agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Üyelerin Bonsai Çalışmaları
(https)




Beğeni Düzeni20Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-09-2009, 13:34   #61
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
Hiç sanmıyorum.

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2009, 15:10   #62
Ağaçsever
 
ikbal71's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2009
Şehir: ...
Mesajlar: 34
13 tane Adınıumum var, Çimlendikten sonra topluca bir saksıya ektim ve 3 ay boyunca bahçede kaldılar haftada bir sulandılar ve toprağıda mil yazlıkta olduğum içinde hiç ilgilenemedim.
Şuan çok sağlıklılar ve 10 cm boyunda olup 2-3 te dalları var. Bonzai yapmak istedim ve forumu okudum fakat sadece 5 tanesini köklediğimde bazılarında 1 bazılarında 2 tane kazık kök dediğiniz onlar sanırım up uzun sivri kökleri ve minnacık saçaklı kökleri vardı sivri olanları kesip saçak kökleride açarak toprağa tekrar etkim, bir tanesinide kaya üzerine koyarak gömdüm... umarım doğru yapmışımdır. Diğer kalanlara ise hiç ellemedim.




ikbal71 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2009, 11:56   #63
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
Sn.ilkbal71,
Bitkileriniz çok güzel va sağlıklı görünüyor.
Ben sizin gibi kazık kökleri keserek yana giden kökleri bırakmaya cesaret edemedim. Bir tane Arabicumun kalın kökleri arasına taşlar yerleştirerek kökleri biribirlerinden biraz ayırdım ve öyle diktim. Ali Bey sizin yaptığınız gibi yapın diyordu ama çok çabuk çürüyor kökleri, ben cesaret edemedim. Kalın kökleri aşağıya doğru giden bir kısmında kökleri birbirine dolayarak diktim.
Şimdi bitkileriniz ne durumda?

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2009, 00:48   #64
Ağaç Dostu
 
tasdelenmurat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2007
Şehir: samsun
Mesajlar: 207
Galeri: 2
Bende adenium tohumu aldım. 3 çeşit adeniumum var. Toplamda 15 tohum. Bir işe başlayınca bayağı önaraştırma yaparım. Web'te bayağı bir araştırma yaptım ve ağaçlar.net sitemizdede.

Youtube'da adeniumlarla ilgili bayağı bir video var. İki adeniumu birleştirme videoları bayağı hoşuma gitti. Çiçek açınca bir bitkide değişik renkleri görmek bayağı hoş. Bende izlediğim videolara bakarak herhalde 3 adenium çeşidini bir gövdede birleştirmeye çalışacam. Sınır tanımazlıkta son nokta. Ama ortaya güzel bir şey çıkar herhalde.

Sizlerle şu olayı paylaşmak istiyorum.

Adenium-Flat-Grafting.jpg

Bu resme bakarsınız. İşaret parmağınızın yarısı kadar bir adenium dalını kesiyorsunuz. Hiç yaprak olmayacak. Alttan ve üst kısmından düz olarak kesiliyor. Başka bir adenium'da ister aynı ebatta, isterseniz daha geniş ebatta
( Olabildiğince aynı ebat tavsiye ediliyor, ama geniş ebatında zararı yok ) iki adenium kolayca birleştiriyorsunuz.

Adenium yetiştiricilerinin çok fazla adenium üretmede kullandıkları bir yöntem varmış. Tavsiye edilende bu, bir kaç adenyumunuzu sırf kök sistemini kullanmak, bir damızlık gibi bir köşede saklamak, onların sırf köklerine yeni adeniumları aşılamak gibi bir sey.

örn : Başlıktaki bir resimde olduğu gibi, elinizde bir adenium var ve adenyumunuzun en azından birkaç kök sistemi var. ( ana gövdenin yanlarından değişik yönlere giden kökler ) bir kökü gövdeden ayırıyorsunuz ve gövdeden bir dalı keserek buna ekliyorsunuz. Değişik aşılama biçimleri, bir videoda adam kökün üstünü temizliyor zımpara yapar gibi bıçakla, kestiği adenium dalını ( düz kesim ) köke iple bağlıyor. Kökle dal birleşiyor. Güçlü kalın kökten gelen enerji yeni adeniumu hızlıca büyütüyor.

Yukarıda verilen örnek en çok ficuslarla adenium köklerini birleştirmede çok kullanılıyormuş, bunuda yeni öğrendim. Şahsen bundan bir kaç yıl önce aldığım bir ficus natasha bitkisinin altındaki yapı şimdiki bilgimle adenyum köküymüş meğersem. Ficus dalını, adenium köküne monte etmişler.


Düzenleyen bonsaisan : 25-10-2009 saat 02:20 Neden: Kulanılan kelime itici bir kelime
tasdelenmurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2009, 00:52   #65
Ağaç Dostu
 
tasdelenmurat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2007
Şehir: samsun
Mesajlar: 207
Galeri: 2
İşin ilginç yanı yukarıdaki resimdeki gibi bile bir dalı kesiyorsunuz. Üst kısmından yinede bir oluşum meydana geliyor. Yukarıdaki resme benzer şekilde sizde değişik adeniumlarınızı birleştirerek ortaya bir çeşni yapabilirsiniz.

Bu arada aldığım tohumlar 7. gününde başlarını topraktan çıkardı.

Kaya üstü çalışacak arkadaşlar için önerim. Şahsen ben bir kaç tanesini kaya üstü yapmaya çalışacam. Kayayı daha en başta adeniumun altına yerleştirmek. En sağlıklısı bu olsa gerek. Ona görede derince bir saksıya almak. Çünkü içerde gelecekdeki yuvasıda var.

Bir sorum olacak. Aldığım tohumlar üzerinde ve internetten edindiğim bilgilerde bu yöndeydi hep. Tohumların hemen dikilmesi yönünde olduğu için. Tohumlarımı diktim. Muğla/Milas'da yaşadığım için burdada hala havalar sıcak. 20 derece falan. Günlük güneşlik. Tohumları diktim. Çiçek açma süresininde 157 gün yazıyor edindiğim bilgilere göre, buna göre yazın çiçeklenecekler. Ama problemim şu, şu an diktiklerim bu şekilde yaşacaklarmı, yani kışı nasıl geçirmeleri gerekecek. Sürekli evin içindemi kalmalılar yoksa dışarıda mı ?


