzer bir çalışmayı yıllar önce çok çok amatörce denemiştim.ama şimdi linkte gördüğüm karelerden sonra benimkisi sadece bi ön çalışma olmuş :). bu bahsettiğiniz ağaçcıklardan tekin beyin size ayıtdığı tip çalılardan bulunduğum yerde (ünye/ORDU) binlerce onbinlerce var doğada.denize 0 kayalıklarda.bu bölgede olsanız inanın hangisini alacağınıza karar dahi veremezsiniz.bi ara fotoğraflarım ve gönderirim size resimlerinden.uğraşınız çok güzel umarım bulaşıcı değildir :) çalışmalarınızda şimdiden başarılar.

mustafaerdogar 19-11-2011 12:53

Sayın "Tekin", size ne kadar teşekkür etsem azdır. Özellikle üçüncü fotoğraftaki dala bayıldım! Üzerindeki yeşil kısımları bile bizim su altında kullandığımız bir moss türüne inanılmaz benziyor. Aynı şekilde bir uygulama ile harika bir ağaç ortaya çıkar. Ne yapıp edip 26 Kasım'daki toplantıya gelmeye çalışacağım. Çok teşekkür ederim tekrar.

Sayın "agozce", çok teşekkür ederim. Bulaşıcılık konusunda haklısınız :) Bu sanatın etkileyiciliği özellikle doğa severler için oldukça çekici oluyor. Birçok insan tarafından oldukça zor bir sanat olarak kabul edilsede ben sizler (bonsai ile uğraşanlar) için çok daha kolay olacağını düşünüyorum. Zamanı ve imkanı olupta ilgilenmek isteyenlere ben ve grubum elimizden gelen yarıdmı gösteririz.

Sayın "e1hun", çok teşekkürler. Sizin oraların güzelliğini bilen biri olarak imrendirdiniz beni. İmkanınız olduğunda fotoğrafları görmekten zevk duyarım.

**********

Son olarak dün açıklanan ve 2011'in son büyük uluslararası yarışması olan "AGA International Aquascaping Contest" tede son tanklarımızla yeni dereceler ve bir onur ödülü aldık grupça. Dünyadaki diğer katılımlarıda görmek isteyenler için link (sonuçlar yeni açıklandığından site çok yoğun ve geç açılabilir; birkaç güne düzeliyor):

2011 AGA Aquascaping Contest - Categories

Derece alan katılımlarımız ben ve grubuzdan Serkan Çetinkol adına.

memet 19-11-2011 15:23

Benim aklıma gelen, bu dallar su içinde bir süre sonra çürümeye başlayacak. Bonsaide bunun önüne geçmek için kimi malzemeler kulanıyoruz. Su içindeki dallara da böyle bir uygulama yapılıyor mu acaba?

mustafaerdogar 19-11-2011 15:48

Normalde suya dayanıklı ağaçların kökleri kullanıldığından çürüme çok çok geç (yıllar içinde) olabiliyor ancak. Fakat bu tip dal vb. için farklı bir uygulama yapmayı düşünüyoruz. Suya zararlı salınım yapmayan mat(dekoratif) bir vernik türü kullanacağız.

memet 19-11-2011 16:09

Ben heykellerimde vernik kullanmıyorum. Mumu sürüp, sonra pürümüz ile ısıtarak ağacın içine işlemesini sağlıyorum. O aklıma geldi.

mustafaerdogar 19-11-2011 16:20

Burada tabi bizim için iki konu gündeme geliyor:

- Mum, ne derece ve süreyle sudan koruma sağlayabilir?

- Mumun içeriği nedir? Suya herhangi bir salınım yapar mı?

Araştırmaya değer. Fikir için teşekkürler.

memet 19-11-2011 16:27

Parafin suda çözünmüyor bildiğim kadarıyla. Bu tanuki yaptığımız ölü dalların toprak altında kalan kısmını da böyle izole ediyoruz. Bir sorun çıkmıyor.
Heykellerimde sus testi yapmadığım için bir şey diyemem ama koruyucu malzeme olarak on yıldır iyi durumda olan işlerim var.

