agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Üyelerin Bonsai Çalışmaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-12-2011, 20:53   #1
Ağaçsever
 
_gurbuz_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-04-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 75
_gurbuz_ / zeytinler

Merhabalar,
Yakın zamanda sayın Tourkana'dan almış olduğum zeytinlerin fotoğraflarını sizlerle paylaşmak istedim.. Henüz çok fazla deneyimim olmasa da ileride güzel sürgünler çıkartıp güzel bir bonsai formu kazanacaklarını düşünüyorum. zaten konu ile ilgili sağolsun Tourkana arkadaşım da gerekli bilgileri verip seçim konusunda çok yardımcı oldu. Aslında uzunca bir süredir fidanlıklarda zeytin bakıyordum fakat söylemeliyim ki bu aldıklarımla hiç alakası olmayan, gayet düz ve belki de meyve vermesi amaçlanmış ve bu yüzden bonsai'ye uygun olmayan ve çok pahalı fiyatlara satılan fidanlar gördüm. Almış olduklarım doğada kendi kendine büyümüş fidanlar oldukları için gayet doğal forma sahipler ve sadece sürgün çıkarıp bunların tellenmesi ve bir miktar da gövde oyma veya düzeltme işlemiyle harika olacaklarını düşünüyorum.

Çok ilginç bir konu ise, aldığım ağaçlarımın toprak seviyesini Sn Tourkana'nın tavsiyesi ile bir miktar aşağı indirdim (z1 örneğinde 10 cm civarı, z2 de ise daha az ama ileriki günlerde onun da seviyesini biraz daha indireceğim) ve gördüm ki bir buz dağı misali, asıl cevher bir hazine gibi toprakta gömülü!! Form gayet konik bir hal alıyor bu şekilde toprak seviyesi inince!. Zaten fotoğraflarda da açık - koyu kahverengi farkını görebilirsiniz. Ben bu zeytin olayını çok sevdim ve sanıyorum yakında Sn Tourkana'dan bir miktar daha edineceğim (tabii bu fiyata hemen tükenmezse)

Umarım ileriki yıllarda bu başlık altından yapacağım paylaşımlarla aşamaları tek tek görebileceğiz,

saygılarımla

_gurbuz_

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg Z1.jpg (70.6 KB, 120 views)
Dosya Türü: jpg ZEYTUN1.jpg (19.3 KB, 119 views)
Dosya Türü: jpg Z2.jpg (58.3 KB, 119 views)
Dosya Türü: jpg ZEYTUN2.jpg (14.4 KB, 122 views)
_gurbuz_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2011, 03:35   #2
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Sayın gurbuz merhaba, zetin ağacını seçmeniz çok güzel olmuş, çok kısa zaman da görsel bir ağaç sahibi olabilirsin. Saksısını biraz daha geniş tutsaydınız daha iyi olurdu, saksıda ki toprak, drenajı yüksekse eğer, sulamaktan korkmayın, yazın mutlaka günde iki defa sulayın derim.

Saygılarımla...

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2011, 07:59   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-12-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 8
biraz daha büyüdümü tepelerindeki mazmağı kesin vitamini oraya gitmesin birde fazla suya gerek yok, yazın haftada 3 kez sulasanız yeterli olur.

Mustafa1535 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2011, 10:40   #4
Ağaçsever
 
_gurbuz_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-04-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 75
Teşekkür ederim Sayın envor ve Mustafa1535. Aslında elimdeki çap olarak en geniş saksı buydu, daha genişini bulup bu dönemde değiştirmemi tavsiye eder misiniz? Ben ayrıca bir toprak eklemedim, malzemenin çoğu kum aslında, zannediyorum ki çok az miktarda toprak içeriyor ama geçirgen bir yapısı var zaten kum olduğu için. Kumun yaz döneminde kökleri daha serin tuttuğunu söylediler ama tabii ki sulamaya dikkat etmek gerektiğinin farkındayım. Şimdilik tek düşüncem acaba İstanbul kışından korumamın gerekliliği. Bir de aşı kısmını (özellikle Z2 de zannediyorum budama döneminde keseceğim) ilerlemeleri buradan takip edeceğiz hep beraber.

*ayrıca Sayın envor, sizin zeytinlerinize imreniyordum doğrusu, benzer örnekler edindiğim için mutluyum..

Saygılarımla


Düzenleyen _gurbuz_ : 26-12-2011 saat 11:00 Neden: ekleme
_gurbuz_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2011, 10:47   #5
Ağaç Dostu.
 
tourkana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,494
Galeri: 21
Merhaba Gürbüz ,

Ağacın poşet içinde toprak altında kalan kısmı daha da ortaya çıkarabilirsin,buradan güzel bir potansiyeli olduğu belli oluyor. Ortaya çıkan gövde üzerindeki kılcal kökleri kesip, kumundan temizlersen gövde daha da belli olacaktır.