Düzenleyen tasdelenmurat : 25-10-2009 saat 00:59 Neden: ekleme
tasdelenmurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2009, 09:47   #66
Ağaç Dostu
 
AyhanMoran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-02-2009
Şehir: Uşak
Mesajlar: 353
Sn.tasdelenmurat adenıumlarla kendimce epey bir deneme yaptım galiba bulundukları yaşam tarzlarından dolayı sıcak iklimi ve çok aşırı olmamak şartıyla güneşi çok seviyorlar.Şimdi benimde 10 günlük yeni bir gurubum var ve ben hepsini doğuya bakan bir camın önünde hiç ellemeden durduruyorum gayette keyifliler.Kışı bu şekilde cam kenarı veya kapalı balkon ama ne olursa olsun güneşi çok seviyorlar gölgede ve kışın serin odalarda büyümeleri yavaşlıyor.Ha birde eger tekrar çimlenme yapacaksanız hemen yapın tahminime göre sizin oralar hala 23 derecenin üstündedir.Bu derecenin altına düştümü çimlenme oranı zayıflıyor.

AyhanMoran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2009, 12:05   #67
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
Sn.tasdelenmurat
Adeniuma ilginiz fazla sanırım. İsterseniz elimde fazla pink ve arabicum var. Yakınlardaysanız alabilisiniz.

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2009, 23:35   #68
Ağaç Dostu
 
tasdelenmurat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2007
Şehir: samsun
Mesajlar: 207
Galeri: 2
Benim elimde bright gem, noble concubine, red star of taiwan (redaurora ) var. 2 çeşit filizlendi. Ama bir çeşitte hiç ses seda yok. Bazı türlerin biraz daha geç filizlendiğini duymuştum.







Youtubeda aşılamayı seyretmek isteyenler "adenium grafting" yazarsa sonuçlara ulaşabilir.

Youtube giremeyenler varsa, google'a "open dns youtube" yazsın. Programa gerek duymadan youtube ve diğer sitelere girebilirsiniz.

İzzeterisan tohumlara çok sevinirim. Bireysel mesajlaşabiliriz.

Ben yukarıdaki güzellerimi bir gövdede birleştirmeye çalıştırcam. Bakalım yapabilecekmiyim.

Bu arada dün gece adeniumlara "veneer graft" yöntemi de uygulanabiliyormuş bunuda öğrendim. Veneer aşılama ile ilgili yine youtubeda araştırma yapabilirsiniz.

tasdelenmurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2009, 11:38   #69
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
Arkadaşlar,
Adeniumlarınızla ilgili çalışmalarınız için ayrı sayfa açmanız mümkünmü? Böylelikle hem ben hem diğer üyelerimiz ne yapıldığını takip edebileceğiz. Teşekkür ediyorum.

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2009, 12:03   #70
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
Adeniumlarımın ikinci yılındaki gelişmeleri

Kış gelmek üzere, Adenumlar büyümeyi durdurdular, bu nedenle bonsai olarak çalışacağım Adenıumların gelişme durmlarını burada vermek istedim.

arabicum büyük.JPG
Bu en büyük gövdeye sahip olan A.arabicum. Geçen yıl sonunda 4 cm. gövdesi vardı, şimdi 8 cm.gövdeye ve 28 cm boya sahip. Bu yaz başında büyük bir kiremit saksıya aldım. Kalın köklerini taşlarla ayırdım. Önümüzdeki ilkbaharda köklerini tekrar kontrol edip son durumu göreceğim. Köklerini tekrar ayırmayı veya birbirine dolamayı düşünüyorum. Bakalım nasıl bir kök durumu çıkacak bitkiyi sökünce. Bir ay kadar önce kökleri güneşe alışsın diye bir miktar toprağı saksının üzerinden aldım. Bitki kendisi köklerini biraz toprak üstüne çıkarmıştı, ben de biraz toprak alınca kökleri çok güzel görünmeye başladı. Bu bitkiye bonsai gözüyle bakmaya başladım.

arabicum küçük.JPG
Bu A.arabicum da aslında bonsai yapmak istemediğim, gelişmesini çok güzel görünce ayrı saksıladığım bir bitki. 6 cm.çapı var ve boyu 30 cm, iki dallı. Seneye eğer çürümezse bu bitkiyi de büyük bir saksıya alacağım.

kesilen adeniumlar..JPG
Bunlar da : soldaki üst kısmı iyice dallanan üst dalını kestiğim pink, ortadaki ise çıkışının ardından yeniden köklendirdiğim s.noble concubine, bunun da üst dalını dallanmayı arttırmak için kestim, sağdaki ise ilk yılında tek gövdeli küçük bir bitki iken gövdenin ucunu kestiğim böylece dallanan pink. (mesaj 49) Boyları 19-30 cm, gövde çapları ise 3,50-7,00 cm.arasında değişiyor. Büyümeye bıraktım hepsini, sadece birinden, dalları çok sık olduğu için aykırı bir dalı dipten kestim. Önümüzdeki yıl saksılarının veya toprağını yenilemem, kökleri düzenlemem gerekiyor sanıyorum.

pink-dallı-taşüstü.JPG

Soldaki normal büyüttüğüm minisize pink, 2 cm.gövdeli ve 8 cm. boyunda,
Sağdaki taşüstü olarak diktiğim minisize pink, bu büyük saksıya alınca çok iyi gelişmeye başladı, yanına yaklaşılmıyor.
Ortadaki 5 cm.gövdeli, 39 cm.boyundaki pink. Uç dalında tomurcukları var. Bu bitkiyi aslında çalışmayı düşünmüyordum, çok bitkim oldu çünki, bitkinin gelişmesi çok iyi olunca büyük saksıya aldım, önümüzdeki ilkbaharda üstten kesim yaparak dallanmayı arttırmayı düşünüyorum.
Bitkilerimde önümüzdeki yıl yapmam gerekenler konusundaki bilgilenirizi önerilerinizi beklerim. Saygılar.


Düzenleyen izzeterisen : 09-11-2009 saat 15:18
izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2009, 11:22   #71
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen Mesajı Göster

Eklenti 113038
Bu en büyük gövdeye sahip olan A.arabicum. Geçen yıl sonunda 4 cm. gövdesi vardı, şimdi 8 cm.gövdeye ve 28 cm boya sahip.
Biraz önce bu bitkimin gövdesinin çapında farklılık olduğunu hissettim. Daha önce ölçtüğüm aynı yönden ölçtüm. 9,50 cm. Yani 8 günde 1,50 cm. Sonbaharda bu bitk iyi bir ortamda bulunursa çok hızlı gövde ve kök kalınlaştırıyor. Geceleri 7-15 derecelerde ama gündüzleri sürekli güneş alan ve sıcaklığın 30 dereceleri bulabildiği güneye bakan balkonda duruyor.
Aralık ayı başına kadar takip edeceğim kalınlaşmayı.
Bu bitkiyi herkse öneririm. 2 yılda bonsai.

