agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Kiraz'ın Bahçesi (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/8937.htm)

Kiraz 22-05-2008 21:25

Kiraz'ın Bahçesi
 
5 Eklenti(ler)
Bahçenin bulunduğu şehir: İstanbul

Bahçenin büyüklüğü : Alt bahçe 85 m2, setler 40 m2, ön bahçe 70 m2.

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları: Kuzey yönü hariç yüksek duvalarla çevrili olduğundan, kışın bahçenin tamamı neredeyse hiç güneş almıyor. Yazın ise setler az güneşli olmakla beraber güneye bakan öndeki sebze bahçesi bol güneşli, sıcak; kuzey batıya bakan alt bahçe kısmen bol güneşli, kısmen gölge. Bahçe korunaklı olduğu için rüzgardan pek etkilenmiyor, özellikle güneye bakan ön bahçe yüksek duvarlarından dolayı kışın da hassas bitkiler için kısmen korunaklı.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri: 9a kuşağında

Bahçenin türü :Konut

• Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı?
Aldığımızda taşlık ve eğimli bir alan vardı, mesajlarda eski fotoğraflarda yer alıyor.

• Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz?
Dört buçuk yıldır uğraşıyorum ama iki yıl önce büyük bir tadilat yaşadık, alt bahçe silbaştan yapıldı.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? Profesyonel yardım alamadım, sadece ilk ağaçlarımızın (çoğu leydandiydi) dikiminde yardım aldım, gücüm yettiği kadar yapmaya çalışıyorum.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Ekledim, ayrıca bu mesajda alt bahçem var
Bakımı nasıl yapılıyor? Kendim yapmaya çalışıyorum, agaclar.net benim için en büyük okul oldu.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Ön bahçede üç tane sebze adam var, verandadaki küçük oturma alanı dışında güneşten kaçmak için duvar dibine koyduğum banklı alanım var. Evin giriş merdivenlerini özellikle geniş tuttuk, altını depo olarak kullanabiliyorum, bahçe aletleri için bir yer mutlaka gerekiyor.

• Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı?
Bahçem küçük olunca hayallerim de küçük oluyor. Ön bahçeye diktiğim kara üzüm için küçük bir çardak, gölge bir kuytuda hamak ve bahçemin yıllarla eskiyip güzelleştiğini görebilmek için sağlık hayal ediyorum. Alanım olsa çocuklar için masa tenisi/basket oynayabilecekleri bir yer isterdim.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi : Manolya…, aşılı bodur leylak, çalı formlu leylak, filbahri, kartopu, ispanyol ladini, rize mandalinası, karayemiş, defne, kocayemiş, kotones, vişne, nar, kırmızı erik pervane çiçekli yasemin, …yasemini, birkaç çeşit clematis, selluka, hedera, akuba, ortanca, şakayık, berberis, birkaç çeşit gül, alt sınırda leylandi,...(ekleyeceğim)

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? Yerimin küçüklüğü nedeni ile ağaç dışındaki bitkilerle daha çok ilgileniyorum. Özel bir çeşit üzerinde durmuyorum ama çiçekler, sebze ve yenilebilir otları yetiştirmeyi seviyorum.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? Elimin değdiklerinin hepsi çok özel ama şakayık başka galiba.

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? Genelde çelikle, kökten ayırma ile ve tohumdan çoğaltma yapıyorum.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? En çok su isteyenler ortancalarım, onlara damla sulama ile veriyorum, çimim için seyyar bir fıskiyem var, duvarım çok olduğundan ve duvar dipleri nemli kaldığından bahçenin geneline çok sık sulama yapmıyorum.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? Mutfaktaki temiz suları alt bahçede kullanıyorum, ileride, depo yerini ayarladığımda, yağmur oluklarının birini bağlayacağım.

Toprak özellikleri. Eski toprak çok taşlıydı ve inşaat atıkları çoktu. Gelen toprak biraz fazla kumlu olsa da drenaja yardımcı olduğu için çok üzmüyor.

