agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bonsai Çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
-   -   Emre Kuzu / Elvudi bonsai çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/17745.htm)

Emre Kuzu 18-10-2009 13:51

Emre Kuzu / Elvudi bonsai çalışmaları
 
5 Eklenti(ler)
Bu fotoğraflarla karşınıza çıkmaya utanıyorum:( malüm dijital fotoğraf makinem yok telefonun kamerasıyla çekim yapmak zorunda kaldım ustunde bırde yer darlıgı eklenınce boyle oldu elinizden geldiğince tarz konusunda ve budama konusunda gorus bıldırısenız sevinirim. ana govde solda
Eklenti 108598 Eklenti 108599
Ana gövde solda
Eklenti 108600 Eklenti 108601
Gene görünüş
Eklenti 108602
3 govdeyı goruyorsunuz

Emre Kuzu 18-10-2009 14:56

Bazı sorularım daha olacak: şekillendirme yaptıktan sonramı yenı saksına ve topragına alayım yoksa sekillendirmeden mi yapayım mı bu işlemi
Çünkü toprağı kötü durumda

bonsaisan 19-10-2009 07:21

sankan dediğimzi 3 gövde var ağacınızda.

Bu demek oluyor ki ağacınıza 3 gövdeli birbirine yakınlıkda bir form vermelisiniz.
http://www.herbs2000.com/flowers/images/b_st_sankan.gif


Aşağıda 3gövde var ama br gövde kurumuş şekilde siz bu tarza yakın bir çalışma yapabilirsiniz.
http://www.bonsaiwabisabi.com/ang/gr...ztat/g01/4.jpg


Önce budama işini yapın ocak ayı gibi.

Şubat ayında telleme işini yapın.

Mart sonu nisan başında saksı değişimi yaparsınız.

BUsayede stresi azaltırsınız.

Saygılar.

Emre Kuzu 19-10-2009 16:45

3 Eklenti(ler)
Tesekkurler ılgınız goruslerınız ıcın bende coklu govdeyı arastırıyordum.
Sayın Hocam aslında 4 gövde var fotoğraflardan gözükmemiş bugün daha net fotoğraflar çekerek o gövdeyi de gösterdim. 1. gövde ince gövde budarız herhalde ne dersiniz? Ayrıca fotograflardada belırttıgım gıbı govdenın yukarısından kalın dallar cıkıyor bır tanesı neredeyse ana govdenın devamı kadar gosterdıgım o dalları napalım?
Sunuda belırteyım bır cok yarısı kurumus yarısı yasayan dal var bunlarda gerı yapraklanma olabılırmı? bırde bu agac budamalara dayanıklımıdır? sulamasını nasıl yapayım?
Saygılar

bonsaisan 19-10-2009 23:20

Bu tür ile bir çiçekci dostumun isteği üzerine kendisi için şekilendirmiştim.

Çok hızlı bir şekilde sürügn veriyor lakin şimdilerde durgunluk zamanı bu yüzden ne tepki veriçek bilmek zor.

Ozaman geri buda yapmıştım ve hızla sürügn verdi.

Bir diğer konu bu tür sıcak esen rüzgarı ve sıcak havaları pek sevmiyor sürügnlerde kavrulma oluyor suyuda seviyor özelikle drenaj bakımında iyi olan toprakda inanılmaz hızla gelişiyor.

Emre Kuzu 19-10-2009 23:34

Ha tamam anladım bu bilgiler çok işime yarayacak deneyim işte herşeye bedel teşekkürler sayın Hocam.
Afyon havaları serin gidiyor çok şükür :) ölmez demi hocam bu toprakla nisana kadar cünkü toprak sert balçık gıbı ıstersenız bırde yakın cekım alırım topraktan.

Bu arada sadece 5 lıraya aldım bu fıdanı daha alırım başka ağaçlar getırır fotograflarını cekerım sızlere danısırım :)

vyssera 20-10-2009 11:43

Sevgili Kalyon,

Bu ilk ağacın galiba. Tabi neresinden tutacağını bilemiyorsun belki. Gerçekten yeni başlarken insan bazen ciddi derecede kafa yorup sıkıldığı bile oluyor. Küçük ağaca benzediği için elvodi'ye karar vermişsin. Bonsai birçok ağaç ve çalı türünden yapılabilir. Ben de ilk başlarken bir konik ladin almıştım, o da küçük bir ağaca benzeyen bir tür :) Onu kurutmuştum. Alelacele bonsai saksısına alma telaşına girince ölmüştü. Neyse kendi anılarımdan sözü senin ağacına getireyim.

Şimdi Önce nasıl bir ağaç istediğine karar ver. Mesela önerilen şekildeki gibi, çoklu gövde senin hoşuna gidiyorsa, onun üstüne gidebilirsin. Ya da ana gövde ile tek bir ağaç yapabilirsin. Bu senin tercihine kalmış. Her iki şekilde de fidanının en alt dallarını kesmen önünü görmen açısından iyi olur. Önerilen 3 gövdeli çalıuşmadaki ağaçlara bak. Onların en altta dalı yok. Hemen hemen hiç bir bıonsai de o kadar alttan dal başlamaz. Bu yüzden önce oraları bir temizle. Sonra Hangi şekle karar verirsen, ona göre bir tasarım yapman gerekecek.