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2009, 16:02   #72
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Son derece sağlıklı bitkiler yetiştirmişsiniz sayın Erişen, kışın adeniumlarınızı kapalı ortama mı alıyorsunuz yoksa balkonda mı kalacaklar?
Benimkilerin ilk kışı olacağı için tereddütteyim, güneye bakan balkonumda muhtemelen en çok 2 C° olabilecek bir konumda, sürpriz olmazsa tabii.
Genellikle kışlarımız yumuşak geçer, ama belli de olmaz.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2009, 16:15   #73
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
Bitkilerinizin kışa hazırlıklı girerse o sıcaklıkta bir şey olacağını sanmam. (En düşük 2 derece ise) Geçen yıl bir kısmını bir domates serasınabıraktım. Evde kalanları gece içeri gündüz dışarı(güney balkon) yaptım . Çok soğuk günlerde 3-4 gün içerde kaldıkları oldu.

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2009, 16:25   #74
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Buradaki linke bakınca, yapraksız bir dönemi olduğunu gördüm adeniumun. Bu durumda kışın yaprak dökmesi gerekiyor anladığım kadarıyla.
Aslında neden çöl gülü dendiğini anlamadım. Çöl ortamında yetişmiyor belliki.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2009, 17:09   #75
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
Mehmet Bey,
http://adenium.tucsoncactus.org/large.html Bu linkte adeniumlarda olan dormansi ve çok değişik konularda çok detaylı bilgi var. Ama ben tercüme edemiyorum. İngilizcem iyi olsa bu tercümeyi hiç üşenmeden yapar ve burada verirdim. Keşke bir üyemiz bu sayfaların tercümesini yapda da tüm üyelerimiz bu bilgilerden faydalansa.

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2009, 17:22   #76
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Çeviri başlığına koydum linki, belki çeviren bir arkadaş buluruz.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2009, 17:47   #77
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-08-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,299
Galeri: 5
Sayın izzeterisen; Adenium pinklerin sıcak iklim istediğini, soğuk iklime zor adepte olduklarını okumuştum ve elimdeki pink tohumlarının ekimini yapmaya çekiniyorum. İzmir gibi bir yerde yaşama şansı nasıldır? Bilgileriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.
İyi akşamlar,

kalambaklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2009, 18:18   #78
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
Yukarıda verdiğim sitede Adeniumların Yemen, Namibia, Somali'de olan resimleri var. Buralarda yıllık ortalama sıcaklık 27 -32 derecelerde.(Somali). Sıcak iklim yani .Bizim dışarıda şansımız yok galiba. tercümeye ihtiyaç var. ingilizceniz iyi ise yukarıda sitedeki iklim isteklerini tercüme edebilir misiniz?

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2009, 18:22   #79
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Benim linki verilen metinden anladığım kadarıyla hafif donlara dirençli olması gerkiyor. ama, bunun genç fidanlar için geçerli olmadığnı düşünüyorum.
Kışın serin ama korunaklı bir yerde durması öneriliyor. Anladığım kadarıyla bir uyuklama dönemi gerekli.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2009, 10:08   #80
Ağaç Dostu
 
AyhanMoran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-02-2009
Şehir: Uşak
Mesajlar: 353
Adenium Kültür: üretmek Büyük Örnekler hızlı
Mark A. DIMMITT §
Fotoğraflar: Şekil 4 walter Michot, diğerleri yazar tarafından.

§ Arizona-Sonora Çöl Müzesi, 2021 N. Kinney Rod. Tucson, AZ 85.743
Yazarın izni olmadan çoğaltılması ©

Giriş

Cins Adenium bitkileri-genellikle kurak yayla denilen gül, çöl, veya sadece Adenium (italik değil ya da büyük harfle)-mükemmel koleksiyoncu örnekleri olup olarak tutulur hale Impala zambak, Sabi star, gül cüceler veya küçük ağaç haline. Hem şişmiş, bükülmüş ve saplar büyük parlak çiçekler dikkat çekici bulunmaktadır. Ancak büyük güzellik rağmen çok popüler ve nadiren büyük bedenler için yetiştirilir, etli toplayıcılar tarafından bile değildir. Adeniums büyüyen ve maymun iştahlı yavaş olduğu için hak edilmemiş bir itibar kazanmıştır. Aslında hızlı olan büyüyen ve ne zaman verilen uygun bakım yetiştirmek için kolay. Bu makalenin onların kültürel ihtiyaçlarını ayrıntılı ayrılmış.

Bu pachycaul çalı veya küçük ağaç Nine takson yakın zamanda bu dergide tarif edildi ve özetlenmiştir part 6 (Hanson ve Dimmitt, 1996b). İster tam türler veya un-hatta varietal durumu hak olarak (, Rowley, 1983 ile Plaizier, 1980 karşılaştırın), Takson belirgin farklı bahçecilik varlıklar. Amacıyla onları da büyümeye Onların farklılıklar göz önüne alınmalıdır. Kültür teknikleri ve performanslarını burada açıklanan yetiştirilen tohum içindir-bitkiler kaplarda yarı-Tucson Arizona çöl iklimi, açık Nisan-Ekim arasında. Benzer performans bekliyoruz nerede Benzer güneş ve ısı sağlanabilir. Old, özellikle yaban-, örnekleri çok daha dikkatle tedavi edilmelidir toplanır.

Key to Success: Onlar Çöl Tesisleri Aren't

Adeniums hakkında geçerli algılamasında temel bir değişim onları da büyümek için gereklidir. Ortak bilgelik ki iyi bir sulama tahammül değildir. Ben eski bitkiler sadece birkaç santim kronik su stresi ile bodur boylu birçok on yıl gördüm. Bu maddenin özü iki önemli kural olarak özetlenebilir: 1) değil, çöl bitkileri sulak tropicals olarak adeniums büyütün. 2) Reddet kuralı # 1 zaman tesisleri atıl bulunmaktadır.