Kompost yapıyor musunuz? Denemelerim oldu ama sürekli hale getiremedim, sürekliliğini sağlamak istiyorum.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? Çook, hataları yapa yapa yapmamam gerekenleri öğreniyorum.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? İyi ki verandanın yanına yasemin dikmişim, duvar dibine bank koymuşum (fikir Güler Hanım’ındı) veranda güneş alınca kaçacak yer gerekiyor,


Eklenti 327505

---------------------------------



Aldığımızda yan bahçede dik bir yokuş vardı, üç set haline getirttik, yanına merdiven yaptırdık. Bu kısım çok rüzgarlı, kışın hiç güneş almıyor, yazın kısmen alıyor.

En güneşli üst kısımda şakayık, gül, yasemin, lavanta, buz çiçeği, fare kulağı var.

Diğer setlerde akuba, şimşir,berberis, kartopu,kelebek çalısı,lavanta, japon aralyası, buz çiçeği yetişiyor.

Duvarlar kenarlarına aralıklarla hedera diktik.

Saksılarımda kekik var ve yakında fesleğen olacak.

Bir buçuk sene önce
Eklenti 38231

yeni
Eklenti 38232


Bir buçuk sene önce
Eklenti 38233

yeni
Eklenti 131436

Kiraz 22-05-2008 21:56

3 Eklenti(ler)
Eklenti 177331


Eklenti 177332

Tek kökten açan Bodrum Papatyaları ve geçen sene diktiğim 8-10 cılız dal acem halısı

Eklenti 38244

Bunlar da aynı cephede.

M.Sema 23-05-2008 08:12

Sn Nurbahar, bahçeniz 'bahçe' olmuş gerçekten ellerinize, kollarınıza sağlık.

Kiraz 23-05-2008 13:12

2 Eklenti(ler)
Bahçenin karşısındaki çirkin duvarları kapatmak için geçen sene sardunya ve mevsimlik çiçekler denedim ama umduğum gibi olmadı.
Herdem yeşil, ufak çiçekler açan veya açmayan bitkileri daha uygun buldum. Yeşillerde farklı tonlar olması için mavimsi yaprakları nedeniyle lavantayı tercih ettim. Fotoğraftaki büyük lavanta, önceki sene ağaç altına daldırdığım küçük bir dalken bu hale geldi. Diğer lavantanın cinsini bilmiyorum, erken açtı ve bir aydır çiçekli. Aralara beyaz,pembe ve mor renkte açan çiçeklerden dallarını kırdıkça daldırıyorum. Kalan boşluklara da fare kulağı deneyeceğim.


Eklenti 38294
2006 yılı yaz sonu

Eklenti 131435
Bu sene

Kiraz 23-05-2008 13:17

Teşekkürler M.Sema, daha en az üç senem var gibi geliyor.

caretta 28-05-2008 10:10

Benimde lavantalarım var ama sanırım Fethiye sıcak geliyor.Bir türlü açtıramadım.Sizin lavantalar çok hoş maşallah :)

Kademeli bahçeler bahçe düzeni için bazen çok yaratıcı olabiliyor..Sizde iyi kullanmışsınız Nurbahar.

Kiraz 28-05-2008 14:15

Teşekkür ederim caretta. Lavantalar ilk yıl biraz nazlı oluyorlar, su vermeyince hemen yapraklarını sarkıtıyorlar ama sonraki seneler pek su istemiyorlar. Sizinkiler yeni mi?
Lavantaların bol güneş sevdiğini biliyorum ama benim yan setlerdeki lavantalar çok az güneş almasına rağmen çok iyi gelişti, bu sene de bol çiçek açacaklar.

caretta 28-05-2008 16:10

Bir senelik benim lavantalarım..Benim bahçem pek susuz kalmıyorda acaba onun için mi açmadılar diye düşünmüştüm..Sanırım fazla su sevmiyor.

Güler 28-05-2008 19:23

Nurbahar, bahçeniz, hem de güzel bir bahçe olmuş. Ellerinize sağlık. İleride lavantalarınız bayağı geniş çalı görünümünü alacaklardır. Bütün duvar boyunca mı düşündünüz, toparlamanız biraz zor olmayacak mı?

