agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Üyelerin Bonsai Çalışmaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-03-2011, 15:55   #1
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
nicholai hel / Şimşir - Mazı - Zeytin - Taflan - Gül Bonsai Adayları

Selamlar değerli dostlar...

Bonsai çılgınlığına yeni kapılanlardanım, aranızda yeniyim. Ana konuların hepsini okudum, 2005 yılından bu yana yaptığınız çalışmalara hayran kalırken, şimdiye kadar niye başlamadığıma da aslında fazlasıyla üzüldüm. Bonsailere ilgim hep vardı, ama diğer hobilerimle fazlasıyla meşgulken bonsaileri araştırmamış ve bu güzel dünyayı kaçırmışım.

Başlangıç için gerekli konuları okuduktan sonra fidan seçimi için yeterince bilgim olduğunu düşünüp mevsimi de kaçırmamak için dün gittim ilk fidanlarımı aldım. Türkiye'de olmadığım için ne yazık ki seçenekler çok kısıtlıydı. İlk olarak amiral gemim şimşiri tanıtmak istiyorum.


IMG_8387 (Medium).jpg

Bu şimşiri açıkçası iyi bulduğumu düşünüyorum. Satıcının söylediğine göre 7 yaşında. Gövde yapısını ilk gördüğüm anda diğer tüm fidanlardan ayrıldı benim için. Üst yapısı da oldukça sağlıklı işaretler veriyor, yoksunluk belirtilerinden uzak. Sadece yağmursuz geçen kışın ardından fazlasıyla tozlu halde. Onun dışında iyi bakılmış.


şimşir gövde ön.jpg

Gövde ikiye ayrılmış. Sağdaki ana gövdenin çevresi 12 cm, çapı 4 cm. Soldaki dalın ise çevresi 6, çapı 2 cm. İkisi toprak seviyesinin biraz üstünde birleşirken 6 cm çapında bir gövde oluşturuyorlar. Toprak seviyesini azaltıp kökleri biraz dışarı aldığımda umarım güzel bir görüntü çıkar.


şimşir arka.jpg

Ağacımın arkadan görünüşü bu şekilde. (Kızımız da kendini göstermek istedi bu karede )


şimşir gövde arka.jpg

Bu da gövde yapısının arkadan görünüşü.
(Arka ön diyorum ama bu tabii sizin önerilerinizle şekillenecek.)

Evet dostlar, düşüncelerinizi alabilirsem inanın çok mutlu olurum...


Düzenleyen nicholai hel : 12-03-2011 saat 15:51 Neden: Başlık değişti.
nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2011, 15:57   #2
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Benim bu ağaca yönelik düşüncelerime gelirsek, öncelikle ağacı bu saksıyla birlikte aldım. Altını okuyamıyorum ama sanırım 8-9 litre civarında toprağı var. Aldığım gün (dün) yeni sulanmıştı. Önce biraz kurumasını bekleyip ardından kök sistemine bakacağım (bu sırada üst yapıyı da dikkatlice ama derinlemesine yıkayarak çamurunu akıtırım.). Saksıyı sarmış durumdaysa büyük saksıya alırım, değilse üstteki 10 cm'e yakın boşluğu değerlendirmek için tabana 10 cm toprak ekleyip tekrar saksısına yerleştiririm. Bu sırada üstten biraz eşerek kök sistemine bakarım, ama zaten bir iki cm alttan başladığını düşünüyorum.

Gövde gelişimi için daha fazla zaman vermeme gerek yok sanki, yeterince kalın duruyor. Zamanı da kaçırmadan biran önce üst yapıyı şekillendirmeye başlamak istiyorum. Üçte birini budadıktan sonra neler yapabileceğime bakarım. Aslında en uygun tarz gibi görünse de süpürge olmasını pek istemiyorum. Ana gövdeler çok kalın ve artık kolay şekil verilemez, ama yan dalları tel ve iplerle mümkün olduğunca yanlara açabilirim.


simsir-bonsai.jpg

Bitmiş halinde bu şekilde bir görüntü almasını istiyorum. Hatta belki üst yapıyı daha geniş bir alana açabilirim.