Sulama

Bazı nüfus son derece kurak çöllerinde büyümeye yapmak, o mutlaka bir kaya çatlak ve sıkışmış olarak sürekli su yoksun gerek anlamına gelmez. Birçok xerophytes tropik türleri çoraklık yerine adapte olarak orman iklim değişikliği nedeniyle geri çekildi göç türemiştir. Bu Adeniums olan görünüşte arasında ve takson en fazla büyüyen Mesiç koşulları için onların ilgi kaybetmiş değil.

Tüm takson olasılıkla (hariç A.socotranum) Cömert sulama sıcak havalarda yanıt. Davranmasını sanki hibiscus veya gingers gibi tropicals oldukları ve büyük ölçüde cevap verecektir. Bu durum özellikle büyük gücü sergi melezler birçok geçerlidir. Aktif büyüme sezonunda konserveleme karışımı sürekli nemli tutun. Kök bitkiler neredeyse sıcak havalarda her gün sulanan bağlı olabilir. Adeniums Filipinler ve Hindistan, nerede fazla 60 inç (1500mm) yağış bir yıl içinde gelişmek Hedges olarak ekilir (Alfred B. Lau, Ahmet Hansoti, pers. Comm.). Takson bu eksikliği zorunlu bir uyuşukluk (A.obesum ve A.swazicumEğer sıcak (en azından 80F, 27C gün, 5OF, 10C gece) tutulur) de olmak kış boyunca, sulanan ama orta neredeyse sulama arasında kuru olmasına izin.

Bu yeterince tekrar haklı önemlidir; Su onları sanki coleus edildi veya domates bitkileri süre onlar sıcak havalarda artan, fakat sanki hassas olduğunu, rot-kışın eğilimli kaktüsler. Adeniums son derece rot zaman çok sık serin havalarda veya sulanan eğer kronik bir mevsimde su dolu karşı hassastır. Kullanılması iyi drene orta en çürüyen sorunları önler çömlekçilik.



Şekil 1. Orijinal fide ile Adenium 'Endless Sunset' beş yaşındayken. Bitki 18 inç çanak beş metre yukarıda duruyor
Şekil 2. Dört yaşındaki kesme A. 'Crimson Star'. Bir 18-inç tencerede dört ayak yayılır ve kalınlaşması önemli kök gösterir

Işık

Adeniums yüksek ışık yoğunluğu, 5.000-8.000-ayak mumlar açık (tam güneş gerektiren net, kuru hava yaklaşık 10.000 FC) olduğunu. Onlar çırpı bulutlu yazları iklimlerde ya da büyümeye eğer az yarım gün güneş alma eğilimindedir. Çölde gerçekleştirmek takson en iyi ışık öğleden sonra gölge (30-50%) olarak iklimlerde. Tüm takson ve Olgun bitki tam çöl güneşe rağmen sadece acclimated olabilir Adenium swazicum de aşırı ısı performans. In, soğutucular, cloudier veya daha fazla nemli iklimlerde adeniums tam güneş bütün gün dışarıda veya cam altında 4000-6000 footcandles ile olmalıdır.

Bitki tüm yaz aynı yöne bakacak şekilde tutun. Eğer pot döndürülür, yoğun güneş ciddi kaynaklanıyor ve eski gölgeli taraf yazabilir. Sonbahar en tehlikeli zaman, ne zaman güneş gökyüzünde ama hala güçlü düşük olmasıdır. Küçük bitkilerin üsler, özellikle güneş-ihale ve kadar en az üç inç (7-8 cm) kalın kurak iklimler ve güneşten korunmalıdır. Zaman ilk dışarıdan kışlama sonra koymak, bitki örtüsü yakmak olabilir. Bu ciddi değildir;, yeni güneş adapte yaprakları çok yakında belirlenecek



Fig.3. 'Ile aynı bireysel Endless Günbatımı' de Şekil 1 yaş 13 yaşında. Bu 30 yedi metre yukarıda inç pot, standları yüksekliğinde önceki sekiz yıl artı iki ayak eklendikten sonra kalınlaşma kök çok.
Fig.4. Adenium obesum ( "Big Mama") yaş yaklaşık 12 yıllık bir 45-galon konteynır doldurma. It (caudex? Bu tür tartışma bakın 71 / 2 feet (2.3 m) yerden uzun boylu ve maruz kök-kütle önlemler Dimmitt ve Hanson, 1991) 34 inç (86 cm) genişliğinde.
John Lucas fotoğraf () Tradewinds Güney Nursery, Florida yetişir.


Sıcaklık

Adeniums orta derecede sıcak havalarda (85-95F, 30-35C) sırasında, tercihen yüksek orta nem eşliğinde gelişirler. Ancak, büyüme ve çiçeklenme görünmek 100F sürekli üzerindeki sıcaklıklarda (38C) tarafından bastırılır gerekir. Bitki açık havada Güney Florida (Jim Georgusis ve John Lucas pers. Comm.), Büyüyen ya da güney Arizona bir sera içinde yaklaşık yıllık büyüme boyunca. Bu iki yerde ortak faktörler orta, yüksek sıcaklık ve yüksek nem vardır. Bitki açık güney Arizona muson (nemli tropikal hava) sonra güçlü kök-büyüme başlar yetiştirilen Temmuz ayında geldi.

Dormansi tüm takson zaman gece düzenli hakkında 50F (10C) altına düşen indüklenmektedir. Zaman tamamen kuru ve yakın tahammül edebilirsiniz dondurucu soğuklar uykuda, kök rağmen orada artmış risk-50 aşağıda rot. Hatta hafif don ve tüm adeniums için rot dan genellikle sonraki ölüm dışında ciddi hasara neden olur A.swazicum, Hangi üst 20SF tahammül (yaklaşık-2C) zaman kuru ve uykuda.

Besleme

Adeniums da iyi düzenli ve cömert gübreleme yanıt. Ben konserveleme medya yavaş sürüm gübre kullanımı ve benim sulama suyu enjekte büyüyen sezonunda 200 ppm nitrojen bir konsantrasyonda 20-20-20 artı mikro besinler gibi dengeli bir gübre ile.

Sulama ve yetersiz beslenme yavaş olarak kabul edilmiştir önemli sebeplerinden adeniums-büyüyor. Cömert kültür gerçekten inanılmaz sonuçlar üretir. Çünkü bir yıl eski sınırından daha az oldu inanmıyordu (sekiz aylık bitki yarma altı inçlik pot ben fide kategorisinde CSSA Show'da girmiş hakim tarafından diskalifiye edildi.) Örnekler çok metre boyunda ve 18 inç geniş kaplarda sadece üç ila beş yıl içinde (Res. yetiştirilebilir1, 2) Ve hatta bazen daha az.