Kiraz 29-05-2008 11:44

Güler hanım haklısınız, yan bahçedeki lavantamın çapı oldukça büyüdü, çiçek açınca fotoğraflayacağım.

Çok düzenli ya da monoton bir bahçeden çok, doğala yakın, her köşesi ayrı zamanlarda sürprizler veren, yine de kendi içinde uyumu olan bir bahçem olsun istiyorum. Bu nedenle alttaki sette, bir kaç lavanta düşündüm. Oturma yerime çok yakın değil, yani çimimi daraltmıyor, belki alt yan dallarda biraz budama ile halledebileceğimi düşündüm (?). Boşluk kalan yerlere de beyaz veya mor, küçük çiçekli başka bitkiler dikeceğim.

Tabii ki burada birbirimizin tecrübelerinden çok yararlanacağız, yapa yapa da öğreneceğiz. Bazen sonuç hayal ettiğimiz gibi olmayabiliyor. Değerli tecrübelerini paylaşan ve paylaşacak tüm arkadaşlara teşekkür ederim.

bepsi 29-05-2008 13:16

Emeğinize sağlık ne güzel olmuş. Benim bahçemde bir gün böyle olur inşallah. Gerçekten çok hoş bir duygu, toprakla uğraşmak bir fidenin bir yaprağı bir çiçeğin tomurcuğu, sebze ve meyvelerin oluşumunu izlemek ne kadar hoş. Kolaylıklar diliyorum.

sabah 02-06-2008 13:58

Merhaba,
Ben de güzel bahçenizin özellikle merdivenli kısmını beğendim.:rolleyes:

İstanbul'da çit olarak gördüğüm lavantalar benim de çok hoşuma gitmişti. Yalnız benim gördüklerim daha uzun boylu ve oldukça yer kaplamışlardı.

Farekulağı için rutin hatırlatmamı yapayım, sınırlanmazsa yayılır.

Sonuçlarla ilgili dediğiniz çok doğru, bazen ortaya çıkan görüntü istediğimiz ya da hayal ettiğimiz gibi olmayabiliyor Bize düşen de tekrar çalışmak oluyor.:rolleyes:

Kiraz 03-06-2008 19:46

3 Eklenti(ler)
Sayın Sabah, ön setteki lavantam bir buçuk sene önce ufacık bir daldan aldığım çelikti. Dediğiniz gibi çok büyüyecekler, yan setteki köklü olarak aldığım ilk lavantam bu sene çok büyük.
Fare kulağı için haklısınız, o kenarda çimi biçmek zaten zor, vazgeçmem gerekecek.

Sayın Bepsi,yakın zamanda sizin de bahçeniz istediğiniz gibi olur, benimki bir- bir buçuk senede bu hale geldi. Ben de Limon'un bahçesinden cesaret alıyorum.

Sayın Uzman16, teşekkür ederim. Fotoğrafları şimdilik büyük yükleyemiyorum. Kullandığım programda boyutları istediğim gibi ayarlayamıyorum.

Sizlerle arka bahçedeki ortancaları paylaşmak istedim. Çok yüksek bir duvarın altındalar, az güneş alıyorlar. Duvarın altında 50-60 cm yüksekliğinde beton ayaklar vardı, yani set şeklindeydi. Bu kısmın kenarını çiçek dikilecek şekilde tuğlayla yükselttirdim ve duvar dibini bu şekilde değerlendirdim.

Eklenti 39492 ilk hali

Eklenti 39494 bu sene

Eklenti 39493

Buket Aknar 03-06-2008 21:11

Sevgili Nurbahar; bahçeniz çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık. Çok emek verdiğiniz belli.

Kiraz 03-06-2008 23:05

5 Eklenti(ler)
Teşekkür ederim Buket Aknar.



Bir kaç fotoğraf daha...

Eklenti 39505 Verandadaki yasemin.Geçen sene 1,5 m kadardı, bu sene 3 m'yi geçti ve çok güzel kokuyor.

Eklenti 39506 Yan bahçedeki meyland gülleri. Yakından bakınca diğer güllerin yanında çok yavan kalıyor ama bütün yaz çiçek dolu olduğu için seviyorum.