Ne düşünüyorsunuz, olabilir mi dersiniz?

Fikirleriniz benim için çok önemli. Lütfen tüm önerilerinizi, uyarılarınızı çekinmeden yazın. Hepsine ihtiyacım olacağına eminim.

En sağlıklı bonsailer sizin olsun...

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2011, 18:20   #3
Ağaç Dostu.
 
tourkana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,494
Galeri: 21
Bonsai dünyasına hoşgeldiniz sayın nicolai hel.

Şimşiriniz görünebildiği kadarı ile oldukça uygun bir bonsai adayı.Size çok zaman kazandıracağı kesin. Yalnız tarz konusunda öneride bulunabilmemiz için dal yapısını biraz daha görünür yapmanız gerekiyor, ağacı tepesinden 1/3 oranında (hatta 1/2) budadıktan sonra her dal ucunda 3-4 çift yaprak bırakarak yaprakları saplarından kesebilirsiniz mesela. Böylelikle dal ve ara dallar daha net görülebilir.

tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2011, 19:08   #4
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Galeri: 18
Güzel bir aday ama torukanın dediği gibi iç yapısda ki daları görmek lazım.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2011, 19:28   #5
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Çok teşekkürler yorumlarınız için.

Önceki mesajımda "üçte birini budarım" demişim, üçte birini bırakırım demem gerekiyordu. Bugün biraz çalıştım. Şimdiki son görüntü bu, henüz alt tarafın budamasını yapmadım. Orayı da tourkana'nın önerisine uyarak, her dalın ucunda 3-4 çift yaprak kalacak şekilde azaltıp dalları ortaya çıkarmayı planlıyorum.


şimşir ilk budama.JPG

Ana dallardan birini, budamalardan önce ağacın en tepe noktasını oluşturan öbeği şimdilik bıraktım. Zaten daha bonsai olmasına çok zaman var. Bu sırada özellikle bu ağır budamalarla kaybettiği enerjiyi oradan biraz yerine koyar diye düşünüyorum. Ayrıca balkonda o tepe kısımla ışığı da daha rahat yakalar. Aşağıda kalan asıl gövdenin de biraz olsun kalınlaşmasını sağlar.


şimşir dallar.jpg

Etraftaki dalların henüz dokunulmamış yapısı bu şekilde. Yaprakları biraz daha budayıp dalları kısalttıktan sonra bunları saksının çevresi boyunca iplerle eğerek orta bölümü daha rahat çalışılır hale getirmeyi düşünüyorum.


Yalnız bir problemimiz var.

Şimşir boşluk.jpg

Merkezde büyük bir ölü boşluk bulunuyor. Budama yapmadan önce hiç farkedilmiyordu. Ağacın ortası yeterince ışık almadığı için bu bölümler zamanla kurumuş. Temizlemek de oldukça zahmetli oldu. Şimdilik bu kadar yapabildim, devam edicem. Görülen kesik dallar biraz aşağıda o kalın gövdeyle birleşiyor. Alt tarafta kuru gibi görülen ince dallar o bölümdeki yeşil sürgünlerin sapları aslında. Çevrede bıraktığım sağlıklı dalları budadıktan sonra biraz daha görülecek bunlardan hangilerinin sağlıklı olduğu, ya da kurtarılabileceği, ona göre yine azaltacağım tabii.


şimşir ölü dallar.jpg

Bu orta bölümde budadığım kuru bölgeyi maksimum şekilde temizlemem gerekiyor. Sonrasında tarza karar verip büyük olasılıkla tekrar oradan sürgünler çıkmasını bekleyeceğim. Bahar ve yaz sezonunda inşallah o bölüm canlanır.

