agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Üyelerin Bonsai Çalışmaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-03-2011, 11:16   #31
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Galeri: 18
Sayın nicholai hel

Bir heyecan bir heves ile ağaçlarınızın sayısını çoğaltıyorsunuz.
Benim değinmek istediğim konu ağaçlarınızı budama yapıyorken bu kesimleri neye göre yapıyorsunuz.
Kafanızda belirlediğiniz her ağacın bir görsel formu bulunmaktamı?

Eğer belirlediğiniz bir form yok ise yapış olduğunu budamaları geri getirme şansınız yoktur.

Size tavsiyem acele etmek yerine ağaçlarınızı tam olarak iyice bir inceleyiniz.
Hangi dal durmalı hangisi gitmeli hangi dalı telleyere ya da çekme işlemi ile nereye yönlendire bilirim--- Bir de ağacı durduğu düzlem içinde değilde saksı ile sağa sola ve diğer yönlere çevirerekde iyi gözlemleyin.

Bu ağaçınızın içinde saklı yatan o yaşlı ağaçı görmenizi sağlıyaçaktır.

Saygılar

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2011, 11:59   #32
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Uyarılarınız için çok teşekkürler bonsaisan.

Aslında her ağaç için daha fidanlıktan almadan önce uzun uzun inceleyerek gözümle budama yapıyorum. Bir hafta içinde toplam 14-15 saatimi fidanlıklarda geçirdim. Bazılarında 2 saat geçirdikten sonra elim boş çıktım. Bu aldığım ağaçları en az 20 dakika yerinde inceleyip bakış açısı ve dal dizimini oluşturduktan sonra alıp eve getirdim.

Evde tekrar inceleyip yaptığım budamalar sonrası oluşturmaya çalıştığım stillerde aslında dal yapılanması hemen hemen en baştan fidanlıkta planladığım şekilde gerçekleşti. Makası vurmadan önce her bir dalı yine uzun süre inceledim. Kurallar dahilinde ağaçlar seçmeye çalışıyorum, fakat hepsi elbette uygun olmuyor. Yine de alıp bu hale getirdiğim ağaçların eğitilerek büyüdüklerinde güzel bir görsellik verebileceklerini düşünüyorum. Kestiğim dalların bu ağaçlar için ilerde "keşke kalsaydı" diyeceğim dallar olmadıklarını düşünüyorum. Elbette sizin usta gözünüz başka detayları görüyordur, bazılarını kaçırmışımdır.

Fotoğrafların hepsi planladığım bakış yönlerinden çekildi. Begonvilin sadece kökünü çektiğim fotoğraf dışında. Tabii eğme ve telleme işlemleriyle daha verilmesi gereken formları şimdilik fotoğraflayamıyorum. Ama kafamda son görüntüleri aşağı yukarı belli durumda. Eğer fikrimi merak ettiğiniz bir tanesi varsa anlatmaya çalışırım. Hem sizin fikirlerinizle daha güzel adaylar olurlar.

Yine de bunlar için hızlı davrandığım konusunda haklısınız. Ağaçların saksı değişimi ve ağır budama zamanlarını kaçırmadan, üstelik çok kısıtlı süredeki tatilimde, mümkün olduğunca ana formlarını vermeye ve arkadaşıma büyümeye bırakmaya çalıştım. Buradaki balkonumda duran daha eski ağaçlarıma hala her akşam bakıp sadece uzun uzun inceliyorum. Şimşir dışında hepsi hala aldığım halde duruyorlar. Mazı için fikrim oluşmaya başlamış gibi sadece...

Tekrardan önerileriniz ve uyarılarınız için teşekkürler. Çalışmalarınızı büyük dikkatle izliyorum, birçoğunu affınıza sığınarak ileride fikir alma amacıyla arşivime kaydediyorum. Sizden öğreneceğim çok şey var. Siz de gerekli gördüğünüz yerlerde eleştirilerinizi esirgemezseniz çok mutlu edersiniz. Önerilerinizle belki ilerde sizinkiler gibi güzel ağaçlara sahip olurum.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2011, 13:45   #33
Ağaç Dostu
 
Emre Kuzu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2009
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 1,366
Galeri: 10
Yeni adaylar hayırlı olsun başarılar. Mavi çam dediğiniz (elvudi) olmalı.

Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2011, 04:54   #34
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Teşekkürler Kalyon.

Evet biraz araştırdım da, elvudi olmalı. Günışığı altında mavimsi - grimsi bir rengi oluyor. Oldukça hoş görünen bir ağaç. Yavaş büyüyormuş, eh, artık bolca zamanı olacak.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2011, 10:53   #35
Ağaç Dostu
 
Emre Kuzu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2009
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 1,366
Galeri: 10
Evet çok dekoratiftir peyzajda aranan bir ağaçmış. Hafifde güzel bir kokusu vardır yakından kokunca anlaşılıyor.

Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2011, 10:12   #36
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Yeniden merhabalar.
Önceki haftasonu ağaçlar üzerinde bir miktar çalışma fırsatım oldu.

Aldıktan sonra ilk fotoğrafını eklediğim büyük bir taflanım vardı. Alırken boyu 2 metrenin üstündeydi, bir metreden budatmıştım. Fakat kökleri ufacık bir poşet içerisinde kötü durumdaydı. Geniş bir saksıya geçirip dinlenmeye almıştım.

taflan zirve.jpg

Mevsimin de uygun olmasıyla kısa sürede alışıp her yerinden tomurcuklar patlattı. Ağacın sağlığından emin olduktan sonra çalışmaya başlayabileceğime kanaat getirdim. En merak ettiğim çalışmayla başladım, nebari kontrolü.

Zahmetli bir çalışma oldu çünkü kazmam gereken toprak, ağacı ilk aldığım poşedin içinde kalıplaşmış çok kalitesiz taş gibi bir topraktı. Ağaç zaten çok az bir kök hacmine sahip olduğu için hiç bozmadan yeni saksısına geçirmiştim. Sulayınca bile bütünlüğü dağılmayan bir yapısı var. Bu görüntüyü sağlamak için 2 saat boyunca bir kaşık ve çeşitli fırçalarla arkeolojik kazı yapmam gerekti. Kökleri yaralamamak için hassas çalıştım, kendimi paleontolog gibi hissetmeye başladım.

taflan nebari.jpg

Tahmin ettiğim gibi gayet hoş bir nebari ortaya çıktı.

Sıradaki işlem, işaretlediğim dalı ana gövde olarak seçip diğerlerini budamak olacak. Bu fotoğraf açısının bakış yönü olmasını planlıyorum. Diğer dalları işaretlediğim yerlerden kesip ileride tekrar şekillendirilip ölü dal yapılmak üzere bırakmayı düşünüyorum. Oldukça kalın ve sert dallar bunlar, şekil vermek benim için oldukça zor, ölü dal şekilleri de bu düzlemde olacak. Arkaya doğru kurbanlık yazdığım, ağacın şu an en tepesine sürgün uzatmayı başarmış güçlü bir dal var. Onu şimdilik bırakarak nebari kısmının daha da gelişmesini sağlayacağım. Ana gövde üzerinde de daha sonra yine arka tarafta bir kurbanlık bırakıp gövdeyi de kalınlaştırmayı düşünüyorum. Hatta eğer ana gövde üzerindeki sürgünlerin gücünü etkilemeyeceğini düşünürsem öne doğru gelen yeşil makas işaretli dalı da kurbanlık bırakırım, ağacı dengelemiş olur, nebari daha çabuk kalınlaşır. Zaten ileride budanıp kesilerek inceltilecekler.

taflan budama.jpg

Ağacın geri tomurcuklanması beni oldukça sevindirdi. Bir metreden budanan ağacın en alt 20 cm kısmında bile tomurcuklar patlıyor. Tepe kısımlarda açan filizler daha şimdiden dal oldular. Üstelik henüz beslemeye başlamadım. Bırakacağım kurbanlık(/lar) dışındaki gövdeler üzerindeki çok sayıda dalı çelik alarak köklendirdikten sonra çalıştığım fabrikanın bahçesine dikmeyi planlıyorum. Sonra kalan gövdeler kesilip ölü dal olacaklar. Ölü dal görüntüsü hoş olmazsa daha ilerde belki onları dipten keserek kovuk yaparım.

Önerileriniz olursa duymak isterim. Ana gövde seçimi sizce doğru mu olur? Ortadan dikine çıkan bir dal. Kavis verilebilir, fakat hafif bir S dışında çok oynayamayabilirim. Budamalardan sonra kısa sürede dibine kadar tomurcuklanacağını tahmin ediyorum. Dal dizimine uygun olanlara dokunmadan bu yıl bırakıp diğerlerini daha patlama aşamasında alacağım. Bu yıl ana dalları oluşturacak sürgünler mümkün olduğunca kalınlaştırılacak. İlerleyen yıllarda boyları kısaltılıp yan dallanmalar sağlanır.