Adeniums hem güçlü büyüme ve yüksek azot gerektirir gibi görünüyor bol çiçekli. Ben olgun adeniums çoğunda bir girişim ise daha uzama minimize onların köklerini kalınlaştırmak için düşük azotlu gübre (2-10-10) kullanılan bir yıl için. Sadece düşük azot bitki kayda değer kalınlaştırmak yoktu, onlar da kötü o yıl çiçekli. (İyi beslenen normal çiçekli bitkiler.)

Overwintering

Adeniums don veya soğuk, ıslak kışları iklimlerde yetişen kaplarda olmalıdır. Adenium obesum, A.swazicumVe bazı melez bir, yukarıda gece sıcaklıkları 50F (10C) sürdürerek aktif tutulabilir. Diğer takson sonbaharda ne olursa olsun şartları uyuşukluk değişik derecelerde gireceğiz.

Tanıma uyuşukluk, tesisin yaşaması için önemlidir. Sadece zamanlama ve uyuşukluk derinliği yok takson arasında değişebilir, ancak bireysel bitkiler aynı clone (çift) bir yıldan yıla kültürel koşullarına göre değişir. Uyuşukluk genellikle ani sarılık ve en ya da tüm yaprak of bırakarak sinyallerini olduğunu. Birkaç hafta önce bu oluşur Su tüketimi önemli bir düşüş fark edebilirsiniz. Ya bu olayların keskin azalma sulama talepleri.

Orada sonbahar noktası yakınındaki büyük yaprakları bazı dökülme, görünüşte kısalma gün yanıt olabilir. Eğer yeni yapraklar büyümeye devam kaynaklanıyor Bu olay daha az sulama gerektirmez. Kısmi yaprak dökümü de diğer zamanlarda kaçırılmış bir sulama veya hava belirgin bir değişiklik yanıt olarak oluşabilir. Sürece kök ipuçları-aktif, yeni yapraklar üretiyoruz normal sulama tutun.

Dormansi tam yaprak dökümü arasında değişir (A.boehmianum ve A.multiflorumKök) için sadece kısıtlanmasından büyüme (A.somalense ve A.arabicum ) yaprakları eğer idareli sulanır saklayın. Olsun ya da yaprakları olmadan uyuşukluk öncelikle sırasında bazı takson çiçek (A.somalense ve A.multiflorumSırasıyla).

Eğer sıcak bir güneşli alan veya mevcut değildir tesisi zorunlu bir kış rester, azaltmak veya sulama durdurmak zaman gece düzenli olarak aşağıda 50F (10C) veya bir bitki uyuşukluk ve başlangıcı sinyalleri azalmasını. Bir, serin ama soğuk-kuru yere yerleştirin. Hafif uykuda bitkilere dışında önemli değildir kış jimnastik pantolonu olacaktır düşük ışık değil çiçek normal. Başarılı bir olgun bitki overwintered var A.obesum, A.swazicumVe A.multiflorum Bir yanları açık garaj, su ile, Kasım Nisan arasında altında. Ben kış benim büyük bitkilerin hangi sıcaklık (32C), güneşli günlerde 90F ve yaklaşım yaygın 40F Aşağıdaki gece (5C) DIP bir unheated ve soğutulmayan sera en. Birçok bitkinin de kış içine çiçekli devam Bu koşullar altında, ancak sonunda kapatıldı. Bu ideal daha soğuk ve birkaç tesisleri çürümeye ölmek her kış.

Uyuşukluk sonuna tanıma daha da önemlidir. Çok fazla su sonucu Kök çürüklüğü genellikle ilkbaharda saldırılarını çok erken; overpotted bitkiler en yatkındır. Ağaç formu A.somalense Kuzeybatı Kenya dan özellikle duyarlıdır. Öte yandan, adeniums olacaktır Genellikle yaprak dışarı olursa konserveleme orta tamamen kuru. Bu yüzden idareli kış boyunca sulama öneririz (olarak ayda büyük, yapraksız bitkiler için) az. Zemberek Terminal tomurcuklar genişletecek. Faaliyet ilk işaretini kadar kademeli bitki tam büyüme bulunmaktadır sulama sıklığını artırmaktadır.

Konserveleme

Adeniums yeterli kök alanı hızlı büyümesi için gereklidir. Root-büyük ölçüde büyüme bile sulanan ve cömertçe Bitkiler beslenen kısaltmak kadar onların istenen boyutu elde sık repotted olmalıdır bitkiler bağlı. Plastik, gözenekli kil, beton, ve Çanak çömlek kaplar tüm uygundur. Ancak adeniums ve büyük kökleri pahalı seramik kaplar saygıları yok unutmayın. Kullanım kalın duvarlı ve tercihen kase biçimli kaplar kırılmaları önlemek için.

Konserveleme daha yetiştiriciler arasında değişkendir karışımları ve diğer bahçecilik konu daha fazla tartışma tabidir. Burada sadece iki kritik noktaları stres olacaktır. İlk: Eğer bitkilerin ben tavsiye sulama rejimi hayatta olan ZORUNLU mükemmel drenaj ve havalandırma sağlamak konserveleme karıştırın. Herhangi bir ortamda bu tatmin Bu kriterlere en az tatmin edicidir. Adeniums iyi medya 4:1 pomza kadar performans: humus saf Sunshine Mix # 1 (çoğunlukla turba yosunu) ve pH değerleri 5,5 8 kadar az. İkinci: Her üretici gerekir deneme konserveleme orta bulmak için onun veya iyi çalışıyor onu. Üzgünüz, daha iyi cevap!

Bu deney önemi üzerinde çok durmak mümkün değildir. Örneğin, birkaç Tucson yetiştiriciler bu humus madde performansını önemli ölçüde etkiler karar verdi. Adeniums ve diğer birçok succulents mükemmel medya Sunshine Mix, Ball Mix, ve Hindistan cevizi içeren performans (birkaç diğer markaları ile ürün Hindistan cevizi kabuğu yapılmış gibi bir turba) ve zayıf. Biz mi bu sonuçlar ürün veya kültür şartları nedeniyle bilmiyorum; hem büyük ölçüde değişir. Iyi bir uygulama aynı türden birçok bitki elde edilir ve farklı bunları pot senin kültürel koşulları için en iyi olanı belirlemek için karışımları.