Harun Parlak 19-11-2011 16:39

Mustafa bey beğendiğinize sevindim. Bu dallar erica dalları sert ve dayanıklı odunsu yapıları vardır. Ayrıca dış hava ile temas etmediği sürece çok uzun yıllar çürümeyeceğini düşünüyorum.
Örneğin Kızıl ağaç dış mekanda yağmur güneş bir yıl geçmeden çürüyüp erir gider.
Ama aynı ağaçı odun olarak toprağa gömünce dış mekana çıkmadığı sürece bakidir derler.
Hatda Karadeniz bölgesinde ev temellerinde su çıkarsa taş duvar yapmadan önce kızıl ağaç kütükleri koyarlar ki taş duvar batmasın diye.
Keresteleri çürüten genellikle değişken ortamlardır sürekli suyun içinde uzun yıllar dayanır diye düşünüyorum. Bence bir deneyin nasıl olsa kuru dal bol.

Mustafa bey özelinize telefon numaramı yazıyorum irtibat kurmak istediğinizde görüşürüz iyi akşamlar.


Ayşe Hanım çok teşekkür ederim ama ben gerçekten uzak durmaya çalışacağım bu uğraşa da takılırsak tıkanır kalırız.

agozce 19-11-2011 20:42

Anamur kalesinin yarısı denizlin içindedir. Deniz tarafındaki duvarların temele yakın bölümlerinde kokulu ardıç kullanmışlar, hala sapa sağlam, Roma döneminden beri.

Kokulu Ardıç(Juniperus foetidissima ).

ardentlion 19-11-2011 21:01

11 cm çok kısa

mustafaerdogar 19-11-2011 21:07

Sayın "memet", Tekin Bey ve Ayşe Hanım; Bu konularda da birşeyler öğrenip bilgi dağarcığımı genişletiyor olmak keyif verici; verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.

Sayın "ardentlion", malesef tasarımı yapacağımız tank boyutları ve tasarımın şekli nedeniyle ağacında bu boyutlarda olması gerekiyor.

miCRoBe` 19-11-2011 23:35

harika bir sanat.. salona akvaryum kurmayı düşünüyordum, vazgeçtim. biraz video araştırması beni çok etkiledi çoookk...

başarılarınızın devamını dilerim.

merlict 21-11-2011 11:41

Merhaba sayın Mustafa Erdoğar.

Sizi ve çalışmalarınızı uzun zamandır akvaryum.com'dan takip ediyor ve tanıyordum.Bende bir zamanlar Takashi Amano peşinde koşturup, acayip çalışmalara imza atmıştım.Tabii ben sizin kadar bu işe gönül verememiş, sadece java mossların görsellikleri ile yetinmiştim.Bazı imkansızlıklardan veya sebepsiz sebeplerden :)) devam edemedim ama benim yalnız ve bakir ülkemden bu kadar güzel konulu bir yarışmaya yıllardır katılım gösterip, bu hobiyi yaymak adına yaptıklarınızı gönülden destekliyorum.Açtığınız konuyu yeni farkettim, sanırım Tekin bey gerekli yardımı size sağlamış.Eğer ileriki dönemlerde ihtiyacınız olan bir konu hakkında elimden geldiğince yardımcı olmak isterim.

Örnek olur mu bilmiyorum ama bende geçmiş yıllarda doğadan bulduğum ağaç kökünü dremelle işleyip, etrafına java moss sararak akvaryum içinde bir konsept yapmıştım.İlk denememde herhangi bir koruyucu malzeme kullanmadım ve sonuç kötü oldu, 6-7 ay gibi bir sürede suda renk değişimleri ve çürümeler oldu.2. denemede ise işleme sonrası ağaç kökü üzerine solvent bazlı vernikle kaplama yaptım.Kuruma ve fırınlama süresini uzun tutunca suda salınım yapmadığını gördüm ve sürekli kullandım.(Salınım kontrolünü iş yerindeki labaratuvarda suyun analizlerini yaparak ölçtüm, kesin sonuçlardı yani.)Tavsiye ederim. Bu çalışmam evdeki ortamın yetersiz olması ve benim çok fazla hobilerimden dolayı balıklarımla beraber bir arkadaşımın iş yerinde uzun zamandır ortamı süslüyor.

Sizi takip ediyor ve çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Mehmet

mustafaerdogar 25-11-2011 09:34

Sayın "miCRoBe'", çok teşekkür ederim.

