agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Balkon ve Terasları (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/)
-   -   Asilem / Balkon (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/30734.htm)

Asilem 14-03-2013 11:29

Asilem / Balkon
 
5 Eklenti(ler)
Bitkiler dünyasında yeni ve acemiyim. Kendi çapımda birşeyler yapmaya çalışıyorum. İşte ilk bitkilerim :

1- Gerberam, 5. fotodaki gibiydi çiçekçiden aldığım zamanlarda, saksını değiştirdi k.validem, şuanda böyle. Artık saksı değiştirme ve bitki ekme işlemleri kendim yapmak istiyorum inşallah öğrenme ve tecrübe açısından :)

2-3- Maydonoz ve nanelerim, koparıp taze taze kullanmak çok hoşuma gidiyor. Balkon sebzeciliği konusunda farklı sebzelerle daha da ilerlemeyi düşünüyorum inşallah.

4- Çam. Annemden aldık geçen hafta, eğer tutarsa önümüzdeki yıllarda bonsai adayı olacak kendisi inşallah.

Asilem 14-03-2013 11:38

5 Eklenti(ler)
1- Minyatür gülüm. Onu da Yalovada çiçekçiden ilk aldığımda 2. fotoğraftaki gibi neşeli neşeli açtı sonra üzeri örümcek ağları gibi birşeylerle kaplandı, kurudu, bir komşum görünce ilaçlamak lazım dedi ve ilaçladık,iyi geldi tekrar canlandı, daha sonra yine aynı hastalığa yakalandı :( Tamamen budadım sadece gövdesi kaldı, şimdi yeniden filizlenmeye başladı (Bknz: 2. fotoğraf)

3- Lavantam

4 ve 5 sümbüllerim. 5. fotoğraftaki daha kış bitmeden büyüyüp çiçek açtı, ve hızlı açtığı gibi hızlıca da soldu. Diğer sümbüllerim yeni açıyor. Zaman farklılığı niçin oldu anlamadım..

Bu arada 4. fotoğraftaki sümbül saksımda açık yeşil yapraklı başka bir bitki büyüyor, sanırım mısır :)

Asilem 15-03-2013 12:56

Bauhaustan Vilmorin Karışık Kuru Buket çiçekleri tohumu almıştık eşimle.. Geçen Cuma ekmiştik bu Cuma filizlenmişler :) Onların topraktan başlarını kaldırdıklarını gördüğümden beri musmutlu dolaşıyorum ortalıkta :)

http://www.agaclar.net/forum/attachm...4-cimg1238.jpg

Balkonda üzerilerinde naylon olduğu halde duruyorlardı, malum dünden beri fırtına yağmur, bozulacaklar diye korkarak içeriye aldım onları. Burada büyüme aşamalarını paylaşırım inşallah :)

Forumda öğrendiğime göre, ilk yaprakları çıktıktan sonra onları şaşırtacağım. Bu işlemi ilk kez yapacağım bakalım nasıl olacak.. :)

Sevgi Durul 15-03-2013 13:29

Sayın Asilem, kolay gelsin, çiçeklerini de görmenizi dilerim.:)

Sayfanız hayırlı ve bol bitkili olsun, bu arada.:)

Asilem 15-03-2013 13:56

Teşekkür ederim Sayın SDurul nasıl çiçek açacaklarını bende merak ediyorum... :)

Güzel temennileriniz beni mutlu etti sağolun :)

nardane 16-03-2013 12:57

Sayfanız hayırlı bol görselli olsun ,kolay gelsin...

Asilem 16-03-2013 12:59

Teşekkür ederim Sayın nardane :)

loveforlife 16-03-2013 14:33

Sayın Asilem,

Hoş geldiniz! Sayfanız hayırlı olsun.Bu sayfa bol renkli, mis kokulu olur dilerim... Bir hemşehriniz olarak yardımcı olabileceğim konular olursa memnuniyetle yardımcı olmak isterim...

Asilem 16-03-2013 14:52

Hoşbuldum sağolun Sayın loveforlife :)

Nazik öneriniz ve güzel mesajınız beni mutlu etti teşekkür ederim :)

Asilem 01-04-2013 15:44

5 Eklenti(ler)
Balkonumdaki yeni gelişmelerle geri döndüm ;)

Önce güzel haberlerden başlayalım:

1. fotoğraf: Bonsai adayı ıhlamurumuzun tuttuğu kesinleşti çok şükür :) Zira yeşil yeşil tomurcuklar çıkardı, birkaç gün içinde yapraklar görünecek gibi...

2. fotoğraf: Gerberam da birkaç çiçek tomurcuğu oluştu, çok mutlu oldum :)

3. ve 4. fotoğraf: Bauhaustan aldığımız karışık çiçek tohumları çimlenmişti, şimdi bu kadar büyüdüler :) Bazılarının şaşırtma zamanları gelmiş gibi, bazıları da daha yeni filizleniyor. Sırası geleni şaşırtmayı düşünüyorum yanlış bir uygulama değilse...