Ben de bazı çalışmalar yaptım , birazdan ekleyeceğim foruma.

tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2011, 11:02   #6
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Sayın gurbuz, eğer imkanınız varsa, aynı yayvan şeklinde daha büyük bir saksıya alın, içerisine bulabiliyorsanız, %50 volkanik tüf +%50 orman toprağı (yapı marketlerde satılıyor, ormanlık arazilerden, çam ağaçlarının altından tırmık ile toplayabilirsiniz. ( Not: Bir poşetten fazlası izine tabii oluyormuş Ben uyarı aldım ve orman şefliğinedilekçe ile başvurup ve ücretini ödemek kaydı ile topluyorum. ) Karıştırarak saksınızı bununla doldurursanız, hiç bir problem olmaz. Ben bu karışımı kullanıyorum. Bazı saksılarımda % 70 volkanik tüf(cüruf) + % 30 orman toprağı kullanıyorum. Zeytin dayanıklıdır, istanbulun kışı ona bir şey yapmayacaktır. Zeytininizin aşı kısmı olmasa daha iyiydi, delicenin yaprakları küçüktür, aşı olan dalınsa yaprakları gözle görülür bir şekilde daha büyük olacaktır. İleride yaprak küçültmesi yapabilirsiniz. Ama ne yapıp edin, saksınızda ki kumdan kurtulun.

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2011, 11:36   #7
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Galeri: 18
Zeytinleriniz hayırlı uğurlu olsun.
İyi bir şekilde geiştirmenzi dileğiyle.
saygılar

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2011, 15:06   #8
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Zeytinler güzel.
Toprak karışımı ve sulama için bir kaç ayrıntıya girmek gerekir.

Özellikle yazın günde iki kere haftada bir iki kere biçiminde reçete halinde sulama ağacınızın sonunu getirebilecek riskler taşır.

Bonsaide sulama ağacın ihtiyacına göre olmalıdır. Hava serin gider o gün, o günler sulama ihtiyacı az olur. Toprak nemini kaybetmemiş olur. Çok sıcak bir hafta olur günde iki kere sulama gerekir. Yani sulama bir periyoda göre değil toprağın su isteğine göredir. Nemini kaybetmeyen toprağı günde iki kere sularsanız kökler çürümeye başlar.
Kurumuş toprağa haftada bir iki su verirseniz kurumaya neden olabilir.

Orman alanlarından toprak almaktan özelikle kaçının çam ağaçlarının altındaki çürüntü komposta benzese de herhangi bir besleyici içeriği yoktur. Bunun dışında o toprakla saksınıza ne gibi zararlılar taşıyacağınız ise belirsizdir. Zararlılar mantarlar enfeksiyonlar taşımanız olasılığı kuvvetle muhtemeldir.

Bu tür malzemelerden uzak durmak en iyisidir. Çam ağacının altındaki çürüntülerin asidik olması da dikkat etmeniz gereken bir husus. Yani her ağacın istediği bir yapı değildir asidik içerikli bu malzeme.


Ponza/curuf, bu malzeme sadece nem tutması için toprağa eklenir. Oran olarak 1/3 oranı iyidir bunun fazlası gerekli değildir. Yüksek oranda kullanmanın ağaca bir faydası olmaz. Köklerin tutunacağı organik malzemenin oranını azaltmış olursunuz. Vereceğiizi gübrenin bitki faydalanamadan akıp gitmesine neden olursunuz. En iyi oran 1/3 oranlarda yıkanmış elenmiş kum, ponza, içeriği garantili steril komposttur.

Tourkana'nın bu konudaki bilgisine güvenin o yardım edecektir size.


Düzenleyen memet : 05-01-2012 saat 09:50
memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2011, 14:19   #9
Ağaçsever
 
_gurbuz_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-04-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 75
Sn Envor,
Ben de düzgün bir toprak karışımı yapmak için arayış içerisindeyim ancak yapı marketler ve çevremdeki fidancılarda malesef sadece torf ağırlıklı hazır topraklar mevcut. Onlardan alıp kum veya volkanik tüf ile karıştırıp kullanabilirim (tabii volkanik tüf de bulabilirsem) aşı kısımlarını özellikle 2 numaralı ağaçta budamayı düşünüyorum. belki 1 numaralı ağacınki kalır ve yaprak küçültme uygulayabilirim. Bakalım gövdeden ne şekilde dallar çıkacak.

Sn Bonsaisan;

Teşekkür ederim, umarım güzel sonuçlara doğru bir yol alırım ve hep beraber bu başlıktan takip edebiliriz..

Sn Memet;

Teşekkür ediyorum teknik detaylar veriyorsunuz. Dediğiniz gibi sulamaya dikkat ederim, karışım için de verdiğiniz reçeteyi uygulamak mantıklı geldi. Zaten yine belirttiğiniz gibi Tourkana ile irtibat halindeyim ve kendisinden de tavsiyeler alıyorum..

Herkese ilgi-alaka ve iyi dilekleri için teşekkür ederim..

_gurbuz_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024