agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Balkon ve Terasları
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen Serven

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-05-2014, 19:57   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-10-2009
Şehir: Bursa
Mesajlar: 6
Serven / Balkon

Öncelikle herkese merhaba;

Büyükşehirlerde yaşamış, tarım hakkında hiçbir fikri olmayan birisi olarak 2007 yılında Ziraat Mühendisliği okumaya karar verdim. O kadar çok sevdim ki hala okumaktayım . Üniversitede almış olduğum eğitimin tatminkar olmadığını düşünerek kendim denemeler yapmaya, az çok bilgi edinmeye karar verdim. İlk iş olarak pazardan domates tohumu, 17 lt. saksı ve açık toprak aldım. Eve gelip ekimlerini yaptım. Ekimden iki gün sonra çıkan yabani bitkileri görünce domates sandım . Uzun bir süre bekleyip, bitkilerimin çıkmadığını farkedince kalan topraktan başka bir yere doldurup yeniden ekim yaptım. O sırada da hıyar (salatalık dediğim için dersten kaldığımı biliyorum), biber ve fesleğen tohumları alıp, biberlerin ekimini yaptım. İkinci ektiğim domateslerin filizlenip 5 cm'den daha fazla büyümediklerinde toprağın kalitesiz olduğunu anladım. Biberlerim de çıkmaya başladı fakat yavaş ilerliyorlar. Onları şimdilik öyle bırakıyorum. Diğer bir yandan ise kapalı toprak alıp, hıyar, domates ve fesleğen ektim. Hıyar ve fesleğen kısa sürede çıktı. Daha önceki topraktan bayağı bir korkmuşum ki; hıyarları çifter çifter ektim, hepsi de çift olarak filizlenince gidip yeni saksı ve toprak alıp ayırdım. Domatesi hala beklemekteyim. Bir yandan da bir umut aloe vera yaprağını köklendirme denemesi yapıyorum.

Sonuç olarak bu foruma yıllarca önce üye olup, herhangi bir paylaşımda bulunmamış, işi düştüğünde okuyup çıkmış biri iken; bitki yetiştirmeye başlamam ile birlikte bilgi paylaşımı isteğim de doğmuş oldu.

Açmış olduğum bu başlık ne kadar forum kurallarına uymaktadır bilemiyorum fakat en azından deneyimlerimi görsellerle sunmak, yanlışlarımı sizlerle bu başlık altında gidermek istemekteyim.

Balkonda bitki yetiştirmekteki asıl amacım verimli üründen çok; araştırma, deneyim, özellikle acemilik atma amaçlı olduğunu belirteyim. Kesinlikle birçok yanlışım vardır ve olacaktır, en azından başladığımı düşünüyorum.

Sabırsız biri olarak, şimdilik çok konuştuğumu düşünüyor ve paylaşıma geçmek istiyorum

Bahsettiğim gibi ilk almış olduğum toprağın, toprakla ile pek alakası olmadığından öncelikle drenaj konusunda iyi deneyim edinmiş olup, saksılarımı bu duruma göre düzenledim.

Name:  2014-05-25-562.jpg
Views: 635
Size:  60.1 KB

Saksılardaki ana delikleri açtıktan sonra tepsisinin ortasında bir delik açarak fazla suyun tek bir noktada toplanmasını sağladıktan sonra, çevredeki yol yapım çalışmasından edinmiş olduğum parke taşlarının üzerine saksıları koyup, gider deliğine de pet şişeleri koymuş bulunmaktayım. Neden diye soracak olursanız, ilk aldığım toprak suyu olduğu gibi salıyordu ama yeni almış olduğum torfta böyle bir sıkıntı yok, belki bu kadar uğraşa da gerek olmayabilirdi tabii.

En önde duran saksıda eski topraktaki biberleri hala tutmaktayım, iki haftada 1 cm boya ulaşabildiler, çoğu da hala çıkmadı. Orta iki saksıda hıyarlar, ondan sonraki saksıda domates, ondan sonraki boş saksının içindeki küçük saksıda ise fesleğen bulunmaktadır. En arkada ise üvey evlat muamelesi gören aloe vera bulunmaktadır.

Name:  2014-05-25-559.jpg
Views: 662
Size:  68.2 KB

Bu fotoğraf hıyarların ekiminden bir hafta sonrasında çekildi. Bir gün eksik, bir gün fazla olabilir, tarihi akılda tutmada hiç iyi değilimdir. İşi garantiye almak için tohumları çift ekmiş olduğum görülüyor.

Name:  2014-05-25-561.jpg
Views: 599
Size:  69.7 KB

Çiftlerden birini diğer saksıya aktarırken çektiğim bir fotoğraf. Daha önceden bir bilgim olmadığı için ilk bitkiyi zarar vermeden çıkarmam çok uzun zamanımı aldı. Açıkçası bu kadar kökü olduğunu tahmin etmemiştim. Demek ki suyu seven bir bitki ki taban suyuna ulaşmaya çalışıyor diye düşündüm.

Çiftleri diğer saksıya aktardıktan sonra devam ederler mi bilemedim Fakat bir gün sonrasında da aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi gözle görülür ilerleme kaydedildi.

Name:  2014-05-26-565.jpg
Views: 652
Size:  69.8 KB

Bu da fesleğenin ekimden bir hafta sonrası, toprağın üstüne çıkmaya başladı:

Name:  2014-05-25-563.jpg
Views: 619
Size:  69.6 KB

Az çok deneyimlerimi paylaşmak istedim, araştırmayı seven birisi olarak zevk alarak başladığım bu hobiyi paylaşmaya da devam edeceğim. Sizlerden gelen öneri veya yorumlar da benim için çok önemli olacaktır.

Doğayı seven, önem veren herkese teşekkürlerimi sunar, şimdilik iyi akşamlar dilerim...

nothing beğendi.
Serven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2014, 21:31   #2
Ağaç Dostu
 
nothing's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2014
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 264
Ellerinize sağlık, bol yeşillikli balkonunuz olması dileğimle...

nothing Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2014, 14:46   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-10-2009
Şehir: Bursa
Mesajlar: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nothing Mesajı Göster
Ellerinize sağlık, bol yeşillikli balkonunuz olması dileğimle...
Teşekkür ederim, sağolun

Name:  biberler.jpg
Views: 608
Size:  67.7 KB

Biberlerin son hali, topraktan olsa gerek gelişimleri çok yavaş ilerliyor.

Name:  domates.jpg
Views: 589
Size:  71.0 KB

Domatesler de bir hafta gibi bir sürede toprak yüzüne çıkmaya başladı.

Name:  fesleğen.jpg
Views: 580
Size:  71.1 KB

Fesleğenlerin son hali.

Name:  salatalıklar.jpg
Views: 571
Size:  54.9 KB

Salatalıklar çok hızlı büyüyorlar. Bir önceki fotoğraflar ile aralarında 3 gün bulunmakta.

Serven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024