Mesela diyelim ki, düz dik tarz tek gövdeli bir ağaç yapmak istiyorsun; o zaman, küçük gövdeleri ortana kaldırıp, ana gövdenin üzerindeki dallardan kalması gerekenleri seçip, kalan diğer dalları da kesmen lazım. Böylece ağacının ana iskeleti oluşmuş olacak.

O anda elde ettiğin şekil sana çok biçimsiz ve kötü görünecek. Hayal ettiğin gibi olmadığını farkedeceksin, bu aşamayı da geçtikten sonra, şuna dikkat et: Elinde kalan dallar çok uzun olacak. Gövdeye oranla çok uzun kalacaklardır. Sen uygun boydan bu dalları kesip, mesela ağacın boyunun en fazla 1/3'ü olacak şekilde kesip, dal boylarını da ayarlamış olacaksın.

Şimdi elde ettiğin ağaç, seyrek dallı bir çalı gibi görünecek. Bunu ağaca benzetmek için de, dik duran dalları, büyük ağaçlarda olduğu gibi yere paralel bir şekilde tel ile şekillendirmen gerekiyor. Böylece ağacının ana şekli oluşmuş olacak. Tüm bu işlemleri aynı gün yapma. Budamayı 1-2 aşamada yaparsın. Tellemeyi de 2 hafta sonra yaparsın. Böylece ağacın yorulmaz. Dalları sürekli kurcalayıp, ezme bu da ağacını yorar. İşlemlerden sonra akşamüstü sisleme yapıp yaprakları nemlendir. Suyuna vs dikkat et. Bir de kendine de dikkat eti :) Kolay gelsin.

Emre Kuzu 20-10-2009 18:38

Haklısınız o dedikllerinizi bir bir yaşıyorum :) Dediğiniz gibi acayip sıkıntı içine girdim ben ağaca bakıyorum ağaçta bana işin içinden çıkamıyorum çözemiyorum şaşırıp kalıyorum ve ağacımı dımdızlak bir hale çevirmektende korkuyorum tabi öldürmek hiç istemeyeceğim bir şey. bu yüzden acele etmeyeceğim bonsasisan hocamın verdiği tarihlerde işlemleri gerçekleştireceğim.

Aslında elvudiyi alırken ağacın küçük ağaca benzediği aklıma gelmedi bana çekici gelen almama sebep olan gövdesin kalın olması bol dalları olması kokusu ve parasıydı :) bu yüzden bu ağacı seçtim. ağac secımı yaparken kafamda bir tarz yoktu bu hatam dogrudur bıraz acele ettım ama guzel bır agac aldıgıma ınanıyorum. bır dahakıne acele etmeden kafamda bır tarz belırleyıp oyle alacagım

Bu ağaca çoklu gövde yapmak istiyorum dedıgınız gıbı en alt dalları budayacagım ve dıger soyledıgınız ıslemlerıde tarıhınde sırasıyla yapacacağım anlaşılmıştır. ve de bol bol coklu govde resımlerıne bakıyorum dısarda gezerkende sureklı gozlerım agaclarda agacıma uygun sekıller arıyorum ınsallah bu ısten sızlerın yardımıyla anlımın akıyla cıkacagım ve ortaya guzel bır eser cıkaracagız ınsallah. cıkaramasakda canımız sagolsun :)
Sizede sormak ıstıyorum bu toprakla ıslemlerı kaldırabılırmı agac ınanılmaz bır ıstekle topragını degıstırmek ıstıyorum ::( kendıme zor engel oluyorum da

vyssera 20-10-2009 18:52

Toprak değişimi için doğru mevsim olup olmadığını hatırlamıyorum ama benim ağacım olsa yapar mıydım? Sadece dolaşık kökleri kesip, hafif bir toprak-iri kum karışımına ve daha geniş bir saksıya dikmek kaydı ile bunu yapardım belki. :)

vyssera 20-10-2009 18:53

Bir de, ağacını kuşa da çevirsen ya da öldürsen dahi, unutma ki bunlar tecrübe olacak. Ölen ağaçlarımdan edindiğim tecrübeler yaşayan ağaçlarımdan edindiklerimden daha fazladır. Tabi bir de bunun günah çıkarması var. Bu yıl diktiğim birkaç yüz ağaç ile doğa ile ödeştiğimi sanıyorum. :)

Emre Kuzu 20-10-2009 20:42

Bonsasisan hocamızın takvımıne gore saksı degısımı ıcın uygun mevsımdeyız. ama yınede kendımı frenlıyecegım ıslemlerı yaptıktan sonra bunu yapmam daha mantıklı gelıyor
ama işte kafama takılan o gunlere kadar bu toprakla dayanabılecekmı cunku ustune soguk bırde kıs gecırecek.
Neyse ınsallah sorun cıkarmaz zamanında da saksısını topragını degıstırırız.