Repot aktif büyüme sezonunda, daha önce daha iyi. Bu düşüş kökleri ile pota dolu değil Tesisleri çok daha büyük olasılıkla çürümeye bir zamansız sulama gelmektedir. Bir hafta için değil su mu ya da bu nedenle herhangi bir büyük kökleri veya hava sıcak değilse ve kuru hasar gördü repotting sonra. Eğer büyük kökleri zarar henüz, tropikal, nonsucculent model ve su tesisleri hemen repotted izleyin. Su stres Dor-ki şu kadar yaz sonu olmayabilir mancy tetikleyebilir. Kükürt ve sulama ile toz kesim ele-fungisit ile muhtemelen yararlıdır, gerçi nadiren bunu.

Bitki önceki toprak çizgi üstü, caudex veya etli kökleri daha açığa kaldırdı olabilir. Bu yeni güneş yanığına maruz kökleri karşı hassastırlar sakının; onlar tam bir büyüme mevsimi gerektiren kademeli olarak tam çöl güneşe havaya alıştırmak için gölgelendirme azalttı.



Fig.5. 1.995 CSSA Kongre Tucson, Arizona de büyük adeniums bir ekran
Şek. 6. Bir küçücük takson bir "büyük" örneği, A.somalense var. crispum, Tohum yedi yaşında. Iki ayak bir 12 (0,6 m) boyunda (30 cm) pot inç.

Zararlıları, Hastalıklar, Sorunlar

Zararlıları nadiren zarar adeniums açık büyüdü. Bazen yeni yaprakları büyüyen ipuçlarını bir görünmeyen pest (muhtemelen Thrips veya psyllids) tarafından deforme. Kontrol sistemik bir insektisit gerektirir; birkaç uygulama gerekebilir. SAP son derece zehirli rağmen. kemirgen bazen kök ve gövdeleri üzerinde kemirmek.

Kapalı kırçıllı böcek, örümcek akarları, aphids ve beyaz sık sık istila bitki sinekleri; tüm ciddi hasara neden olabilir. Pestisit kullanımı dikkatli olarak adeniums bazı duyarlıdır. Böcek sabun ve mikro kapsüllü Diazinon (Knox.Out) bitkiler için güvenlidir (I) insan veya hayvanları için hiçbir iddiamız yoktur. Sistemik DIMETHOATE 267EC eğer olarak kullanılır phytotoxic değildir 90F altındaki sıcaklıklarda (32C) de etiketli. Beware; Cygon "etkisiz" çözücü yeşillik öldürür ama aynı etkin madde bulunmaktadır.

Kökler su kalıpları (örneğin, Pythium ve Phytophthora) olan su dolu topraklarda gelişirler yatkındır. Önleme en iyi strateji çünkü çoğu mantar ilaçları bu gruba ve bu (örneğin, Ridomil, bastırmak, Banrot) azdır karşı etkisiz olmasıdır pahalıdır. Iyi drene orta kullanılması ve dikkatli sulama en kök çürüklüğü engeller.

Uyarı; etkin madde oryzalin adeniums (örneğin, Surflan) veya diğer birçok Apocynaceae (örneğin, Plumeria, Pachypodium, Mandevilla, Macrosiphonia) ile herhangi bir ön-acil herbisit kullanmayın. Kalıcı tutuklamalar yavaş ölmek büyüme ve bitkilerin kök tek bir uygulama. Zakkum ailecek (Dimmitt, yayınlanmamış veri) etkilenmez test edilen tek üyesidir.

Soldurma (uzun zayıf büyüme) çok fazla su ve / veya gübre çok az ışık veya kötü hava hareketi ile kombine kaynaklanır. Bu ortak sorun kolayca büyüyen koşulları ve uzun bacaklı kapalı budama geliştirerek giderildiği bir kaynaklanıyor.

Bakım Olgun örneklerinin

Bir bitki istenen boyuta ulaştığında, sulama azaltmak ve daha fazla büyüme yavaş besleme. Sıcak havalarda bile, adeniums iyi tarihinde korumak olarak ayda iki waterings az. Zor yetişen bitkiye sahip kök ipuçlarını sadece, tamamen kendi budaklı formları açığa bırakır. Süre floriferousness belirgin düşüş olabilir, sertleştirilmiş bitki zararlıları ve hastalıklara daha dayanıklıdır.

Yayılma

Üstün klonlar kesimler tarafından yayılan olabilir. Sertleştirilmiş Büyük dependably kök ancak kaynaklanıyor birkaç ay sürebilir. Ben de güçlü dört hızlı sonuç almak-altı-sıvı köklenme hormonu batırılıp, (10 ila 15cm) uç-kupürleri veya yarı sonraki alt segment kök sertleştirilmiş "ahşap" inç ve kaba bir ortamda (örneğin sıkışmış, perlit-vermikülit) 90 alt ısı-95F (32-35C) ile sis altında. Iki ile dört hafta bu koşullar altında kökleri formu. Bir fungisit su kalıplara karşı formüle kullanma kaybı azaltır. Onları iyi sulanan tutun; kesimler bu solgunluk genellikle kök başarısız.

Aşılama da yayılma etkili bir yöntemdir, ve aynı zamanda büyüme formu artırabilirsiniz. Tipik bir klon gibi spindly bitkiler A.swazicum belirgin bir stouter anacı üzerine aşılı daha dayanıklı hale gelir. Aşılama da caudiciform anaç ile üstün bir çiçek veya birleştirerek tek bir bitki üzerine çeşitli çiçek türleri yerleştirmek için yararlıdır. Yarık-yarı aşılama-kalın kaynaklanmaktadır (1.25 cm) inç tarafında daha yumuşak sendika-aşılama üretir. Ben başarı aktif büyüyen anaç kullanarak% 90 daha oldu; evlât uykuda olabilir ya da aktif.

Ama tozlaşma bir sorundur tohum dan Yetiştirme kolaydır (Anderson, 1983) Ve tohum temizleme sıkıcı bir iştir. Benim başarı neredeyse% 100, bazı yıllarda bilinen uyumlu anne aralıkları kullanarak diğerlerinde sıfır. Birçok klonlar ya erkek gibi görünüyor-veya-steril ve bazı nadiren her iki yönde çapraz kadın. Sonra follikül, ekim öncesi tohum her iki ucunda kılların (tutam) koma kaldırmak olgun.