Önerileriniz nelerdir?

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2011, 20:06   #6
Ağaç Dostu.
 
tourkana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,494
Galeri: 21
Dediğiniz gibi uygun gördüğünüz dalları bir şekilde aşağıya eğin ki , dal yapısı hakkında daha net bilgi sahibi olalım.

Ancak dallar kalınlaşırsa ipler ağacı boğabilir, ipin altına bir bez veya lastik uydurun ki ilerde sorun yaşanmasın. (Ayrıca şimşirin dalları çok gevrektir, dikkatli olunmazsa hemen kırılabilir.)

Benim size önerim ikili gövde modeli( twin trunk ). http://www.why-bonsai.com/bonsai_twin_trunk.html

tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2011, 19:09   #7
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Çok teşekkürler sayın tourkana.

Dün akşam kuru dalları biraz daha temizledim. Önerdiğiniz stil çok güzel. Ağaç da bu stile uygun görünüyor. Bundan sonra biraz daha temizlik yapıp ana dalları iyice ortaya çıkaracağım. Sonra eğme işlemlerine gireceğim.

Dediğiniz gibi dallar gevrek. İki gün susuzluktan sonra bile fazla eğilmiyor. Ama bu konuda daha önce sebzelerle çok deneyimim oldu. Ürünü arttırma amacıyla hep başvurduğum yöntemlerdi, telleme, bağlama, SCROG (Screen of Green) gibi çalışmalar (Türkçesini tam bilemiyorum, bağışlayın). Ağaca zarar vermeden maksimum şekilde eğebileceğimi düşünüyorum. Bakalım nasıl bir hal alacak...

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2011, 22:01   #8
Ağaç Dostu
 
Emre Kuzu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2009
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 1,366
Galeri: 10
Sayın nicholai hel bu ilgi ve isteği hiçbir zaman kaybetmeyin. İlerde güzel bonsailerinizin olabileceğini şimdiden hissettim. Çalışmalarınızda başarılar.

Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2011, 06:08   #9
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
İyi dilekleriniz için çok teşekkürler sayın Kalyon.

Aslında öyle bir heves işe başlayıp sonra sıkılıp bırakanlardan değilim. Ya hiç başlamam ya da sonuna kadar giderim.

Allah izin verirse çalışarak, sabrederek, emek harcayarak amacımıza ulaşırız.

Bonsaileriniz hep sağlıklı kalsın...

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2011, 15:13   #10
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Hafta arasında yine bir fidanlığa (aslında buradakilere fidanlık değil, satış yapılan bahçecikler demek daha doğru olur) gidip yeni adaylar aradım. Bir zeytin, mazı ve gül alarak çıktım. Şimşirle birlikte aldığım üç tane de taflan vardı. Şimdi bunları size tanıtmaya başlıyorum.

mazı.JPG

Geçen haftalarda fidan seçimi konularını okurken bir yazı hatırlıyorum, denmişti ki; "bir fidanlığa gittiğinizde, görevlinin size göstereceği ağaçlar genelde bonsai için uygun olmaz, kıyıda köşede kalmış, belki güneş alamamış, kırılmış, bodur ama kalın kalmış fidanları araştırın. Ummadığınız yerden çıkabilir." İşte bu mazının hikayesi tam olarak böyle. Bahçede, tornadan çıkmış misali 15 kadar 2 metreden yüksek mazılar vardı. Yan yana koyulmuş, duvar gibi olmuşlardı. Sonra dedektif gibi gezerken bahçenin arka tarafında, aslında müşteri girmeyen saksı değişimi, çelik üretimi gibi şeyler yaptıkları bölüme girdim. Orada bu bodur mazı duruyordu. Aslında diğerlerinin yanındaymış, fakat başka bir ağaç rüzgardan bunun üstüne devrilerek ortasından kırmış. "O zamandan sonra yukarıya değil yanlara gelişti, böyle güdük kaldı." dedi görevli teyzem. İncelediğimde dal yapısı iyi ve sık sürgünlü göründü, gövdesi de fena değil, kalın sayılır, kardeşleriyle aynı. Ama onların yarısından daha aşağı, çok uygun fiyata aldım.