Bir de böyle bir olası bakış yönü var. Bu şekilde ağacın nebari kısmından itibaren sola doğru eğilmesi daha net görülüyor. Köklere bakış açısı da çok değişiyor. Problem ise diğer açıda sol ön çarpraza çıkan dalın bu açıda oldukça dikey gelmesi. Ölü dal olacak ama nasıl görünür, tam karar veremiyorum. En kalın kök uzantısı da izleyene çok dik geliyor.

taflan farklı bakış.jpg

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2011, 10:19   #37
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Bu da almadan önce kaza geçirerek tepesi kırılmış mazım. O kısımdaki dalları budadım, bu tepe tamamen ölü zirve olacak. Bu bölgedeki kısa dalları telleyerek aşağı çevireceğim, ilerde daha da kısaltılıp soyularak uçları yere bakan ölü dalcıklar olacaklar. Alt kısımda da dal dizimi belirleyerek bir miktar budadım. Kararsız kaldığım dalları bıraktım. Ardından tellerle dalları eğerek saksıya sabitledim. En alt soldaki dalı (ağacın ilk ve en kalın dalı) telleyerek biraz kavis verdim, diğerlerini henüz tellemedim. Kalınlaşması gereken dallarda hiçbir budama yapmadan uzamaya bıraktım.

mazı.jpg

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2011, 17:22   #38
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-05-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
İlkbaharla dallarda hızlı bir gelşme başlayacak bu tellerin dallarda yara yapmasına kalıcı izler oluşmasına neden olur. Eğer istediğiiz biçimi almadığnı düşünürseniz daha sonra tekrar tellersiniz.
peki hocam bu tip bir dallama ladin için uygun mu? bende yeni bir ladin aldım tepe dalını kestim kökleri budadım şimdi tekrar filizlenmesini bekliyorum uçlarında bıraktığtm dallardan sürgünler devam etmeye başladı. ancak hızlı büyümesini de istemiyorum yardımcı olursanız sevinirim

joker1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2011, 17:35   #39
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Bir şey söylemek için ağacı görmek daha iyi olur. Büyümeyi budamalarla kontrol edebilirsiniz.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2011, 13:54   #40
Ağaçsever
 
ultralaca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 91
sayın nicholai çalışmalarınızı merakla ve büyük bi zevkle takip ediyorum göstermiş olduğunuz azime ve çalışkanlığınıza hayranım

ultralaca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2011, 13:32   #41
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Güzel sözleriniz için teşekkürler Sayın ultralaca. Daha yolun çok başındayız. Ustalardan öğrenip araştırıp birşeyler yapmaya çalışıyoruz.

Mart ayındaki Antalya seyahatimde 3 tane de ficus almıştım. İkisini diğer ağaçlarla arkadaşıma bırakıp bir tanesini iç mekanlarda yaşayabilme özelliği nedeniyle tecrübe edinmek adına yanımda buraya getirdim.

İlk halinin fotoğrafını çekmemişim, gövdesi güzel fakat bakımsız bir dallanması vardı. Seyahate çıkmadan önce gereksiz gördüğüm ve genelde kurumuş yapıyı budayarak sadece tepe kısmını bırakmıştım. Fotoğrafı gelince çektim.

ficus ilk (Large).jpg


Yeni toprağına geçip yeni yerine alıştıktan sonra biraz daha budama yaptım ve gelişmeye bıraktım. Hemen bir hafta içinde budadığım yerlerin altından tomurcuklar açtı. Kısa sürede çok hızlı şekilde sürgünler oluşturdu.

ficus yeni dallanma (Large).jpg


Bu yeni sürgünler tam istediğim şekilde gelişmekte. En alt sağdaki kalın dal oldukça eğilebiliyor, böylece üzerindeki çok sayıda sürgünle birlikte sağ aşağı çekilmiş oluyor, o dal eğilecek. Yeni dallanma güçlendikçe tepedeki eski yapıyı tamamen budayacağım. Şu anda o bölgede yavaş yavaş farklı yöntemleri deneyerek ağacın tepkisini tecrübe ediyorum.

Yeni sürgünlere sadece yön vererek büyümeye bırakacağım. İstediğim kalınlığa ulaştıklarında (tahminim en erken seneye bu zamanlar, ya da sonraki yıl olacaktır) ve güçlü yan dallar vermeye uygun hale geldiklerinde kısaltılıp yeni sürgünlerle öbekleri oluşturacağım.

Son yapının aşağı yukarı bu şekilde olmasını hedefliyorum.

ficus yeni dallanma (Large) ret.jpg

İlk fotoğrafta solda tek başına çıkan dalı çelik olarak almıştım. Çok hızlı tutarak yeni filizlerini verdi.

ficus çelik (Large).jpg


Herkese çalışmalarında başarılar dilerim.
Saygılar.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
bonsai, şimşir, şirin


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024