Tohum içinde 85F yaklaşık bir hafta de (30C) filizlendirmek. Önce ekim kaybını azaltır fungisit ile ele. En takson ve seedlings hızla büyür. Önce zorunlu uyuşukluk görünür Genellikle tropikal koşullar altında ilk kış boyunca büyüyen ve bazen ikinci bir koruyacaktır. Az bir veya iki yıl içinde birçok takson ve seedlings ve en melez olacak çiçek, bazen altı ya da sekiz ay. Adenium somalense crispum ve multiflorum üç ve beş yıl sırasıyla olgun.

Üreten Büyük Örnekler

Gibi pek çok bitki için de geçerlidir, sadece genç adeniums hızlı büyüme kapasitesine sahip. Büyük örneklerinin Üretim ilk iki ya da üç yıl içinde fide veya cömert kültürü ile küçük kesimler iterek gerektirir. Büyüme büyük ölçüde olgunluk içinde yavaşlar; eski bitkileri nadiren güçlü büyüme devam ikna edilebilir. 'Endless Sunset in' Fig.3 sekiz yıl aynı bitkinin fotoğraf daha eski Şekil 1, Bu nedenle ilk birkaç yıl içinde bugünkü boyutunun en kavuşmuştur.

Korku bitkilerin bu şekilde itti kendi karakterini kaybeder değil. Yaprakları ile süslü Büyük bitki olan MA-Ture adeniums büyük ölçüde kalınlaşma kök içine kanalize olduğunu photosynthate, birçok olun. Bu gerçekten cılız zayıf zaman, yüksek sıcaklıklarda özellikle itti kaynaklanıyor büyümeye yapmak ilgili Pachypodium türler ile adeniums karşılaştırın etmeyin. I ağaç formu büyümüştür A.somalense sekiz metre boyunda tohum iki yıl için. Üçüncü yıl da, kök uzama yavaşladı ve ana gövdeleri kalınlaşma başladı hangi çiçeklenme başladı vade girdi (Hanson ve Dimmitt 1.995). Onların beşinci yıl da iyi giderken "mini doğru-Baobab yabani bitkilerin" şeklidir. Süre gençlik sırasında kuvvetle nihai boyut etkisi koşulları büyüyen Büyüme formu (örneğin, ağaç veya çalı) Genetik olarak belirlenir.

Zeyilname: Bu yazının göndererek sonra, Florida da binlerce adeniums üretiyoruz Kreş ziyaret etti. Onların popülerlik bir artış üzerinde gibi görünüyor.


[Ev] [Referans]

AyhanMoran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2009, 10:08   #81
Ağaç Dostu
 
AyhanMoran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-02-2009
Şehir: Uşak
Mesajlar: 353
Google çeviriden koydum.

AyhanMoran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2009, 11:49   #82
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
(Adeniums must be grown in containers in climates with frost or cool, wet winters. Adenium obesum, A.swazicum, and some of their hybrids, can be kept active by maintaining night temperatures above 50F (10C). The other taxa will enter various degrees of dormancy in autumn regardless of conditions. Recognizing dormancy is critical to a plant's survival. Not only does the timing and depth of dormancy vary among taxa, but individual plants (even of the same clone) vary with cultural conditions from year to year. Dormancy is often signalled by a sudden yellowing and dropping of most or all of the leaves. Some weeks before this occurs you may notice a significant decline in water consumption. Either of these events demands sharply reduced watering.
There may be some shedding of older leaves near the autumnal equinox, apparently in response to shortening days. This event does not require less watering if the stems continue to grow new leaves. Partial defoliation may also occur at other times in response to a missed watering or a dramatic change in weather. As long as stem-tips are actively producing new leaves, keep watering normally.)

Bu kısmın çevirisini ben böyle yapabildim. inşallah doğrudur.

Adeniumlar serin ve soğuk (kırağı, don), nemli kışlarda kaplarında yetiştirilmelidir. A.obesum, A.swazicum ve bunların diğer hibritleri, gece sıcaklıkları 10 derecenin altında sürdürülerek canlı olarak korunabilir. Diğer sınıflar, koşullar ne olursa olsun, sonbaharda dormansinin değişik derecelerinde başlayacaklardır. Dormansi yaprakların ani sararma ve tamamının veya çoğunun dökülmesi şeklinde sinyal verir. Bu ortaya çıkmazdan birkaç hafta önce su tüketiminde belirgin azalma dikkati çeker. Bu sonuçlar, hemen (aniden, şiddetle) azaltılmış sulama gerektirir .Sonbahar gündönümü yakınında, gündönümüne tepki (yanıt) olarak yaşlı yapraklarda dökülme olabilir. Bu olay, gövdeler de yeni yaprak oluşumu varsa az sulamayı gerektirmez. Kısmi yaprak dökümü, diğer zamanlarda tepki olarak sulamanın azaltılması, ani hava değişikliğinde ortaya çıkabilir. Gövdede yeni yapraklar oluştuğu müddetçe normal sulamayı sürdürün.


Düzenleyen izzeterisen : 02-12-2009 saat 16:47
izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2009, 20:09   #83
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 307
Sn. izzeterisen bu başlığınızı ilgiyle takip ediyorum.
Adeniumların verdiği dormansi sinyaline karşı ne yapılması gerektiği hakkında bilginiz varmı? Bendeki adeniumların yapraklarında ani sararma, uçlardan başlayıp yaprağın yarısına kadar kurumalar oldu. Bu yaprakları tamamen bitkilerden uzaklaştırmalımıyım karar veremedim.

Bir de şu kök budama işleminden sonra her hangi bir işleme tabi tutuyormusun... Ben kaç tane denediysem çürüttüm.

yasemin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2009, 06:54   #84
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
Galiba sizin bitkilerinizin kökünde sorun var. Soğuk-serin hava ile birlikte ıslak toprak şartlarında köklerde çok kolay çürüme ortaya çıkıyor. Eğer 20-25 derece sıcaklıkta değillerse suyu çok azaltın . Bitkide büyümede duraklama başladığı zaman ben toprağı kupkuru iken su veriyorum. Onu da bitkinnin çevresine küçük çukur yapıp içine az döküyorum.
Geçen yıl kök çürüklüğü nedeniyle çok bitki kaybettim. Bu yıl da yağmur çıvgınından ıslanan 4 bitkimim kökleri çürüdü ve öldüler. Şimdiki şartlarda bir daha yağmurda kalsalar hepsi bu nedünle ölür. Balkondalar ama fırtınalı yağışta yağmurdan ıslandılar.Ama hemen sobanın başına götürüp toprağının kurumasını sağladım, kurtuldular.
Kök budama işlşeminden sonra herhangi bir işleme tabi tutmadım. Gölgede bir süre beklettim. Kesim yerinin hafif kurumasını sağladım.