mazı kırık.jpg


Gövde kalınlığı 3.5 cm.

mazı gövde.jpg

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2011, 15:16   #11
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
zeytin.JPG

Bu zeytin de yine oradaki diğer 5 zeytinden farklıydı. Onların hepsi başparmak kalınlığında nebarisi olan, nizami şekilde yükselip dallanmış, bahçelik zeytinlerdi. Bunu görünce durdum, kadın en azından bonsainin ne demek olduğunu bildiği için (enteresan şekilde), "bu da tam senlik değil mi?" dedi. Aslında diğerlerinden yaşlı olan bu ağacı bu haliyle satamayacağı için genç fidanlarla aynı fiyata koymuş. Biraz pazarlıkla daha bile uygun fiyata geldi.


Gövdesinin boyu 18 cm. Çapı 5 cm. Önden ve yanlardan görüntülerini ekliyorum.

zeytin ön.JPG

zeytin sağ.jpg

zeytin sol.jpg

Aslında gövde öyle çok da estetik değil. "Memleketim Antalyama döndüğümde ne zeytinler bulurum ben" diye düşünmeden edemedim. Ama en azından buradaki deneme çalışmalarımda zeytin üzerinde de biraz el alışkanlığı, tecrübe kazanmış olurum. Döndükten sonraki planlarımda olan yamadori ya da hava köklendirme çalışmalarını yaptığım zaman yetiştirmekte acemilik çekmem.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2011, 15:18   #12
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
gül.JPG

Bu gül aslında bonsai olmaya çok uzak. Zamanında kötü budanmış, ama yine içlerinde en uygunu buydu. Bunu daha çok büyütmek, dallanıp budaklanmasını, çiçek açmasını izlemek için aldım. En azından bakım tecrübesi olsun diye. Öneriniz olursa yine budama denemeleri yaparım. Tecrübeli gözleriniz benden farklı görür ne de olsa. Yok olmaz derseniz böylece bırakır biraz tellemeyle şekil vererek büyütürüm.

gül gövde.JPG

Gövde çapı 3 cm.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2011, 15:23   #13
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
taflanlar.jpg

Bu 1,5 yaşlarındaki taflanlar bonsai adayı bile değil benim için. Eğme, telleme, budama ve daha birçok tekniğimi geliştirmek için aldım. Üzerlerinde oynayacağım. Gövde çapları 1,5 cm. Boyları topraktan tepe noktasına 40 cm.


taflan.jpg

Ama bu taflandan belki birşeyler çıkabilir. 5 Yaşında, boyu 2 mt kadardı fakat taşıma kolaylığı için alırken budattırdım. Saksısına daha 3 gün önce aldım (fotoğraf nakilden önce çekildi), nebarinin etrafını eşeleyerek nasıl bir görüntü çıkacağına bakacağım. Sizin önerilerinizle bir ana dal belirleyip diğerlerini budayacağım. Bu dallarda kuru dal antremanı yapabilirim. Seçeceğimiz ana dala yukarılardan alacağım sürgünlerle aşı denemesi yapmak için de uygun. Tecrübe edinmek için güzel bir ağaç. Kim bilir, belki sonunda bonsai de olur...

Eklenti 195363

Tüm ağaçlar önerilerinizi bekler efendim.

Bunlar sizin elinizde olsa ne yapardınız?