5. fotoğraf: Bu sene sümbüllerim çok az açıp hızlıca kuruyor nedenini anlamadım :(

Asilem 01-04-2013 15:48

2 Eklenti(ler)
Diğer bonsai adayımız çam ise maalesef kurudu. Dün Uludağdaydık, Karaçamlardan birkaç kozalak aldık dönüşte, tohumdan çam yetiştirmeyi düşünüyorum. Henüz ekmedim ama...

Markete sıvı bitki besini gelmişti, bu konuda hiçbir bilgim yok ama yararlı olabileceği düşüncesiyle aldım, 10 günde bir çiçeklerime uyguluyorum.

Tika 01-04-2013 15:57

Sayın Asilem,
Hoşgeldiniz.
Çiçeklerinizin sağlıklı gelişimlerini ve bol bol çiçeklerini görürsünüz umarım.

Minyatür gülünüze örümcek biti dadanmış olabilir.Geçen yıl benim ortancamda olmuştu.Kimyasal ilaç yapınca geçti.Artık bit olsun,olmasın ara sıra balkondaki bitkilerimi ilaçlıyorum.Özellikle yaza girmeden güzel bir ilaçlama daha yapacağım.Havalar ısınınca,rüzgar azalınca bitler faaliyete başlıyor.Önlem almak en iyisi.

Asilem 01-04-2013 16:05

Merhaba Sayın Tika, hoşbuldum sağolun.

Ortancanıza geçmiş olsun, aynı şekilde benim gülümün rahatsızlığına da ilaçlamaktan başka birşey iyi gelmiyor, ve tekrar ilaçlanması iyi olacak sanırım, zira yine beyazlaşmaya başlamış gövdesi ve bazı dalları... Bitlerin sıcak ve rüzgarsız havayı sevdiğini bilmiyordum. Açıkçası kendileri hakkında pek bilgim yok, araştırsam iyi olacak...

Nazik temenniniz ve ziyaretiniz için teşekkür ederim..

STLMS.DZMN 01-04-2013 16:23

Asilem bende yeni başladım bu işlere, anladığım kadarı ile tecrübe sahibi bir annen var. Bende öyle bir kimse de yok forumu okuyarak ve deneme yanılma ile bulacaz artık doğruyu.
Kolaylık ve mutluluk dilerim. Oldukça başarılı gördüm çiçeklerini (bu tamamen en amatör görüşü). Tebrik ederim.

h_dogan 01-04-2013 16:42

Minyatür gülünüzün daha net fotoğrafını koysanız daha güzel olurdu. Küllemeye benziyor.

Asilem 01-04-2013 20:37

3 Eklenti(ler)
Eşimle kozalaktan tohum arama macerasına giriştik bu akşam... Kozalakları biraz parçaladık, ama ben güzellerinden 4-5 taneyi ayırdım onları boyayarak ve daha farklı şekillerde süs objesi olarak kullanmayı düşünüyorum inşallah.

Hangi tohum işe yarar hangisi yaramaz diye (netteki araştırmalarımızdan öğrendiğimiz tekniğe göre) tohumları suya attık. Dibe batanlar ekilecek tohumları gösteriyor, suyun üzerinde kalanlar buradan öğrendiğim tabirle "sağır tohum" oluyor...

O kadar tohum arasından 4 tanecik ekilebilir tohum çıktı. Onları 2-3 gün suda bekletip şişirip ekmeyi düşünüyorum inşallah...

Anlattıklarımın aşama aşama fotoğrafları:

Asilem 03-04-2013 14:21

Bugün karaçam tohumlarımı toprakla buluşturdum. Sudaki ikinci günleriydi uçlarında beyaz küçük bir çıkıntı oluşmuştu. 4 taneyi karenin köşeleri şeklinde ektim, boşluklarına da 5 tane çiçek fidesi ektim. Yukarıda fotoğrafını eklediğim şaşırtma yapılacak çiçek fidelerinden seçtim o 5 taneyi...

Şaşırtma yapılırken cotyledon yapraklarından tutularak fidenin torftan çekileceğini okumuştum, öyle de yaptım ama köklerinin çoğu çektiğim yerde kaldı :( resmen kopma sesi geldi çekerken... Nerde yanlış yaptığımı bilmiyorum ama fidelerim tutmazsa diye korkuyorum...

Bayçalı 03-04-2013 16:47

sayfanız hayırlıolsun hoş geldiniz aramıza

Asilem 03-04-2013 18:19

Hoşbuldum teşekkür ederim Sayın Bayçalı..

Asilem 10-04-2013 13:40

4 Eklenti(ler)
Bauhaustan alarak çimlendirdiğimiz çiçek tohumları şaşırtma aşamasına geldi, büyüyenleri yeni yerlerine almaya başladım.