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2009, 10:32   #85
jvx
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-10-2008
Şehir: karabük
Mesajlar: 3
Ben karabükten murat bende bonsai çalışması içerisine girdim.çok sayıda fidan kaybettim.birde adenıum çalışması içerisine girdim,15 tohumdan 10 tane adenıum çıkarmayı başardım..sonra bunlarda gitti.elimde şu anda 2 adet adenıum kaldı.boyları 6-7 cm kadar ..şu anda ev içindeler.haftada 1 kez sulama yapıyorum fazla su vermiyorum ..bunları ilkbahar zamanı kök budaması yapsam nasıl olur izzet bey.sizin çalışmalarınızı gördüm ve yazılarınızı okudum bayağı deneyim sahibi olmuşsunuz başarılar dilerim....

jvx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2009, 16:30   #86
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
İnternette bonsai yapmak için gösterilen kök değil de gövdeden kesim yaklaşık 10 günlükken yapılıyor. Ben size bir şey söyliyemem bu konuda. Ama kazık kökü kesip çalışma yapabilirsiniz sanıyorum. Kazık kökü veya alttaki kökleri keserek yana olan kökleri bırakırsanız benzeri bir sonuca ulaşılabileceğinizi sanıyorum. Önümüzdeki yıl da kökleri ayırrısınız olur biter gibime geliyor.

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 08:58   #87
Ağaç Dostu
 
skaraca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-11-2009
Şehir: Borçka-Artvin / Eskişehir
Mesajlar: 1,377
Galeri: 39
Sayın İzzet bey,

Adeniumlarınız gerçekten güzel. Bende adeniumu ilk kez bu sitede gördüm ve çok hoşuma gitti. Bu nedenle hemen tohum temin ettim ve 8 Aralık tarihinde ilk tohum ekimini yaptım. Bu ekim sonucu sadece bir tohum çimlendi. Çimlenen tohuma ilişkin son durumuda http://www.agaclar.net/forum/showthr...185#post551185 560 nolu mesajda açıkladım. Çimlenme yaklaşık 15 günde gerçekleşti. Bu sürede değişik toprak karışımlarına başka tohumlarda ektim. Şu anda 5 değişik toprak karışımında yaklaşık 30 tohum çimlenmeyi bekliyor.

Yarın yanmış koyun gübresi getirecek bir arkadaş. Önceki ekimlerde koyun gübresi katmamıştım topraklara. Gelen gübreyi toprak üstüne serpmeyi düşünüyorum. Uygun olur mu? Ayrıca bildiğim kadarı ile bazı sebze tohumları gübrede çimlendirilebiliyor. Birkaç tohumu gelen gübrede çimlendirmeyi denemeyi düşünüyorum. Sizin bu konuda denemeniz oldu mu? Gübrede çimlendirme konusunda ne düşünürsünüz?

Ayrıca gerek sizin gerek başka arkadaşların vermiş oldukları bilgilerde aydınlatıcı. Teşekkür ediyorum.

Selam ve saygılarımla...

skaraca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 17:43   #88
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Kışın adenium ve başkaca fidanınızı gübrelemeyin.
Bilinen garantili yolları deneyin tohum çimlendirmek için. Elimde tohum var ziyan olsa önemli değil demiyorsanız.
Ben olsam kışa girerken tohum çimlendirmek istemezdim.
Tohumu bahara kadar koruyabilirim ama, çıkan fideyi korumak o kadar kolay olmazdı.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 21:49   #89
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
Sn.skaraca,
Bu bilgilere uymanız gerekir.Sadece çiftlik gübresi çok aşırı su tutar ve tüm tohumlarınız çürür. çiftlik gübresi sıcak tutar sadece.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İklimsiz Mesajı Göster
Tayvan'dan adenium siparişi başlığında karınca70 158 no.lu masajını buraya da taşımakta fayda var.
Adenium Çimlendirme ve Yetiştirme Bilgileri
--------------------------------------------------------------------------------
En kolay ve en kolay Bonsai türlerinden birisi olan Adenium ağacını tohumdan kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. %80 çimlenme oranına ulaşmak için aşağıdaki önerileri yerine getirmelisiniz:
1. Kaliteli torf, perlit ve kum karışımı bir toprak kullanılacak. Bu toprağın özelliği geçirgen olması.
2. Tohumlar ekilmeden önce 2-4 saat su içinde bekletilecek.
3. Tohumlar yatay şekilde 1 cm derinliğe ekilecek.
4. Tohumlar %50 gölge bir ortama yerleştirilecek (direkt güneş almayacak).
5. Çimlenmenin olması için gece ve gündüz 20 ile 3 derece arasında sıcaklık olacak.
6. İlk 10 gün boyunca bol miktarda ve aralıklarla spreyleme ile sulama yapılacak. İlk iki yaprak çıkıncaya kadar toprak sürekli nemli tutulacak. 3. günden itibaren çimlenme başlayacaktır.
7. İki yaprak olduktan sonra; her iki sulama arasında toprağın kuruması beklenecek.
8. Tohum ekildikten sonra iki ay sonunda 1-2 cm çapında minik Bonsai'ye sahip olacaksınız.
9. Toprağı gübrelemek yerine; 4-5 günde bir NPK karışımı gübreli su ile bitkiyi spreylemek tercih edilmelidir.
10. Ağaç gövdesi kalınlaşması ile birlikte üzerinde budama yapabilirsiniz. Hatta hibrit Adenium türlerini aşılayabilirsiniz.
11. Bonsai yapmayacak olanlar süs bitkisi olarak salonlarında veya camekanlı balkonlarında güzel çiçekleri için yetiştirebilirler. Adenium Pink, dona dayanıklı değil. Bahçede yetiştirilecekse, kışın içeri bir ortama taşınmalıdır.

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2009, 10:02   #90
Ağaç Dostu
 
skaraca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-11-2009
Şehir: Borçka-Artvin / Eskişehir
Mesajlar: 1,377
Galeri: 39
Sayın memet ve sayın izzeterişen,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum. Bundan sonrakiler için bu yöntemi deneyebilirim.

Selamlarımla...

skaraca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024