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2011, 15:39   #14
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Gül sarmaşık gülü gibi duruyor. Boylarını bu aralar kısaltıp yeni sürgünlerin dallanmasını teşvik edebilirsiniz.
Yaz boyunca da çiçekler döküldükten sonra, uzamış olan çiçek saplarını budarsınız.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2011, 16:09   #15
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Teşekkürler memet Bey. Sizin güllerinizin yanında bu tabii yonca gibi kalır.
Sanırım bu gülü bonsai kıvamına getirebilecek ağır budamalardan önce dallandırmayı arttıracak hafif budamalarla bu sezonu geçirmesini ve biraz gelişmesini öneriyorsunuz.

Tepe noktası şu an topraktan 95 cm yüksekte. İndirmem gereken belli bir boy var mıdır?

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2011, 16:33   #16
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Güle bugünlerde sert bir budama yapın. Dallamayı bu teşvik edecek. Yeni dallar yeterli kalınlığa geldiğinde uçlarını alıp yeni sürgünleri teşvik edersiniz yaz boyunca.

Çiçeklenmesini isterseniz dallanma yavaşlar. Bu bakımdançiçek sürgünelrini bırakıp bırakmama konusunda bir karar vermeniz gerekecek.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2011, 16:56   #17
Ağaç Dostu
 
Emre Kuzu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2009
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 1,366
Galeri: 10
Adaylarınızın her birinde bence potansiyel var iyi seçim yapmıssınız. Forumda bir çok bilgi mevcut bu bilgileri okuyarak ve bol bol bonsai resmine bakarak güzel sonuçlar çıkartabilirsiniz ben böyle yapmıştım.

Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2011, 18:29   #18
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Teşekkürler Sayın Kalyon, mümkün olduğunca seçenekler içinden en uygunlarını almaya gayret ettim.

Forumlarımızda her konuyu okuyarak bilgi toplamaya, maksimum miktarda örnek inceleyerek fikirler oluşturmaya gayret ediyorum. Yabancı kaynaklardan da örnekler bulup inceliyorum. Ama işte acemilikten, ağacı karşıma alıp baktığımda hangi dalı neresinden kesmem gerektiği konusunda tereddütte kalıyorum.

Hangi müdahalenin ilerde nasıl sonuçlar vereceğini uzun uzun düşünmem gerekiyor. Kuralları ağaca nasıl uygularım, hep aklımda. Fazlasıyla kafa patlatıyorum aslında. Örnekleri incelemek dediğiniz gibi çok faydalı. Yine de bir acemi olarak fikirlerinize ihtiyacım oluyor.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2011, 19:10   #19
Ağaç Dostu
 
Emre Kuzu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2009
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 1,366
Galeri: 10
Ben fikir verecek tecrübede değilim ama şunu söyleyebilirim acelet etmeyiniz hemen şekil vereyim koyayım karşıma diye düşünmeyiniz alıp karşınıza sürekli inceleyiniz nerelerinden dal çıkıyor veya çıkmıyor iyice kavrayınız zaten bu şekilde incelediğinizde fazlalık dallar beni buda diye ortaya çıkıyorlar. Tecrübeli hocalarımızda size yardımcı olacaklardır. Ama hadi bende diyeyim bu ağaçlar şöyle yapardım.. Uyarıyorum bu öneriler pek profesyonelce değildir ve ağaçları yakından görmediğim için yanılmış olabilirim ama fikir vermek açısından yardımcı olacağını düşünüyorum.
attachment.jpeg
Tepede görülen 3 adet dal uygun yerinden budanıp kalacaklar. ve o dallardan yeni çıkan dalcıklardan uç alımları yapıp o bölümler sıklaştırılacak.
gül gövde.JPG
Gülün geriden dallanması iyiyse bu tasarı oluşur diye düşünüyorum. çıkan dalcıklar uygun kalınlığa geldiğinde şekillendirilir. Dik stil.
taflan.jpg
grup şeklinde. ana gövdeden çıkan dallar uygun boydan budanır ve yanlardaki dalcıklar aşağı eğilir tasarıda belirttim budanacakları. Görünüm; her dal farklı ağaç hissi uyandırmalı.
bonsai_style_raft.jpg
Örnek

Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2011, 19:25   #20
Ağaç Dostu
 
Emre Kuzu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2009
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 1,366
Galeri: 10
Aslında hangi kuralların budamaların ilerde nasıl sonuç vereceği ağaç türüne bağlı aldığımız ağaçlarıda iyice araştırmak lazım ne ister nasıldır dayanıklımıdr değilmidir, diye. Bunlar hep deneyimle olacak ama ağacıda tanırsak ona göre davranırız. Buradan hocalarım bilir ben alırdım öneri isterdim ama 2 gün sonra stili kendim verip tanıdırdım ağacımı hep böyle oldu Bugüne kadar budama veya tellem yüzünden değilde soğuk günlerde ağaçlarımı dondurarak ve hastalıktan kaybettim ihmal ettimde diyebilirim. 2 yıllık serüvende Tek çıkardığım bonsai bu ağacım. beyefendi mazı'dır ve yakında batı ladinimi ve sekoyamı kaybetmezsem onlarda eklenecek
DSCN1639.jpg
mazı
Görüntü036.jpg
sekoya
Görüntü039.jpg
ladin

Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2011, 20:23   #21
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Bu mevsimde telleri, dal biçim alsa da almasa da çıkarmanız gerktiğini unutmayın.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2011, 20:25   #22
Ağaç Dostu
 
Emre Kuzu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2009
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 1,366
Galeri: 10
Bunu bilmiyordum hocam yarın çıkartırım.

Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2011, 20:50   #23
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
İlkbaharla dallarda hızlı bir gelşme başlayacak bu tellerin dallarda yara yapmasına kalıcı izler oluşmasına neden olur. Eğer istediğiiz biçimi almadığnı düşünürseniz daha sonra tekrar tellersiniz.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2011, 21:20   #24
Ağaç Dostu
 
Emre Kuzu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2009
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 1,366
Galeri: 10
Doğruya benim aklım kış mevsiminde kaldı şimdi aklıma geldi daha baharda tellerinin çıkarılması. Teşekkürler hocam hatırlatma için yarın halledeceğim.

Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2011, 22:40   #25
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Sayın Kalyon, önerileriniz için çok teşekkürler, fikir verdiniz, değerlendireceğim.

Ağaçlarınızı beğendim. Don nedeniyle öncekileri öldürmenizi anlıyorum aslında. Bilirim Afyon'un soğuğunu, anne tarafından hemşeriyiz aslında sizinle.

Bakalım, yarın biraz çalışacağım, önce bazılarının saksısını genişleteceğim. Sonra mazı üzerinde biraz çalışmayı düşünüyorum. Aslında aklımda bir dik stil var onun için. Netten bulduğum bir örnek de var. Onun gibi olmasını ve olabileceğini düşünüyorum.

Mazı gibi büyüyen ağaçlar aslında biraz daha kendini belli ediyor. Ama bu gül, zeytin, şimşir gibi biraz daha çalı stilinde büyüyen ağaçları iyi bilmek ve ileriyi görebilmek gerekiyor diye düşünüyorum. Şimşir üzerinde baya bir çalıştım haftaiçinde. Onun da saksısını yarın değiştirip artık eğme işlemlerine geçeceğim. Stil büyük ihtimalle tourkana'nın önerdiği şekilde twin trunk olacak. Biraz netleştirip gelişmeleri buradan paylaşacağım.

Yine ağaçlardan herhangi biri için önerilerinizi bekliyor olacağım.

Herkese sağlıklı ağaçlar diliyorum...

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2011, 09:54   #26
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Antalya'daki Bonsai Adaylarım

Geçtiğimiz hafta boyunca memleketim Antalya'daydım.
Şehirdeki büyük fidanlıkların çoğunu gezerek 9 tane aday çıkardım. Daha da çok güzel adaylar vardı ama kendim bakamayacağım için bu kadarını aldım. Antalyalı arkadaşlar gerçekten çok şanslılar.