Bonsai adayı ıhlamurumuz nihayet yapraklandı. Fakat dibinden yeni yeni filizler çıkarıyor, onları kesmezsem gövdesine gidecek gücü alacakları söylendi.. Kıyabilirsem keseceğim inşallah.. :rolleyes:

Asilem 19-04-2013 13:54

Bayadır fotoğraf eklememişim :) iyice gelen baharla birlikte yeni gelişmeler var balkonumuzda, en kısa zamanda çekip eklemeliyim inşallah :)

Asilem 19-04-2013 14:10

5 Eklenti(ler)
1- Gerberamın tomurcukları bu senenin ilk çiçekleriyle pembe pembe gülümsedi :)

2- Kırmızı minyatür gülüm ölü gibi olunca, k.validem tarafından yeni alınmış başka bir minyatür gülle sevindirildim :) Üzerinde 6-7 tane tomurcuk var, en gelişmişi bu tomurcuk.

3- Bonsai adayı ıhlamurumuzun yaprakları biraz daha büyüdü :) Kökünden çıkan filizleri de ben kıyamadığım için eşim kesti. Saksının boş yerlerine tohumdan ürettiğim çiçeklerden diktim..

4- Tohumdan ürettiğim kuru buket çiçeklerim, önceki fotolarına bakılırsa büyümüşler :)

5- Önceki mesajlarda anlattığım çam tohumlarından iki tanesi başını topraktan kaldırdı, tohumu ise hala tepesinde takılı vaziyette görüldüğü üzere :)

Aysel Yavuz 19-04-2013 14:32

merhaba Asilem çam kozalaklarından çıkardığını tohumlar ilgimi çekti.Daha önce hiç görmemiştim. Kaç gün suda beklettiniz ve nasıl ektiniz nekadar suladınız.Biraz bilgi verirmisiniz. Teşekkürler..

Asilem 19-04-2013 14:54

Merhaba Aysel Hanım,

Bende bilmiyordum kozalaktan çam tohumu çıkarmayı, pikniğe gittiğimiz gün öğrendim, k.validemin bitkilerle arası iyidir o söyledi :)

Suda 2 gün kadar beklettim, aslında daha çok bekletecektim ama uçlarından beyaz bir çıkıntı şeklinde filizlenmeye başladıklarını görünce ekmeye karar verdim. Kozalağı aldığımız yerden biraz toprakta almıştık, o toprağa 1 cm kadar , belki ondan biraz daha az bir derinlikle ektim, iki günde bir toprağın kuruduğunu gördükçe suladım.

Bu konuda daha bilgili arkadaşlar vardır mutlaka, benim ilk defa yaptığım birşeydi ve deneme usulü oldu biraz :)

Aysel Yavuz 19-04-2013 14:59

Çam kozalağı bulduğumda içini açıp mutlaka deniycem.Çok ilginç geldi.Paylaştığınız için ayrıca çok teşekkürler..Paylaşımlarınızın devamını bekliyorum..İyi günler

Aysel Yavuz 22-04-2013 14:28

Tekrar merhaba, cuma akşamı bu mesajı yazdıktan sonra işten çıkıp eve doğru yola koyuldum. Kafamda hep yakınlarda nerden çam ağacı bulurum diye geçiriyodum. Evin önüne geldiğimde biri apartmanın girişine bir kucak kozalak bırakmış :)))) içim gitti ama birine aittir diye almadım..Cumartesi evden çıktım eve girdim kimse ellememiş.. Pazarda aynı şekilde.. Pazartesi sabah işe gitmek için çıktığımda yine ordaydılar. Bu sefer dayanamayıp 1 tane aldım :)) içini açtım ve 12 tane tohum çıktı. Bunlardan sadece 2 tanesi suyun dibine çöktü. Ama çok mutlu oldum :)) şimdilik görüntü bu.. filizlenip ektiğimde yine paylaşıcam.. Teşekkürler..

Aysel Yavuz 22-04-2013 14:34

1 Eklenti(ler)
işte çam tohumlarım

Asilem 23-04-2013 16:44

:) kozalak bulmanıza sevindim. Filizlenme fotoğraflarını da bekliyoruz.

STLMS.DZMN 23-04-2013 23:25

Benim foruma giremediğim zamanda açmışsınız sayfayı güle güle paylaşın :)
İlk mesajda sebze konusunda başka şeyler denemeyi düşündüğünüzü söylemişsin. Tavsiye edeğim tere :) maydonoz diye ekmiştim tere çıktı. Hemen filizleniyor. %99 filizlenme oranı vardır diye tahmin ediyorum :)

Asilem 24-04-2013 11:41

Teşekkürler Sayın STLMS.DZMN , sizi 14. mesajdan hatırlıyorum :)
Terenin zamanı geçti mi acaba yoksa hala ekilebilir mi ? Öneriniz için teşekkür ederim..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024