Eklenti 39510 Bu kış aldığım clematis merdivene tırmanıyor.

Eklenti 39511 Ön setteki çeşme papatyasının çapı 60 cm kadardı.

Eklenti 39512 Geçen seneki cam güzeli tohumlarından bu sene çıkanlar

Güler 04-06-2008 14:39

Sevgili Nurbahar, ellerine sağlık, hepsi de çok güzel olmuş. Seneler geçtikçe daha da yayılır ve güzelleşirler. Doya doya zevkini çıkar inşallah.

Kiraz 07-06-2008 18:24

1 Eklenti(ler)
Teşekkürler Güler hanım, bunları sizden duymak güzel.

Bu da benden size ufak bir hediye:Eklenti 39922

zenfree 08-06-2008 15:56

Sevgili Nurbahar, bahçen çok güzel olmuş.Tebrikler. Meyland güllerini ben de çok severim. Tüm bitkiler çok güzeller. Maşallah. :)

Kiraz 09-06-2008 17:46

1 Eklenti(ler)
Teşekkürler Zenfree. Daha boş ya da yarım o kadar çok köşe var ki, yavaş yavaş yapıyorum. Bir de bu siteye üye olduktan sonra tohum merakı oldu, haliyle tohumdan yetişenleri görmek zaman alıyor. Köşeler biraz dolunca fotoğraflarını ekleyeceğim. Az önce
açmış olduğun "Örnek bahçe planları" sayfasını keşfettim, acilen hepsini okuyacağım, kesin güzel fikirler alırım.

Not: Lavanta ve sardunya arkadaşlığını çok severim.
Eklenti 40131

zodabas 12-06-2008 13:34

Bahçeniz çok güzelmiş olmuş, ellerinize sağlık. Maşallah. Biraz özveri ve emek karşısında doğa bize tüm güzelliklerini sunuyor. Yeterki bunu canı gönülden isteyelim.

Kiraz 29-07-2008 08:37

2 Eklenti(ler)
Bahçede sürekli gördüğüm bir duvarı sizlerle paylaşmak istedim. Burası yarı gölge ve bahçenin, çiçek için uygun nadir köşelerinden biri.

Şanssızlığım, yan bahçe inşaatı sırasında bu duvara yük bindirildi ve temel inceleme çalışmaları için duvar dibi kazıldı, ilkbahar başına kadar bahçem 1,5 m'lik çukurlarla doluydu ve çıkarılan toprak da 3 hafta kadar çimin üzerinde kaldı.

Şimdilik duvar izleniyor, umarım arka taraftan sağlamlaştırma yapılır ama duvarın yıkılıp yeniden yapılması durumunda bahçem tamamen gidecek

Kazılma sırasında bir hederayı kuruttuk, biri de zor kurtuldu. Bütün yaz çıplak duvara bakmamak için sabah sefaları ve bir kaç tane çok yıllık bitki diktim ama her ihtimale karşılık çoğu saksılı ve toprağa gömülü. Duvarın durumu belli olursa bu sonbahar saksılardan çıkarırım ama belli olmazsa, bu kışı saksıda geçirebilirler mi?

Arka yüksek duvarı sarmaşıklarla kapamayı, düşünüyorum. Aralarına hanımeli, sarmaşık gül, clematis, sabah sefası koyacağım. Bu konudaki fikirlerinizi almak isterim.

Daha öne filbahri ve çalı şeklinde büyüyen leylak diktim, bu şekilde orta boy bir kaç bitki diktikten sonra öne çeşme papatyası, lavanta,... gibi beyaz çiçek açan bitkiler dikmek istiyorum.

Bahçenin köşe kısmında, bitkilere yer açmak amacıyla çeyrek daire olacak şekilde çimi çıkardım ve buraya beyaz çiçekli begonyalar diktim bir de narım var. Duvar dibinde de kavisler çizerek çimi çıkardım ve bu sene tohumdan ürettiğim bol miktarda camgüzellerini çizgi boyunca diktim (aralarda geç dikilenler henüz çok küçük).