Kısaca tanıtmak istiyorum.

Acem borusu

acem borusu.jpg

Kök yapısı çok güzeldi.

acem kök.jpg

Budama ve saksı değişimi sonrası.

acem budama.jpg

Tepe tacına henüz karar vermedim, biraz kendini toparlaması için bıraktım. Sola yükselip ikiye ayrılan dalda soldaki ya da sağdaki öbeklerden biri tepeyi oluşturabilir. Ya da o dal dibinden tamamen kesilerek ağacın sağa doğru giden dalı zirve olarak kalabilir.
Tüm sürgünler çimdik alımla sıklaştırılacak.


Düzenleyen nicholai hel : 31-03-2011 saat 09:56 Neden: imla hatası..
nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2011, 10:03   #27
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Mavi çam. Tam ismini bilemiyorum. Araştırıcam.

mavi çam.JPG

İşlemler sonrası.

mavi çam budama.JPG

Alırkenki düşüncem ikiz gövde modeliydi. Uygun görünen bir ağaç. Aslında ilk ve en kalın dal yavru ağaçtan çıkıyor fakat biraz arkada kaldığı için görünmüyor. Sola doğru eğilecek. Alt kısımdaki diğer dalların dizimi yapıldı. Tepe tacı sadece budandı, şekil daha sonra verilecek. Tüm dallar telleme ve çimdik alımla eğitilecek. Kök yapısı çok güzel başlıyor, biraz kazılarak ortaya çıkarılacak.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2011, 10:15   #28
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Ateş dikenleri.

IMG_8930 crop (Large).jpg

ateş dikeni 2.jpg

İşlemlerden sonra...

ateş dikeni budama.jpg

ateş dikeni 2 budama.jpg

İkincisinde uzun budayarak bıraktığım kalın dal ilerde ölü dal olarak çalışılabilir. Ya da dibinden budanır.
Her ikisi de sık dallanma sağlamak amacıyla kontrol edilerek büyümeye bırakıldı.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2011, 10:24   #29
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Begonviller.

begonviller.jpg

Çalışma sonrası.

begonvil.jpg

Kadrajdan çıkıp giden tepe dalı 1 metre kadar daha uzuyor, son kısımlarında yapraklanma var. Ağacın güç kazanması ve kalınlaşması için şimdilik bırakıldı.

begonvil kök.jpg

Biraz kazınca çok güzel bir kök yapısı çıktı. Kumdan temizlenerek böyle kalabilir. Taş üstü stil de verilebilir.

begonvil 2.jpg

Eğdiğim dal tellenerek daha da eğilecek ve ilk dalı oluşturacak.
Her ikisi de eğitimlerle büyümeye bırakıldı.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2011, 10:39   #30
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Juniperus horizontalis.

juniperus horizontalis.jpg

juniperus budama.jpg

Şelale olacak. Ağır bir budama geçirdi. Arkada bıraktığım dal ölü dal yapılabilir. Tepe tacı olması için oradaki canlı dal kullanılabilir. Ya da o dal tamamen ölü olarak bırakılıp ana gövdeden dikine çıkan dal tepeyi oluşturabilir. Devamındaki dal dizimi tam yapılmadı, gereksiz ince bazı dallar alındı. Eğilerek büyümeye bırakıldı.

Diğer ağaçlar henüz tanıtılmaya uygun olmadıkları için eklemeye gerek duymuyorum.

Tüm bu ağaçları ziraat mühendisi olan ve bonsailere hevesli, çok eski bir dostuma bıraktım. Gerekli tüm işlemleri detaylarıyla anlattım. Zaten haziran ayında yapacağım ziyarete kadar sadece eğme ve uç alım işlemleri yapılarak büyüyecekler.

Burada bulabildiğim ağaçlardan daha güzel adaylar oldular.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
bonsai, şimşir, şirin


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024