Mehmet Bey çok teşekkür ederim. Solvent bazlı vernik üzerinde yaptığınız salınım testi ve başarılı olması gerçekten çok güzel oldu. Bir önemi varmı bilmiyorum ama işi biraz daha sağlama alabilmek adına eğer hatırlıyorsanız kullandığınız verniğin marka ve modelini paylaşabilir misiniz? Akvaryum.com da önceden açmış olduğunuz bir tanıtım başlığı varsa görüp incelemekte isterim.

**********

Bu arada yarınki seminere gelip gelemeyeceğim ancak yarın sabah belli olacak. Gelebilecek gibi olursam sabahtan telefonla rahatsız edeceğim Tekin Bey.

merlict 30-11-2011 20:36

Merhaba Sayın Erdoğar.

Kusura bakmayın, bazı önemli sebeplerden dolayı uzun zamandır siteye giremiyorum.Bu sebeple size cevap yazamadım.

Solvent bazlı vernikte o zaman kullandığım POLİKOR markaydı.Sanırım parke cilası diyede satılıyor.Solventi ve cilası ayrı kutularda.Üzerinde belirtilen oranlarda karışımlar yaparak 2-3 kat uygulama ve kuruma süreleri vardı.Şimdi kilere baktım, belki içinde kalmıştır, duruyordur diye ama nafile, hanımın eline geçmiş sanırım :)) Uygulamada belirtilenden farklı olarak ben fırınlama yapmıştım.İlk katta vernik %30, solvent %70 oranında hazırladım, fırçayla bütün yüzeye yedirdim.Ardından önceden 80C yapıp hazırladığım fırın içinde 2 saat fırınladım. Aynı işlemi ertesi gün tekrarladım.Isıyı daha fazla artırmak ağaca emdirmeyi azaltıyor, ısıyı düşürmek ise verniğin çabuk donmasına sebep oluyor.Bende ısı oranını bir marangozdan öğrenmiştim.Eskitme ürünler yapıyorlardı.Eğer fırsatın varsa fırça yerine daldırma yöntemi uygularsan emdirme işlemi daha yoğun olur.

Şimdi boya ve vernik işi ile uğraşan bir arkadaşı aradım.Piyasada bir çok ürün olduğunu ama hepsine güvenmemek gerektiğini iletti.Polikor hala varmış ve tavsiye ediyor.Eğer bulamazsan Marshall Wood art, Ünlü, Polikor, Polypar, Polisan Wood&Wood Anti-aging gibi markaları önerdi.Hırdavatçılardan çok ahşap ürün imalatı yapanlardan ve malzeme satanlardan tedarik edebilirsin.Umarım sana yardımcı olabilmişimdir.

Akvaryum.com veya başka bir yerde yaptığım işlerin bir tanıtımı malesef yok.İnan fırsatım olmuyor, çok fazla hobin olunca sıkıntı oluyor.

Mehmet

mustafaerdogar 01-12-2011 17:07

Rica ederim Mehmet Bey; bende sık giremiyorum. Vediğiniz bilgiler çok faydalı olacak. Çok teşekkür ederim.

TnhnOsm 03-05-2015 08:32

Bende bu konu ile yeni tanıştım ve hakkında bir süredir araştırmalar yapmaya başladım. Benim de bir ağaç dalı tedarik etmem gerekiyor. Yaklaşık 1 ay sonra yurtdışına gideceğim ve orada akvaryum kuracağım. Orada bulamam gibime geliyor. Acaba nereden tedarik edebilirim bu dalı ?
Şimdiden çok Teşekkürler...

tourkana 04-05-2015 13:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TnhnOsm (Mesaj 1375424)
Bende bu konu ile yeni tanıştım ve hakkında bir süredir araştırmalar yapmaya başladım. Benim de bir ağaç dalı tedarik etmem gerekiyor. Yaklaşık 1 ay sonra yurtdışına gideceğim ve orada akvaryum kuracağım. Orada bulamam gibime geliyor. Acaba nereden tedarik edebilirim bu dalı ?
Şimdiden çok Teşekkürler...

Yarışmaya girmek isteyen akvaryumcular kurumuş bonsai gövdelerine çok ilgi gösterdiler, isterseniz yardımcı olabilirim.

http://www.agaclar.net/forum/bonsai-...tm#post1351358

rc6144 28-10-2015 12:09

Merhaba arkadaşlar bende uzun zamandır böyle bonsai arıyordum bu konuyu görünce yazmak istedim. Mustafa bey gibi bende kurumuş bonsai aramaktayım akvaryumum için. Yardımcı olabilecek arkadaş var mı acaba?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024