Burası köşeden uzaklaştıkça az güneş alıyor, seneye dikeceğim beyaz çiçekler için fikirlerinizi beklerim.

Bu köşe için bir de abelya köklendirdim.

Glayöl soğanlarını da bu köşeye dikmiştim ama boylarının bu kadar uzayacağını tahmin etmedim ve ön kısımda çok ortada kaldılar, yerlerini değiştirmem gerekecek.

Seneye yeni beyaz çiçeklerle birlikte, köşe kısmından biraz daha çim çıkarıp çiçek alanını genişletmeyi düşünüyorum. Görüşlrinizi bildirirseniz sevinirim.



Eklenti 44036 eski

Eklenti 44035 yeni

eylems 29-07-2008 09:06

Nurbahar hanım, bahçeniz çok hoş olmuş zamanla dahada güzelleşeceği aşikar. Ellerinize sağlık. Ben bahçeyi, insanın yüreğindeki güzelliğin, düşüncelerindeki temizliğin yansıtıldığı bir ortam olarak değerlendiriyorum. Bahçenize bakılırsa bir önceki cümledeki iltifatları hak ediyorsunuz.

Kiraz 29-07-2008 09:12

Güzel sözleriniz için teşekkürler Eylems.

Ayşe 29-07-2008 09:28

Sevgili Nurbahar, bahçeniz bahçe oluyoru geçmiş, mükemmel bir bahçe olmuş zaten.Ellerinize sağlık.

ilker_eroglu 29-07-2008 09:38

Sn Nurbahar,

Bakarsan bağ bakmazsan dağ olurdu diye bir söz var bu söze inamayanlara sizin bahcenizi göstersek inanırlar gibi geliyor bana.

ilker

aliş 29-07-2008 11:56

Sayın Nurbahar kendinizle ne kadar iftihar etseniz azdır harika olmuş gönlünüze sağlık.

Kiraz 29-07-2008 14:14

Sevgili WYZX, İlker Eroğlu, Aliş teşekkür ederim.

Daha gönlümden geçenlerin çok azını yaptım, sağlığımın izin verdiği kadar, gücümün yettiği kadar yapmaya çalışıyorum. El değmemiş bir çok yer var, her zaman gözüme batıyorlar. Etrafımı güzel görmek istiyorum ama bazı şeyleri sonraki mevsimde- senede yapmak gerekiyor.

Hepsini yetişmiş olarak bir günde alıp dikmek de var ama o iş bana göre değil. Küçücük dallardan çoğaltıp, her sene bir yere dikmek, onların büyümelerini izlemek, onları anlamak ve gelişimlerini,isteklerini araştırıp öğrenmek beni çok mutlu ediyor.

Sizlerin de sayesinde, yeni tanıştığım bitkilerle, öğrendiklerimle oyalanarak gönlümdeki bahçeyi yapmak istiyorum.

cemal.S 29-07-2008 15:21

Sevgili Nurbahar !

Gerçekten el emeği göznurunuz çok güzel bilesiniz. Gönlünüzdeki bahçeyi bir gün mutlaka yapacağınızı görüyor gibiyim. Gerçekten harika bir çalışma. Emeğiniz karşılığında güzellikler içerisinde oturuyor olmanız sizi umarım çok mutlu edecektir. Yalovadan her türlü bitki yardımı yapılır bilesiniz. Her hangi bir konuda başarılı olmak için iddaalı olmak gerekir diye biliyorum. Bunun en güzel örneği sizlerin bahçeleri. Sevgiyle büyütün bakın. Sonuç yukarıda. Sevgiyle kalın.

Saygıyla.

Kiraz 30-07-2008 09:58

Teşekkür ederim Cemal Bey. Çoğu arkadaşın çabaları yanında benimkiler çok küçük kalıyor.
Ayrıca Yalova'dan bitki yardımı teklifi için de çok teşekkürler.

ezgili dünyam 01-08-2008 17:14

Vallahi inanamadım, aynı yer olamaz diye resimlere tekrar tekrar baktım. Emeğinize sağlık cennet olmuş. Allah bahçenizde sağlık ve huzurla yaşamak nasip etsin.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024