Ben hıc bır agacı oldurmeden bu sanatı kapmaya calısacagım elımden gelen butun ozenı gosterecegım ınsallah hıc bır agacım olmez. bence odestınız o kadar agac dıkmekle

Emre Kuzu 20-10-2009 20:43

Acaba bu dere kumu denen maddeyı nerelerde bulabılırız sız nereden temın edıyorsunuz?
yoksa bu ınsaatlarda kullanılan kum degılmı bu madde

Harun Parlak 20-10-2009 20:45

İnşaatlarda kullanılan kum denizden değilde bulunduğunuz bölgedeki derelerden alındığına eminseniz. Ta kendisi.
ya da dere kenarlarına kendiniz gidip alabilirsiniz bir kaç kürek.

Emre Kuzu 20-10-2009 20:51

Peki inşaatlarda kullanılan kumun denızden olup olmadıgını nasıl anlayabılırız ya da bu malzemelerı satan yerler herhalde ınsaat malzemelerı satan yerlerdır buralara gıdıp sormalımıyız?

Harun Parlak 20-10-2009 20:57

Afyonda deniz kumu satabileceklerine hiç ihtimal vermiyorum. Çok pahallı olur çünkü. Ya dere kumu ya da dağ kumudur.
Kum tuzlu olmasın yeter.

kalambaklı 22-10-2009 09:55

Sayın Kalyon; Büyük marketlerden kedi kumu da alabilirsiniz. İçerik bölümünde doğal dolomit yazmasına dikkat edin.
Saygılar,

Emre Kuzu 22-10-2009 12:31

Tamam bakacağım. Teşekkürler

Emre Kuzu 17-12-2009 14:26

1 Eklenti(ler)
Evet aradan 2 ay geçti ve ben ağacımı kafamda verdiğim şekile göre budadım ve telledim bu benim ilk bonsai çalışmamdı.. bana yardım edenlere teşekkürler..
İlk önce budadım aradan 1 2 hafta geçtikten sonra 1er gün aralarla tel sardım ağacımda çok kuru dal vardı.. onları temizleyip üstüne budama yapınca biraz çıplak kaldı ama umud ediyorumki o çıplak yerlerde dallarla dolacak.

Harun Parlak 17-12-2009 15:04

2 Eklenti(ler)
Sayın Kalyon ağcınızı biraz budadım. Umarım beğnirsiniz.

Emre Kuzu 17-12-2009 15:30

Elinize sağlık tekin bey çiziminiz güzel değerlendireceğim

bonsaisan 17-12-2009 20:46

Tellemelerde yaptığınız ani bükümler dışında ilk başlanğıç için iyi bir uygulama olumuş.
Saygılar.

Emre Kuzu 17-12-2009 21:49

Sağolun. Evet haklısınız bende bunun farkındaydım ancak tel yetersizliğinden dolayı ani bükümler yapmak zorunda kaldım.

Emre Kuzu 24-12-2009 18:15

Tekin bey Sizin verdiğiniz çizimdeki gibi yarın budamayı düşünüyorum ancak aşı macunum yok sorun olurmu bu?

memet 24-12-2009 18:52

Mum damlatıp izole edin.

Emre Kuzu 24-12-2009 21:48

Tamamdır.

Emre Kuzu 27-12-2009 00:02

Sözümü tutamadım. çünkü işim çıktı. en yakın zamanda müsayit olunca tekin beyin resmine benzetmeye çalışacağım..

Ali H. ALI 27-12-2009 09:04

Kolyon, ne demek sozumu tutamadim. Hic acele etme agacini karsina al uzun uzun seyret seyrederken hayal kur, bu dali soyle yapsam soyle gorunecek, diye kendi kendinle ve agacla tartis, tek bir budama icin, 10 kez dusun sonra buda cunku geriye donusu yoktur budamanin.

Agac uzerinde yapacagin bir calismaya belki ayni gun karar veremezsin ve verecegin karar 2-3 ve ya daha fazla gune kayabilir, bunun da normal oldugunu unutma.

Kolay gelsin.

Emre Kuzu 27-12-2009 11:59

Tamam hocam dediklerinizi yapacağım acele etmeyeceğim yavaş yavaş düşünerek yapacağım... en korktuğum durum zaten hatalı budama.. bu arada mazım hakkında da yorumlarınızı bekliyorum.

Emre Kuzu 01-01-2010 00:07

1 Eklenti(ler)
Resimde olana benzetmeye çalıştım ancak baya bir çıplak kaldı ağaç.
inşallah ölmez.

A.Şahin 02-01-2010 15:36

Çizimdeki (ağacınızda şu an olmayan) paralel dalların oluşması çok güç değil mi? Bence ağacınız ana gövde üzerinden yeni dal vermeye çok uygun bi ağaç değil, uçlardan ilerleyecek gibi görünüyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024